|
forum.labradory.org
|
|
NEWS - Szczeniaki wystawione na aukcje WOŚP
evecious - 11-01-2014, 23:16 Temat postu: Szczeniaki wystawione na aukcje WOŚP To co zobaczyłam, jak dla mnie opiewa o skandal i jest niemoralne
Na aukcję dla WOŚP wystawiono dwa szczeniaki 'labrador retriever'.
Czekoladowa sunia
https://www.facebook.com/...elevant_count=7
Czarna sunia
https://www.facebook.com/...&size=960%2C720
Po wielu protestach tej sytuacji, Gubiński WOŚP napisał
Cytat: | Do wszystkich, którzy zainteresowali się losem szczeniaków:
W tym temacie proszę nie wydawać błędnych opinii To naprawdę nie była decyzja łatwa... Ale po konsultacji z Panią Agnieszką Maternik, która jest absolutnym autorytetem w zakresie ochrony zwierząt w naszej gminie, zdecydowaliśmy się przystać na aukcję. Oczywiście na bardzo obostrzonych warunkach, które przedstawiła Pani Maternik. Aukcja psów będzie prowadzona pod jej nadzorem, kupujący musi podpisać masę odpowiednich papierów i zgodzić się na częstą kontrolę ze strony Pani Agnieszki i innych osób czuwających, by zwierzę nie było traktowane jak rzecz.
Stoimy na takim samym stanowisku jak Wy. Nigdy nie traktowaliśmy i traktować nie będziemy zwierząt jak przedmioty. Zawsze stawialiśmy na budzenie świadomości proekologicznej organizując wielokrotnie eventy na Światowy Tydzień Zwierząt czy Dzień Bez Futra. I nigdy byśmy się na taką aukcję nie zgodzili, gdyby nie opieka ze strony Pani Maternik i wiara, że możemy tym pieskom zagwarantować przynależność do naprawdę fajnej rodziny!!!
Proszę się nie martwić i cieszymy się, że są jeszcze na świecie osoby, którym zależy na zwierzętach, tak jak Św. Franciszkowi.
pozdrawiamy
Sztab WOŚP Gubin |
Tu link do ich FP https://www.facebook.com/...209395779133974
Jestem...no nawet brakuje mi słów żeby opisać co mi chodzi po głowie!!!
CO można z tym zrobić? przecież tak nie można!
[ Dodano: 11-01-2014, 23:58 ]
Udało się, wycofali aukcje!
Cytat: | Dobrze. Chcieliśmy zagwarantować pieskom dobry byt. Być może dla tych stworzeń to jedyna alternatywa... Ale osoby z Olsztyna, Warszawy i innych miast rozumieją problem lepiej... Dobrze. Rezygnujemy z tej licytacji. Ciekawe czy dalej będziecie zainteresowani losem tych psów? Pewnie nie. A my byśmy byli... Brawo! |
Są już oczywiście wyciągnięte dłonie do pomocy pieskom w znalezieniu dobrych i kochających domków
Milena - 12-01-2014, 06:58
No i bardzo dobrze, pies to nie zabawka do licytacji... gruby portfel nie jest równoznaczny z dobrym domem...
aganica - 12-01-2014, 07:30
Milena napisał/a: | pies to nie zabawka do licytacji. | Oczywiście że nie ale... Patrząc z innej strony to..
Psy by były sławne, pod ciągłą kontrolą tak Pani Agnieszki jak i całego społeczeństwa / telewizji/
Osoby stające do licytacji musiałyby z tego zdawać sobie sprawę. Każde kichnięcie psa by było kontrolowane i oceniane.
Nie zazdrościłabym takiemu właścicielowi gdyby coś się psu stało. Stać pod ciągłym "pręgierzem" to nie jest miłe
tenshii - 12-01-2014, 09:04
Ja nie rozumiem skąd całe zamieszanie.
Jak ktoś chce psa żeby zrobić mu krzywdę to nie licytuje go na WOŚP bo tam zazwyczaj wychodzą duże kwoty.
Jak ktoś chce psa to i tak kupi go za 200 lub 300 zł z pseudo.
Skoro mięli podpisać papiery i umowy to co się zmieniło?
Ja nie widzę w tym problemu.
Tan kto by szczeniaka wylicytował i tak może kupić sobie psa
anna34 - 12-01-2014, 09:15
tenshii napisał/a: | Ja nie rozumiem skąd całe zamieszanie. |
też nie rozumiem
Na którejś aukcji konia licytowali i co nikt afery nie robił
Pozatym te szczeniaki poszły by za ileś tyś zł,a nie za 200
evecious - 12-01-2014, 09:39
A moim zdaniem to brednia i po czasie by tego nie pilnowali, a jak ktoś ma kupić psa to niech idzie do hodowli i swiadomie takiego zakupi.
Takich rzeczy sie nie powinno robić.
tenshii - 12-01-2014, 09:42
W związku z tym, że szczeniaki były wystawione na WOŚP to by ich pilnowali bo byliby pod jakąś tam presją.
A w hodowli rzadko sprawdzają przyszłe domy, a przynajmniej łatwo takie znaleźć Więc jak ktoś nieodpowiedni chce psa to i tak go kupi i to za dużo mniejszą kasę.
Dlatego dla mnie to nie jest problem, trochę naciągana afera
deadend - 12-01-2014, 09:59
Szczeniaki poszłyby zamiast za 200 zeta, za jakieś grube pieniądze, przeznaczone na pomoc, a nie do portfela pseudo. O co Wam wogóle chodzi, paranoja jakaś chora. Jak znajdą im się domy adoptujące to już będzie ok? ten kto je weźmie za darmo będzie lepszy niż ten, kto być może chciał psa i jednocześnie ma kasę którą by w ten sposób przeznaczył na WOŚP? dla mnie by taki piesek wiele znaczył. Doszukujcie się problemów gdzie ich nie ma.
"Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu..."
anna34 - 12-01-2014, 10:06
deadend napisał/a: | "Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu..." |
To prawda
bunia69 - 12-01-2014, 10:30
Pan Owsiak przesadza
jak do tej pory dawaliśmy jakiś grosz
to w tym roku mam dylemat
w tamtym roku brat który na firmę z oknami
wstawiał na Mazurach w ośrodku który wykupiła WOŚP
na szkolenia wolnotariuszy a
przecież te pieniądze miały być dla chorych dzieci
I dobrze że wycofali labki to szczyt głupoty z ich strony
tenshii - 12-01-2014, 10:45
bunia69 napisał/a: | wstawiał na Mazurach w ośrodku który wykupiła WOŚP
na szkolenia wolnotariuszy a
przecież te pieniądze miały być dla chorych dzieci |
skąd pewność, że za kasę ze zbiórek?
bunia69 napisał/a: | I dobrze że wycofali labki to szczyt głupoty z ich strony |
Owsiak i WOŚP nie mają z tym nic wspólnego - każdy może wystawić co chce do sprzedaży dla WOŚP
Nulcia1 - 12-01-2014, 11:37
anna34 napisał/a: | tenshii napisał/a:
Ja nie rozumiem skąd całe zamieszanie. |
ja też .
Quaddo - 12-01-2014, 11:48
mnie to oburzyło, bo zwierzęta to nie rzeczy. obojetnie od gatunku.
co to właściwie za szczeniaczki, ze sprawwdzonej chodowli, czy może one są z jakiejś pseudo?
to że ktoś da za szczeniaczka kupę kasy, nie znaczy że nie odda go do schroniska po roku, jak się znudzi.
ile osób kupuje psy i je oodaje/porzuca?
też mi się wydaje, że nie było by to pilnowane.
tenshii - 12-01-2014, 11:52
Quaddo napisał/a: | to że ktoś da za szczeniaczka kupę kasy, nie znaczy że nie odda go do schroniska po roku, jak się znudzi. |
ale jak kupi poza aukcją to też może go oddać, co za różnica?
Kiedyś na forum sprzedano szczeniaka i kasa poszła na labki w potrzebie i też nic się nie stało.
Przesadzacie, naprawdę.
Quaddo - 12-01-2014, 12:00
tenshii napisał/a: | ale jak kupi poza aukcją to też może go oddać, co za różnica? |
owszem, o to mi chodzi.
uważam, że wystawienie zwierząt na aukcje tego typu jest nie w porządku.
Zwierząt ogólnie, nie tylko psów.
tenshii - 12-01-2014, 12:02
Ja nie widzę różnicy bo w każdym z przypadków mogą trafić źle, a można pomóc innym
Nulcia1 - 12-01-2014, 12:07
Quaddo napisał/a: | bo zwierzęta to nie rzeczy |
W takim razie w ogóle nie powinny być sprzedawane tylko oddawane za darmo ... bo skoro kupienie ich na aukcji to traktowanie ich jak rzeczy to płacenie za nie hodowli jest tym samym
Quaddo - 12-01-2014, 12:16
nie, nie jest tym samym, całkiem czymś innym są aukcje rzeczy niepotrzebnych , czym innym sa profesjonalne aukcje zwierząt czy kupowaniem zwierząt od chodowców.
Koszt profesjonalneh chodowli jest wielki - co przekłada się na cenę zwierząt.
napisałam "aukcje tego typu". kazdy ma prawo do swojego zdania. mi się to nie podoba i tyle.
rozumiem Wasze argumenty, ale zdania nie zmienię.
Milena - 12-01-2014, 12:24
Każdy ma prawo do swojego zdania i swojej filozofii moim zdaniem to przedmiotowe traktowanie zwierząt otoczone piękną kurtyną ładnego gestu.
Jeśli miałabym oddać psa to wolałabym go oddać w ręce, które się do tego nadają a nie te które mają najwięcęj kasy w portfelu.
Madzialenka - 12-01-2014, 13:03
Ja nie rozumiem zamieszania,co jest zlego w aukcji zwierzat i to jeszcze na szczytny cel?
mibec - 12-01-2014, 13:24
Szczerze to tez nie rozumiem o co cale zamieszanie skoro los psow bedzie monitorowany.
Rinuś - 12-01-2014, 14:42
Ja uważam, że to przegięcie, Po pierwsze psy bez papierów, z pseudo. Co jest w ogóle niezgodne z prawem aby sprzedawać mieszańce.
Po drugie wystawianie zwierząt na aukcję jest dla mnie co najmniej chore, bo wygrywa ten kto ma większy portfel a nie ten kto ma większe serce. Często gęsto ludzie w takiej chwili nie myślą o tym, że ten pies to obowiązek na następne 15 lat, tylko pod wpływem chwili i aprobaty ze strony ludzi dookoła wykładają kasę żeby tylko osiągnąć swój cel i stanąc na piedestale, że tak dużo przeznaczył kasy na WOŚP.
Dla mnie to oburzające, dla Was to nic takiego, każdy ma swoje zdanie, ale ciekawe czy swoje pieski byście wystawili na aukcję gdybyście nagle z przyczyn od Was niezależnych musieli znaleźć im nowy DOBRY dom - odpowiedzcie sobie sami.
anna34 - 12-01-2014, 15:18
Mnie tylko ciekawi,czy takie samo larum by było jakby zamiast psa był wystawiony koń,owca,czy wąż lub inny gad?Myśle,że nie,bo o ile się nie myle były już tak traktowane zwierzęta.
Tyle w temacie.
Rinuś - 12-01-2014, 15:27
Ja się nie spotkałam i nie widziałam jeszcze żadnej aukcji na WOŚP z udziałem zwierząt, te dwa labki to moja pierwsza.
Co do innych zwierząt mam takie samo podejście choć mniej emocjonalne niż do psa
AnIeLa - 12-01-2014, 16:54
tenshii napisał/a: | Kiedyś na forum sprzedano szczeniaka i kasa poszła na labki w potrzebie i też nic się nie stało.
Przesadzacie, naprawdę. |
Dokładnie tak na forum dobermanów też kiedyś był doberman na sprzedaż a pieniądze szły na konto dobermanów w potrzebie..
Aukcje psów sa tak czy inaczej różnica taka że pieniądze idą do ręki właścicieli zazwyczaj tutaj szłyby na WOŚP.....
aganica - 12-01-2014, 21:10
Oczywiście na bardzo obostrzonych warunkach, które przedstawiła Pani Maternik. Aukcja psów będzie prowadzona pod jej nadzorem, kupujący musi podpisać masę odpowiednich papierów i zgodzić się na częstą kontrolę ze strony Pani Agnieszki i innych osób czuwających, by zwierzę nie było traktowane jak rzecz.
Więc nie mówcie, że psy nie byłyby monitorowane.
Wierzę że P.Agnieszka by wszystkiego dopilnowała a presja społeczeństwa i organizacji pro zwierzęcych - olbrzymia.
Szczeniaki na pewno by nie miały źle w nowych domach.
Mistycom - 12-01-2014, 21:29
Miałyby dobrze czy nie miały. Byłyby monitorowane czy nie. W moim odczuciu też ta aukcja nie jest do końca na miejscu. Jaka jest różnica między allegro a forum? Taka, że ludzi z allegro jest więcej i trudniej jest ich zweryfikować. Na forach najczęściej przesiadują ludzie, którzy w jakiś tam sposób się znają i wiedzą kogo i na co stać.
Inna sprawa to rola jaką pies jako zwierzę odgrywa w życiu człowieka. Jakby nie patrzeć pies jest dla nas najbardziej uczłowieczonym stworzeniem. Ku zapewne oburzeniu wielu, jak dla mnie jest bardziej "ludzki" niż nawet kot. Chociaż wiem, że koty też są bliskimi sercu człowieka zwierzętami. Koń - konia w domu sie nie trzyma, aby go posiadać trzeba spełniać znacznie bardziej wymagające warunki, niż by posiadać psa. Nie oszukujmy się, żeby w naszym domu zagościł pies, nie trzeba dużo. W przypadku innych zwierząt wymagania wzrastają. Wymagania pod kątem powiedzmy infrastrukturalnym.
U psa wymagania wzrastają pod względem zachowań i poświęcanego czasu, którego np. nie trzeba wiele by posiadać węża czy rybki. Mam nadzieję, że rozumiecie. Dla mnie pies jest jak drugie dziecko, chociaż nie traktuję go zupełnie jak człowieka. Dlatego też dla mnie ta aukcja nie była do końca w smak, bo to jak sprzedawać bezdomne dzieci.
Małgosia35 - 12-01-2014, 21:55
Szczeniaki są do pilnej adopcji,właśnie przygotowuję ogłoszenia,muszą szybko znaleźć domy bo nie ma co z nimi zrobić.
deadend - 12-01-2014, 22:21
Pilna adopcja na szybko, to rzeczywiście brzmi lepiej
Małgosia35 - 12-01-2014, 23:37
deadend napisał/a: | Pilna adopcja na szybko, to rzeczywiście brzmi lepiej |
Pilna -nie znaczy nieodpowiedzialna ,obowiązują te same zasady co przy adopcji "nie pilnej"
Rinuś - 13-01-2014, 12:21
Małgosia35, można im oficjalnie zakładać tematy? Bo na info i tutaj nie widzę osobnego tematu dla adopcji tej dwójki.
Małgosia35 - 13-01-2014, 14:56
Rinuś, na info jest temat w labradorach w potrzebie :
http://labradory.info/viewtopic.php?t=20807
Również świeże ogłoszenia.
Sunie są do adopcji,szukamy domu
Grapy - 13-01-2014, 15:45
deadend napisał/a: | Pilna adopcja na szybko, to rzeczywiście brzmi lepiej |
Dokładnie
Psiaki by poszły do bogatych domów,które mogłyby im zapewnić odpowiednie warunki a dodatkowo byłyby monitorowane przez p.Agnieszkę a tak mamy kolejne dwa bezdomne psiaki.. jakby ich mało było.
Nie twierdzę,że bogaty dom to lepszy dom ale tak samo nie powiem,że ten biedny to taki z większym sercem,bo często tym z dużym sercem brakuje pieniędzy by zapewnić zwierzakom odpowiednie warunki i opiekę np. Lewin.
Rinuś - 13-01-2014, 16:25
no ok a nie widzicie tutaj łamania prawa? Te psy do psy z pseudo! nie wolno wystawiać na aukcję psów bez papierów, i to że ktoś ma kasę nie znaczy że ma serce i dba o zwierzaki.
anna34 - 13-01-2014, 16:29
Rinuś napisał/a: | i to że ktoś ma kasę nie znaczy że ma serce i dba o zwierzaki. |
Nigdy nie mam pewności czy dany dom będzie dobry dla psiaka na 100% jeśli to nie jest mój dom lub dom labowariatów
Madzialenka - 13-01-2014, 19:43
Rinuś napisał/a: | Te psy do psy z pseudo! |
a ja myslalam ,ze to jakis hodowca zrezygnowal ze sprzedazy i 2 szczeniorki na aukcje przeznaczyl.Nie,no jak one sa z pseudo to faktycznie licytacja nie powinna miec miejsca.
evecious - 13-01-2014, 20:58
Madzialenka napisał/a: | Rinuś napisał/a: | Te psy do psy z pseudo! |
a ja myslalam ,ze to jakis hodowca zrezygnowal ze sprzedazy i 2 szczeniorki na aukcje przeznaczyl.Nie,no jak one sa z pseudo to faktycznie licytacja nie powinna miec miejsca. |
Gdyby to był hodowca, to pieski wróciłyby do hodowli...a te zostały bezczelnie wyrzucone i ktoś wpadł na wspaniały pomysł żeby je upchnąć na aukcję...
Potem bogaty człowiek powie, że to miał być labrador... i on go nie chce. I szukajcie mu nowego domu...
Mistycom - 13-01-2014, 21:13
evecious napisał/a: | Gdyby to był hodowca, to pieski wróciłyby do hodowli...a te zostały bezczelnie wyrzucone i ktoś wpadł na wspaniały pomysł żeby je upchnąć na aukcję...
Potem bogaty człowiek powie, że to miał być labrador... i on go nie chce. I szukajcie mu nowego domu... |
I koło się zamyka.
Małgosia35 - 16-01-2014, 22:00
Obydwie sunie w weekend będą już w swoich domkach.
|
|