|
forum.labradory.org
|
|
Karmy suche - Karmy z rybą
Asiulek - 13-09-2010, 09:20 Temat postu: Karmy z rybą Witam Wszystkich.
Chciałabym zaczać karmić mojego labka karmą z rybą(łosoć, tuńczyk ) . Zastanawiam sie czy ktoś z Was stosował i czy ma jakieś przemyślenia czy warto ?Jesli tak to jakiej firmy ?Zaznaczam że mój labek ma 10 miesiecy i niedługo chciałbym zaczać go karmić karmami dla dorosłych piesków
tenshii - 13-09-2010, 10:29
Asiulek, warto, jeśli pies będzie ją dobrze przyswajał.
Labki często są na rybnych karmach ze względu na swoje alergie.
Ryba bardzo rzadko uczula.
Poprzedni pies był na weterynaryjnym Royalu rybnym, własnie ze względu na alergię.
Obecny był jakiś czas na Purinie Pro Plan łososiowej, ale woli jagnięcinę.
Próbuj PPP na łososiu, albo fish4dogs może?
Krystyna - 13-09-2010, 10:46
moje jadaja ARDEN GRANGE z ryba jest ok
Malinowa - 13-09-2010, 12:40
karmi się psa karmami z rybą gdyż ryba jest to inne źródło białka niż mięso, na pewno delikatniejsze.
wacha - 13-09-2010, 17:20
Mój labek też jest na rybie z ziemniakami:) i sobie chwali, zero alergii i normalne kupale:)
mibec - 13-09-2010, 20:33
wacha napisał/a: | z ziemniakami:) | ?? myślałam, że psy nie mogą jeść ziemniaków...
wacha - 13-09-2010, 21:43
mibec, No jemu akurat służy, bo to jest bosh fish&potato więc chyba mogą...
Bora - 13-09-2010, 22:10
Oczywiście że mogą, ale odpowiednio przygotowane. Ziemniaki fajnie sprawdzają sie w przypadku diety eliminacyjnej.
mibec - 14-09-2010, 09:40
Nie wiedzialam o tym; zaden z moich psow nie jadl i nigdy nie spotkalam karmy z ziemniakami. Dobrze wiedziec
Asiulek - 14-09-2010, 19:44
Bardzo dziekuje za odpowiedz
Patitka - 16-09-2010, 09:44
Ja dałam kiedyś Velvetowi Karmę z łososie a dokładnie PRO PLAN Puriny i stała trzy dni nie ruszona, choć myśleliśmy że jak zgłodnieje to zje.Velvet jest podejrzewany o alergie na drób i wet kazał zmienić na rybną , ale pies nie podjął wyzwania i niestety pogardził łososiem. Teraz kupujemy mu z jagnięciną lub inną byle nie z kurczakiem.
Cocainee - 14-12-2011, 17:54
My też używamy Puriny z łososiem, z tym, że dla seniorów no i Neo je suchą dopiero jak ma coś mokrego na sobie ( odrobina oleju, bulion czy makaron ) inaczej je dopiero pod wieczór jak już zgłodnieje.. Ale polecam, bo po zmianie na tą karmę wszystko z trawieniem jest w porzadku
Pattina - 14-12-2011, 21:05
My jesteśmy teraz na Bosch Fish&potato, trafiło na tą karmę bo na porzednich kurczakowych niestety nie dopisywał mu apetyt, trzeba było wciąż dosmaczać, ostatnio doszła alergia - jeszze nie wiemy czy konkretnie na kurczaka czy poprostu poprzednia karma nie podeszła mu.
Dziś jest pierwszy dzień na Boscchu i wcinał bez żadnego dosmaczania z apetytem co mnie bardzo ucieszyło
Nie wypowiem się narazie jak ona wpływa na jego kondycje i wygląd sierści. Informacje uzupełnie za jakiś miesiąc
Małgosia35 - 14-12-2011, 22:30
Jakis czas temu zmienilismy karme ze wzgledu na alergie.
Psiak dostaje teraz Taste of the wild. Są jej 3 rodzaje ,my kupujemy z rybą i rewelacyjnie sie sprawdza.
Polecam dla wrażliwych psow,karma bez zbóż,mój Klocek od samego początku bardzo ją lubi,a dodam ze jest dość wybredny jesli chodzi o swoje jedzenie.
Wszelkie dolegliwosci zniknęły jak ręką odjął,mam nadzieję ,ze juz tak zostanie.
nera19 - 22-05-2012, 23:39
szczeniaka mozna podawac Taste of the wild?? jak uwazacie
Chelsea - 23-05-2012, 07:14
nera19, w tej karmie nie ma przedziału wiekowego więc jak najbardziej
Nikaaa - 23-05-2012, 15:00
nera19 napisał/a: | szczeniaka mozna podawac Taste of the wild?? jak uwazacie | Tak tylko pamietaj, że musisz dawać psu dodatkowo ochronę na stawy bo karma jej nie zawiera.
Kesja - 23-05-2012, 16:10
Czy karmił ktoś psiaka Boschem Fish&Potato?? Niedługo przed nami wybór karmy adultowej i zastanawiam się nad tą...
TeodorJan - 24-05-2012, 08:36
Pattina napisał/a: | My jesteśmy teraz na Bosch Fish&potato, trafiło na tą karmę bo na porzednich kurczakowych niestety nie dopisywał mu apetyt, trzeba było wciąż dosmaczać, ostatnio doszła alergia - jeszze nie wiemy czy konkretnie na kurczaka czy poprostu poprzednia karma nie podeszła mu.
|
Zwróć uwagę że ta karma w składzie na pierwszym miejscu ma kukurydze a na drugim mączkę drobiową - ziemniaki (tak naprawdę skrobia) i mączka rybna to dopiero 6 i 7 miejsce - śladowe ilości (skład wg. Krakvetu). Tak więc jesli psiak ma alergię na kurczaka to napewno ta karma nie pomoże:(
Pozdrawiam!
nera19 - 26-05-2012, 09:53
a jaka karme z ryba polecacie w przedziale cenowym jak taste of the wild zeby miala w sobie ochrone na stawy??
mibec - 26-05-2012, 09:54
nera19, dokup osobno cos na stawy i karm TOTW
AnIeLa - 26-05-2012, 12:55
nera19, a ile kosztuje TOTW?
mOŻE Acana?
http://www.telekarma.pl/p...fica.135.kg.htm
nera19 - 26-05-2012, 16:02
6.8kg kosztuje 109 za 13.6kg 190zł nad acana sie zastanawiałem ale nie ma do szczeniaków (3miesiace ma psiak:) ) z kurczakiem nie chce bo chyba ma uczulenie:(
Nikaaa - 26-05-2012, 16:05
mibec napisał/a: | nera19, dokup osobno cos na stawy i karm TOTW | No właśnie, nie lepiej tak? Ja też dokupuje Jesse tabsy na stawy osobno
nera19 napisał/a: | z kurczakiem nie chce bo chyba ma uczulenie:( | Może Brit Care Junior Large Breed Lamb&Rice jesli nie chcesz kurczaka?
nera19 - 26-05-2012, 17:57
nikaaa a ty jaka karme podajesz i jakie witaminy?
a nie bedzie robic to zadnej roznicy jak bede podawac osobno witaminy ktorych brakuje w karmie?
Nikaaa - 26-05-2012, 18:13
nera19, nie ma żadnej różnicy czy witaminy beda w karmie czy będziesz podawać osobno. Ja karmię psa TOTWem z dziczyzną. A jeśli chodzi o preparaty na stawy to poczytaj tu http://forum.labradory.or...?t=3984&start=0 ja mieszkam w UK więc uzywam innych preparatów
Mala - 27-05-2012, 17:17
A co sądzicie a karmie Taste of the Wild Pacific Stream dla szczeniaków. Według tabeli można ją karmić od 6 tyg. Nasza Mala narazie jest 1 tydz. na akanie a drapanie i podgryzanie cały czas nie ustepuje. Pewnie troche musi minąc gdy całkowicie zakceptuje ta karmę.
Nikaaa - 27-05-2012, 19:32
Mala, ciągła zmiana karmy też nie jest dobra, daj psiakowi czas, żeby przyzwyczaił organizm do nowej karmy. Którą Acane macie?
Mala - 27-05-2012, 19:39
Kupiliśmy Acana Puppy large breed. Wiem ze ciagla zmiana karmy jest zła bo może mieć ciągłe rewolucje. No ale coś jeść musi w okresie rozwoju.
Klauzunka - 27-05-2012, 22:29
ja polecam pro-plana z łososiem - PURINA PRO PLAN Puppy Sensitive Salmon & Rice. Moja na tej karmie była od szczeniaka - złego słowa na tą karmę nie powiem.
Z resztą od dawna mam już dwie dorosłe sunie - i jedna i druga na tej karmie -oczywiście nie puppy tylko teraz na adulcie.
Kesja - 08-06-2012, 12:43
A my już od paru dni na Bosch Fish&Potato i Ajrze niesamowicie smakuje Kupki ładne, nie ma żadnych problemów Nam pasuje
PeKa - 14-06-2012, 11:35
Jak już przy rybach... Wetka mowila, ze warto czasem kupic swieze ryby (najlepiej malenkie ze wzgledu na osci) delikatnie obgotowac i podawac z ryzem. Podobno dobra profilaktyka przed dysplazja.
Ewelina - 14-06-2012, 13:50
ja też polecam Pro Plana sensitive. Super karma
nathaliena - 14-06-2012, 14:02
PeKa napisał/a: | Podobno dobra profilaktyka przed dysplazja. | ale dysplazji nie da się chyba uniknąć?
bruczysław - 26-06-2012, 14:04
Mój labek jest od urodzienia na royalu czasami dostał chapi albo purine. Moim zdaniem karmy z rybami są niezdrowe dla psów. Morzesz przejść na purię alb na royala on jest najlepszy. Purina też dobra. Może cena nie jest najniższa ale jeśli zależy ci na piesku to kupuj mu tę karmę. A jakbyś kupował to royala kupuj na jego stronie bo w zoologicznych sobie naliczają dużo więcej.
Nikaaa - 26-06-2012, 14:07
bruczysław napisał/a: | Moim zdaniem karmy z rybami są niezdrowe dla psów | Ooo a to dlaczego? Skoro dajesz psu Chappi do jedzenia to chyba niewielkie masz pojecie o karmach, tak szczerze mówiąc.. A o której Purinie dokładnie mówisz? Bo Purina produkuje z 10 różnych linii
AnIeLa - 26-06-2012, 14:10
bruczysław napisał/a: | Mój labek jest od urodzienia na royalu czasami dostał chapi albo purine. Moim zdaniem karmy z rybami są niezdrowe dla psów. Morzesz przejść na purię alb na royala on jest najlepszy. Purina też dobra. Może cena nie jest najniższa ale jeśli zależy ci na piesku to kupuj mu tę karmę. A jakbyś kupował to royala kupuj na jego stronie bo w zoologicznych sobie naliczają dużo więcej. |
Jest dużo lepszych karm nie Royal i Purina Poza tym nie wiem czemu karma z rybą miałaby być niezdrowa dla psów? Zapewne labradory żyjące xxxx lat temu które pracowały przy sieciach rybackich jadły zamiast ryb ,ryż i kurczaka jak w royalu
bruczysław - 26-06-2012, 14:18
Jeżeli chodzi o chapi to tylko chiałem sprawdzić jak na nie zareaguje ale efekt był nieprzyjemny. Od razu z niej zrezygnowałem. A o karmach z rybą czytałem kilka artykułów. A ryby mają niezdrowe składniki dla psów.
nata - 26-06-2012, 14:19
bruczysław napisał/a: | A o karmach z rybą czytałem kilka artykułów. A ryby mają niezdrowe składniki dla psów. |
Jakie?
Masz linki do tych artykułów?
bruczysław - 26-06-2012, 14:21
Nie pamiętam odwiedziam różne strony o labradorach i czytam.
Ewelina - 26-06-2012, 14:21
bruczysław, pokaż artykuł gdzie przeczytałeś o szkodliwości ryby! Z chęcią sobie poczytam, bo tak się składa, że mój pies najlepiej funkcjonuję po karmie rybnej oczywiście zawierającej też inne składniki, które są bardziej potrzebne, Bo ryba w karmię to tylko dodatek.
Nikaaa - 26-06-2012, 14:25
bruczysław napisał/a: | Jeżeli chodzi o chapi to tylko chiałem sprawdzić jak na nie zareaguje ale efekt był nieprzyjemny. Od razu z niej zrezygnowałem. | Wystarczyło spojrzeć na skład, żeby wiedzieć że ta karma to śmieci. Nie trzeba było faszerować tym psa, żeby się przekonać jakie bedą efekty. A więc jakie to są te szkodliwe dla psa składniki w rybie?
bruczysław - 26-06-2012, 14:26
Ewelina napisał/a: | pokaż artykuł gdzie przeczytałeś o szkodliwości ryby! |
Nie mam ich teraz jak już pisałem odwiedzam strony i czytam. Może twój pies jest na jakiejś dobrem karmie. Niektóre firmy po prostu idą na taniznę i wciskają niezdrowe składniki.
[ Dodano: 26-06-2012, 15:28 ]
Nikaaa napisał/a: | Wystarczyło spojrzeć na skład, żeby wiedzieć że ta karma to śmieci. Nie trzeba było faszerować tym psa, żeby się przekonać jakie bedą efekty. |
Mops mojej siostry dobrze zareagował na chapi niestety z moim labkiem nie było tak dobrze!!!
Ewelina - 26-06-2012, 14:29
bruczysław, ale nie można podsumowywać wszystkich karm, bo jak widzisz trzeba czytać i patrzeć na skład karmy, bo czasami karma za 200zł czy 160 będzie miała lepszy skład niż ta za 300zł która jest z deczka przereklamowana Dobrze, że się interesujesz co je twój pies i że zrezygnowałeś z Chapi, ale zapewniam cię, że nie wszystkie karmy z rybą są złe
Nikaaa - 26-06-2012, 14:30
Cytat: | Mops mojej siostry dobrze zareagował na chapi niestety z moim labkiem nie było tak dobrze! | Współczuję temu psu. Widzisz, stosowanie karm pokroju Chappi często daje ekeft przy dłuższym stosowaniu, na starośc. To, że pies nie ma po tej karmie biegunki, nie znaczy, że mu służy. To jest pasza, nie karma.
bruczysław - 26-06-2012, 14:32
Może niektóre karmy z rybą są dobre. Wiem że royal jest bardzo dobra karmą. I na niej pozostanę. Nie jest też przereklamowany i sama cena wskazuje na to że jest dobra. Sprawdzałem też skład i jest dobry. Polecam!!!
Ewelina - 26-06-2012, 14:33
Nikaaa napisał/a: | To jest pasza, nie karma. | to tak jak jedzenie codziennie hamburgera z Macdonalda, bo inne porównanie nie przychodzi mi do głowy
bruczysław - 26-06-2012, 14:35
Nikaaa napisał/a: | To jest pasza, nie karma. |
Na szczęście zrezygnowaliśmy z tej karmy. Teraz jesteśmy na royalu. Nie chce sobie myśleć co by było gdyby się to chapi ciągnęło. Dobrze że zobaczylem na skład. A jakie suche karmy polecacie.
Nikaaa - 26-06-2012, 14:35
bruczysław napisał/a: | Sprawdzałem też skład i jest dobry. | No to po raz kolejny pokazujesz jak małe masz pojęcie o żywieniu psów. Karma Royal Canin jest sztucznie konserwowana, składnikami, które uchodza za rakotwórcze - chemia. JEST przereklamowany.
Ale to Twój pies i Twoja sprawa czym go karmisz, chcesz przepłacać to przepłacaj, ale może warto poczytać i przekonać się, że są naprawdę dużo lepsze karmy od RC
Ewelina - 26-06-2012, 14:36
bruczysław napisał/a: | Wiem że royal jest bardzo dobra karmą. I na niej pozostanę. | skoro słóży twojemu psu to czemu nie. Robisz mu morfologię i biochemię, żeby sprawdzić czy ma wszystko czego mu potrzeba a jak stawy miał prześwietlenie robione w kierunku dysplazji?
Mój pies nie tolerował karmy RC strasznie go uczulała i źle reagował na konserwanty które są w niej zawarte. Poczytałam składy różnych karm i znalazłam lepszą za tańsze pieniądze i w sumie nie musiałam długo szukać. Skoro są lepsze po co przepłacać, ale u Ciebie pewnie rodzice płacą za karmę więc Ty na Tym nie cierpisz ani twoja kieszeń
Nikaaa - 26-06-2012, 14:37
bruczysław napisał/a: | A jakie suche karmy polecacie. | Taste of the Wild, Brit Care, Acana (wersje bezzbożowe), Purina Pro Plan - jest naprawdę wiele innych lepszych od Royala karm Szczególnie właśnie bezzbozowe jak Taste of the Wild czy Acana Pacifica.
bruczysław - 26-06-2012, 14:39
ROYAL nie jest przereklamowany. Hodowcy mojego psa też nim karmią i są zadowoleni. Ojciec mojego psa jest międzynarodowym championem też go tym karmią sędziowie na wystawie powiedzieli mi że jest to bardzo dobra karma. Chyba ty nie masz pojęcia.
[ Dodano: 26-06-2012, 15:41 ]
Dysplazji jeszcze nie robiłem ale planuję zrobić bo chce żeby został reproduktorem.
Ewelina - 26-06-2012, 14:42
bruczysław, Fajnie, że wymazałeś wiek. Brawo teraz nikt się nie zorientuję z kim mamy do czynienia. Skoro zamierzasz karmić swojego psa Royalem to karm. Każdy tu ma swoje zdanie nie zamierzam narzucać ci swojego. Wyraziłam tylko swoją opinie i w sumie nie ja jedna. Może warto teraz poczytać podpatrzeć składy karm i zrobić sobie analizę czy aby na pewno mam rację
bruczysław - 26-06-2012, 14:43
Nikaaa może masz racje co do wartości tych karm sprawdzę może będą lepsze.
Nikaaa - 26-06-2012, 14:44
bruczysław napisał/a: | ROYAL nie jest przereklamowany. Hodowcy mojego psa też nim karmią i są zadowoleni. Ojciec mojego psa jest międzynarodowym championem też go tym karmią sędziowie na wystawie powiedzieli mi że jest to bardzo dobra karma. Chyba ty nie masz pojęcia. | Zapewne nie wiesz o tym, że zarówno lecznice weterynaryjne jak i hodowcy często maja podpisaną umowę z dystrybutorem danej karmy i mają profit z każdego sprzedanego worka. Więc chyba oczywistym jest to, że bedą wychwalać to co chcą sprzedać.
Niepotrzebnie wymazałeś wiek i tak wiemy, że masz 13 lat
bruczysław napisał/a: | Dysplazji jeszcze nie robiłem ale planuję zrobić bo chce żeby został reproduktorem. | Twój pies ma 2 lata i jeszcze nie robiłeś mu przeswietlenia???????????????
bruczysław - 26-06-2012, 14:46
Ewelina sprawdzałem skład i dużo osób sprawdzało jesteśmy zadowoleni. Więc się nie czepiaj.
Nikaaa - 26-06-2012, 14:46
bruczysław napisał/a: | Nikaaa może masz racje co do wartości tych karm sprawdzę może będą lepsze. | Cieszy mnie to, że jednak dałeś się przekonać Nikt tu nie neguje tego czym karmisz psa, ale nie masz racji pisząc, że RC jest najlepszą karmą. Naprawdę czasami warto zagłębić sie troszkę mocniej w skłąd i przeanalizować za co się płaci.
AnIeLa - 26-06-2012, 14:46
bruczysław napisał/a: | Wiem że royal jest bardzo dobra karmą. I na niej pozostanę. Nie jest też przereklamowany i sama cena wskazuje na to że jest dobra. Sprawdzałem też skład i jest dobry. Polecam!!! |
To co jest takiego dobrego w skłądzie tej karmy?
Royal dla labów:
Cytat: |
Składniki
Suszone mięso drobiowe, ryż, kukurydza, hydrolizat białka zwierzęcego, jęczmień, tłuszcze zwierzęce, włókna roślinne, gluten kukurydziany, pulpa buraczana, izolat białka roślinnego*, sole mineralne, tran, oleje roślinne (sojowy i z ogórecznika), fruktooligosacharydy, łupiny i nasiona psyllium, polifosforan sodu, tauryna, hydrolizat skorupiaków (źródło glukozaminy), wyciągi z zielonej herbaty i winogron (źródło polifenoli), L-karnityna, wyciąg z aksamitki wzniesionej (źródło luteiny), hydrolizat chrząstki (źródło chondroityny)
|
nata - 26-06-2012, 14:49
bruczysław napisał/a: | sama cena wskazuje na to że jest dobra |
nigdy nie sugeruj się ceną, bo to często nie jest wyznacznik jakości karmy Są tańsze i LEPSZE od Royala pod względem składu. To pewne i naprawdę nie ma co się upierać, bo wystarczy porównać składy
Ewelina - 26-06-2012, 14:50
bruczysław napisał/a: | Ewelina sprawdzałem skład i dużo osób sprawdzało jesteśmy zadowoleni. Więc się nie czepiaj. | a czy ja się czepiam twój pies twoja sprawa, twoja wydana każda złotówka
bruczysław - 26-06-2012, 14:51
Jakoś nie miałem okazji zrobić prześwietlenia. Royal nie jest złą karmą. A moi hodowcy mają podpisaną umowę. Lecz czytałem komentarze i z nich wynikało że jest dobry. A co do źle kliknąłem mam touchpada a nie mysZkę
[ Dodano: 26-06-2012, 15:53 ]
Sprawdzę inne karmy które poleciła mi Nikaa zobaczę i porównam może zmienię. A jak jest cena tych karm.
Ewelina - 26-06-2012, 14:53
bruczysław, a z jakiej hodowli masz psa?
bruczysław - 26-06-2012, 14:55
la doro bella www.ladorobella.pl
[ Dodano: 26-06-2012, 15:55 ]
a ty???
Ewelina - 26-06-2012, 14:56
bruczysław, Już wiem dlaczego tak zachwalasz karmę
bruczysław - 26-06-2012, 14:56
dlaczego???
Nikaaa - 26-06-2012, 14:56
bruczysław napisał/a: | Jakoś nie miałem okazji zrobić prześwietlenia. | To powinno być obowiązkowe juz w wieku 7-8 miesięcy na najlepiej 4-5 bo wtedy jest największa szansa na polepszenie psu jakości życia, jeśli okaże się, że ma dysplazję.
bruczysław napisał/a: | Sprawdzę inne karmy które poleciła mi Nikaa zobaczę i porównam może zmienię. A jak jest cena tych karm. | Ceny są różne. Musisz sobie sam popatrzeć w internecie i poszukać. W internetowych sklepach z karmami często mozna znaleźć fajne promocje.
kimsi_3 - 26-06-2012, 14:57
Może royal nie jest złą karmą ale moją Kide uczulił. I teraz nie może nic na drobiu jeść. A od szczeniaka była na Royalu, do jaiegoś 8 miesiąca życia.
My kupujemy acana pacifica rybna i jestem mega adowolona. brak łupieżu - który miała po Royalu, sierść lśniąca nie matowa, qpki twadsze.
bruczysław - 26-06-2012, 14:57
może mają podpisaną umowę ale też czytałem komentarze na internecie
nata - 26-06-2012, 14:57
haha no tak
Partner: RC
Nikaaa - 26-06-2012, 14:58
nata napisał/a: | haha no tak
Partner: RC | No i to jest właśnie to co podejrzewałam od samego początku i o czym napisałam kilka postów wyżej
bruczysław - 26-06-2012, 14:59
Mojego psiaka nie uczuliła. A jak już pisałem na purinie było taki jakby bez energii a jak przeszedł na royal to od razu był żeśki do zabawy. To zależy od psa.
[ Dodano: 26-06-2012, 16:01 ]
Sprawdzę inne i może przeje dzięki za poradę.
[ Dodano: 26-06-2012, 16:02 ]
A co myślicie Taste of the Wild???
Albo Brit Care
Ewelina - 26-06-2012, 15:06
bruczysław napisał/a: | A co myślicie Taste of the Wild???
Albo Brit Care | bardzo dobre jakościowo karmy, ale wiadomo jednemu psu będą pasowały innemu nie.
nata - 26-06-2012, 15:06
bruczysław napisał/a: | Taste of the Wild |
bruczysław napisał/a: | Brit Care |
Jak najbardziej TAK Dobre wybory
Nikaaa - 26-06-2012, 15:07
bruczysław napisał/a: | A co myślicie Taste of the Wild??? | Mój pies jest na tej karmie i mogę polecić. Największym plusem jest brak zbóż. Tylko mięso, owoce i warzywa. Skłąd dobry i rozsądna cena.
bruczysław - 26-06-2012, 15:08
Nikaaa a gdzie kupujesz bo teraz wiedziłem że cena nie jest niska.
Nikaaa - 26-06-2012, 15:10
bruczysław napisał/a: | Nikaaa a gdzie kupujesz bo teraz wiedziłem że cena nie jest niska. | Ja mieszkam w UK, ale kupuję na angielskiej wersji sklepu www.zooplus.pl ( http://www.zooplus.pl/ask...=20&form=Szukaj ) Jednak ta karma ma jeden minus - jest często niedostepna i trzeba pamietać na czas, aby zamówić nowy worek.
bruczysław - 26-06-2012, 15:14
acana pacifica a o tej co myślisz???
Nikaaa - 26-06-2012, 15:16
bruczysław, to też jest bardzo dobra, bezzbożowa karma. Jak najbardziej polecam!!
bruczysław - 26-06-2012, 15:18
Purina Pro Plan myślę że ta też jest dobra. A ty??? I cena nawet jest dobra.
[ Dodano: 26-06-2012, 16:20 ]
A tak wogóle Nikaaa ładnego masz psa.
Paulcia - 26-06-2012, 20:17
Karmę z rybą nie polubił Ami (Brit Care z łososiem) a co do Taste of the wild jest dobra akurat mamy ją tylko z jagnięciną.
[ Dodano: 26-06-2012, 21:20 ]
TOTW-a udało się w rozsądnej cenie kupić
Ewelina - 27-06-2012, 11:33
Mi też się udało 185 zł z wysyłką w zooplusie
agnieszka369 - 29-10-2012, 17:36
U nas Brit Care z łososiem nie został zaakceptowany przez Miję.Za to Acana Pacifica jest bardzo dobra i mój pies za nią szaleje
Nikaaa - 29-10-2012, 20:51
agnieszka369 napisał/a: | Za to Acana Pacifica jest bardzo dobra i mój pies za nią szaleje | My teraz mamy Acane Grasslands, ale jak skończymy worek to planuje przejśc właśnie za wersje z rybą
neravia - 29-10-2012, 20:56
Nikaaa, macie acanę? a dlaczego nie totwa?
Weronika_S - 30-10-2012, 13:53
agnieszka369, a czy Twoja sunia nie jest za mała na Acanę Pacificę?Czy ta karma nie jest od roku?(szczerze mówiąc nie pamiętam )
Nikaaa - 30-10-2012, 14:01
neravia napisał/a: | Nikaaa, macie acanę? a dlaczego nie totwa? | Acana ma glukozaminę i chondroitynę, a w naszej sytuacji jest to dosyć ważna różnica TOTW nam służył i szkoda mi było go zamieniać, szczególnie, że jest tańszy od Acany.
Kupiłam jakiś czas temu zapas tabsów na stawy, które nie są tak mocne jak np. Arthroflex więc póki ich nie skończymy to potrzebujemy dodatkowej ochrony.
Weronika_S cytuję ze strony krakvetu:
Cytat: | Karma odpowiednia we wszystkich stadiach życia. |
agnieszka369 - 30-10-2012, 14:01
Mija jadla ją całkiem niedawno,niedużo bo tylko mały worek na próbę(wet kazał sprobować ponieważ Mija ma problemy żołądkowe po Royalu,który polecał hodowca).Okazało się,że Acana +witaminy to idealne połączenie,ale niestety dość drogie.Ale karma niesamowicie ładnie pachnie,ma średniej wielkości granulki i jest tłuściutka
[ Dodano: 30-10-2012, 14:03 ]
Cytat: | Karma odpowiednia we wszystkich stadiach życia. | [/quote]
Tak też powiedział pan doktor
Weronika_S - 30-10-2012, 14:09
a no to w porządku,coś mi się kojarzyło,że musiałam czekać aż Olaf skończy rok by podawać mu tę karmę,ale widocznie coś się zmieniło albo pomyliłam.A karma jest super i agnieszka369 napisał/a: | niesamowicie ładnie pachnie |
agnieszka369, a po co witaminy dodatkowo?
agnieszka369 - 30-10-2012, 15:32
Bo Mija ma dysplazje,więc to w tym kierunku brała witaminy.
Nikaaa - 30-10-2012, 15:46
agnieszka369 napisał/a: | +witaminy | Mówisz o glukozaminie i chondroitynie na stawy, tak?
A tak nawiasem mówiąc to jakaś straszna plaga dysplazji ostatnio panuje.. Co rusz kolejny psiak
[ Dodano: 30-10-2012, 15:48 ]
agnieszka369 napisał/a: | niesamowicie ładnie pachnie | Teraz mamy Grasslands i juz pachnie dużo fajniej nić TOTW który jak dla mnie aromatu nie ma wcale, a karmy z rybą są ponoć bardziej aromatyczne więc juz sie nie moge doczekać żeby ją powąchać (nawiasem mówiąc lubię zapach psiej karmy )
agnieszka369 - 30-10-2012, 15:59
Nikaaa napisał/a: | agnieszka369 napisał/a: | +witaminy | Mówisz o glukozaminie i chondroitynie na stawy, tak?
A tak nawiasem mówiąc to jakaś straszna plaga dysplazji ostatnio panuje.. Co rusz kolejny psiak |
Tak,o takie witaminy mi chodziło
Co do dyslazji to niestety nas nie omineła,choć miałam ogromną nadzieję,że uda nam się przed nią uchronić. Sama oglądałam ksera rodowodów rodziców i nawet 2 dziadków i wszyscy byli wolni od dysplazji. Całe szczęście trafiliśmy do dobrego doktora(badał małą przez ponad godzinę po zrobieniu zdjęć)i jak na razie mamy czekać jak się sprawa rozwinie i po roku zrobić kolejne zdjęcia stawów łokciowych i biodrowych.
Nikaaa napisał/a: | [ Dodano: 30-10-2012, 15:48 ]
agnieszka369 napisał/a: | niesamowicie ładnie pachnie | Teraz mamy Grasslands i juz pachnie dużo fajniej nić TOTW który jak dla mnie aromatu nie ma wcale, a karmy z rybą są ponoć bardziej aromatyczne więc juz sie nie moge doczekać żeby ją powąchać (nawiasem mówiąc lubię zapach psiej karmy ) |
Nie tylko Ty.Ja zawsze wącham Mijaśki karmę gdy otwieram nowy worek,a w domu patrzą na mnie jak na wariatkę
Chyba wrócimy do Acany,bo miska z Britem stoi pełna.
Mala - 05-11-2012, 17:56
A stosuje ktoś karme Hillsa D/D salmon and rice, może nie powinno się stosowac takich karm na codzień. Nasza Czarnulka dotychczas zajadał pro plana z łososiem ale zaczyna powoli wybrzydzac
Dokite - 05-11-2012, 18:06
Mala, Hillsa nie mamy, ale PPP z łososiem i ryżem była oprotestowana od samego początku... Bez dosmaczenia łyżką ryżu z marchewką i mięskiem nie jadł.
Chelsea - 05-11-2012, 19:30
Mala, my stosujemy tą karmę jestem zadowolona choć weterynarz doszedł do wniosku że Czesia ma Atopowe zapalenie skóry to drugi wet zaprzeczył ale karma Czesi służy stosujemy 2 worek
Mala - 05-11-2012, 19:48
To sprobujemy i my mam nadzieje ze nasza Mala nie powie yyyy tak jak to było wczesniej z Acana a teraz z PPP.
Chelsea a sprawdzałas też może mokrą karme z tej samej seri Hillsa na bazie lososia? i zjakiego sklepu zamawiasz?
Chelsea - 05-11-2012, 19:53
Mala, ja zamawiam tutaj http://zooart.com.pl/prod...kg-GRATISY.html co do puszek to nie próbowaliśmy ale zamówię jej 2 puszki przy następnych zakupach
Mala - 05-11-2012, 20:35
Dziekuje Chelsea. Karma zamówiona - narazie worek 2 kg + na próbę jedna puszka mokrej karmy.
[ Dodano: 19-11-2012, 09:00 ]
No i nasza czarnulka dostała nową karmę:) Na pierwszy rzut poszła sucha zmieszaliśma ja ze stara o i dziwo zaczęła jeść (narazie cały czas przechodzimy ze starej na nową). Nastepnego dnia daliśy jej na sprobowanie mokrą karme Hillsa D/D z łososiem i co ?! i wogule juz po za nią swiata nie widzi. Chrupki poszły w odstawkę a jak widzi ze Panciu wyciaga puszkę z lodówki to zaczyna wariować. Wszędzie swojego pychola wcisnie i tak smiesznie swoim nosem wącha ;-)NAjchętniej to by do tej lodówki wskoczyła ;p Teraz jak ja ją nauczyc jedzenia suchej hymm mieszając mokrą z suchą.
przemulson - 18-08-2013, 10:24
Witam! Stoje przed wyborem karmy na bazie ryb. Stosowany RC junior dla labradorów uczulał psa. Zmieniłem karmę na Brit Care Junior Lamb&Rice. Po tej pies przestał się drapac ale jego sierść w zasadzie sie nie poprawiła. Jest matowa i ciągle wypada. Poza tym wszechobecny łupież oraz pojawiające się co jakiś czas wysypki.
wet zalecił badanie pod kątem niedoczynności tarczycy. W zasadzie nie zaszkodzi zrobić takiego badania (dla zainteresowanych koszt to ok 140 zl). Osobiście wydaje mi się ze nie w tym bedzie problem tylko właśnie w karmie.
Mocno zastanawiam się nad karmą PRO PLAN ADULT SENSITIVE SALMON & RICE chociaż komentarze na jej temat są różne ale cenowo jest ok. Acana pacyfica i TOTW sa niestety dośc drogimi karmami.
Znalazłem jeszcze tańszą Brit care salamon &papatoes ale opinie o niej nie są zbyt dobre i w składzie to tej ryby za dużo nie jest.
Może polecicie jakąś inną bez drobiu?
Dodam że mój pies ma 14 miesięcy.
Chelsea - 18-08-2013, 10:47
przemulson, my obecnie jesteśmy na tej karmie ale raczej już nie kupimy jak dla mnie za dużo kukurydzy- w między czasie mieliśmy zapalenie ucha aż 2 razy , co do Brit care z łososiem całkiem niezła pies zjadł 4 worki i nagle zaczęła jej intensywnie sierść wypadać i zrobił się byle jaka- więc do niej nie wrócimy , byliśmy na Mera dog z łososiem i wszystko było ok więc wrócimy do niej
Nikaaa - 18-08-2013, 10:58
przemulson, na e-karmie TOTW kosztuje 40zł wiecej niz Purina, to chyba nie tak duzo biorac pod uwage kolosalna roznice w skladzie
przemulson - 18-08-2013, 11:06
Chelsea napisał/a: | byliśmy na Mera dog z łososiem i wszystko było ok więc wrócimy do niej |
Sprawdzałem i skład nie powala.
Zastanowię się jeszcze nad tym TOTW Pacyfica, ale o tej z kolei wyczytałem, że białka ma za dużo a to też nie jest dorbe na dłuższy okres czasu.
[ Dodano: 18-08-2013, 12:11 ]
A miał ktoś może BEST CHOICE ADULT FISH AND RICE lub BEST CHOICE ADULT ŁOSOŚ Z ZIEMNIAKAMI? Cena tych karm za 12,5 kg to ok 155 zł
nikolajewna - 18-08-2013, 11:18
przemulson, zwróć uwagę na jeszcze jedną rzecz. ProPlan jest tańszy, ale dawkowanie ma większe od TOTW. Nie jest to duża różnica, ale w perspektywie miesiąca w jakimś stopniu zrekompensuje Ci cenę TOTW.
nathaliena - 18-08-2013, 11:36
My jestesmy na Bricie Care z łososiem i mój Bari ma wspaniałą sierść i idealna wyniki badań, a ma 12 lat. Twarde, ładne dowody, żadnych problemów.
przemulson - 18-08-2013, 11:56
nathaliena napisał/a: | My jestesmy na Bricie Care z łososiem i mój Bari ma wspaniałą sierść i idealna wyniki badań, a ma 12 lat. Twarde, ładne dowody, żadnych problemów. |
A czy Bari tez ma alegrie na kurczaka i jagniecine? czy tylko poprostu tak mu smakuje?
Nikaaa - 18-08-2013, 13:56
przemulson, karma nie powinna przekraczać 30% białka, nie pamiętam ile ma TOTW ale Jesska długo była na tej karmie i nic złego się nie działo, wręcz przeciwnie była to pierwsza karma na której unormowała się kupa. Gdyby nie brak glukozaminy w składaie to dalej kupowałabym właśnie tą karmę, niestety mam psa dysplastyka więc dodatki na stawy są dla nas kluczowe.
Zresztą teraz kupuję Nutrivet Instinct Atlantic Ten Fish z 40% zawartością białka i póki co wszystko jest ok
nathaliena - 18-08-2013, 17:16
przemulson napisał/a: | A czy Bari tez ma alegrie na kurczaka i jagniecine? czy tylko poprostu tak mu smakuje? | Bariemu wszystko smakuje, łącznie ze śliwkami, pomidorami, ogórkami, jabłkami etc. alerię ma tylko na wołowinę. Wcześniej byliśmy na RC Mobility, weterynaryjnej Purinie i Hillsie również na stawy, które bazowały na kurczaku, też było ok, ale strasznie się sypał, Brit Care z łososiem, to jedyna karma po której nie ma kolosalnych ilości sierści w domu. Barciu ze względu an swój wiek, nie potrzebuje już dużej ilości mięsa w składzie, wręcz nie jest to wskazane i zupełnie mu nie służy.
Dodajemy też sezonowo olej z łososia.
a mała prywata- z któej części wielkopolski jesteście?
FadGoś - 18-08-2013, 17:56
przemulson, prawda jest taka , że znalezienie dobrej karmy dla swojego psa polega na metodzie prób i błędów Każdemu psu pasuje co innego , mój przykładowo męczył Brit Care - Venison & Potato , po Acanie miałam wrażenie że spuchł , po AG zmatowiał Służyły mu natomiast TOTW , Fish4Dogs więc po skończeniu AG wrócimy do którejś z tych Fadzik też wygląda na kurczakowego alergika więc my staramy się wybierać karmy z śladową ilościa kuraka , bo niestety w większości karm jest z niego dodatek
Palinka - 18-08-2013, 21:36
Ja zdecydowałam zrezygnować z barfa u Morisa na rzecz karmy, ale bezbożowej. Wybrałam TOTW, bo ma naprawdę porządny skład przy korzystnej cenie. Młoda była wcześniej na High Prairie Puppy (z pieczonym mięsem biozna), ale potwornie cuchnęło jej z paszczy. Teraz obydwoje wciągają Pacific Stream z łososiem i jestem bardzo zadowolona. Mam nadzieję, że karma pomoże zlikwidować Morisowe problemy z gruczołami okołoodbytowymi. Młodej dawałam na początku Orijen i kupy były twardsze, ale niestety cenowo bezbożowy Orijen wychodzi dużo drożej. A glukozaminę i chondoritynę i tak podaję oddzielnie, bo w dziennej dawce karmy i tak jest ich za mało.
Weronika_S - 19-08-2013, 08:40
rewelacyjne z rybą są karmy Wolfsblut,są i wysoko i niskobiałkowe. Palinka napisał/a: | A glukozaminę i chondoritynę i tak podaję oddzielnie, bo w dziennej dawce karmy i tak jest ich za mało. |
ja robię dokładnie tak samo
Chelsea - 02-01-2014, 09:18
Czesi kupiłam karmę Bozita Robur Salomon http://www.najlepszekarmy...p?id_product=61 je ją 2 tygodnie i na razie jestem zadowolona
Axelka - 25-02-2014, 21:23
Karmi ktoś swojego psa Fisch4Dogs?
Zamówiłam karmę i jestem ciekawa opni, jakie są krokiety?
kamil8406 - 21-05-2014, 18:51
Cibau Fish & Rice SENSITIVE - 12KG
Pełnoporcjowa karma dla dorosłych psów.
Pomaga rozwiązać problemy związane z alergiami oraz stanami zapalnymi.
Skład:
Ryż (55%), suszone ryby (28%), olej z ryb (8%), suszona pulpa buraczana (5%), olej roślinny (2%), mono-fosforan wapnia, chlorek sodu, węglan wapnia, chlorek potasu, suszone drożdże piwne (0,3%).
Dodatki w 1kg:
Witaminy, prowitaminy i inne chemicznie zdefiniowane substancje : Witamina A 10000IE (E672); Witamina D3 (E671) 1000IE; Witamina E (E307) 100mg; Witamina C (E300) 100mg; Niacyna 25mg; kwas pantotenowy 10mg; Witamina B2 5mg; Witamina B6 4mg; Witamina B1 3mg; Witamina H 0,25mg; kwas foliowy 0,30mg; Witamina B12 0,04mg; chlorek choliny 1500mg.
Mieszanki pierwiastków śladowych: tlenek cynku (E6) 108mg; jednowodny siarczan cynku (E6) 120mg; monohydrat siarczan manganu (E5) 150mg; jednowodny siarczan żelaza (E1) 44mg; węglan żelaza (E1) 60mg; pięciowodny siarczan miedzi (E4) 50mg; bezwodny jodan wapnia (E2) 2,4mg; selenit sodu 0,22mg.
Aminokwasy, ich sole i podobne produkty: DL-Metionina 1500mg.
Analiza:
białko surowe 24,00%; oleje i tłuszcze surowe 12,00%; włókno surowe 2,00%; popiół surowy 6,50%; Wapń 1,20%; Fosfor 0,90%.
Co myślicie o tej karmie wydaje się niezła za tak niską cenę
http://bimek.pl/pl/p/Ciba...MEDIUMMAXI/1076
Axelka - 21-05-2014, 20:28
No, chyba zafunduję swoim futrom tą karmę.
Cena całkiem przystępna.
Karmi ktoś tą karmą swoje psy?
kamil8406 - 21-05-2014, 20:36
Axelka napisał/a: | Karmi ktoś tą karmą swoje psy? |
Ja chce karmić , Przy tej cenie z takim składem bardziej się opłaca według mnie od brit care którą teraz moja psica spożywa. Tylko znając życie ta cena długo nie bedzie taka niska.
anna34 - 22-05-2014, 15:52
Ja karmie Choppera też z rybą,ale niestety weterynaryjną puriną j/m
Axelka - 22-05-2014, 17:15
Moje były na White Wolf z rybą, byłam zadowolona z tej karmy, psy też. Teraz dostają MM, ale wracamy do White.
[ Dodano: 28-05-2014, 22:23 ]
Dziś przyszła do nas karma - Cibau fish&rice.
Będziemy testować worek 12 kg.
Granulki karmy są akuratne, nie za małe. Psiaki bardzo chętnie zjadły, wypięły się na swoją starą karmę i skrzętnie wygrzebały nowe granulki z miski.
Gosbi - 18-06-2014, 13:23
Polecam naszą karmę Exclusive of Gosbi Łosoś&Ryż
http://http://gosbi.sklep...-15kg-p-24.html
kamil8406 - 19-06-2014, 07:52
Axelka, jak u ciebie karma sprawdza sie po miesiącu bo moja zadowolona . U Inki alergia się trochę zmniejszyła, uszy zdrowieją. jeszcze żeby to pylenie się skończyło wrescie bo u nas to chyba głony problem z tym jest związany. Zawsze po spacerze nasila sie drapanie i oczy łzawieją, natomiast godzine lub dwie po spacerze zanika
Axelka - 19-06-2014, 16:12
kamil8406, psy zjadły wór karmy i smakowała im. Qpale też ok. Jednak według mnie moim psom bardziej służy karma z ziemniakami niż z ryżem, tak mi się wydaje.
W tej chwili zmieniłam psom karmę, bo cały czas na rybnej były, na boscha hpc soft kaczka&ziemniaki
Jestem bardzo mile zaskoczona reakcją psów - pochłaniają ją w sekundach, a oddają z powrotem wzorcowe qpale
|
|