forum.labradory.org

Hyde Park - Labrador dla 5-cio latka

sylwia4012 - 14-06-2014, 14:56
Temat postu: Labrador dla 5-cio latka
cześć! szukamy towarzysza dla naszego 5-cio latka. Znaleźliśmy śliczne maluchy http://alegratka.pl/oglos...rce=brandle-psy Zastanawiamy się jednak czy 5-cio latek poradzi sobie z opieką nad psem (oczywiście z pomocą ;) ) oraz czy akurat ta rasa będzie odpowiednia. Jak sądzicie?
kamil8406 - 14-06-2014, 15:36

sylwia4012 napisał/a:
Zastanawiamy się jednak czy 5-cio latek poradzi sobie z opieką nad psem

Jeśli głównym opiekunem ma być 5-latek to lepszym pomysłem może były chomik ;D

Milena - 14-06-2014, 15:36

Jeśli piesek dla dziecka to tylko taki:

http://allegro.pl/pluszow...4249032873.html

mufiasty - 14-06-2014, 16:20

Posiadanie w domu labradora to wielka przyjemnośc ale także duża odpowiedzialność.Pies w domu to obowiązek,pewne ograniczenia i dodatkowe wydatki.Decyzja zakupu psa nie może być podjęta tylko ze względu na dziecko.To na Was spadnie cała odpowiedzialność za opiekę nad nim.
aganica - 14-06-2014, 17:44

sylwia4012 napisał/a:
Zastanawiamy się jednak czy 5-cio latek poradzi sobie z opieką
Niewątpliwie, pod waszą opieką...poradzi sobie. Poda smaczek, wyczesze, utrwali komendy, będzie wspaniałym kompanem do zabawy .......... i .............. to na tyle.
Psa kupujecie dla siebie, nie dla dziecka. To dorosły musi wyszkolić psa, nauczyć go życia w rodzinie. Dorosły ma wyjść na spacer / w towarzystwie dziecka - oczywiście/ i zauważyć wszystkie niepokojące objawy.
Pies to kolejne dziecko /zwłaszcza szczeniak/ Fajnie jest gdy ma kompana do zabawy a, właśnie takim, idealnym kompanem będzie 5-cio latek.
Szczeniak potraktuje go jak ..równego sobie, będzie podgryzał i ustalał hierarchię a to...doskonała szkoła życia, zarówno dla szczeniaka jak i dziecka.
Zabawy też muszą być pod kontrolą dorosłego bo .. szczeniak to krucha istota i bardzo łatwo zrobić mu krzywdę, nieodwracalną krzywdę tak..psychiczną jak i fizyczną.
Bo...pies to nie zabawka i ..tego musicie nauczyć swoje dziecko.

Kesja - 14-06-2014, 18:08

sylwia4012, to chyba nie najlepszy pomysł... psem powinni zajmować się odpowiedzialni ludzie, to nie jest zabawka która może iść po dwóch tygodniach w kąt ;-) labrador to duży pies i wbrew pozorom może zrobić dziecku krzywdę - szczególnie szczeniak który nie zdaje sobie sprawy ze swojej siły :) dorośli ludzie czasem nie dają sobie rady z takim psem na spacerach, bo ciągnie, szaleje. Labrador potrzebuje duuuużo ruchu, uwagi żeby chociażby nie psocić później w domu.
Ja od małego marzyłam o psie, nigdy nie udało mi się uprosić rodziców na niego. Dopiero jak miałam 15 lat w końcu zapadła decyzja że na psa się zgadzają (wcześniej zajmowałam się sunią od chorej sąsiadki - wychodziłam codziennie na spacery, opiekowałam się Fionką kiedy jej właścicielka była w szpitalu, więc rodzice widzieli że pies to nie tymczasowa zachcianka). I teraz jestem im wdzięczna, że wcześniej nie zgodzili się na psiaka, bo wiem że nie dałabym sobie rady z jego wychowaniem :)
Więc sylwia4012, jeśli zdecydujecie się na zakup psa, to nie wymagajcie że 5 letnie dziecko będzie się nim zajmować. Przemyślcie to dobrze, żeby za parę lat psiak nie wylądował w schronisku...

aganica - 14-06-2014, 18:20

Jeszcze, tylko jedno pytanie. Jak radzi sobie Twój pięciolatek z waszym ..psem ? Bo mniemam że już jednego macie.