| |
forum.labradory.org
|
 |
Hodowle - Sprowadzenie szczeniaka zza granicy
Blaniu22 - 31-10-2010, 02:43 Temat postu: Kupno Labradora za granicą Napisałem te pytanie tutaj bo nie wiem gdzie to umieścić jeśli źle umieściłem to prosze przenieść
A więc tak mieszkam w DE i chce kupić se labka ale w polsce i potem go przywieźć do niemiec ale nie wiem co trzeba zrobić (wiem tylko że paszport) ale co dalej są jakieś opłaty ? rodowód trzeba tłumaczyć czy jak ? sorrki że tak pytam ale w necie nie znalazłem nic takiego co wyjaśnia mi to chociaż w 60 % z góry dzięki za pomoc
Ewelina - 31-10-2010, 08:57
Blaniu22, A nie lepiej kupić labradora na miejscu?
tenshii - 31-10-2010, 09:39
Blaniu22,
"Przewóz zwierząt domowych. Od 1 października 2004 r. pies, kot czy fretka, towarzyszące właścicielom w podróży do Niemiec (a także pozostałych państw Unii Europejskiej), muszą mieć paszporty, co jest wymogiem prawa unijnego. Do wyrobienia paszportu zwierzęcia z emblematami UE potrzebne są dokumenty zawierające dane o właścicielu zwierzęcia oraz informacje na temat imienia, gatunku, rasy, płci, daty urodzenia i umaszczenia psa (kota, fretki). Niezbędne jest także przedstawienie zaświadczenia o szczepieniach zwierzęcia i przebytych chorobach. Zwierzę musi mieć identyfikator w postaci elektronicznego chipu, którego numer i miejsce umieszczenia będzie odnotowane w paszporcie. Mimo że w paszporcie jest przeznaczone miejsce na zdjęcie zwierzęcia, nie jest ono obowiązkowo wymagane. Paszporty wydają lecznice weterynaryjne, których spis znajduje się na stronie internetowej Krajowej Izby Lekarsko-Weterynaryjnej."
To wszystkie wymogi
mibec - 31-10-2010, 11:11
Blaniu22, kup na miejscu, nie wiem jak ceny w Niemczech, ale np w UK jest taniej niż w Polsce Wyrobienie paszportu też trochę czasu zajmuje, więc wszystko też zależy od Twoich możliwości czasowych
tenshii - 31-10-2010, 11:44
| mibec napisał/a: | | Wyrobienie paszportu też trochę czasu zajmuje | 15 minut
mibec - 31-10-2010, 12:10
| tenshii napisał/a: | | 15 minut | szczepienie, badanie, kwarantanna
AniaCz. - 31-10-2010, 12:27
mibec, tak jak juz tenshii, napisala do Niemiec nie obowiazuje kwarantanna. Wystarczy miec szczepienie, chip i paszport.
mibec - 31-10-2010, 12:35
| AniaCz. napisał/a: | | do Niemiec nie obowiazuje kwarantanna. | fakt, właśnie doczytałam
psiara2101 - 31-10-2010, 12:36
Jeśli się dobrze orientuję, to szczenię do 3 miesięcy nie musi mieć szczepienia na wściekliznę, a paszport/chip to można z hodowcą załatwić i szczeniaka odbierze w tym samym czasie co ten, kto zostaje w kraju
I z tego co się orientuję, to w Polsce są tanie szczenięta, sporo ludzi z Europy bierze od nas
mibec - 31-10-2010, 12:38
| psiara2101 napisał/a: | | I z tego co się orientuję, to w Polsce są tanie szczenięta | jak porównywałam ceny szczeniąt w Polsce z cenami w UK to w przeliczeniu na złotówki w UK wyszło taniej
AniaCz. - 31-10-2010, 12:40
mibec, to zalezy jakiego psa szukasz. Jesli wystawowego to ceny w UK dochodza nawet do 1000 funtow. Z tego co sie orientowalam. To zalezy jaka hodowla, jacy rodzice, rodowod itd.
mibec - 31-10-2010, 12:44
| AniaCz. napisał/a: | | To zalezy jaka hodowla, jacy rodzice, rodowod itd. | no i w Polsce też tak jest
[ Dodano: Nie 31 Paź, 2010 ]
Generalnie to temat wyjazdu z psem już istnieje: http://forum.labradory.or...p=176792#176792
Blaniu22 - 31-10-2010, 19:08
| mibec napisał/a: | | Blaniu22, A nie lepiej kupić labradora na miejscu? | nie wiem czemu ale u w De labek nawet bez rodowodu kosztuje 250 eu czyli 1 tys zł a z rodowodem od 350 eu w górę niektóre nawet po 1 tys eu więc troszke duzo Dlatego wolał bym kupić szczeniaka w pl i przywieźć go do de
| tenshii napisał/a: | Blaniu22,
"Przewóz zwierząt domowych. Od 1 października 2004 r. pies, kot czy fretka, towarzyszące właścicielom w podróży do Niemiec (a także pozostałych państw Unii Europejskiej), muszą mieć paszporty, co jest wymogiem prawa unijnego. Do wyrobienia paszportu zwierzęcia z emblematami UE potrzebne są dokumenty zawierające dane o właścicielu zwierzęcia oraz informacje na temat imienia, gatunku, rasy, płci, daty urodzenia i umaszczenia psa (kota, fretki). Niezbędne jest także przedstawienie zaświadczenia o szczepieniach zwierzęcia i przebytych chorobach. Zwierzę musi mieć identyfikator w postaci elektronicznego chipu, którego numer i miejsce umieszczenia będzie odnotowane w paszporcie. Mimo że w paszporcie jest przeznaczone miejsce na zdjęcie zwierzęcia, nie jest ono obowiązkowo wymagane. Paszporty wydają lecznice weterynaryjne, których spis znajduje się na stronie internetowej Krajowej Izby Lekarsko-Weterynaryjnej."
To wszystkie wymogi |
heh to fakt ale jeśli zrobie to wszystko w pl (paszport, szczepienie,chip itp ) to w de bede musiał robić to samo ? Czy moge np to wszystko zrobić w polsce a potem okazywać te dokumenty w de ? Czy policja w razie czego może sie czepić że ja mieszkam w de a wszyskie papiery mam po polsku itp ?? A no i jak z opieką jeśli psa np potrąci samochód to będe musiał leczyć go w polsce i nikt nie wypłaci mi odszkodowania ?
Robił może ktoś coś takiego ? Wie jak to jest ? nie musi być koniecznie pl-de ale przydało by sie kilka informacji
AnIeLa - 31-10-2010, 19:09
Blaniu22, a masz już upatrzoną hodowle? Może hodowca pieska miał kiedyś taką sytuację? Przecież wielu hodowców sprzedaje psiaczki osobom spoza Polski.
AniaCz. - 31-10-2010, 19:15
| Blaniu22 napisał/a: | heh to fakt ale jeśli zrobie to wszystko w pl (paszport, szczepienie,chip itp ) to w de bede musiał robić to samo ? Czy moge np to wszystko zrobić w polsce a potem okazywać te dokumenty w de ? Czy policja w razie czego może sie czepić że ja mieszkam w de a wszyskie papiery mam po polsku itp ?? A no i jak z opieką jeśli psa np potrąci samochód to będe musiał leczyć go w polsce i nikt nie wypłaci mi odszkodowania ?
Robił może ktoś coś takiego ? Wie jak to jest ? nie musi być koniecznie pl-de ale przydało by sie kilka informacji |
Nie wiem jak jest w DE, ale wiem jak jest w UK. Moja Negra miala robione wszystkie dokumenty w Polsce i nikt sie nie czepial niczego nigdy na granicy. Jesli chodzi o odzkodowanie to musisz sprawdzic jak jest w Niemczech. Ja mojego psa ubezpieczalam w UK poniewaz leczenie u weta jest bardzo drogie. Negra mial wykopione ubezpieczenie na wszystko, nawet na to jakby porysowala komus samochod. Warto sie zorientowac jak to jest w DE.
anna3678 - 31-10-2010, 19:40
No wiec wtracimy i nasze 3 grosze Lusi jest rowniez z Polski, ze nie mamy rodowodu to nie wiem jak to jest ale wydaje mi sie ze potrzebujesz tylko tlumaczenie dokumentu. Do tego dochodzi konieczna wizyta u polskiego weta w celu wykonania paszportu EU, zaszczepienie, odrobaczenie, chip albo tatuaz i konieczna szczepionka przeciw wsciekliznie jesli maluszek jest starszy jak pol roku. Jesli jest mlodszy wystarczy pieczatka od weta ze pies jest zdrowy. Lusi urodzila sie w marcu, przejezdzala granice w czerwcu a szczepiona byla na wscieklizne koncem lipca w Niemczech-bardzo ciekawe, szczepionka przeciw wsciekliznie wykonana w Niemczech wazna jest 2 lata! W Niemczech musisz isc do weta zarejestrowac psinke, wyrobic jej karte i podac nr chipu badz tatuazu. Wet Ci dalej powie co i jak, jesli masz rodowod to wszystkie dokumenty zabiegow wykonanych w Niemczech wet wysyla do zwiazkow w ktorych pies jest zarejestrowany, Ty nie musisz sie o to troszczyc. Nastepnie musisz psa zameldowac w Bürgeramt zeby zaplacic podatek roczny za posiadanie czworonoga, cena w granicach 90-140 E na rok, zalezy od miasta. Obowiazkiem jest Haftpflichtversicherung na psa od wszelkich szkod ktore moze zrobic, mozesz np w HUK ubezpieczyc, my placimy 76 E na rok (bez Selbstbeteiligung) od szkod do 5 milionow Euro. Jesli chcesz mozesz wykupic ubezpieczenie zdrowotne, przelicz tylko czy sie oplaca. My wiele rzeczy wykonjemy w Polsce bo jest duzo taniej, nie wiem czy zwrocili by Ci kase za zabieg wykonany w Polsce. Zabieram sie z zamiarem wykupienia tego ubezpieczenia bo Luski choroby pochlaniaja majatek i w naszej sytuacji to by sie oplacalo chyba.... uff, chyba nic nie pominelam [/b]
psiara2101 - 31-10-2010, 20:14
| anna3678 napisał/a: | | ze nie mamy rodowodu to nie wiem jak to jest ale wydaje mi sie ze potrzebujesz tylko tlumaczenie dokumentu. |
nie trzeba, wystarczy wyrobiony rodowód eksportowy
anna3678 - 31-10-2010, 20:22
| psiara2101 napisał/a: | nie trzeba, wystarczy wyrobiony rodowód eksportowy | dzieki, przyda sie do kiedys nastepnego laba
siulentas - 15-06-2011, 13:31
| mibec napisał/a: | | psiara2101 napisał/a: | | I z tego co się orientuję, to w Polsce są tanie szczenięta | jak porównywałam ceny szczeniąt w Polsce z cenami w UK to w przeliczeniu na złotówki w UK wyszło taniej |
taniej? ja za swojego w przeliczeniu na zlotowki dalam tyle co za dwa rodowodowe w pl
Madzialenka - 15-06-2011, 19:39
| mibec napisał/a: | | Wyrobienie paszportu też trochę czasu zajmuje |
my wyrobilismy od reki u weta:)
[ Dodano: 15-06-2011, 19:50 ]
Moge jeszcze do wypowiedzi anna3678, dodac,ze jezeli pies na wsieklizne szczepiony nie byl jeszcze to warto miec zaswiadczenie od hodowcy na pismie ,ze szczenie jest zdrowe i bylo izolowane.Blondi przejechala granice nie zauwazona ale moja znajoma trafila na granicy na upierdliwca i sie przyczepil,ze nie ma takiego zaswiadczenia.
yolencia - 22-04-2012, 00:15
Niestety tylko w Polsce sa tak niskie ceny Labradorów z rodowodem. Jeśli się chce mieć psa z dobrej hodowli ceny startują od 1500 euro. Im starszy pies tym droższy. A żeby dostać się do dobrej hodowli na zachodzie to trzeba sobie poszukać dojścia- nie ma szans kupić labradora "z ulicy". Niektóre hodowle w ogóle nie sprzedają szczeniąt, tylko oddają na warunek lub współwłasność znajomym hodowcom.
I niestety tylko w Polsce pies z wiekiem tanieje a kupujący patrzą tylko na cenę, a nie na pracę hodowcy (i to jest jedyny "słuszny" priorytet, argument przy kupnie psa). Wszędzie indziej starszy pies jest droższy niż szczeniak.
niaGdy - 10-03-2014, 16:21 Temat postu: Sprowadzenie szczeniaka zza granicy Witam w internecie natknąłem się na ogłoszenie w którym kobieta która jest polką teraz mieszka w Kamerunie gdzie dostała w prezencie 2 szczeniaki, lecz warunki nie są najlepsze dla nich poza tym zamierza się przeprowadzić do innego mieszkania w którym nie może mieć zwierząt. Pisze mi w e-mailach, że są dla niej bardzo ważne dlatego nie chcę ich sprzedać a oddać, jedyny koszt to pokrycie transportu 400zł. Czy ktoś jest w stanie mi coś doradzić ? Warto się pakować w takie coś ?
Krystyna - 10-03-2014, 16:32
stary numer ale widac naiwnych nie brakuje ...
Ania8017 - 10-03-2014, 16:53
Nie warto! Nigdy nie warto pakować się w podejrzane interesy;) Jest tyle fajnych hodowli w Polsce. Dlaczego nie poszukasz szczeniaka w normalny sposób?
niaGdy - 10-03-2014, 16:58
szukam czegoś w okolicy Gdyni w rozsądnej cenie, a na to się natknąłem przypadkiem
Ania8017 - 10-03-2014, 17:12
| niaGdy napisał/a: | szukam czegoś w okolicy Gdyni w rozsądnej cenie, a na to się natknąłem przypadkiem |
Czasem warto wziąć psiaka z drugiego końca Polski;) Moja Saba jest z okolic Gdyni,a ja jestem powiedzmy,że z okoli Łodzi(choć bliżej mam do Kalisza). Moja rada-nie ograniczaj się tylko do okolic. I czasem naprawdę warto trochę dołożyć do szczeniaka. Przecież zawsze możesz zapytać,czy hodowca zejdzie coś z ceny. Przede wszystkim nawiąż kontakt z hodowcą(np.mailowy)napisz o swoich oczekiwaniach i o swojej rodzinie. Hodowca powinien pomóc Ci w wyborze psiaka. Spędzicie z tym psem minimum 10 lat(oczywiście jeśli nic złego się nie stanie),więc nie rób nic "na wariata".W internecie masz strony hodowli-możesz poczytać o miotach(jeśli akurat są),o rodzicach szczeniaków.Nie bój się zasypywać hodowców pytaniami-dobry hodowca zawsze Ci odpowie. Ja pisałam nawet z hodowczynią,która akurat nie miała miotu,ale bardzo chętnie odpowiadał mi na moje pytania. Polecam hodowlę,z której mam Sabę,ale na chwilę obecną nie mają już szczeniąt. Jest kilka naprawdę fajnych hodowli-życzę powodzenia!
|
|