|
forum.labradory.org
|
|
Szkolenie - Czy labrador bedzie wykonywał moje komendy ??
woojt - 04-07-2009, 16:26 Temat postu: Czy labrador bedzie wykonywał moje komendy ?? Mam pytanie chce kupic labradora i nie wiem czy bedzie wykonywał moje komendy ponieważ mam 15 lat i nie wiem czy bedzie mnie suchał ???
Katja628 - 04-07-2009, 17:29
Wiek nie gra w tym roli, musisz być jednak konsekwentny i sumienny w nauce. Labradory to bardzo inteligentne psy, ale same się niczego nie nauczą.
qAulinkA - 04-07-2009, 20:07
woojt, jak go nauczysz to je wykonna, nie oczekuj ze szczeniak wszystko będzie umiał.. a miałes kiedys psa i wiesz coś o tej rasie?
bartek.richie - 04-07-2009, 20:28
chce go kupic od sasiada ale kij wie czy to labrador czy labradoro-podobny... labrador "labradorowi" nie równy...
woojt - 04-07-2009, 21:03
Ten pies sąsiada jest od goscia który hoduje labradory i napewno to nie jest mieszaniec. i chciałbym sie troche dowiedziec o tej rasie psa jak sie zachowuje, co lubi jesc , a i jesli chodzi o jedzenie to może jesc to co człowiek np ziemniaki , mieso, czy samą karme ?????:)
bartek.richie - 04-07-2009, 21:23
Cytat: | i napewno to nie jest mieszaniec |
Ma metryke Polskiego Związku Kynologicznego lub jakiekolwiek papiery?
A o jedzeniu było sto razy, użyj szukajki. Mogę cie pocieszyć, worek karmy to średnio 150 zl na miesiąc.
effcyk - 04-07-2009, 21:34
słuchajcie nie ma się co tutaj denerwować woojt, jeśli dobrze psa wyszkolisz bedzie suchal ciebie mimo Twoich 15lat bartek.richie, nie bardzo rozumiem co ma w związku z tym rodowód ? czy to kundel czy labrador każdego psa nauczy się komend jeśli się tego chce i jeśli jest się konsekwentnym pies bedzie słuchał się swojego pana- cierpliwości.
woojt napisał/a: | a i jesli chodzi o jedzenie to może jesc to co człowiek np ziemniaki , mieso, czy samą karme ?????:) |
ryż z warzywami i mięskiem lub makaron , i sucha dobrej jakości karma w granicach ceny jaką podał bartek.richie,
woojt - 04-07-2009, 21:50
nie jest to pies z rodowodem ma tylko taka ksiazeczke gdzie sa wpisywane szczepienia i nic wiecej tylko wiem tyle ze na 100% jest to czysty labrador a nie labrador z inna rasa psa i mój pies jak bedzie miał 6 tygodzi to pojade z nim na szczepienie i tez wyrobie sobie taka ksiązeczke
bartek.richie - 04-07-2009, 21:56
effcyk mi chodzi o to że po co płacić za psa który nie ma papierów jak można pomóc psiakowi w potrzebie? Na forach dot. adopcji labradorów dużo psiaków szuka domu.
Cytat: | ma tylko taka ksiazeczke gdzie sa wpisywane szczepienia i nic wiecej tylko wiem tyle ze na 100% jest to czysty labrador |
czyli to nie jest 100% bo nie ma metryki a każda legalna hodowla ma przegląd miotu i wystawiane metryki a rodzice mają rodowody
Cytat: | tez wyrobie sobie taka ksiązeczke |
takie coś powinien mieć KAŻDY pies bo takie są przepisy
Vito - 04-07-2009, 22:00
woojt, wiek w szkoleniu nie gra roli, znam ludzi w Twoim wieku którzy szkolili swoje psy, sama jak byłam w Twoim wieku również szkoliłam
musisz byc tylko konsekwentny i poczytać jakieś książki ewentualnie iść na kurs a potem wykorzystać informacje do dalszej pracy
woojt - 04-07-2009, 22:01
a jak kupie psa to moge pojechac do weterynarza zeby mu te wszystkie potrzebne badania czy cos takiego zrobił zeby wszystko było legalnie ?????
Katja628 - 04-07-2009, 22:02
woojt, kochany, pies bez metryki to pies w typie danej rasy, dlatego tutej nie masz racji:
woojt napisał/a: | na 100% jest to czysty labrador a nie labrador z inna rasa psa |
Skąd wiesz, że to czysty labrador? Wiesz, jacy są jego rodzice, dziadkowie, przodkowie? Wiesz, czy jego rodzice są przebadani? Czy są zdowi? Mają badania na dysplazję? Piszesz, że jak będzie miał 6 tyg to wyrobisz mu książeczkę, przepraszam bardzo, ale w takim razie w jakim wieku ty go odbierasz?
Przejrzyj tę stronkę: http://www.stoppseudohodowcom.org/
[ Dodano: Sob 04 Lip, 2009 ]
woojt napisał/a: | a jak kupie psa to moge pojechac do weterynarza zeby mu te wszystkie potrzebne badania czy cos takiego zrobił zeby wszystko było legalnie ????? |
A o co pytasz? Legelnie? Żeby było legalnie, musisz kupić psa z HODOWLI z METRYKĄ ZK.
effcyk - 04-07-2009, 22:04
bartek.richie, spokojnie rozumiem , ja tylko pisałam w związku ze szkoleniem że każdego psiurka da się wyszkolic , a nie w związku z r=r .
Katja628 - 04-07-2009, 22:04
woojt napisał/a: | mam 15 lat |
Twoje wypowiedzi jakoś mnie nie przekonują do podanego przez Ciebie wieku...
effcyk - 04-07-2009, 22:06
woojt, nawet jak zrobisz pieskowi wszystkie badania nie otrzymasz przez to metryki. To nie chodzi o legalne nielegalne - pies z metryką z hodowli jest rasowy i najprawdopodobniej zdrowy , pies bez metryki z pseudohodowli to pies który tylko przypomina daną rase i nie wiemy czy jego rodzice nie chorowali na coś i czy szczeniak tego nie odziedziczył .
woojt - 04-07-2009, 22:07
odbiore go jak bedzie miał jakies 5 tygodni . jeszcze sie zastaniowe czy wziąsc go od tego sasiada czy od innego pana który choduje labradory i jezdzi na giełde je sprzedawac moze on by mi jakiegos załatwił pieska co o tym myslicie ??
effcyk - 04-07-2009, 22:10
woojt, a może wstrzymaj sie z kupnem psa i najpierw poczytaj troche forum ? co to za hodowca co sprzedaje psy na giełdzie to po 1., po 2. psa bierze sie przynajmniej w wieku no 7- 8 tygodni. Prawdziwy hodowca nie sprzedaje swoich psów na bazarku .
woojt - 04-07-2009, 22:10
czemu ??? Katja628
ambird - 04-07-2009, 22:12
woojt napisał/a: | zastaniowe czy wziąsc go od tego sasiada czy od innego pana który choduje labradory i jezdzi na giełde je sprzedawac |
woojt napisał/a: | co o tym myslicie |
myślę, że to prowokacja bo
Katja628 napisał/a: | Twoje wypowiedzi jakoś mnie nie przekonują do podanego przez Ciebie wieku... |
asiolczuch - 04-07-2009, 22:13
O masakra....czytałam w spokoju cały wątek ale teraz muszę się odezwać.. woojt szczeniak w wieku 5 tygodni powinien być przy matce - suce!!! To szczenię jest za młode..Jeśli już się zdecydujesz weź szczeniaka ok. 7-tygodniowego...To bardzo ważne dla jego prawidłowego rozwoju!!!
A co do gościa, który sprzedaje psy na giełdzie..Nic mnie tak nie mierzi jak wystawianie psów w kartonach zbyt wcześnie odebranych od matki..Jeśli decydujesz się na psa w typie rasy...to lepiej zapłać więcej i kup szczeniaka z hodowli domowej...gdzie możesz zobaczyć w jakich warunkach są chowane, czy mają kontakt z ludźmi itp..To jest bardzo ważne...Jeśli oczywiście chcesz, żeby twój przyszły pies był normalny...
woojt - 04-07-2009, 22:13
To Gdzie mam kupic psa zeby miał metryke i wszystko to co potrzebne ???
ambird - 04-07-2009, 22:14
woojt, tak przy okazji, w Twoim mieście jest hodowla labradorów. Nie ukrywam, że mają piękne psy.
woojt - 04-07-2009, 22:19
Ale ja mieszkam w Puszczykowie koło Grodziska Wlkp to jest mała wioska
qAulinkA - 04-07-2009, 22:19
woojt napisał/a: | odbiore go jak bedzie miał jakies 5 tygodni |
woojt, psiaka odbierz w wieku 7-8 tyg 5 to zdecydowanie za wczesnie
woojt napisał/a: | pana który choduje labradory i jezdzi na giełde je sprzedawac moze on by mi jakiegos załatwił pieska co o tym myslicie ?? |
po 1 nikt kto jest hodowcą nie sprzedaje swoich psów na giełdzie sprzedają je tam tylko Pseudohodowcy .. którzy rozmnażają psy dla kasy
kupić pieska możesz w sprawdzonej hodowli np tutaj:
[hodowla została wybrana przypadkowo ]
http://www.azgard.cze.pl/
bedziesz mial pewność ze psiak bedzie zdrowy i bedzie wyglądał jak labrador.. psiaki z giełd zazwyczaj są chore ..
a po 2 przyznaj sie ile masz lat
woojt - 04-07-2009, 22:20
a po drugie nie denerwujcie sie tak poniewaz sie tylko pytam bo jeszcze nie miałem rasowego psa
[ Dodano: Sob 04 Lip, 2009 ]
No mam 15 lat za duzo czy za mało twoim zdaniem ?
Katja628 - 04-07-2009, 23:26
woojt napisał/a: | czemu ??? Katja628 |
Kochany, ja mam niewiele więcej niż ty, a zanim zadałam takie pytania jak ty, przejrzałam forum, poczytałam, poszukałam, no i nie rozumiem jednej rzeczy... w Innym temacie zapytałeś, w jakim wieku masz brać psa, po czym pomimo wyraźnych rad bierzesz go po 5 tygodniach! Bez szczepienia, bez odrobaczania!
Istnieje coś takiego jak opcja ''szukaj'' mój drogi. Wpisz tam sobie ''hodowla'' i poczytaj tematy, które ci wyszuka. Opcja taka znajduje się u góry strony, pod banerkiem (taki obrazeczek na samiutkiej górze). Masz tam kilka opcji, na szczęście opcja ''szukaj'' jest 2 w kolejności, więc myślę, że ją znajdziesz
woojt napisał/a: | No mam 15 lat za duzo czy za mało twoim zdaniem ? |
Dla Ciebie - za mało. Dla mnie, qaulinki czy innych nastoletnich użytkowników tegoż forum - w sam raz.
Abu - 05-07-2009, 07:18
qAulinkA napisał/a: |
bedziesz mial pewność ze psiak bedzie zdrowy i bedzie wyglądał jak labrador.. psiaki z giełd zazwyczaj są chore ..
|
Wybacz qAulinkA, ale wiekszej bzdury dawno nie wyczytalem. Po czym wnioskujesz, ze zazwyczaj sa chore? Opcja szykaj nie boli, jest tu cala masa tzw. psow rasowych z rodowodem i ukryta dysplazja, chorobami autoimmunologicznymi lub alergiami wszelkiej masci. Biorąc psa z hodowli masz jedynie wieksze ryzyko tego, ze pies bedzie cos mial lub bedzie mieszanka. Posuniecie sie do stwierdzenia, ze psy spoza hodowli rodowodowych ZAZWYCZAJ sa chore uwazam za duza nieodpowiedzialnosc slowna z Twojej strony.
Spytam Cie o prosta rzecz...co rodowodowi hodowcy robia ze szczeniakami, u ktorych wykryja wlasnie dysplazje lub inne schorzenie? Sprzedaja bez rodowodu taniej, usypiaja czy co innego? Czy uwazasz, ze w rodowodowych hodowlach rodza sie wylacznie zdrowe mioty?
qAulinkA - 05-07-2009, 08:03
Abu napisał/a: | Wybacz qAulinkA, ale wiekszej bzdury dawno nie wyczytalem. |
To widocznie mało czytałeś
Abu napisał/a: | Po czym wnioskujesz, ze zazwyczaj sa chore |
Po 1 sama miałam kiedyś psa z giełdy który dziwnym trafem po tygodniu zmarł. Po 2 czy według Ciebie trzymanie psów w pudełkach bez matki nie ważne czy jest upał deszcz czy mróz jest normalne?że za szybko wzięte od matki nie szczepione i sprzedawane za 400 zł jest normalne?? Czy wiesz na ile chorób narażone są takie szczeniaki? a Suk dlaczego nie ma ze szczeniakami ? bo pewnie padnięte szykują się do kolejnych narodzin i czy twierdzisz ze te psy są zdrowe?
A różnica w psach rodowodowych a psów w typie rasy jest taka ze rodowodowe:
http://www.grzywacze.pl/i...=153&Itemid=171 przeczytaj bo ja sie tu rozpisywac nie będe.
Abu napisał/a: | Spytam Cie o prosta rzecz...co rodowodowi hodowcy robia ze szczeniakami, u ktorych wykryja wlasnie dysplazje lub inne schorzenie? |
Zapytaj Hodowcy, ja nim nie jestem
Abu napisał/a: | Czy uwazasz, ze w rodowodowych hodowlach rodza sie wylacznie zdrowe mioty? |
Uważam że w hodowlach rodowodowych jest bardzo małe ryzyko na zachorowanie ponieważ http://www.grzywacze.pl/i...=153&Itemid=171 ...
woojt, Dlatego mówię jak byś już się zdecydował na szczeniaczka to 7-8 tyg. to minimum... czytaj to forum dowiesz się wiele o rasie i dopiero stwierdzisz czy odpowiada Ci charakter danej rasy i nie tylko te dobre strony. Ja na Twoim miejscu poczekała bym ze szczeniakiem i poczytała forum. Mam do Ciebie jeszcze jedno pytanie czy to będzie Twój pierwszy pies?
bartek.richie - 05-07-2009, 08:46
Dalej jestem zdania żebyś żadnego psa nie kupował jak nie masz przynajmniej 1500 zł na kupno i ~300 zł na karmę i zabawki na początek. Lepiej wsiąść za darmo psiaka w potrzebie z jakiejś fundacji. Co będzie jeśli pies będzie miał dysplazje z pseudo hodowli? Będzie cie stać na jego leczenie? Czy go oddasz do schroniska? Lepiej zapobiegać niż leczyć. W hodowlach psy rodzą się zdrowe (przynajmniej tak powinno być, można sprawdzić wyniki badań w papierach) co obniża ryzyko wystąpienia dysplazji.
Cytat: | Czy uwazasz, ze w rodowodowych hodowlach rodza sie wylacznie zdrowe mioty? |
Dlatego powinno się zmniejszać ryzyko a nie je zwiększać. To nie jest usprawiedliwienie. Jak kogoś nie stać to niech bierze kundelka a nie psa nierasowego podatnego na dysplazje.
BarbaraS - 05-07-2009, 09:23
Katja628 napisał/a: | woojt napisał/a: | czemu ??? Katja628 |
Kochany, ja mam niewiele więcej niż ty, a zanim zadałam takie pytania jak ty, przejrzałam forum, poczytałam, poszukałam, no i nie rozumiem jednej rzeczy... w Innym temacie zapytałeś, w jakim wieku masz brać psa, po czym pomimo wyraźnych rad bierzesz go po 5 tygodniach! Bez szczepienia, bez odrobaczania!
Istnieje coś takiego jak opcja ''szukaj'' mój drogi. Wpisz tam sobie ''hodowla'' i poczytaj tematy, które ci wyszuka. Opcja taka znajduje się u góry strony, pod banerkiem (taki obrazeczek na samiutkiej górze). Masz tam kilka opcji, na szczęście opcja ''szukaj'' jest 2 w kolejności, więc myślę, że ją znajdziesz
woojt napisał/a: | No mam 15 lat za duzo czy za mało twoim zdaniem ? |
Dla Ciebie - za mało. Dla mnie, qaulinki czy innych nastoletnich użytkowników tegoż forum - w sam raz. |
Uważam że wiek forumowiczów nie upoważnia nikogo do traktowania kogokolwiek protekcjonalnie. Można życzliwiej, doprawdy. Nie ma tu nikogo kto wszystkie rozumy pozjadał i wszystko wie. Więc nieco pokory nie zaszkodzi.
Katja628 - 05-07-2009, 09:42
Abu, powiem coś, co powtarzam od dawna: na 10 szczeniaków z giełdy zdrowe są 3, na 10 szczeniaków z dobrej hodowli zdrowych jest 8. Czyli kupując pieska z hodowli ryzyko zostaje znacznie zmniejszone, lecz bynajmniej nadal istnieje.
BarbaraS, wybacz, ale postawa woojta zdenerwowała mnie, ponieważ jego wypowiedzi brzmią nieco jak prowokacja.
woojt - 05-07-2009, 09:45
Ja mam psa ale zwykłego kundla i chce kupic sobie drugiego psa labradora za najwyzej
400 zł bo wiecej nie mam i rodowód nie jest mi potrzebny wazne zeby był labrdor a nie labrador podobny
qAulinkA - 05-07-2009, 10:01
woojt napisał/a: | Ja mam psa ale zwykłego kundla |
ten zwykły kundel też ma uczucia ja na Twoim miejscu w ogóle nie myślała bym o psu.
ahh ja już nie wiem jak do Ciebie pisać
Agu. - 05-07-2009, 10:02
woojt napisał/a: | Ja mam psa ale zwykłego kundla i chce kupic sobie drugiego psa labradora za najwyzej
400 zł bo wiecej nie mam i rodowód nie jest mi potrzebny wazne zeby był labrdor a nie labrador podobny |
za 400 zł nie kupisz rasowego labradora, a właśnie psa podobnego do labradora, którego rzekomo nie chcesz. zrozum, że rasowy = rodowodowy. psy, które nie posiadają metryki/rodowodu są jedynie w typie rasy i nikt Cię nie zapewni, że w przyszłości pies będzie zachowywał się jak prawdziwy labrador lub będzie go przypominał wyglądem.
Katja628 - 05-07-2009, 10:05
woojt, ode mnie poszła wiadomość na pw. Czekam na odp
BarbaraS - 05-07-2009, 10:22
woojt napisał/a: | chce kupic sobie drugiego psa labradora za najwyzej
400 zł bo wiecej nie mam i rodowód nie jest mi potrzebny wazne zeby był labrdor a nie labrador podobny |
Co chciałbyś z labradorem robić? Czemu to ma być labrador właśnie?
Pytam bo musisz mieć świadomość że labrador jest psem stworzonym do pracy i będzie wymagał ogromnego zaangażowania z Twojej strony. Musisz rozważyć czy masz na to czas i zapał.
Jeśli nie stać Cię na pieska z hodowli to może raczej rozejrzyj się za nieco starszym pieskiem szukającym domu, będziesz przynajmniej pewien że to faktycznie labrador. Kupując szczeniaka z niepewnego źródła po pierwsze wspomagasz produkcję kundelków dla kasy a po drugie - szczeniak może nie przypominać w niczym labradora gdy dorośnie.
Abu - 05-07-2009, 10:34
qAulinkA, to ze wkleilas zdjecia biednych psow, z jakiegos patologicznego domu lub rodziny, to ma swiadczyc o tym, ze poza hodowla wszystkie psy maja takie warunki?
Nasz stricte wypaczony poglad na psy tzw. nierodowodowe, ...przykre to.
http://forum.labradory.org/viewforum.php?f=9 W tym dziale masz cala mase psow rodowodowych z chorobami.
Katja628 - 05-07-2009, 10:43
Abu, no to powiem tak: na 10 psów z giełdy 3 są zdrowe. Na 10 psów z dobrej, sprawdzoenj hodowli zdrowych jest 8.
Kupno psa z hodowli zmniejsza ryzyko wystąpienia u niego chorób, co nie znaczy, że ryzyka nie ma. Jednak jest ono znacznie mniejszze, niz u psa z giełdy.
Poza tym, psy z giełd i od pseudo rozmnażane są typowo dla zysku, a wieć zgodnie z zasadą ''po co szczepić - lepiej zaoszczędzić'', podczas, gdy w hodowli dobry hodowca zarabia naprawdę niewiele, dba o psy.
Oczywiście są hodowle, które funkcjonują jak typowe rozmnażalnie, ale każde miejsce pochodzenia psa trzeba sprawdzić.
Na tym forum, jak również na innych, jest mnóstwo chorych, agresywnych psów z pseudo.
qAulinkA - 05-07-2009, 10:55
Abu napisał/a: | qAulinkA, to ze wkleilas zdjecia biednych psow, z jakiegos patologicznego domu lub rodziny, to ma swiadczyc o tym, ze poza hodowla wszystkie psy maja takie warunki? |
Nie to są zdjecia z hodowli które widocznie Ty popierasz żadna patologiczna rodzina.. to jest Pseudohodowla nie wszystko ale większość to też twierdzisz że jest tylko patologiczny dom ?
http://www.stoppseudohodo...at-z-trzcianki/
Nie będę się z Tobą droczyć bo to jak z 4 letnim dzieckiem ... mówić i nie dociera
ambird - 05-07-2009, 11:04
Abu, dysplazja nie jest jedyną chorobą dziedziczną na jaką sa narażone labradory.
W hodowlach, gdzie ludzie hodują z pasją ryzyko chorób dziedzicznych jest minimalne.Dlaczego? Ano bo hodowcy starannie dobierają psy (charakter, wygląd, zdrowie), dbają aby miały wszelkie możliwe badania.
Ludzie, którzy sprzedają psy w kartonie na giełdzie nie robią nic, nie dbają o szczeniaki, bo to tylko towar. Nie szczepią, nie odrobaczają co prowadzi do wielu chorób (parwo, nosówka itp itd), niejednokrotnie szczęśliwy nabywca psiaka z giełdowego kartonu pożegnał się ze szczeniakiem w krótkim czasie po zakupie.
zaradna - 06-07-2009, 12:27
qAulinkA napisał/a: | ja na Twoim miejscu w ogóle nie myślała bym o psu |
Czytając poprzedni temat na Twoim miejscuqAulinkA, również nie myślałabym o sprowadzeniu do domu kolejnego psa, dla którego nie będziesz miała czasu i się go pozbędzesz.
co do tematu woojt, myśle, że jeśli zdecydujesz się na laba powinienieś się dużo o nich dowiedzieć. No i o rr widze wiesz strasznie mało i masz głupie podejście do tego Agu. napisał/a: | chce kupic sobie drugiego psa labradora za najwyzej
kupując rakiego psa nie masz pewności, że kupisz labradora, a nie labo podobnego psa.
Jak więcej nie masz to sobie dozbieraj, nawet jak nie kupisz psa z rodowodem bo Cie niestać to uwierz, że na utrzymanie laba bez papierów też Cie nie będzie stać no chyba, że go przypniesz do łańcucha na podwurku, bez opieki weterynaryjnej i będziesz karmił resztkami ze srołu bo czytając Twoje posty właśni takie mam wyobrażenie, że właśnie tak spostrzegasz psy.
bartek.richie - 06-07-2009, 15:28
Nawet jak kupujesz rasowego za 1500zł to i tak na tym koszty się nie kończą. Legowisko, smycz, jedzenie, zabawki etc etc i ponad 2k.
Dlaczego chcesz labradora? Po co ci drugi pies? Czym go będziesz karmił? Gdzie będzie mieszkał? (podwórko, buda)
Cytat: | bo jeszcze nie miałem rasowego psa |
Rasowy pies kosztuje a czytając to co piszesz, że masz tylko 400zł nie stać cie na takiego psa. 400 zł to jedzenie na ~3 miesiące
Vito - 07-07-2009, 11:08
utrzymanie pieska to spory koszt, nie mowie już o samym kupnie rasowego
BarbaraS - 07-07-2009, 11:21
Cytat: | Abu, no to powiem tak: na 10 psów z giełdy 3 są zdrowe. Na 10 psów z dobrej, sprawdzoenj hodowli zdrowych jest 8. |
Skąd wzięłaś te statystyki?
Paulinna - 10-04-2010, 08:00 Temat postu: Re: Czy labrador bedzie wykonywał moje komendy ??
woojt napisał/a: | Mam pytanie chce kupic labradora i nie wiem czy bedzie wykonywał moje komendy ponieważ mam 15 lat i nie wiem czy bedzie mnie suchał ??? | Myślę że tak. Ja mam 16 lat, Prezes nie jest moim psem (ja tylko wychodzę z nim na spacery) a zazwyczaj wykonuje komendy ,,siad", ,,waruj", ,,łapa" jak go o to poproszę
[ Dodano: Sob 10 Kwi, 2010 ]
woojt napisał/a: | Ja mam psa ale zwykłego kundla i chce kupic sobie drugiego psa labradora za najwyzej
400 zł bo wiecej nie mam i rodowód nie jest mi potrzebny wazne zeby był labrdor a nie labrador podobny | Labka za 400 zł nigdzie nie kupisz... Lepiej kupić psa z rodowodem- dopiero wtedy masz pewność że ten pies jest naprawdę rasowy
Viccis - 14-04-2010, 20:40
Hej nie przeczytałam całego wątku ale odpowiem Ci na pytanie.
Ja też mam 15 lat, i Fado był prezentem raczej dla mojej mamy, ale wychowałam go właśnie ja. Nauczyłam go najważniejszysz rzeczy, wyprowadzam go przeważnie na spacery i przebywam z nim. Nie mam problemów, pies jest bardzo przywiązany, bardziej niż np. do innych starszych członków rodziny. Jedyny problem to spacery, kiedy mój ponad roczny labek ma więcej siły niż ja ale nad tym da się popracować
pozdrawiam!
|
|