|
forum.labradory.org
|
|
Zęby, skóra, oczy, sierść, pazury i uszy - Myjecie psom zęby ?
Lorena - 25-04-2009, 20:16 Temat postu: Myjecie psom zęby ? Wiem, że taki temat już jest ale chciałabym założyć ankietę.
Otóż jestem ciekawa co sądzicie o czyszczeniu zębów psom i czy je czyścicie ?
Powiem szczerze, że jak widzę stan zębów co niektórych pacjentów lecznicy to ręce opadają trudno przekonać ludzi do profilaktyki i dbania o uzębienie czworonogów
supergirl - 25-04-2009, 20:49
Ja nie myję, ale stosuje różne gryzaki, które usuwają kamień i odświeżają oddech
zaradna - 26-04-2009, 09:33
Ja również myje, mamy aż 2 szczoteczki i teraz paste miętową i troche cioasteczkowej nam zostało.
A do tego również podaje jakieś smakołki, które czyszczą zęby
iness8@o2.pl - 26-04-2009, 10:22
supergirl napisał/a: | Ja nie myję, ale stosuje różne gryzaki, które usuwają kamień i odświeżają oddech |
Ja tak samo
gwiazdka - 27-04-2009, 14:12
Ja też nie myję.. stosuję gryzaczki
Szyszunia - 27-04-2009, 14:33
My tez nie myjemy... Bonio ma za to sporo gryzaczków, a poza tym slyszalam, ze sucha karma tez w pewnym stopniu usuwa kamien
wamilka - 27-04-2009, 18:20
NIE, kości spełniają rolę czyszczącą u Zolka
iwonadp - 16-05-2009, 14:10
Nie ,stanowczo nie .
Rajan je świeże kosci cielęce.
Czy nasze psy są zadowolone ,że w miskach często znajdują suche sztuczne karmy , czy cieszą się kiedy pakujemy im do pysków psatę i szorujemy zęby szczotką , czy są im potrzebne pachnące szampony . Czemu pies nie może być psem , tylko uczłowieczanym czworonogiem
Lorena - 16-05-2009, 14:54
iwonadp napisał/a: | Czemu pies nie może być psem , tylko uczłowieczanym czworonogiem | dlatego, że poprzez udomowienie dbanie o zęby jest dość ograniczone. Pół biedy jeżeli pies dostaje regularnie wielkie gnaty do gryzienia i dzięki temu może ścierać kamień odkładający się na zębach. Jednak w momencie gdy psy są karmione jedynie suchymi karmami lub o zgrozo jedynie gotowanymi papkami to w jaki sposób mamy zapobiec odkładaniu kamienia i niszczenia stanu zębów ? Najlepszym sposobem jest regularne czyszczenie , kości wołowe lub gryzaki czyszczące zęby - to daje nam większe możliwości opóźnienia odłożenia się kamienia oraz zadbanie o zdrowie pyska naszych pociech. Chyba każdemu z nas zależy bna tym by nasz zwierz jak najdłużej mógł się cieszyć pełnym uzebieniem.
Na co dzień widzę, psy które po sanacji wychodzą uboższe o kilka bądź kilkanaście zębów i co myślicie że lepiej jest nie czyścić i mieć psa bez zębów czy czyścić i mieć psa ze zdrowym uśmiechem ?
iwonadp - 16-05-2009, 17:56
Cytat: | Na co dzień widzę, psy które po sanacji wychodzą uboższe o kilka bądź kilkanaście zębów i co myślicie że lepiej jest nie czyścić i mieć psa bez zębów czy czyścić i mieć psa ze zdrowym uśmiechem ?
_________________ | moim zdaniem to wynik uczłowieczenia psa , nie mówie o udomowieniu bo to dwa rózne pojęcia .
Z przeczytanych postów wynika ,że wiekszość stosuje naturalne metody oczyszczania psich zębów jakimi są kości .
Lorena - 16-05-2009, 18:31
iwonadp napisał/a: | naturalne metody oczyszczania psich zębów jakimi są kości . | ja nie mam nic przeciwko kościom. Jak najabrdziej uważam, że to doskonały sposób dbania o zęby, w końcu tak też "dbały" psy o swoje zęby w przeszłości. Sama zresztą pisałam o tym wyżej. Jednak co w momencie gdy pies nie może jeść żadnych kości surowych ??
Huberto - 16-05-2009, 22:01
Ja aby dbać o zęby swojego psiaka kupuje mu kości ze sklepu zoologicznego i ma bialutkie żeby Ja nie daje żadnych gości od mięsa
Ewelina - 16-05-2009, 22:31
ja nie myję dodaję do karmy 2 razy w tygodniu pastę <Petosan> Yoko ją uwielbia dodatkowo kupuję gryzaki nutridenty i różne, różniste kosteczki Yokusia nawet nie ma nalotu zęby są bialutkie i nawet jej z pyska nie śmierdzi.No chyba że znajdzie jakąś kupkę na dworze i ją zje
Lorena - 17-05-2009, 13:20
Huberto, Twój pies jest młodziutki. Z czasem zacznie się pojawiać kamień i nalot na zebach.
Ewelina - 17-05-2009, 13:23
Ja myślę że lepiej zapobiegać niż leczyć. Ściąganie kamienia nazębnego dla psa jest bardzo nieprzyjemne.
http://www.otps.strazgraniczna.pl/4kwi7.html
Lorena - 17-05-2009, 18:55
Ewelina napisał/a: | Ściąganie kamienia nazębnego dla psa jest bardzo nieprzyjemne. | pies nic nie wie jeżeli jest to wykonywane ultradźwiękami , w tym czasie pies jest poddany sedacji. Żaden pies nie zniósłby tego dźwięku na żywo, dlatego spokojnie sobie śpią podczas zabiegu. Budzą się już po wszystkim. Ale tak czy inaczej lepiej zapobiegać niż leczyć.
Ewelina - 17-05-2009, 19:06
Lorena, Zgadzam się z tobą.
zaba - 29-05-2009, 14:49
Ja jak narazie raz próbowałam Rocco wyczyścić zęby szczoteczką. Na poczatek oczywiście była to pusta szczoteczka bez pasty, ale skończyło się na tym, że Rocco złapał w zęby i nic z mycia nie wyszło
figusiowaa - 30-05-2009, 17:09
Ja mojemu Figowi nie myje zębów. Myślę, że to nie potrzebne, kiedy codziennie dostaje specjalne przysmaki do czyszczenia zębów i świeższego oddechu + kostki, ale to nie codziennie
Ewelina - 30-05-2009, 17:27
figusiowaa, 3 letni Beagle teściów też dostaję kosteczki, i różne przysmaki które czyszczą zęby.A ma taki nalot że coś okropnego, a śmierdzi mu z pychola okrutnie.Ja Yokusi myję zęby, albo dodaję pastę do karmy.Muszę powiedzieć, że ząbki Yokusi są pod każdym względem idealne.Nie śmierdzi jej z pycha
figusiowaa - 30-05-2009, 21:37
Ewelina, A gdzie Ty kupujesz takie pasty? Nie orientuje się zbytnio, ale mogę się domyślać, ze nie są to normalnie pasty, prawda?
Ewelina - 30-05-2009, 21:42
figusiowaa, Ja kupuję Yokusi pastę Petosan.
http://produkty.animalia...._info.php?id=85
Yoko uwielbia tą pastę!!!!
figusiowaa - 30-05-2009, 21:58
Ewelina, Dzięki wielkie! Spróbuje dać mu tą pastę. Mam nadzieje, że też ją polubi.
A czy Ty ją normalnie przy karmie dajesz? Czy trzeba myć szczoteczką? Bo wątpie, żeby Figo dał sobie umyć ząbki szczoteczką...
Ewelina - 30-05-2009, 22:00
figusiowaa, Tą paste można dodać do karmy.Tak mi mówili w sklepie zoologicznym.Ja czasami dodaję ale wolę jej umyć ząbki.Jak zawołam wieczorna toaletka to pierwsza do łazienki idzie Spróbujcie i dajcie znać co i jak!!!!
figusiowaa - 30-05-2009, 22:05
Dzięki za pomoc. Postaram się jak najszybciej kupić tą pastę i sprawdzić czy Figowi się spodoba
Ewelina - 30-05-2009, 22:11
Są różne smaki.My mamy tą o smaku kurczaka i Yoko ją uwielbia.Jest też Eukaliptusowa i pietruszkowa, ale Yoko z Kurczakiem najbardziej lubi!!!!!!
zaradna - 01-06-2009, 20:53
Elmo miał narazie miętowa i ciasteczkową hehe
zuzia - 03-06-2009, 09:50
Luna nie myje zębów, ale czy te pasty które psiaki zjadają to przynoszą jakiś efekt?
Ja jak bym zjadła kilo pasty to zębów mi to nie oczyści
Ewelina - 03-06-2009, 10:02
zuzia, Przynoszą efekt!!!!
orlosia - 04-06-2009, 17:21
my jeszcze Rubenowi nie myjemy...zaczeły mu mleczne wypadać styłu jeszcze sie nie wyrzneły wiec troszke sobie poczekamy
Ewelina - 05-06-2009, 11:06
orlosia12, pewnie że tak.Jak będą stałe to zacznijcie mycie!!!!
antarkowa - 05-06-2009, 14:46
ja też Antarowemu myję kiełki tyle, że nie wiem co jaki czas, dotąd myję co tydzień ale nie mam pojęcia
Ewelina - 05-06-2009, 17:37
Ja Yokusi myję codziennie wieczorem!!!!!Taka nasza wieczorna toaletka się wtedy odbywa
antarkowa - 05-06-2009, 19:53
eeee... to ja rzeczywiście rzadko myję Antarkowi zęby, trzeba to zmienić
[ Dodano: Nie 07 Cze, 2009 ]
Labradorom trzeba zapewnić regularną kontrolę uzębienia, należy codziennie sprawdzać, czy np. w pysku nie utkwiło obce ciało. Raz w tygodniu należy wyczyścić psu zęby używając pasty dla psów.
Chyba dlatego myłam Antarowi zęby raz w tygodniu
to link do strony:
http://euroanimal.pl/Piel...olto_Bene%22%29
zuzia - 09-06-2009, 11:09
Polećcie mi jakieś pasty i czy Wy używacie szczoteczek?
Ewelina - 09-06-2009, 13:22
zuzia, Ja tylko Petosanem myję Yokusi ząbki.Ona uwielbia te pasty.Mają różne smaki.Szczoteczkę kupuję zwykłą w sklepie, bo te specjalne dla psów zaraz zgryza!!!
papisia - 10-06-2009, 11:43
zuzia napisał/a: | Polećcie mi jakieś pasty i czy Wy używacie szczoteczek? |
Polecam Ci Stoma Żel - dziś nawet jadę kupić bo się skończył W Petosan nie wierzę...
A jeśli chcesz mieć dobry efekt bez większego wysiłku to kup psu Oral Bary z Royala i dawaj jednego dziennie. Działają na 100%
robiola1 - 10-06-2009, 16:07
czy ktos probowal myc psu zeby elektryczna sztoteczka i pasta dla ludzi?
zaradna - 10-06-2009, 21:19
robiola1, pasty dla psów są po to, żeby ludzkimi nie myć im zębów, a taka pasta to neijest duży wydatek
robiola1 - 10-06-2009, 22:43
jak znam życie to jest 2 albo 3 razy drozsza od elmexa czy sensodyne
żartowałem,
chodzi mi o to, że pasty dla ludzi podejrzewam, że są o niebo lepsze od tych dla psich z prozaicznego powodu: rynek dla ludzkich past jest wiekszy wiec te drozsze siła rzeczy muszą byc lepsze pod wzgledem szodliwosci i dzialania!
u psa chyba generalnie chodzi o kamień(ktory uszkadza dziasla), jak pies nie je slodyczy to raczej z prochnica nie powinien miec do czynienia.
czy nie lepiej jest kupic paste przeciw kamieniowi dla ludzi dla psa?
papisia - 11-06-2009, 00:16
robiola1 napisał/a: | czy nie lepiej jest kupic paste przeciw kamieniowi dla ludzi dla psa? |
Jeśli już się zdecydujesz to powiedz psu żeby dokładnie wypłukał i wypluł to sensodyne czy elmex... Bo różnica jest zasadnicza - psią może połknąć, a tej nie powinien. Pomijając już aspekt zdrowotny i np. jakieś zatrucia fluorem to po co katować psa smrodem i zapachem, którego nie lubi jeśli można mu sprawić pastę o zapachu i smaku kurczaka jak np Ewelinka. Wtedy zabieg mycia zębów jest przyjemny dla psa i chętnie pozwala sobie ząbki szczotkować.
Czasami wystarczy zapytać weterynarza, a czasami po prostu poszukać w googlach informacji:
http://expertia.pl/strefa...pasta-dla-ludzi
zaradna - 11-06-2009, 11:13
robiola1, a to może się zamieńcie niech Twój pies myje zęby Twoją pastą, a Ty tą dla psów
ass16 - 11-06-2009, 17:09
ja mojej regularnie myje ząbki i daje kości i gryzaki czyszczące...
więc pozbyłam się tego czego nie cierpiałam u psów zapach z pyska...
<poprostu jej nie śmierdzi>
wilk - 12-06-2009, 10:22
Nadia dostaje kosteczki
sanciak - 15-08-2009, 08:38
czy ten nalot / kamień to takie przebarwienia żółto brązowe ? Przeczytałem ten temat , i poszedłem sprawdzić to u mojej 20 miesięcznej Buni , zęby nie są w całości białe .
Lorena - 15-08-2009, 08:49
sanciak, w takim wieku zaczyna się już pojawiać nalot , osad pomału zacznie się przeradzać w kamień. Lepiej za wczasu zacząć z tym walczyć niż doprowadzić do sytuacji gdzie jest zainfekowana cała paszcza bo to i zabieg dłużej trwa i bardziej to uciążliwe po zabiegu dla psa.
papisia - 15-08-2009, 09:14
sanciak, kup suczce Oral Bary z Royala. Koszt to około 17zł za paczkę wystarczającą na tydzień czyszczenia. Polecam szczerze - u moich wszystkich psów sprawdzają się rewelacyjnie. Zainwestuj również w pastę i póki nie jest za późno doprowadź ząbki do jako takiego wyglądu bo potem już nic nie zdziałacie bez pomocy weterynarza.
sanciak - 15-08-2009, 12:29
papisia, Lorena, Dziękuje bardzo , od poniedziałku zaczynam robić porządek z ząbkami !
Ewelina - 15-08-2009, 16:05
sanciak, Ja jako pastę polecam petosan!!!
zaradna - 15-08-2009, 21:58
U nas ząbki zdrowe.
Ostatnio w ramach kampanii zęby Pani wet przejrzała i wszystko ok
aa no i pochwaliła nas za mycie zębów
Huberto - 15-08-2009, 22:03
U nas także zdrowe czyściutkie, ale zobaczymy na jak długo
Ewelina - 15-08-2009, 23:13
Ja myję cały czas i ząbki mamy ładne
bartek.richie - 16-08-2009, 08:48
dentastixy od pedishit'a cos daja?
troskliwa - 20-09-2009, 07:42
kostki czysciki my to stosujemy a mycie zebow psu ? zdecydowanie lepiej przecierac zebiska sucha czysta szmatka z osadu systematycznie i nie dopuszczac do kamienia
skyline89 - 21-10-2009, 20:36
Ja myje ząbki Astonkowi i dostaje kości które ścierają osad..:)
ale w wieku 6 miesięcy to co tu mówic.. ząbki muszą byc białe
orlosia - 22-10-2009, 12:36
a od kiedy zaczynaliscie myć zabki psom?
Rubcio ma 8 miesięcy a narazie nie myjemy
KAROLCIA25 - 22-10-2009, 19:53
orlosia12 napisał/a: | od kiedy zaczynaliscie myć zabki psom? | ja myję Fionce od samego początku.,mleczaki myłam rzadziej ok. raz w tyg.,a teraz myje co 3 dni pasta dla psów.Fiona ma zdrowe białe zęby i świeży oddech
Katrinaxxl - 22-10-2009, 22:41
My jeszcze nie szczotkujemy bo mały codziennie gryzie kości ale ostatnio sie przeraziłam na spacerze jak spotkaliśmy york co miał brązowe ogryzki w pysku zamiast zębów. A wogól czy jest jakas specjalna technika żeby zęby były porządnie wyczyszczone.. no wiecie z dołu do góry ,ruchy okrężne itp.
papisia - 23-10-2009, 13:24
Katrinaxxl napisał/a: | przeraziłam na spacerze jak spotkaliśmy york co miał brązowe ogryzki w pysku zamiast zębów |
Tym się nie sugeruj. Małe psiaki ze względu na panujący w pyszczku ścisk mają większe problemy z uzębieniem, aniżeli nasze labcie. Wiem po swojej cavalierce... Szorujemy jej ząbki dużo częściej aniżeli reszcie stada bo po kilku dniach przerwy zaczyna mieć zabójczy oddech. Lulcia to psiak całuśny więc o higienę jamy ustnej trzeba dbać żeby potem wstydu nie było Ale to nie znaczy, że zęby reszty dziewczyn są pozostawione same sobie - nie! po prostu Lulka jest pod szczególnym nadzorem dentystycznym
Moja Saba w marcu skończyła 3lata i ma zęby w idealnym stanie Nie licząc wybitej jedynki na dole
Co do techniki... Staramy się szorować od dziąseł a nie pod dziąsła
Katrinaxxl - 25-10-2009, 18:29
Ufff... bo naprawde żeby tego psa były mocno brązowe i powyłamywane. Ja zaczne myc mojemu małemu zęby bo zauważyłam że jak zje swoje psie ciasteczka to resztki osadzają mu się z tyłu na zębach i dopiero po jakimś czasie sie odklejają a nie zawze kości pomagają
bietka1 - 07-11-2009, 22:35
No cóż, byliśmy dzisiaj u weta z okazji corocznych szczepień. W trakcie ogólnego przeglądu okazalo się, że Sarze zaczyna odkładać się kamień. Dostałyśmy pastę do zębów, w poniedziałek kupujemy szczoteczkę i przyzwyczajamy się do mycia ząbków. Ciekawe jak nam to pójdzie
skyline89 - 07-11-2009, 22:36
spoko będzie dobrze
Diana S - 08-11-2009, 23:09
bietka1 napisał/a: | No cóż, byliśmy dzisiaj u weta z okazji corocznych szczepień. W trakcie ogólnego przeglądu okazalo się, że Sarze zaczyna odkładać się kamień. Dostałyśmy pastę do zębów, w poniedziałek kupujemy szczoteczkę i przyzwyczajamy się do mycia ząbków. Ciekawe jak nam to pójdzie |
A, nie wystarcza kosci cielęce? ładnie po nich schodzi kamien....
Sama kosć moze zdziałać cuda....uwierz mi....
bietka1 - 09-11-2009, 21:18
Diana S, pewnie by wystarczyły, ale po kościach Sara ma niezłe sensacje żołądkowo-jelitowe, przypomina wtedy, delikatnie mówiąc, dwustronny syfon lub fontannę .Próbowałam dwukrotnie, więcej się nie odważę, chętnych do sprzątania mieszkania brak
walser111 - 15-02-2010, 18:11 Temat postu: Mycie Zębów Czy takiemu psu mozna myc zęby?? Jeśli tak to czym?? Ma 9 tygodni
Proszę na przyszłość korzystać z opcji "Szukaj". Mod
NUTELLASTELLA - 26-02-2010, 22:32
Takiemu szczeniakowi nie warto myć zębów, bo i tak zaraz je zgubi...
Według mnie, to jest nieprzydatne. Możesz pomyśleć o myciu ząbków, jak już będzie miał stałe zęby.
Pozdrawiam.
papisia - 27-02-2010, 00:10
NUTELLASTELLA napisał/a: | Takiemu szczeniakowi nie warto myć zębów, bo i tak zaraz je zgubi... |
Nie zgadzam się.
Szczeniaka należy przyzwyczajać od samego początku do mycia ząbków. Jeśli psa przyzwyczajamy od małego to potem nam nie fiksuje przy myciu. U szczeniaków fajnie sprawdzają się nakładki na palce masujące dziąsełka itp.
skrzacik123 - 27-02-2010, 07:17
w zasadzie to nigdy nie szorowałam kaji ząbków pasta i szczoteczka ale .... dosyć często po spacerku myje jej mokra chusteczka pyszczek w środku, bo on różne dziwne rzeczy próbuje zjeść . u mnie za osiedlu ludzie wyrzucają przez balkon starego kurczaka, głowę ryby itp. A, ze ona często liże mojego syna to muszę jej buske przemywać po takich rzeczach
Kemot176 - 27-02-2010, 10:22
ja nie myje ząbków tylko takie specjalne smakołyki do czyszczenia
NUTELLASTELLA - 27-02-2010, 14:56
papisia napisał/a: | NUTELLASTELLA napisał/a: | Takiemu szczeniakowi nie warto myć zębów, bo i tak zaraz je zgubi... |
Nie zgadzam się.
Szczeniaka należy przyzwyczajać od samego początku do mycia ząbków. Jeśli psa przyzwyczajamy od małego to potem nam nie fiksuje przy myciu. U szczeniaków fajnie sprawdzają się nakładki na palce masujące dziąsełka itp. |
W sumie racja... Warto przyzwyczajać psiaka do mycia zębów...
Ale lepiej myć mu te ząbki, gdy zje coś nieprzyjemnie pachnącego...
christines11 - 05-06-2010, 09:26
Mam takie pytanie od kiedy powinno dawać labkowi taki gryzaczek do czyszczenia zębów czy pastę?
Izabel - 05-06-2010, 19:04
Chyba od kiedy ma już stałe zęby, tzn jak zgubi mleczaki i wyrosną mu już stałe możesz zacząć, wcześniej nie potrzeba.
orlosia - 09-06-2010, 18:47
ja ostatnio kupiłam na sprubowanie takie o cos
dental fresh friskasa
są to pałeczki myjące itp.
co myslicie?
i co polecacie?
os - 09-06-2010, 21:32
Cytat: | mnie za osiedlu ludzie wyrzucają przez balkon starego kurczaka, głowę ryby itp | ludzie są nienormalni u mnie to samo. Ostatnio nawet moja psina znalazła całą rybę!!! oczywiście o konserwach nie wspomnę.
orlosia - 10-06-2010, 19:37
os, u mnie to standart ze jak ide za blok to pod balkonami moge spotkac resztki po obiedzie i stare splesniałe kromki chleba
jkasia - 11-06-2010, 08:56
Ja do tej pory nie myłam, Kasta ma jeszcze duzo mleczakow ale zgadzam sie z tym co mowi papisia, ze lepiej przyzwyczajac od małego.Idziemy wiec kupic jakas szczeteczke albo nakładki i zobaczymy:)
SzySzka - 25-06-2010, 12:42
Czy ktoś używał tego? Zamierzam kupić...
http://www.krakvet.pl/tri...561-p-3818.html
Kamienia Pestka jeszcze nie ma, ale z pyszczka jej nie pachnie ładnie (przez żarcie kup ). Kupowałam jej kosteczki niwelujące brzydki zapach z ust, coś nie pomagają.
papisia - 25-06-2010, 12:57
Tą szczoteczką to możesz podłogę szorować taka jest twarda. Jedyny plus to długa rączka... Tak poza tym elegancko podrażnia dziąsła i ja z tego nie korzystam.
Jeśli chodzi o gryzaki... Wszelkie kosteczki i inne powszechnie dostępne to najczęściej pomagają najwięcej producentowi. Jedyne sprawdzone i przynoszące świetne rezultaty są Oral Bary z royala.
Możesz sobie sprawić też deodent do psikania zębów... Stosuję u cavalierki regularnie, ale mimo wszystko najlepsze efekty przynosi szczotkowanie.
Z past polecam tę: http://www.e-karma.pl/pro...a-do-zebow.html
jkasia - 25-06-2010, 13:27
papisia, a jaka szczoteczke polecasz? Ja nie mam pojecia wiec paste kupie tę co polecasz i szczotecze jeszcze potrzebuje.
SzySzka - 25-06-2010, 14:07
papisia,
A szczoteczkę to można ludzką? Gdzie czytałam, że używają, ale jakąś z włosiem soft, czy medium?
kaha - 25-06-2010, 17:11
ja maxiolinie kupuje woławą kość raz na 2 tygodnie i ma cudne zęby
papisia - 25-06-2010, 21:34
jkasia, SzySzka,
Pastę można kupić w zestawie ze szczoteczką: http://www.e-karma.pl/pro...a-do-zebow.html
Takie zestawy mam, ale ciężko powiedzieć czy Wasze psy dadzą sobie tak paszczę otworzyć by umyć zęby szczoteczką z trzema główkami. Możecie zacząć od ludzkiej ze średnim włosiem i przyzwyczajać go grzebania w paszczy bądź od nakładek na palce.
Musicie próbować Im szybciej pies jest przyzwyczajony do tego tym więcej da sobie zrobić
My o zębiska dbamy. Na chwilę obecną nawet u najstarszej są okej. Mam nadzieję, że uda nam się ząbeczki utrzymać w jak najlepszej formie jak najdłużej
Patryk - 26-06-2010, 17:09
SzySzka, mam tą szczoteczkę i nie polecam twarda i wgl
konraad - 03-07-2010, 15:06
Mam problem. Ponieważ Laki'emu śmierdzi z pyska niemiłosiernie i ma żółte zęby. Szczotkowanie zębów nie wchodzi w grę ponieważ zjada szczotki i nie chce puścić i się ze mną siłuje, żeby dobrze wyczyścić zęby musiał bym mieć po 30 min. na jednego ząbka
Co polecacie w takiej sytuacji.? Dodawanie pasty do karmy, duże kości z mięsnego, obgotowywać i dawać do jedzenia, Oral Bar ROYAL CANIN.?
cainees - 03-07-2010, 18:17
konraad, a może wybierz się na przegląd ząbków? bo jak już Lakiemu z mordki śmierdzi i ma żółte zęby to wg mnie właściwie konieczna jest wizyta u weta. on Ci powie dokładnie co zrobić w Twojej sytuacji, a poza tym do końca lipca weterynarze ( nie wszyscy, ale we Wrocławiu jest napewno dużo lecznic ) robią za darmo ten przegląd bo jest akcja " miesiąc zdrowych zębów " (:
Karoola - 03-07-2010, 21:52
dokładnie mimo że u mojego psa wszystko ok to ja też się wybiorę, bo nigdy nic nie wiadomo
papisia - 04-07-2010, 08:55
konraad,
Spróbuj Vet Aquadent (nie wiem czy dobrze piszę nazwę, dolewasz to psu do wody) i Oral bary royalowskie (max jeden dziennie).
Przy okazji kontroli u weta pokaż mu te zębce niech obejrzy no i warto pomyśleć o karmie z dużymi krokietami.
wacha - 05-07-2010, 07:11
konraad, moim zdaniem, nie zjadał by Ci szczoteczek gdybyś od małego go uczył mycia zębów, trzeba psa do wszystkich dziwnych czynności oswajać od szczeniaka, wtedy chętnie byś mył mu ząbki a i piesek by wiedział już o co chodzi, my myjemy dwa razy w tygodniu, oprócz tego zawsze mają wlany do wody Vet Aquadent (psy go nie lubią ale ja wychodze z założenia, że jak już im się bardzo zachce pić to w końcu wypija wodę więc czekam cierpiliwie i piją...), oprócz tego codziennie denta stika a raz w tygodniu denta raska i spoko, ząbki bieluśkie i bez żadnych problemów:) moje lubią mycie zebów dlatego, że po każdym myciu dostają nagrodę w postaci ulubionego smakołyka, więc jak widzą pastę i ich szczoteczki same się ustawiaja do mycia zębów i nie ma problemów ale ta metoda stosowana jest u mnie odkąd pojawia się szczeniak w domu i uczymy, uczymy aż do osiągnięcia takich efektów:)
Kesja - 06-10-2012, 11:54
Odświeżę troszkę temat
Jakieś dwa tygodnie temu postanowiłam sobie, że będe codziennie myć Ajrze ząbki.. i tak robimy, codziennie po wieczornym spacerze czyścimy zęby.. Na początku Ajra nie chciała otwierać mordki Ale teraz już się przyzwyczaiła
Czy wy też myjecie swoim psiakom ząbki? Jeśli tak to jakie pasty stosujecie?, bo ja w tym temacie jestem zielona, na razie mamy taką zwykłą miętową z trixie
nera19 - 06-10-2012, 16:14
my tak samo myjemy ale czasem sie zdarzy nie umyć:) stosujemy paste trixie
mibec - 06-10-2012, 21:43
My myjemy, ale niecodziennie - staram sie chociaz ze 2 razy w tygodniu przeszczotkowac im zabki. Barney przyzwyczajony od szczeniaka nie lubi, ale tez nie protestuje, a Booster... coz bywa ciekawie czasami ...
Ashanti88 - 08-11-2012, 23:11
A moja sunia ma małą dziurkę na zębie, mam iść z tym do weterynarza?
kilus29 - 05-12-2012, 21:28
Ja daje Arfowi gryzaki i odswerzacze plus staram sie dwa razy w tygodniu szczotkowac muz eby specjlana pasta lecz w wiekszosci to on ja zjada hehe
missy - 19-06-2013, 22:46
Lexi miała wczoraj pierwszy raz myte ząbki....i chyba jej się podobało (a raczej pasta jej smakowała )
nathaliena - 20-06-2013, 11:05
Ja myję Baruniowi pastą weterynaryjną dla psiaków, ma 12 la i znikome ilości kamienia, weterynarz zawsze chwali Barunia za piękne zęby
ivr - 13-07-2013, 15:05
Nie, kupuję specjalne kości które własnie czyszczą pieską ząbki
moniss - 19-08-2013, 19:35
Rocky jeszcze nigdy nie miał mytych zębów, zawsze dostaje te specjalne kości. Chociaż, jak tak przeglądam ten temat, zastanawiam się... W sumie czemu nie, może mu sprawię jakąś szczoteczkę
|
|