|
forum.labradory.org
|
|
Żywienie - BARF u alergika
labidabi - 02-03-2015, 13:05 Temat postu: BARF u alergika Skłaniamy się w stronę naturalnego żywienia naszego psa z podejrzeniem atopowego zapalenia skóry. Z tego, co już wiem, to najlepiej stosować podawanie mięsa zwierząt "niepaszowych" (dziczyzna, konina). Ale nie bardzo orientuję się zbytnio odnośnie wypełniaczy i warzyw. Szeroko stosuje się ryż, a wyczytałam, że podobno ryż jest dość uczulający... Na temat samego BARFu jest sporo informacji, ale pies jest dodatkowo alergikiem, stąd moja prośba o poradę do osób, które mają doświadczenie w żywieniu psa z alergią.
Z testami musimy trochę poczekać, niestety, a, że na chwilę obecną objawy drapnia wzmocniły się, drastycznie musimy zejść z karmy (Royal Canin Hypoallergenic, wcześniej RC Analergenic, wcześniej inne bezzbożowe jak TOTW) i spróbować z naturalnym żywieniem.
Jeszcze będę bardzo wdzięczna odnośnie informacji dot. proporcji takiego jedzenia.
Pies waży ok. 30 kg (ukończony 1 r.ż)
kamil8406 - 02-03-2015, 13:17
labidabi napisał/a: | Szeroko stosuje się ryż, a wyczytałam, że podobno ryż jest dość uczulający. |
Ryż jest o ile wiem najmniej uczulający. Moja Ina nie może jeść żadnego innego zboża oprócz ryżu ponieważ po innym tak jak i po kurczaku się drapie. Moim zdaniem powinniście spróbować dobrej karmy z jak najmniej złożonym składem. U nas sprawdziła się Farmina cibau Fish & rice http://www.farmina.com/?q=pl/node/982
labidabi - 02-03-2015, 13:22
kamil8406 napisał/a: | labidabi napisał/a: | Szeroko stosuje się ryż, a wyczytałam, że podobno ryż jest dość uczulający. |
Ryż jest o ile wiem najmniej uczulający. Moja Ina nie może jeść żadnego innego zboża oprócz ryżu ponieważ po innym tak jak i po kurczaku się drapie. Moim zdaniem powinniście spróbować dobrej karmy z jak najmniej złożonym składem. U nas sprawdziła się Farmina cibau Fish & rice http://www.farmina.com/?q=pl/node/982 |
Nie chcę już próbować karm. Byliśmy na 2 hypoalergicznych Royal Caninach, wcześniej bezzbożowy TOTW, po nim Husse też na alergie, Farmina Cibau, o której mowa - też była... z hodowli dostała Purinę, którą jej podawaliśmy przez jakiś czas. Pies drapie się od początku pomimo różnych specjalistycznych karm. Stąd decyzja, że trzeba spróbować naturalnego jedzenia z dietą eliminacyjną. I to mnie teraz interesuje.
Informację o uczulającym ryżu znalazłam taką: "ryż (czynnikiem uczulającym jest alergen o masie cząsteczkowej 16 kDa – są to albuminy należące do grupy inhibitorów amylazy i trypsyny)"
kamil8406 - 02-03-2015, 13:36
labidabi, jeszcze może być alergia kontaktowa i wziewna nie koniecznie musi być pokarmowa
labidabi - 02-03-2015, 13:39
kamil8406 napisał/a: | labidabi, jeszcze może być alergia kontaktowa i wziewna nie koniecznie musi być pokarmowa |
Wiem. Ale musimy od czegoś zacząć, bo teraz jest dramat z drapaniem. A pies odkąd u nas jest, ciagle ma wizyyty u lekarzy, jest leczony i nic nie pomaga. Na razie testów zrobić nie możemy, więc chcemy ugryźć temat z tej strony,a nie faszerować ją kolejnymi lekami (przez 1,5 msca była na sterydzie, który g*** dał). Przeszliśmy własnie na Royal Canin Hypoallergenic i drapanie wzmożyło się, stąd nasze podejrzenie jednak w kierunku pokarmu.
tenshii - 02-03-2015, 13:42
labidabi, moja poprzednia suka miała tak ogromną alergię, że aż wyłysiała.
Pomogła nam dieta rozpisana przez weterynarza - ale była na ryżu.
Jeśli będziesz chciała mogę poszukać przepisu
labidabi - 02-03-2015, 13:44
tenshii napisał/a: | labidabi, moja poprzednia suka miała tak ogromną alergię, że aż wyłysiała.
Pomogła nam dieta rozpisana przez weterynarza - ale była na ryżu.
Jeśli będziesz chciała mogę poszukać przepisu |
Hm, z chęcią zobaczę.
tenshii - 02-03-2015, 13:51
Kurcze, chyba się za szybko pochwaliłam, ale jeszcze poszukam.
W każdym razie mam listę składników:
Ryż z rybą morską (tylko dorsz lub mintaj, nic innego, żadnych pang i tym podobnych wynalazków), algami morskimi, fasolą azuki, imbirem, sezamem, oliwka z oliwek, no i oczywiście ogromną ilością warzyw (wszystkie były surowe, oprócz czerwonych buraków). Do tego dostawała jeszcze tran.
labidabi - 02-03-2015, 13:56
tenshii napisał/a: | Kurcze, chyba się za szybko pochwaliłam, ale jeszcze poszukam.
W każdym razie mam listę składników:
Ryż z rybą morską (tylko dorsz lub mintaj, nic innego, żadnych pang i tym podobnych wynalazków), algami morskimi, fasolą azuki, imbirem, sezamem, oliwka z oliwek, no i oczywiście ogromną ilością warzyw (wszystkie były surowe, oprócz czerwonych buraków). Do tego dostawała jeszcze tran. |
W jakiej ilości podawać pieskowi mięso? bo nigdzie takiej obiektywnej informacji znaleźć nie mogę. Wiem w jakiej proporcji, ale nie wiem w jakiej ilości.
kamil8406 - 02-03-2015, 14:05
Patrząc na skład Royal Canin Hypoallergenic dziwne że jest nazywana karmą hipoalergiczną. W składzie jest zarówno soja, tłuszcz zwierzęcy niewiadomego pochodzenia i do tego jeszcze wątróbka z kurczaka który najczęściej powoduje uczulenia.
Axelka - 02-03-2015, 17:03 Temat postu: Re: BARF u alergika
labidabi napisał/a: | Skłaniamy się w stronę naturalnego żywienia naszego psa z podejrzeniem atopowego zapalenia skóry. Z tego, co już wiem, to najlepiej stosować podawanie mięsa zwierząt "niepaszowych" (dziczyzna, konina). Ale nie bardzo orientuję się zbytnio odnośnie wypełniaczy i warzyw. Szeroko stosuje się ryż, a wyczytałam, że podobno ryż jest dość uczulający... Na temat samego BARFu jest sporo informacji, ale pies jest dodatkowo alergikiem, stąd moja prośba o poradę do osób, które mają doświadczenie w żywieniu psa z alergią.
Z testami musimy trochę poczekać, niestety, a, że na chwilę obecną objawy drapnia wzmocniły się, drastycznie musimy zejść z karmy (Royal Canin Hypoallergenic, wcześniej RC Analergenic, wcześniej inne bezzbożowe jak TOTW) i spróbować z naturalnym żywieniem.
Jeszcze będę bardzo wdzięczna odnośnie informacji dot. proporcji takiego jedzenia.
Pies waży ok. 30 kg (ukończony 1 r.ż) |
Polecam Tobie dietę barf. Zaloguj się na stronę barfnego świata. Znajdziesz tam pomoc na nurtujące cię problemy.
Ja sama mam swoje psy na barfie i zniknęly mi w końcu problemy z alergiami.
Nie będę opisywała tobie dokładnie jak przestawić psa na barf i jak karmić w przypadku podejrzenia o alergię, bo masz to wszystko na barfnym świecie.
W barfie nie podaje się ryżu, to zbędny wypełniacz. Ewentualnie warzywa, ale i to niekoniecznie.
labidabi - 03-03-2015, 12:12
Wczoraj zamówiliśmy 10 kg koniny pod 3 postaciami. Tylko nie wiem dokładnie jak ją podawać. Czytałam trochę o diecie eliminacyjnej, ale opinii jest tyle, że głowa boli. Jedne mówią, że dieta musi być wprowadzona drastycznie (tzn. od razu odłożyć karmę i przejść na dietę), inne, że trzeba zmienić pokarm stopniowo (czyli standard). Tak samo jest w przypadku proporcji jedzenia - czytałam, że powinno się podawać przez 6 tygodni samo mięso, a potem dodawać inne składniki stopniowo, ale czytałam też, że to nie do końca zdrowe i powinno się od początku mieszać np. z warzywami i ryżem, plus suplementy (a z kolei gdzie indziej czytałam, że np. ryż często uczula ).
Tak na chłopski rozum, dawanie psu przez 6 czy 8 tyg. samego mięsa może trochę pozbawić organizm innych potrzebnych wartości odżywczych, a z drugiej strony, podawanie kilku rzeczy, zmniejsza skuteczność eliminacji alergenu. Więc już sama nie wiem...
Axelka - 03-03-2015, 12:35
labidabi, tak naprawdę to nie wiesz co uczula twojego psa. Wprowadzając na początek monotonną dietę masz szansę na wyłapanie alergenu. Niekoniecznie może być to jakies mięso, może być dodatek stosowany w karmach.
Jeżeli zamówiłaś juz koninę podaj ją swojemu psu, nie dawaj juz suchych kulek. Ilość mięsa dla twojego psa to ok. 2% wagi. Piszę ok., bo trzeba obserwować psa czy nie za mało dostaje ( wtedy chudnie), lub za dużo ( wtedy tyje).
Proponuje ci cały czas stronę barfnego świata- tam masz wszystko dokładnie opisane.
Jeżeli suczka waży ok. 30 kg to powinna dziennie dostawać ok. 60 dag mięsa.
Na początku - przez ok. tydzień, dwa podawaj samo mięso i obserwuj psa, potem będziesz mogła - jeżeli wszystko będzie ok - na wprowadzenie np. podrobów, innego mięsa, mięsnych kości, warzyw. Ale to wszystko stopniowo, aż do przyzwyczajenia przewodu pokarmowego psa do trawienia surowego. Z suplementacją też na razie poczekaj, te dwa czy trzy tygodnie bez suplementów nie zdziałają nic złego.
A jakie suplementy.....to odpowie ci barfny świat.
I nie martw sie ,że pozbawiasz przez te dni podawania psu mięsa, innych odżywczych wartości. Psu przede wszystkim potrzebne jest mięso - to mięsożerca i padlinożerca. Na suplemety przyjdzie czas.
Musisz w przypadku alergii bardzo ostrożnie wprowadzać nowości - będziesz mogła zaobserwować wtedy co tak naprawdę psu szkodzi.
kamil8406 - 03-03-2015, 12:35
http://www.barfnyswiat.org/ tu masz wszystko rozpisane co i jak podawać psiulowi . Forum które polecała Axelka,
labidabi - 03-03-2015, 12:38
kamil8406 napisał/a: | http://www.barfnyswiat.org/ tu masz wszystko rozpisane co i jak podawać psiulowi . Forum które polecała Axelka, |
Tak, wiem. Czekam na zatwierdzenie rejestracji
|
|