| |
forum.labradory.org
|
 |
Archiwum - Labek na policyjnej emeryturze - cukrzyk
troskliwa - 23-03-2010, 20:31 Temat postu: Labek na policyjnej emeryturze - cukrzyk Szukam domu dla 4 letniego labka biszkopta na policyjnej emeryturze .Wspaniały wyszkolony ,przemiły , niestety z cukrzycą..Niebawem bede miała jego zdjecia .Ma chyba rodowód .Pies jest w lecznicy , poprostu nie ma gdzie pójśc , cukier jest stabilizowany i czekamy na policjanta -opiekuna i wiecej informacji.
Dostałam dzis tego sms od kolezanki z dogo
Gdy bede miała wiecej wiadomosci napisze
SzySzka - 24-03-2010, 09:32
Ale że niby co? Służył w Policji przez parę lat, a teraz mają go w dupie (za przeproszeniem)?
Tak to odebrałam. Czekam na dalszy przebieg zdarzeń.
inkapek - 24-03-2010, 09:40
Tak niestety jest, w Szczecinie był też do oddania 10 letni od wybuchów czarnuszek...warunek albo ktoś go weźmie albo go uśpią...
Żadko kiedy jest tak że osoba która była psa przewodnikiem może sobie pozwolić wziąc psa na własność bo zazwyczaj dostaje następnego. Idealnie jest gdy pies idzie na emeryture i przewonik też ale tak to się mało kiedy zdarza.
Malibu - 24-03-2010, 09:52
troskliwa napisała:
| Cytat: | | Szukam domu dla 4 letniego labka biszkopta na policyjnej emeryturze .Wspaniały wyszkolony ,przemiły , niestety z cukrzycą.. |
Z cukrzycą da sie życ. Mam suczkę coprawda kundelka która w tej chwili ma prawie 13 lat, i od czterech lat jest cukrzykiem.
Ważne żeby dawka podawanej insuliny była dobrze ustawiona i podawana regularnie. Jedzenie też o własciwej porze i koniecznie akurat w przypadku mojej suni pomiar cukru 3 razy dziennie. ( nie sprawdzam cukru glukometrem, bo 3 razy dziennie musiałabym nakłuwać jej ucho w celu wyciśniecia 1 kropelki do badania). Wydaje mi sie to zbyt bolesne.
Sprawdzam jej poziom cukru specjalnymi paskami firmy "Bajer" do tego przeznaczonymi które są odpowiednio długie , a które podstawia sie pieskowi w czasie gdy sika. Odczytanie jest bardzo łatwe i umieszczone na opkowaniu buteleczki w której są paski .
Pies cukrzyk niestety , ale po jakim czasie traci całkowicie wzrok, co absolutnie nie przeszkadza mu w dobrym funkcjonowaniu , nie obijaniu sie o meble , przedmioty , a także zabawe z moja drugą suczka zancznie wiekszą Dogue de Bordeaux.
Jest to pies ze służby policyjnej wiec napewno szybko nauczy sie kilku dodatkowych komend takich jak np. uważaj, powoli , schody.
Dla psa niewidomego jego przewodnikiem staje sie słuch i węch.
SzySzka - 24-03-2010, 10:30
Aż mi się przykro bardzo zrobiło... nie wiem jakie przepisy to regulują, jeżeli w ogóle jakiekolwiek regulują. Jak można psa, który ratował życie, bądź znajdywał materiały wybuchowe co przyczyniało się do uratowania czyjegoś życia - potraktować go jak zużytą szmatę. Nie ma jakiś przepisów, żeby takim psom zapewnić jakiś azyl, spokój na starość, bądź w przypadkach w/w itp? Przecież to są instytucję RZĄDOWE.
Jestem ciekawa czy w krajach Unii Europejskiej też tak jest? Bo moim zdaniem - nie.
I się nie dziwie ludziom na emigracji, że nie chcą wracać.
Ewelina - 24-03-2010, 10:39
troskliwa, Czekamy na zdjęcia.Gdzie psiak się teraz podziewa?I co planują z nim zrobić?
gosia1974 - 24-03-2010, 13:23
Rzeczywiście jest to przykre, że są takie przepisy w Policji W Straży Pożarnej psy poszukiwawcze mieszkają razem ze swoimi przewodnikami. Jak pies odchodzi na emeryturę to dalej mieszka z przewodnikiem, a jak przewodnik odchodzi na emeryturę to pies razem z nim Są partnerami razem w domu razem w pracy.
troskliwa - 24-03-2010, 14:49
Labek został zabrany przez policje do poniedzialku bedzie u nich i spowrotem wraca do kliniki taka dostałam wlasnie informacje niewiem dlaczego wraca opanowanie poziomu cukru moze trwac wiele tygodni , ale da sie zyc .Pies poz tym jest jak mi napisano w b.dobrym stanie jest wyszkolony bardzo miły i juz nie cierpie jego opiekuna ze go tak potraktował
mawi27 - 24-03-2010, 16:57
widzicie ja chetnie bym pomogla ale niestety nie ma juz takiej opcji, a z cukrzyca mam na codzien do czynienia bo moj synek jest cukrzykiem wiec mamy wszystkie opcje jego oparzadzenia opanowane do utrzymania prawidlowych cukrow, jakby co sluze pomoca w wiedzy o cukrzycy
Ewelina - 31-10-2010, 10:00
Temat na razie zamykam.Mam nadzieję, że pies ma się dobrze.
|
|