|
forum.labradory.org
|
|
Seksuologia i rozród - Kastracja a sterylizacja
mawi27 - 20-10-2009, 22:20 Temat postu: Kastracja a sterylizacja znalazlam cos ciekawego w necie, wypowiedz jednego z weterynarzy na temat różnic z których mało kto ponoc zdaje sobie sprawę
Kastracja jest pojęciem szerszym niż sterylizacja.
Sterylizacja polega na ubezpłodnieniu bez usuwania gonad (jajników) czyli na przecięciu i podwiązaniu lub tylko na podwiązaniu jajowodów, co uniemożliwia komórce jajowej zejście do macicy a plemnikom spotkanie się z komórka jajową, a zatem nie może dojść do zapłodnienia. Nie mniej, pozostają wszystkie inne funkcje i zachowania seksualne, związane z rozrodem, a także wszelkie objawy i konsekwencje aktywności hormonalnej u suki (w tym również zaburzenia hormonalne).
Kastracja polega na ubezpłodnieniu z usunięciem gonad (jajników). Wykonuje się dwa rodzaje kastracji u suk: wycięcie jajników wraz z macicą (preferowane) i wycięcie tylko jajników z pozostawieniem macicy (niezalecane). Skutkiem kastracji jest nie tylko pozbawienie suki możliwości prokreacyjnych ale również zachowań charakterystycznych dla gry hormonalnej związanej z cyklem płciowym. Zatem suka, oprócz tego że nie będzie mogła zajść w ciążę, nie będzie miała cieczki i nie będzie zachowywała się typowo dla suk w rui (ucieczki w poszukiwaniu partnera, znaczenie terenu, flirtowanie i dopuszczanie wybranego partnera) a także przywabianie samców feromonami rujowymi.
Każdy lekarz prowadzący działalność musi mieć odpowiednio wyposażony gabinet, przychodnię, lecznicę lub klinikę, do tego by prowadzić działalność weterynaryjną na odpowiednim poziomie (stosownie do statusu jaki posiada jego zakład leczniczy dla zwierząt). Najprostszym zakładem leczniczym dla zwierząt jest gabinet, a potem kolejno do najbardziej zaawansowanego: przychodnia, lecznica i klinika.
Zaburzenia hormonalne mogą prowadzić do wielu powikłań i chorób, w tym do nowotworów, ropomacicza itp.
Metoda (np. tradycyjna lub endoskopowa) wykonania samego zabiegu zależy od lekarza weterynarii – czyli od jego preferencji, umiejętności lub usprzętowienia, a także od rodzaju zabiegu i stany pacjenta (nie zawsze można zastosować metodę endoskopową).
Czas zdrowienia zależy od zastosowanej metody i od zakresu zabiegu oraz od przebiegu zdrowienia (gojenia), a także od stanu zdrowia pacjenta i od jego wieku. Zazwyczaj zdrowienie trwa tyle ile potrzeba na zagojenie rany pooperacyjnej (gdy można zdjąć szwy).
Po zabiegu nie powinny następować żadne zmiany w zachowaniu i psychice, o ile nie zatuczy się suki. Nie będą się natomiast pojawiały objawy i zachowania związane z cyklem płciowym.
Wygląd i stan zdrowia suki nie powinien ulec zmianie o ile będzie żywiona stosownie do jej statusu (stan po kastracji).
Wena - 21-10-2009, 17:09
no ja do tej pory sądziłam że kastruje się psy a sterylizuje suki, więc teraz chyba się wypowiedzie czy wasze sunie są kastrwane czy sterylizowane bo nie wiem co mnie czeka za niedługi czas, czy jak pójdę do weta na zabieg to on będzie wiedział co ja chcę jeśli powiem że chcę sterylizować
Lorena - 21-10-2009, 18:54
mawi27, skąd to masz? chciałabym przeczytać całość.
mawi27 - 21-10-2009, 19:24
Lorena napisał/a: | mawi27, skąd to masz? chciałabym przeczytać całość. |
prosze tu masz linka do tej strony gdzie to znalazlam http://animonda.pl/read.php?15,478439, jest tam wiele tematow godnych polecenia a wszystko znajduje sie na stronie firmy karm Animonda
sodalis - 22-10-2009, 09:20
Tak teoretycznie i książkowo - kastracja to usunięcie jąder lub jajników, a sterylizacja podwiązanie/przecięcie nasieniowodów lub jajowodów.
Potocznie jednak używa się terminu kastracja dla samców, a sterylizacja dla samic i już tak mocno się to w naszym języku zalęgło, że obecnie nawet w publikacjach naukowych można spotkać się z używaniem nazwy sterylizacja dla zabiegu owariohisterektomii u suki czy też kotki.
|
|