forum.labradory.org

Gastrologia - Skurcze od¼wiernika

jkasia - 08-06-2010, 16:29
Temat postu: Skurcze od¼wiernika
Przez ostatnie 6 dni moja niunia choruje.Juz myslelismy ze jest lepiej bo wczoraj nie wymiotowa³a a tu bach...dzis znowu zwrócila.Wymioty pojawiaja sie po paru godzinach od posi³ku. Diagnoza by³a: zapalenie jelit i ¿o³adka.Ale niestety jej nie przechodzi. dzis zmienilismy lekarza (przez dlugi weekend nasz ulubiony byl niedostepny) i powiedzial ze moze to byc wrodzony spasm od¼wiernika, choc ta przypad³osc dotyczy raczej psow starszych. Leczy sie ja poprzez zabieg "plastyka od¼wiernika".Wzia³ RTG Kasty do konsultacji i jutro zobaczymy co powie.
czy ktos spotka³ sie z ta przypad³o¶cia?

papisia - 09-06-2010, 10:21

Saba mia³a skurcz od¼wiernika po operacji i podawali¶my nospê. Ale nie by³o to ¿adne wrodzone schorzenie, a chwilowe:)
Natomiast na uporczywe wymioty po jedzeniu cierpia³a dawno temu i by³o to efektem choroby refluksowej. Zrobili¶my gastroskopiê i faktycznie - tre¶æ ¿o³±dka zarzuca³o do prze³yku i mia³a niedomykalno¶æ... Lecznie trwa³o ok. 3tyg. i jak rêk± odj±³.
Na chwilê obecn± radzê Ci podawaæ ma³ej 5mniejszych posi³ków dziennie na podwy¿szeniu i zwróciæ siê do dobrego lekarza.
Swoj± drog± ja wiele cennych rad zawsze uzyskujê od Agnieszki Bieregowoj z Lublina wiêc mo¿e skonsultuj siê z ni± :)

jkasia - 09-06-2010, 15:56

papisia, dziekuje bardzo za odpowiedz.W³asnie od wczoraj tez podaje jej nospe.Lekarz powiedzial ze jak jej nie przejdzie w najblizszym czasie to tez zrobimy gastroskopie. Podaje jej dokladnie 5 malych posilkow ale strasznie lapczywie zjada i teraz znowu jej sie cofnelo.Sprobuje na podwyzszeniu.
A jak leczy³as Sabe? Antybiotykami? Bo moja dostaje antybiotyk (i cos jeszcze w zastrzyku)oraz 2 preparaty na regulacje biologiczna flory bakteryjnej Enterogast i Enteroferment. A czy w tym okresie Saba byla osowia³a i nie miala za duzo si³y?

papisia - 09-06-2010, 21:44

jkasia, ¿adnych antybiotyków, ¿adnych zastrzyków. Venter, ortanol i metoclopramid. 5posi³ków gotowanych, lekkostrawnych. Leczona by³a u dr Spu¿ak we Wroc³awiu i tam robi³am gastroskopiê.
Enterogast to masz neomycynê i sulfaguanidynê czyli dzia³a bakteriobójczo. Enteroferment tylko dzia³a na poprawê flory bakteryjnej z tych dwóch.
U Saby nie bylo sensu podawaæ enterogastu.

Saba w tym czasie by³a osowia³a, czêsto jej siê odbija³o, czasami ulewa³o... Du¿o spa³a, czasami siê ¶lini³a. Ale to normalne...tre¶æ ¿o³±dka wraca³a do prze³yku i to dokucza³o.

papisia - 09-06-2010, 21:51

jkasia napisa³/a:
RTG Kasty

Ja chyba zrobi³abym gastroskopiê. A je¶li co¶ tam po prostu zalega? Nie wszystko wyjdzie na rtg.

jkasia - 10-06-2010, 12:55

Mia³a tez usg robione i widac bylo tylko tresc zo³±dka.Kasta nie ma takich objawow jak ulewanie, slinienie,odbijanie. Jest po prostu senna no i te wymioty. Ale dzis od rana troche wariuje i widac ze czuje sie lepiej. Co 3 godz podajej jej do jedzenie RC gastro intestinal junior (strasznie droga karma ale czego sie nie robi dla ukochanego pupilka)rozmiekczone.Poki co nie zwymiotowa³a. Dzis zapytam o chorobe refluksow±. Jak za 2 dni nie wroci do formy to robimy gastroskopie.
papisia, dzieki za te wszystkie info. Mam nadzieje ze juz bedzie lepiej. W niedziele w Lublinie jest wystawa i Kasta miala wziac udzial ale chyba sobie darujemy.Poza tym ona jest bardzo chuda i nie chce jej niepotrzebnie meczyc.
Pozdrawiamy :)

papisia - 10-06-2010, 14:30

jkasia napisa³/a:
Kasta nie ma takich objawow jak ulewanie, slinienie,odbijanie.

Ja absolutnie nie sugerujê, ¿e wg mnie jest to refluks. Po prostu mówiê, ¿e w przypadku braku jednoznacznej diagnozy warto zrobiæ gastroskopiê i rozwiaæ wszelkie w±tpliwo¶ci.
Badanie wykonane przez osobê kompetentn± trwa raptem parê minut.

aganica - 14-10-2013, 21:25

Odkopa³am temat bo..i my od kilku dni borykamy siê z wymiotami /parê godzin po posi³ku/
W³a¶nie wrócili¶my od weta.RTG zrobione..Usg te¿.. i brak diagnozy.
To znaczy ..na szczê¶cie niema wznowy nowotworowej /czego siê najbardziej obawia³am/ niema cia³a obcego, w±troba, trzustka, ¶ledziona bez zmian.
Podejrzenie podra¿nienia ¿o³±dka .. przyczyna nie znana :(
Na razie mam podawaæ 4 ma³e posi³ki rozmoczone siemieniem lnianym i Ranigast.
Je¿eli do pi±tku siê nie poprawi to wdro¿ymy inne leczenie.

Monisiaczek - 16-10-2013, 09:57

aganica, trzymajcie siê ;*
aganica - 16-10-2013, 14:00

Monisiaczek napisa³/a:
trzymajcie siê
Trzymamy i ... dziêki papisi jest lepiej .Za jej rad± /po konsultacji z wetem/ Poda³am inne leki.
Dzisiejsza noc i do tej pory ...bez wymiotów. Troszkê b±czkuje ale co tam.. niech ¶mierdziucha byle zdrowa by³a.
Posi³ki dostaje co dwie godziny i jest dobrze. Sucz zadowolona bo na gotowanym ... ci±gle g³odna :D
Nawet próbuje wymuszaæ dodatkow± porcjê jedzenia.
Znosi jakie¶ przedmioty, k³adzie mi na kolanach i leci do drzwi balkonowych bo tam stoi garnek z jej ¿are³kiem ;D
papisia, dziêkujê za dobre rady ;*

Silmeor - 04-08-2014, 09:01

Odkopujê temat bo mamy problemy z Dakot±. Od wczoraj wymiotuje kilka godzin po posi³ku. Kupka normalna, na spacery chodzi chêtnie ale w domu od rana jest nieco osowia³y. O 13ej idziemy do weta. Mam nadziejê, ¿e to nic powa¿nego.
tenshii - 04-08-2014, 12:06

Silmeor, mo¿e byæ kwestia karmy.
Moja Teyla jad³a bardzo d³ugo swoj± karme, a potem zaczê³a wymiotowaæ po posi³kach, szczególnie rano.
Okaza³o siê, ¿e to przez alergie na pszenicê i kukurydzê. Po zmianie karmy minê³o jak rêk± odj±³.

Silmeor - 08-08-2014, 10:47

Okaza³o siê, ¿e to jaki¶ wirus. Po Dakocie zg³osi³o siê do wetki jeszcze kilka podobnych przypadków. A Dako dosta³ kilka zastrzyków, tabletki do domu i zalecenie ma³ej g³odówki. Na wizycie kontrolnej dwa kolejne zastrzyki i jak dot±d wszystko w porz±dku.
ukiakalukasz - 28-10-2015, 22:31

papisia napisa³/a:
Saba mia³a skurcz od¼wiernika po operacji i podawali¶my nospê. Ale nie by³o to ¿adne wrodzone schorzenie, a chwilowe:)
Natomiast na uporczywe wymioty po jedzeniu cierpia³a dawno temu i by³o to efektem choroby refluksowej. Zrobili¶my gastroskopiê i faktycznie - tre¶æ ¿o³±dka zarzuca³o do prze³yku i mia³a niedomykalno¶æ... Lecznie trwa³o ok. 3tyg. i jak rêk± odj±³.
Na chwilê obecn± radzê Ci podawaæ ma³ej 5mniejszych posi³ków dziennie na podwy¿szeniu i zwróciæ siê do dobrego lekarza.
Swoj± drog± ja wiele cennych rad zawsze uzyskujê od Agnieszki Bieregowoj z Lublina wiêc mo¿e skonsultuj siê z ni± :)

Ja równie¿ mam 7 letnia suczkê sabe która zaczê³a wymiotowaæ g³ownie po wypiciu p³ynów(wody,zsiad³e mleko).robi to w kilka sekund po wypiciu ,zdarzy³o siê jej równie¿ zwymiotowaæ po jedzeniu.Nasili³o jej siê to po sterylizacji która niedawno przesz³a,weterynarz zaleci³ 5 mniejszych posi³ków i miski na podwy¿szeniu,zero antybiotyków tylko leki wspomagaj±ce w±trobê(hepatil)Nadpisa³a¶ ze twój piesek siê z tego wyleczy³ po 3 tygodniowej kuracji,czy mo¿esz napisaæ co to by³a za kuracja.?