forum.labradory.org

O psach inaczej - uśpienie zdrowego psa

goxia - 28-12-2009, 15:54
Temat postu: uśpienie zdrowego psa
czy uważacie, ze przepis, który mówi, że nie wolno uśpić zdrowego psa jest dobry?
Ewelina - 28-12-2009, 15:56

Jak najbardziej.Czemu usypiać zdrowe zwierze jak są inne rozwiązania.Można psa oddać do schroniska, albo do adopcji!!
goxia - 28-12-2009, 16:05

tak sie zastanawiam czy moze gdyby takiego przepisu nie było, ludzie by nie wyrzucali psów na ulice czy przywiązywali ich do drzewa w lesie. Moj wet mi kiedyś powiedział, że przyszła kiedys do niego kobieta, która chciała uśpić swojego zdrowego psa. On odmowiłi kilka dni później spotkał tego psa wałęsającego sie po ulicach...
siedlar - 28-12-2009, 16:06

jak dla mnie to nie podlega dyskusji, mi weterynarz też opowiadał o gościu, który przychodził codziennie i wmawiał psu choroby, aż w końcu on zapytał go wprost o co chodzi i się przyznał, że żona kazała mu zrobić coś z psem bo się dziecko urodziło i ona go n ie chce widzieć w domu, a piesek był kupiony za kawalera (kundelek,nic groźnego)
orlosia - 28-12-2009, 16:17

pies błąkający sie po ulicy ma szanse na znalezienie rodziny..
wiec uspienie go to niejest rozwiązanie...
chodz wyrzucania na ulice tez nie popieram :|

goxia - 28-12-2009, 16:20

a jak to jest w schroniskach? czy oni pieski trzymają tam 'do skutku' czy jest jakiś okreslony czas po którym te psy po prostu usypiają?
Ewelina - 28-12-2009, 16:28

goxia, To już zależy od psa i schroniska w którym przebywa.nie które psy są swoje całe życie w schronisku!!
AnIeLa - 28-12-2009, 16:31

Mam mieszane uczucia co do tego przepisu. Z jednej strony wiadomo, życie jest najważniejsze i każdy ma do niego prawo, ale z drugiej strony jak widzę pod domem, te wyrzucone, pozostawione same sobie psy ( a jest ich już 7), które stworzyły własną sforę i w parku przed blokiem mieszkają i zaczynają się rzucać na psy ( nawet jak pies jest na smyczy to przy właścicielu to robią) to jestem jak najbardziej za uśpieniem tych psów!
goxia - 28-12-2009, 16:43

Ewelina napisał/a:
goxia, To już zależy od psa i schroniska w którym przebywa.nie które psy są swoje całe życie w schronisku!!

ja tez nie wiem co mam o tym przepisie myśleć, ale jak sobie pomyślę, że taki domowy, kanapowy piesek ma trafić na długie lata do schroniska to juz sama nie wiem co dla takiego pieska jest lepsze.

Poza tym nie wiem jak to jest w dużych miastach, ale powiem wam, że praktycznie w każdej wsi jest taki jeden co za flaszkę wódki likwiduje takie niechciane psy. Wiem co mówię, bo jak mój owczarek zdechał ze starości (u nas był 16 lat a dostalismy go juz jako duzego psa)- nie jadł, później nie przyjmował już nawet wody, wkońcu nie był już wstanie ustać na nogach to jak powiedzielismy, ze po konsultacji z wetem zdecydowalismy ze trzeba go uspic to dostalismy kilka takich ofert.

Katrinaxxl - 28-12-2009, 18:42

Przepis jest jak najbardziej ok. Powinni ttylko wprowadzić przepisy dotyczące nielegalnych hodowli.
bietka1 - 28-12-2009, 20:04

goxia napisał/a:
tak sie zastanawiam czy moze gdyby takiego przepisu nie było, ludzie by nie wyrzucali psów na ulice czy przywiązywali ich do drzewa w lesie.
uśpienie kosztuje i to sporo (wliczona jest przecież w to także "utylizacja zwłok"), więc nie w przepisie problem. Nie sądzę, żeby ludzie zdolni do takiego traktowania niechcianego psa wydaliby w celu "pozbycia się" psa choć złotówkę ]:)
Ryniu - 28-12-2009, 20:35

Nie życzyłbym w takim razie nikomu tego by jego labek po prostu uciekł. Później ktoś go złapał i zaniósł do uśpienia. No bo jak wolno to trzeba spełnić obywatelski obowiązek.
Psy uciekają za suniami, sunie za psami i na to "cudownie" lekarstwo odłowić i uśpić. A właściciel niech sobie beczy.

fieldfare - 28-12-2009, 21:31

Problem jak z eutanazją u ludzi. Przepis zezwalający prowadził by do wielu nadużyć. Rzeka łez by popłynęła, bo niejeden człowiek uśpiłby psa sąsiada, bo za głośno szczeka, sika po siatce, lub linieje na czyjś wypielęgnowany trawnik... :(
Tomi - 29-12-2009, 00:38

Uśpić, bo nie wiadomo co z NIM zrobić?
Niby proste rozwiązanie. Jednak nie do końca.

Starą, zepsutą, niepotrzebną lodówkę też się przecież eliminuje.
Bo nie wiadomo co z nią zrobić, a tylko zagraca, przeszkadza.

To prawie to samo?

Podobno robi różnicę. Zdecydowanie.

anetka. - 29-12-2009, 16:54

Ryniu, fieldfare

moim zdaniem najlepiej opisaliście problem... wyjeliście mi z ust to co chciałam napisać, także ograniczę się do tego że zgadzam się z Wami w 100%...