forum.labradory.org

Stawy, dysplazja - Kręcenie zadem - objaw dysplazji?

Danielos - 31-05-2009, 10:15
Temat postu: Kręcenie zadem - objaw dysplazji?
Witam, nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie wiec piszę. Cy jest kręcenie tyłkiem jest normalne u 6 miesięcznego labka? Te ruchy są dosyć mocne, al tlko gdy idzie, jak truchta lub biega jest normalnie. Z góry dzieki za odpowiedź.
Ewelina - 31-05-2009, 11:39

Moja Yokusia jak idzie wolnym krokiem też kręci tyłeczkiem!!!!Więc wydaję mi się to normalne!!!!Pozdrawiam!!!!
robiola1 - 31-05-2009, 12:14

moj ma juz 4 miesiace i jeden tydzien i od malego czasami chodzi jak jaszczurka - nazywam go czasami krokodylem bo tak smiesznie chodzi,
jak mu sie nie chce gdzies isc albo weszy to tak chodzi, ze dupa mus sie wygina na boki jak jaszczurce.

bacha - 31-05-2009, 12:24

Cytat:
moj ma juz 4 miesiace i jeden tydzien i od malego czasami chodzi jak jaszczurka - nazywam go czasami krokodylem bo tak smiesznie chodzi,
jak mu sie nie chce gdzies isc albo weszy to tak chodzi, ze dupa mus sie wygina na boki jak jaszczurce.

Barni dokładnie tak samo ;) właśnie sie zastanawiałam jak to opisać i myślę że krokodyl to jest to ;P
Ale mam nadzieję że ona tak po prostu maja :) i nie są to objawy jakiś nieprawidłowości ??

Danielos - 31-05-2009, 14:09

Też mam taką nadzieję, gdyż mój labek to pies więc moim zdaniem powinien chodzić nie kręcącym tyłkiem :) Ale po tym jak siada to można wszystkiego się spodziewać :)
Vito - 31-05-2009, 16:47

moj Vito tez czasami kreci tyleczkiem ;D
gwiazdka - 31-05-2009, 18:30

he he Moja też kręci kuperkiem... Ja zawsze nie mogę ze śmiechu z niej ;) słodkości he he
Ziemo - 31-05-2009, 18:52

Danielos napisał/a:
Ale po tym jak siada to można wszystkiego się spodziewać

A jak siada ? :)

Danielos - 31-05-2009, 19:48

http://forum.labradory.org/viewtopic.php?t=1516 poczytaj :)
Ziemo - 31-05-2009, 20:16

A ... Nic nowego :-P
Danielos - 31-05-2009, 20:18

Teraz dla mnie już nic nie jest dziwne co jest z nim związane :) Przyzwyczaiłem się do jego dziwnych pozycji :haha:
iness8@o2.pl - 01-06-2009, 10:40

Nie ma się czym martwic, to jest inochód :)
zaradna - 02-06-2009, 10:50

laboslawki tak maja hehehe
Ziemo - 02-06-2009, 10:57

iness8@o2.pl napisał/a:
Nie ma się czym martwic, to jest inochód :)

Oczywiście... Ja martwiłbym się dopiero wtedy, gdyby przypominało to Łunochod :-P

Lorena - 02-06-2009, 18:41

kręcenie tyłkiem , zarzucanie zadem może świadczyć o problemach ze stawami choć nei musi , w każdym razie powinien to być niepokojący objaw dla właściciela.
Ziemo - 02-06-2009, 20:35

Lorena napisał/a:
powinien to być niepokojący objaw dla właściciela

Z pewnością ... Czujnym trzeba być zawsze :)
Ale może też zarzucać kuperkiem z radości :)

bacha - 02-06-2009, 21:43

Lorena napisał/a:
powinien to być niepokojący objaw dla właściciela.

o czym może świadczyć???

Jaka profilaktyka??

antarkowa - 03-06-2009, 11:57

ja też się dziwię, że tyłkiem zarzuca na lewo i prawo, on jest taki ciężki, a mu to z taką łatwością przychodzi :-P
Huberto - 05-06-2009, 17:13

Labki już mają taki swój styl chodzenia i my nie możemy tego zmienić

[ Dodano: Pią 05 Cze, 2009 ]
Mojemu tez zdarza się tak ciekawie chodzić ;D ale jak tylko się zapomnij

Vito - 08-06-2009, 16:18

krecenie tyłeczkiem to urok labków :)
a nie objaw choroby

lucky81 - 08-06-2009, 17:26

a ja troszke nie w temacie, zauważyłam że Nero siedząc wyciąga do przodu tylne łapy tak że ma je praktycznie wyprostowane czy to normalne ?
Wena - 08-06-2009, 17:45

tak czy jeszcze śmieszniej?

orlosia - 08-06-2009, 18:06

haha Ruben jeszcze bardziej nogi wyciąga ze siada tylko na samej dupce...dla mnie to jest raczej normalne...
lucky81 - 08-06-2009, 18:35

Abi tylnie łapki ma całkiem wyprostowane a Wena jest cudowna ;*
Wena - 08-06-2009, 18:51

dzięki od weny, ona potrafi też z wyprostowanymi łapkami, u labków to normalka a ludziska mają ubaw jak widzą te ich siadanie
orlosia - 08-06-2009, 19:13

ja na początku jak zobaczyłam ja Ruben tak siada to myslałam ze to normalne u tak nieporadnego szczeniaka ale teraz jak podrusł zaczełam czytać te posty i doszłam do wniosku ze nie ma czym sie przejmować...chodz Bokser moejje kolerzanki tez tak siada
Huberto - 08-06-2009, 23:43

Nasze Labuchy mają już takie style siadania można powiedzieć tak jak człowiek ma swoje style siadu taki i pies
Vito - 09-06-2009, 09:39

to siadanie jest strasznie słodziutkie :) :D
ass16 - 10-06-2009, 13:16

Moji przyjaciele jak widzą moją Blankę to wszyscy twierdzą jednogłośnie że powinna zostać modelką :haha: ...ona już tak kręci swoim tyłkiem od małego ..więc wydaje mi się to noramlne ... :)
a jeśli chodzi o siedzenie to mój labek identycznie się rozwala czsami mi się wydaje że się chce do nas upodobnić :D

robiola1 - 10-06-2009, 16:05

mlode labradory nie maja szlachetnego chodu i siadania -nie bedzie chodzil jak wilczur czy chart ani nie bedzie zwinny jak terrie - ale to ich urok.

moj czasami potrafi nawet chodzic na smyczy truchtem bokiem, to dopiero smiesznie wyglada, caly podskakuje i dupa idze z boku!!

mala85 - 10-06-2009, 17:38

Zgadzam się jak najbardziej z wypowiedzią Loreny, że może to być sygnał dla właściciela żeby miał stawy na oku. Urok urokiem ale stawy trzeba sprawdzać.
Moja koleżanka ma labka i też od małego chodził zarzucając kuferkiem, zwlekali z prześwietleniem i w wieku 10 miesięcy okazało się że ma dysplazję na dwie tylnie łapy. Wet od razu jak zobaczył jak psiak chodzi stwierdził że coś jest nie tak a RTG potwierdziło wstępne przypuszczenie. I dzięki bogu poszli zrobić prześwietlenie bo jeszcze miesiąc i pies musiałby mieć blachy wsadzane w stawy.
Także miejcie to na uwadze a nie słuchajcie że taki psi urok bo RTG zawsze warto zrobić i mieć pewność. :confused:

ass16 - 11-06-2009, 16:52

No tak masz racje mala85 ale przecież wszyscy chodzimy do weterynarza i on <wet>
przygląda się jak chodzi jak siada itd nasz pupil... :haha:
a zresztą nie widziałam jeszcze labka, który nie zarzucał swoim kufrem :)
a widziałam ich dużo ponieważ często chodzę na wystawy ....

ppaula2 - 11-06-2009, 17:24

moja modelka też zarzuca pupą :p
słodka jest ;*

Yerenia - 11-06-2009, 17:47

moja tez kreci tyleczkiem, jak na panienke przystalo :) jak by caly czas kogos poderwac chci :haha: ala
mala85 - 11-06-2009, 17:59

ass16, zgadzam się że większość psów tak chodzi jednak niektóre robią to mniej a niektóre bardziej intensywniej z moich obserwacji.
A co do weta zależy do jakiego się chodzi "specjalisty".
Właśnie moja koleżanka była u takiego z początku który też sprawdzał jak siada i jak chodzi i dosłownie powiedział że "taki jego urok" a jak poszli do jednego z lepszych specjalistów od stawów to na dzień dobry już stwierdził że jest coś nie tak :(

ass16 - 11-06-2009, 19:40

Ja akurat mam dobrego weta więc się o to nie martwie ale dzięki za ostrzeżenie aby na to zwrócić uwagę...:-P
A co sądzicie o tym aby nasze psy chodziły po schodach :bad: bo słyszałam że to bardzo źle wpływa właśnie na ich stawy???

Yerenia - 11-06-2009, 20:18

najgorsze jest chyba zeskakiwanie ze schodow :bad: ale jak ladnie pies przestawia lapki to nie widze przeciwwskazan.
orlosia - 11-06-2009, 21:20

mój raczej przestawia i ja mu pozwalam na chodzenie po scodach bo mieszkam na parterze i tak by sie nie dał nosić, a co do kręcenia tyłkiem to Ruben zalerzy kiedy bo jak idziemy na smyczce to nie kręci ale jak biega albo jest zadowolony to idzie do góry z podniesionym ogonem i zarzuca przyczepą ;P
cafe - 22-06-2009, 11:32

Nie zgadzam się z Vito, że
Cytat:
krecenie tyłeczkiem to urok labków :) a nie objaw choroby

U mojej Kali, wet do którego mam pełne zaufanie, właśnie przez to kręcenie tyłkiem wykonał próby Ortolaniego oraz RTG stawów i wyszło, że głowa kości udowej jest za mało osłonięta panewką. Wszystko pokazał mi na zdjęciu i dla porównania pokazał jak powinno być. Zdjęcia miała robione mając 13 tyg. Może grozić to postępowaniem i w konsekwencji dysplazją, mimo, że rodzice byli wolni od dysplazji.
Niestety dysplazja jest chorobą wielu genów.
Wykonał jej operację, która daje bardzo dobre efekty czyli Zespolenie spojenia łonowego - symfysiodeza ( JPS - Juvenile Pubic Symphysiodesis ). Jest to operacja naj mniej inwazyjna, i wykorzystuje naturalny proces wzrostu psa. Wykonać można ją jednak tylko do 16 tyg psa. Wiec KAla miała ostatni dzwonek.

Także uważajcie, kręcenie jest baaardzo słodkie i problemu nie musi być, jednak miejcie na uwadze, ze taka ewentualność może istnieć.
JA w ogóle nie brałam pod uwagę, że Kala może mieć jakieś problemy z biodrami. Moja Kala? z rodowodem? rodzice wolni? nie możliwe! - tak myslałam.

Ewelina - 22-06-2009, 15:02

cafe, szkoda małej na szczescie macie operacje juz za soba!!!Buzka dla małej ;*
Vito - 22-06-2009, 21:06

cafe, a Kala miała jakieś objawy inne oprócz kręcenia tyłeczkiem?
zmartwiłaś mnie, bo Vito tez kreci tyłeczkiem...
ile zapłaciłaś za RTG?

cafe - 23-06-2009, 09:03

Buziak przekazany :)
Szkoda, szkoda, ale nie mogłam pozwolić na "a zobaczymy co bedzie później", bo później mogłoby się okazać za późno.
A jechałam aż z zachodniopomorskiego do woj. śląskiego a dokładnie do Bielsko-Białej ;)

[ Dodano: Wto 23 Cze, 2009 ]
Wiesz Vito, ten vet to mój brat cioteczny i nie płaciłam nic ;)
Ale Kala, wchodząc po schodach, tylnymi łapami skacze jak zajączek a idąc bardzo wolno kreci na boki tyłkiem i to dało mu do myślenia, zeby na wszelki wypadek sprawdzić. Idąc jednak szybszym tempem ładnie przebiera łapkami bez kręcenia. Nie kuleje.
Kochana, nie chce Ciebie straszyć tylko troszkę uczulić, bo ja nawet nie wczytywałam się w dysplazje bo przecież "mojej Kali to nie grozi". Byłam w lekkim szoku jak się okazało, ze ma problemy. No i obwiniałam siebie za to, a bo aportowała, a bo bawiła się z psami, a bo troszkę z nią pobiegałam. Wiem, ze to jednak jest gen, ja ewentualnie nie potrzebnie pozwalałam na szaleństwa.

Vito - 23-06-2009, 13:06

cafe, miałas dobre przeczucia ze zrobilas RTG :)
a co do wchodzenia po schodach to przecież szczeniaczki muszą podskawiać po schodach bo są jeszcze za malutkie żeby normalnie wchodzić :)

cafe - 24-06-2009, 07:21

No fakt, trochę za krótkie ma jeszcze łapki ;) To może powinnam ją wnosić po schodach? Kurcze bo takie skakanie nieżle obciąża jej stawy tym bardziej, że ciałka trochę ma. Postaram się w miarę moich mozliwości ją wnosić. :)
Vito i zdecydowałas się zrobić prześwietlenie czy badanie?
Próby Ortolaniego wykonuje się bez zdjęcia ale pies niestety musi być "uspiony" a zdaje mi się, że ty nie chciałaś dawać narkozy Vito?

Vito - 24-06-2009, 09:09

on jest malutki i właśnie ta narkoza, sama nie wiem...
kamil8406 - 03-06-2014, 20:28

Stary temat aleodswiże moja też chodzi jak wąż :) . Widział ją wet ortopeda i stwierdził że normalnie chodzi ( normalnie jak na laba :) ) czyli jak pokraka. Dysplazji nie ma ponieważ miała rtg a patrząc na żywo na laby i filmiki z nimi to chód Inki nie odbiega od normy :-P .
markis80 - 31-10-2014, 00:46

Czytając cały wątek to już mi trochę przeszły obawy o dysplazje. Znajdę trochę grosza to pójdę na usg z Rokim. Jest jakiś konkretny wiek psa na zrobienie usg żeby było widać ewentualnie dysplazje.
kamil8406 - 31-10-2014, 01:04

markis80, http://forum.labradory.or...rze%B6wietlenie
markis80 - 31-10-2014, 01:26

Dzięki, poczytam a widzę że jest spora lektura. A tak szczerze to kupiłem labradora pod wpływem impulsu bo zdech mój wyżej i dzieci były z rozpaczone. To postanowiłem kupić nowego psa Labradory mi się zawsze podobały ale nie wiedziałem że tyle zachodu z nimi. Ale i tak nie żałuję.
Famirka - 04-11-2014, 14:57

Famirka też kręci dupką, byłam zaniepokojona więc zrobiliśmy jej rtg - bez śladu dysplazji :)
karat - 24-01-2015, 12:21

mój tez strasznie kreci zadem jak idzie bardzo wolno, wtedy wije się jak jaszczurka . Instruktorka na szkoleniu strasznie się wystraszyła ze to może być problem ze stawami. Ale mój chodzi tak od zawsze , miał prześwietlane stawy i było ok , ale mimo to trochę się zmartwiłam. :( jej zaskoczeniem na chód mojego psiaka. Nie wiem co mam o tym myslec
Poza tym nie widzę żadnych niepokojących objawów.

kamil8406 - 24-01-2015, 12:58

karat,
karat napisał/a:
Instruktorka na szkoleniu strasznie się wystraszyła ze to może być problem ze stawami

instruktorka chyba labradora nie widziała :) wszystkie kręcą tyłkiem.

tenshii - 25-01-2015, 11:10

Nie wszystkie kręcą tyłkiem.
Teyla w ogóle nie kręci. U niej ruszają się jedynie nogi w przód i tył - zadek w miejscu.
Fido za to tak kręci, że wiatr robi.

Oczywiście nie znaczy to, że kręcenie = dysplazja :)

markis80 - 25-01-2015, 21:48

Mój jak idzie to nie kręci, ale jak się cieszy jak wracam z pracy to potrafi dupa przewrócić.
LooneyToon - 08-02-2015, 09:41

Moj labek robi to samo w wieku 3 miesiecy mial xray I niby wszystko bylo ok ale chce by mu niedlugo powtarzal badanie tak na wszelki wypadek bo tez kreci tylkiem I troche smiesznie siedzi
mibec - 08-02-2015, 11:50

LooneyToon napisał/a:
w wieku 3 miesiecy mial xray
a co sie dzialo ze pies byl przeswietlany w tak mlodym wieku?

LooneyToon napisał/a:
kreci tylkiem I troche smiesznie siedzi
typowy lab, ale rtg na pewno nie zaszkodzi ;)
LooneyToon - 08-02-2015, 12:07

poprzedni wlasciciele mieli weta ktory twierdzil ze miedzy 3 a 5 miesiacem robi sie xray rutynowo wiec mial robiony :/