forum.labradory.org

Zdrowie Labka - Transport psa do UK

uskaNeluska - 05-03-2016, 19:48
Temat postu: Transport psa do UK
Witam Was serdecznie ;D

Nie znalazłam odpowiedniej kategorii choć błądziłam długo więc zamieszczam moje pytanie tutaj

Przeprowadzamy się do UK,oczywiście zabieramy ze sobą piesa.
Czy jest tu ktoś kto podróżuje z psem i mi rozjaśni jak wygląda to formalnie?
Szczepienia-wiem,chip-wiem,paszport-wiem.

Ale sama podróż....Piszą na internetach o klatkach transportowych,ale nie wyobrażam sobie tego bo musiałabym brać chyba przyczepkę.Pies pojedzie prywatnym transportem z moim mężem (ja jestem właścicielem)
Czy wystarczą szelki i pasy specjalne czy jest wymóg transportera i basta.
Co z przeprawą promową?

Może jest tu ktoś kto mi pomoże?

Planujemy wyjazd latem,jak mąż tam nam wszystko urządzi więc mam troskę czasu na ogarnięcie formalności

Milena - 05-03-2016, 20:35

uskaNeluska napisał/a:
Czy wystarczą szelki i pasy specjalne czy jest wymóg transportera i basta.
Co z przeprawą promową?

My dużo podróżujemy z psami poza granicami Polski i ani razu nie mieliśmy transportera, psy jeżdzą w szelkach i pasach bezpieczeństwa. Nigdy nie mieliśmy żadnych problemów.
W poprzednim roku pojechaliśmy do Norwegii, podróż obejmowała również prom, z tego co się rozeznaliśmy wszystko zależy od linii, można wykupić osobną kabinę na podróż z psem (co oczywiście jest dodatkowym kosztem) bądź tak jak my zrobiliśmy można przebywać z psem w części "korytarzowej" promu (rozłożyliśmy śpiwory na podłodze i tak przetrwaliśmy rejs). Oczywiście musicie się upewnić czy przewoźnik akceptuje zwierzęta na pokładzie.

uskaNeluska - 05-03-2016, 21:01

A nie można zostać w aucie na promie?
Barbi - 05-03-2016, 22:12

Na promie do Uk trzeba psiaka zostawic w aucie. Nie ma wymogu transportera.
Lepiej jechac tunelem bo szybciej i pies nie przechodzi traumy bo caly czas hest z Wami. Chyba, ze macie auto na gaz to wtedy tunel odpada.