forum.labradory.org

Zęby, skóra, oczy, sierść, pazury i uszy - Czerwone plamy na skórze

kinia11 - 30-08-2010, 10:51
Temat postu: Czerwone plamy na skórze
mój pies ma czerwone plamy na skórze które pekają i ropę w okolicy sutka
mibec - 30-08-2010, 12:03

Chyba jedyne co można zasugerować to jak najszybsza wizyta u weta.
orlosia - 30-08-2010, 13:45

kinia11, jak najszybciej udaj sie do weta! , bo to nawet nie musi byc alergia
kinia11 - 31-08-2010, 09:17

dzieki juz byłam u weta. to alergia na szampon lub na pchły a jak wy myślicie
kaha - 31-08-2010, 10:33

kinia11 napisał/a:
dzieki juz byłam u weta. to alergia na szampon lub na pchły a jak wy myślicie
....po tych zdjeciach to nikt ci nie powie co to moze byc ... z reszta jak bylas u weta to on powinien udzielic ci odpowiedzi a nie nas tu pytaj... mam jednak nadzieje ze szybko jej przejdzie
kinia11 - 02-09-2010, 16:05

już wszystko dobrze chodzimy na zastrzyki co 2 dni i powoli schodzi dzięki za wszystko już nie musicie pisać dzieki
Labradore - 30-07-2011, 15:09
Temat postu: Czerwona "plama" pod łapą
Dziś zauważyłam że u Luny pod prawą łapą ("pod pachą") pojawił się taki duży, czerwony placek. Tam gdzie placek się kończy nie ma tez sierści. Po lewej stronie jest wszystko OK. Czy to jakaś alergia?
Chelsea - 30-07-2011, 17:11

Labradore, a może jakieś otarcie np. od szelek??
Ewelina - 30-07-2011, 18:10

Labradore, ale to jest zaognione? Może tak jak Chelsea sugeruję obtarcie od szelek. Poobserwuj to do poniedziałku jak nie przejdzie to radze iść do weta!
Labradore - 30-07-2011, 19:32

nie otarcie to raczej nie jest, szelek nie miała zakładanych kilka dni ze względu na to że ostatnio pływała w stawie. Do weta idziemy w poniedziałek dopiero :(
jkasia - 31-07-2011, 18:51

Labradore, u nas jest identycznie. Najpierw było bardzo zaczerwnione, potem zbladło ale pojawiły sie takie małe górki (krostki). Teraz prawie niewidoczne ale są. Tez myslałam,ze to szelki ale nie. Teraz nam doszło mocne zapalenie spojówek i zaczynam to wiązac z alergia. We wtorek idziemy ponownie do weta i zobaczymy.
jkasia - 31-07-2011, 19:13

U nas ostatnio pojawiły sie objawy mogace wkazywac na alergie.I tak sie zastanawiam czy zmiana smaku karmy mogła spowodowac alergie? Kasta przez ponad miesiac jadła TOTW z bizonem i wszystko było w porzadeczku.Jak sie skonczyło to kupilam te sama karme ale o smaku przepiórki.Po około 2-3 tyg(dokladnie nie pamietam) pojawila sie u niej czerwona plama pod pacha i krostki oraz mocne zapalenie spojówek. Czy zmiana smaku karmy mogła na to wpłynąć?
kaha - 31-07-2011, 20:09

jkasia, raczej zmiana skladu karmy mogła to wywołać... najlatwiej sprawdzisz zmieniając karme na poprzednia i jak jej przejdzie to bedziesz miec odpowiedz ze te plamy wyszly jej po karmie z przepiórka... mam nadzieje ze to nie alergia bo to nic fajnego
Labradore - 02-08-2011, 00:35

hm plamka już troche zbledła. Jest nadal ale mniej widoczna ,innych objawów nie ma... być może ze to szelki... do weta mieliśmy iść wczoraj sie zważyć, zbadac i ustalic termin sterylki ale nigdy nie ma czasu :doubt:
jkasia - 04-08-2011, 07:19

U nas wet stwierdził, że to uczulenie. Kasta dostała zastrzyk p.alergiczny i serie kropli do oczu-az 3 plus antybiotyk w maści do oka na noc.Jest juz troszke lepiej.
Ewelina - 04-08-2011, 08:04

Labradore, Mam nadzieję, że jej przejdzie :)
jkasia, najważniejsze że macie ustaloną diagnoze :) Teraz na pewno zniknie a i kasta będzie się lepiej czuła, bo te place na pewno swędzą :)

mlena - 23-10-2011, 12:05

my się kilka miesięcy męczylismy z krotami na skórze oczywiście bardzo szybko wyszła przy tym drożdżyca do tego neisamowity smród sierści w końcu udało się trafić z lekami zastrzyki plus świetne smarowidło żeby przetestować je najpierw posmarowałam część brzuchola i po posmarowaniu już kilka h później w tym miejscu skóra wyglądała lepiej mniej zaogniona po 2 dniach krosty zacżęły znikać a ja odetchnęłam z ulgą oczywiście mamy podawać teraz karmę z jagnięciną kurak i wszystkie smaki gryzaki itp mają być odstawione oby to paskudztwo nei wróciło bo było straszne psina się drapała męczyła rany sobie do krwi tym drapaniem robił
trochę mnie zaskoczyło że nagle alergia na kurczaka gdzie on się wychował na royalu z kurczakiem bardziej stawiam na zmianę karmy wystarczył jeden worek tańszej karmy

kaha - 23-10-2011, 13:17

mlena napisał/a:
trochę mnie zaskoczyło że nagle alergia na kurczaka gdzie on się wychował na royalu z kurczakiem
max sie wychowal na eukanubie potem RC z kurczakiem i nagle po roku jedzenia tych karm zaczęła ujawniać sie alergia i AZS
ka-rola11 - 23-10-2011, 14:33

U naszej Zarki alergia na kurczaka pojawiła się podczas stosowania karmy PURINA.Strasznie się drapała, coś okropnego.Wizyta u weterynarza, pobranie zeskrobiny i wet stwierdzil,zeby odstawic wszystkie smakolyki i przejść na karme z jagnięcina.Tak tez zrobilismy i Zarka od ponad roku jest na BRIT CARE lamb& rice.Przestala się drapac-wszystko jest super.Siersc blyszczaca, kupole normalne, Zarka tez jest dobrego zdrowia-nie choruje nam na nic:)oby tak dalej.Jesli dostaje jakies smakolyki to nie jest to kurczak tylko jagniecina lub wolowina.Kiedy wet nam polecil test - dac jej kurczaka, aby sprawdzic czy np alergia minela i co? drapała się, wiec mamy pewnosc ze to kurczak.Obecnie caly czas jest na bricie i ewnie poki nie bedzie sie nic dziac tak pozostanie.Czasem warto zmienic karme.Warto tez wiedziec ze alergeny zostaja w organizmie nawet do 6 tyg po odstawieniu czynnika powodujacego alergie , wiec to nie jest tak hop.Poza tym , to ze np przez rok nie byl pies na cos uczulonu wcale nie musi znaczyc ze teraz nie moze go to uczulac. to jest tak jak u ludzi.Ja np . zlapalam alergie -katar na trawy.
kaha - 23-10-2011, 14:39

ka-rola11 napisał/a:
Poza tym , to ze np przez rok nie byl pies na cos uczulonu wcale nie musi znaczyc ze teraz nie moze go to uczulac.
.. nasza wetka twierdzi że najczęściej ok roku zycia, alergia zaczyna sie objawiac
pado - 23-10-2011, 16:12

ka-rola11 napisał/a:
pobranie zeskrobiny

Ja uważam że to podstawa przy jakichkolwiek zmianach skórnych.

ka-rola11 - 23-10-2011, 16:22

Pado zgadzam sie z Tobą, ze pobranie zeskrobiny to podstawa,ale nie wszyscy weterynarze tak robia, czasem trzeba im to delikatnie zasugerowac.

Kaha Nasza Zarka pierwsze objawy alergii miała w wieku 4 m-cy więc to b.szybko, bardzo młody pies.Dla nas plusem bylo to, ze jednak nie byla to alergia na białko. wtedy bylby problem.

pado - 23-10-2011, 16:51

ka-rola11 napisał/a:
nie wszyscy weterynarze tak robia, czasem trzeba im to delikatnie zasugerowac.

No właśnie. Dlatego warto byc uświadomionym i zarządac tego badania żeby lekarz nie leczył nasza pociechę " w ciemno" :)

asiulka0889 - 23-10-2011, 17:03

to przy najbliższej okazji będę musiała zasugerować te badanie swojej wetce bo przy uczuleniach Koki to tylko maść przepisywała i tyle :< przeszłam na karmę Acana z jagnięcina i przeszło ale teraz znów na łapach jej coś wyskoczyło i mam zamiar iść w tym tygodniu do weta.
A ile takie badanie może kosztować?

pado - 23-10-2011, 17:04

Myslę, że w kazdym mieście cennik jest różny.
asiulka0889 - 23-10-2011, 17:44

ale tak na mniej więcej to ile ? bo nie wiem jaką kasę szykować :)
pado - 23-10-2011, 18:13

asiulka0889, nie pamietam ile płaciłam
ka-rola11 - 23-10-2011, 19:06

wiesz co ja płaciłam chyba 50-60 zl, tak mi sie wydaje, pewna nie jestem.
mlena - 23-10-2011, 19:34

za zeskrobinę plus leki płaciłam ok 100 więc sama zeskrobina ok 60-70 zł(tak myślę ) mniej więcej
tylko pytanie mi się nasuwa bo zeskrobinę mieliśmy pobraną żeby wykluczyć inne choróbska jak rozumiem w tym celu się ja pobiera bo alergii się tak nie wykryje? czy ktoś robił testy z krwi u psiaka? tutaj jestem ciekawa kosztów i czy to faktycznie tak jest ,żę każdy alergen osobno mnie się zdawało , że z krwi to więcej od razu alergenów się bada więc taka informacja mnie zaskoczyła z lekka

ka-rola11 - 24-10-2011, 09:56

Nam kiedys wet powiedział ,ze koszt badania alergenó z krwi to ok. 1 tyś zł.Rzeczywiście wtedy badaja kilka alergenów, nie tylko jeden.
orlosia - 03-01-2012, 20:27

podobno zapalenie skóry/ alegria pokarmowa dośc częsta u retliverów. masć i dieta

Agnieszka Majer - 15-01-2012, 17:33

Mam taki problem, że Kadettowi brakuje sierści na przedniej łapce w zgięciu łokcia. Zauważyłam to od razu jak go braliśmy, jak również kiepski kolor zębów. Teraz z ząbkami jest już dobrze a co do łysego miejsca, najpierw było zaczerwienione a po jakichs dwóch dniach u nas zbladło i miałam nadzieję,że był to wynik złego odżywiania i teraz zniknie całkiem. Niestety tak się nie stało, wydaje mi się, ze choć nie tak czerwone to miejsce, w którym brakuje sierści stale się powiększa. Weterynarz- na marginesie hodowca labradorów- twierdzi, że jest to zbyt nietypowe miejsce jak na alergię i raczej uważa,ze Kadett gdzieś musiał notorycznie się ocierać. Teraz nie widzę, żeby się gdziekolwiek o cokolwiek ocierał a problem się pogłębia, w tym tygodniu z pewnością skorzystam z porady innego weterynarza ale powiedzcie proszę, czy rzeczywiście alergia pokarmowa nie może wystąpić w takim miejscu, może ktoś z Was miał podobny kłopot nie widzę też żeby się wygryzał. Kupiliśmy acanę dla dużych ras gdy się pojawił i powiem szczerze, że chyba więcej jej nie kupię, psy puszczają zabójcze bąki prawie cały czas!
kasiek - 18-01-2012, 08:04

orlosia12, chcialam sie dowiedziec czy zmienilas karme Rubenikowi na karme dla alergikow? czy moze cos innego w tym przypadku sie robi ,daje.....
Tsunami - 18-01-2012, 11:37

Agnieszka Majer, raczej na alergię pokarmową nie wskazuje jedno zaczerwienione miejsce. W zgięciu łokcia, czyli gdzie? Pod pachą? Czy na guzie łokciowym? To jest miejsce podatne na wytarcia, także może pies leży w sposób specyficzny i ociera sobie sierść i skórę? Moje suki też od pachami mają miejsca mniej owłosione - jedne bardziej, drugie mniej. Skoro go to nie swędzi, boli, nie ma zaczerwienienia, wysypki, krostek, wydzielin, to chyba nie ma powodów do niepokoju. Nie szukałabym dziury w całym, a jak możesz to wstaw fotkę :)
Konfe - 20-02-2013, 13:49
Temat postu: Cały czas czerwone ucho
Witam
Mam do was pytanie, mój labrador cały czas ma mocno czerwone ucho,takie jakby we krwi.Chodziłem z nim do weta,dawał jakąś maść,która pomagała tylko na chwile.Nie wiecie co z tym zrobić co to jest? Z góry dziękuje za pomoc

Karoola - 20-02-2013, 13:53

Konfe, jest jakaś wydzielina?
Po pierwsze to trzeba ZBADAĆ - zrobić wymaz i wysłać do laboratorium. Nie ma czegoś takiego jak "maść na czerwone ucho", jednostki chorobowej takiej tez nie ma. Na co była ta maść? Odwiedź dobrego weta lub poproś tego o porządne badanie.

PeKa - 22-06-2013, 12:27

Drodzy, jakis czas temu pojawiła sie u Roxany wysypka na brzuszku, zeszła sama w 2-3 dni, ale po tej wysypce zostały takie plamki ciemne jak na zdjęciach. Cóz to? Z plamek nie sączy się, nie są wypukłe, nic się z nimi nie dzieje, nie swędzą, psica nie reaguje przy dotyku.

pasiconik - 22-06-2013, 15:15

PeKa, a jak wyglądała wysypka zanim przekształciła się w plamki?
PeKa - 22-06-2013, 16:17

Takie czerwone place delikatnie wypukłe, mała tez nie reagowała gdy sie je dotykalo, nie lizała tego, nie saczyło sie nic.
pasiconik - 22-06-2013, 16:27

Pytam, bo mojej też się pojawiły jakieś czerwone placuszki na brzuchu koło siuśki, kilka ma na wierzchu czubeczek z ropą (chyba) ale bardzo niewielki. Ma to właściwie odkąd zaczęła intensywniej się taplać w jeziorze. Zrobię detoks od wody i zobaczymy co dalej. Będę też smarować wit.A w kremie. Nie boli, nie swędzi, nie zaognia się.
Pattina - 23-06-2013, 21:39

Ja oszaleję :bad:
U nas jak nie zakażenie w łapce to teraz to ...
Chłopcy byli na weekendzie na wsi , Tajciu wrócił z czymś takim na brzusiu
Czy to może być po kąsaniu mrówek i innych dziadostw ? Czy może taka reakcja po antybiotyku ?
Jutro idziemy na kontrole do weta odnośnie tego zakażenia na łapci to się dopytam o brzusio ale może wy coś będziecie wiedzieć na ten temat

[ Dodano: 23-06-2013, 22:45 ]
Czy ja mam to czymś może przetrzeć ? Posmarować ? czy lepiej zostawić i poczekać do jutra ?

kiju26 - 23-06-2013, 22:19
Temat postu: Czerwone kropki w okolicach pachwiny
Witam. Zauważyłam, że Rico ma dwie czerwone kropki w okolicach pachwin, wyglądają jakby się skaleczył lub coś go ugryzło. Czy powinnam się martwić?
tenshii - 23-06-2013, 22:39

Pati, zostaw, to pewnie uczulenie na coś. Może wszedł w pokrzywy czy coś. Pokaż jutro wetowi :)

kiju26, pewnie zwykłe "potówki" ale nie zaszkodzi pokazać wetowi :)

Milena - 24-06-2013, 05:22

Pattina, Zefirek miał takie plamy przy alergii, do tego bardzo intensywny świąd
Pattina - 24-06-2013, 08:24

Milena napisał/a:
do tego bardzo intensywny świąd
Tajo w ogóle się tym nie interesuje , nie drapie.
Zaraz będzie nasza wetka w przychodni więc pojedziemy na kontrole

[ Dodano: 24-06-2013, 12:33 ]
Plamki dziś już poschodziły, weta mówiła że musiała to być reakcja na mrówki bo tam ich pełno było, może nifortunnie się położył , Tż też miał kilka takich śladów na nogach
Nie sączyło się nic, nie interesował się tym, nie swędziało więc wszystko ok :)

piotr0020 - 24-06-2013, 13:48

Pattina napisał/a:
więc wszystko ok

no to super ;-)