|
forum.labradory.org
|
|
Psychika i zachowanie - Mój pies drapie w drzwi
laurciusia22 - 11-12-2009, 18:32 Temat postu: Mój pies drapie w drzwi czy ktos ma taki problemik jak wypuszcze piecha na dwor to jak chce wejsc do domu to drapie w drzwi!Czy mozna to jakos zmienic?
Ewelina - 11-12-2009, 18:36
laurciusia22, Pies musi sygnalizować jakoś swoje potrzeby!!
laurciusia22 - 11-12-2009, 18:49
Ewelina, zgadza sie ale moze ktos ma na to jakis sposob
Ewelina - 11-12-2009, 18:51
Może zostawiać uchylone drzwi, żeby sam wchodził bez drapania
słowiczek - 11-12-2009, 19:50
zainstaluj dzwonek
a tak na poważnie...moja też drapie, piszczy, szczeka, skacze na drzwi...aż czasem same jej się otworzą...
a co mocno Ci pies zniszczył już drzwi???
bietka1 - 12-12-2009, 01:05
słowiczek napisał/a: | zainstaluj dzwonek | sąsiedzi kiedyś mieli psa, który dzwonił dzwonkiem do drzwi. Wiem, że trudno w to uwierzyć, ale widziałam na własne oczy
laurciusia22, teoretycznie nie powinnaś otwierać drzwi, kiedy pies się tego domaga w taki sposób, wypadałoby poczekać aż się uspokoi.... Tylko kto to wytrzyma???? Ja spróbowałabym wyprzedzać jego chęć powrotu do domu i wołać go, kiedy jeszcze nie znudziło mu się w ogrodzie. A przed wejciem do domu kazać mu np. usiąść przed drzwiami. W ten sposób nie dajesz mu szansy na złe zachowanie i uczysz go zachowania zastępczego: usiądę - wejdę do domu.
AnTrOpKa - 12-12-2009, 01:45
laurciusia22, miałam ten sam problem Ale nauczyłam Hexę, że jak podejdzie pod drzwi to ma nie drapać tylko dać głos, wtedy drzwi zostaną otworzone i teraz zawsze szczeknie i czeka, aż jej się otworzy Jeśli Twój piesio umie już komende DAJ GŁOS, to wystarczym że stoisz za drzwiami, mowisz do psa daj glos i jak szczeknie to mu otwierasz i smakolyk, i tak wyganiasz go specjalnie kilka raxzy i cwiczysz. Hexa migiem załapała
inkapek - 12-12-2009, 17:22
No dobra tak radzicie radzicie a powiedzcie mi co ja mam zrobić jesli wracam do domu i Neris mnie słyszy że jestem już na klatce to wtedy skacze i drapie drzwi i co wtedy mam zrobić. Mówię fe, nie wolno ale on się tak niemoże doczekać aż mu otworzę te drzwi że i tak je drapie. Natomiast jak wracamy ze spaceru czy idziemy na spacer siada wpatrzony w drzwi i czeka grzecznie
Ewelina - 12-12-2009, 22:19
inkapek napisał/a: | a powiedzcie mi co ja mam zrobić jesli wracam do domu i Neris mnie słyszy że jestem już na klatce to wtedy skacze i drapie drzwi i co wtedy mam zrobić |
U nas jest tak samo.Na szczęście ściany nie drapie, bo znowu tynkować to byłaby tragedia, a drzwi mamy mocne na całe szczęście chociaż widać ślady.Ja zaczęłam stawiać krzesło jak wychodzę i Yoko nie drapie!!
inkapek - 14-12-2009, 20:57
Ewelina napisał/a: | Ja zaczęłam stawiać krzesło jak wychodzę i Yoko nie drapie!! |
Z tym krzesłem to może być dobre chyba warto spróbować
Ewelina - 14-12-2009, 21:03
inkapek, U nas pomogło
Karoola - 15-12-2009, 20:55
słowiczek napisał/a: | zainstaluj dzwonek
a tak na poważnie...moja też drapie, piszczy, szczeka, skacze na drzwi...aż czasem same jej się otworzą...
a co mocno Ci pies zniszczył już drzwi??? |
heh, śmiej się, a ja niedawno widziałam w telewizji dzwonek dla psa, ładny, w kształcie łapki;p Instaluje go się przed drzwiami na ziemi i uczy psa podstawowego targetowania;))
mpes - 02-01-2010, 23:39
Kaja wyczaiła, że wystarczy na klamkę nacisnąć i pchnąć drzwi ... gorzej z zamknięciem ich za sobą Na szczęście drzwi mocne
laurciusia22 - 03-01-2010, 19:09
Ewelina napisał/a: |
Może zostawiać uchylone drzwi, żeby sam wchodził bez drapania |
Co do otwartych dzwi to zima niewchodzi w rachube bo bysmy zamarzli.
[ Dodano: Nie 03 Sty, 2010 ]
Karoola napisał/a: |
heh, śmiej się, a ja niedawno widziałam w telewizji dzwonek dla psa, ładny, w kształcie łapki;p Instaluje go się przed drzwiami na ziemi i uczy psa podstawowego targetowania;)) |
To prawda tez to widzialem ale napewno drogie
[ Dodano: Nie 03 Sty, 2010 ]
AnTrOpKa,
Moj cos niechce szczekac na komede choc mecze go od jakiegos czasu ale twoj sposob mi sie spodobal moze sie uda
Dzieki
AnTrOpKa - 05-01-2010, 20:57
laurciusia22, trzymam kciuki, zeby sie udało
Ewelina - 05-01-2010, 21:34
My też trzymamy kciuki.Nóż widelec się uda
|
|