forum.labradory.org

Coś na ząb - Podziel się przepisem na pyszne jedzonko! :)

AniaFibi - 31-07-2009, 16:12
Temat postu: Podziel się przepisem na pyszne jedzonko! :)
NASZE I WASZE SPRAWDZONE PRZEPISY! :)

Polecam przepis na ROGALIKI!
4 szklanki mąki
1 szklanka mleka
3 jaja
6 łyżek cukru
3/4 szklanki oleju
5 dag. drożdży świeżych
powidła lub dżem
1 jajko do smarowania rogalików

Drożdże zrozbić z letnim mlekiem.
Jajka zmiksować z cukrem, wlać do mąki, następnie dodać melko z drożdżami, a na końcu olej. Wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wykładać portiami na stolnicę, rozwałkować, pokroić w trójkąty. Na każdy trójkąt nakładać po łyżeczce powideł lub dżemu i zawijać w rogaliki. Gotowe ułożyć na blaszce i, jak kto chce poczekać aż wyrosną, ale ja wkładam od razu do piekarnika. :)
Przedtem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temp. 220 stopni C ok 15-20 min.
Uprzedzam, że według przepisu jest za mało mąki, więc po wyrośnięciu trzeba dodać jeszcze mąkę. :)

SŁONECZNE CIASTECZKA

2 kubki mąki (tu także o wiele za mało mąki, więc po dodaniu więcej mąki, trzeba dać więcej cukru pudru, żeby miały jakiś smak i olejku)
1 kubek cukru pudru
2 jaja
2 łyżki masła
2/4 kubka śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek waniliowy (dałam cały :-P )

Do miski wsypać mąkę oraz cukier puder.
Dodać śmietanę, masło, proszek do pieczenia i jajka.
Rozetrzeć aż powstanie jednolita masa. Dodać osiem kropli olejku waniliowego, utrzeć ponownie i włożyć ciasto do foliowej reklamówki na ok. godzinę do lodówki.
Przed włożeniem ciasta do lodówki warto dodać od razu więcej mąki, bo później ciężko wyjąć z reklamówki ciasto.
Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować do grubości ok 0, 5 cm. Wycinać ciasteczka foremkami lub szklanką, ułożyć na wysmarowaną blachę margaryną. Piec w temp. 200 stopni C, przez ok 20 min.

Muffinki z dżemem/ owocami itp.

Przepis na 12 babeczek. (jak dla mnie za mało, dlatego zrobiłam o wiele więcej. Podwoiłam podaną ilość składników.)

2 szklanki
3/4 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
2 jaja
pół szklanki oleju
niecała szklanka mleka
owoce/ dżem/ powidła/ konfitura/ nutella

W jednej misce połączyć: mąkę, cukier, sodę i sól.
W drugiej misce połączyć: jajka, melko, olej.
Mokre składniki wlać do suchych i lekko wymieszać.
Następnie ( w przypadku owoców) dodać owoce i lekko wymieszać.
Nakładać (po łyżce w papierowych foremkach, jak da się więcej, rozwalają się i cała masa wypływa) do foremek i piec w 190 stopniach C przez ok 25 min.

CZEKOLADA- MOJA ULUBIONA NA ZAWSZE! GORĄCO POLECAM!!!
gorzkie kakao
3 szklanki cukru
pół szklanki wody
1 masło
pół kg. melka w proszku

Cukier, margarynę i wodę gotować do rozpuszczenia.
Odstawić do ostudzenia, aby było letnie.
Następnie wsypać mleko w proszku wraz z kakaem (kakao dodawać na smak i tkz. na wygląd). Dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Wlać do blachy i odstawić do lodówki, aż wszystko dokładnie zagęstnieje i będzie się dobrze kroić.

A jakie wy macie przepisy? :)

Diana S - 31-07-2009, 16:17

Ania, jakbym zjadła, pychota :girl: . gdyby mi je ktoś zrobił :-P .
AniaFibi - 31-07-2009, 16:21

Diana S napisał/a:

Nie masz ręki do pichcenia? :)

luna - 31-07-2009, 16:38

muffinki kedyś robiłam, bardzo smaczne są :) Ja ostatnio ciasteczka kruche robiłam. Jakis czas temu zrobiłam też ciastka serowe dla psa, ale byłt tak dobre, że Medziowi niewiele zostało. Odrzebię może potem przepisy i napiszę
bacha - 31-07-2009, 16:39

AniaFibi napisał/a:

mi tam zawsze najlepiej smakuje jak ktoś zrobi i najlepiej poda razem z kawusią :D ;D

Jagusia - 31-07-2009, 16:42

No to ja Wam podam moj ulubiony przepis :D

HERBATA
Kupuję takie śmieszne "szczurki" z ogonkami lub bez w sklepie spożywczym (pakowane po 25, 100 a czasem nawet 300 szt. - cena zalezna od marki, niewygórowana)
do czajnika wlewam wodę z kranu, gotuję aż zacznie bulgotać... W tym czasie szczurka wkladam do szklanki. Gdy woda się zagotuje zalewam szczurka. Trzymam aż napoj osiagnie ladny, ciemnobrązowy kolor. Czasami do smaku dodaje łyżeczke cukru. :-P
Herbatę zwykle pije gorąca, ale są rownież sympatycy zimnego napoju.

To jest jeden z najlepiej mi znanych i najczęsciej stosowanych przepisów. Umiem jeszcze zrobić jajecznicę, ale żeby Wam rzepis podać muszę siegnąć do zeszycika babuni.

:D :D :D

Życzę smacznego

Wena - 31-07-2009, 16:44

narobiłaś smaka
ja właśnie robię pierwszy raz flaczki (nie wiem czy widzieliście to paskudztwo na żywo, czyszczę i gotuję już któryś raz z rzędu, za chwilę wywalę lub dostanie Wena), :bad: :haha: ale się uparłam i jutro na obiad będą

zaradna - 31-07-2009, 16:45

Mi jedyny znany przepis to na zupke chińską :P
Jagusia - 31-07-2009, 16:47

zaradna napisał/a:
przepis to na zupke chińską
ha ha ha zupke też umiem - robi sie podbnie jak herbatę :D :D :D
Wena - 31-07-2009, 16:48

jeśli na zupkę chińską z lublina to też znam :haha:
Baszka - 31-07-2009, 18:06

To ja wolę tooo z....kurde...Smaczna porcja.... :beated:

Ale to przecież nie dla labków :(
...bo moim retrieverom...smakuje wszystko :-P

Diana S - 31-07-2009, 18:08

AniaFibi napisał/a:
Diana S napisał/a:

ba, nie mam, a co więcej jestem z tych osób, której ktoś gotuje i pichci :-P

AniaFibi - 01-08-2009, 20:29

Jagusia napisał/a:
szczurki

Co to za szczurki? :D

Jagusia - 01-08-2009, 20:32

AniaFibi napisał/a:
Co to za szczurki?

Jak to nie wiesz? Takiw wymoczki, moczymordki, zaparzanki czy jak je tam nazywają :D :D :D

AniaFibi - 01-08-2009, 21:27

Jagusia napisał/a:
Jak to nie wiesz? Takiw wymoczki, moczymordki, zaparzanki czy jak je tam nazywają :D :D :D

Nigdy nie robiłam herbaty z moczymordek. :D Pokaż to... :D

Piotrek.R - 04-04-2011, 16:12

Wątróbka drobiowa w sosie musztardowym.

Składniki :
mąka 1 łyżka
vegeta 1 łyżeczka
bulion 0,5 szklanki
musztarda ostra 1 łyżka
gęsta śmietana 2/3 szklanki
czosnek 1 ząbek
cebula 2 szt
wątróbka drobiowa 500 g
pieprz czarny 1 do smaku
sól 1 do smaku

Sposób przyrządzenia :

Umyte, osuszone wątróbki oraz posiekaną cebulę obsmażyć na oleju na głębokiej patelni. Oprószyć mąką. Wlać gorący bulion, dodać Vegetę i mieszając zagotować. Dusić 10 minut na małym ogniu. Dodać śmietanę wymieszaną z musztardą, zmiażdżony czosnek, wymieszać i zagotować. doprawić do smaku solą i pieprzem. Pycha.
Podawać z ryżem bądź z ziemniakami.

Nataeelll - 04-04-2011, 16:21

Ciekawe, na pewno spróbuję :)
Piotrek.R - 04-04-2011, 16:33

Nataeelll,

Nataeelll napisał/a:
Ciekawe, na pewno spróbuję

Naprawdę warto spróbować , przepis łatwy , tani , szybko się robi i jest naprawdę pyszny jeśli ktoś lubi drobiową wątróbkę oczywiście i jesli ktoś podaje z ziemniaczkami to idealny jest kiszony ogórek w plasterkach :)

Nataeelll - 04-04-2011, 17:55

Piotrek.R, dzięki za poradę :)
AnIeLa - 04-04-2011, 17:57

Piotrek.R, fajnie, że męzczyzna dzieli się przepisem na jedzenie. :) Wypróbuję może w tym tygodniu :)
Piotrek.R - 04-04-2011, 20:25

AnIeLa napisał/a:
fajnie, że męzczyzna dzieli się przepisem na jedzenie

:) Mężczyzna też potrafi ugotować coś fajnego a czasami bardzo fajnego i smacznego :) mam nadzieję że będzie wam smakowało.

Labradore - 10-04-2011, 18:20

Piotrek.R napisał/a:
Mężczyzna też potrafi ugotować coś fajnego
święta racja :P

a jakieś słodkości? :D
my w klasie kiedyś robiliśmy placka bez pieczenia, gotowania, grzania ani innego tego typu wysiłków ;] ale słodkie to jak... nie mam porównania

Piotrek.R - 10-04-2011, 20:55

Labradore napisał/a:
a jakieś słodkości?

Proszę bardzo :) teraz coś na słodko , bardzo słodko

Bardzo szybko się robi i bez żadnego pieczenia.
Pewnie są różne nazwy ale u mnie nazywa się to :

BLOK

składniki:
- jedno opak. mleka w proszku 500g ( tylko nie granulowane ) najlepsze jest takie w niebieskim opakowaniu ale łaciate też jest ok
- 1,5 szklanki cukru
- 1 maslo roślinne
- 1 cukier waniliowy
- 0,5 szklanki mleka
- 5 czubatych łyżeczek kakao
- 3 lub 4 paczki herbatników (takich zwykłych :) )

Duży garnek na gaz i zaczynamy. Wlewamy mleko wsypujemy cukier i cukier waniliowy, wrzucamy masło i wsypujemy kakao, cały czas mieszamy i czekamy aż się rozpuści ale staramy nie doprowadzić do wrzenia, wyłączamy i czekamy aż ostygnie ( ja wstawiam garnek do zimnej wody wtedy jest szybciej :) )
Jeśli już przestygło to bierzemy mikser i zaczynamy miksować wsypując powoli mleko w proszku, zrobiło się gęste ? i takie właśnie ma być odstawiamy mikser i bierzemy łyżkę dalej już mieszamy ręcznie i wrzucamy połamane herbatniki ( jeśli ktoś lubi to można dodać rodzynki, migdały, orzechy włoskie lub jakieś inne ) Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do blachy wyłożonej pergaminem wstawiamy do lodówki najlepiej na noc a rano pyszne słodkości są już gotowe do jedzenia.

Smacznego.

AnIeLa - 10-04-2011, 20:59

Zapomniałam napisać. No więc wątróbeczka wypróbowana. TŻ-owi bardzo smakowała mi również. :) Polecam ;D
Piotrek.R - 10-04-2011, 21:02

AnIeLa napisał/a:
TŻ-owi bardzo smakowała mi również.

Ciesze się bardzo :)

Zuzka - 13-04-2011, 20:07

Moje ulubione drożdżówki (zawsze wychodzą) :)
Składniki:

* 2 i 1/4 szklanki mąki
* 3/4 szklanki letniego mleka
* 3 czubate łyżki cukru
* 1 jajko
* 1 żółtko
* 1/4 łyżeczki soli
* 60 g roztopionego masła
* 12 g drożdży
* 4,5 łyżeczki bułki tartej (niekoniecznie, można pominąć)
* 400 g truskawek
* 1 jajko roztrzepane, do posmarowania

Wymieszać mleko, cukier, jajko i żółtko. Dodać mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), masło i sól. Wyrobić gładkie, elastyczne, nie klejące ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na 9 równych części. Uformować w okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce w sporych odległościach od siebie. Przykryć, pozostawić w cieple do podwojenia objętości.
Gdy bułeczki się wystarczająco napuszą, dnem szklanki zrobić w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki (ciasto powinno być cienkie w tym miejscu), następnie we wgłębienie nasypać 1/2 łyżeczki bułki tartej, na końcu włożyć truskawki. Bułeczki posmarować jajkiem, posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 22 minuty.

Składniki na kruszonkę:

* pół szklanki mąki pszennej
* 5 łyżek cukru
* 1 opakowanie cukru wanilinowego
* 60 g roztopionego masła

Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić palcami.

Sama sobie smaka narobiłam :D

Piotrek.R - 13-04-2011, 20:13

Zuzka napisał/a:
Sama sobie smaka narobiłam

Nie tylko sobie :) :)

Zuzka - 13-04-2011, 20:14

Szkoda, że jeszcze truskawek nie ma. Tzn. mówię o tych polskich :)
Piotrek.R - 13-04-2011, 20:17

Zuzka napisał/a:
Szkoda, że jeszcze truskawek nie ma

Ale inne owoce też tam można włożyć np. borówki, maliny jagody ??

Zuzka - 13-04-2011, 20:22

Można, ale to nie to samo. Truskawki uwielbiam i już nie mogę się doczekać :) Bo hiszpańskie smaku nie mają...
aganica - 13-04-2011, 20:27

Placki ziemniaczane.... troszkę inaczej.
Jak robimy placki? .. wszyscy wiedzą, a do ciasta trzeba dodać pokrojone w kostkę parówki i żółty ser.
Placuszki smażymy na gorącym oleju .
Wyśmienite do zimnego piwa .
Palce lizać :haha:

Nataeelll - 13-04-2011, 20:29

aganica, ciekawy pomysł :)
Piotrek.R - 13-04-2011, 20:30

aganica napisał/a:
parówki i żółty ser

I już mi się podoba ten przepis napewno spróbuje :) :) i dam znać jak wyszło :)

AnIeLa - 14-04-2011, 08:43

To ja podam przepis na obiadek. Wczoraj takowy miałam.

Ryba:
Składniki:
Filety rybne ( w zależności od ilości osób)
Cytryna
pomidor
koperek
masło
sól
pieprz

folia do pieczenia.

Folię smarujemy odrobiną masła, następnie kładziemy na to rybę, skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą/pieprzem, kolejno posypujemy koperkiem, a na wierzch kładziemy wiórka z masła, na samym końcu plasterek pomidora.

Folie szczelnie zwijamy , tworząc paczuszkę.

Każdy filet robimy osobno.

Gdy ryba będzie już gotowa odwinąć folię na chwile aby ryba odparowała.

Sakiewki ziemniaczane.

Przepis znalazłam na stronie: http://kotlet.tv/sakiewki-ziemniaczane pozwolę sobie skopiować.

Składniki

* 6 ziemniaków
* 1 marchewka
* 1 por
* 1 łyżeczka tymianku
* 1 łyżeczka rozmarynu
* 1 łyżeczka ostrej papryki
* masło (po łyżeczce na każdą sakiewkę) ( ja masła dałam zdecydowanie mniej ok 1/3 łyżeczki na sakiewkę)

+papier do pieczenia i sznurek.

Warzywa pokroić w kostkę, pora w talarki, następnie dodać przyprawy dobrze wymieszać.
Na papierze do pieczenia ułożyć warzywa, położyć masło, zebrać rogi i utworzyć sakiewkę, związać sznurkiem.

Ważne aby sznurek był odpowiedni do piekarnika, co by w trakcie pieczenia nie spalił się ani nie stopił.

Rybę jak i sakiewki włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 40 minut.

Dodatkowo polecam sosik jogurtowo-szczypiorkowy do tego, jak dla mnie pasuje idealnie.

Jogurt naturalny, szczypiorek, sól i pieprz.
Szczypiorek posiekać dodać do jogurtu doprawić do smaku.

Gotowe :)

Zuzka - 14-04-2011, 08:49

Mhmm... musi być mniami :) "
kasiek - 14-04-2011, 09:10

AnIeLa, napewno w niedlugim czasie skorzystam z tej pysznej propozycji :haha:
mibec - 14-04-2011, 09:21

AnIeLa smakowicie.... niedlugo wyprobje :)
AnIeLa - 14-04-2011, 09:29

Dziewczyny polecam. :)

Ja ryb za bardzo nie lubię ale ta mi pasuje . Przepis jeszcze ze studiów. Koleżanka taka robiła :haha:

kasiek - 14-04-2011, 09:36

AnIeLa, napewno skorzystam :)
effcyk - 14-04-2011, 09:44

a ja mogę zdradzić parę fajnych rzeczy.
Kiedy robimy ciasto na pizze - warto drożdże rozpuścić w letniej wodzie mineralnej koniecznie gazowanej - jak wyrobimy ciasto ( mąka, olej, szczypta soli, bazylia i te drożdże rozpuszczone w tej letniej wodzie - wody min. dosłownie 5-6 dużych łyżek od zupy ) i ciasto nam wyrośnie, będzie gotowe do pieczenia, to gwarantuje, że wyjdzie bardzo chrupiące i na wysokości tak 1-2 cm.
ps. polecam domową pizze z kurczakiem i brokułami ( brokuły uprzednio ugotować w wodzie i dopiero potem rozdrabniać na pizze przed pieczeniem, z innymi składnikami) .
W robienu pizzy jestem chyba okolicznym mistrzem ;D uwielbiam robić różnorodne pizze :-P .
Racuchy z jabłkami - zawsze robiliśmy standardowo - proszek do pieczenia, jabłka, mąka, maślanka/ kefir, jajka itp - wszystko zmiksować , ja od pewnego czasu zaczęłam dodawać zapachu waniliowego/śmietankowego i duuużo cynamonu, no i wtedy możemy piec - pycha ;D
klopsy z mięsa mielonego - można dodać przyprawe do gyrosa/ kebaba - bardzo dobre klopsy wtedy wychodzą.
sos czosnkowy - równe proporcje : np. 3( lub więcej zależy na jaką ilość osób) duże łyżki majonezu na 3 duże łyżki jogurtu bałkańskiego ( dostępny w większych marketach taki bardzo mocno gęsty jogurt ) może być też zwykły naturalny lub śmietana, ale sos wyjdzie rzadszy . Do tego 3-4 ząbki startego czosnku, szczypta dosłownie cukru, do smaku pieprz, bazylia i papryka ostra/słodka - zależy od gustu i wszystko delikatnie wymieszać na jednolitą konsystencje i do lodówki na min pół godziny - żeby się wszystko przegryzło .
Sos wychodzi nieziemski, mogłabym go jeść tonami - nadaje się niemal do wszystkiego, kanapek, grzanek, pizzy, zapiekanek, kurczaka, frytek, ryby itp ,
a te sosy pseudoczosnkowe w pizzeriach się przy tym domowym totalnie chowają :) .
Jak coś jeszcze mi się przypomni to napiszę :) .

ewusia81 - 14-04-2011, 09:59

effcyk napisał/a:
sos czosnkowy -
ja sosik robię z jogurtu naturalnego typu greckiego jaki jest w Biedronce, jest pyszny ze mogę go łyżką jeść samego :) Daję parę ząbków czosnku (lubimy mega czosnkowe), tenże jogurt i do smaku sypię troszkę wegety. Uwielbiam te wersję sosiku, mniamus :greedy:

[ Dodano: 14-04-2011, 11:00 ]
ja do klopsow lubie tez dodac oprocz zwyklych przypraw typu wegeta papryka pieprz.. posiekana cebulkę i zielona pietruszke :greedy: sa wtedy przepyszne :greedy:

AnIeLa - 14-04-2011, 10:19

Ach lubię sos czosnkowy :0

Jogurt naturalny ( EWENTUALNIE GRECKI) + dużo ząbków czosnku. Odrobina soli i pieprz. Gotowe. :)

Piotrek.R - 14-04-2011, 10:44

Heh nie wiem czy nadążę robić te wszystkie pyszne rzeczy :-P
Ale podam jeszcze przepisz na bardzo fajną zupkę moją ulubioną zaraz po buraczkowej oczywiście :) :)

ZUPA INDIAŃSKA

Składniki :
- boczek wędzony ( około 4 plastry grubości 0,5 cm. )
- 2 średnie cebule
- 5 ziemniaków
- 1 por
- 1 czerwona papryka
- puszka kukurydzy
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 250 ml słodkiej śmietanki 12%

Boczek pokrojony w kostkę przesmażyć razem z cebulą, przesypać do garnka, dodać pora cienko pokrojonego w półtalarki, paprykę pokrojoną w kostkę oraz ziemniaki również w kostkę i zalać to wszystko bulionem warzywnym ( ok 1,5 l ) i dodać szczyptę tymianku a najlepiej dwie szczypty :) . Chwilę pogotować, dodać kukurydzę, zrobić zasmażkę ( 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki - wymieszać zalać 12% słodką śmietanką, dodać trochę zupy - wymieszać i wlać do garnka, pogotować aż zmiękną ziemniaki i gotowe :)
Naprawdę pycha !!

Zuzka - 14-04-2011, 13:14

To ja Wam zdradzę szybki przepis na fast fooda z "maka":

Najprostsza tortilla:

* placki tortilla
* kilka kawałków kurczaka w panierce (można kupić gotowy, można zrobić samemu)
* sałata lodowa ("pokawałkowana")
* pomidor w plasterkach

Sos:

* 1/4 szklanki majonezu
* łyżeczka czosnku granulowanego
* sól i pieprz do smaku

Na placka wrzucamy wymerdany wcześniej majonez z czosnkiem, solą i pieprzem, ciepłe kawałki kurczaka, warzywa, zawijamy i gotowe :)

Smakuje jak w McDonald`s prawie (TŻ twierdzi, że lepiej) :)

AnIeLa - 14-04-2011, 14:02

może też zamiast placków Tortilla zrobić naleśniki cienkie nie na słodko :) Tez dobre :)
Zuzka - 14-04-2011, 14:16

Ale to mieszanka mąki pszennej i kukurydzianej - zupełnie inne w smaku. Jak kto woli przecież :)
AnIeLa - 14-04-2011, 14:19

Zuzka napisał/a:
Ale to mieszanka mąki pszennej i kukurydzianej - zupełnie inne w smaku

Tak :)

I placki pszenne tez robię , ale z ciastem naleśnikowym też nieźle smakują :)

Zuzka - 14-04-2011, 14:49

Skoro tak mówisz... :D
effcyk - 14-04-2011, 15:58

ewusia81, AnIeLa, nie widziałam jeszcze tego jogurtu greckiego - ale czytam, że bałkański to polski odpowiednik tego greckiego. W każdym bądż razie są bardzo podobne :) . Ja kupuje w Netto, są też w Tesco, Realu - w Biedronce i Lidlu nie widziałam, nie wiem jak w Kauflandzie.
Jest to taki jogurt:

Jest baaaardzo gęsty , pyszny do wszystkiego do sosu też - ale ja taki lubię, lubię gęsty sos czosnkowy i potem można go sobie fajnie rozsmarować np. na pizzy :greedy: no i czosnku duuużo, najczęściej daje 4 ząbki jak moja mama też chce, bo ona nie lubi mocno czosnkowego - ale jak mają wpaść przyjaciele na jedzonko to wtedy jedziemy na całego z tym czosnkiem :D no niestety, zapaszku nie da się tak łatwo i szybko zniwelować ;] tu jest ten minus :-P ale tak czy siak .... plusów więcej ;D

AnIeLa - 14-04-2011, 16:07

effcyk, co by zapachu czosnku się pozbyć to można mleko tłuste wypić ;) pomaga podobno.

No a jogurt grecki to w intermarche można dostać. Pewnie to to samo co bałkański tylko nazwa inna w końcu Grecja należy do Państw Bałkańskich :)

effcyk - 14-04-2011, 16:17

AnIeLa napisał/a:
effcyk, co by zapachu czosnku się pozbyć to można mleko tłuste wypić pomaga podobno

ooo nie omieszkam wypróbować przy najbliższej okazji :-P dzięki ;D

AnIeLa - 14-04-2011, 16:21

Niby pomaga bo tłuszcz z mleka usuwa cząsteczki aromatu z czosnku ;)
ewusia81 - 14-04-2011, 21:59

na najczesciej robie dania z czosnkiem jak nie mamy nigdzie potem wychodzic wiec każdy "jedzie" potem jednakowo i tak nie czuć :-P
A w lodowce mam jogurt typu greckiego 10% firmy Pilos, w Lidlu kupilam :) A Emma jak widzi kubeczek to juz sie cala trzesie tak lubi po nim wylizywac kubek :)

Piotrek.R - 07-09-2011, 20:30

----- Papryka nadziewana feta -----

SKŁADNIKI:
- 6 podluznych papryk

- 2 serki "Feta" ok. 400 gram

- 1 serek Philadelphia

- sol, czosnek w proszku, ostra paprka do smaku.

- ziele angielskie

- liść laurowy

- 1 łyżeczka cukru

PRZYGOTOWANIE:

Papryki umyć, wyciągnąć ostrożnie nasionka i gotować 5 min. w posolonej i pocukrzonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i listka laurowego. Papryki wyciągnąć z wody i zostawić do ostygnięcia. Serki wymieszać, dodać soli, czosnku i ostrej papryki do smaku. Zimne papryki nadziewać masa serowa. Wyłożyć do pojemnika i zalać olejem z dodatkiem soli, ostrej papryki, szczypty cukru, ziela angielskiego i liścia laurowego. Są już smaczne na następny dzień.

mibec - 07-09-2011, 21:59

Piotrek.R fajny przepis - jak się doczekam kuchni to zrobię :)
Piotrek.R - 10-09-2011, 10:44

mibec, To jak najszybciej życzę tej kuchni bo przepis jak najbardziej wart wypróbowania i bardzo smaczny jeśli ktoś lubi takie trochę śródziemnomorskie klimaty :)
mibec - 10-09-2011, 21:48

Piotrek.R napisał/a:
jak najszybciej życzę tej kuchni
dzięki - jeszcze ze 2-3 tygodnie :)
Dokite - 04-10-2011, 09:00

effcyk napisał/a:
no niestety, zapaszku nie da się tak łatwo i szybko zniwelować

Wypróbowane- zatwierdzone: natka pietruszki. Pożuj trochę po sosiku czosnkowym i nie będzie czuć. Słyszałam, że liść laurowy działa podobnie, ale nie sprawdzałam. Z dwojga złego wolę przegryźć natką. :haha:

Ryniu - 02-02-2012, 12:09

Żaden przepis, ale było smacznie. Uwielbiam ryby.
Płat obsypany jarzynką, bazylią, natarty czosnkiem leżał sobie 24 godziny w foli aluminiowej. Pieczony na ruszcie - paluszki lizać :)
Do tego surówka z tartej marchewki, selera, pora, dosolona, dosłodzona i polana sokiem z cytyrny

mibec - 02-02-2012, 12:11

Mniam, ale bym zjadla taki obiadek :D
Lilitu - 03-02-2012, 00:14

Rybka :dreaming: , a u mnie na szczęście babcia podesłała kilo wiejskiego serka, jaja, śmietanę i mleko. Jutro robię tartę z serem :)
Almathea83 - 03-02-2012, 00:19

no to teraz może ja- baaardzo smaczne są żeberka w piwie :greedy: marynuje się żeberka w przyprawach, obsmaża i daje do gara, zasypuje trochę cebulką i zalewa piwem (tak 1 puszka/butelka na 1 kg mięsa, mniej więcej) i dusi :) bardzo prosty przepis a mięsko tak miękkie, że aż odchodzi od kości :) nie każdy lub żeberka, ale np. ja kupuję tzw extramięsne :D

jutro jak nie zapomnę to dodam przepis na muffinki z nutellą bo nie mam lapka a tam mam przepis, chociaż i tak wszystko sypię "na oko" :)

Karoola - 06-02-2012, 01:22

MMMmniam!
Co do słodkości, polecam bloga pani Doroty, www.mojewypieki.blox.pl , wszystkie wypróbowane przeze mnie przepisy wychodziły, przepisów jest duuuużo, zdjęcia takie, że aż ślinka cieknie :dribble: :dribble: :dribble: SERIO!
Polecam szczególnie piernikowe misie, mięciutkie, mój wyrób firmowy, pyyyycha :greedy:

Almathea83 - 06-02-2012, 10:48

Muffinki z nutella
75 g miekkiego masla
100 g nutelli
60 g cukru
2 jajka
120 ml mleka
300 g maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia

piekarnik rozgrzac do 200 stopni. maslo, nutelle, cukier, jajka i mleko wymieszac dobrze trzepaczka-sniezynka. make wymieszac z proszkiem i dodac do masy, wszystko dobrze wymieszac. mase nakladac porcjami do foremek muffinkowych i piec 25 min. do masy mozna tez dodac pokrojona w kawaleczki czekolade.

Nikaaa - 06-02-2012, 22:35

Prosze bardzo specjalnie dla Gabrysi, a może i inni skorzystają :)

Babka marmurkowa na oleju:

- 1,5 szkl. cukru
- 3 jaja
- 1 szkl. oleju
- 1 szkl. mleka
- 3 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- aromat lub cukier waniliowy

Jajka zmiksować z cukrem, dodać olej. Potem mleko. Następnie powoli dodawać przesianą mąke wymieszaną z proszkiem do pieczenia i aromat/cukier waniliowy.

Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodac 3 łyżki kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać. Wykładać na posmarowana blaszkę na zmianę - łyżka białego i łyżka ciemnego ciasta (powstanie fajny wzorek). Pies w temp. 180 stopni przez ok 35-45min.
Smacznego! :)

Karoola - 07-02-2012, 10:46

Almathea83, mam takie same papilotki ;D
Nikaaa, mmmmm wygląda smakowicie! :greedy:

Lilitu - 03-03-2012, 23:48

Chili w wersji łagodnej.

0,5 kg mięsa mielonego
0,5 kg pomidorów
0,5 kg cebuli
2 dorodne czerwone papryczki
0,5 puszki czerwonej fasoli (albo puszka "mini")
0,5 puszki kukurydzy (j.w)
0,5 litra przecieru pomidorowego
Kostka rosołowa (lub szklanka mocnego wywaru warzywnego), pieprz, sól, czosnek
Opcjonalnie kilka kropel tabasco
(wczoraj wyszło mi z tego około 2,5 litra)

Pomidory zmiksować albo przetrzeć przez sitko (mają być w wersji płynnej). Zagotować w garnku z dodatkiem kostki rosołowej (albo szklanką bardzo mocnego bulionu warzywnego) Cebulkę posiekaną (albo dla oszczędności czasu rozdrobnioną mikserem) zeszklić na patelni. Mięsko podsmażyć. Wszystko wrzucić do gara, dolać przecier pomidorowy. Dodać odcedzoną fasolkę, kukurydzę, oraz paprykę (najlepiej zmiksowaną). Doprawić do smaku. Gotować, aż papryka zmięknie. Podawać samo lub z ryżem.

Nikaaa - 02-05-2012, 16:54

Od zawsze lubiłam drożdżowe ciasta, najlepiej z owocami i kruszonką, jednak za każdym razem jak brałam się za pieczenie drożdżowca stwierdzałam, że drożdże mnie nie lubią, bo ciasto prawie nigdy nie wyrastało..
Dziś nastąpiła wiekopomna chwila, kiedy to mój własnoręcznie zrobiony drożdżowiec wygląda lepiej niż ten ze sklepu ;D I dlatego musze się z Wami podzielić przepisem, bo jest on perfekcyjny!

Składniki:
- 250ml mleka
- 100g masła
- 50g drożdży świeżych
- 0,5 kg mąki pszennej (+ troche mąki do podsypania przy wyrabianiu)
- 150g cukru
- cukier waniliowy - paczka
- pół łyżeczki soli
- 2 jajka
+ owoce na wierzch

Kruszonka:
- 200g mąki
- 100g cukru
- cukier waniliowy
- 100g masła
Mąkę z cukrem wymieszać, dodać roztopione masło i zagnieść.

Ciasto:

Mleko leciutko podgrzać, dodać masło i drożdże (podgrzać tylko na tyle, żeby wszystko się roztopiło - nie za mocno, żeby nie sparzyć drożdży bo ciasto nie wyrośnie)
Do miski wsypać przesianą mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajka i sól, wlać do tego mleko z drożdżami i masłem i wymieszać. Kiedy wszystko się połączy wyłożyć na blat i wyrabiać min. 10 minut, podsypując mąką. Odstawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość. Wyłożyc na dużą blachę (25cmx40cm), położyc owoce i posypać kruszonką. Piec ok 40min w temp. 180 st.
SMACZNEGO! :)

Może później dodam foty :P

Pikuś - 02-05-2012, 17:10

Lilitu, nigdy nie robiłam ani nie jadłam chili, teraz spróbuję :)
dominika92 - 02-05-2012, 17:20

Nikaaa, poprosimy o foty na zachętę :D

a ja ostatnio zrobiłam pyszny obiad, tak pyszny że tż nażarł się jak prosię :D :D
a było to zwykłe penne ze szpinakiem, sosem bolońskim i serem więc nawet przepisu nie trzeba :D :D

Nikaaa - 02-05-2012, 17:34

dominika92, a proszę, już mało co zostało :D
Ja robiłam na krótszej blaszce więc wyszło trochę za wysokie, dlatego napisałam w przepisie, ze lepiej jest piec na wiekszej blaszce :)

Dokite - 02-05-2012, 17:35

Cytat:
lepiej jest piec na wiekszej blaszce :)

Pewnie że lepiej! Wtedy jest więcej kruszonki i lukru! :dreaming:

Pikuś - 02-05-2012, 17:38

Oj ja bardzo nie lubię drożdżówki :-P
Dokite - 02-05-2012, 17:40

Pikuś napisał/a:
ja bardzo nie lubię drożdżówki :-P

Możesz zjeść tylko kruszonkę. To chyba lubisz? Tego nie da się nie lubić! :)

Nikaaa - 02-05-2012, 17:46

Pikuś, Ty to połowy jadalnych rzeczy nie lubisz z tego co zauważyłam..

Dokite napisał/a:
Możesz zjeść tylko kruszonkę. To chyba lubisz? Tego nie da się nie lubić!
Dokładnie! I wydłubac truskawki :D
Pikuś - 02-05-2012, 17:50

Kruszonka jest dooobra ;D
Nikaaa napisał/a:
Ty to połowy jadalnych rzeczy nie lubisz z tego co zauważyłam..
nie lubię bardzo mało rzeczy.. które akurat Ty lubisz :-P
bina071 - 05-06-2012, 13:24

Ooj dobrze trafiłam :) Macie jakiś dobry przepis na kruszonkę? Bo co zrobię, to zawsze mi się rozpuści na tym cieście, ehh :<

Tak swoją drogą to ze słodkości polecam ciasto Rafaello, przepis świetny. Jeżeli by ktoś robiłl, to radzę podwójną porcję bo znika szybciutko :D http://www.mniammniam.com/RAFAELLO-2772p.html

Nikaaa - 05-06-2012, 15:32

bina071, kilka postow wyzej podawalam przepis przy drozdzowcu ;)

200g mąki
100g cukru
100g masła
+ mozesz dać paczke cukru waniliowego dla lepszego smaku

Wymieszaj cukier z mąką, wlej roztopione masło i gotowe :) Wychodzi super.

Lilitu - 22-07-2012, 23:02

Dziś będzie coś na czasie. Zrobione spontanicznie, akurat z tego co mi się zerwało w ogródku. Całkiem smaczne i w sezonie tanie. Dla 1 do 2 osób.

1 średni patison (mała cukinia też się nada)
2 nieduże pomidorki
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 szklanka wody (opcjonalnie wywaru warzywnego/drobiowego)
2 łyżki masła (oliwy, czy co kto woli)
Sól, pieprz, tymianek, bazylia wg uznania.
0,25 szklanki kuskusa
Można wykorzystać pierś z kuraka pokrojonego w kostkę.

Cebulkę szklimy z czosnkiem (jeżeli używamy mięsa podsmażać razem z cebulką i czosnkiem). Patisona obieramy i kroimy w kostkę (im mniejsza tym lepsza, ale bez przesady). Wrzucamy do gara. Pomidorki obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę (nie wyrzucamy ziaren). Wrzucamy do gara. Podsmażamy minutkę, mieszając, po czym zalewamy płynem (woda/wywar). Gotujemy 15-20 minut, aż patison będzie miękki (ale nie będzie się rozpadał). Nie redukujemy sosu! Przygotowujemy kuskus, nieco krócej niż podano na opakowaniu. Nakładamy kuskus na talerz i nakładamy potrawkę z patisona. Zostawiamy na chwilę, żeby kuskus wchłonął część płynu.

Karoola - 23-07-2012, 00:43

Lilitu napisał/a:

0,25 szklanki kuskusa

Przeczytałam kaktusa :beated: :D
Uwielbiam takie dania - potrawki - lecza. Pyyycha! :greedy:

AnIeLa - 01-08-2012, 15:52

Leczo

1 duży kabaczek/cukinia
4 kiełbasy mocno przyprawione
1 cebula nie za duża
2 pomidory
koncentrat mały
przyprawy wedle uznania

Kabaczka/cukinie myjemy, obieramy kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do garnka zalewamy tak aby była przykryta w 1/2. Kiełbasę kroimy i podsmażamy dodając pod koniec pokrojoną cebulkę aby się zeszkliła. Gdy kabaczek/ leczo będzie prawie dogotowane wrzucamy kiełbasę i cebulę, dodajemy pomidory.

Chwilę gotujemy przyprawiamy,dodajemy koncentrat. Gotujemy jeszcze przez chwilę aby smaki się połączyły.

Szybko łatwo przyjemnie, smacznie :)

Weronika_S - 01-08-2012, 16:00

a ja mam inny przepis:
1kg papryki
1kg pomidorów
1kg cebuli
1kg kiełbasy aromatycznej
kilka marchewek
sos słodko-kwaśny
przyprawy(ja dodaję vegetę,pieprz i chilli w płatkach)

podsmażam kiełbasę,wrzucam do dużego gara,do tego pokrojona w kostkę papryka i sos słodko-kwaśny,później pomidory(wcześniej zdejmuję skórkę) i starta marchewka,na sam koniec cebula pokrojona w półksiężyce i zeszklona.Przyprawiam vegetą i chilli a na sam koniec pieprz.Pyszota :)

[ Dodano: 01-08-2012, 17:01 ]
ale z kabaczkiem też spróbuję :)

mibec - 01-08-2012, 16:04

Smacznie wygladaja te przepisy - szkoda ze moj TZ nie lubi takich "wynalazkow" :)
Karoola - 01-08-2012, 21:32

Mniam, pycha! Leczo z cukinii najlepsze :greedy:
mibec - 02-08-2012, 13:40

Prosty przepis na maselko czosnkowe:
kupuje polskie (!) maslo, zostawiam na ok godzinke poza lodowka, przez praske wyciskam czosnek (ilosc zalezna od ochoty), drobniutko siekam troche natki pietruszki lub daje suszona i dokladnie mieszam :)
Czasem w ten sposob robie maselko z avokado - wygladu to-to nie ma, ale jest smaczne i zdrowe :)

Nulcia1 - 02-08-2012, 15:51

mibec, robie tak samo tyle ze jak jest tak cieplo to na chwilke tylko zostawiam poza lodowka :P
mibec - 02-08-2012, 15:52

Nulcia1, u nas nie bywa az tak cieplo ... :-P
AnIeLa - 03-08-2012, 07:10

Ja masło podgrzewam w garnku do roztopienia, wrzucam do niego wszystko na co mam ochotę i przelewam do miseczki jak ostygnie to do lodówki i pięknie twardnieje :)
mibec - 03-08-2012, 09:23

AnIeLa napisał/a:
wszystko na co mam ochotę
na pzyklad? Jakos nic poza czosnkiem i pietruszka mi nie przychodzi do glowy :)
AnIeLa - 03-08-2012, 09:32

mibec, zależy czasami,czosnek,czasami zioła np bazylia, oregano czasami papryka wtedy mam masełko paprykowe, czasami robię pieprzne masło. Zależy co mam ochotę zjeść :) Koperek,pietruszka,wszelkie zioła. :)
irosa - 03-08-2012, 09:41

leczo z cukinią pycha - bardzo często wykorzystuję cukinię lub kabaczka - moje dziecko lubi, ja lubię, a TŻ się przyzwyczaił :-P
mibec - 03-08-2012, 09:44

AnIeLa, dzieki :) Musze sprobowac z papryka na przyklad :)
Nulcia1 - 03-08-2012, 17:44

irosa, zgadzam sie leczo pychotka mmm ostatnio robilam a w weekend mam zamiar porobic fasolke po bretonsku sernik na zimno z truskawkami i borowkami i galaretki z golonka bo tz nalega hehe
mibec - 03-08-2012, 18:15

Nulcia1, same pysznosci :dreaming: Jak robisz galaretke?
Pattina - 03-08-2012, 18:17

U nas na obiad często serwuję Paprykę faszerowaną :)
Składniki :
Papryka czerwona 4szt
Mięso mielone 500g
1 cebula
czosnek- wg uznania
Opcjonalnie- ser żółty
kilka pieczarek
Koncentrat pomidorowy
Przyprawy

Obcinam górę papryczki, wydrążam środek
Podsmażam mięsko, dodaje posiekają cebulę, pokrojone pieczarki, dodaję sporo czosnku-bo lubimy :) Całość poddusić, dodać przecier doprawić wg uznania
Faszerujemy papryczki obficie po wierzchu można posypać żółtym serem. Przykryć denkiem który wcześniej został obcięty.
Do brytfanki nalewam bulion i wkładam papryczki, całość piekę różnie- w zależności od wielkości papryk. Trzeba sprawdzać aż papryczka będzie miękka :)
Podaje na ciepło z sosem czosnkowym : jogurt naturalny, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić oregano i gotowe :)

Na szybki deser mogą być rogaliki z cista francuskiego
Kupuję gotowe ciasto francuskie, przecinam je na kwadraty
Smaruję nutellą, albo nakładam kawałki owoców czy to ananas czy brzoskwinka i zawijam od jednego kąta do drugiego aby powstał rogalik
Gotowe rogaliki układam na blaszce. Rozbełtuje żółtko z cukrem i pędzelkiem smaruję rogaliki ( chodź nie zawsze mi się chce, wersja bez-też smaczna :D ) wstawiam je do nagrzanego piekarnika 180 stopni na ok 10-15 min :)

AnIeLa - 03-08-2012, 18:23

I teraz mam ochotę na sernik. :lookdown:
Nulcia1 - 03-08-2012, 18:26

mibec, gotuje golomki , lapki i jedna nozke ale tylko dla kleju jaki zawieraja dodaje tez udko z kuraka z warzywami zielem angielskim i lisciem laurowym dodaje tez na koniec troszke czosnku do smaku pieprz sol z 2-3 godzinki pogotuje pozniej odcedze pokroje mieso i w salatetkach dodaje po polowce jajka i natke pietruszki i wlewam galaretki

[ Dodano: 03-08-2012, 19:41 ]
Pattina, tez lubie papryki faszerowane ale ja latem uzywam tych zoltych rozkow i dusze je w sosie koperkowym ale na 2 raz sprobuje po Twojemu :) :)
ps moge dziwnie pisac bo na komorce siedze i sie mecze hehe

irosa - 06-08-2012, 10:39

Pattina napisał/a:
Na szybki deser mogą być rogaliki z cista francuskiego

też taki robię - tak totalnie na szybko, to w środek każdego włożyłam ostatnio kostkę czekolady - pycha :-P

Weronika_S - 06-08-2012, 15:32

Zupa pomidorowa

Mega łatwy przepis:
włoszczyzna
mięso(ja daję wołowinę,tak ok 1kg)
sparzone i obrane ze skórki pomidory,najlepiej mocno dojrzałe,ilość zależy od upodobań
przyprawy(liść laurowy,ziele angielskie,sól,pieprz)
śmietana

zrobić wywar z mięsa,dodać włoszczyznę.Pomidory zmiksować(można przecierać,ale tak jest szybciej :-P ),dodać do wywaru,podgotować,przyprawić.Żeby ładnie wyglądało śmietanę dodaję już na talerzu,małego kleksa i do tego kilka listków bazylii.Pycha[/code]

[ Dodano: 06-08-2012, 16:36 ]
podzielę się też przepisem znalezionym w necie,ale wypróbowanym na tartę z malinami i białą czekoladą

Spód kruchy,
250 g mąki,
150 g masła zimnego pokrojonego w kostkę,
2 łyżki ciemnego cukru,
2-3 łyżki lodowatej wody, zagnieść, schłodzić, upiec w 180 stopniach(ponakłuwać ciasto żeby nie wyrosło albo obciążyć czymś)

Na to
2 tabliczki białej czekolady, posiekane.
Dużo świeżych malin.
Kruszonka
100 g masła,
100 g mąki wymieszanej z płatkami owsianymi(tak z pół szklanki tych płatków),
100 g cukru brązowego
Upiec na złoto,ok 15 min

dziś dodałam oprócz malin jeszcze truskawki i borówki i wyszło genialne :)

ppaula2 - 06-08-2012, 15:38

Weronika_S, muuuuusze wypróbować!
Uwielbiam taką pomidorówkę :greedy:

mibec - 06-08-2012, 16:04

Weronika_S, pomidorowka kusi - za kilka dni zrobie :) Tylko musze poszukac dobrych pomidorow :)
Nulcia1 - 06-08-2012, 16:59

ja robie pomidorowke z mieszanki kuraka i wolowiny z samej wolowiny nigdy nie robilam musze sprobowac :) a pomidorowke uwielbiam z mini kuleczkami mozzarelli lyzeczka gestej smietany i natka pietruszki
ppaula2 - 06-08-2012, 17:01

Nulcia1, ja tak samo robię, ale jak byłam wczoraj w sklepie to nie było wołowego z kością. A bez kości nie gotuję w zupie.
Wzięłam więc samego kuraka :)

Nulcia1 - 06-08-2012, 17:05

ppaula2, tez bez kosci nie kupuje do zupy ;)

[ Dodano: 06-08-2012, 18:06 ]
a ogolnie lubie kazda zupe nie wyobrazam sobie obiadku jednodaniowego ;) ktos ostatnio wspominal o szczawiowej tez pychotka z koperkiem mmm

Lilitu - 06-08-2012, 22:07

Postaram się dodać jakieś fajne przepisy moich (pra)prababć, żyjących w czasach Austro-Węgier (omijając takie rarytasy jak - jak wykorzystać całego wieprza, czy jak prawidłowo wędzić wędliny) tylko odcyfrować to ciężko :( .
AnIeLa - 06-08-2012, 22:24

Ja mam przewspaniały zeszyt z przepisami tuż po wojennymi po babci :)
mibec - 06-08-2012, 22:35

Lilitu, AnIeLa swietna sprawa :) Moja babcia tez miala swoj przepisnik, ale nadgorliwa ciotka powyrzucala wszystko zaraz po smierci babci, zanim zdarzylam przyjechac do Polski - a szkoda :(
AnIeLa - 06-08-2012, 22:40

mibec napisał/a:
a szkoda :(

Oj tak. Moja babulka żyje tylko,że już nie gotuje już kilka lat temu mówiła aby wzięła sobie zeszyt. Muszę kiedyś za laminować kartki. Gramatura podawana jeszcze w funtach :) Zeszyt podzielony na zupy, II dania,desery. :)

Cieszę się, że ja go dostałam :)

Nulcia1 - 09-08-2012, 18:14

przepis na pyszne kotleciki corden blue ;p
nie umiem pisac przepisow bo tez nigdy z zadnych nie korzystma wszystko robie na oko wiec tak napisze ;p

piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem posolić , popieprzyć na jednej polowce wyłożyć serek hohland masdamer szynke gotowana i po plasterku pomidorka i przykryc druga polowka mozna spiac wykalaczkami ;) obtoczyc w jajku i bułce tartej i smarzyc na maśle ;)

ppaula2 - 09-08-2012, 18:15

Nulcia1, na jednej połówce piersi z kurczaka tak?
Nulcia1 - 09-08-2012, 18:16

ppaula2, tak tak
ppaula2 - 09-08-2012, 18:17

oki
muszę kiedyś wypróbować :)

Nulcia1 - 09-08-2012, 18:19

ppaula2, mozna tez robić w ten sposob ze piers smaruje sie musztarda a reszta juz tak jak wyzej ;)
Lambda - 09-08-2012, 18:29

ooo ten wątek napewno mi się przyda :P
anka-skakanka - 10-08-2012, 19:15

To ja daje przepis na SUPER sałatkę. Szybko ją się robi i zapycha gości ;)

1 opakowanie makaronu tortellini (mała paczka, chyba 250g, obojętnie jakie nadzienie)
1 ser pleśniowy lazur niebieski (a jak ktoś nie lubi to może być jakiś cammembert albo brie)
1 słoik suszonych pomidorów w oleju
trochę dyni, ja daję tak na oko, żeby ładnie wyglądała cała sałatka :)

Makaron gotujemy, pomidory i ser kroimy, wrzucamy wszystko do michy i zalewamy tym olejem z pomidorów. Dynię trzeba uprażyć na patelni (bez oleju ofc), no też tak "żeby ładnie wyglądała" ;) wszytko mieszamy. Pycha.

ppaula2 - 10-08-2012, 19:25

No to ja Wam dam przepis na sałatkę chińską :P

Składniki:
1 pierś z kurczaka,
1 kapusta pekińska,
2 zupki chińskie vifona (czerwona - kurczak curry i żółta - kurczak chiński),
1 cebula,
0,5 słoika majonezu,
0,5 opakowania jogurtu naturalnego,
szczypta soli,
szczypta pieprzu.

Przygotowanie:
Pierś kroimy w kosteczkę, nacieramy przyprawami z zupki i obsmażamy na kropli oleju. Makaron z zupki (pognieciony) zalewamy wrzątkiem, jak już naciągnie to go odcedzamy. Kroimy kapustę i cebulę i wrzucamy do miski. Jak wystygnie makaron i pierś wrzucamy do warzyw. Mieszamy majonez z jogurtem i wlewamy do sałatki. Po wymieszaniu doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!

Lambda - 10-08-2012, 20:27

to ja też dorzucę ;)
na sałatke z tortellini..

Składniki
1 opak tortellini obojętnie jakie nadzienie
ser żółty w kawałku
pomidory (ja zazwyczaj daje 2)
zielony ogórek
2-3 jajka
kukurydza
sałata pekińska
rzodkiewki
majonez
jogurt naturalny

Gotujemy tortellini, odrazu solimy. Odcedzamy, zalewamy zimną wodą. Jaja gotujemy na twardo. Jajka, ogórka, pomidory, rzodkiewki kroimy w kosteczke. Sałate kroimy na drobno. Ser kroimy w kosteczke lub trzemy na tarce(ja wole tą drugą opcje). Całość mieszamy, można posolić i popieprzyć do smaku (ja daje troszke soli - choć i tak już tortellini jest słone). Na koniec mieszam ok. 3 łyżek jogurtu i 3 łyżki majonezu i dodaje do całości..
Polecam, pychoootka!

Nulcia1 - 11-08-2012, 08:02

ppaula2, musze wyprobowac przepisu ale bz tej zupki chinskiej ;p bo nie lubie takich sztucznych produktow ;p ale wszystko inne smacznie brzmi ;)
ppaula2 - 11-08-2012, 08:04

Nulcia1, cały przepis opiera się na zupce chińskiej :D
Dokite - 11-08-2012, 19:32

Robiłyście coś z Pascala lub Okrasy? Robiłam ich dania w ten weekend. Okrasa ok, ale do małych modyfikacji, Pascal też w porządku, ale strasznie syte...
Nulcia1 - 12-08-2012, 13:12

ppaula2, chodzilo mi bardziej ze zupke chinska bym zastapila innymi przyprawami do kuraka a makaron tez bym kupila z tych chinskich ;) Dokite, nie nie robilam ;p
AnIeLa - 12-08-2012, 13:20

Właśnie zrobiłam. Szybkie danie mięsne.

Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami i papryczką w sosie musztardowym na ostro.

1 polędwiczka wieprzowa
Śmietana
pieczarki, papryka czerwona, papryka ostra(warzywa według uznania)
musztarda 2,3 łyżeczki

Polędwiczki pokroić na plastry szerokości 2,3 cm, rozgnieść lekko. Podsmażyć na rumiano na patelni.Warzywa pokroić. Gdy polędwiczki są już zrumienione dodać warzywa. Posolić, po pierzyć. Chwilę podusić razem. Dodać śmietanę,musztardę i dusić dalej aż polędwiczki będą gotowe. Doprawić do smaku. Gotowe.

Robi się szybko :)

Dokite - 12-08-2012, 16:45

AnIeLa, jakiej wielkości ta polędwiczka i na ile osób Twoja porcja wystarczyła?
Podawałaś ja z ziemniakami?

AnIeLa - 12-08-2012, 17:11

Dokite, polędwiczka nie duża była,może z 30-35cm miała ale też nie była szeroka. Podawałam z ziemniakami i ogórkiem kiszonym. Spokojnie starczy dla 2 osób z czego jedna osoba to chłop lubiący zjeść.
Dokite - 12-08-2012, 17:48

AnIeLa, hmmm.... To jak mam DWÓCH chłopów lubiących zjeść, to muszę kupić jakieś 70cm polędwiczki ;D
AnIeLa - 12-08-2012, 18:15

Dokite, + trochę dla siebie :D Kup 2 większe najwyżej zostanie ( w co wątpię ;D )
ppaula2 - 14-08-2012, 12:39

Deep czosnkowy:
1 jogurt naturalny,
6 ząbków czosnku,
szczypta pokrojonego szczypiorku,
szczypta posiekanego lubczyku,
sól,
pieprz.

W miseczce do jogurtu przeciskamy 6 ząbków czosnku, wsypujemy szczypiorek i lubczyk, do smaku ciut soli i pieprzu. Mieszamy i gotowe ;)
Powinien postać z 1h w lodówce aby się przegryzł.
Smacznego!

Nulcia1 - 14-08-2012, 15:58

ppaula2, ja ostatnio robilam podobna marynate do piersi z kurczaka z grila wyszlo super , piersi delikatniutkie i na gore tez sosik czosnkowy do polania :greedy:
Weronika_S - 14-08-2012, 17:51

na polędwiczki wieprzowe mam fajny przepis,wychodzą pyszne :)

polędwiczki wieprzowe
miód
musztarda
przyprawy:tymianek,majeranek,rozmaryn,papryka,pieprz i sól

Polędwiczkę pokroić w plastry 2-3 centymetrowej grubości, rozbić lekko dłonią, dodać sól i grubo zmielony czarny pieprz. Przygotować marynatę: dwie łyżki musztardy ostrej, dwie łyżeczki jasnego miodu, spora ilość tymianku, majeranku, ostrej papryki i odrobina rozmarynu, wszystko wymieszać i wrzucić do miski z gęsta marynatą polędwiczki. Odstawić do lodówki (im dłużej bedą w marynacie, tym smak bedzie bardziej intensywny, ale można już po 15 min. smażyc). Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek lub winogron, smażyć polędwiczki na dużym ogniu do zrumienienia, po kilka minut z każdej strony, na końcu dodać na patelnię masło do smaku,posypać lekko tymiankiem.

ppaula2 - 25-08-2012, 20:25

Dziś wypróbowałam mielone z żółtym serem:
http://www.gwiazdywkuchni...oltym_serem.php
Polecam.
Pycha :greedy:

Nulcia1 - 26-08-2012, 07:43

ppaula2, oo ciekawe nigdy tak nie robiłam ;) ja zawsze mielone robie z maselkiem czosnkowym :greedy:
Lilitu - 26-08-2012, 18:08

Wczoraj robiłam "Kulebiaka z kiszoną kapustą i grzybami" mojej prababci. W sumie składniki po prababci, ale mało kto ma w domu sprawny piec chlebowy opalany drewnem :) Wersja na kulebiak rozmiarów dużego bochenka chleba (wyszły mi 3 małe kulebiaki).

Nadzienie:
- Pół kilo pieczarek (lub szklanka borowików suszonych, ale w tym roku z grzybami ciężko).
- Kilogram kapusty kiszonej (wg. prababci najmniej 3 miesięcznej)
- Dorodna cebula biała
- Przyprawy do smaku (nie podane jakie, ale dałam kminek, sól, pieprz

Zagotować borowiki w wodzie, wyciągnąć i pokroić na mniejsze kawałki, odłożyć (ja podsmażyłam pieczarki na maśle razem z cebulką). W wodzie po borowikach zagotować do miękkości kapustę. Podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę. Miękką kapustę odcedzić. Wymieszać składniki razem, dodać przyprawy. Odstawić do ostygnięcia (co jest bardzo ważne).

Ciasto:
5 1/4 szklanki przesianej mąki (na mały wystarczy 1 3/4 szklanki)
5 jaj (na mały 2)
120 g drożdży (na mały 30g)
1 1/2 szklanki mleka (na mały 1/2 szklanki)
3 łyżki masła (na mały łyżka)
łyżka cukru

Ciepłe mleko zmieszać z drożdżami i cukrem, zaprószyć kilkoma łyżkami mąki. Odstawić na pół godziny. Dodać 3 jaja i mąkę. Dodać roztopione masło. Zagnieść - w razie konieczności dosypać mąki. Odstawić na godzinę przykryte ściereczką w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto rozwałkować w kwadrat o bokach nieco mniejszych niż blacha do pieczenia (można też zrobić kilka małych).

Na połowę kwadratu nałożyć przygotowane nadzienie, pozostawiając po bokach marginesy. Zlepić jak wielkiego kwadratowego pieroga. Posmarować pozostałymi jajkami. Piec w 180*c do uzyskania złotego koloru.

Świetny do czerwonego barszczu!

zaba - 30-08-2012, 18:26

Ogórki w zalewie musztardowej. Zrobione dziś na próbę, ciekawe jak wyjdą :)
W kolejności czekają w zalewie z keczupu ^^

Składniki
ilość sztuk: 5 słoików 0,5 l

2 kg ogórków gruntowych
1 duża cebula pokrojona w plasterki
1 marchewka pokrojona w plasterki
ziarna pieprzu
ziarna ziela angielskiego
liście laurowe

Zalewa
1litr wody
1 szklanka octu 10%
3 płaskie łyżki soli
2 szklanki cukru
5 łyżeczek musztardy

Metoda przygotowania
Przygotowanie: 30 min | Gotowanie: 15 min
1.Przygotować zalewę: w dużym garnku wymieszać wszystkie składniki na zalewę i zagotować. Odstawić aby ostygła.
2.Półlitrowe słoiki i nakrętki umyć i wyparzyć.
3.Ogórki umyć, obrać i wydrążyć z pestek. Pokroić na podłużne paski.
4.Na dno słoika dać po krążku cebuli i kilka plasterków marchewki. Następnie układać w słoiku pokrojone ogórki (pionowo) i na wierzch włożyć liść laurowy i po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego.
5.Całość zalać przegotowaną i ostudzoną zalewą. Słoik zakręcić i pasteryzować pod przykryciem przez 6 minut.

źródło: http://allrecipes.pl/prze...-musztard-.aspx

Milena - 30-08-2012, 18:31

zaba, brzmi ciekawie, nigdy nie robiłam takich cudów do słoików - ale chyba zacznę od tych właśnie ogóreczków ;D
mibec - 30-08-2012, 18:39

zaba, dzieki :) Wyprobuje, jak ogory dorwe :)
Nulcia1 - 30-08-2012, 18:41

zaba, brzmi pysznie
zaba - 30-08-2012, 18:45

mibec, jakbyś była bliżej to bym Ci dała, bo nam ogórków zbywa :) Mamy już tyle rodzajów, że huuu :D
mibec - 30-08-2012, 19:49

zaba, szkoda ze nie mieszkam blizej, bo takie ogorasy z wlasnego ogrodeczka sa nie do pobicia ;)
agusia1974 - 30-08-2012, 20:03

zaba, podobno są bardzo dobre bo kuzynka robiła :greedy:
zaba - 30-08-2012, 20:04

Sprawdzimy jak chwilę postoją.
Dziś "teściowej" zaniosłam moje patisonki.
Jakie dobre! Smak dzieciństwa!
A tż stwierdził, że na zagrychę dobre :D

Pikuś - 31-08-2012, 12:28

zaba, co roku mam i babcia takie robią :) Bardzo dobre :) i jeszcze w zalewie curry :greedy:
zaba - 31-08-2012, 12:35

Z curry już mamy :)
Są jeszcze z dwoma rodzajami przypraw do grilla, po meksykańsku, korniszony, małosolne i kiszone na różne sposoby :D

[ Dodano: 31-08-2012, 13:50 ]
Dziś albo na dniach będę robić oto co:

Kawa mrożona z Amaretto

Składniki:
200 ml śmietany 30%
5 łyżek kawy rozpuszczalnej Jacobs
500 ml wody
kilka kostek lodu
kilka łyżek lodów śmietankowych
4 łyżki Amaretto
2 czekoladki
posypka cukrowa
4 łyżki cukru brązowego
2 łyżeczki cukru pudru

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Kawę zalewamy wodą i studzimy, wrzucamy do niej kostki lodu, słodzimy i wlewamy Amaretto. Do wysokich szklanek wkładamy po kilka łyżek lodów i zalewamy ostudzoną kawą. Przyozdabiamy śmietaną, wkładamy czekoladkę i posypujemy dla ozdoby :)

ppaula2 - 04-10-2012, 16:35

Polecam dla tych co lubują się w ostrych smakach orientalnych

Zupa kokosowa:
składniki:
•pół litra mleka kokosowego
• tyle samo bulionu z kurczaka (żadna kostka – domowy!)
• kilka plastrów pokrojonego imbiru
• 4 łodygi pokrojonej świeżej trawy cytrynowej
• 1 podwójną pierś z kurza, lub inną część kurczaka
• 2 papryczki chili pokrojone
• 4 łyżki sosu rybnego
• 1 łyżkę brązowego cukru
• 1 limonkę
• kolendrę i dymkę

Gotujemy bulion z kurczaka i jarzyn. Łowimy warzywa i pozbywamy się ich. Do garnka z bulionem wlewamy mleko kokosowe. Dodajemy pokrojony imbir i trawę cytrynową. Doprowadzamy całość do wrzenia, a następnie skręcamy na mały ogień i jak gotujemy około 10 minut. Zupę przecedzamy, pozbywamy się imbiru i trawy cytrynowej (zależało nam jedynie na aromacie). Tniemy kurczaka na wąskie paski. Dorzucamy go do zupy, dodajemy chili, sosu rybny, cukru. Gotujemy kolejne 10 minut. Pod koniec gotowania wycisnąć sok z połówki limonki. Po nalaniu zupy do miseczek posypujemy posiekaną świeżą kolendrą i dymką.

nikolajewna - 04-10-2012, 16:57

Dokite napisał/a:
Robiłyście coś z Pascala lub Okrasy? Robiłam ich dania w ten weekend. Okrasa ok, ale do małych modyfikacji, Pascal też w porządku, ale strasznie syte...

ja miałam ostatnio gości i imprezkę, więc na obiad zrobiłam papryki nadziewane Okrasy właśnie (a może to był Pascal??). Niby nie były złe (sosik z oliwkami z tego był najlepszy), ale jakoś bez rewelacji- można zrobić lepsze.
Za to podzielę się przepisem na sałatkę, którą zawsze robię na domówki, nie wymaga umiejętnośći, połowa składników z puszki więc i kroić niewiele trzeba:

2 udka wędzonego kurczaka
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
jedna czerwona papryka i jedna żółta
ananas (nie przepadam za słodkimi przepisami więc daję ok pół puszki)
można dodać ser zółty pokrojony w kostkę (ale ja ten składnik wyrzucam)

Wszystkie składniki wymieszać z sosem zrobionym z 2 łyżek majonezu wymieszanych z dwoma łyżkami zalewy ananasa. Sól, pieprz (lub odrobina vegety jeśli ktoś używa). I najważniejszy składnik: KOPEREK. Wg uznania, ja sypię 2 łyżki, bo uwielbiam koperek, a z tą sałatką komponuje się wyśmienicie.

[ Dodano: 04-10-2012, 18:00 ]
Piotrek.R napisał/a:
ZUPA INDIAŃSKA

chyba się skuszę!

Nulcia1 - 10-10-2012, 10:28

Pasta jajeczna z tuńczykiem

składniki :
-4 jajka ugotowane na twardo
-tuńczyk w puszcze w sosie własnym (najlepiej kupić w całym kawałku)
-serek topiony śmietankowy Hohland
-sól i pieprz do smaku

wrzucić wszystkie składniki do miseczki i zblenderować aby powstała pasta (chociaż ja ugniatam je tłuczkiem)

i to na tyle :D

mibec - 10-10-2012, 10:36

Nulcia1, fajna i szybka kolacyjka :)
Pattina - 10-10-2012, 10:40

Macie jakieś przepisy na karkówkę ?
Dziś chciałam zrobić na obiad w jakiejś innej postaci niż ala gulasz czy w sosem
Może pieczona w rękawie ? No nie mam wizji coś:(

Nulcia1 - 10-10-2012, 10:41

mibec, nom mój TŻ uwielbia często też do pracy mu robię ;) a bardzo szybciutko się robi

[ Dodano: 10-10-2012, 11:45 ]
Pattina, ja lubie karkówkę pieczoną naczyniu żaroodpornym ;) tylko dzień wcześniej ją marynuje żeby nabrała smaczku i była krucha ;)

Pattina - 10-10-2012, 10:54

Nulcia1, Nie mam czasu na takie marynowanie :P
Karkówkę chcemy na dziś :(

piotr0020 - 10-10-2012, 10:58

Pattina, Kup pomysł na karkówkę z ziemniakami :)
To wszystko robisz w woreczku : karkówkę kroisz w plastry, dodoajesz ziemniaki i cebulę i do piekarnika na godzinę

Nulcia1 - 10-10-2012, 10:58

Pattina, możesz też zmielić i zrobić gołąbki ;p a upiec możesz dziś nie musisz tyle marynować wazny zeby przynajmniej z 2 godzinki polezała przyprawiona ;)

a marynate mozesz zrobić z jakich lubisz ziół + ja dodaje duzo czosnku

[ Dodano: 10-10-2012, 12:24 ]
filet z łososia w cytrynie i pomarańczach :

na folii aluminiowej rozłożyć plasterki pomarańczy na to położyć filet , posolić , popieprzyć , posypać ziołami do smaku , obłożyć kawałeczkami masła i na wierzch położyć plasterki cytryny . Szczelnie zawinąć . Pieć ok 30-40 minut w temperaturze 160 stopni

mibec - 10-10-2012, 11:35

Nulcia1, dziekuje ;*

A probowalas w taki sposob robic inna rybe?

Nulcia1 - 10-10-2012, 11:38

mibec, nie ale myśle , że filet z tilapii lub soli by się też nadał ;)
mibec - 10-10-2012, 11:45

Nulcia1 napisał/a:
filet z tilapii
nawet nie wiedzialam, ze istnieje taka ryba :D
Nulcia1 - 10-10-2012, 11:46

mibec, ;p hehe
Karolcia1202 - 10-10-2012, 12:05

Pokazały się grzyby,więc zrobiłam pyszną zupę krem z podgrzybków z grzaneczkami :) Przepis:

-grzyby,mogą być świeże lub mrożone ( z suszonych nie próbowałam),
-cebula,ząbek czosnku
-masło
-sól,pieprz,kostka rosołowa grzybowa
-marchew,seler,pietruszka,por
-natka pietruszki,koperek
-chleb na grzanki
-mięso na zupę (ja ugotowałam na dwóch skrzydełkach z kurczaka).
Grzyby przesmażyć na patelni z masełkiem i cebulką.Do garnka z wodą wrzucić warzywa,skrzydełka,kostkę rosołową,a następnie dodać podsmażone grzyby z cebulą i wszystko gotować do całkowitej miękkości.Następnie zupę ochłodzić i zmiksować.Podgrzać,przelać do talerza,udekorować kleksem z śmietany i koperkiem oraz zieloną pietruszką.Dodać grzaneczki i gotowe;)

Grzanki: Chleb (może być nawet kilkudniowy) pokroić w małą kosteczkę i podsmażyć na patelni na oleju lub masełku,kwestia gustu.Ja zrobiłam na masełku czosnkowym,pycha.

Taką samą zupę jadłam z kurek,była równie pyszna,myślę,że nadają się też pieczarki.

mibec - 10-10-2012, 13:02

Karolcia1202, ale smaka robisz ;)
Weronika_S - 15-10-2012, 10:33

coś lekkiego i pysznego :)
kurczak garam masala

• ok. 400 g filetu z kurczaka
• 150 ml jogurtu typu greckiego (bałkańskiego) lub naturalnego
• puszka krojonych pomidorów
• 50 g czerwonej pasty curry (pół słoiczka)
• duża cebula
• 2 ząbki czosnku
• 200 ml mleka kokosowego lub słodkiej śmietanki
• 2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
• 2 łyżeczki przyprawy curry
• 1 łyżeczka kminu rzymskiego
• 1 łyżeczka mieszanki garam masala (lub tikka masala) – jeśli nie uda nam się dostać dodajmy pół łyżeczki cynamonu i więcej kminu rzymskiego
• 1 łyżeczka kurkumy
• 1 łyżeczka słodkiej papryki
• czerwona papryczka chili (lub 1/2 łyżeczki chili w proszku)
• ok. 2 łyżki sosu sojowego lub 1 płaska łyżeczka soli
• kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
• 2 łyżki płatków migdałowych
• świeża kolendra lub pietruszka do posypania
Mięso z kurczaka kroimy w kostkę. Zalewamy jogurtem wymieszanym ze słodką papryką i garam masala (ewentualnie cynamonem). Mięso musi pozostać w marynacie co najmniej 20 minut. W tym czasie kroimy cebulę w piórka lub kostkę. Rozgrzewamy na patelni klarowane masło lub olej i smażymy cebulę wraz z wyciśniętym czosnkiem. Potem wylewamy na patelnię kurczaka wraz z marynatą. Dodajemy pastę curry i smażymy do czasu, aż kurczak nie będzie surowy. Później wlewamy na patelnię pomidory, a po 3 minutach mleczko kokosowe lub śmietankę. Dusimy ok. 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodajemy przyprawy: kolendrę, kmin rzymski, curry, kurkumę, pokrojone drobno chili i utarty imbir. Dusimy następne 10 minut i jeśli istnieje potrzeba to dosalamy potrawę sosem sojowym lub solą. Curry podajemy z ryżem (ja gotuję ryż z łyżeczką kurkumy), posypane uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi i/lub świeżą kolendrą.
Możemy kurczaka zastąpić rybą lub jagnięciną

Sałatka z łososiem

• 200-300 g świeżych lub mrożonych filetów z łososia
• mieszanka różnych sałat (może być gotowa z paczki)
• bulion z 1 kostki
• 1 pomidor
• 1 ogórek
• pół marchewki
• pół bagietki
• czosnek granulowany
• 5 łyżek oliwy z oliwek + do smażenia
• 1 łyżka soku z cytryny
• 2 łyżki koperku (świeży lub suszony)
• 1 łyżka ziół prowansalskich
• sól, pieprz
Kostkę bulionową rozpuszczamy w pół litra wrzątku. W bulionie gotujemy łososia (ugotuje się w maksymalnie 10 minut), wyjmujemy go i czekamy aż przestygnie. Sałaty wkładamy do dużej miski. Dodajemy do nich pokrojonego pomidora, pokrojonego ogórka (bez gniazd nasiennych) oraz paski marchewki jakie powstają z obieraczki do warzyw. Dodajemy przestudzonego i rozdrobnionego łososia. Przygotowujemy dressing z oliwy z oliwek, soku z cytryny, ziół prowansalskich, koperku oraz szczypty soli i pieprzu. Polewamy sałatkę i dokładnie mieszamy. Przed samym podaniem przygotowujemy grzanki: bagietkę lub bułkę wrocławską kroimy w kostkę i rumienimy na oliwie z oliwek z każdej strony. Podczas smażenia posypujemy lekko granulowanym czosnkiem. Grzanki możemy wyspać na sałatę lub podać oddzielnie.

przepisy pochodzą ze strony www.poezja-smaku.pl którą gorąco polecam

Naleśniki drożdżowe

• 20 g świeżych drożdży (lub 7 g instant)
• 250 ml mleka
• 200 g mąki pszennej
• 50 g cukru
• 1 jajko + 1 żółtko
• 2 łyżki cukru wanilinowego (opcjonalnie)
• szczypta soli
• 30 g masła (roztopionego i ostudzonego) + około 3 łyżek masła (najlepiej klarowanego) do smażenia

• Wszystkie składniki na ciasto wyjąć wcześniej z lodówki. Zrobić rozczyn z drożdży: mleko podgrzać (ma być dobrze ciepłe ale nie gorące), drożdże wkruszyć do miseczki, dodać połowę ciepłego mleka, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na 10 - 15 minut aż rozczyn się spieni.
• Jajko i żółtko utrzeć z cukrem na puszystą masę (kogel mogel), około 6 - 7 minut ubijania. Zmniejszyć obroty do minimum i miksując dodawać kolejno rozczyn z drożdży, przesianą mąkę, cukier, cukier wanilinowy, sól, resztę mleka oraz roztopione i ostudzone masło.
• Zmiksować do połączenia się w jednolitą masę bez grudek (ma mieć gęstość śmietany). Miksować jeszcze przez około 3 - 4 minuty na małych obrotach miksera, jeśli mamy - końcówkami do ciasta drożdżowego, jeśli nie - zwykłymi końcówkami do ubijania.
• Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
• Rozgrzać patelnię (około 20 cm średnicy), posmarować masłem i nałożyć pierwszą porcję ciasta (około 5 łyżek, na grubość około 1/2 cm). Ciasto będzie gęste, więc najlepiej rozprowadzać je łyżką po patelni. Naleśniki smażyć przez około minutę z każdej strony aż się napuszą i zrumienią.
Ja dodaję jabłka jak do szarlotki i chwilę zapiekam w piekarniu w 180 stopniach.

tenshii - 15-10-2012, 10:45

Ktoś ma może wypróbowany sposób na tort z... mięsem? :D taki mięsny tort :D
Nikaaa - 15-10-2012, 10:45

tenshii, dla człowieków czy dla psa? :D
ollinko - 15-10-2012, 10:47

Weronika_S, o raju, szczegolnie ten ostatni przepis rozpalil moje zmysly, wroce po niego za jakis miesiac - dwa :D
mniej chetnie po kurczaka, jako ze ostatnio z przymusu trenuje 'kuraka na tysiac sposobow', ale tez niezle wyglada :)

tenshii - 15-10-2012, 10:50

Nikaaa napisał/a:
dla człowieków

dla człowieków :D

Weronika_S - 15-10-2012, 10:50

ollinko, te naleśniki są naprawdę boskie :) nie wychodzi ich dużo z tego przepisu, ale są bardzo sycące :)
Weronika_S - 15-10-2012, 10:52

co prawda to nie tort,ale podobnie wygląda :)

Musaka

• 400-500 g mielonego mięsa (wieprzowo-wołowego lub baraniego)
• 2 małe bakłażany (lub 1 duży)
• kilka ziemniaków
• przecier pomidorowy w kartoniku
• puszka krojonych pomidorów
• 1 duża cebula
• 3 ząbki czosnku
• 3 liście laurowe
• szczypta gałki muszkatołowej
• 1/4 łyżeczki cynamonu
• 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
• 3 łyżeczki tymianku
• 2 łyżeczki oregano
• 75 ml białego wina
• sól, pieprz
• mąka do obtoczenia bakłażanów
• oliwa z oliwek
Zaczynamy od bakłażanów. Myjemy je, kroimy na ok 0,5 cm plastry i solimy. Wkładamy do durszlaka, gdzie będą mogły puszczać sok i zostawiamy na ok. pół godziny. Zabieg ten pomoże nam w pozbyciu się gorzkiego smaku bakłażana. W tym czasie obieramy i kroimy na plasterki ziemniaki. Podsmażamy je na dużej patelni na oliwie z oliwek przez ok. 5 minut. Potem układamy je w dużym, żaroodpornym naczyniu tak, aby zajęły całe dno. Bakłażany myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i obtaczamy w mące. Smażymy na oliwie z oliwek po ok. 3 minuty z każdej strony. Połowę bakłażanów układamy na ziemniakach, a połowę odkładamy. Na patelni ponownie rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej cebulę pokrojoną na pół-plasterki do czasu, aż się zeszkli. Dodajemy do niej 3 ząbki wyciśniętego czosnku, podsmażamy jeszcze chwilę i dodajemy mięso mielone, mieszamy. Gdy mięso się usmaży wlewamy przecier pomidorowy i pomidory z puszki. Dolewamy białe wino i przyprawiamy cynamonem, zielem, tymiankiem, liśćmi laurowymi, gałką, oregano, dużą ilością soli i pieprzu. Zmniejszamy ogień i pozwalamy, aby sos dusił się przez ok. 25 minut.
Beszamel:
• 4 łyżki masła
• 3 szklanki mleka
• 1 żółtko
• gałka muszkatołowa
• 1 łyżka soku z cytryny
• 3-5 łyżek ostrego sera (ja użyłam cheedara)
• sól, biały pieprz
W tym czasie przygotujemy beszamel. W rondelku rozpuszczamy 4 łyżki masła do których następnie dodajemy 4 łyżki mąki. Gdy zacznie skwierczeć dolewamy po trochu mleka, nieustannie mieszając trzepaczką. Gdy dodamy już całe mleko, dodajemy żółtko i od razu energicznie roztrzepujemy je z sosem trzepaczką (inaczej powstanie jajko na twardo). Przyprawiamy beszamel sokiem z cytryny, gałką, solą, i pieprzem. Na koniec dodajemy ser. Beszamel gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut – musimy go mieszać. Jeśli powstaną grudki możemy przetrzeć je przez sito.
Nagrzewamy piekarnik do 180&ordm;C. Z sosu pomidorowego wyławiamy liście laurowe. Próbujemy czy sos jest odpowiednio doprawiony. Połowę sosu wylewamy do naczynia żaroodpornego na bakłażany. Potem układamy drugą warstwę bakłażanów i zalewamy pozostałym sosem. Na wierzch wlewamy sos beszamelowy. Pieczemy ok. 45 – 55 minut. Po wyjęciu z piekarnika trzeba odczekać co najmniej 5 minut, zanim zaczniemy kroić zapiekankę – bardzo gorąca będzie się rozpadać.

przepis pochodzi ze strony www.poezja-smaku.pl

ppaula2 - 29-10-2012, 10:54

Wpadłam tylko po przepis Weroniki na pomidorówkę :)

Ale pomyślałam sobie, że podzielę się przepisem, który wypróbowałam w weekend - POLECAM!

Cytat:
Karkówka w śmietanowym sosie winno-sojowym

czas przygotowania: do 30 minut (+czas na marynowanie mięsa tj. min. 30 minut, które pomijam tylko, gdy się bardzo spieszę)
•karkówka (dowolny kawałek, z którego kroję dowolną ilość kotletów, ja: 2 duże kotlety)
•2-3 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
•oliwa z oliwek do smażenia
•100 ml czerwonego wina (w zasadzie dowolne, zależy na jaki sos mamy ochotę: wytrawne, półwytrawne lub słodkie; ja wzięłam… grzańca i wyszło inaczej niż zawsze, ale super;))
•50 ml śmietany kremówki (ja wzięłam 30%, ale tu informacja dla „świadomych kalorycznie”: można ją zastąpić śmietaną do zup i sosów 18%, choć z kremówką sosik jest smaczniejszy;))

Karkówkę myję i osuszam, po czym kroję na duże kotlety.
Ja rozkrawam je w tzw. motylka (krojąc pierwszy plaster nie nacinam mięsa do końca i zostawiam ok. 1-1,5 cm odstępu, po czym kroję drugi plaster mięsa tym razem rozcinając je do końca. Rozkładam jak książkę, miejscem łączenia jest ta nienacięta do końca część mięsa, gdzie oba plastry łączą się w jeden kawałek (efekt: jakby motyl rozłożył skrzydła:) dokładnie pokazuję to na Gotuj.Skutecznie.Tv w filmiku dołączonym do przepisu).

Kotlety delikatnie rozbijam tłuczkiem, po czym każdy kotlet nacieram z obu stron sosem sojowym (po 1-1,5 łyżeczki na każdą stronę), przykrywam i odstawiam na minimum 30 minut, a najlepiej na kilka godzin lub na całą noc do lodówki.

Kiedy mięso jest już gotowe, na patelni z pokrywką rozgrzewam niewielką ilość oliwy z oliwek i na bardzo rozgrzaną patelnię wykładam mięso, smażąc je na dość sporym ogniu tak, by mięso szybko się ścięło z wierzchu, a cała jego soczystość została w środku. Obsmażam w ten sposób kotlety z obu stron.

Kiedy mięso jest już ładnie zrumienione, dolewam wino, patelnię przykrywam i duszę mięso, aż będzie miękkie.
po mniej więcej 5 minutach przewracam mięso na drugą stronę, po czym ponownie przykrywam i kontynuuję duszenie na małym ogniu. Kiedy mięso jest już tak miękkie, jak lubimy (u mnie trwało to łącznie jakieś 20 minut), podnoszę pokrywkę i przechodzę do ostatniego etapu;)

Sos z dna patelni powinien do tego czasu odparować, a zatem zgęstnieć i zredukować objętość. Powinien też być esencjonalny i bardzo aromatyczny;) Teraz, nie wyjmując mięsa dolewam do niego śmietanę i dokładnie mieszam. Gotuję przez chwilę bez przykrycia, by sos ponownie zredukował swoją objętość, stając się bardziej gęstym. Co jakiś czas obracam mięso na drugą stronę, by ładnie i równomiernie przeszło śmietanowym sosikiem;) Kiedy sos osiągnął pożądaną gęstość, wyłączam grzanie i zostawiam mięso pod przykryciem jeszcze przez jakieś 5 minut, po czym podaję.

żródło: http://gotuj.skutecznie.t...-winno-sojowym/

Do karkówi zrobiłam pieczone ziemniaczki i duszoną sałatę lodową :greedy:

ollinko - 29-10-2012, 11:14

ppaula2, przepis do wyprobowania, choc wydaje sie pracochlonny ;)

ale oprocz przepisu pragne podzielic sie uznaniem dla cytatu z Twojego podpisu, moj ukochany Jul Tuwim, dzieki :D

ppaula2 - 29-10-2012, 12:17

ollinko bardzo mało pracochłonny.
Robi się go bardzo szybciutko :)

A co do Tuwima to ja też go uwielbiam :)
Nie tylko za jego twórczość, ale również za jego przyjaźń z moim ś.p. dziadkiem ;)

ollinko - 29-10-2012, 12:24

ppaula2, och, to musiala byc ciekawa znajomosc, Tuwim wydawal mi sie zawsze szalenie interesujaca i frapujaca osobowoscia. coz, na znajomosc nie mialam szansy, ale ''wlasnego'' Juliana na czesc Tuwima bede miala w domu juz za jakies trzy tygodnie do miesiaca :D
przepraszam za OT, zupelnie nie moglam sie powstrzymac ;)

a skoro mowisz ze przepis prosty... zaglebie sie w szczegoly :)

ppaula2 - 29-10-2012, 12:39

ollinko, spróbuj, na prawdę polecam.
Mięso jest niesamowite.
Ja zrobiłam z Kadarką półsłodką.

[ Dodano: 29-10-2012, 12:52 ]
Ps. Imię piękne dla synka :*

AnIeLa - 05-11-2012, 15:11

Grillowana pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem i fetą.

Pierś z kurczaka,
feta,
szpinak
przyprawy
oliwa

Pierś nakrajamy wzdłuż tworząc kieszonkę.Nacieramy oliwą i przyprawami. Szpinak robimy według uznania dodajemy fetę w zależności od upodobań.

Farsz wkładamy do kieszonki pierś grillujemy aż będzie gotowa .

Edit. Dodaję zdjęcie

dominika92 - 05-11-2012, 15:16

AnIeLa, podaj jak robisz dokładnie. Bo jak wszystko wg uznania to nie przepis :D Nie każdy wie jakiego połączenia przypraw użyć, żeby było dobrze, chyba w tym cały cel przepisów?:)
AnIeLa - 05-11-2012, 15:21

dominika92, ale to zależy jak kto lubi jeść szpinak :) Jeden będzie wolał z czosnkiem inny z pomidorami. Zleży co kto lubi. Jak się kupuje szpinak mrożony to na nim jest przepis :D
mibec - 05-11-2012, 17:42

AnIeLa, dziekuje :)
Kesja - 05-11-2012, 17:47

AnIeLa, ostatnio u cioci coś takiego jadłam :greedy: pyyycha :greedy:
Nulcia1 - 05-11-2012, 18:19

AnIeLa, musi być pyszne uwielbiam fetę i szpinak ;)
Maleńka - 07-11-2012, 22:22

No to teraz japrosze o pomoc :D mam problem z usmazeniem zwyklej ryby :-o kiedys jak mieszkalam w Pile nie mialam tego problemu, a teraz gdy siedze w Ostrowcu i kupuje filety to te ryby mi takie ohydne wychodza,taka ohydna wata,takie obslizgle fuu :D nie wiem teraz czy ja robie cos zle nagle czy poprostu z Ostrowca jest dalej do morza niz z Pily? :D
nikolajewna - 07-11-2012, 22:31

Ja taki farsz szpinakowy robię ze szpinaku, czosnku, czasem dodam odrobinkę cebuli zeszkolnej, czasen papryczkę chili, szczypta gałki muszkatałowej i feta. Piersi robię najczęściej w formie roladek i zapiekam w naczyniu żaroodpornym. A kieszonkę robię nieco inaczej. Tzn. nacinam na środku cycucha i trochę po boku w środku- wtedy więcej farszu się zmieści :)
AnIeLa - 07-11-2012, 22:42

nikolajewna napisał/a:
Tzn. nacinam na środku cycucha i trochę po boku w środku- wtedy więcej farszu się zmieści :)

U mnie cała pierś w środku była nafaszerowana :) Przez całą długość pierś została nacięta na tym zdjęciu wygląda jakby było mało a tam było gopeeeeeeeeeeełno :greedy:

pasiconik - 09-11-2012, 14:12

Dziewczyny - mam w lodówce paczkę szparagów, takich białych. Nigdy tych kikutów nie robiłam ani nie jadlam - co mam z nimi zrobić, żeby się nie zepsuły? Macie jakieś sprawdzone, nietrudne przepisy?
AnIeLa - 09-11-2012, 14:19

pasiconik, ja szparagi robiłam kiedyś według tego http://www.domowe-gotowan...i-krok-po-kroku
pasiconik - 09-11-2012, 15:05

AnIeLa, pomocne, dziękuję :)
Ewelina - 09-11-2012, 15:51

AnIeLa, Super przepis :) Wypróbuję :)
donia457 - 09-11-2012, 16:03

Maleńka, jesli chodzi o ryby,zawsze czekam ,aby woda z nich dobrze wyszła,kiedys okładałam rybe cebula,teraz wyciskam sok z cytryny ,lepiej smakuje :)
jaka rybe kupujesz?

nathaliena - 26-11-2012, 15:06

Dziewczyny, macie jakiś przepis na zapiekankę ryżową ze szpinakiem i żółtym serem?
donia457 - 26-11-2012, 15:13

nie mam
nathaliena,a patrzyłas w necie ? ,sa fajne przepisy :)

nathaliena - 27-11-2012, 08:11

donia457 napisał/a:
nathaliena,a patrzyłas w necie ? ,sa fajne przepisy
patrzyłam, ale nie mogłam sie zdecydować, żaden szczególnie mnie nie zainteresował, więc w zasadzie, zrobiłam, jak każdą inną zapiekankę ryżową, wyszła pyszna :) szpinak dałam liściasty z Hortexu.
Nulcia1 - 14-12-2012, 14:41

Ryba po grecku

marchewkę , pietruszkę i selera ścieram na tarce o grubych oczkach , na masełku podsmażam cebulę i pora gdy się zrumienią dodaje do nich warzywa lekko podsmażam i zalewą wodą dodaję troszkę octu innego jasnego można też zastąpić musztardą , doprawiam łyżeczką papryki , zielem angielskim , listkami laurowymi pieprzem i koncentratem pomidorowym , duszę na niewielkim ogniu aż będą miękkie .

Rybę doprawiam i podsmażam

na koniec w naczyniu układam warzywa na to rybę i tak na przemian posypuje natką pietruszki ;)

piotr0020 - 14-12-2012, 14:48

Nulcia1, a jaką rybę najlepiej kupić?
Nulcia1 - 14-12-2012, 14:57

piotr0020, może być filet z dorsza , soli , mintaja lub morszczuka
piotr0020 - 14-12-2012, 14:59

Nulcia1, jeszcze raz dziękuję :)
nikolajewna - 14-12-2012, 16:07

Ja zamiast trzeć warzywa do ryby po grecku idę na łatwiznę- kupuję mrożoną włoszczyznę ciętą w paski :)
nathaliena - 28-01-2013, 19:05

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem :-)

Makaron gotujemy al dente. Szpinak liściasty rozmrażamy (ja używam z hortexu, zwykły, nie ze śmietaną). Dwa serki śmietankowe topione rozpuszczamy w garnku ze śmietaną 18% (z kartonika, wlewam na oko). Następnie mieszamy makaron ze szpinakiem (odsączonym z wody), roztopionymi serkami i przyprawiami, ulubionymi przyprawami. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym żółtym serem i podsmażoną uprzednio, pokrojoną w kostkę wędzoną szynką/boczkiem. Wkładamy do piekarnika lub mikrofalówki tak długo, aż ser się nie roztopi, gotowe!
SMACZNEGO!

AnIeLa - 21-02-2013, 21:45

Ryby robię na różne sposoby, już się do nich przekonałam.

Przygoda z rybami zaczęła się na studiach kiedy to koleżanka usilnie starała się mnie przekonać jakie to rynki zdrowe i smaczne ;)

Przepis zrobiła prosty.

Filet z ryby, na to sok z cytryny, posypać koperkiem położyć plaster pomidora i ponownie cytryna i koperek. Zwinąć w folię i do piekarnika, po jakiś 15-20 minutach otworzyć folię aby ryba odparowała trochę.

Tym przepisem przekonałam się do ryb :)

missy - 11-06-2013, 12:37

Wczoraj kupiliśmy truskawki i nie za bardzo miałam pomysł co z nimi zrobić, więc upiekłam takie jogurtowe placuszki! Nawet nie sądziłam że będą takie pyszne i szybkie z przygotowaniu ! Polecam

http://www.kwestiasmaku.c...mi/przepis.html

Mistycom - 16-04-2014, 19:39

Sałatka warstwowa.

Składniki:
1 puszka ananasa
1 puszka kukurydzy
20 dag sera żółtego (pokrojonego w kostkę)
20 dag szynki (pokrojonej w kostkę)
5 jaj (pokrojonego w kostkę)
majonez
por

Robimy 2-3 warstwy z powyższych składników, w takiej kolejności jak podałam. Por najlepiej kupić taki mały, przekroić na pół i w plasterki-do posypania.

Wena - 16-04-2014, 20:17

czy pora blanszujesz czy surowego?

[ Dodano: 16-04-2014, 21:18 ]
aa chociaż właściwie jak do posypania to surowy raczej

Mistycom - 16-04-2014, 20:29

Wena napisał/a:
czy pora blanszujesz czy surowego?

surowy, surowy :)

a jak ktoś bardzo nie lubi, można wrzucić młodą cebulkę albo szczypior

zaba - 27-11-2014, 12:54

Macie sprawdzony przepis na tagiatelle ze szpinakiem? Robiłam już milion razy, ale nie udało mi się uzyskać jeszcze tego kremowego i maślanego wymarzonego smaku. Może Wy macie jakieś przepisy?
mibec - 21-04-2015, 14:48

Dziewczyny rzuccie jakimis pomyslami na proste obiady bez ryby i bez fasoli - nie moge juz patrzec na to co w kolko gotuje :beated:
AnIeLa - 21-04-2015, 16:14

mibec, kurczak z warzywami i ryżem. Makaron ciemnoziarnisty z oliwką czosnkiem i pietruszą- dla mięsożerców pierś z kurczaka w kawałkach jeszcze do tego.
Karoola - 21-04-2015, 16:46

mibec, domowa pizza z mąki pełnoziarnistej z dowolnymi dodatkami (właśnie siedzi w piekarniku ;D ). Mam przepis od tenshii i jest świetny :) A roboty malutko :)
mibec - 21-04-2015, 16:51

AnIeLa, Karoola dzieki :)

Karoola napisał/a:
domowa pizza z mąki pełnoziarnistej z dowolnymi dodatkami
ja dosc czesto robie prawie-dukanowa z otrab (prawie, bo z normalnym serem ;) ).
Milena - 21-04-2015, 17:02

mibec, najszybszym daniem wg mnie jest kuskus, a i nie trudno o pomysły z czym zrobić, bo można i z warzywami w różnej formie jak i na słodko, kto w czym gustuje :) Nie wspomnę o tym, że to wartościowy i lekki posiłek z dużą zawartością błonnika - to tak propos diet ;)
mibec - 21-04-2015, 18:05

Milena, glupie pytanie - jak się robi kuskus? Gotuje jak ryz? Nie kojarze zebym kiedykolwiek jadla... :confused:
Milena - 21-04-2015, 18:18

Kuskusu się nie gotuje, zalewa się go tylko wrząca wodą i odstawia na 5 minut :)
mibec - 21-04-2015, 22:22

Milena, dzieki - musze sprobowac :haha:
Weronika_S - 22-04-2015, 09:10

Może makaron ryżowy z łososiem? :)
Łososia ( ja biorę filet) marynuje się w 3 łyżkach sosu sojowego, łyżce syropu klonowego i dwóch łyżeczkach octu ryżowego albo soku z limonki, wstawia do pieca 190 stopni na 18 minut. W międzyczasie gotuję makaron ryżowy ( najbardziej mi pasuje taki długi, ala spaghetti). Na rozgrzanej patelni podprażam łyżkę sezamu, trzeba uważać żeby nie przypalić bo będzie gorzki. Ściągam sezam, rozgrzewam odrobinę oleju sezamowego( może być zwykły) i smażę białą część dymki, ząbek czosnku i łyżkę startego świeżego imbiru, dosłownie ok minuty, na koniec dodaję papryczkę chilli. Do tego wrzucam upieczonego łososia ze wszystkim sosem, ugotowany makaron i podprażony sezam. Zdejmuję z ognia, dodaję mnóstwo świeżej mięty, bazylii, kolendry i szczypiorek z dymki. Można dodatkowo skropić jeszcze sosem sojowym i sokiem z limonki, w zależności od preferencji smakowych :)

mibec - 22-04-2015, 10:55

Weronika_S, na pewno pyszne, ale ja nie jadam ryb ;)
Spróbuję tego makaronu z mieskiem.

Ewelina - 23-04-2015, 07:12

Weronika_S, Jako, że uwielbiam łososia na pewno spróbuję twój przepis :haha:
Almathea83 - 23-04-2015, 18:49

mibec, z takich bardziej dukanowych to np naleśniki otrębowe z nadzieniem np mięsnym (mięso mielone z jakimiś warzywami i sosem np pomidorowym). Ja lubię też zapiekanki ale fit to to nie jest, np makaron (może być ciemny) trochę podgotowuję, do tego filet, kukurydza, pieczarki, zalewam sosem z 2 jajek i no właśnie śmietanki 30% z przyprawami, dodaję trochę tartego sera i zapiekam ok pół godziny :)
hrypek - 04-02-2019, 14:20

Moje ostatnie odkrycie kulinarne nie jest może wyjątkowe dla innych, ale ja zajadam się tym wybitnie.Schab duszony z marchewką w delikatnym sosie sojowym... Mniam!
https://www.kwestiasmaku....rem-i-marchewka

xereesv - 28-09-2019, 11:02

Ktoś może zna przepis na ciasto zwane "Mako marcuś"? W składzie ma ser, jakąś piankę, mak i marcepan.