forum.labradory.org

Literatura - Zaklinacz Psów Cesar Millan

mawi27 - 08-12-2010, 10:58
Temat postu: Zaklinacz Psów Cesar Millan
Chciałabym polecić książkę w.w., słyszałam różne opinie na temat pracy Cesara z psami, ale po przeczytaniu jego książki muszę powiedzieć że jestem pod wrażeniem, opisuje tam rzeczy na które większość z nas (ludzi ) nie zwróciłoby nigdy uwagi, a przede wszystkim podsuwa parę świetnych rad co do obcowania z naszym czworonogiem oraz sposobie zrozumienia jego zachowania i psiej natury. Osobiście polecam, może ktoś również jest po tej lekturze i będzie miał ochotę wypowiedzieć się w tym temacie
tenshii - 08-12-2010, 12:41

mawi27, podaj przykład tych jego złotych zasad i metod :)
mawi27 - 08-12-2010, 13:35

tenshii, moze nie sa to zlote jakies zasady ale wyczytalam ze ludzie za bardzo uczlowieczaja swoje psy i psy sa przez to nieszczesliwe, ze owszem wykonuja polecenia, sa posluszne ale w gruncie rzeczy sa jednak nieszczesliwe, ze powinny funkcjonowac jak w stadach gdzie polegaja na wlasnym instynkcie, ze energia wlasnego ciala sa w stanie wyrazic swoj stan emocjonalny i my jako ludzi powinnismy nauczyc sie go prawidlowo odczytywac i zaspokajac ich potrzeby gdy tego naprawde potrzebuja, nie chce sie tu madrowac, ale niektore z tych argumentow w jakis sposob do mnie przemawiaja, ze krzykiem, przemoca i ciezka ,,tresura" niejestesmy w stanie porozumiec sie tak w 100% z psem, boon owszem jest nam posluszny ale sie tak naprawde nas boi, nie wiem ile w tym wszystkim jest prawdy, dlatego jestem ciekawa waszych opini kto oczywiscie spotkal sie z ta ksiazka
tenshii - 08-12-2010, 14:22

mawi27, oglądałaś kiedyś jego program?
inkapek - 08-12-2010, 14:24

Ja nadal nie mam czasu jej przeczytać. Jestem na etapie jego ucieczki z Meksyku i tu utknęłam więc sie nie wypowiem :)
mawi27 - 08-12-2010, 14:34

tenshii, tak ogladałam
tenshii - 08-12-2010, 15:49

mawi27 napisał/a:
tak ogladałam

Ja po obejrzeniu kilku jego programów wogóle nie mam zamiaru kupić jego książki :) Wolę przeznaczyć te pieniądze na swojego psa.
Jest tak wiele fajnych, dobrych metod propagowanych przez wielu fajnych mądrych behawiorystów, że moim zdaniem szkoda czasu na Pana CM.
Dla mnie na czele listy jest wiele nazwisk, między innymi Jacek Gałuszka, czy nawet Vitoria Stilwell i parę innych nazwisk, potem długo długo nic, i dopiero wtedy CM.

Maleńka - 30-12-2012, 12:20

Co do metod pana Millana zdania sa bardzo mocno podzielone z tego co zdarzylam juz sie zorientowac w roznych zrodlach. Jedni sa nim oczarowani a inni potępiaja. Ja osobiscie o nim nie mam zdania..
Di - 30-12-2012, 12:27

Maleńka napisał/a:
Ja osobiscie o nim nie mam zdania..

A ja zdecydowanie nie lubię. Za bardzo mi tam teoria dominacji pachnie.

Maleńka - 30-12-2012, 12:29

Di, ja obejrzalam tylko jeden jego program bo akurat trafilam i jak zobaczylam ze targa labka na kolczatce to odpuscilam ;)