forum.labradory.org

Żywienie - Dostęp do wody - ciągły czy dawkowany?

Flame - 27-12-2010, 12:37
Temat postu: Dostęp do wody - ciągły czy dawkowany?
Wszędzie jest napisane, że pies powinien mieć stały dostęp do wody... Niestety przy moim szczeniaku jest to trochę złe rozwiązanie. Czy naleję mu całą miskę czy na samo dno to on i tak wypije wszystko i odejdzie dopiero wtedy kiedy miska jest pusta. Wcześniej skutkowało to oczywiście tym, że wypijał na raz całą miskę a za chwilę sikał w domu - mimo, że chwile wcześniej wrócił ze spaceru. Teraz mu ograniczamy wodę tak, żeby nie było takich nie miłych "niespodzianek"... Ale w sumie trochę mnie to martwi. Nie bez powodu przecież napisane jest, że dostęp do wody powinien być stały. Ale jak ja mam wytłumaczyć mojemu psu, że nie musi wypijać do końca? Nie wiem może to nawyk od jedzenie, bo dopóki wszystkiego nie zje też nie odejdzie...
Przecież nie mogę mu dawać co chwilę minut wodę, bo musiałabym wychodzić z nim co pół godziny chyba... Kiedyś chciałam sprawdzić czy wypije i wypił trzy wielkie miski pod rząd... Co mogę zrobić?

Ewelina - 27-12-2010, 12:42

Flame, dziwne, że on wypija takie duże ilości na raz! Czy miał robione może badania krwi?
Flame - 27-12-2010, 12:56

Nie miał. Mi się wydaje, że on po prostu jest zachłanny tak samo jak na jedzenie...
Zawsze zje tyle ile mu się da i to samo z wodą. Nic mu nie dolega, jest radosny, ma pełno energii, karmę też je dobrą także nie wiem o co chodzi... Ale wiem, że miski z wodą postawić mu nie mogę, bo musiałabym co 5 minut dolewać i co chwile na dwór z nim wychodzić.

Ewelina - 27-12-2010, 14:43

Flame, Niech miska zawsze stoi na dole. Dolewaj mu niewiele najlepiej jak nie widzi.
tenshii - 27-12-2010, 14:45

Pies musi mieć dostęp do wody cały czas.
Może po prostu tyle potrzebuje?

Pattina - 27-12-2010, 15:00

Mój Tajson także rzucał się na całą zawartość wody w misce.
Wypijał wszystko, później siusiał oczywiście
W końcu się nauczył, że piciu ma zawsze że nie trzeba robić " zapasów "
Teraz woda stoi w misce co jakiś czas podchodzi i pije.
Ogólnie pije dużo,ale widocznie takie ma zapotrzebowanie :)
Myślę że i Twój psiak nauczy się

Flame - 27-12-2010, 20:20

Mam nadzieję... Będę mu dolewać po trochu co jakiś czas, mam nadzieję że to pomoże. Bo na pewno nie ma aż takiego zapotrzebowania...
kluszczonka - 28-12-2010, 13:55

U mnie jest dokładnie tak samo, pije ile wlezie, czasem pije i jednocześnie siusia.Także tez nie daję mu takich wielkich ilości tylko co jakiś czas dolewm, bo też bym nie nadążyła nad wycieraniem tych siuśków. Na szczęście Jutro koniec kwarantanny i wkóońcu wyjdziemy na dwór zrobić siusu.
oleska2803 - 28-12-2010, 15:27

My również porcjowaliśmy małemu wodę, ale głownie dla tego że jak było za dużo w misce to właził d niej łapami i wylewał wszystko, to był czas letnich upałów. Teraz ma stały dostęp do wody, czasem jak się dosadzi to wypija wszystko, a czasem przez długi czas nie wypije nic, pije tyle ile potrzebuje. Mały się nauczy, porcjowanie o dobry pomysł.
Flame - 09-01-2011, 13:12

Amon już lepiej pije ;) Dolewam mu wodę wtedy, gdy nie patrzy, albo wtedy gdy podchodzi do miski na wodę.
didia - 15-02-2011, 00:24

Może jak piesek naprawdę dużo pije, to warto sprawdzić chociaż poziom cukru we krwi? Nie mówię o wszystkich, ale czasem to się zdarza- nie wiadomo dlaczego, ale jest. Jeśli pies ciągle pije- jeśli tylko ma okazję, czyli dostęp do wody- oznaczać to może chorobę tarczycy lub cukrzycę. Zawsze warto odwiedzić weta i skontrolować wyniki krwi.
marta2204 - 28-03-2011, 12:40

Słyszałam że dobry wyjściem jest podawanie psu kostek lodu w misce, wtedy pies pije po troszku, tyle ile się roztopi. Nie wiem czy nie zaszkodzi takie zimne, ale może warto spróbować :)
dkasprzak - 31-03-2011, 11:11

Nasz maluch (12m 36kg) jak pije wodę to wygląda jakby chciał sobie tę miskę z wodą założyć na głowę... :) Nie wiem co z tym zrobić bo picie wody w mieszkaniu jest niemożliwe... Wszędzie jest błoto. Na razie ma wodę we wiadrze i na dworze, bo w ten sposób nie rozlewa. Co ciekawe, z wiadra nie pije ani tak często ani tak łapczywie. Na noc niestety nie mogę mu wody podawać bo śpi w domu. Jak go oduczyć takich zachowań do zimy??? :cring:
dominika92 - 31-03-2011, 11:15

dkasprzak, u nas to przeszło, ale jak byliśmy na działce to wyniesienie miski na dwór skończyło się wywróceniem jej do góry nogami, sprawdziły się miski na stojaku bo wtedy nie miała jak włożyć łapy i drapać :)
effcyk - 31-03-2011, 18:16

dkasprzak napisał/a:
Jak go oduczyć takich zachowań do zimy ???

a czemu akurat do zimy ? :-o

dominika92 - 31-03-2011, 18:19

dkasprzak, i co to za kolce na focie? :bad:
dkasprzak - 31-03-2011, 19:03

kolce na focie są bo takie dostałam jak kupiłam psa no i obrożę która się rozpinała. Co do kolców to nie odwracam ich do wewnątrz, nie jestem nieczuła :P Natomiast poprzedni właściciel nie omieszkał... To już wina sprzedawców którzy zapewniają że pies nie będzie ciągnął smyczy (idiotyzm jak dla mnie)
Do zimy bo nie chcę go poić na dworze, on się w tej wodzie kąpie :D

dominika92 - 31-03-2011, 19:46

dkasprzak, spróbuj tych stojaków, może nie będzie miał jak przewrócić
AnIeLa - 31-03-2011, 20:46

tak jak pisze dominika wypróbuj misek na stojaki i kolczatkę zmień na inną obroże. Kolczatka wywrócona w ten sposób może zranić innego psa :confused: :(
Madziuja - 01-04-2011, 11:52

U nas był problem bo Kenzak jak był malutki to bawił się miska pełną wody i w całej kuchni i pokoju( mamy aneks) była powódź a dla niego frajda było zlizywanie jej z podłogi i wycieranie sie w nią.Tez zaczeliśmy mu podawać wode w mniejszych ilościach ale i to wylewał - a jaka radocha była :D .Kupilismy w końcu miseczki na stojakach i problemu nie ma.Natomiast u Was problem jest z nadmiernym piciem i nie wiem czy taki stojak coś pomoże ale warto spróbować.
Dariusz W. - 12-01-2015, 11:33
Temat postu: Woda.
Witam.
Wiem że pies powinien mieć dostęp do wody non stop. Mój labek ma 3 miesiące i pije jej dużo i co za tym idzie często sika. Niestety nie zdołałem go jeszcze nauczyć że potrzeby załatwia się na dworze, choć kupki mi w domu nie robi.
I pytanie moje jest takie:
Czy na noc lub wyjścia do pracy mogę mu ograniczyć dostęp do wody do mini?

Karoola - 12-01-2015, 11:50

Dariusz W., lepiej nie. Uczysz psa sikania na matę? Spróbuj :)
tenshii - 12-01-2015, 11:51

Dariusz W., zanim założysz nowy wątek spróbuj poszukać czy już taki nie istnieje.

Jeśli chodzi o wodę, ja uważam, że pies powienien mieć dostęp do wody cała dobę.

Milena - 12-01-2015, 12:35

Nie powinieneś psu ograniczać spożycia wody. Nie wiem jak bardzo dużo jej pije, ale zastanów się czy nie jest to objawem chorobowym (w niektórych schorzeniach wzmaga się pragnienie).

Karoola napisał/a:
Uczysz psa sikania na matę? Spróbuj

Dokładnie :)

Dariusz W. - 12-01-2015, 15:15

Karoola napisał/a:
Dariusz W., lepiej nie. Uczysz psa sikania na matę? Spróbuj :)

Sikał na matę i na gazetę. Ale od kilku dni chodzę z nim na tresurę dla szczeniaków. I tam się dowiedziałem że większość psów które sikały na matę w domu będę sikać w domu. Dla tego zaproponowano nam aby wszystko wyrzucić, podłogę przemyć najlepiej z dodatkiem domestusu lub czymś podobnym aby usunąć zapachy psa. Po czym często z nim wychodzić. I tak zrobiliśmy i robimy. Mimo to dalej nam sika w domu i nie daje znać że chce się załatwić.

Milena - 12-01-2015, 16:01

Dariusz W. napisał/a:
I tam się dowiedziałem że większość psów które sikały na matę w domu będę sikać w domu.

4 psy wychowałam na sikaniu na matę i u żadnego nie skutkowało takimi problemami.

Dariusz W. - 12-01-2015, 16:49

Milena napisał/a:

4 psy wychowałam na sikaniu na matę i u żadnego nie skutkowało takimi problemami.

Może ja mam pecha lub jest jeszcze za młody. Ma dopiero 3 miesiące.

PS:
A jest jakaś różnica między matą dla psa a dla niemowlaka?

Karoola - 12-01-2015, 17:33

Dariusz W., różnica jest w cenie :P
Do kogo chodzisz na szkolenie?

Milena - 12-01-2015, 17:41

Dariusz W. napisał/a:
Może ja mam pecha lub jest jeszcze za młody. Ma dopiero 3 miesiące.

Zdecydowanie to drugie :) To jeszcze maluszek, nie oczekuj cudów, uzbrój się w cierpliwość. Będzie ok :)

Dariusz W. - 12-01-2015, 21:08

Karoola napisał/a:
Dariusz W., różnica jest w cenie :P
Do kogo chodzisz na szkolenie?

Szkoła szkolenia psów "Cywil" w Lubinie.