forum.labradory.org

NEWS - PODATEK ZA PSA...

Kasiaczek85 - 18-11-2008, 08:46
Temat postu: PODATEK ZA PSA...
Wcześniej mi się obiło o uszy ,że trzeba płacić podatek za pupila...

Czy ktoś sie może orientuje jaka to kwota i gdzie się ją uiszcza?

supergirl - 18-11-2008, 09:24

Zależy gdzie, u mnie w mieście jest w tym roku zniesiony ;D
gusia1972 - 18-11-2008, 09:30

we Wrocławiu też w tym roku nie ma podatku :)
w 2007 płaciłam

Klecia - 18-11-2008, 11:46
Temat postu: Podatek
Jeszcze troche i wymysla podatek od podatku :/

Nie wiem jak to w Warszawie wyglada ale warto by sie zorientowac...znalazlam cos takiego:
http://www.um.warszawa.pl...podatki_psy.php po czym chyba mozna wnosic ze w tym roku podatku sie nie placi.

Ryniu - 18-11-2008, 12:21

Dowiesz się wszystkiego w urzędzie miasta. Każde miasto, gmina ma swoje stawki. Nie zapłacenie podatku grozi karą ze strony Straży Miejskiej.
labi - 18-11-2008, 12:38

W Cz-wie w ubiegłym roku płaciliśmy 60 zł, w bieżącym podatku nie było, a w przyszłym znów wraca. Zwolnione są m.in. psy wzięte ze schroniska. Ciekawe, jak zinterpretować przypadek Negra. On jest ze schronu, ale w Radomsku. Muszę się wczytać w treść uchwały rady miasta :)
kasiula_86 - 18-11-2008, 12:42

a gdzie to sie w ogole płaci ?? w urzędzie miasta i gminy?
Klecia - 18-11-2008, 12:49

O ile jestem dobrze poinformowana to tak,w urzedzie miasta/gminy.Tak przynajmniej wyczytalam na jednej ze stron.
labi - 18-11-2008, 13:03

W Cz-wie można wpłacać w jednej ze spółdzielni mieszkaniowych oraz w administracjach budynków komunalnych, ewentualnie bezpośrednio na konto UM. Opłata 60 zł od psa. Zwolnienie przysługuje tylko na psy wzięte ze schroniska w 2009 oraz emerytom i rencistom.
AnIeLa - 18-11-2008, 13:06

U mnie się płaci w UM koszt 15-20 złoty nie pamiętam teraz, a kwitka znaleźć nie mogę,do tego gratis dostaje się bezużyteczne narzędzie do sprzątania :| :doubt: no chyba, że ktoś ma Yorka lub Chihuahua
Jagnes093 - 18-11-2008, 13:13

A dlaczego założyłaś dwa takie same tematy? Chyba, że u mnie coś jest nie tak...
Ja za psa podatku nie płace bo nawet nie wiem ile i czy w ogóle takie coś jest.

kasiula_86 - 18-11-2008, 13:20

to musze sie u nas dowiedziec jak to bedzie w przyszlym roku wczesniej jakos nie specjalnie mnie to obchodzilo hehe :)

[ Dodano: Wto 18 Lis, 2008 ]
o wlasnie sie dowiedzialam ze placi sie 50zł u nas tylko nie jest to podatek od psa a opłata od posiadania psa hehe ale różnica :-P

Jagnes093 napisał/a:
A dlaczego założyłaś dwa takie same tematy?

tak sa dwa takie same

zaradna - 18-11-2008, 14:48

a ja tam nie iwem jak to u mnie jest i nie płace hehe :-P
kasiula_86 - 18-11-2008, 15:10

no ja tez mialam taki zamiar ale kolezanka mi powiedziala ze jakis mily sasiad ja podkapowal i przyszlo do niej pisemko :bad:
Marrllena - 18-11-2008, 16:09

U nas oplate uiszcza sie w gminie. z tego co wiem to oplata za psa jest obowiazkowa jak pies skonczy 6 miesiecy... aha u nas wiem ze rencisci emeryci, sa zwolnieni z platnosci.
inkapek - 18-11-2008, 16:36

U mnie w Czaplinku (czyli u rodziców opłata jest zniesiona w tym roku :haha: ). W Szczecinie trzeba płacić(opłatę pobiera Toz), zwolnieni z opłat są osoby mający 65lat i więcej, psy wzięte ze schronu(muszą mieć dokument to potwierdzający pójść w miejsce gdzie się płaci z nim i oni wprowadzą dane że taka i taka osoba jest z tego podatku zwolniona), oraz psy wykastrowane i suki wysterylizowane(również trzeba z wpisem od weta po takim zabiegu okazać i zwalniają). Oraz psy które są psami np w gospodarstie bądź pilnujące danej firmy osoby te są zwolnione z ich opłaty. A mandaty są dość duże bo nawet 500zł i jeśli jest kontrola np na ulicy przez straż miejską to mają prawo sprawdzić czy pies jest zarejestrowany oraz opłacany. Opłaty pobierają zaległe do pięciu lat wstecz(więc jeśli sprawdzą że nie masz 65 lat i że piesek ma 6 a ty nigdy za niego nie płaciłaś to za 5 ci dadzą wyrównanie wcale nie małe).
A po za tym płacenie podatku to też w pewien sposób rejestracja psa(prócz czipa) na jakiego właściciela i w jakim miejscu pies przebywa(kontrola ilości psów i czy ktoś czasami się ich nie pozbywa, oraz ci którzy oddają psy do schronu są zapisani na czarną listę(dopiero od niedawna)i taka osoba już psa np ze schronu nie dostanie.

inkapek napisał/a:
że piesek ma 6

lat oczywiście bo jakoś to mi umknęło.
A za psa powinno się zapłacić gdy skończy miesięcy ;D

inkapek napisał/a:
gdy skończy miesięcy

6 miesięcy oczywiście ;D

Wybaczcie ale chora jestem

kasiula_86 - 18-11-2008, 16:59

6 lat czy 6 miesięcy co za różnica :-P :D
dzieki ze napisalas o mandatach i karach dzieki temu chyba zmienie moj zamiar :)

Jola - 18-11-2008, 17:22

W Łodzi zamiana podatku od psa na opłatę za psa nie przeszła więc w 2008 nie płacimy - nigdzie nie napisano co dalej.. :-P
iness8@o2.pl - 18-11-2008, 18:26

Klecia napisał/a:
Nie wiem jak to w Warszawie wyglada ale warto by sie zorientowac

Z tego co mi wiadomo to w tym roku podatku nie ma, wszystkiego sie dowiadywałam bo potrzebne to było do chipowania.

inkapek - 18-11-2008, 23:18

kasiula_86 napisał/a:
6 lat czy 6 miesięcy co za różnica

To był przykład. Już wyjaśniam. Gdy masz pieska 6letniego i nigdy za niego nie placiło się podatku to gdy dostaje się mandat(bo przypadkiem takiego delikwenta złapali) to mają prawo wziąc podatek za 5 lat wstecz(za taki okres ścigają wstecz).

A co do 6miesięcy to od takiego wieku piesek podlega już płaceniu podatku. ;D

Kasiaczek85 - 19-11-2008, 11:09

A dlaczego ja załozyłam dwa takie same tematy ? :-P Bo nie bardzo wiem o co chodzi... Bo ja tego nie widzę :-P

W każdym bądź razie dzisiaj rano zapłąciłam podatek za psa w kwocie 50pln w Urzędzie Miasta. I mam z głowy...Każdy mój ,,życzliwy" sąsiad może mnie pocałować :mmm:

labi - 19-11-2008, 11:23

Kasiaczek85 napisał/a:
Każdy mój ,,życzliwy" sąsiad może mnie pocałować

Kasiaczek85, tylko Ci pieszczoty w głowie :D :-P

Kasiaczek85 - 19-11-2008, 12:03

labi napisał/a:
Kasiaczek85 napisał/a:
Każdy mój ,,życzliwy" sąsiad może mnie pocałować

Kasiaczek85, tylko Ci pieszczoty w głowie :D :-P

Ach ... Labi, tak szczerze mówiąc... to gdybys poznał moje grono sąsiedzkie to pewnie tez byś nie pogardził takimi pieszczotami :D

inkapek - 19-11-2008, 20:11

O wy świntuchy, nie wiedziałam że PODATEK ZA PSA może mieć taki podtekst e....tam :D :D :D
Kasiaczek85 - 20-11-2008, 09:16

inkapek napisał/a:
O wy świntuchy, nie wiedziałam że PODATEK ZA PSA może mieć taki podtekst e....tam :D :D :D

słyszałeś labi??? Wprowadzasz ogólną demoralizację! :D :D

Kilcia - 12-01-2011, 21:29
Temat postu: PODATEK ZA PSA
Cześć, mój nikuś kończył już 7 miesięcy... więc czas zapłacić podatek za niego. Ale tak sobie myślę, dlaczego mam płacić podatek... skoro nic z tego nie mam. A i pytanie jaka cena jest tego podatku?
nika - 12-01-2011, 21:35

nic z tego nie masz.... no nie masz, tak jak z innych podatków :D
z tego co się orientuję to ceny są różne - zależy od miasta (powiatu?)
w niektórych miastach podatek taki jest w ogóle zniesiony

[ Dodano: Sro 12 Sty, 2011 ]
dobrze mi świtało, taki temat już jest:
http://forum.labradory.or...t=1051&start=20

AnIeLa - 12-01-2011, 22:01

Kilcia, zanim założysz temat użyj opcji szukaj

nika , dziękuję za link

Tematy scaliłam.

gusia1972 - 13-01-2011, 08:51

a ja chętnie bym płaciła podatek (we Wrocławiu zniesiony od 2008) tylko aby z tych pieniędzy coś stworzyli dla psów ... we Wrocławiu nie ma ani jednego wybiegu ... w parkach w zasadzie pies powinien byc na smyczy, więc jak biega i zobaczę straż czy policję to wolę szybko zapiąć psy :(
Shamalli32 - 13-01-2011, 09:35

Mogłabym płacic podatek i to nawet dosc spory,ale dlaczego mam komus znowu ladowac w kieszen na nowe auto lub drogie alkohole?Na schroniska to nie pojdzie ,widzialam ostatnio program pokazali co tam sie dzieje....powiem Wam tyle ze jak juz wczesniej pisalam pracuje w schronisku w Irlandii,kazde datki tutaj widac!Dobra karma,kojce,koce,odzywki,szampony itd. Tu nie ma czegos takiego jak usypianie psow...chyba ze to przypadki po wypadkach itd.czasem patrze ze zgroza jak lapka jest okaleczona i nie zabandazowana:(ale to jest natura,psu sie wygoi...widzialam na wlasne oczy,szkola przetrwania,odkazaja fakt ale reszta nalezy do matki natury,moze i drastyczne ale nikt!tu psow nie głodzi,wrecz przeciwnie,pomine te krowe z recepcji co powinna krowie lajno zbierac,ale do polskich schronisk maja daleko...placic bambaryłom zeby sie zapchali?NIGDY!Dosyc kasy maja a zwierzaki bezdomne i tak nie wiedza czym jest pieniadz,one wiedza czym jest cierpienie....wiec zamiats podatkow za psa ,proponowalabym zakup na rzecz schroniska i przedstawieniem rachunku i towaru....oczywiscie skrocilabym pieniazki jakie wedlug statystyk wydawane sa w ciagu miesiaca na jednego psa bo to komletna byzydura!no i oczywiscie zmiana personelu!
anna3678 - 13-01-2011, 10:15

Ja bym tez nie placila bo u nas to nawet smietnikow na kupy nie ma a kupy trzeba zbierac ]:) Tearz placimy 160 euro na rok, przeprowadzamy sie za miesiac do innego miasta i tam bedzie tylko 90 eurusow ale co z tego???? zastanawiam za co place, za to ze Luska oddychac moze? na smyczy musi chodzic zeby przypadkiem wypadku nie spowodowala ( musi byc extra ubezpieczona - kolejne 80 na rok ), nie mamy konkretnego wybiegu ale fakt ze bezdomnego psiurka sie nie spotka... ogolnie jestem zla bo za te pieniadze chetnie kupilabym karme do schroniska a nie latala dziury w kasie miejskiej ]:) ]:) ]:)
Rinuś - 13-01-2011, 12:16

Sluchajcie a jak zgłosić, że np psa już nie mam?Bo płacę podatek a i tak Brutusa szczepię poza okresem tych szczepień niby darmowych :doubt:
mibec - 13-01-2011, 12:35

A my nie placimy podatku za psiaka, ale fakt wszystko zwiazane z psami jest dosc drogie. Pies moze w parku chodzic bez smyczy jesli jestes w stanie nad nim zapanowac, na ulicach musi byc na smyczy. W Polsce tez mnie zawsze denerwowal ten podatek, bo faktycznie nigdy nie bylo widac zadnego pozytku z jego placenia.
AnIeLa - 13-01-2011, 13:59

Rinuś napisał/a:
Brutusa szczepię poza okresem tych szczepień niby darmowych :doubt:
Macie darmowe szczepienia. ? :-o
Rinuś - 13-01-2011, 16:13

AnIeLa napisał/a:
Rinuś napisał/a:
Brutusa szczepię poza okresem tych szczepień niby darmowych :doubt:
Macie darmowe szczepienia. ? :-o

Jak sie płaci podatek za psa to w ramach tej zapłaty szczepienie na wściekliznę jest za darmo, ale mówię u nas to szczepienie jest w kwiecień/maj a ja go szczepię sierpień/wrzesień, więc go usunać z bazy danych psów tylko nie wiem jak :P

Kilcia - 13-01-2011, 16:20

Nom słuchajcie, ja też nie wiem czy płacić czy nie... niby straż miejska może wystawić mandat za to że niema zapłaconego podatku za psa, ale dlaczego? skoro u nas nigdzie nie sprzątają (ja osobiście w miejscach publicznych) zbieram jego kupke... w koncu sama moge kiedys w nia wtepnąć...

Przecież najważniejsze to jest szczepienie przeciw wściekliźnie a nie jakiś podatek, za który się wzbogaca śmietanka miasta;/

Rinuś - 13-01-2011, 19:38

Ale jak SM ma wystawić mandat? w momencie jak na spacerze jesteś? to co papierek taki masz nosić wszędzie ze sobą?
ktosia - 13-01-2011, 20:46

Rinuś napisał/a:
Ale jak SM ma wystawić mandat? w momencie jak na spacerze jesteś? to co papierek taki masz nosić wszędzie ze sobą?

u nas jak płacisz to dostajesz numerek, taki jak adresownik metalowy dla psa

inkapek - 13-01-2011, 21:01

Rinuś napisał/a:
Sluchajcie a jak zgłosić, że np psa już nie mam?

W Szczecinie opłaty pobiera TOZ, tam też zgłaszasz zgon psa.
U mnie na wiosce załatwia się to w Urzędzie Miasta.

joanna - 02-04-2011, 18:41

a jak ktoś nie korzysta z uroków miasta tylko ma hektar swojego ogrodu i lasy dookoła?mój pies nie wie co to miejski zgiełk nawet jak nad jezioro jezdzimy to autem i plaża prywatna od znajomego mamy wstęp bo doglądamy mu kampingu,za co ja mam płacić?za luksus posiadania zwierzaka ?niech się lepiej zabiorą za ściganie bandziorów co psy maltretuja a nie za normalnych psiarzy
AnIeLa - 02-04-2011, 18:56

joanna napisał/a:
za co ja mam płacić?za luksus posiadania zwierzaka ?
tak własnie za to. Podatek za psa to pozostałość historyczna. Podatek został wprowadzony jako jeden z podatków od luksusu...
ewusia81 - 03-04-2011, 07:40

Osobiście nie płaciłam tego podatku przed zaczipowaniem Emmy więc nie bardzo mają jak sprawdzić w razie co :-P Natomiast za psa wysterylizowanego albo ze schroniska ze swojego miasta NIE trzeba płacić podatku!!!U nas w Poznaniu tak jest więc radzę się dowiedzieć jak to u Was wygląda..
Emma zaczipowana i wysterylizowana wiec mogą mi.... :) Jeśli patrzeć przez ten pryzmat i policzyć średnią długość zycia Emmy (np 10 lat) po 50 zł rocznie to 500zł a ja za sterylkę z całą resztą dałam jakieś 400 więc jestem stówę do przodu :-P a w późniejszym okresie brak chorób i cierpień suni- bezcenne :)

Chelsea - 03-04-2011, 08:19

u nas w mieście się nie płaci podatku od psa :-P
damian21k - 11-11-2013, 18:00

Mam pytanie, jak wygląda sprawa ze zwolnieniem od podatku, gdy jest się podatnikiem rolnym. Wiem, że moja mama może płacić tzw. KRUS. Więc pytam się jak to wygląda, bo chcę Dianę zachipować, ale u nas podatek to 120 zł. Te pieniądze bym wolał przeznaczyć na Dianę, a nie na pensję urzędników, którzy nic nie robią.
Iwinka - 11-11-2013, 21:08

W każdym mieście jest inaczej, bo to radni ustalają podatki miejscowe (a takim podatkiem jest opłata za psa).
Musisz dowiedzieć się jak jest u was - wyczytałam tylko, że w Wąbrzeźnie (taką miejscowość podajesz pod nickiem) opłata za psa jest o połowę mniejsza jeśli psa się zaczipuje, innych ulg nie znalazłam.

Wena - 12-11-2013, 14:23

damian21k napisał/a:
Mam pytanie, jak wygląda sprawa ze zwolnieniem od podatku, gdy jest się podatnikiem rolnym. Wiem, że moja mama może płacić tzw. KRUS. Więc pytam się jak to wygląda, bo chcę Dianę zachipować, ale u nas podatek to 120 zł. Te pieniądze bym wolał przeznaczyć na Dianę, a nie na pensję urzędników, którzy nic nie robią.

możesz rozwinąć swoją myśl o podatkach i i zwolnieniu z niego w przypadku zaczipowania psa????

[ Dodano: 12-11-2013, 19:08 ]
a właściwie nie rozwijaj myśli tu masz to co chciałbyś wiedzieć
http://www.bip.wabrzezno...._30_11_2011.pdf

[ Dodano: 12-11-2013, 19:11 ]
aa i mając 15 lat jak piszesz o sobie nie wkładaj wszystkich urzędników do jednego wora, bo sam chcesz się ślizgać na KRUS mamy

damian21k - 12-11-2013, 20:26

[ Dodano: 12-11-2013, 20:34 ]
Przepraszam jeżeli kogoś uraziłem, ale wiem po swoich rodzicach ile mieli problemów w urzędach, żeby wykopać stawy. Więc jeszcze raz przepraszam wszystkich uczciwych i tych dobrych pracowników urzędu. Jeśli chodzi o KRUS to problem tkwi w tym, że ją jako osoba niepełnoletnia nie mogę zarejestrować psa oraz płacić podatku, więc pytam o mamę, bo to ona będzie odpowiadać za podatek, a nie chce jej narobić problemów, bo nie zapłaciła podatku, bo czytałem, że podatnicy podatku rolnego go nie płacą. Więc się pytam, bo nic nie hodujemy, ale mamy prawie 2ha ziemi.

Madzialenka - 13-11-2013, 09:53

U nas podatek drogi 100 euro za labradora,Za Blondi place ,ale Dusie trzymam na czarno :D
KandB - 13-11-2013, 10:23

120 zł to dużo! Chociaż patrząc w skali roku...
U nas podatek za psa został zlikwidowany ;) zaległości muszą zapłacić tylko osoby, które do dnia zniesienia nie opłacay go.

Jerry - 13-11-2013, 10:51

Od strony prawnej - art. 18a ustawy o podatkach i opłatach lokalnych (Dz.U. z 2010r., Nr 95, poz. 613 z późn. zm.).
Opłatę taką w formie uchwały wprowadza rada rada gminy.
I tak np. w Warszawie uchwała taka nie została podjęta.
Co natomiast do KRUSu to faktycznie jego płatnicy są zwolnieni od ww. opłaty nawet jeśli na danym obszarze jest ona obligatoryjna (co wynika wprost z ustawy) - limitem w tym wypadku są 2 psy.

Jeśli chodzi natomiast o odniesienie się do wypowiedzi dot. sensowności lub braku sensu istnienia takiej daniny - wiadomo że nikt nie lubi obciążeń finansowych ale ustalone na sensownym pułapie i skierowane celowo np. 50 pln rocznie (od właściciela) z przeznaczeniem na utrzymanie / polepszenie warunków bytowych zwierząt w lokalnych schroniskach + kosze na psie nieczystości - wydaje się sensowne,

anna34 - 13-11-2013, 11:42

Jerry napisał/a:
Jeśli chodzi natomiast o odniesienie się do wypowiedzi dot. sensowności lub braku sensu istnienia takiej daniny - wiadomo że nikt nie lubi obciążeń finansowych ale ustalone na sensownym pułapie i skierowane celowo np. 50 pln rocznie (od właściciela) z przeznaczeniem na utrzymanie / polepszenie warunków bytowych zwierząt w lokalnych schroniskach + kosze na psie nieczystości - wydaje się sensowne,

Ja bym jeszcze chciała,żeby zrobili jakiś wybieg dla psów,a nie tylko bloki i bloki i kolejne bloki ]:)

Wena - 13-11-2013, 12:29

ale kolega Damian ma do zapłacenia 65 zł zgodnie z uchwałą Wąbrzeźna jeśli oznakuje psiura

[ Dodano: 13-11-2013, 12:31 ]
w Bydgoszczy np. i w zeszłym i w tym zaniechano podatku

damian21k - 13-11-2013, 12:50

Przepraszam za problem, ale już wszystko wiem. Zadzwoniłem do urzędu gminy i pani powiedziała mi, że tylko mieszkańcy miasta są zobowiązani do takich opłat, a ja jako że mieszkam po za miastem jestem z niej zwolniony. Więc jeszcze raz przepraszam za kłopot. I jeszcze raz przepraszam tych miłych i dobrych urzędników. Żeby wszyscy byli tacy mili, jak ta pani, bo na początku dzwoniłem do Urzędu Skarbowego to pan był bardzo niemiły i mówił, jakby był skazany na wieczne potępienie, a nie mi pomóc.
Jerry - 13-11-2013, 12:59

Wena napisał/a:
ale kolega Damian ma do zapłacenia 65 zł zgodnie z uchwałą Wąbrzeźna jeśli oznakuje psiura

No właśnie sytuację należy rozpatrzyć 2 płaszczyznowo i w zasadzie musiał bym mieć trochę więcej danych co do samej opłaty. Jeśli jest to 65 pln za czynność oczipowania (za sam czip i czynność wszczepienia) to pewnie masz rację. Jeśli natomiast mowa o opłacie za "posiadanie psa" to wyżej podałem podstawę prawną, która jest aktem nadrzędnym i wypowiada się w tym zakresie w sposób rozwiewający wszelkie wątpliwości.
Naprawdę polecam zapoznanie się:
http://isap.sejm.gov.pl/D...=WDU19910090031
Wchodzimy w tekst jednolity i art. 18a ust. 2 pkt 4) o tym właśnie mówi.

Daisy0311 - 14-11-2013, 17:23

Wena napisał/a:
aa i mając 15 lat jak piszesz o sobie nie wkładaj wszystkich urzędników do jednego wora, bo sam chcesz się ślizgać na KRUS mamy
Co za arogancja ;] :doubt: Co do urzędników ,siedzą i nic nie robią taka jest prawda a jak się człowiek chce coś dowiedzieć to wysyłają do koleżanki obok ,ona znowu do kolegi i tak w kółko. Połowa z nich jest nie kompetentna.....
Wena - 14-11-2013, 19:16

trochę odbiegamy od tematu ale z całym szacunkiem nie wiem czy to reprymenda do mnie czy poklask dla kolegi Damiana