| |
forum.labradory.org
|
 |
Karmy suche - Namaczanie karmy - kiedy, czym i po co?
curses - 07-03-2008, 16:44 Temat postu: Namaczanie karmy - kiedy, czym i po co? kiedy można zacząc dawać namoczoną karme szczeniakom? moge podać taką nieco ponad miesięcznym pieską ??
AnTrOpKa - 07-03-2008, 19:56
| Febe napisał/a: | | a tak a'propos, to skąd masz aż tak młodego psiaka ? |
jaki ciekawski!!
curses - 08-03-2008, 10:14
hehe, u babci oszczeniła się suka jakiś miesiąc temu, jest 6 piesków, są po foxterieże a ojcem jest labrador wiec pieski są dużo i suka nie może ich wykarmić więc ja pomagam, do tej pory podawałm im specjalne mleko ale już są za duże, więc teraz podam im namoczoną eukanube dla szczeniąt ras dużych Dzięki ... Antropka pewnie pamięta mój temat "oszczeniła się ! " kiedy spanikowałam i nie wiedziałam co robić
AnTrOpKa - 08-03-2008, 14:47
| curses napisał/a: | Antropka pewnie pamięta mój temat "oszczeniła się ! " kiedy spanikowałam i nie wiedziałam co robić |
curses, oczywiście, że pamiętam! Uratowałaś je przed śmiercią Cieszę się, że się nimi zajmujesz
Nie mam doświadczenia ze szczeniaczkami, więc w sprawie karmienia nie pomogę, ale myślę, że Febe dobrze podpowiada
Tomi - 08-03-2008, 14:51
curses, nie musisz namaczać karmy do tego stopnia ,że zrobi się z niej papka. Zwróć tylko uwagę jak maluchy sobie z nią radzą i stopniowo zmniejszaj stopień namoczenia karmy aż wreszcie zaprzestaniesz to robić. Pieski też muszą sie przecież nauczyć gryżć. Oczywiście czysta woda cały czas pod dostatkiem.
Lorena - 08-03-2008, 20:41
Jak zabrałam Lore od hodowcy miała dokładnie 8 tygodni, polecił mi abym moczyła jej karmę, więc tak robiłam przez parę dni aż odkryłam że ona doskonale potrafi gryźć. Raz dałam jej na spróbowanie nową karmę suchą i bez problemu pogyzła, dałam kolejną kulkę i znów gryzła więc doszłam do wniosku, że nie potrzeba jej moczenia i tym sposobem Lora mając 9 tygodni spokojnie gryzła karmę
zaradna - 01-06-2008, 18:56
Ja elmowi narazie tez namaczam ale coraz mnie i zauwazam, ze doskonale gryzie wiec za pare dni przestawiamy sie juz na sucha
[ Dodano: Wto 03 Cze, 2008 ]
elmusiowi niewchodzi sucha bo prubowalam
Vito - 22-05-2009, 19:33
jak daje w miseczkę karmę to jeszcze ją mocze ale doskonale daje sobie rade z gryzieniem, widzę jak dostaje karmę jako smaczek w nagrodę
Olgu$@ - 12-08-2009, 09:03
Jak wzięłam Luxa miał chyba około 5/6tygodni. I odrazu podawałam karmę bez moczenia. Radził sobię z gryzieniem więc tak już zostało. .
qAulinkA - 12-08-2009, 09:23
| Olgu$@ napisał/a: | | Jak wzięłam Luxa miał chyba około 5/6tygodni |
nie za wczesnie??
Olgu$@ - 12-08-2009, 09:39
Hmm... Myślę, że nie. Gdy brałam Luxa Pani mówiła, że psiaki były zabierane jeszcze wcześniej niż mój mały. Z resztą teraz to już mało istotne
qAulinkA - 12-08-2009, 09:48
| Olgu$@ napisał/a: | | że psiaki były zabierane jeszcze wcześniej |
Bardzo mądra ta pani no nic nie wnikam..
Ewelina - 12-08-2009, 10:00
Olgu$@, a Luxorek ma metryczkę????
qAulinkA - 12-08-2009, 10:10
| Ewelina napisał/a: | | Olgu$@, a Luxorek ma metryczkę???? |
Pewnie nie, prawdziwy hodowca w wieku poniżej 5 tyg nie oddał by szczeniaka
Olgu$@ - 12-08-2009, 10:52
Przepraszam ale ja wypowiedziałam się tylko na temat karmy moczonej. Więcej moim zdaniem jest nie istotne .
bartek.richie - 12-08-2009, 13:28
No istotne bo on powinien byc wtedy przy cycku a nie przy misce z sucha karma
Olgu$@ - 12-08-2009, 14:36
Z wychowaniem psa jest jak z małym dzieckiem. Nie każdy wychowuje wg. zasad np. Spocka, co nie znaczy, że inni robią to źle. Dla tego właśnie wzięłam Luxa jak miał 5tygoni. A poza tym małam kiedyś rodowodowego boksera i dałam sobię z nim radę.
Ewelina - 12-08-2009, 17:20
Olgu$@, Ale my nie chcieliśmy cię urazić.Zapytałam o hodowcę z ciekawości, ale myślę że pseudo sprzedają tylko szczeniaki w takim wieku.Chwała tobie za to że zaopiekowałaś się takim małym szkrabem, bo to nie lada wyzwanie!!!
Thora - 22-08-2009, 16:45
Ja mojemu labciowi dodaje tez raz w tygodniu zoltko do karmy i widac efekty- piekna zdrowa siersc, no i kuleczki znikaja od razu
kozaczka234 - 14-08-2010, 20:17
Tak czytam te Wasze wypowiedzi i też się zastanawiam co zrobić zeby nasza Sonia zaczęła jeść karmę.Jak jej namaczałam to w ogóle nie ruszyła, a póżniej jak dawałam jej z ręki suchą to też nie chciała. Ale dziwne bo z podłogi to zjadła trochę...Co zrobić żeby zaczęła jeść suchą karmę normalnie, bo przecież nie będzie chyba jadła cały czas ryżu z mięsem i marchewką...? Nie znam się bo to nasz pierwszy tak mały pies dlatego pytam???
niesiul - 14-08-2010, 23:20
kozaczka234, a jaką karmę próbowałaś podawać? na pewno przy zmianie na karmę musisz zachować odpowiedni czas na przestawienie, wygląda on mniej więcej tak:
1,2 dzień 25% nowej karmy 75% starego pokarmu
3,4 dzień 50% nowej karmy 50% starego pokarmu
5,6 dzień 75% nowej karmy 25% starego pokarmu
7,..dzień 100% nowej karmy
To jest przy przechodzeniu z karmy na karmę, nie wiem czy to dobry sposób na przechodzenie z gotowanego na karmę.. Może niech ktoś jeszcze się wypowie w tym temacie.. W razie czego masz gotowy wzór
Oczywiście możesz wydłużać te dni np po 3.. Sonieczka jest maleńka ale da radę
(ps. piękne imię miałam kiedyś kundelkę Sońkę)
kozaczka234 - 15-08-2010, 08:42
Dzięki ale ja nie chcę zeby jadła samą karmę póki co. Narazie dawałam jej samo gotowane, póżniej podawałam raz dziennie karmę przy tym gotowanym i teraz chciała bym dwa razy dziennie dawać. Ale właśnie w tym problem jest ze ona nie chce za bardzo jesć karmy...:([ A karmę podaje jej nie pamiętam nazwy dokładnie teraz ( coś na p...) na wagę w zoologicznym, ale myślę ze też jak większość zmienimy na BRIT...]
matipietrzak96 - 15-08-2010, 09:21
kozaczka234, pewnie podajesz purine ... Dobrze mysle ??? Ale jaki rodzaj (np. purina puppy breed itp.) ???
dzionga - 15-08-2010, 09:27
matipietrzak96, Teraz ja będę trochę niemiła i powiem że purina pappy breed nie istnieje
kozaczka234, Podajesz Purinę dog Chow czy Purine pro plan ?
papisia - 15-08-2010, 09:38
kozaczka234, kupując na wagę w zoologicznym kupujesz karmę zwietrzałą, która nie wiadomo ile czasu tam leży... Pani rozważa, odważa, otwiera pudło 100razy dziennie, zamyka... Często karmy są przechowywane w otwartych workach, a tak nie wolno. Taka karma nie pachnie jak powinna, traci na tym wszystkim i nie dziw się, że pies jej jeść nie chce.
Tym bardziej purina (szczególnie dog chow) nie jest czymś atrakcyjnym dla psa, który jadł całe życie gotowane jedzonko U mnie purinę PP jadła tylko Nelka, ale Nelka zje wszystko - świeczki też.
Kup psu niewielką paczuszkę smacznej, pachnącej karmy i spróbuj.
matipietrzak96 - 15-08-2010, 11:11
dzionga, rzeczywiście ... pomylilo mi sie z Bosch'em
dzionga - 15-08-2010, 11:19
matipietrzak96, no spoko . Tylko nawet bosch nie ma puppy breed,bo to z angielskiego znaczy że niby rasa-szczeniak.. hmm chyba takiej rasy jeszcze nie ma
matipietrzak96 - 15-08-2010, 12:04
puppy large breed
tenshii - 15-08-2010, 12:39
| papisia napisał/a: | | kupując na wagę w zoologicznym kupujesz karmę zwietrzałą, |
I niekoniecznie tą, za którą płacisz
dzionga - 15-08-2010, 12:58
matipietrzak96,
kozaczka234, U mnie w zoologicznym jest opcja że można sobie zamówić karmę,no ale w efekcie będzie ona droższa niż w sklepach internetowych.. Myślę jednak abyś przerzuciła się na sklepy zoologiczne,ale internetowe i stamtąd zamawiała karmę
kozaczka234 - 15-08-2010, 15:17
Dzięki Wam za tak dużo podpowiedzi:) ja jej kupiłam Purinę PP ale nie była zwietrzała tak mi się wydaje bo ma mocny zapach i jest taka jakby tłusta czy wilgotna...
(myślę ze dobra jest). A to może zaproponujecie mi jakiś sklep internetowy...? Bo tak jak pisałam wcześniej prawdopodobnie przerzucimy się na Brit...czy ta karma jest w zoologicznych sklepach i w zamkniętych opakowaniach żeby już nie trzeba było zamawiać..?
matipietrzak96 - 15-08-2010, 15:55
Karusek moim zdaniem najlepszy ale na tym forum jest jakiś temat o skelpach internetowych ... tam będzie więcej propzycji
[ Dodano: Nie 15 Sie, 2010 ]
kozaczka234, http://forum.labradory.org/viewtopic.php?t=677 - to ten temat o sklepach internetowych
dzionga - 15-08-2010, 17:19
kozaczka234, Polecam krakvet i telekarme,ale jest specjalny osobny temat o sklepach internetowych,gdzie są opinie
kozaczka234 - 16-08-2010, 09:36
Ok dzięki posprawdzam
Ale nadal jest prblem z niejedzeniem karmy:( może poprostu podać jej tą karmę i jak zgłodnieje to ją zje... raz się w ten sposób udało, tylko nie wiem czy w ten sposób akurat się nauczy...
Malinowa - 16-08-2010, 11:20
ja polecam karusek, karmy wystawione w sklepie internetowym są ,,na stanie'' i jest to kwestia 2 dni na dostanie karmy. Krakvetu nie polecam.
Maluchy czesto wybrzydzaja z karmami. My też mieliśmy ten problem. Ale robiłam tak jak radził mi wet tzn. wystawiałam karme na 30 min, gdy nie była jedzona chowałam i Malina dostawała ją dopiero na następny posiłek. Nie dawałam też żadnych kości, czy gryzaków smakowych. I nauczyła sie teraz i wie ze jak jest jedzenie to ma zjesc bo następne bedzie za kilka godzin.
kozaczka234 - 20-08-2010, 10:18
Malinowa, pomogła ta rada co do głodzenia. Ale długo to nie trwało może raz tak zrobiłam i zaczęła jeść karmę ledwo ledwo ale je:D Tylko ze trochę piszczy przy stole jak my jemy i żebrze niestety...
Malinowa - 21-08-2010, 08:31
kozaczka234, moja też patrzy takim błagalnym wzrokiem na ludzkie jedzenie ale ja jestem twarda. Wcześniej nigdy bym nie uwierzyła że moja Malina zje samą suchą karme.
Ile razy dziennie karmisz Sonie?
kozaczka234 - 21-08-2010, 09:05
Teraz zaczęłam jej dawać raz dziennie gotowane (oczywiście stopniowo to robiłam) i 3 do 4 razy dziennie suchą karmę i super bo już koniec z gotowaniem:) właśnie jeszcze jej gotuję ostatni raz. Nie wiem czy prawidłowo ją karmię czy nie za mało albo za dużo...bo tak wychodzi ze pięć razy dziennie je co 3 godziny.
Flotkowa - 18-09-2011, 07:06
Kiedy przestaliście namaczać szczeniakowi suchą karmę? Floti skończył 3 m-ce i teraz nie wiem. Kiedy m-c temu braliśmy go z hodowli, to zalecano nam namaczać.
Millka - 18-09-2011, 08:11
Nam hodowczyni zalecila maczac do calkowitej zmiany zabkow na stale. Nero ma 4 miesiace, wlasnie zaczal gubic mleczaki i ciagle karme namaczam.
Labradore - 18-09-2011, 15:07
u nas po namoczonej karmie Luna miała biegunke.
Dokite - 06-10-2011, 21:12
Słuchajcie, dajemy Zargiemu karmę namoczoną. Tak nam doradziła pani, od której go mamy. Kiedyś zapomnieliśmy ja zalać i dostał suchą. Karma zniknęła z prędkością światła. Teraz się martwię, że jak zdecydujemy się mu nie moczyć, to będzie ją po prostu połykał. Teraz jak jadł suchą, bez moczenia, to nawet nie było słychać chrupnięcia, żeby pogryzł, albo co. Czy takie połykanie nie szkodzi? Dodam, że Zargo jest jak chodzący odkurzacz. Co napotka to zje, czy namoczone, czy suche.
ppaula2 - 06-10-2011, 21:24
Dokite, psy które wychodzą z hodowli powinny już jeść suchą nie namoczoną karmę. Namaczać można tylko w trakcie wymiany ząbków na stałe, bo jest problem z pogryzieniem.
Jak najbardziej powinnaś dać mu suchą karmę.
Większość labów je w pośpiechu i nie gryzie. Spróbuj miskę spowalniającą jedzenie.
Dokite - 06-10-2011, 21:32
| ppaula2 napisał/a: | | Spróbuj miskę spowalniającą jedzenie. |
a uświadom mnie, co to takiego?
ppaula2 - 06-10-2011, 21:43
O na przykład coś takiego:
http://animalia.pl/produk...kowa_spowalniaj
lub kulka:
http://www.karusek.com.pl/produkt.php?prod_id=7474
Dokite - 06-10-2011, 21:57
ppaula2,
dziękuję za informację. Bardziej podoba mi się pierwsza propozycja.
Jakieś Twoje sugestie? Masz jakąś wypróbowaną, albo znasz kogoś, kto kupił to cudo? Sprawdza się?
mibec - 07-10-2011, 09:56
Dokite zerknij tu: http://www.forum.labrador...dzenie&start=60
Dokite - 07-10-2011, 19:46
mibec,
dziękuję, jak zaczęłam o to pytać, to spisie zauważyłam temat o łapczywym jedzeniu
|
|