|
forum.labradory.org
|
|
Zdrowie Labka - Spadek wagi u 5 letniego labka
ewik713 - 09-11-2015, 09:26 Temat postu: Spadek wagi u 5 letniego labka mam olbrzymi problem z moim Figo.Otóż od czerwca schudł 7kg .w lipcu przeprowadziliśmy się za miasto i zaczął się drapać i lizać łapy .pani doktor jedna ,a potem konsultowałam i po wizycie stwierdziła to samo że to alergia ,że jest tu coś co go uczuliło .dostał steryd jeden potem drugi teraz skończył tabletki .świąd się znacznie zmniejszył ale ostatnio zmieniłam lekarza ,jest to małżeństwo dwóch lekarzy weterynarii nie stwierdziło alergii.miał przebadaną krew z pełną morfologią ,biochemią ,mocz ,kał.No i....wszystko dobrze,jest nieznaczny spadek czerwonych krwinek i niski ciężar właściwy moczu .Miał robione usg i rtg-wszystko ok. W lipcu go odrobaczywiałam i wyszły białe robaczki ,krótkie .po 2tyg znowu-czysto.
Objawy to :apetyt nawet wiekszy niż był kiedyś ,ale spadek masy ciała,drapanie po bokach i lizanie łap i odbytu ,puszcza często gazy intensywne i kupki mają specyficzny ,inny zapach ,ale są zbite ,nie ma wymiotów i biegunki. Jest chętny do zabawy ,ale za jakiś czas zostawia zabawę i skupia się na zadzie obwąchuje ,liże ,rzadziej gryzie . Wykluczyli trzustkę ,nowotwór ,cukrzyce ,tarczycę .Pasożytów żadnych ani jaj w kale teraz nie znależli . Nie wiedzą co mu jest ,ale dostal zastrzyk na wszystkie robale .na razie nic nie wyszło . Karma taste of the wild z jagnieciną ,bezzbożowa od kwietnia .Objawy to :apetyt nawet wiekszy niż był kiedyś ,ale spadek masy ciała,drapanie po bokach i lizanie łap i odbytu ,puszcza często gazy intensywne i kupki mają specyficzny ,inny zapach ,ale są zbite ,nie ma wymiotów i biegunki. Jest chętny do zabawy ,ale za jakiś czas zostawia zabawę i skupia się na zadzie obwąchuje ,liże ,rzadziej gryzie . Wykluczyli trzustkę ,nowotwór ,cukrzyce ,tarczycę .Pasożytów żadnych ani jaj w kale teraz nie znależli . Nie wiedzą co mu jest ,ale dostal zastrzyk na wszystkie robale .na razie nic nie wyszło . Karma taste of the wild z jagnieciną ,bezzbożowa od kwietnia .
[ Dodano: 09-11-2015, 09:29 ]
Nie wiem co mam robić ,nie śpię po nocach....
Iść do innego jeszcze lekarza ? boję się pisać po forach ,bo do reszty zgłupieję ,a przecież każdy przypadek jest inny .
aaaa może mieć znaczenie ,że łapał caałe lato muchy i złapałam go jak zjada kocie odchody.
Co mi radzisz ? Czekać cierpliwie czy szukać dalej .Boję się że będę miała gorszy mętlik w głowie.
Z kolei czytałam ,że jak są pasożyty to mogą w kale nie wyjść .Lekarz powiedział że przy inwazji powinny wyjść w badaniu kału .
Odrobaczywienie było w sobotę .
tak to wygląda-
kwiecień -zmiana karmy
maj-szczepienia,zaczyna jeżdzić do nowego domu
czerwiec-zaczyna się spadek wagi
lipiec-przeprowadzka do domu,atopia stwierdzona bo się zaczyna drapać ciagle ,dwa dni miał apatię ,ze w ogóle się nie ruszał i malo co reagował.odrobaczywiony -w kale robaki ,chyba tasiemiec ale nie jestem pewna
sierpień -ponowne odrobaczywienie
wrzesień -cały czas traci na wadze ,ale innych objawów poza drapaniem i lizaniem nie ma
pażdziernik-steryd i tabletki na alergię ,waga spada
listopad -zmiana lekarza ,badania ,odrobaczywianie
Stwierdzili na podstawie badań krwi,moczu kału i usg i rtg i zeskrobin-za mało czerwonych krwinek,reszta oki,zaczerwieniony lekko odbyt ,jelita nie typowa budowa i nic więcej .
były podejrzenia pani doktor -nowotwór,pasożyty,trzustka .nic nie potwiedzone .
mnie najbardziej pasuje na pasożyty jednak ,bo już wyszły .
a i lekarz pytał czy mu fałdy skórne coś tam się dzieje,i faktycznie czasami się przesuwa cos tam.czyżby pasożyt?
Figo jest labradorem mix .ważył 37 ,teraz 30.
Może słyszeliście o podobnym przypadku albo znacie jakiegoś lekarza najlepszego,najlepiej w Łodzi .
Ostatni lekarze są bardzo dokładni ,wszystko sprawdzają o wszystko pytają .bardzo dobre mają opinie ,więc nie chcę co chwilę zmieniać .ale nie wiem co robić .
Bardzo Was proszę o sugestię ,co mam robić ?
Dziękuję z góry .pozdrawiam Ewa
anna34 - 10-11-2015, 10:42
a miał czyszczone gruczoły okołoodbytowe?
|
|