|
forum.labradory.org
|
|
NEWS - Najnowsze wymysły.. czyli Labrador +... PUDEL!!
AnTrOpKa - 27-01-2008, 15:29 Temat postu: Najnowsze wymysły.. czyli Labrador +... PUDEL!! Będąc dzisiaj na kursie dowiedziałam się baaardzo ciekawej rzeczy Mianowicie - najnowszym hobby Amerykanów i Australijczykjów jest krzyżowanie pudli (pudle mają bardzo wysokiu poziom inteligencji) z psami róznych ras: amstafami, rottwailerami, goldenami.. a najbardziej.. z LABRADORAMI! Podobno już niedługo rasa "Labradoodle " Ma zostać wpisana do rejestru ras!!! Nie wiem jak wy ale ja jestem w szoku...
Tutaj link do artykułu po angielsku http://www.goldendoodles.com/generations.htm
I kilka fotek :
To jest tragiczne... heh :
Jescze w wikipedii znalazłam takie coś "Labradoodle jest rasą hipoalergiczą, stworzoną z myślą o ludziach uczulonych na psy. Jednak nie wszystkie psy mogą być hypoalergiczne, dlatego przed wzięciem ich trzeba je poddać badaniu. Są dobrymi psami przewodnikami."
Adamek - 27-01-2008, 15:34
To niech skrzyżują psa tak jak w filmie "Głupi i Głupszy"... Pudbull
A tak na serio: Mnie ten pomysł zupełnie się nie podoba
Madzia - 27-01-2008, 16:39
glupota. Mi tez pomysl sie nie podoba
dewuska - 27-01-2008, 17:27
laby same w sobie są idealne po co je z czymkolwiek krzyżować?
Madzia - 27-01-2008, 18:25
dewuska napisał/a: | laby same w sobie są idealne | zgadzam sie
cranbi - 27-01-2008, 18:33
Laby są idealne, to fakt.
Szczerze powiedziawszy ten pierwszy piesek BARDZO mi się podoba.
Madzia - 27-01-2008, 18:37
Żaden pies nie może byc ładniejszy od labradora
AnTrOpKa - 27-01-2008, 20:48
cranbi, jako maluszek wygląda słodko... ale zobacz na czwartą fotkę .
Już bym wolała żeby wymyślili czekoladowe goldeny
iness8@o2.pl - 27-01-2008, 22:37
Cytat: | Już bym wolała żeby wymyślili czekoladowe goldeny |
Ja też bym wolała
Okropny pomysł z tym krzyżowaniem, nie podoba mi się to
[ Dodano: Nie 27 Sty, 2008 ]
http://www.breedersonline...abradoodles.asp
[ Dodano: Nie 27 Sty, 2008 ]
Antropka sorry że źle zacytowałam
gdzie? : P
Anieńka - 27-01-2008, 23:12
matko nie przesadzajcie, może kiedyś ludzie też tak reagowali na labradory? dla mnie każdy pies jest piękny i od kąd mam BurZuma kocham każdego psa i pogłaszcze nawet takiego co widac ze jest stary, brzydki i schorowany (to nic ze moge nabawic sie jakiejs choroby, on tego dotyku potrzebuje) i te ze zdjęc też są piękne i co najważniejsze na pewno wierne swojemu właścicielowi.
AnTrOpKa - 28-01-2008, 00:09
Anieńka, na pewno są ślodkie i kochane A już na 100% dla właściciela najukochańsze i najpiękniejsze na swiecie Chodzi tylko o sam wygląd, bo przecież coś nie musi być piekne, a moze być fajne, miłe i kochane
cranbi - 28-01-2008, 09:21
AnTrOpKa napisał/a: | cranbi, jako maluszek wygląda słodko... ale zobacz na czwartą fotkę |
Hehe Ja przerośnięty, zmutowany pudel. ;p
gusia1972 - 28-01-2008, 09:32
ten pierwszy jest słodki ale ten rudy ... okropny
co do goldenów to też bym chciała zobaczyć czarne to byłaby taka wyższa Kala z dłuższymi włosami
inkapek - 28-01-2008, 12:38
Maluchy słokie. Rasa która będzie napewno potrzebowała dużo pielęgnacji inaczej ich sierść będzie tragicznie wyglądać.
Ale ja bym labów nie krzyżowała
Irefra - 30-01-2008, 15:09
mnie tez nie podoba się pomysł z krzyzowaniem labków
Bora - 30-01-2008, 16:59
Wiecie co? Ale ten pies pies, czekoladowy, to mi wygląda na jakąs rasę, którą widziałam gdzieś na necie. Z rodziny retrieverów właśnie.... musze poszukać
inkapek - 30-01-2008, 18:34
Bora czy czasami nie chodzi ci o Nova Scotia...?
bkrawczy - 31-01-2008, 18:37
Biedne labki... Mój naszcześnie nie przepada za pudlami
iness8@o2.pl - 31-01-2008, 22:55
A my z pudlami mamy problem, wszystkie probują wskakiwać na Inę
Moni@ - 01-02-2008, 12:45
Wiecie co ?? Jeżeli krzyżówka taka powstałaby naturalnie i nagle okazałoby się, że dała jakiś super wynik to nie miałabym nic na przeciwko, aby powielać ten "przypadek" Ale wszystko co ma podłoże wyłącznie komercyjne jest dla mnie nie do zaakceptowania. Bo co dzieje się z pieskami, które przyjdą na świat i nie będą spełniały oczekiwań ? Boję się myśleć ...
Dyskusja na temat urody piesków to małe przegięcie Szczególnie na forum stworzonym z miłości do psiaków ...
Ola - 01-02-2008, 21:11
Moni@ napisał/a: | Dyskusja na temat urody piesków to małe przegięcie Szczególnie na forum stworzonym z miłości do psiaków ... |
Moni@, zgadzam sie z Tobą.
Bora - 02-02-2008, 19:25
inkapek napisał/a: | Bora czy czasami nie chodzi ci o Nova Scotia...? |
nie zabij mnie ale nie wiem gdzie widziałam podobną fotkę. Do flata nie jest podobny, może do retrievera z zatoki
Rinuś - 10-02-2008, 00:40
Jako szczeniaczki są słodkie,ale te dorosłe psy są brzydkie !! masakra!!!
Amerykanie to niech krzyżują siebie z osłami...
AnTrOpKa - 10-02-2008, 00:44
Może i nieładne, ale podobno niesamowicie inteligentne, a ponadto nie powodują alergii, tak jak normalna psia sierść. Dlatego też np osoby niewidome, mające alergie mogą mieć takiego poodlelaba wyszkolonego na przewodnika, który czynnie moze im pomagac w codziennym zyciu
Rinuś - 10-02-2008, 00:47
Hmm tak się zastanawiam dlaczego niby nie powodują alergii? przecież sierść pudla i Labradora to normalna sierść...więc po skrzyżowaniu nie wiem jak może nie uczulać?
AnTrOpKa - 10-02-2008, 01:49
Rinuś ^^, taką informację znalazłam w Wikipedii:
Cytat: | Labradoodle jest rasą hipoalergiczą, stworzoną z myślą o ludziach uczulonych na psy. Jednak nie wszystkie psy mogą być hypoalergiczne, dlatego przed wzięciem ich trzeba je poddać badaniu. Są dobrymi psami przewodnikami. Nie linieją. |
Rinuś - 10-02-2008, 11:50
Takie jakieś dziwne na moje...nie uczulające to są Yorki
A poza tym Wikipedia często piszę wyolbrzymione rzeczy ale być może to jest prawda.
Bora - 10-02-2008, 12:55
hym skoro pudle są dla alergików, a ten mix pudla i laba, bedzie mieć włosy a nie sierść, to myśle że też uczulać nie bedzie... Jednak są ludzie uczuleni na ślinę psa.
Gerard - 04-03-2008, 16:47 Temat postu: Re: Najnowsze wymysły.. czyli Labrador +... PUDEL!!
AnTrOpKa napisał/a: | Mianowicie - najnowszym hobby Amerykanów i Australijczykjów jest krzyżowanie pudli (pudle mają bardzo wysokiu poziom inteligencji) z psami róznych ras: amstafami, rottwailerami, goldenami.. a najbardziej.. z LABRADORAMI! Podobno już niedługo rasa "Labradoodle " |
Historia krzyżowania labradora z pudlem nie jest znowu taka najnowsza. Zaczeli to robic Australijczycy już w końcu lat osiemdziesiątych, czyli około dwudziestu lat temu.
http://pl.youtube.com/wat...feature=related
AnTrOpKa - 04-03-2008, 17:12
Ooo
Na filmiki widać, że charakter czysto labkowy hehe
Bora - 04-03-2008, 19:49
AnTrOpKa napisał/a: | Ooo
Na filmiki widać, że charakter czysto labkowy hehe |
tia po prostu korba
Lorena - 10-03-2008, 21:26
heh przyznam szczerze, że jak dla mnie to dziwne jest trochę krzyżowanie ras które są calkowicie inne. No ale jak wiadomo Stany i Australia uwielbiają takie wynalazki....
ciekawa jestem czy taka krzyżówka zostanie zatwierdzona.
Tomi - 11-03-2008, 03:44
W sumie w historii wielu ras można doszukać się krzyżowania i dzięki temu powstało przeciez sporo nowych ras Amerykanie to rzeczywiście prym wiodą w tej dziedzinie.
Gerard - 11-03-2008, 09:17
Tomi napisał/a: | W sumie w historii wielu ras można doszukać się krzyżowania i dzięki temu powstało przeciez sporo nowych ras . |
Nooo, ....labradory też od razu nie rosły na drzewach
Też trzeba było coś z czymś skrzyżować.
Nie wiem, nie jestem pewny, ale nie dotyczy to chyba tylko ras pierwotnych.
Tomi - 11-03-2008, 09:24
Gerard napisał/a: | Nie wiem, nie jestem pewny, ale nie dotyczy to chyba tylko ras pierwotnych. |
Wygląda na to ,że większość ras psów stworzył swoją działalnością człowiek
Gerard - 11-03-2008, 17:06
Tomi napisał/a: | Wygląda na to ,że większość ras psów stworzył swoją działalnością człowiek |
Gdzieś czytałem, że ilość ras (ponad 400 chyba ?), to największa manipulacja genetyczna
człowieka w dziejach ludzkości. Zostało udowodnione, że pies pochodzi w prostej linii od wilka.
A jak spojrzeć na przykład na wilczarza irlandzkiego i porównać go z pekińczykiem, to trudno
nie zgodzic sie z tym stwierdzeniem.
ziutka:) - 15-03-2008, 17:06
racja ale jak dla mnie to troche dziwne zobaczymy co bedzie dalej
Jagnes093 - 22-05-2008, 15:06
Sorry, że odkopuję start temat, ale to bardzo pasuje do tego tematu.
A propos krzyżowania rasowych psiaków popatrzcie sami na to: http://www.ekokynologia.pl/
Rasowe mieszańce Moim zdaniem ludzie już nie mają co wymyslać i im się w głowach przewraca jakby to jakoś pracowali nad tym porządnie to jeszcze, ale wystarczy sobie przejrzeć tą strone
Co o tym wszystkim myślicie?
Bo mi się ten pomysł w ogóle nie podoba.
Bora - 22-05-2008, 16:07
czy ja wiem czy to takie karygodne? Nowe geny, planowane krycie, nie ma chowu wsobnego (co może zdarzyć sie w obrębie rasy)... zobacz jak "zdrowo" wygląda mix buldoga z bokserem... taki pies jest wyższy, lżejszy ma mniej spłaszczony pysk...
w czasopiśmie (chyba) "mój pies" jest artykuł na ten temat... chyba lepsze to niż klonowanie co?
Bora - 22-05-2008, 16:08
edit: jest przecież rasa alaskan husky prawda? czyli mix alaskan malamute i syberian husky. Psy te świetnie sobie radzą w wyścigach i są o wiele zdrowsze.
Jagnes093 - 22-05-2008, 17:02
Ale oni krzyżują byle jakie rasy żeby wyszły jakieś słodkie psiaki i tyle. A zresztą wystarczy wejść na tą strone i kliknąć zakładke ogłoszenia Cytuje Cytat: | Kupię "Sznaucerke" po malutkich rodzicach z przyciętym ogonkiem lub interesuje mnie mieszanka "Mini Yorka" z "Mini Sznaucerem" tzw. "Yorksznaucerka" | i to ma być tworzenie nowej rasy?. Może za granicą jest inaczej, ale na pewno to co robią w tej chwili tu w Polsce to nie jest dobry pomysł bo to w ogóle mija się z celem im nie zależy na stworzeniu nowej rasy.
EDIT: Jeszcze znalazłam na tej stronie takie zagadnienie
Cytat: | Rasowym mieszańcem jest pies, który jest wynikiem skojarzenia dwóch rodowodowych psów, ale należących do różnych ras.
- Jest to alternatywa dla osób, które miały już rasowe psy i ze względu na ich przerasowanie musieli je przedwcześnie pożegnać lub przez całe ich życie musieli się borykać z ich chorobami i teraz boją się już rasowych psów.
- Jest to alternatywa dla osób, które obawiają się kundli ( nieznani rodzice, brak udokumentowanego pochodzenia ). W takich przypadkach trudno określić np. przewidywany wygląd i cechy charakteru. Jest to szczególnie istotne dla osób, które planują pierwszego w życiu psa. |
Kolejny dowód na to, że nie zależy im na stworzeniu nowej rasy tylko zwykłego słodkiego mieszańca. Zresztą ile w schronach jest takich mieszanek, które potrzebują domu.
Bora - 22-05-2008, 17:20
ale w tym drugim cytacie co Ci sie nie podoba?
Jagnes093 - 22-05-2008, 17:23
Chodzi mi o to że oni po prostu chcą stworzyć mieszańce ale zdrowe, które będą idealne dla osób, które jeszcze nie miały nigdy psa. Czyli nie pracują nad nową rasą.
Bora - 22-05-2008, 17:48
no to chyba super nie? każda rasa jest na coś chora... a tak masz psa który nie bedzie obciążony chorobami genetycznymi zarówno psychicznymi jak fizycznymi, bedzie można przewidzieć jego "charakter"... co w tym złego... poza tym jest napisane jak nalezy "krzyżować" psy, że muszą mieć rodowód, że nie należy tego robić z psami ras agresywnych, dopierać psy pod względem charakteru, wyglądu, predyspozycji...
np. ten pudel i golden... obie rasy myśliwskie przecież
Jagnes093 - 22-05-2008, 17:56
Ale po co tworzyć tyle wg. nich nowych ras. Ile jest psiaków w schronach potrzebujących dom (są tam także zdrowe psiaczki, które chcą mieć po prostu kochający dom)po co tworzyć kolejne mieszanki.
Bora napisał/a: | każda rasa jest na coś chora... |
No właśnie i nie wiadomo co może z tego wyjść jeśli połączy się te dwie różne rasy, nie ma 100 procentowej pewności że psiak będzie zdrowy.
Bora - 22-05-2008, 18:06
Jagnes093 napisał/a: | Ale po co tworzyć tyle wg. nich nowych ras. Ile jest psiaków w schronach potrzebujących dom (są tam także zdrowe psiaczki, które chcą mieć po prostu kochający dom)po co tworzyć kolejne mieszanki. |
z czystego snobizmu chyba...
Jagnes093 - 22-05-2008, 18:12
Moim zdaniem lepiej udoskonalać rasy które są (bokser,labrador,spaniel i wszystkie inne rasy które istnieją). Wtedy wszyscy będą zadowoleni.
Bora - 22-05-2008, 19:14
Jagnes093 napisał/a: | Moim zdaniem lepiej udoskonalać rasy które są (bokser,labrador,spaniel i wszystkie inne rasy które istnieją). Wtedy wszyscy będą zadowoleni. |
niestety,ale wszystkich zadowoliś sie nie da
Dżastin - 22-05-2008, 20:45
generalnie to sie zastanawiam po co ludzie wciąż "upiększają" rasy, przeciez dana rasa jest piekna sama w sobie, ma wady i zalety i wlasnie dlatego ludzie mogą dokonywac wyboru jaką rase psa wziąc jaki charakter im odpowiada, a jest tyle ras juz na swiecie, po co wiecej hodowla ma być hobby, a tu widze ze wchodzi nowe hobby krzyżowanie beznadzieja
papisia - 22-05-2008, 21:30
Tego nie można nazwać rasą - od tego zacznijmy.
Zanim powstanie rasa - powstaną tysiące kundelków, których po schronach mamy tysiące. Rasę można określić pewnym wzorcem - zarówno pod względem wyglądu jak i zachowania - tak by ktoś kto kupuje psa mógł się spodziewać określonych cech.... a zanim tacy ludzie dojdą do momentu, w którym uzyskają z takich połączeń pożądane cechy mogą minąć dłuuuugie lata!!! z tego co wiem muszą powstać przynajmniej chyba trzy pokolenia, które można określić wzorcem... po jaką cholere robić takie eksperymenty?? mało mamy ras? mały wybór?? jeśli ktoś chce się czymś wsławić to niech się zajmie czymś pożytecznym... ale niestety... najlepiej testy przeprowadzać na istotach, które nie mogą zaprotestować. Ważne, że jest o tym głośno i ważne, ze się coś dzieje.
Dżastin, upiększanie rasy to odpowiedni dobór reproduktora, suczki itd. Dobranie ich by uzyskać pięknego psa, z właściwym charakterem. Nie powiesz mi, że nie zauważyłaś nigdy tchórzliwych labradorów, agresywnych goldenów itd. Trzeba dbać o rasę a nie mnożyć na potęgę bo jest zapotrzebowanie. To jest właśnie upiększanie rasy Jeśli dobry hodowca widzi, że jego suczka ma coś słabego to dobiera do niej psiaka tak by połączenie ich dało szanse na poprawienie tych wad. Trzeba wszystko dobrze obmyślić
Dżastin - 22-05-2008, 21:48
znaczy może źle sie wypowiedziałam zamiast słów upiększanie rasy powinnam dać tworzenie nowych ras z już istniejących, rozumiem co masz na mysli papisia, rozumiem co to znaczy utrzymywanie wzorca danej rasy, źle sie wypowiedziałam za co przepraszam
AniaCz. - 23-05-2008, 11:48
Dla mnie ta cala akcja to jedno wielkie nieporozumienie.Zgadzam sie calkowicie z papisia, ze zanim powstanie odpowiedni wzorzec takich krzyzowek urodzi sie mnostwo kundelkow, ktore moga miec zupelnie odmienne cechy.Na przyklad po skrzyzowaniu beagla z labem, jeden w miocie bedzie mial wiecej cech beagla drugi wiecej labradora, nie mowiac ze wygladem tez moga sie sporo roznic.
To jakas kompletna amatorszczyzna, ktora nie ma na uwadze dobra psow. I to ma byc ekokynologia?Zenada
Goha_lab - 04-06-2008, 16:40
Może i odgrzebuję stary temat ale chcę sprostować jeden błąd: Bora, alaskan husky to nie jest krzyżówka malamuta z syberianem husky.
Cytat: | Wbrew nazwie, nie jest to krzyżówka Alaskan Malamute z Siberian Husky. Psy te przybyły na teren Ameryki Północnej wraz z emigrantami z północnej Rosji. Pomimo, że nie jest to rasa uznana przez organizacje kynologiczne, prywatne rodowody tych psów sięgają kilku pokoleń wstecz.(informacje z wikipedii) |
Bora - 04-06-2008, 17:24
Goha_lab, dzięki
A ja całe życie myślałam że to mix
Goha_lab - 04-06-2008, 17:54
Swoją drogą to śliczne są no nie?
Dżastin - 04-06-2008, 18:53
są prześliczne, ale wydaje mi sie ze nie nadaja sie do naszych polskich warunków, chociaz ludzie i tak je biora i u nas w Szczecinie jest ich i malamutów i alaskanów za duzo w dodatku ludzie nie moga z nimi sobie pordzic i oddaja do schroniska
Goha_lab - 04-06-2008, 19:06
To są psy niezależne a ludzie myślą że on będzie wpatrzony w swojego właściciela i super posłuszny Też chciałam malamuta ale trzeba pomyśleć racjonalnie a ja wiem że nie będę mogła zapewnić takiemu psu tyle ruchu ile potrzebuje.
supergirl - 04-06-2008, 19:49
Goha_lab napisał/a: | Też chciałam malamuta | kurczę, ta nazwa z mamutem mi się kojarzy
papisia - 04-06-2008, 20:51
Dżastin napisał/a: | są prześliczne, ale wydaje mi sie ze nie nadaja sie do naszych polskich warunków, chociaz ludzie i tak je biora i u nas w Szczecinie jest ich i malamutów i alaskanów za duzo w dodatku ludzie nie moga z nimi sobie pordzic i oddaja do schroniska |
...albo zamykają na cały dzień na balkonie Mój znajomy ma... jeździ na zawody, jakieś zaprzęgi, ten pies dzień w dzień biega...
Goha_lab - 05-06-2008, 09:30
papisia, to widzę że masz odpowiedzialnego znajomego. Na innym forum gościu też ma huskiego. Jego młodszy brat kupił go od pseudohodowcy za 200zł a jak mu się znudził to chciał dać do schroniska ale facet zabrał bratu psa i teraz Rashid (bo tak się nazywa pies) biega w zaprzęgu i zajmuje dobre miejsca na wyścigach. To się nazywa odpowiedzialny człowiek.
Jagnes093 - 05-06-2008, 10:38
Nienawidzę ludzi, którzy kupują psa a potem oddają go do schroniska bo im się znudził Goha_lab napisał/a: | ale facet zabrał bratu psa i teraz Rashid (bo tak się nazywa pies) biega w zaprzęgu i zajmuje dobre miejsca na wyścigach. To się nazywa odpowiedzialny człowiek. |
Takich ludzi powinno być więcej może by poprawiła się sytuacja w schroniskach.
madzienka - 05-06-2008, 13:49
Dla tej rasy optigen juz ma w ofercie badania prcd-PRA http://www.optigen.com/opt9_test_prcd_pra.html
Lorena - 09-10-2008, 15:59
Spójrzcie
http://www.dogbreedinfo.com/l/labradinger.htm
Bora - 09-10-2008, 16:45
Nawet ma oczy spaniela...
Jagnes093 - 09-10-2008, 18:41
Żal.pl
Ja to już nawet nie oglądam tych extra ras bo mi szkoda tych psów.
gusia1972 - 09-10-2008, 19:09
nie podobaja mi się te mieszanki
labradorciaaa - 09-10-2008, 19:49
po co ulepszać laba?? labki są już dostkonałe
Jagnes093 - 09-10-2008, 19:54
Mogli by się wziąć za ulepszanie rasy, a nie tworzyć kundelki, albo pomóc schroniskowym psiakom.
AnTrOpKa - 10-10-2008, 19:14
A mnie się podoba
ziutka:) - 11-10-2008, 11:17
Beznadzieja..
Poli - 13-10-2008, 09:15
Ja uwazam,ze mamy juz naprawde bardzo duzo raz psow i nie potrzebne nam sa nowe . Dla kazdego cos sie znjadzie. A teraz przy takim eksperymentowaniu w utworzeniu tej nowej rasy znow powstanie cala gromada kundelkow , ktore beda oblegaly schroniska i tylko cierpialy
|
|