forum.labradory.org

Archiwum - Labek na policyjnej emeryturze - cukrzyk

troskliwa - 23-03-2010, 20:31
Temat postu: Labek na policyjnej emeryturze - cukrzyk
Szukam domu dla 4 letniego labka biszkopta na policyjnej emeryturze .Wspaniały wyszkolony ,przemiły , niestety z cukrzycą..Niebawem bede miała jego zdjecia .Ma chyba rodowód .Pies jest w lecznicy , poprostu nie ma gdzie pójśc , cukier jest stabilizowany i czekamy na policjanta -opiekuna i wiecej informacji.

Dostałam dzis tego sms od kolezanki z dogo
Gdy bede miała wiecej wiadomosci napisze

SzySzka - 24-03-2010, 09:32

Ale że niby co? Służył w Policji przez parę lat, a teraz mają go w dupie (za przeproszeniem)?

Tak to odebrałam. Czekam na dalszy przebieg zdarzeń.

inkapek - 24-03-2010, 09:40

Tak niestety jest, w Szczecinie był też do oddania 10 letni od wybuchów czarnuszek...warunek albo ktoś go weźmie albo go uśpią... :(
Żadko kiedy jest tak że osoba która była psa przewodnikiem może sobie pozwolić wziąc psa na własność bo zazwyczaj dostaje następnego. Idealnie jest gdy pies idzie na emeryture i przewonik też ale tak to się mało kiedy zdarza.

Malibu - 24-03-2010, 09:52

troskliwa napisała:

Cytat:
Szukam domu dla 4 letniego labka biszkopta na policyjnej emeryturze .Wspaniały wyszkolony ,przemiły , niestety z cukrzycą..

Z cukrzycą da sie życ. Mam suczkę coprawda kundelka która w tej chwili ma prawie 13 lat, i od czterech lat jest cukrzykiem.

Ważne żeby dawka podawanej insuliny była dobrze ustawiona i podawana regularnie. Jedzenie też o własciwej porze i koniecznie akurat w przypadku mojej suni pomiar cukru 3 razy dziennie. ( nie sprawdzam cukru glukometrem, bo 3 razy dziennie musiałabym nakłuwać jej ucho w celu wyciśniecia 1 kropelki do badania). Wydaje mi sie to zbyt bolesne.
Sprawdzam jej poziom cukru specjalnymi paskami firmy "Bajer" do tego przeznaczonymi które są odpowiednio długie , a które podstawia sie pieskowi w czasie gdy sika. Odczytanie jest bardzo łatwe i umieszczone na opkowaniu buteleczki w której są paski .

Pies cukrzyk niestety , ale po jakim czasie traci całkowicie wzrok, co absolutnie nie przeszkadza mu w dobrym funkcjonowaniu , nie obijaniu sie o meble , przedmioty , a także zabawe z moja drugą suczka zancznie wiekszą Dogue de Bordeaux.

Jest to pies ze służby policyjnej wiec napewno szybko nauczy sie kilku dodatkowych komend takich jak np. uważaj, powoli , schody.

Dla psa niewidomego jego przewodnikiem staje sie słuch i węch.

SzySzka - 24-03-2010, 10:30

Aż mi się przykro bardzo zrobiło... nie wiem jakie przepisy to regulują, jeżeli w ogóle jakiekolwiek regulują. Jak można psa, który ratował życie, bądź znajdywał materiały wybuchowe co przyczyniało się do uratowania czyjegoś życia - potraktować go jak zużytą szmatę. Nie ma jakiś przepisów, żeby takim psom zapewnić jakiś azyl, spokój na starość, bądź w przypadkach w/w itp? Przecież to są instytucję RZĄDOWE.

Jestem ciekawa czy w krajach Unii Europejskiej też tak jest? Bo moim zdaniem - nie.

I się nie dziwie ludziom na emigracji, że nie chcą wracać.

Ewelina - 24-03-2010, 10:39

troskliwa, Czekamy na zdjęcia.Gdzie psiak się teraz podziewa?I co planują z nim zrobić?
gosia1974 - 24-03-2010, 13:23

Rzeczywiście jest to przykre, że są takie przepisy w Policji :-o W Straży Pożarnej psy poszukiwawcze mieszkają razem ze swoimi przewodnikami. Jak pies odchodzi na emeryturę to dalej mieszka z przewodnikiem, a jak przewodnik odchodzi na emeryturę to pies razem z nim :) Są partnerami razem w domu razem w pracy.
troskliwa - 24-03-2010, 14:49

Labek został zabrany przez policje do poniedzialku bedzie u nich i spowrotem wraca do kliniki taka dostałam wlasnie informacje niewiem dlaczego wraca opanowanie poziomu cukru moze trwac wiele tygodni , ale da sie zyc .Pies poz tym jest jak mi napisano w b.dobrym stanie jest wyszkolony bardzo miły i juz nie cierpie jego opiekuna ze go tak potraktował
mawi27 - 24-03-2010, 16:57

widzicie ja chetnie bym pomogla ale niestety nie ma juz takiej opcji, a z cukrzyca mam na codzien do czynienia bo moj synek jest cukrzykiem wiec mamy wszystkie opcje jego oparzadzenia opanowane do utrzymania prawidlowych cukrow, jakby co sluze pomoca w wiedzy o cukrzycy
Ewelina - 31-10-2010, 10:00

Temat na razie zamykam.Mam nadzieję, że pies ma się dobrze.