| |
forum.labradory.org
|
 |
Hodowle - Szczeniaczki rodowodowe - niewystawowe
papisia - 26-11-2009, 11:38 Temat postu: Szczeniaczki rodowodowe - niewystawowe W związku z tym, że wiele osób nie stać na jednorazowy wydatek w kwocie 1800 czy 2000zł, a marzą o labradorze z krwi i kości postanowiłam założyć wątek informacyjny o domisiach
Domisie to szczeniaczki niewystawowe. Zdrowe, zadbane, niejednokrotnie najpiękniejsze z miotu jednak posiadające wady dyskwalifikujące je z wystaw, a tym samym z hodowli.
Są to np. wady zgryzu, które psu nie przeszkadzają w normalnym funkcjonowaniu.
Cena takiego szczeniaczka jest dużo niższa (rzędu 800 - 900zł).
Wątek absolutnie nie ma stanowić reklamy hodowli, ani nie jest ofertą sprzedaży szczeniąt - to wątek informacyjny. Jest również sporo osób, które takiego szczeniaczka poszukują i myślę, że może to ułatwić sprawę w poszukiwaniu.
Tym samym na dzień dzisiejszy mam informacje o dwóch domisiach - czekoladowych labradorkach z wadami zgryzu. Informacje podam tylko na pw
kejsii - 26-11-2009, 19:53
Bardzo dobry pomysł jak ktoś ma dać 800zł za czekolade z pseudo to niech lepiej kupi domisia
Ewelina - 27-11-2009, 15:08
papisia, Założyłaś słuszny temat
Katrinaxxl - 28-11-2009, 01:50
Ja bym chciała sie tylko dowiedzieć jak wyglądaja takie maluchy z wadą zgryzu? Macie jakies fotki? chodzi mi o to czy są jakoś bardzo zdeformowane czy cuś
sodalis - 28-11-2009, 09:11
| Katrinaxxl napisał/a: | Ja bym chciała sie tylko dowiedzieć jak wyglądaja takie maluchy z wadą zgryzu? Macie jakies fotki? chodzi mi o to czy są jakoś bardzo zdeformowane czy cuś |
W większości przypadków wyglądają zupełnie normalnie, wystarczy, że zgryz przesunięty jest o 1-2 mm i już pies jest niewystawowy, a nie ma to żadnego wpływu na ich wygląd zewnętrzny.
papisia - 28-11-2009, 10:52
źródło: http://www.alfatauri.pl/zdjecia/wzorzec/zgryz.jpg
Wada jeśli nie jest kosmicznie duża nie ma wpływu na wygląd zewnętrzny psa i wyraz pyszczka.
orlosia - 29-11-2009, 12:22
chodz pieski brane z pseudo tez mogą miec nieprawidłowy zgryz ... wiec juz lepiej dołozyć pieniądze
papisia - 29-11-2009, 12:37
| orlosia12 napisał/a: | | chodz pieski brane z pseudo tez mogą miec nieprawidłowy zgryz |
Zgadza się A powiedzmy sobie szczerze - ile osób biorących psa z pseudohodowli zajrzało mu w zęby? albo rodzicom? Pewnie nikt bo do niczego im ten zgryz prawidłowy nie jest potrzebny... Nie kupują psa do wystaw, nie będą musieli robić uprawnień hodowlanych, a jak będą chcieli rozmnożyć to i tak rozmnożą czy ma wadę zgryzu czy też jej nie ma... Często nawet nie badają psów w kierunku dysplazji, a co dopiero przejmowaliby się takimi pierdołami jak zęby
Katrinaxxl - 30-11-2009, 00:01
Dzieki za fotki. Ja Figo ma rodowód ale nawet do głowy mi nie przyszlo zajrzeć mu w zęby jak go brałam
AnTrOpKa - 30-11-2009, 00:52
Mój TŻ swojemu Goldenowi nie sprawdził i hodowca sprzedał mu jednostronnego wnętra w cenie normalnego szczeniaka
inkapek - 30-11-2009, 18:26
Ja jajka i zęby od razu sprawdzałam
Katrinaxxl - 01-12-2009, 00:29
Ja niestety nie... ale naszczęście Figusio ma wszystko na swoim miejscu
Agakor - 01-12-2009, 09:46
Papisia, ogromne brawa za ten wątek, świetny pomysł
Czy zgłosił się już ktoś do Ciebie w sprawie szczeniaczków? Ja gdybym nie miała labka, a marzyłabym o zdrowym piesku, na pewno bym reflektowała na takiego niewystawowego psiaka, ale ze sprawdzonej hodowli
papisia - 01-12-2009, 12:36
Agakor, chwilowo zero zainteresowania
Może uda mi się na dniach zdobyć zdjęcia czekoladek.
Jak tylko otrzymam zdjęcia to wstawię pokazać, że to normalne, fajne kluchy
Edit:
Jest już na labotece:
http://www.laboteka.pl/co...ntries/795a.jpg
Agakor - 02-12-2009, 09:50
Prześliczny jest ten maluch, wcale nie widac, że jest niewystawowy, i jaką ma świetną sylwetkę i kolorek Gdybym nie miała psiaka albo chciałabym drugiego, na pewno bym się na niego skusiła
Ważne, żeby trafił w dobre ręce, a nie do jakiegoś pseudo
thyna26 - 03-12-2009, 05:39
Moja sunia też rodowodowa, ale tak jak większość nie zajrzałam jej w zęby, do głowy mi to nie przyszło Zaufałam hodowczyni i się nie zawiodłam
Sara_R - 15-01-2010, 12:11
W kwietniu lub maju planuję kupić sunię biszkoptową.
Jak najbradziej zależy mi na zdrowym szczeniaczku,
BARDZO chciałabym mieć szansę kupić domisia, ale jak mam go szukac?
Bora - 18-01-2010, 13:49
Bardzo proszę nie zamieszczać ofert sprzedaży szczeniąt. Wszelkie informacje o domisiach proszę zgłaszać poprzez prywatną wiadomość osobie odpowiedzialnej za prowadzenie wątku (papisia). Proszę podać dane kontaktowe, dane dotyczące wady szczeniaczka, umaszczenia, daty urodzenia, dane rodziców, zdjęcie etc. Forum nie pośredniczy w sprzedaży szczeniąt. Wątek ma charakter informacyjny, jest wątkiem potrzebnym jednakże by był zgodny z regulaminem forum bardzo prosimy o zastosowanie się do próśb administracji i nie zamieszczanie żadnych ogłoszeń. Na forum będą ukazywać się zdawkowe informacje dotyczące szczeniąt niewystawowych, z kolei dokładniejszych informacji w tym namiarów na hodowcę będzie udzielać osoba prowadząca wątek już poza forum.
papisia - 07-04-2010, 20:42
Mam namiary na dwa domisie z wadą zgryzu - dwóch przystojnych panów. Info tylko na PW
MissMe - 10-04-2013, 23:01
Witam, widzę że w temacie od dawna cisza. Czyżby hodowcy wyeliminowali te wady? Jeżeli ktoś słyszał o domisiu, to byłabym wdzięczna za informację. Bardzo chcę małego labka, ale nie stać mnie aby wydać powyżej 1500 zł - zwłaszcza, że do tego dochodzi spora suma na wyprawkę Chcę prawdziwego labradora, z którego wyrośnie 100% Labrador. Proszę Was o pomoc i z góry dziekuję.
luizka4don - 10-04-2013, 23:05
Mozna dostac labka ,,prawdziwego `` wystawowego za 1200 zł
MissMe - 10-04-2013, 23:22
luizka4don Ja jak do tej pory to spotykam się z cenami od 2000 (psiaków szukam w hodowlach zrzeszonych w zkwp) jeżeli możesz podać mi namiary na PW takowej hodowli to byłabym wdzięczna.
luizka4don - 10-04-2013, 23:38
Ja pol roku temu kupilam szczeniaka z rodowodem zkwp za 1200 zl i jak szukalam to spotkalam sie jeszcze 3 razy ze szczeniakami w tej cenie prawda byly tez w niektorych po 1500 nawet do 2500 3000tys wystarczy dobrze poszukac podzwonic albo powysylac maile . Ja zanim znalazlam napisalam wiele maili
[ Dodano: 10-04-2013, 23:40 ]
musisz szukac w mniej znanych hodowlach
MissMe - 11-04-2013, 00:53
Staram się, tylko strasznie dużo czasu zajmuje przesiewanie tych z "rodowodem Kennel Club" np a wiem, ze są to stowarzyszenia nie do końca pewnego źródła... Tak więc albo cena albo jakiś dziwne stowarzyszenie ze swoimi własnymi metrykami, ehh zwariować idzie
luizka4don - 11-04-2013, 10:08
oJ tak trzeba uwazac na te pseudohodowle
Elazar - 11-04-2013, 10:32
MissMe,
Polecam zapoznanie się również z wątkiem który założyłem pod kątem ludzi planujących kupić rodowodowego szczeniaczka. Każdy szczeniaczek - wystawowy lub domiś - powinien mieć udokumentowane przez ZKwP pochodzenie.
http://forum.labradory.org/viewtopic.php?t=9389
szalej - 11-04-2013, 12:12
MissMe, cena ceną, ale pamiętajmy też, żeby szczeniak którego kupujemy zkwp jednak różnił się od tych z pseudo! Bo oczywiście, nie raz są i "wystawowe" szczeniaki zkwp za 800 zł, ale trzymane w warunkach jak z pseudo, rodzice tylko hodowlanka i hd. pamiętajmy, że bardzo ważne są też badania jakie mieli zrobione rodzice, warunki w jakich są trzymane szczenięta i charaktery rodziców! To zawiera się w cenie
Ania_Z - 11-04-2013, 13:53
MissMe, do 1500 zł możesz spokojnie mieć labusia z rodowodem ZKWP z małej domowej hodowli. Tak jak napisała szalej patrz na badania. Minimum to HD + ED u obojga rodziców i PRA N/N u chociaż jednego.
aganica - 11-04-2013, 17:19
| Ania_Z napisał/a: | | Minimum to HD + ED u obojga rodziców i PRA N/N u chociaż jednego. |
Opis kopiuję ze znanej mi hodowli. która szczenięta niewystawowe sprzedaje za "symboliczną kwotę"
Oboje rodzice do obejrzenia na miejscu, oboje wolni od dysplazji stawów biodrowych i łokciowych, dzięki badaniom genetycznym rodziców wiemy, że żadne szczenie z tego miotu nie zachoruje na prcdPRA, EIC ani Miopatię.
Nie podaję która to hodowla bo... to nie miejsce na reklamę
MissMe - 11-04-2013, 20:09
| luizka4don napisał/a: | | oJ tak trzeba uwazac na te pseudohodowle | Właśnie uważam, dlatego proszę Was o pomoc, ponieważ czasami trudno jest ustalić czy mam do czynienia z hodowla czy z pseudohodowlą.
Nigdy nie miałam do czynienia z psami rodowodowymi i do tej pory zawsze brałam psiaki ze schroniska czy od sąsiadki, zawsze były to kundelki (tutaj sie pochwalę, że mój ostatni mały kundelek odszedł w wieku prawie 18 lat)
Elzar & Szalej & Ania_Z Od dawna chciałam pięknego labradora, i od dawna czytam forum - nie udzielam się bo nie czuję się pełnoprawnym userem ;p do czasu kiedy postanowiłam zacząć sie rozglądać za szczeniakiem i dzięki Wam wiem na co zwracać uwagę: badania rodziców, warunki w jakim żyją psy oraz najważniejsze , pochodzenie psa. Chcę psa sprawdzonego, zdrowego - w chwili obecnej mam dołożone 2000 na ten cel, jednak jak pisałam kupno szczeniaka to dopiero początek, bo do tego dochodzi jeszcze zakup karmy, zabawek, posłania, wizyty u weterynarza.. Zresztą co ja pisze skoro sami wszystko wiecie i to jeszcze bardziej niż ja ;p Nie czuje się komfortowo mając na szczeniaka "tylko" 1500zl. Niestety spotkałam się z opiniami, że na szczeniaku nie wolno oszczędzać, że w dobrych hodowlach jego utrzymanie kosztuje. Wiem o tym i gdybym miała na względzie psa wystawowego to ceną bym się nie przejmowała. Pies do kochania bo na wystawach się nie znam
aganica chyba wiem o jaka hodowlę Ci chodzi - za dużo ich juz przeglądałam i ten wklejony cytat zapadł mi w pamięć ;>
[ Dodano: 11-04-2013, 22:04 ]
Hmmm nie mogę edytować postu
Chciałam poinformować, że muszę wyjechać na ok dwa tygodnie (może krócej) i nie bardzo będę mogła się udzielać. Nie chce abyście pomyśleli że uciekam ;p Szczeniaka szukam nadal.
Pozdrawiam
Vajola - 03-06-2013, 21:03
Witam wszystkich,
mam pytanko, czy wady u szczeniaczków powinny być wpisane w metrykę? i czy wady w umaszczeniu również kwalifikuje pieski jako rodowodowe - niewystawowe?
donia457 - 03-06-2013, 23:13
Vajola, niestety,kazda wada u szczeniaka nie jest wpisywana w rodowód,chociaz dany szczeniak go posiada
Krystyna - 04-06-2013, 06:35
hodowca moze (ale niestety nie musi) wpisac w metryczke np "pies niehodowlany - wadliwe umaszczenie"
[ Dodano: 20-06-2013, 09:33 ]
Mam informacje o niewystawowym szczeniaczku biszkoptowym, zeby nie zostac posadzona o reklame zainteresowanych prosze o kontakt PW lub mailowy
monia.b.sz - 05-09-2013, 09:36
Proszę mi powiedzieć, czy brak czarnego pigmentu u biszkopta go dyskwalifikuje?
donia457 - 05-09-2013, 09:39
monia.b.sz, tak,jest to pies NBP ,taki psiak udzialu w wystawach nie bierze
Weronika_S - 05-09-2013, 11:06
monia.b.sz, teoretycznie tak, jednak w praktyce wygląda to tak,że np. CACIBa(wniosek na międzynarodowego championa) w Kielacach w którymś roku(ubiegłym albo rok wcześniej) zgranął pies NBP.Poszukam zdjęcia.
shila1404 - 06-09-2013, 11:00
NBP nie dyskwalifikuje psa z udziału w wystawach tak jak np wada zgryzu. Brak pigmentu jest niepożądany więc nie powinno się wybierać na wystawy psa NBP.
A ktoś może spotkał się z wystawowymi psami ale z małą białą plamką na piersi?
Czy taki pies też powinien mieć w metryczce wpisane że to "wada umaszczenia"?
LittleWish - 06-09-2013, 12:38
Zgodnie ze wzorcem mała biała plamka na piersi jest dopuszczalna, nie jest wadą.
shila1404 - 06-09-2013, 13:04
| LittleWish napisał/a: | | Zgodnie ze wzorcem mała biała plamka na piersi jest dopuszczalna, nie jest wadą. |
To to wiedziałam
Chodziło mi bardziej że jest to cecha na pewno niepożądana. Zastanawiam się po prostu czy hodowca wpisuje takie szczegóły w metryczkę
Tsunami - 08-09-2013, 09:07
| shila1404 napisał/a: |
Chodziło mi bardziej że jest to cecha na pewno niepożądana. Zastanawiam się po prostu czy hodowca wpisuje takie szczegóły w metryczkę |
Dlaczego niepożądana? Jest dopuszczona we wzorcu, czyli przez większość sędziów kompletnie ignorowana podczas oceny. Tak też powinno się na to patrzeć, oceniając eksterier. I te plamki czasem są bardzo duże, a nikomu to raczej nie przeszkadza.
A u szczeniaków b. często takie znaczenia są, a później z wiekiem znikają.
deadend - 08-09-2013, 09:41
Strasznie mi się takie plamki podobają te białę na piersi są cudowniaste. Hodowle nawet w "naszym" związku kynologicznym są różne, w jednej hodowli, małej nieznanej suka bywała kryta cieczka po cieczce jeśli te wypadały w innym roku kalendarzowym, więc miała np szczeniaki na jesieni a potem na wiosnę i to nie jednorazowa sytuacja - taka legalna fabryczka.
Quaddo - 08-09-2013, 09:50
| MissMe napisał/a: | | Kennel Club" np a wiem, ze są to stowarzyszenia nie do końca pewnego źródła.. |
no przepraszam ale akurat Kennel Club jest znaną organizacją, wręcz najstajszą na świecie. http://pl.wikipedia.org/w..._United_Kingdom
neravia - 08-09-2013, 10:27
Quaddo, akurat z brytyjskiego kennel club mało kto w Polsce ma psy, za to spotkałam się z ogłoszeniami (pseudohowców), gdzie podawali, że psy są zarejestrowane w Kennel Club dla czystej formalności portali ogłoszeniowych, bo oczywiście szczeniaki żadnych papierów nie miały
Quaddo - 08-09-2013, 11:07
to chamstwo. to powinno byc jakoś prawnie uregulowane.
Krystyna - 18-09-2013, 09:38
mam informacje o czarnej suczce, do kochania za pol ceny - mala nie z mojej hodowli ale fajna (wiem bo widzialam) . Wiecej na pw lub maila
Elazar - 21-10-2013, 14:43
znalazłem takie ogłoszenie http://allegro.pl/3-miesi...3644429563.html
zastanawia mnie czy taki "biały krawacik" u czarnego labradora jest dopuszczalny czy też może krycie nie do końca było "przemyślane i pod kontrolą" ???
anna34 - 21-10-2013, 14:46
| Elazar napisał/a: | | zastanawia mnie czy taki "biały krawacik" u czarnego labradora jest dopuszczalny czy też może krycie nie do końca było "przemyślane i pod kontrolą" ??? |
Dopuszczalny
Elazar - 21-10-2013, 15:28
hmmm według wzorca rasy "Dopuszczalna jest mała, biała plamka na przedpiersiu" to co widać na zdjęciu na allegro to jest stanowczo więcej niż mała plamka
Karoola - 21-10-2013, 16:04
Elazar, przecież w ogłoszeniu jest jak byk napisane:
| Cytat: | | Maluch, z uwagi na zbyt duży biały krawat i białe plamki na przednich łapkach (za opuszkami) nie może brać udziału w wystawach |
A hodowla zrzeszona w ZKwP.
Gdyby znaczenie było mniejsze (są jakieś wytyczne, czy jedynie nieokreślona "mała plamka"?) to mógłby brać udział w wystawach. Poza tym, jak wygląda reszta rodzeństwa?
A samo znaczenie nie jest jakieś wielkie... błagam, gdyby było takiej wielkości:
http://www.google.pl/imgr...ed=0CKcBEP4dMA4
to by coś musiało znaczyć.
Milena - 21-10-2013, 17:42
| Elazar napisał/a: | | "Dopuszczalna jest mała, biała plamka na przedpiersiu" to co widać na zdjęciu na allegro to jest stanowczo więcej niż mała plamka |
Przecież hodowca wszystko wyjaśnił w aukcji...
effcyk - 21-10-2013, 18:40
| Karoola napisał/a: | | Maluch, z uwagi na zbyt duży biały krawat i białe plamki na przednich łapkach (za opuszkami) nie może brać udziału w wystawach |
kurcze pierwsze słyszę żeby Bolo było nieporządanym znaczeniem dyskwalifikującym z wystawy. Raczej wręcz przeciwnie, nie raz spotkałam się z tym że hodowla ceniła sobie to znamię u swojego psa.
Lorena - 21-10-2013, 19:52
Bolo powinno być głównie w obrębie przestrzeni międzypalcowej, a na przedpiersiu mała plamka jest dopuszczalna, to znaczenie faktycznie jest spore.
szalej - 21-10-2013, 20:48
Mała biała plamka jest ok na wystawach i bolo również - ale że plamka nie jest " mała" to hodowca uczciwie napisał, że szczeniak nie może brać udziału w wystawach. Każdemu może urodzić się niewystawowe szczenie, uważam że hodowca podszedł do tematu uczciwie
Krystyna - 21-10-2013, 21:45
| szalej napisał/a: | Mała biała plamka jest ok na wystawach i bolo również - ale że plamka nie jest " mała" to hodowca uczciwie napisał, że szczeniak nie może brać udziału w wystawach. Każdemu może urodzić się niewystawowe szczenie, uważam że hodowca podszedł do tematu uczciwie |
calkowicie sie zgadzam, nie widze mowiac szczerze z czym problem jesli chodzi o to ogloszenie
anna34 - 21-10-2013, 21:47
| Krystyna napisał/a: | | nie widze mowiac szczerze z czym problem jesli chodzi o to ogloszenie |
ja też nie,ale może Elazar się wypowie w czym widzi problem
Krystyna - 21-10-2013, 21:48
| Lorena napisał/a: | | Bolo powinno być głównie w obrębie przestrzeni międzypalcowej |
Biale wlosy w obrebie przestrzeni miedzypalcowe TO NIE JEST bolo.
deadend - 21-10-2013, 22:22
Ten z aukcji widoczna białą plamkę ma tam chyba gdzie jest bolo, może jest większa niż "zwykłe" bolo.
nikolajewna - 21-10-2013, 22:26
yyyy, wyśmiejecie mnie, ale ja nie wiem co to jest bolo.... Uświadomcie mnie plis
szalej - 21-10-2013, 22:56
nikolajewna, bolo to białe plamki za poduszkami u czarnych psów, o takie:
widać je u szczeniaka na tym zdjęciu:
deadend - 21-10-2013, 22:57
http://greenstonelabrador..._bb3c9edaa4.jpg
tak to wygląda....
To jest znaczenie, które podobno swiadczy o tym, że pies miał wśród przodków psa który nazywał się Banchory Bolo, w wielkim skrócie.
Jak kiedyś prowadziłam wielkie rodowodowe dochodzenia przodków mojego psa, to rzeczywiście idąc po przodkach przodków, do owego Bolo w jego prarodzicach doszłam miałam kiedyś taką fazę, znalazłam stronkę gdzie można było dojść do przodków i odtworzyłam częściowo taki mega rodowód Rika na kilka a może i kilkanaście stron
p.s. widzę, że temat o bolo juz na forum jest, ale nie zostalo tam dokładnie nic wyjaśnione, więc może by te posty jakiś moderator tam dołączył? http://forum.labradory.org/viewtopic.php?t=5246
nikolajewna - 21-10-2013, 23:04
no to już nieco więcej wiem
iwonadp - 22-10-2013, 10:09
A ten maluch jest piękny i te plamki dodają mu uroku .Cudo i już .
Jeżeli ktoś chce pieska do kochania ,zabawy, towarzysza zycia to on jest idealny .
effcyk - 22-10-2013, 10:14
Nestor ma bolo na 3 łapach - swego czasu się tym interesowała,m. Ma to umiejscowione jak ten szczeniak za opuszkami, dowiedziałam się że sędziowie do tego znaczenia podchodzą neutralnie. Ale teraz nie wiem jak to jest "widziane" .
BTW ale to szczenię z plamkami czy bez jest b. urodziwe
Krystyna - 22-10-2013, 10:51
szczenie fajne, po fajnych i zdrowych rodzicach, za prawie darmo - super sprawa dla kogos kto nie marzy o wystawach. Naprawde nie moge zrozumiec w czym problem.
anna34 - 22-10-2013, 10:52
| Krystyna napisał/a: | | szczenie fajne, po fajnych i zdrowych rodzicach, za prawie darmo - super sprawa dla kogos kto nie marzy o wystawach. Naprawde nie moge zrozumiec w czym problem. |
No chyba w niczym,bo oprócz Elazara nikt nie widzi problemu
kakusiek89 - 02-11-2013, 21:08
Jeżeli posiadacie informacje o Labkach niestawowych w rozsądnych cenach w Trójmieście, to jestem jak najbardziej zainteresowana proszę o info na priv.
LittleWish - 06-01-2014, 21:35
Amore Vita fioletowa dziewczynka, trafiła na niecały tydzień do nowych opiekunów, ale niestety twierdzą, że ich córka dostała silnej alergii i trafiła do szpitala ... nie wiem na ile to prawda i nie chcę wnikać, w każdym razie Małą zabraliśmy umawiając się, że poszukamy jej nowego dobrego domu...
Suczka jest bardzo kontaktowa, pieszczoch, ale też skora do zabawy, chętnie załatwia się na dworze jak tylko drzwi na taras są otwarte.
Jeśli ktoś jest zainteresowany proszę o PW, warunki do uzgodnienia.
Karoola - 06-01-2014, 21:55
A córka wcześniej w życiu pieska nie spotkała?
Oh... nie rozumiem... Ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło - suńka trafi na mądrzejszych, odpowiedzialniejszych opiekunów Z dwojga złego lepiej, że teraz ją oddali, a nie po roku/dwóch latach.
Ewelina - 07-01-2014, 09:45
LittleWish, Piękna mała
MajaNela - 25-02-2014, 11:03
Mam mozliwosc kupienia domisia z delikatna wada zgryzu i z wieksza delikatnoscia w budowie od pozostalych szczeniat. Warto?
Czy moge wstawic zdjecie malucha do poddania go waszej ocenie?
Weronika_S - 25-02-2014, 11:42
MajaNela, To wszystko zależy od Twoich oczekiwań wobec psiaka. Jeśli chcesz mieć po prostu stuprocentowego labradora, o udokumentowanym pochodzeniu, po przebadanych rodzicach to warto bo pewnie i cena jest ciut niższa. Jeśli natomiast chciałabyś w przyszłości pobawić się w wystawy, pojeździć i pokazywać psa czy w przyszłości zdobyć uprawnienia hodowlane to lepiej poszukaj innego bo wada zgryzu dyskwalifikuje z wystaw.
aulinka_pa - 25-02-2014, 12:07
| MajaNela napisał/a: | | Mam mozliwosc kupienia domisia z delikatna wada zgryzu i z wieksza delikatnoscia w budowie od pozostalych szczeniat. Warto? |
Pisałaś że macie niepełnosprawne dziecko-i myślę że tu jest najważniejszy jest charakter waszego przyszłego towarzysza.
Zdjęcie wstaw-wstaw tez po jakich rodzicach jest szczeniak, jaka hodowla.
MajaNela - 26-02-2014, 09:49
Tak jak kolezanka pisze mam niepelnosprawna coreczke i to w tym celu wlasnie chemy nabyc labradora. Bedzie przede wszystkim przyjacielem a przy okazji terapeuta i rehabilitantem.
Nie jest potrzebny nam wystawowy piesek ani do przyszlych hodowli. Potrzebny nam czlonek rodziny, zdrowy przede wszystkim z dobrym pochodzeniem. Prawdziwy labrador z krwi i kosci a nie cos podobnego do niego. Najlepiej drobniejszej budowy, taki "delikatniejszy" no i przede wszystkim spokojniejszy.
Szukalysmy biszkopcika jasnego ale z ofert na jakie wpadlysmy do tej pory to na tego trafilysmy i odpowiada nam pod wieloma wzgledami ale jest czarnulkiem.
A to jego foto:
https://plus.google.com/photos/102582370104003474082/albums/5984622048451041345?authkey=CJyO9J7qvNfafg
tenshii - 26-02-2014, 09:50
MajaNela, pies musi Wam przede wszystkim odpowiadać charakterem.
Powinniście skonsultować to z profesjonalistą, który pomoże Wam określić charakter szczeniaka
mibec - 26-02-2014, 09:52
MajaNela, z jakiej hodowli i po jakich rodzicach jest ten piesek?
Sprawdzalas badania rodzicow? Wiesz jaki temperament maja rodzice?
Ania8017 - 26-02-2014, 17:15
MajaNela nie bierz pierwszego lepszego pieska. Pies do pracy z dziećmi musi mieć odpowiedni charakter i potem najlepiej jest go szkolić w tym zakresie. A nie macie kontaktu z jakąś fundacją? Sama pracuję z dziećmi niepełnosprawnymi i wiem,że fundacje pomagają w doborze psa. Sama mam nawet zamiar szkolić Sabę u osoby,która szkoli pieski dla fundacji. Najlepiej byłoby wziąć psa już wyszkolonego. Jeśli natomiast bardzo zależy Ci na szczeniaku, weź szczenię po testach. Nie każdy labek nadaje się do takiej pracy. Ja wiem,że labki mają opinię idealnych psów dla dzieci,ale wierz mi,że możesz się rozczarować. Zrób wszystko,aby trafił do Was odpowiedni psiak. W prawdziwych hodowlach szczeniaki przechodzą testy. Jeśli masz wątpliwości zabierz,ze sobą behawiorystę. Najlepiej porozmawiaj z kimś,kto szkoli pieski do pracy z dziećmi. Pieski nie są same z siebie terapeutami dzieci-stają się nimi odpowiednio prowadzone.
MajaNela - 26-02-2014, 18:31
Dziekuje bardzo za cenne rady
agn.k - 03-03-2014, 15:19 Temat postu: Szczeniak do kochania Jest czteromiesięczny szczeniak piesek, czarny do kochania w hodowli "z grodu hrabiego Malmesbury". Rodzice są kompletnie przebadani, hodowla domowa. Sama mam psiaka 4. miesięcznego z tej hodowli i jestem bardzo zadowolona. Myślę, że to fajna okazja bo hodowla jest naprawdę z prawdziwego zdarzenia a psiaki cudne. Specjalnie się zarejestrowałam żeby o tym napisać i nie, nie jestem związana z hodowlą, po prostu może ktoś szuka takiego psiaka.
Krystyna - 20-03-2014, 08:41
mam uroczą, niewystawowa dziewczynke do sprzedania, wiecej informacji na PW lub maila
shila1404 - 25-11-2014, 22:45
W najbliższym czasie będę posiadać czarną i czekoladową suczkę w niższej cenie z powodu wady zgryzu.
Więcej informacji udzielę na priv
Krystyna - 10-12-2014, 11:29
mam niewystawowego biszkoptowego pieska wiecej informacji na PW lub maila
[ Dodano: 25-07-2015, 08:01 ]
Cudny, niewystawowy biszkopcik - zainteresowanych prosze o kontak mailowy
tosmutne - 26-07-2015, 14:34
Hej, czy ktoś ma namiary na jakiegoś domisia? Nie spieszy mi się, ale zależy mi na czarnym lub czekoladowym chłopcu
Ryniu - 26-07-2015, 17:54
http://www.labrador-lualaba.com/obecny26.html teraz są
agn.k - 27-07-2015, 14:20
Tu jest czarna ale dziewczynka- warto zadzwonić i zapytać czy jest też chłopiec i może zostawić namiary jakby co
http://www.malmesbury.pl/pl.php?s=16,nowosci
Sixshoes - 27-07-2015, 16:55
"Al Grom" Ma teraz kilka szczeniaków różnej maści do odebrania
pykpyk - 07-08-2015, 15:49
jeśli słyszał ktoś o sprzedaży piesków niewystawowych w okolicach woj. kuj-pom (+/- 100km) w granicach 600zł to prosiłbym o kontakt - wolałbym uniknąć pseudohodowli.
Krystyna - 07-08-2015, 23:12
Dobre! naprawde dobre!
A jak ktos slyszal o sprzedazy nowego audi za 5000 zl w okolicach Krakowa to niech mi da znac chce uniknac handlarzy.
pykpyk - 07-08-2015, 23:51
W czym problem, bo nie rozumiem? Pieski w pełni zdrowe z hodowli zk dostępne są już od tys. zł, a skoro tego nie wymagam i mogę dostać taniej równie zdrowego labradorka, nie nadającego się na wystawy, to chyba lepiej wybrać takiego niż z pseudo? Tania przypierdółka na siłę, polecam się ochłodzić, bo podobno wysoka temperatura niekorzystnie na niektórych działa.
Małgosia35 - 07-08-2015, 23:58
| pykpyk napisał/a: | | dostępne są już od tys. zł |
gdzie ???
pykpyk - 08-08-2015, 00:03
http://olx.pl/oferta/labr...html#ac9d4e3683
pierwsze lepsze ogłoszenie z olx - jeśli nie można wklejać tu tego typu linków - proszę o usunięcie,
Pozdrawiam.
Małgosia35 - 08-08-2015, 00:15
| pykpyk napisał/a: | | i mogę dostać taniej równie zdrowego labradorka |
pykpyk, a sprawdziłeś jakie badania mają rodzice ?
Mi tak na szybko wyszło ,że ojciec ma tylko zbadane stawy ,czyli jedynie to co wymagane ,nic poza tym .
O mamie nie znalazłam nic ...
Jeśli wiesz coś na temat badań ,których nie ma ani na ich stronie ,ani tez nie można wyszukać nigdzie indziej ,popraw mnie .
Krystyna - 08-08-2015, 07:48
Za 1000zl nie kupisz szczeniaka po przebadanych rodzicach. Nie da rady. No moze wlasnie niewystawowego, jak poszukasz nie ograniczajac sie do okolicy swojego miejsca zamieszkania. Jesli kryterium finansowe jest wazne moze warto pomyslec o adopcji?
pykpyk - 08-08-2015, 10:36
Jedna Pani z hodowli tęczowy gaj zgodziła się zejść trochę z ceny pieska czarnego z wada zgryzu jednak był on czarny, a przez 12 lat miałem sunie w typie labradora właśnie czarnej maści - i właśnie dlatego musiałem odmówić, bo zbyt bardzo by mi się z nią kojarzył. Inny Pan z kolei odpisał mi, że jeśli już trafią się pieski nie nadające się na wystawę to wydaje je za darmo - z warunkiem np. uniemożliwiającym dalsze rozmnażanie psiaka. Jeśli chodzi o lokalizacje to dobrze byłoby żeby hodowla znajdowała się gdzieś bliżej jednak nie jest to warunek konieczny.
Myślałem też o adopcji jednak chciałbym aby piesek był jak najmłodszy, nie ze względu dopasowania go pod siebie, a z racji wieku - nie chciałbym przez najbliższe 10 lat nawet pomyśleć o uśpieniu go.
Pozdrawiam!
aganica - 08-08-2015, 11:26
| pykpyk napisał/a: | | czarnej maści - i właśnie dlatego musiałem odmówić, bo zbyt bardzo by mi się z nią kojarzył. | Szkoda bo .../ kopiuję z neta/
Szukam dobrego domu (bezpłatna adopcja)
dla czarnej , 1,5 rocznej suczki rasy labrador retriever
Suczka prześwietlona HD-A, ED-0/0, z certyfikatem użytkowości, suczka w typie użytkowym (lekka, drobna), ale jakby ktoś chciał bawić się w wystawy to spokojnie w klasie użytkowej można.
Ale przede wszystkim szukam domu który będzie ją kochał i o nią dbał.
pykpyk - 08-08-2015, 12:07
Szkoda, szkoda.. ale jednego już miałem i żaden mi go nie zastąpi. Widziałem też ogłoszenie na sąsiednim forum, nie wiem czy aktualne, z czekoladowym rocznym labradorkiem tyle, że aż z Legnicy - i o ile ze szczeniaczkiem nie miałbym kłopotu, bo wsiadam w pociąg i jadę, to z większym pieskiem już robi się problem..
donia457 - 08-08-2015, 12:56
| pykpyk napisał/a: | | o ile ze szczeniaczkiem nie miałbym kłopotu, bo wsiadam w pociąg i jadę, to z większym pieskiem już robi się problem.. |
jaki problem ????nierozumiem,ze starszym psem wsiadasz i jedziesz z mlodszym trzeba uważac........ bo kwarantanna,nie postawisz go na podlodze i na siedzeniu tez nie bardzo..... bo może sie załatwic
| pykpyk napisał/a: | | był on czarny, a przez 12 lat miałem sunie w typie labradora właśnie czarnej maści - i właśnie dlatego musiałem odmówić, bo zbyt bardzo by mi się z nią kojarzył. |
a gdyby psiak był maści czekoladowej lub biszkoptowej ,ale charakter mialby podobny do Twojej czarnej suni co wtedy ???
pykpyk - 08-08-2015, 13:04
Nic, czarną sunie już mieliśmy, była wspaniała - ale dziwnie byłbym się czuł mając niemal identycznego psiaka, pozostali domownicy twierdzą podobnie jak ja. Z innymi nie byłoby żadnego problemu.
Jeśli chodzi o podróż - byłbym przygotowany na ewentualne potrzeby fizjologiczne małego szczeniaka, mały szczeniak to i za dużo po sobie nie 'zostawi'. Z dużym już sprawa wygląda inaczej, poza tym nie wiem jakby się zachowywał przez załóżmy 3-4godziny w pociągu.
Małgosia35 - 08-08-2015, 13:08
pykpyk, co prawda czarne ,ale z bardzo dobrej hodowli ,po przebadanych rodzicach i w dobrej cenie
http://olx.pl/oferta/labr...html#db07df7c96
pykpyk - 08-08-2015, 13:32
Jak już wspomniałem wyżej miałem okazję kupić czarnego z wadą zgryzu który mieścił się w moim budżecie. Nawet jeśli ja przekonałbym się żeby znów mieć czarnego, to 'czarno' to widzę jeśli chodzi o resztę w każdym bądź razie dziękuję za pomoc w szukaniu!
urtica1 - 09-08-2015, 09:15
pykpyk wiesz, my też pożegnaliśmy niespełna rok temu naszą kochaną sunię, czarną, była z nami 13 lat. Teraz Tolka też jest czarna. I wiesz, mimo tego samego koloru to zupełnie inne psiaki. Tolka nigdy nie zastąpi nam Labuśki. Szybko doszliśmy do wniosku że najlepiej byłoby mieć teraz je obie Niektóre zachowania są podobne, jak to u labów, ale czy u biszkopta czy u czekoladki też dostrzeżecie pod tym względem pewne podobieństwa, coś co będzie Wam przypominać, mimo że będą się różnić kolorem.
Natomiast przemyślałabym na Twoim miejscu ogłoszenia, o których piszą dziewczyny aganica i Małgosia. Labki z linii użytkowych, są lekkiej budowy ciała, wyglądają często zupełnie inaczej niż te z wystawowej, jest więc szansa że ta sunia nie byłaby podobna do Waszej.
Z kolei Sodalis ma dzieciaki w super cenie i faktycznie za 1000 zł po tak przebadanych rodzicach i z dobrej hodowli raczej nie znajdziesz psiaka. Tola jest z Sodalis, mamy ją od 3 miesięcy, jest zdrowa, bardzo energiczna i super fajna, fajnie się uczy, jest taka jak chcieliśmy. Ze swojej strony bardzo polecam hodowlę Pani Justyny.
otoalutka - 08-01-2016, 19:05
Proszę o informacje o domisiach w hodowlach z okolic Krakowa -najchętniej.Chodzi o suczkę biszkoptową ze sprawdzonej,domowej hodowli o doskonałej psychice(możliwość przeprowadzenia testów). Proszę też o info z jaką ceną należy się liczyć kupując niehodowlaną suczkę labka.
agn.k - 10-01-2016, 19:24
Pytałabym w hodowli Leminiscatus czy maja takiego szczeniaka, w hodowli Z Grodu Hrabiego Malmesbury maja 10. miesięczna domisiowa dziewczynkę ale czekoladkę, biszkopty się tam urodzą, w hodowli Azgard tez można zapytać bo maja chyba biszkopty a z tej hodowli jest wiele psów terapeutycznych. W tych trzech bym podpytała w pierwszej kolejności.
otoalutka - 12-01-2016, 21:16
Dzięki bardzo,chociaż te dwie hodowle to mają po kilka,kilkanaście psów,myślałam o domowej z 2-3 sukami,bo trudno mi uwierzyć w dobrą socjalizację szczeniaka przy tylu dorosłych psach a jak cena labków niewystawowych,ja nie w temacie,bo ostatnio 3 lata temu szukałam Cavisia i kupiliśmy za 1700 zł
agn.k - 12-01-2016, 21:41
Byłam tam tj. W hodowli z Grodu Hrabiego Malmesbury i psy są w warunkach domowych, serio Magnus jest z tej hodowli jest psem o bardzo stabilnym charakterze i to od szczeniaka- nigdy nic nie zniszczył, nie ma w nim cienia agresji. Zamieszkał z nami w wieku 12 tyg, pani hodowczyni mówiła ze będzie świetny przy małych dzieciach i taki jest. Pani zna szczeniaki które wychowuje. Oczywiście udało nam się nie zepsuć go wychowaniem i byliśmy w wieku 5 miesięcy na pierwszym szkoleniu u poleconych przez hodowcę szkoleniowców. Teraz szkolimy się w kierunku kynoterapii. Także polecam, jest tam dużo psów ale hodowca je zna i kocha, są w domu, są dobrze socjalizowane. Drugi nasz pies jest nieco szalony, choć tez grzeczny i tez taki miał być jego temperament, nie ma zaskoczenia. Trzeba powiedzieć jakiego psa szukacie. Z kolei z hodowli Azgard wiele psów pracuje jak psy terapeutyczne, poznałam je jak i hodowcę, psy te są także doskonale zscocjalizowane. Tylko musicie zaznaczyć hodowcy jakiego psa szukacie i w jakim celu. Lepszy pies od hodowcy który ma dużo psów w domu i tym żyje ( nie wszystkie psy ze strony mieszkają u hodowcy bo niektóre są współwłasnością i mieszkają w innych domach) niż pies od przypadkowej osoby z jedna suczka w domu. Te dwie hodowle które podałam żyją swoimi psami.
Poza tym szukacie psa o konkretnej maści, niewystawowego o określonych predyspozycjach...to może trochę zając. Moje oba są dobrze zsocjalizowane ale jeden zdecydowanie bardziej temperamentny. Tu pytanie jakiego właściwie psa szukacie i po co? Czy to ma być pies terapeutyczny, przewodnik itp. Musicie to określić. Poza tym socjalizacja u hodowcy to jedno a wychowanie to drugie. W wychowanie nawet najstabilniejszego psychicznie szczeniaka trzeba włożyć sporo pracy bo to jednak szczeniak i tego trzeba być świadomym.
agn.k - 12-01-2016, 21:59
Z hodowli Leminiscatus tez spokojnie bym psa brała nie martwiąc się o jego socjalizację.
Cena to zwykle z tego co pamietam 1/2 ceny wystawowego...ale trzeba dzwonić i pytać.
otoalutka - 24-01-2016, 21:20
Dzięki,a jakby ktoś jeszcze coś słyszał o domisiach biszkoptach to jest nadal aktualny temat
shila1404 - 27-01-2016, 19:30
W hodowli Pani Krystyny Habryń jest chyba jeszcze biszkoptowa dziewczynka
Krystyna - 01-02-2016, 19:00
nie ma
szymon189 - 29-02-2016, 18:04
Posiadam psiaka z hodowli FCI. Otrzymałem od hodowcy metrykę. Jak teraz zgłosić się o rodowód? Napisałem do związku kynologicznego w mojej miejscowości, gdzie otrzymałem odpowiedź:
| Cytat: | | zapraszam do Oddziału w godzinach urzędowania razem z metryką. Na jej podstawie nadam numer rejestracyjny a metrykę wyślę do Warszawy, która odeśle rodowód. Koszt wraz z zapisaniem się Pana do naszego Oddziału to 185zł (rodowód 60zł, nr rejestracyjny 25zł, wpisowe 30zł, składka 2016 70zł) | Czy, aby mieć rodowód to muszę być w związku?
aganica - 29-02-2016, 18:26
Tak, musisz należeć do związku. Tylko członkowie związku mogą wystawiać swoje psy, rozumiem że w tym celu chcesz wyrobić rodowód.
szymon189 - 29-02-2016, 19:02
Aha, narazie nie mam zamiaru wystawiać na wystawach więc poczekam z tym
Monia89 - 15-04-2016, 21:26
Poszukuję czekoladowego domisia - suczki lub pieska Najchętniej z okolicy Warmii i Mazur lub Podlasia. Może ktoś coś wie ?
|
|