forum.labradory.org

Choroby - Rak szpiku

Natalie - 15-10-2013, 15:30
Temat postu: Rak szpiku
Witajcie

Ojciec mojej suni został uśpiony kilka dni temu. 3 lata, rak szpiku.. mała ma 12 tygodni. Obawiam się, że choroba może pójść po genach, jest to możliwe? Jak to wykryć?

Elazar - 15-10-2013, 20:40

Natalie, u ludzi są wykonywane badania genetyczne oraz tzw oznaczanie markerów nowotworowych. Niestety wątpię aby była możliwość wykonania takich badań u Twojej suni. Mam nadzieję, że Twoja sunia nie zachoruje i tego się trzymaj. Na pewno będzie zdrowa. Nie każdy nowotwór musi być dziedziczony genetycznie. Będzie dobrze, trzymam kciuki :)
aganica - 16-10-2013, 06:26

Natalie napisał/a:
Obawiam się, że choroba może pójść po genach, jest to możliwe?
Przyczyny powstawania chorób nowotworowych u psa, nie są znane.Podział nowotworów jest bardzo skomplikowany.To że ojciec Twojej suni go miał, o niczym nie świadczy.
Nie myśl o tym bo takie myślenie niczego nie wnosi.
Przecież dziadkowie czy pradziadkowie nie chorowali na tą paskudna chorobę.
Bywa, że całe drzewo genealogicze jest zdrowe a pies choruje.
To jak loteria i nie możemy myśleć takimi kategoriami.
To tak, jak zachorowanie jeszcze o niczym nie świadczy.
Moja Fiona już pięć lat jest po operacji nowotworu złośliwego ... i co ? powinnam /wtedy/ się poddać? uśpić? nie dać szansy?
Walczyłam i się udało.
Dlatego ...nie myśl o tym co może być złego... myśl pozytywnie.

Lorena - 16-10-2013, 08:03

Natalie, myślę, że nie ma co na zapas się martwić. Nie ma pewności, że Twój pies teżbędzie chory. Z pewnością powinnaś sie bardziej przyłożyć do profilaktyki - 2x w roku badanie krwi przeglądowe conajmniej (morfologia,biochemia) dobrze gdyby udalo Ci się znaleźć hematologa który wykonuje rozmazy krwi i ogląda je pod mikroskopem, dzięki temu często można złapać chorobę zanim pojawią się objawy i zmiany w morfologii. Takich specjalistów jest w Polsce kilku.
lucky2005 - 07-01-2015, 20:38

radze dawac psu profilaktycznie kilka zarenek dziennie pestek moreli gorzkiej- my iwekszymi dawkami wyleczylismy tak naszego labradora( historia w moim poscie); nam pomogly a profilaktycznie nigdy nie zadzkodzi- sama nawet jem kilka razy dziennie