forum.labradory.org

Zdrowie Labka - Wybór szczeniaka- badania genetyczne rodzicow

Daniel00001 - 20-12-2015, 22:24
Temat postu: Wybór szczeniaka- badania genetyczne rodzicow
Czesc,
Rozwazamy zakup szczeniaka. Rodzice mieli nastepujace badania:
Matka:
- Hips A
- Elbows 0/0
- PRA clear
- EIC n/n

Ojciec:
- Hips A
- Elbows 0/0
- PRA clear
- EIC n/n
- HNPK clear

Czy powinnismy sie martiwc ze u matki jest brak badania HNPK? czy powinnismy zapytac o jakies dodatkowe badania?

Dzieki za odpowiedzi

agn.k - 21-12-2015, 14:23

Wg mnie badania sa ok. Sprawdź warunki w jakich przebywają psy, zobacz mamę i inne psy, pogadaj z hodowca, jeśli sie da zobacz wyniki badań osobiście. Jeśli nic nie wzbudzi Twoich watpliwości to ciesz sie pieskiem ;-) acha i mama szczeniaków ma prawo nie byc w wybitnej formie tj. moze lniec ale nie powinna byc nadmiernie wychudzona, wymęczona, wyeksploatowana. Powinno sie dać zobaczyć inne psy i warunki hodowlane a nie tylko obejrzeć szczeniaka na salonach. Dotychczas odbierałam szczeniaki cztery razy z hodowli (ale z dwóch hodowli) i za każdym razem, oczywiście po umówieniu, hodowca miał czas, nie bronił sie przed pokazaniem psów, właściwie sam był z nich dumny. Odbiór trwał co najmniej godzinkę i bynajmniej nie bylo to moje ciągniecie hodowców za język, oni tez byli aktywnie zainteresowani nami i przyszłością szczeniaka. Także pojedz, zobacz, pogadaj i zdecyduj na podstawie swoich odczuć bo badania sa ok.