| |
forum.labradory.org
|
 |
Hodowle - Hodowla Verdano
monxheaven - 08-09-2014, 13:53 Temat postu: Hodowla Verdano Witam. Chciałabym kupic labradora ze sprawdzonej hodowli. Skusiłam sie na zakupa psiaka z pseudohodowli i niestety zdechła nam po 4 dniach. W życiu juz nie zrobie tego błedu i szukam sprawdzonej dobrej hodowli labradorów. Czy macie moze jakies doswiadczenia / opinie na temat hodowli Verdano? Lub czy moglabym prosic o ewentualne polecenie jakiejs hodowli?
Dziekuej bardzo
mibec - 08-09-2014, 14:04
| monxheaven napisał/a: | | opinie na temat hodowli Verdano | pseudohodowla zarejestrowana w PZHP. Na stronie ani slowa o jakichkolwiek badaniach rodzicow.
Szukaj hodowli zarejestrowanej w Zwiazku Kynologicznym w Polsce. Rodzice szczeniat powinni miec przebadane min: biodra, lokcie i oczy + choc jedno z rodzicow badania na EIC i postepujacy zanik siatkowki.
agn.k - 08-09-2014, 19:56
tak jak napisałam poprzedniczka
Co do polecanych hodowli temat był poruszany kilka razy wystarczy poszukać m.in.
z Grodu hrabiego Malmesbury
Leminiscatus
Sodalis
Optimus Canis
Dolbia
She's like the wind
Play mor
...jest jeszcze kilka- te pierwsze mi się nasunęły na myśl
iwonadp - 10-09-2014, 10:30
monxheaven, pozwolę sobie odesłać Cie na siostrzane forum :
http://labradory.info/viewtopic.php?t=21579 do bazy hodowli .
monxheaven - 10-09-2014, 17:57
Dziękuje bardzo za odpowiedz.
Przeglądam podane przez Was hodowle.
Została mi polecona jeszcze hodowla o nazwie From Salt City
http://www.fromsaltcity.pl/index3.html
Czy macie moze jakies informacje na jej temat?
Dziękuje i Pozdrawiam
szalej - 10-09-2014, 18:07
monxheaven, rodzice są super, miałam przyjemność oglądać mamę na wystawach, bardzo przyjemna suczka. Psiaki z Sudeo też są fajne. Rodzice przebadani, jak dla mnie nic tylko brać
iness8@o2.pl - 10-09-2014, 19:31
monxheaven, ja również polecam Taję - mamę szczeniaczków też widziałam na żywo, jest śliczna. Rodzice przebadani, hodowca fajny
monxheaven - 12-09-2014, 08:52
Dziekuje Wam za informacje:)
Po przemysleniu jestesmy zdecydowani na pieska z tej hodowli (From Salt City)
Jak juz bedzie z nami podziele sie doswiadczeniem i przedstawię Wam ten kochany pysio!
[ Dodano: 12-09-2014, 18:26 ]
Dowiedziałam sie wlasnie ze matka jest nosicilem ECI, pies jest wolny..
Czy w tym wypadku szczeniek którego bedziemy brac moze byc chory??
Hodowca twierdzi że nie, weterynarz ze 50/50 szansy
Czy ktoś miał podobna sytuacje lub moze cos doradzic?
Dziekuje bardzo
szalej - 12-09-2014, 21:53
monxheaven, to bardzo poinformowanego macie weterynarza
Takie krycie ( nosiciela ) psem zdrowym nie niesie żadnego zagrożenia chorobą dla szczeniaków. Jeśli kupujesz psa na tzw. " kolanka" to interesuje cię tylko to, że szczeniak NIGDY nie zachoruje na tą chorobę.
Jeśli kupowałbyś psa do dalszej hodowli to wtedy może cię interesować, ponieważ szczeniak może być w 50% NOSICIELEM tej choroby ale NIGDY NIE ZACHORUJE. Więc jest to wazne jedynie jeśli chcesz psa dalej rozmnażać bo wtedy należałoby przebadać psiaka bo jeśli jest nosicielem to możesz go kojarzyć jedynie z - nie nosicielem.
Smutne, że weterynarze tak potrafią wprowadzić w błąd. Gdyby było ryzyko, że szczenie może być chorę to nikt by tu na forum ich nie polecał.
mibec - 12-09-2014, 22:09
monxheaven, nie polecam korzystania z uslug tego weterynarza jak juz bedziesz miec psa
szalej, wyjaśniła Ci jak dziala dziedziczenie, wiec jeśli nie masz planow hodowlanych to spokojnie mozesz brac malucha z tej hodowli
monxheaven - 26-09-2014, 14:42
Dziekuje za odpowiedzi. Juz zarezerwowalismy zdrowego pieska w hodowli Mera Vallis
http://meravallis.pl/
A z ciekawosci spytam czy ktos ma z Was od nich pieska ?
Dziekuje
agn.k - 27-09-2014, 10:59
Nie znam hodowli ale z informacji na stronie wygląda solidnie- psy ładne, przebadane
Tak żeby wszystko było wyjaśnione- te szczeniaki z hodowli "from Salt City" też nie zachorują na EIC mogą co najwyżej (ale nie koniecznie) być nosicielami genu ale nie że będą chore. Jeśli szczeniak z takiego miotu miałby być użyty w hodowli wtedy trzeba by zrobić mu badania czy jest nosicielem albo kojarzyć z psem który na pewno tym nosicielem nie jest.
Tak piszę bo podkreślasz, że "zdrowego" szczeniaka zarezerwowaliście- tamte też zdrowe są (jeśli chodzi o EIC) pozdrawiam
donia457 - 27-09-2014, 11:24
| monxheaven napisał/a: | | zarezerwowalismy zdrowego pieska w hodowli Mera Vallis |
znam hodowce i polecam
Weronika_S - 29-09-2014, 12:37
monxheaven, Nie znam hodowli, z której ostatecznie zdecydowaliście się wziąć pieska, ale suka ma nie ma zbadanego ani prcd pra ani EIC, a więc nie wiadomo, czy tu szczenię też nie będzie nosicielem którejś z tej chorób. Tamta suczka była nosicielem, a ta może być wolna od tych chorób, może być nosicielem, a może też być chora- to jest loteria póki jest niezbadana.
|
|