|
forum.labradory.org
|
|
Zdrowie Labka - Zanik pigmentu
Fado.i.Natalia - 13-10-2015, 19:43 Temat postu: Zanik pigmentu Witam
Jestesmy tutaj nowi jesli jestesmy w zlym miejscu lub temat juz byl to przepraszamy
Mój labuś to 2letni Fado i niestety mamy problem z zanikiem pigmentu... nie mam pojecia czy to faktycznie cos powaznego czy poprostu jestem za bardzo wrazliwa.
Odwiedzilismy 2 weterynarzy z czego pierwszy powiedzial ze mam obserwowac i zareagowac dopiero gdy zacznie pojawiac sie ropa lub stan zapalny a drugi weterynatz stwierdzil cytuje: ewidentnie pies ma zanik pigmentu ale czego Panstwo oczekuja? - po jego slowach mam dosc, prosze doradzcie czy labusie tak maja czy dalej szukac innego weterynarza...
Dodam ze zanik pigmentu pojawil sie jakis rok temu ale od 2-3 miesiecy powiekszyl sie objetosciowo zanik plus pojawily sie nowe "punkty" zaniku.
Z gory dziekujemy
[ Dodano: 13-10-2015, 21:29 ]
Zanik pigmentu wyglada tak
aganica - 13-10-2015, 21:23
Nie wiem o jakim zaniku pigmentu piszesz. Czy chodzi o kolor nosa? Jeżeli tak, a pies jest maści biszkoptowej to, jest to naturalne. W większości, u biszkoptowych labradorów.. nosy jaśnieją i nie jest to choroba. Jako szczeniak ma węgielkowo-czarny a z czasem się zmienia na "świnkowo-różowy"
deadend - 13-10-2015, 21:40
Na labradory.info kiedyś był taki czekoladowy pies...Trufel, urodził się normalny ale w wyniku bielactwa zaczął tracić pigment.
Vicek91 - 14-10-2015, 18:36
Witam mój piesek ma 8 miesięcy i zauważyłem że jaśnieje mu nosek czy jest jakiś sposób żeby to zminimalizować?
deadend - 14-10-2015, 22:59
Vicek91, na zime jasnieje, na wiosnę pociemnieje, możesz dawać karoten, chyba ma na to wpływ.
tenshii - 15-10-2015, 08:31
deadend napisał/a: | na zime jasnieje |
niekiedy po zimie już tak zostaje na stałe
sprawdzone na obu moich i wielu cudzych, ale mi się tak bardziej podoba
|
|