forum.labradory.org

NEWS - labradoodle w polsce

abi - 22-04-2009, 12:44
Temat postu: labradoodle w polsce
W maju będzie pierwszy miot labradoole w :) polsce w hodowli Włochata Pasja. :)
Hawana - 22-04-2009, 13:02

Przez 16 lat miałam pudelka, teraz mam kolejnego labka, rasa Labradoodle powinna byc mi bliska - a jakoś nie jest :| !!!!!!!

Ostatnio w TVP był program o tej nowej rasie, podobno fenomen, złoty środek na alergię u ludzi itp, cena szczeniaka ma się wahać w ok. 15000 tys zł!!!! :-o Czy to możliwe?

supergirl - 22-04-2009, 13:03

Czytałam właśnie o tym w "Moim Psie". Jak dla mnie to nie jest żadna rasa. Ciekawe, czy rzeczywiście będą kosztowały 10 000 zł :|
qAulinkA - 22-04-2009, 13:10

supergirl napisał/a:
10 000 zł :|

szkoda że nie 100000 zł ]:) ...

Jagnes093 - 22-04-2009, 13:59

Oj nie można tak od razu najeżdżać na tą rasę. Ona dopiero co "weszła" do Polski. Czas pokaże co będzie dalej.
Moim zdaniem w tym programie DTVN za bardzo wychwalali tą rasę jaka ona cudowna i w ogóle. Powinnie najpierw podyskutować o wadach, a dopiero później o zaletach.
Cena jest bardzo wysoka może i dobrze : ]

Ja życzę dużo dobrego tej rasie :] Oby w przyszłości się nie 'popsuła'.

Hawana - 22-04-2009, 14:09

Jagnes093 a kto najeżdża na tą rasę? Po prostu nie mamy przekonania, bo nic o niej nie wiemy. Skoro ma czynic dobro dla ludzi, to życze jej jak najlepiej, ale nie zmienia to faktu, ze bliska mojemu sercu nie jest. TO TYLE!!!! :haha:
supergirl - 22-04-2009, 15:30

Jagnes093 napisał/a:
na tą rasę
ale to nawet nie jest rasa, nie uznana przez FCI :) To po prostu mieszanka pudla i labradora, a zrobili z tego wielkie "halo".
Jagusia - 22-04-2009, 18:38

Przejżalam sobie wlaśnie stronkę hodowcy tych pierwszych polskich psiaków. Wizualnie to nawet i sympatyczne mordki mają, a co do reszty to życie pokaże. Najwazniejsze, aby podobnie jak labradory nie staly się ofiarami bezsensownego marekingu, by nie staly się psami z reklam, seriali, obiektem pożądania każdego dziecka i każdego nieświadomego ich wad rodzica. Mam nadzieję, że ta kolosalna jak dla mnie cena, powstrzyma ludzi przed beznadziejną chęcia pożądania dla samego faktu posiadania i raczej skloni do glębszego zastanowienia nad tym że jest to jednak żywe stworzenie, ktore może mieć również wady...
Tsunami - 22-04-2009, 19:07

A ja myślę, że to bardzo przyszłościowa rasa :) Może nie zostanie uznana przez FCI, ale to nie znaczy, że rasą nie będzie. Zresztą już teraz widać, że psy przedstawiają podobny typ i w budowie i w szacie, także nie sądzę, żeby to był po prostu pomieszany labek z pudlem. Kundelki mają to do siebie, że każdy jest różny, gdy jakieś zwierzęta prezentują charakterystyczny typ budowy - można już mówić o początkach nowej rasy. Zobaczymy jak to się rozwinie :-P
Jagusia - 22-04-2009, 19:21

Australijski Labradoodle to nowa rasa psa, która wywodzi się z labradorów i pudli, ale nie tylko. W jego żyłach płynie bowiem krew, irlandzkiego spaniela wodnego, amerykańskiego i angielskiego cocker spaniel czy soft coated wheatena.
Nie jest to zwykła krzyżówka, ani zwykły kundel. - Na ich obecny wygląd i cechy składają się aż 20 lat selektywnej hodowli i blisko 10 pokoleń. - wyjaśnia Edyta Gajewska, hodowca i właścicielka Włochatej Pasji, hodowli psów z Czeladzi.

To w wielkim skrucie wyczytalam na stronce hodowli :) Jak kogoś interesuje więcej to proszę: http://www.wlochata-pasja.com.pl/

supergirl - 22-04-2009, 20:14

Jagusia, czytałam dzisiaj to samo w "Moim psie" :)
zuzia - 22-04-2009, 22:34

Mniej więcej 15 lat temu miałam labradoodla, wtedy to był zwyczajny (nie dla nas) kundelek.
sodalis - 23-04-2009, 08:47

Jagusia napisał/a:
Na ich obecny wygląd i cechy składają się aż 20 lat selektywnej hodowli i blisko 10 pokoleń. -

Ja bym powiedziała TYLKO 20 lat i 10 pokoleń - to jest bardzo, bardzo mało.

Tsunami - 23-04-2009, 11:38

10 pokoleń to jest dużo :) Odnosząc do ludzi, 10 pokoleń to jest 200 lat. Dla przykładu szynszyle hoduje się od 60 pokoleń a jak dynamicznie ta hodowla się rozwija.
Zresztą ja bym za plus dała krótką historię tej hodowli, gdyż heterozja u tych psów jest wyższa, a to niewątpliwie jest zaletą. Można dzięki temu wyeliminować dosyć szybko geny nieodpowiednie. Ja kibicuję labradodoodlom, chociaż wizualnie mi się nie podobają :-P

Szyszunia - 23-04-2009, 19:00

Ja też nie mam nic przeciwko, mimo, że mi się nie podobają :)
zaradna - 24-04-2009, 15:08

Ja pierwsze słysze o takiej rasie.
judi20 - 27-04-2009, 19:38

Ale futrzak świetny :) a ja myślałam, że NOVA SCOTIA DUCK TOLLING RETRIEVER to nowy gatunek retrievera i jeszcze do męża mówię ,,zobacz jakie fajne chyba ta rasa jest od niedawna' :haha: ;D a tu proszę LABRADOODLE jest!!! :D Oj trzeba się dokształcić :-P
Fauka - 28-04-2009, 14:29

Labradoodle to ciekawa rasa, chętnie się kiedyś po taką pokuszę ALE 20 lat hodowlii to trochę za mało, by z rasy robić fenomen, dla porownania wystarczy patrzeć na inne rasy z 200 letnim starzem a nawet większym. Wlaścicielka pierwszej ich hodowli w polsce robi medialną aferę z ich powodu, kobieta bardzo chce na nich zbić majątek bo jest wiele ras wchodzących do Polski ale nie każdy wpada na robienie za pomoca ich biznesu. Nie mozna tez ogólnikować że to pies dla każdego alergika, to pies dla alergika na sierść których jest mniej bo zauważyłam że większość ma alergię na to, co pies wydziela...
Hodowczyni robi medialną burzę wokół rasy ale czy warto? to nic nadzwyczajnego, nowa rasa, kobieta nieświadomie robi z nich modę, za jakiś czas na allegro będzie masa mieszańców labka z pudlem jako labradoodle.

ppaula2 - 29-04-2009, 19:51

nie podoba mi się ta rasa :(
qAulinkA - 29-04-2009, 19:58

Może ktoś pokaże zdjęcia psiaków? :)
ppaula2 - 29-04-2009, 20:28

qAulinkA napisał/a:
Może ktoś pokaże zdjęcia psiaków? :)

A proszę:

qAulinkA - 29-04-2009, 20:35

ppaula2, dzięki

ale powiem wam że mnie się one nie podobają 8)

Jagusia - 29-04-2009, 21:08

Uroda to dla mnie sprawa drugożędna, nie da się jednak zaprzeczyć faktowi, ktory podała fauka
Fauka napisał/a:
za jakiś czas na allegro będzie masa mieszańców labka z pudlem jako labradoodle.
dla mnie to przerażające i smutne, ale niestety zgodne z prawdą :(
zaradna - 30-04-2009, 13:08

Jagusia napisał/a:
za jakiś czas na allegro będzie masa mieszańców labka z pudlem jako labradoodle.
dla mnie to przerażające i smutne, ale niestety zgodne z prawdą :(

A my na to nie mozemy poradzic :(

[ Dodano: Czw 30 Kwi, 2009 ]
Jeszcze jak ludzie zaczna kupowac na allegro te psy myslac, ze ich uczulone na siersc dziecko na ta siersc nie bedzie a potem oakze sie zupelnie inaczej to znowu masa psow bedzie w schroniskach :(

judi20 - 30-04-2009, 18:06

Niestety to prawda :( nieuczciwi ludzie będą wykorzystwać tą wspaniałą rasę do własnych celów aby zarobić pieniądze w nieuczciwy sposób i nabrać niedoświadczone osoby :(
Ostatnio rozmawiałam z 1 panią, która mieszka w sąsiedztwie ponieważ zauważyłam, że jej pies ma nietypowe jak na kundelka biszkoptowe ubarwienie.Jak się okazało Pani ta bardzo chciała mieć labradora i znalazła ofertę sprzedaży takichże szczeniaczków w internecie.Umówiła się na spotkanie i pojechała po psiaka musiała jechać prawie 200 km.Na miejscu okazało się, że matka szczeniąt jest nieobecna za to był ojciec biszkoptowy labrador i kilkoro szczeniąt.Na pytanie kobiety czemu pieski maja stojące uszka kobieta, która sprzedawała te psiaki odpowiedział, że wszystkie szczenięta w każdym miocie tak mają.Pani wybrała sobie biszkoptową sunię a kobieta spuściła trochę z ceny ponieważ Pani ta przyjechała z daleka.Po jakimś czasie okazało się, że sunia jest kundelkiem najprawdop[odobniej labradora z owczarkiem niemieckim bądź husky.Jest dość dużym psem o charakterystycznym dla biszkoptowych labradorów ubarwieniu, posiada charakter labka oraz ma dość rzadko spotykany różowy nosek, poza tym nie przyppomina labka już w niczym.Najważniejsze że Ci Państwo, którzy dali się nabrać nieuczciwemu sprzedawcy nie oddali jej i kochają ją bardzo. :)

ppaula2 - 30-04-2009, 19:53

To moja znajoma z dzieciństwa zakupiła szczeniaka "ONka" z którego wyrósł piesek w podobie pekińczyka :D
judi20 - 01-05-2009, 08:02

No właśnie :( mludzie są gotowni ,,na wszystko" dla kasy.Jeśli widzą, że osoba nie bardzo zna się na danej rasie psa to potrafią nawet niedźwiedzia wcisnąć ,,że to niby owczarek kaukaski ma być" :confused:
cranbi - 01-05-2009, 10:55

Fauka napisał/a:
napisał/a:

Pomyślałam o tym samym.. :bad:

[ Dodano: Pią 01 Maj, 2009 ]
Wiecie co.. popatrzyłam na te mordki i.. podobają mi się. :) Może to dlatego, że każdy psiak mi się podoba.. :) No.. hm.. nie każdy. Powiedzmy, że taki od 45cm w kłębie wzwyż. ;)

effcyk - 17-05-2009, 19:29

http://www.kynologia.psy24.pl/art.php?art=3337 taka ciekawostka do tematu może nie labra ale goldendoodle :-P
iness8@o2.pl - 18-05-2009, 12:56

effcyk napisał/a:
http://www.kynologia.psy24.pl/art.php?art=3337 taka ciekawostka do tematu może nie labra ale goldendoodle :-P

Ło...no to już widzę szczęśliwą minę mojej znajomej :D

Ewelina - 18-05-2009, 20:44

A mnie osobiście się podobają, ale moja Yokusia i tak jest najpiękniejsza :-P ;* ;*
orlosia - 22-05-2009, 00:32

hehe takie puchate miski ;D