forum.labradory.org

Psychika i zachowanie - Labrador ci±±±±gle szczeka

Gett - 27-03-2017, 22:58
Temat postu: Labrador ci±±±±gle szczeka
Cze¶æ, s³uchajcie, nie mam si³y ju¿ do tego stworzenia. Kupi³em labka gdy mia³ dwa miesi±ce, aktualnie ma piêæ i jak dobrze pójdzie, to nerwicy dostanê za kolejne dwa.
Gdzie jest problem? Amigo (bo tak siê nazywa Labek) ci±gle szczeka, to nie, ¿e chce i¶æ na dwór czy chce siê bawiæ, po prostu szczeka. Z góry informuje, ¿e:
-Uczê psa komend, zachowania etc. codziennie æwiczymy,
-Spaceruje z nim oko³o 5 razy dziennie po 30 minut i 1h przed pój¶ciem spaæ. W tym czasie siê za³atwia, bawimy, biegamy, rzucam mu zabawki itp.
-Ma do wyboru kilka misek z jedzeniem, ¿eby nie by³o, ¿e jest g³odny, zreszt±, zjada tylko tyle ile chce, a reszta sobie stoi, tak¿e nie jest strasznie przepadzity i wygl±da dobrze.
-Wody te¿ ma pod dostatkiem.
-Zapewniam mu kontakt z innymi lud¼mi, psami itp.
Jest pewnie du¿o rzeczy o których zapomnia³em, tak¿e jak mi siê przypomni to dopiszê.
Moje pytanie, to co mam zrobiæ? Mieszkam w bloku, ludzie siê ju¿ skar¿± i by³a u mnie administracja, bo on nawet o 2 w nocy potrafi zacz±æ szczekaæ. Nie mo¿na spokojnie ze znajomymi posiedzieæ, bo ci±gle szczeka, Bóg wie czego chc±c.
My¶la³em ju¿ nad takim czym¶ ala kaganiec na pyszczek, bo przecie¿ zaraz mnie z mieszkania wyrzuc±..

Ma³gosia35 - 28-03-2017, 01:45

Dla mnie wygl±da to na zwracanie na siebie uwagi . Co robisz jak pies zaczyna szczekaæ ? Uciszasz go ,mówisz do niego ? Czyli dzia³a, w jego mniemaniu :) Jak zacznê szczekaæ , pan siê mn± zajmie, pogada do mnie ,zainteresuje siê mn±,cokolwiek to znaczy.
Mój te¿ lubi szczekaæ :) Jedyn± ,skuteczn± metod± jest ignorowanie. Im bardziej stara³am siê uciszaæ ,tym bardziej i g³o¶niej pies szczeka³. Jak przestali¶my zwracaæ uwagê po pewnym czasie do psa dotar³o ,¿e jednak nic tym szczekiem nie osi±gnie.
Ale to wymaga ¿elaznej konsekwencji :) Nawet na psa nie patrzymy , bo to dla niego juz jaki¶ znak ,¿e oo, pañcio na mnie spojrza³,co¶ siê dzieje :)
To nie dzia³a od razu , wymaga czasu i nie mo¿na siê poddawaæ. Pies musi zrozumieæ ,¿e szczekaniem,piszczeniem niczego od nas nie wymusi. Mój na pocz±tku przeszczeka³ po³owê filmu zanim zrezygnowany ustapi³. :-P Dzisiaj szczeknie kilka razy,pomruczy ,ale jak zobaczy ,¿e to nic nie daje odpuszcza.

Twój psiak umie siê zaj±æ sam sob± ? Wbrew pozorom psiaki czêsto tego nie umiej± . Jak go zostawiasz,przestajesz siê z nim bawiæ ,to pies nie wie co ma w sumie z sob± zrobiæ .
Masz konga ? Dzia³a uspokajaj±co,wycisza i mêczy psa.

adresprzema - 28-03-2017, 11:52

Gett napisa³/a:
Amigo (bo tak siê nazywa Labek) ci±gle szczeka, to nie, ¿e chce i¶æ na dwór czy chce siê bawiæ, po prostu szczeka.

Pies za pomoc± szczekania komunikuje siê ze swoim otoczeniem. Ty wyra¿asz swoje my¶li i emocje za pomoc± s³ów, a pies szczekiem. Laik jest w stanie odró¿niæ kilka - kilkana¶cie ró¿nych szczekniêæ psa, które siê od siebie ró¿ni± i s± stosowane przez psa jako reakcja na ró¿ne bod¼ce.
Inne jest szczekniêcie kiedy psa co¶ zaniepokoi, a inne kiedy zaprasza Ciê do zabawy.
Jeszcze inaczej brzmi i wygl±da szczekniêcie ostrzegawcze, itp.

Kluczowe jest ¿eby¶ rozpozna³ dlaczego Twój pies szczeka, czyli w reakcji na jaki bodziec?
Czêsto pies np szczeka kiedy zaniepokoi³ go jaki¶ ha³as za drzwiami.
Z psiego punktu widzenia trzeba poinformowaæ stado, ¿e co¶ siê zbli¿a do naszej nory i pies to robi szczekaj±c. W takim przypadku ignorowanie nie koniecznie jest najlepsze.
Lepiej podej¶æ do drzwi, otworzyæ je, przywitaæ siê z s±siadem, który w³a¶nie przechodzi³ i podziêkowaæ psu "dobra robota to by s±siad". Kiedy kolejny raz zaszczeka nas³uchuj z psem kilka chwil, a nastêpnie uspokój "to tylko s±siad". Dajesz w ten sposób psu do zrozumienia, ¿e te¿ s³yszysz i ¿e to ca³kiem normalne.
Poda³em Ci tylko przyk³ad. Natomiast Twoim zadaniem jest rozpoznaæ jaki bodziec wywo³uje szczekanie psa. Dopiero kiedy rozpoznasz bodziec bêdziesz móg³ zastosowaæ odpowiednie zachowania korekcyjne.

Gett - 28-03-2017, 12:54

Dodam, ¿e szczeka tylko w domu. Czasami nie chce siê bawiæ, wróci³ ze spaceru, je¶æ te¿ nie chce, ani nic, tylko po prostu szczeka. Na dworze nic nie s³ychaæ, totalnie nic go nie rozprasza.
Ma 5 miesiêcy, ma to jaki¶ wp³yw mo¿e na zêby które mo¿e zmieniaæ?

adresprzema - 28-03-2017, 13:03

Gett napisa³/a:
Ma 5 miesiêcy, ma to jaki¶ wp³yw mo¿e na zêby które mo¿e zmieniaæ?

Szczekanie raczej nie ma wp³ywu na zêby, ale wymiana zêbów mo¿e mieæ wp³yw na szczekanie.
Kup jaki¶ kremik dla niemowl±t, znieczulaj±cy i sprawd¼.
U Kory stosowa³em bobodent, czy jako¶ tak podobnie. Farmaceuta bêdzie wiedzia³.

Kilian - 10-05-2017, 13:56

Podpytam w tym temacie dla upewnienia.

Mój pies równie¿ szczeka stosunkowo sporo. Problemem (a mo¿e nie?) Jest to, ¿e przewa¿nie szczeka na mnie, nie na s±siada, nie na obcych tylko na mnie. Szczególnie czêsto jak go ignoruje.

Rozumiem ¿e dalej staraæ siê go¶cia ignorowaæ, a¿ spu¶ci z tonu?

Drug± rzecz± czy macie jakie¶ sposoby na skakanie labka na was? Ignorowanie go dzia³a z 50% skuteczno¶ci±. Albo siê uda, albo siê nie uda. Próbowa³em te¿ mu przydeptywaæ tylne ³apki lekko, ale siê wycwani³ i ucieka nimi do ty³u.

Julita J. - 10-05-2017, 15:23

Musisz przyuwa¿yæ w jakich sytuacjach tak szczeka, bo ewidentnie co¶ wtedy do Ciebie mówi :haha: najprawdopodobniej chce czego¶ od Ciebie, wiêc ignorowanie go mo¿e dawaæ skutek odwrotny w takiej sytuacji, ale nie wiemy, co to za sytuacje, wiêc ciê¿ko stwierdziæ. Co do skakania, to spróbuj mu na to nie pozwoliæ fizycznie, odsuñ siê w ty³ i odwróæ do niego plecami nie patrz±c w oczy, ale ZDECYDOWANIE mówi±c g³o¶no: "nie!" czy "fe!" czy jakie tam masz komendy na niezgodê, a jak siê uspokoi, od razu pochwa³a i smak w pyska - jak tylko bêdzie nie próbowa³ skakaæ, liczy siê dobry moment, ¿eby pies po³±czy³ fakty, ¿e dosta³ pochwa³ê i nagrodê za nieskakanie w³a¶nie a nie za co¶ tam innego, generalnie laby bardzo szybko dodaj± dwa do dwóch, do tego s± ³ase na smaki, wiêc trening pozytywny idzie jak burza 8) Ja tam swoim tylko na pocz±tku smaki dawa³am, potem stwierdzi³am, ¿e to obra¿a inteligencjê laba hehhe i rzadko ju¿ wzmacniam jakie¶ zachowanie smakiem, ale wiadomo - kto co woli, wa¿ne, ¿e metody pozytywnego wzmacniania u labiszonów daj± szybkie efekty, za to wszelkie polegaj±ce na negatywnym wzmacnianiu absolutnie nie sprawdzaj± siê na tej rasie, zreszt± zawsze lepiej chwaliæ za dobre ni¿ ganiæ za z³e - chodzi o fokusowanie uwagi, ¿eby by³a zwrócona na to w³a¶ciwe a nie na to niew³a¶ciwe, to taka ogólna zasada w uczeniu nie tylko zwierz±t :-P