|
forum.labradory.org
|
|
Karmy suche - DOBRA KARMA - złote zasady
labidabi - 17-03-2014, 11:36 Temat postu: DOBRA KARMA - złote zasady Hej, jestem właśnie na etapie poszukiwań "idealnej" karmy dla mojego pieska. Zrobiłam mały searching w sieci i skondensowałam sobie informacje na temat tego, co jest nie/pożądane w dobrej karmie. Na pewno posiadacie większe doświadczenie w tym temacie, dlatego jeśli coś warto dodać, zmienić - piszcie. Wiem, że takich różnych informacji jest tu sporo, ale uznałam, że takie kombo informacyjne będzie szybkim i prostym źródłem wiedzy niż przeszukiwanie wielu, wielu postów.
1. TAK: mięso
2. Mięso: pow. 26% --> karma dobra!! / 14-25% --> przyzwoita / pon. 14% --> słaba
3. TAK: białko --> co najmniej 8% (20 g białka na 1 tys. kcal dziennie)
4. Źródło białkowe powinno być właściwie nazwane – „chicken (kurczak)”, „beef (wołowina)”, „lamb (baranina”), itp.
5. NIE: „meat (mięso)” lub „animal protein (zwierzęce źródło białkowe)” (te opisy są przykładami niskojakościowego źródła białkowego niewiadomego pochodzenia)
6. NIE: „mączki” mięsno-kostne, pochodzenia zwierzęcego i „mięso i produkty
pochodzenia zwierzęcego”
7. RACZEJ NIE: „mączka z kurczaka” lub „mączka z mięsa z kurczaka” (mączka mięsna jest to gotowane i wysuszona mięso z mięśnia zawierające śladowe ilości kości, skóry i tkanki)
8. NIE: duża ilość zbóż! (im więcej zbóż, tym mniej mięsa)
9. Im mniej mięsa, tym więcej karmy pies musiałby zjeść, by ilość białka dostarczona do organizmu była odpowiednia
10. Im więcej zboża, tym więcej glutenu, który jest częstym, uczulającym składnikiem
11. Białka pochodzenia zwierzęcego w porównaniu do białek pochodzenia
roślinnego cechują się większą smakowitością oraz wartością biologiczną
12. Białka roślinne nie zawierają aminokwasów w odpowiednich ilościach i są gorzej trawione
13. NIE: słodziki (słodki smak efektywnie przekonują wiele psów do jedzenia słabych karm zbożowych)
14. NIE: sztuczne konserwanty jak „BHA”, „BHT”, „E320”, „E321”, „E324” („ethoxyquin”)
15. TAK: naturalne środki konserwujące takie jak „tokoferol” (jedna z form witaminy E), „witamina C”, „ekstrakt rozmarynu” (ale naturalne konserwanty w porównaniu do sztucznych, znacznie krócej zabezpieczają karmę, dlatego wybieramy produkty o najdłuższym terminie przydatności)
16. NIE: sztuczne koloranty (sztuczne barwniki są używane w karmach wyłącznie do zwrócenia uwagi klienta)
17. TAK: witaminy (A, D3, E, K, B1/2/3/6/7/9/12, C)
18. TAK: kwasy tłuszczowe (Omega 3, Omega 6)
19. TAK: glukozamina
20. TAK: algi morskie (poprawiają pigment sierści)
21. TAK: jajka, owoce, warzywa
22. TAK: L-Karnityna
23. TAK: substancje mineralne (fosfor, wapń, sód, potas, chlor, magnez, żelazom miedź, jod, cynk, mangan, selen)
24. TAK: włókno (błonnik)
25. TAK: luteina
26. TAK: FOS (frukto-oligosacharydy)
27. TAK: MOS (manno-oligosacharydy)
28. Najważniejsze składniki powinny być na górze listy – jeśli nie są, to znaczy, że prawdopodobnie producent chce ukryć słaby skład karmy
29. Kurczak: często uczula – NIE JEST TO REGUŁA
30. TAK: popiół --> do 3% najlepiej, max. do 7-8%
31. RACZEJ NIE: pszenica, kukurydza oraz soja (najbardziej ciężkostrawne, mają działanie alergizujące)
32. TAK: ryż (dobrze przyswajalny)
33. TAK: wysłodki buraczane (błonnik)
34. RACZEJ NIE: woda --> do 6% (karma zawierająca taką samą ilość procentową białka i 6% wody ma de facto więcej białka niż karma o identycznej procentowej jego zawartości, ale mająca aż 10% wody)
kamil8406 - 17-03-2014, 11:47
http://www.ceneo.pl/13060133
http://allegro.pl/listing...kie+dzia%C5%82y
Według mnie najlepsza karma po rozsądnej cenie.
labidabi - 17-03-2014, 11:52
Dzięki za info, ale pozostawmy ten wątek bez konkretnych przykładów karm. Chodziło mi tylko o wymianę informacji ogólnych dot. składników, które powinny lub nie powinno się dostarczać psom w karmie.
nera19 - 17-03-2014, 17:08
wydaje mi sie ze wszystko ok. ale jakos nie przekonują mnie KARMY W WORKU!
kamil8406 - 17-03-2014, 18:15
nera19, ty karmisz pewnie BARFEM jak do worków nie masz przekonania. Ja nie mam wiedzy do karmienia takim sposobem ale wiem że to jest najzdrowsze. Wiesz co podajesz psiulowi a w workach mogą być różne rzeczy niekoniecznie zgodne ze składem.
labidabi - 18-03-2014, 15:40
Zachęcam do dopisywania kolejnych złotych zasad do listy
|
|