forum.labradory.org

NEWS - Wprowadzono zasiłek na psa i kota!!!

Ryniu - 05-01-2008, 14:06
Temat postu: Wprowadzono zasiłek na psa i kota!!!
"Jedna z japońskich firm wypłaca co miesiąc swoim pracownikom zasiłki na zwierzęta.
Pracownikom produkującej leki dla zwierząt firmy Kyoritsu Seiyaku z tytułu hodowania psa czy kota co miesiąc trafia na konto 1000 jenów (ponad 9 dolarów).

Przedsiębiorstwo ma nadzieję, że system upowszechni się w całej Japonii.

- Każdy ma prawo hodować zwierzę, ale ma też obowiązek zajmować się nim przez całe jego życie - głosi oświadczenie firmy.

Kyoritsu Seiyaku nie oferuje właścicielom okolicznościowego płatnego urlopu w razie śmierci pupila, jednak jest to rozważane w przyszłości - zapewniła rzeczniczka firmy.

Według stowarzyszenia wytwórców karmy dla zwierząt, w Japonii hodowanych jest ok. 18 mln psów i kotów. Ich populacja gwałtownie się starzeje po szale zakupu czworonogów w latach 90.

Analitycy zauważają, że wiele japońskich rodzin odkłada decyzję o posiadaniu dzieci, a zamiast tego kupuje sobie zwierzę. Wiele czworonogów towarzyszy też samotnym starszym osobom."

źródło: wiadomości.onet.pl
Szkoda, że nie u nas :)

gusia1972 - 05-01-2008, 14:18

ale super !! ja też tak chcę ! i ja jeszcze bym chciała urlop roczny wychowawczy na szczeniaka :) mi by się bardzo przydał :) płatny oczywiście ;D
Tomi - 05-01-2008, 15:14

O ile dobrze pamiętam , to chyba również w Szwecji dotują utrzymanie pieska :)
AnTrOpKa - 05-01-2008, 16:18

Supeeer :) I to mi się podoba :)
Adamek - 05-01-2008, 16:20

AnTrOpKa napisał/a:
Supeeer :) I to mi się podoba :)

ale w Polsce nie masz na co liczyć :-P :(

cranbi - 06-01-2008, 12:29

Pomysł niesamowity! :) Może, może kieeeedyś za tysiąc lat i w Polsce to wejdzie. :>