| |
forum.labradory.org
|
 |
Psychika i zachowanie - Pies nie chce spać na własnym legowisku
Hebi - 28-08-2009, 17:14 Temat postu: Pies nie chce spać na własnym legowisku Witam. Mam 3 miesięcznego labka i nie wiem jak nauczyć go spać na legowisku.
Ma na nim swoje zabawki, kości a i tak śpi na ziemi koło mojego łóżka.
Na legowisku położy może 3 razy wciągu całego dnia i to na max 5 min.
Mamy go już tydzień, może to zbyt krótko.
A więc proszę o pomoc i porady jak nauczyliście swoje labki spać na legowisku.
Bora - 28-08-2009, 17:34
| Hebi napisał/a: | | a i tak śpi na ziemi koło mojego łóżka. |
Może jest mu najzwyczajniej w świecie za gorąco... może też legowisko stoi w niewłaściwym miejscu, albo za głośno mu, albo czuje sie samotny
papisia - 28-08-2009, 17:50
Hebi, ja nie nauczyłam...
Mam 3legowiska w domu, a i tak najlepsza jest kanapa, nasze łóżko ewentualnie zimna podłoga...
Na posłaniach możesz znaleźć wszystko - gryzaki, zabawki, butelki plastikowe, ukradzione skarpetki, ale psa zastaniesz tam sporadycznie...
Może spróbuj znaleźć na posłanie miejsce gdzie będzie mógł wszystko widzieć, a jednocześnie nie będzie mu tam nikt przeszkadzał? Może mu po prostu miejsce nie odpowiada, albo jak napisała Bora - jest mu za gorąco.
mawi27 - 28-08-2009, 18:25
ja zobaczylam gdzie Larze jest najwygodnieji gdzie najczesciej sie poklada do wypoczynku u nas takim miejscem jest lazienka , tam tez jej polozylismy legowisko, ale nie takie kupne ze sklepu, tylko wzielamjej dalam nasze jedno gorsze grube frotowe przescieradlo zszylam to na ksztalt prostokata tak zeby nie rozbeblala i tam w to miejsce jej ulozylam, bez problemu zaakceptowala i poslanie i miejsce a na dodatek czuje sie bezpiecznie bo czuje nasz zapach na tym lezanku i chyba to bylo dobre posuniecie ))
Hebi - 28-08-2009, 18:30
Samotna nie jest, możliwe że jest zbyt głośno i ciepło, ale trudno będzie znaleźć miejsce zimniejsze od kafelek
Popróbuje poprzestawiać legowisko.
sopel - 28-08-2009, 18:41
mój Fuksik na poczatku tez nie bardzo chcial spac w legowisku i spał w kazym miejscu w pokoju tylko nie tam ale po pewnym czasie sam stwierdził że tam jest jego miejsce i juz teraz widać że czuje sie tam jak u siebie i w nocy tam sypia.
clicers87 - 28-08-2009, 18:48
Ja zanosiłem maluszka do legowiska ( na noc) i czekałem,aż zaśnie. Trwało to ok. 2 tygodni.
Teraz sam idzie na komendę "miejsce" plus nagroda. Konsekwencja i cierpliwość.
kasiula_86 - 29-08-2009, 12:36
Fado idzie na miejsce na komende w ciagu dnia przewaznie spi na kafelkach lub tam gdzie my jestesmy w tym pokoju nie chce byc sam
Thora - 30-08-2009, 16:27
nom przesta mu legowisko tam gdzie lubi, bo moze tamto miejsce mu nie odpowiada...I powodzenia ze slicznym labciem
słowiczek - 07-09-2009, 14:17
Nasza sunia też nie chciała spać w swoich betach. Jak gdzies kimała na podłodze przenosialm ją delikatnie na swoje legowisko, a gdy się obudziła głaskałam aż zasypiała dalej. Okazało się, ze tylko w dzień spała tam gdzie legła, więc dałam sobie spokój...
Teraz część nocy przesypia na miejscu a i w dzień też jej się zdarza ułożyć w swoim legowisku.
Moim zdaniem, pies musiał się poprostu przyzwyczaić.
gwiazdka - 07-09-2009, 18:32
Ja nie wiemm co doradzić bo nie miałam z tym problemu... moja śpi odkąd pamiętam w swoim legowisku i nie ma z tym problemu.. zawszę jak wraca ze spaceru albo po prostu chce jej się lulać idzie do swojego łóżeczka i śpi
bartek.richie - 07-09-2009, 19:03
Ja mysle ze to samo przyjdzie moj dopiero z tydzien temu zaczal sam chodzic na legowisko i tam spac (a ma juz ponad 7 msc)... takto spal caly czas w pokoju.
Bora - 07-09-2009, 23:07
Bora śpi na kanapie choć ma wypasione legowicho... walczyłam z wchodzeniem psa do pościeli, na kanapy, fotele... miesiącami... odpuściłam... walka z wiatrakami.
Teraz też leży na kanapie i chrapie jak opętana. A legowisko czeka, aż panna łaskawie tam zajrzy
AnTrOpKa - 07-09-2009, 23:18
Hexa ma legowisko w korytarzu. Dlaczego? Ponieważ tam jej chłodniej oraz... to główne miejsce gdzie przewija sie najwiecej ludzi i których Hexa moze przywitać jako pierwsza Przecież ona zawsze musi być na bieżąco kto wchodzi i wychodzi.
Od pierwszego jej dnia w domu od razu spała na legowisku Sama automatycznie się tam kieruje po spacerach lub gdy jest zmeczona.
Jednak czasami, gdy ma ochotę na zblizenia to sprytnie otwiera sobie w nocy drzwi (mimo ze otwieraja sie do wewnatrz) i wślizguje do mnie do łoża
Natomiast gdy jesteśmy w Szcz to zawsze śpi ze mną.. ale ja ją sama wołam
krzysiu777a - 17-09-2009, 20:14
Nulka śpi wszędzie, chociaż ma różne etapy; w lecie owija się wokół kibelka jak precel i tam spędza większość czasu, jak jest chłodniej, śpi na plecach w salonie, albo pod łóżkiem, również na plecach (spod łóżka wystają tylko ogon i łapy), czasem z kotem na kanapie, czasem w kuchni pod lodówką, noc, w noc, chociaż ma zakaz, czeka aż zaśniemy i ładuje się do łóżka - gdzie śpi mi na głowie, nie śpi tylko na swoim posłaniu, które za to regularnie obsikuje..., także reguły, wśród labków chyba nie ma...
mTa22 - 17-09-2009, 21:35
my Roniego przyzwyczailiśmy do spania w łóżku... jednak idzie jesień a to oznacza, że pies będzie przychodził do domu mokry i brudny, do tego trochę urósł i jakby dużo miejsca zajmuje. postanowiliśmy oduczyć go spania w łóżku, choć odkładałam to jak mogłam, bo domyślałam się ile roboty mnie czeka... pierwsza noc (i tu moje zaskoczenie), Roni kilka razy próbował wejść, powiedziałam stanowcze nie i pokazałam jego miejsce (obok łóżka) i... poszedł tam, druga noc podobna, trzecia - ani razu nie próbował wejść!! od tego czasu minęły jakieś dwa tyg i raz na jakiś czas próbuje wejść nad ranem. Raz wymiękłam i go wpuściłam, ale wiem, że to było trochę niekonsekwentne, na szczęście chyba zrozumiał gdzie jego miejsce poza tym w dzień na legowisku nie śpi prawie wcale, noc przesypia tam całą (ze późno chodzę spać, królik o 5 budzi mnie na śniadanie więc wiem co młody wyrabia w nocy)
troskliwa - 17-09-2009, 22:05
Moja Buba w ciagu calego dnia spi najczesciej pod drzwiami ewent w swoim wiklinowym koszu , ale ma druga opcje inne gabczaste legowisko.Ale jak przychodzi wieczor i mama z tata kłada sie do łożka no to gdzie wlecze sie nasza sucz do wyra uklada sie i zasypia i co ? przeciez jej nie wygonie !mTa22 lapki sie pieskowi myje wiec nie ma opcji brudu i pisaku .A ze nogi troche bola bo człek spi jak embrion to juz inna sprawa , ale to nasza kochana Abi i koniec
supergirl - 18-09-2009, 21:37
Amber nauczył się spać u siebie, jak oduczałam go spania ze mną w łóżku Trwało to trzy noce, ale opłacało się. Teraz codziennie wieczorem Ambuś idzie do siebie i smacznie śpi do samego rana
szrekus - 18-09-2009, 23:56
Michu w ciągu dnia uwielbia spać pod stołami. Obojętnie gdzie, ważne żeby był stół W nocy za to śpi gdzie popadnie... Wszędzie, tylko nie na legowisku...
Yerenia - 19-09-2009, 09:10
supergirl a jaki mialas na to sposob? konsekwentne zrzucanie z lozka ? czy jakis inny?
shieeea - 04-12-2009, 17:23
Niestety, ale problem spania w swoim legowisku dopadł i nas. Chili wskakuje do łóżka, a swoje już zaczęła ważyć Mówimy jej stanowczo "zejdź"-schodzi... Ale niestety wskakuje ponownie. Może zakup nowego legowiska coś da? Dodam jeszcze, że jej leżanka znajduje się obok naszego łóżka, żeby nie czuła się samotnie.
Diana S - 04-12-2009, 18:16
Nowe posłanie tutaj nic nie da...
Trzeba uczyć psa konsekwentnie, co nie jest łatwe, a bardzo trudne...jak raz sie pozwoli psu spać w nocy z wł. to apokalipsa, abba i fatima
Jednak, jest to do zrobienia....ile ja miałam nieprzespanych nocy....jak uczyliśmy naszego psa spać na swoim posłaniu...chodziłam do pracy nieprzytomna...ale opłaciło sie...pies...spi w swoim koszu....
paula81 - 19-12-2009, 19:23
Shira od początku jak była u nas to spała w legowisku obok łóżka, ale niestety spodobało jej się spanie w łóżku i teraz najchętniej śpi na mnie ( potrafi położyć się na mojej głowie i jakby nie zauważyć że coś jest nie tak ). Jak się ją wywal do siebie to z prędkością światła wraca na wyrko. Nie wiem jak mam to opanować, ale faktem jest że zajmuje ona coraz więcej miejsca, a to nie jest wygodne dla nikogo
dzionga - 19-12-2009, 19:37
Claire na Początku zasnęła na podłodze,ale przeniosłam ja na legowisko i od tego czasu śpi na legowisku xD
Chyba jej się to bardziej spodobało niż podłoga
Ewelina - 19-12-2009, 21:55
Yoko zazwyczaj przychodzi do mojego łóżka nad ranem, ale zawsze śpi w nogach.Mamy duże łóżko więc nam nie przeszkadza
Mistic - 20-12-2009, 10:01
Misty w nocy grzecznie spi na swoim miejscu, dopiero rano jak jej pan idzie do pracy to pakuje się obok mnie i tak sobie dosypiamy razem.
Posłanko ma niedaleko od naszego łóżka, zrobione z ostatniej ocalałej gąbki, która wchodziła w skład olbrzymiego narożnika, reszta nie przetrzymała kontaktu z potworkiem.
Na to ma położoną dodatkowo podusię którą uznała za swoją od pierwszego dnia u nas.
happy dog - 12-04-2011, 11:50
ja mam taką metodę : wrzucam smakołyki i czekam pies sam wchodzą po smakołyki zauważy że jest fajnie i zacznie korzystać z legowiska
petrelli - 12-04-2011, 11:55
Miałem ten sam problem i powiem Wam, że nie ma innej cudownej metody, jest tylko jedna - konsekwencja. Pies choć uparty to w końcu zrozumie. Ale nie ma przeproś, bo jak się ulegnie raz drugi to potem za skarby świata nie oduczysz psiaka włażenia na łóżko w każdym razie przyjdzie to jeszcze trudniej niż za pierwszym razem.
siulentas - 13-04-2011, 20:42
moje male cudo ma swoja wielka poduche w schowku gdzie ma tzw swoj pokoik wie ze to jego miejsce znosi tam zabawki i wogole ale zadko sie tam polozy kladzie sie za to obok chyba za goraco mu na grubej podusi ale na noc najczesciej spi z nami w lozku ale raczej juz niedlugo czas go nauczyc spac samamu bo to potem problem tylko bedzie... hmmm na poslanko poduzie narazie wiecej sika niz tam spi hmmm...
|
|