|
forum.labradory.org
|
|
Żywienie - Pies mało pije
desktop19 - 31-01-2010, 22:16 Temat postu: Pies mało pije Nie udało mi się znaleźć nic podobnego więc założyłem nowy wątek.
Od jakiegoś czasu, właściwie odkąd zima zawitała u nas na dobre zaobserwowałem u mojego psa dziwne zjawisko, mianowicie Fido praktycznie wcale nic nie pije. Nie wiem czy to jest związane z temperaturą, jesienią po spacerze jak dopadł do michy z wodą to nie odszedł dopóki nie wypił wszystkiego a teraz chlipnie raz albo tylko powącha i odchodzi. Po posiłkach też nie popija jak to robił wcześniej. Czy powinienem się tym martwić?
bacha - 31-01-2010, 23:24
no ja miałam inny problem. Znaczy wydawało mi się że Barnie pije za dużo. Ale wet rozwiał moje obawy mam centralne ogrzewanie a to bardzo wysusza drogi oddechowe i pies (ludzie zresztą też) powinni pić nawet więcej niż latem.
Więc jeśli masz centralne ogrzewanie a pies pije mało to chyba bym sie martwiła. Ale ja się nie znam najlepiej zadzwoń do weta albo poczekaj co napiszą ci ludzie na tym forum a wielu z nich ma na prawdę sporą wiedzę i doświadczenie. Wiem bo nie raz stosowałam wskazówki zasięgnięte z tego forum
bietka1 - 31-01-2010, 23:43
desktop19, a jak na spacerach? Czy Fido je dużo sniegu? Moja Sara tez sporo pije w ciągu dnia, jednak po spacerze połączonym z jedzeniem śniegu jej zapotrzebowanie na wodę w misce spada, za to często prosi o wyjście na siusiu
desktop19 - 01-02-2010, 10:16
Właściwie to różnie jest z tym śniegiem, raz pochłania go mnóstwo, innym razem prawie wcale. Zawsze karmę przepijał wodą a teraz nie, je na sucho jak jego Pan
Tylko nie wiem czy to dobrze
konraad - 01-02-2010, 10:53
A zauważyłeś, czy szczeniaczek jest jakiś osowiał, cały czas zmęczony. jak tak to idź do weta skonsultować. Jeżeli dalej tak mało będzie pił to można nawet do Weta zadzwonić i poprosić o poradę
Pozdrowienia
desktop19 - 02-02-2010, 14:56
Właśnie zachowuje sie zupelnie normalnie, nie widzę żeby coś mu dolegało. Nie wiem jaka może być tego przyczyna
Ewka878 - 02-02-2010, 15:42
Hej moja Diana też nie pije dużo wody, z resztą śniegu też nie je na dworze. Pije może 2 razy dziennie. Mam centralne ogrzewanie. Ale zauważyłam, że ona ogólnie nie pije za dużo. Może latem jak się zmęczyła bieganiem to troche więcej
Hektor i Kuba - 02-02-2010, 19:12
A ja mam podobny problem Mój 7 tyg Hektor nie chce wcale pić wody nie wiem czemu a je suchą karmę dla juniorów i nie chce mu się pić;/ Poradźcie coś
brahmadaitya - 02-02-2010, 19:24
ja gdy Leser był chory na nieżyt żołądka i nie chciał pić wody (a miał ostrą biegunkę więc było duże ryzyko że się odwodni) kupowałam puszkę weterynaryjną RC ale myśle że może być również z gran carno i podgrzewałam pare łyżeczek karmy lekko z dużą ilością wody. robiła się taka "zupka" i psiak chętnie ją wypijał.
Hektor i Kuba - 03-02-2010, 07:29
Kupiłem karmę pedigri dla juniorów od 1- do 12 mies życia może być to?
brahmadaitya - 03-02-2010, 07:33
ogólnie nie polecam tego rodzaju karm ale tu w sumie nie chodzi o odżywienie psa tylko podanie płynów więc myśle że moze być.
iwonadp - 05-02-2010, 18:55
desktop19, Twój pies je suchą karmę czy gotowane ? Przy gotowanych posiłkach mniejsze jest zapotrzebowanie na wodę , to są moje obserwacje .
Myślę ,że jesśli nie widzisz niepokojących objawów a pies mniej niż zwykle ale trochę popija to nie ma obaw.
siedlar - 06-02-2010, 13:17
Ja też myślę, że nie ma powodu do obaw, co innego gdyby przestał jeść, byłby osowiały itp. Mój Bantu też zdecydowanie mniej teraz pije
shieeea - 08-02-2010, 12:43
Chili też pije zdecydowanie mniej wody.
Grapy - 08-02-2010, 13:15
Grapy pije jak wodociąg
desktop19 - 10-02-2010, 16:31
byłem dziś u weta i przy okazji zapytałem o tą sytuację, wet powiedział że jeżeli pies zachowuje się normalnie a pije mało wod to widocznie tyle jego organizm potrzebuje i nie ma powodów do obaw, powiedział również że można złapać psa za skórę na grzbiecie i pociągnąć do góry - jeśli opadnie szybko, bez marszczenia to znaczy że organizm jest odpowiednio nawodniony
KASIA1991 - 10-02-2010, 17:31
A mój znowu na "odwrót"
Lizak pije dużo wody... i do tej pory mnie to dziwiło..
Pytałam wet'a o to i teraz już wiem, że to od centralnego ogrzewania..
Więc dolewam mu wody co jakiś czas, bo chlipie i chlipie
zb_drw - 11-02-2010, 18:06 Temat postu: Mój Mars w zasadzie- wcale z miski nie pije... i nie wiem czemu tej miski nie lubi
natomiast w zasadzie identyczna,(ale z jedzonkiem), pasi mu nad wyraz
Teraz,zimą pochłania jedynie śnieg, i to kilogramami,chapie paszczęką i chapie ,
nawet w pełnym biegu potrafi śniegu do pyska nałapać
Zaś latem, to pije każdą wodę, jaka spotka na drogach naszych spacerów.
Każdą ! , aby tylko nie tą,co jest w misce...
Może być korytko ceramiczne na ogrodzie, może być miska-poidełko dla ptaków, moze być i kałuża
Strajk, czy co?
mawi27 - 12-02-2010, 09:41
u mnie Torque ma mega pragnienie, wystarczy ze sie lekko pobawi w domu zaraz idzie i pije, nawet jak je to w trakcie posilku sobie popija, Lara mniej i to zdecydowanie, zobaczymy jak bedzie latem z Torque bedzie chyba domagal sie wiadra zamiast miski
|
|