forum.labradory.org

Zdrowie Labka - Drżenie mięśni

Patka18 - 26-03-2010, 22:06
Temat postu: Drżenie mięśni
Witam! Dziś byłam z Aresem na spacerze i stało się coś bardzo dziwnego. pod sam koniec spaceru Aresowi strasznie zaczęły drżeć mięśnie tylnych nóg a potem przednich. Nie dał rady iść i siadał, nogi same uginały się pod nim jak z waty. Dopiero po 10 minutach przerwy i małym masażu nóg mógł znowu iść. Nie wiem co się stało. Coś takiego miał pierwszy raz. Teraz już jest normalnie i jakby nic się nie wydarzyło. Znowu biega, skacze i mnie zaczepia, chce się bawić. Może wiecie coś na temat takich objawów?? Kolega mówił że jego pies miał taką sytuacje, okazało się ze to coś z kręgami w kręgosłupie podczas biegania mu się stało. Było to jednorazowe.
Ewelina - 26-03-2010, 22:53

Patka18, Może psiak się przeforsował!A co weterynarz na to?Może warto zrobić badania krwi!
Bora - 26-03-2010, 23:39

Patka18, to był intensywny spacer ?
Labradory cierpią na chorobę - syndrom nietolerancji ruchu
http://www.labradors.com.pl/eic.html

Lepiej zapytać weterynarza co o tym sądzi

Patka18 - 27-03-2010, 09:50

Faktycznie może spacer był zbyt intensywny. Biegał z koleżanką która jest niezmiernie szybka. A to był pierwszy taki duży spacer po przerwie zimowej. Zimą chodził na smyczy lub były to krótsze spacery, bo w lesie była za dużo śniegu. W poniedziałek pojedziemy zrobić badania krwi. Weterynarz powiedział, że nie widać żeby coś się stało i że objawy które opisuje to widocznie wyczerpane mięśnie. Powiedział żeby powoli zwiększać mu dystanse.

Ares zachowywał się identycznie jak pies na filmiku. Musze poczytać jak to leczyć. To straszne jeśli Ares to ma :(

Bora - 27-03-2010, 11:08

Może to było niedotlenienie mięśni, pies sie przeforsował, trudno mi powiedzieć, ale zasugeruj weterynarzowi, że u labradorów ta choroba występuje.
moniab - 27-03-2010, 11:53

Patka18 - a robiłaś Aresowi prześwietlenie? Może od tego trzeba zacząć.
Patka18 - 27-03-2010, 12:36

Jeszcze nie. To były pierwsze takie objawy. Do tej pory nic się nie działo. Miał bardziej wyczerpujące spacery i tak nie reagował. W poniedziałek pójdę do weta i spróbuje porobić wszystkie badania. Jak da się z tym walczyć to trzeba szybko działać. Dziękuje wszystkim za pomoc :)
troskliwa - 27-03-2010, 16:00

patka przy badaniach krwi moze warto zrobic poziom magnezu postasu ogolnie elektrolitow