forum.labradory.org

Zdrowie Labka - Krwisto-śluzowa biegunka u szczeniaka

Moni137 - 10-09-2014, 13:48
Temat postu: Krwisto-śluzowa biegunka u szczeniaka
Witam wszystkich, jestem nowa na forum. Od 4 dni mam szczeniaka 11 tyg suczke. Boję się o jej zdrowie, gdyż od momentu przywiezienia jej do domu ma luźne, śmierdzące kupki, początkowo z duża ilością śluzu i krwi, a teraz wyglądają lepiej, ale nadal jest w nich krew i czasem też trochę śluzu. Idę z nią dzisiaj do lecznicy. Nie bylam wczesniej, bo hodowczyni powiedziala, ze to nic takiego, pewnie ze stresu. Stres minąl, a krew nadal jest. Jest po 2 szczepieniu, wiec parwo to nie jest, poza tym nie ma innych objawów jest wesoła, bawi się, ma apetyt, nie wymotuje.

Doradźcie proszę, czy spotkaliście się z czymś takim? Jak tak to co to może być, naczytałam sie o różnych lambliach i kokcydiach i trochę sie boję... Sunia pochodzi z bardzo dobrej hodowli, ale przebywała większość czasu na dworze i jadła i lizała wszystko, co się dało... Karmę dostaje tą samą, co w hodowli.
Martwię się bardzo i czekam na Wasze odpowiedzi.

Ryniu - 10-09-2014, 13:51

Nie ma co doradzać tylko do weterynarza iść. Na odległość nikt nic nie poradzi. Powody mogą być różne.
Milena - 10-09-2014, 14:22

Moni137, krew w kale nigdy nie wróży niczego dobrego... powinnaś natychmiast udać się do weterynarza.
Krystyna - 10-09-2014, 15:56

4 dni szczenie ma krwiste kupy wiec zamiast szukac informacji w necie moze warto do weterynarza isc?
Moni137 - 13-09-2014, 11:34

Okazało się ze sunia ma lamblie :( Dostała leki na odrobaczenie. Podobno to nawraca. Jak myślicie czy mam zdezynfekowac wszystko co się da i wyparzyc zabawki? Weterynarz powiedział, żeby nie przesadzać. Sama nie wiem.
kamil8406 - 13-09-2014, 11:49

Moni137, poczytaj http://www.vetopedia.pl/a...-Lamblioza.html
Chelsea - 13-09-2014, 12:39

Moni137, Czesia tez to miala 3 dni z rzedu zostala odrobaczona :)
Moni137 - 13-09-2014, 12:51

Moja tez ma dostawać 3 dni z rzędu tabletkę. Oby wyzdrowiala bo za tydzień wypada ostatnie szczepienie. Chyba będzie trzeba je trochę przesunąć, aż nabierze sił.
papisia - 13-09-2014, 16:18

Moni137, do którego weta chodzisz?
Gosiaaaa - 08-11-2014, 17:19

Cześć
Chciałabym zapytać o zapalenie trzustki u labka.
Mój pies ma 11 miesiecy i wet mowi ze to mlodziencze zapalenie
Jest juz z miesiac na kurczaku makaron i ryz ale dalej mu nic sie nie poprawilo
Lipaze ma w normie
Czy to moze byc pomylka weta?

figula1 - 08-11-2014, 20:47

Gosiaaaa napisał/a:
Cześć

a qpa na okoliczność pasożytów była badana ?

tenshii - 08-11-2014, 21:36

Gosiaaaa napisał/a:
Czy to moze byc pomylka weta?

Oczywiście - to tylko człowiek.
Ponadto nie z każdego dyplom czyni dobrego lekarza.

Jeśli leczenie nie pomaga skonsultujcie to z innym weterynarzem.

Od jakiego czasu występują objawy?

Lorena - 09-11-2014, 09:21

Gosiaaaa, aby porządnie zdisgnozowac trzustke należy wykonać badania w niemczech specyficzna lipaze ,TLI, kwas foliowy i wit b12 w przeciwnym razie nic wciąż nie wiecie. Mój pies ma niewydolność trzustki leczona jet 6 lat, zagrożeniem jest zapalenie trzustki dlatego istotne jest leczenie dieta i badania. W polsce nie wykonuje siebadan pod tym kątem bo niestety wychodzą niewiarygodnie.
Jeżeli chcesz jakieś szczegółowe infornacje zapraszam na private.
Zapalenie trzustki nie może być bagatelizowane bo jest zagrozeniem dla życia.

Gosiaaaa - 09-11-2014, 09:41

Witam
hmm trudno powiedziec od kiedy, ale 2 miesiace temu mial robione badanie krwi i kalu
Ma podwyzszona amylaza 2900 U/l i z badania kalu wyszlo ze nie trawi tluszczu
Wczoraj ponownie odebralam badanie krwi, wszytkie wyniki w normie tylko amylaza nic nie spadla

[ Dodano: 09-11-2014, 09:52 ]
Lorena
Jak zrobiłaś te badania w Niemczech,, przez swojego weta? jaki koszt badan?

Lorena - 09-11-2014, 21:27

Badania do niemiec są wysyłane przez lekarza, idexx to laboratorium międzynarodowe którego wyniki są niepodważalne. Poziom amylazy i lipazy nie ma sensu bo jest niewiarygodny. Zrobiłam dla porównania z ciekawości, u nas były w normie, podczas gdy faktyczne parametry specyficzna lipaza i tli były poniżej normy. Jeżeli chodzi o koszt o około 150 zł z tego co pamiętam, dawno nie robiłam kontroli nie wiem czy coś się zmieniło. Z trzustki nie ma żartów radzę odpowiednio zabrać ziemi za temat.