forum.labradory.org

Żywienie - Kurze łapki - podawać czy nie?

Luna552 - 11-09-2013, 19:45
Temat postu: Kurze łapki - podawać czy nie?
Kupiłam karmę dla Luny przez internet i przyszło 5-ć kurzych łapek w prezencie. Co to jest i do czego służy. Czy mogę to dawać Lunie do gryzienia??? W sobote kończy 2 miesiące. Nie wiem czy to jej nie zaszkodzi. Proszę o pomoc!
nathaliena - 11-09-2013, 19:54

Luna552, to służy jako przysmak dla psiaka :)
z surowych kurzych łapek można natomiast gotować psu gaalretę.

Luna552 - 11-09-2013, 19:55

natahaliena, a mogę podawać to Lunie? Nie zaszkodzi jej to?
Axelka - 11-09-2013, 19:56

Dla takiego młodego szczeniaka to moim zdaniem takie preparowane kurze łapki są niezdrowe. One są wysuszone i odłamki mogą podrażnić jej przewód pokarmowy. Lepiej jest podawać surowe łapki do gryzienia pieskowi, albo ugotować z nich galaretę i wtedy dać do jedzenia.
Chelsea - 12-09-2013, 13:35

Luna552, ja bym nie dawała tego Lunie :)
Inka5 - 18-09-2013, 20:17

Lepiej jest podawać surowe łapki do gryzienia pieskowi, albo ugotować z nich galaretę i wtedy dać do jedzenia.[/quote]

Axelka a to nie za wcześnie dla tekiego psiaka surowe? moja ma 12 tyg. i mogę takie jej dać?

lexusowczarek - 22-09-2013, 11:37

Kurze łapki polecam.Smakowity przysmak dla psów :haha:
Siekiera - 25-09-2013, 22:03

Jeśli mój ma już prawie 5 miesięcy mogę mu już kupić suszone kurze łapki ?
inkapek - 27-09-2013, 10:22

ja podawałam 3 kurze pałki raz w tygodniu, gotowałam ściągałam mięsko i dawałam z tą galaretką od 4 miesiąca, na przemian z gotowanym jajkiem całym ze skorupką, oraz twarożek z jogurtem naturalnym. Raz w tygodniu raz to raz tamto :)
AnIeLa - 27-09-2013, 10:34

Kurze łapki podaje i na surowo i gotowane. Jedyne co to po ugotowaniu tę najdłuższą kość wyciągałam resztę psiutek zjadła :)

Jakby ktoś szukał to tutaj przepis na galaretę:

Przepis

Łapki kurze ( wolę kurze bo świńskie mają więcej tłuszczu) ok 1,5 zł /kg myjemy, wrzucamy do garnka ( ja wycinam jeszcze odcisk, niektórzy usuwają również pazury, czego ja nie czynię bo z czegoś ta galareta musi powstać ;) )

Zalewamy wodą i gotujemy aż większa ilość wody wyparuje i łapki będą ledwo przykryte

Dodajemy marchewkę i gotujemy jeszcze przez chwilę ( można dodać również pietruszkę- ale pamiętać należy, że jest moczopędna )

Następnie wyciągamy łapki, usuwamy najdłuższą kość, i układamy w pudełeczku ( łapki można również zmielić przez maszynkę , otrzymaną pastę możemy upchać np w kong )

U mnie wygląda to tak, do salaterki lub pudełek nakładam jajko ugotowane wcześniej, groszek, marchewkę, łapki, ewentualnie kawałek kurczaka, płatki owsiane i wlewam galaretę.
Na noc do lodóweczki i na następny dzień mamy przysmak zdrowy dla psa :)

Można dać psiakowi samą galaretę i też będzie dobrze, ja w związku z tym, że zawsze robię galaretę zarówno dla mamy, TŻ-ta i Asiora w jednym czasie to bawię się w przystrajanie.

WAŻNE !

Nie dodajemy żadnych przypraw do galarety dla psa !

Siekiera - 27-09-2013, 12:04

Co do jajka surowe same żółto też może być tak?? Bo mu tak już dałem raz...czyli mogę też kupić surowe kurze łąki i tak poprostu mu ją dać? A co z suszonymi ?

[ Dodano: 27-09-2013, 13:06 ]
I te pazury i tak kość nie wiem jaką;) z każdej lapki tak? To też może zjeść?

AnIeLa - 27-09-2013, 12:26

Siekiera, do galarety surowego się raczej nie daje. TZN ta galareta na zdjęciu robiła jako psi tort.

Siekiera napisał/a:
I te pazury i tak kość nie wiem jaką;) z każdej lapki tak? To też może zjeść?

Jak ugotujesz łapki to tę najdłuższą kość trzeba usunąć z nich żeby psu się krzywda nie stała.

Suszone łapki psu daje ale rzadko częściej surowe

Mistycom - 27-09-2013, 17:36

AnIeLa napisał/a:
Łapki kurze ( wolę kurze bo świńskie mają więcej tłuszczu) ok 1,5 zł /kg

Tanie u Was te łapki :O U mnie takie z pewnego źródła ok 3zł/kg. W Tesco sa tańsze, ale tamtego źródła pewna nie jestem :/ nie wiem czy to nie pasione antybiotykami kuraki.

AnIeLa - 27-09-2013, 18:11

Mistycom, o nie zauważyłam, ten przepis ma jakieś 2 lata teraz u Nas też już podrożały oczywiście :beated: 4zł /kg kosztuje
Siekiera - 27-09-2013, 21:39

Chodziło mi że może chyba samo żółto surowe;)?
iwonadp - 28-09-2013, 07:43

Mistycom, u nas sa po 5 zł .

Ja po ugotowanie wyciagam wszystki kosci .

Silver69 - 28-09-2013, 08:12

Mistycom, u mnie też 3zł :) majątek to nie jest póki co :D
nikolajewna - 28-09-2013, 10:01

Dziś Pańcia się zebrała i będzie tworzyć galaretkę (mój pierwszy raz ;) ). Zobaczymy czy wyjdzie..
Melduję, że cena łapek 3,5zł/kg. Jedna łapka była złamana i powiem wam- nigdy nie dam psiakom kurzej łapki w całości, ani surowej, ani suszonej, ani żadnej. Po pęknięciu ta długa kość jest STRASZNIE OSTRA. Byłam zaskoczona, bo inie myślałam, że będzie aż ta ostra :beated: :beated:

MagdaD - 28-09-2013, 10:05

Też planowałam, ale niestety w okolicy brak kurzych łapek :(
nikolajewna - 28-09-2013, 11:25

no mi też pani zamówiła, bo wczoraj nie dostałam.
iwonadp - 28-09-2013, 12:01

Zabianka - upolowałam za 4,20 i to takie czyste ,nawet przy gotowaniu nie smierdza .
Robie małemu obiadeki :łapki ,udko ,tarte warzywa,zabek czosnku,ryz.

Mistycom - 28-09-2013, 13:48

No dostać kurze łapki to ciężko. Ja tez miałam problemy. W sumie ma nadal, bo tam gdzie dostaję, to sa tylko czasami i w niewielkiej ilości.

Niestety teraz mamy przerwe od drobiu, bo Luna ma prawdopodobnie na coś uczulenie i głównym podejrzanym sa kuraki.

milka4 - 28-09-2013, 16:04

ponieważ Mika jest na BARFie to ja podaję kurze łapki surowe, mina psa - bezcenna i z każdą łapką leci od miski do swojego legowiska i tam jest pochłania :)
ja uważam że jeśli pies dostaje najmniej przetworzone mięso to jest ono najlepsze :)