forum.labradory.org

Archiwum - Gamza- 5 lat, biszkoptowa odebrana z pseudo. Hotelik k.Leszna. Pomoc.

nathaliena - 17-11-2014, 23:38
Temat postu: Gamza- 5 lat, biszkoptowa odebrana z pseudo. Hotelik k.Leszn
Gamza jest ok. 5-letnią suczką, interwencyjnie odebraną z pseudohodowli.
Była bardzo wystraszona, ale szybko się otwiera, jest towarzyska i kontaktowa.
Oczywiście są chwile, gdy demony przeszłości wracają i chowa się w najciemniejszy kąt.
Jest wychudzona i zaniedbana, pracujemy, by jak najszybciej doszła do siebie.
W tej chwili sunia przebywa w domowym hoteliku dla psów w okolicach Leszna.
Gamza uczy się życia w mieszkaniu, wśród ludzi. Jest ciekawska i chętna do nauki. Błyskawicznie opanowała wskakiwanie do bagażnika i chodzenie po schodach. Długo nie trzeba było namawiać jej na zajęcie kanapy ;) Spokojnie znosi kąpiel i inne zabiegi pielęgnacyjne, jest jednak wystraszona, ponieważ to dla niej coś nowego.
Potrafi chodzić na smyczy- nauka w trakcie. Bez problemu toleruje inne zwierzęta, jest uległa.
Chętni przyjmiemy każdą pomoc.
Warunkiem adopcji jest oczywiście sterylizacja i wizyta przedadopcyjna.
Kontakt 661 395 859

W schronisku:

I u mnie, w hoteliku :)

Milena - 18-11-2014, 09:55

Ale ma wielkie oczy :) Śliczna sunia :)
agn.k - 18-11-2014, 10:33

Ale ślicznotka ;* Czego potrzeba suni?
Weronika_S - 18-11-2014, 11:00

Jest bardzo ładna, taka delikatna :) na pewno szybko się otworzy i zapomni o demonach przeszłości, trafiła w najlepsze ręce.
nathaliena - 18-11-2014, 11:58

agn.k napisał/a:
Czego potrzeba suni?
sunia jest wychudzona, potrzebuje wysokoenergetycznej karmy, witamin. W tej chwili ma cieczkę, ale za jakiś czas zrobimy badania krwi, żeby sprawdzić, jak życie w pseudo wpłynęło na jej organizm.
W schronisku rzucała się na jedzenie, a u mnie cwaniara wybrzydza i bez dosmaczania ruszyć nie chce ;) ponieważ jest wychudzona, uległam :beated:

agn.k - 18-11-2014, 12:08

Nathaliela czy ona ma jakieś alergie? Jak uszy i łapy? Normalna karma z kurczakiem czy jakaś inna? Koniecznie zbadaj qp czy nie ma robali...
nathaliena - 18-11-2014, 12:23

agn.k napisał/a:
Nathaliela czy ona ma jakieś alergie? Jak uszy i łapy?
ciężko powiedzieć, ponieważ dziewczyna ma zaniedbaną skórę, sierść, z przeczosami, tak samo zaniedbane były uszy. Pewnie wszystko wyjdzie z czasem, choć możliwe, że jej stan to po prostu wynik licznych niedoborów. Dziękuję za zainteresowania jej losem :)
Mamy duży problem z wychodzeniem na spacer, ponieważ Mała nie opuszcza mnie na krok, co oznacza brak załatwiania się w takich sytuacjach. Ale może z czasem minie, ona chyba nadal nie może uwierzyć w te zmiany, taka jest radosna i podekscytowana ;)

Co do kup, na razie nie mam możliwości, żeby je zbadać. Poczekam trochę i później o tym pomyślę. Póki co została odrobaczona. Chciałabym jej zaaplikować Advocate, to mój sprawdzony środek, używam je przy moich psach, choć niestety jest drogi.

agn.k - 18-11-2014, 13:21

Forum jako takie nie może się na razie niestety podjąć utrzymania kolejnego psa- Amon jest w ciężkiej sytuacji, Drago po wypadku, do tego psy na DT z banera ale postanowiłam indywidualnie wesprzeć Gamze. Natalia zamówiłam karmę (przepraszam, że nie jakaś rewelka ale nie miałam na lepszą- Fitmin Dog for Life 15 kg, do tego jakieś wysoko energetyczne 6 puszek do dosmaczania na początek) i witaminy 8in1 Delights Vitality Adult 70 tabl.- powinny starczyć na 35 dni...Karma sucha nie wysoko energetyczna ale po prostu daj większą dawkę. Nie piszę żeby się chwalić ale chcę żebyś wiedziała co zostało zamówione (wysyłka na Twój adres) i żeby się nie dublować jakby ktoś jeszcze chciał jej pomóc...
Daj znać czy chce to w ogóle jeść ;-)

Rinuś - 18-11-2014, 17:17

nathaliena napisał/a:
Chciałabym jej zaaplikować Advocate, to mój sprawdzony środek, używam je przy moich psach, choć niestety jest drogi.

a on chyba jest dosyć trudno dostepny? znalazłam w jednym sklepie na internecie tylko...

agn.k - 18-11-2014, 17:21

U weterynarza jest bez problemu dostępny. Teraz nie wolno sprzedawać preparatów typu Fipryst, Advocate itp na np. aukcjach i sklepach internetowych- tylko u weta
Rinuś - 18-11-2014, 17:59

Dlatego pewnie tutaj można kupić kość za nie banalną cenę a dodatkowo jest advocate
:-P
http://www.karmik.pl/97_advocat-bayer

nathaliena - 20-11-2014, 21:30

agn.k, dotarło do nas jedzonko i witaminy od Ciebie - dziękujemy :)
A Gamza tak się lansuje na profesjonalnej sesji fotograficznej ;)

Gamza śpi wykończona po ciężkim dniu :heart:

anna34 - 20-11-2014, 22:31

Piękne oczyska ;*
agn.k - 22-11-2014, 15:29

Jak tam panienka?
nathaliena - 24-11-2014, 11:33

U Gamzy cieczka nadal trwa, za 3 tyg. zrobimy usg, by sprawdzić, czy sunia nie jest w ciąży. Jeśli chodzi o jej zachowanie - niestety ma duże problemy z zachowaniem czystości - od kiedy jest u mnie tylko kilka razy zrobiła siusiu na dworze, cały czas załatwia się w domu, mimo, ze bardzo dużo spacerujemy, ma też do dyspozycji nasz ogród, gdzie jest mnóstwo psich zapachów, zakamarków i miejsca. No cóż, poczekamy. Najgorsze, ze załatwia sie w legowiska i miski. Drugim problemem jest lęk separacyjny, pozostawiona sama szczeka i wyje. Kolejna kwestia zapędu "uciekinierskie". Trzeba ją bardzo pilnować, bo potrafi pognać w siną dal i kompletnie nie zwracać uwagi na opiekuna. A są też spacery, kiedy depcze po piętach i w ogóle się nie oddala, choćby żeby coś powąchać, załatwić się.
Na pewno przyszły opiekun będzie musiał z nią popracować.
W domu najchętniej czas spędza na kanapie ;) Póki co nie widzę, by przytyła, ale cieczka też nie jest ułatwieniem. Na wszystko potrzeba czasu....
Po południu dodam zdjęcia ze spacerów :)

agn.k - 24-11-2014, 21:11

:-( biedna mała- sporo pracy przed nią zeby był szczęśliwym psem :-( a wszystko przez pseudo właściciela...szlak trafia. Nathaliele jeśli ona nie przybiera to najpewniej dalej ma robale...u bardzo zarobaczonych czasem jedno odrobaczenie nie bardzo dziala i ostatnio tak było w przypadku kilku naszych psow na DT...advocate nie zadziała na wiele pasożytów wewnętrznych
To jest najlepszy przykład co pseudohodowla robi z suczka i dlaczego nie kupować tam szczeniaków...a zdjęcia te świąteczne (taka piękna a taka smutna Gamza)i Twój opis problemów suni powinien byc materialem uświadamiającym ludzi ze tak sa odkupione "okazyjne" szczeniaki...

nathaliena - 26-11-2014, 23:47

Przesyłam obiecane zdjęcia:

anna34 - 27-11-2014, 09:58

Świetna niunia ;*
A ja myślałam,że Chopper tylko opiera tylne łapki o ściane jak śpi,bo ma chore,ale widać poprostu tak im wygodnie się śpi :-P

Monisiaczek - 27-11-2014, 14:00

Śliczna myszka ;*
Patrząc na fotki, to chyba towarzystwo innych psiaków daje Gamzie poczucie bezpieczeństwa.

nathaliena - 05-12-2014, 10:21

Wczoraj zrobiłam Gamzie badania krwi-szeroki panel.
Wyniki ma w porządku.
ALB =59 U/L (23-212)
ALT =39 U/L (10-100)
AMYL =463 U/L (500-1500)
Ca =9.6 mg/dL (7.9-12.0)
CREA =0.9 mg/dL (0.5-1.8)
GGT =1 U/L (0-7)
GLU =86 mg/dL (74-143)
LIPA =1594 U/L (200-1800)
TBIL< 0.1 mg/dL (0.0-0.9)
TP =5.8 g/dL (5.2-8.2)
BUN =16 mg/dL (7=27)
GLOB =2.7 g/dL (2.5-4.5)

Wysłałam również kał do badań. Zbiórka 3-dniowa.
W przyszłym tygodniu może uda się złapać mocz, na razie z tym jest największy problem.
Niestety waga bardzo niska 22-23kg. Lekarz zaleca wysokoenergetyczną karmę, dla szczeniat lub suk karmiących.

Axelka - 05-12-2014, 10:34

nathaliena, mogę jej kupić Nutra Nuggets Professional Dog - Kompletna i w pełni zbilansowana karma dla dorosłych psów o dużym zapotrzebowaniu energetycznym. Może być stosowana dla suk szczennych i karmiących. Jej wysoka kaloryczność i przyswajalność pozwala znacząco zmniejszyć dzienną dawkę żywieniową. Zawiera dodatek glukozaminy i chondroityny.
Jeżeli jesteś zainteresowana to poproszę o kontakt na pw.

Axelka - 05-12-2014, 11:16

Karma zamówiona :) , życzę zdrówka dla suczki i oby przybyło jej kilogramów.

Pozdrawiam

Mikołaj :haha:

nathaliena - 05-12-2014, 11:18

Axelka, Dziękuję, Gamza będzie zadowolona, że i do niej Mikołaj przyjdzie :)
Sterylizacja planowana jest na koniec przyszłego tygodnia.

nathaliena - 07-12-2014, 23:24

Taka chudzinka jest z Gamzuni.... :(

anna34 - 08-12-2014, 05:37

nathaliena napisał/a:
Taka chudzinka jest z Gamzuni....

ło matulu :cring:

Axelka - 08-12-2014, 05:53

Rzeczywiście chudzinka.Na wcześniejszych zdjęciach wydaje mi się, że była " pełniejsza".
Może ma pierwotniaki albo jakiegoś robala w sobie..... :(
Lamblie czasami jest trudno wykryć.....

A jak z jej zachowaniem?
Załatwia się już na zewnątrz?

Madlen - 08-12-2014, 09:02

Okropnie chuda jest... Nerino też był taki chudy mimo, że jadł bardzo dużo. No i okazało się, że to jednak te różne robale :(

Trzymam kciuki za poprawę stanu zdrowia.

agn.k - 08-12-2014, 09:07

Dlatego ja już jakiś czas temu pisałam o robalach...bo czasem zostają mimo odrobaczenia. Najczęściej dlatego pies nie przybiera na wadze- tak było u Szanty, Nerino i wielu innych...
nathaliena - 08-12-2014, 14:00

agn.k napisał/a:
Dlatego ja już jakiś czas temu pisałam o robalach...
Gamza miała robione badania kału, ale tylko z jednej kupy, wyszły "czyste". Teraz wysłaliśmy z trzech dni.
Sugeruję się tym, co mówi weterynarz.
Bardzo możliwe, że problem chudości Gamzy wynika również z jej "nerwicy".
Gamza ma silny lęk seperacyjny, jeśli chodzi załatwianie - bez zmian. Dodatkowo bardzo przywiązuje się do jednej osoby-tu do mnie i gdy mnie nie ma wciąż jest niespokojna.
I wcale nie jest prawdą, ze najczęściej robaki są przyczyną wychudzenia. Pracuję w schronisku i jest tu wiele chudych psów, które nie radzą sobie z sytuacją w jakiej się znalazły, a wyniki mają bardzo dobre.
W tym tygodniu powinny być wyniki z lab.
Waga Gamzy jest taka sama od pierwszego dnia, gdy trafiła do schroniska. Nie schudła, ani nie przytyła. Świeżo po jedzeniu rzeczywiście wydaje się pełniejsza, ale po kilku godzinach znów wyglada, jak szkielet.

figula1 - 08-12-2014, 14:47

A może trzeba zrobić badanie qpy na strawność ?
Moja Figa w początkach musiała brać enzymy trzustkowe dla poprawy strawności.

Axelka - 08-12-2014, 20:37

nathaliena, jutro powinnaś dostać karmę dla suczki :)
agn.k - 08-12-2014, 23:09

Ja bym sprawdziła tez trzustkę i inne, stres możliwe ale po wykluczeniu wszystkiego innego. Ale to na pewno juz weterynarz wie co sprawdzać.
nathaliena - 21-01-2015, 21:25

Gamza ma dom.
Ewelina - 21-01-2015, 21:39

wspaniale :) a coś więcej? :)