forum.labradory.org

Ruch, pływanie, woda. - Ile godzin ruchu potrzebuje labek ?

Czekolabuś12 - 05-01-2011, 18:00
Temat postu: Ile godzin ruchu potrzebuje labek ?
1h czy więcej ?????????????? :lookdown:
oleska2803 - 05-01-2011, 18:05

raczej więcej, ale to zależy od pieska, sama zobaczysz po zachowaniu, że jest za mało wybiegany :-P
nata - 05-01-2011, 18:06

Czekolabuś12, moim zdaniem potrzeba więcej. I to nie zwykłej bieganiny, ale spaceru związanego także z wysiłkiem umysłowym. Więcej na pewno znajdziesz czytając forum, bo podobne kwestie były już opisywane w odpowiednich wątkach :)
matipietrzak96 - 05-01-2011, 20:06

dokładnie tak jak powiedziala nata :) a tak na marginesie to twoj temat powinien sie znalezc w kat. ruch, pływanie, woda
Labradore - 05-01-2011, 22:10

Ja póki Luna jest mała zapewniam jej do 1h dziennie spacerów smyczowych i jakiś czas zabawy na dworze np. w berka,
jak dorośnie będe starała się poświęcać 2-3 godziny smyczowych spacerów, do 1h aportowania lub frisbee i kilka minutek na zabawy w berka o ile z nich nie wyrośnie :P no i oczywiście czas na ćwiczenie komend.

A w lecie to ciśniemy nad stawy :haha:

Grapy - 05-01-2011, 22:18

Spacery smyczowe.... mój ma ich 20min na 2-3godziny ganiania i treningu... :P
Labradore - 05-01-2011, 22:30

na trening dla małej to za wczesnie a ja nie mam jej za bardzo gdzie spuszczać. Raz pod torami spuściłam (most urwany, pociągi nie jeżdżą) to puściła sie dróżką na ulice, złapałam ją za ogon przy samej ulicy, dobrze że nie jeździły auta :-o :-o :-o

Najwyżej pójde do mamy na zakład ARMu ale tam też ciężarówki jeżdżą ;/

pozostają smyczówki -.- . Póki co :P

--------------------------
Ale ogółem Retriever potrzebują duzo ruchu, tym bardziej że są narażone na choroby stawów

Jira - 05-01-2011, 22:57

u nas jest koło 20 minut smyczowego i dwa spacery trwające ok godziny (czasem 45 minut zależy którą trasa idziemy) - biegania luzem połączonego z ćwiczeniami i komendami. plus w weekendy jeździmy na błonia. Tam neska aportuje i biega i bawi się i spędzamy tam zazwyczaj dość sporo czasu
oleska2803 - 05-01-2011, 23:04

na mały trening nigdy nie jest za wcześnie, a jak nie możesz jej spuszczać używaj linki 5, 10m
wtedy na ulice nie wybiegnie :)

nata - 05-01-2011, 23:22

oleska2803 napisał/a:
jak nie możesz jej spuszczać używaj linki 5, 10m
wtedy na ulice nie wybiegnie

A do tego nauka przywoływania.. :lookdown:

jkasia - 06-01-2011, 09:23

Kasta jak była mała to tez na 10m lince latała. Ćwiczylismy przywoływanie i w zasadzie do tej pory nagradzam ja smakołykiem jak przychodzi. A Jeśli chodzi o ruch to ma 2 razy dziennie labowanie po 1h -1,5h każde i smyczówka jakies 30 min.
Czekolabuś12 - 06-01-2011, 11:51

Moja sunia ma 6 tygodni . Malutka ;*
nata - 06-01-2011, 13:06

Czekolabuś12 napisał/a:
Moja sunia ma 6 tygodni

To póki co, nie spacery powinny być w głowie, tylko kwarantanna. Pomijając fakt, że powinna być jeszcze z mamusią :bad:

mlena - 06-01-2011, 13:39

u nas sporo psów z agresją nawet na szczeniaka więc by mógł sie wybiegać tak an co dzień to zakupiłam smycz flexi 7 m. a jak wyjdę z nim b późno to wtedy luzem na bocznej drodze by się wybiegał no i weekend las
nie liczyłam ile czasu spędza na spacerach ale to rożnie wypada sa dni ,ze jest na prawdę b często i długo ale bywają tez i takie ,że go 'siłą" z domu wyciągam bo ma śpiocha :-P

Czekolabuś12 - 06-01-2011, 15:15

Ale my z nią nie wychodzimy ;* ( bo za mała ) , ale pytam się bo nie chcę , żeby się męczyła z powodu małaej ilości ruchu :lookdown: A ja lubię biegać , więc na pewno będzie dobrze 8)
Grapy - 06-01-2011, 17:56

Czekolabuś12, kwarantanna to nie izolatka zupełna, wynoś ją na dwór na siusiu,ale tak aby nie stykała sięz innymi psami,bo później będziecie płakać,że pół roczny pies sika w domu...
Shamalli32 - 08-01-2011, 00:25

Dwa dni temu wzielam Drako na rower,najpierw szalal i ciagnal jak wol,ale zatrybil o co chodzi i wracalismy jak bysmy to robili od zawsze,na razie to tylko 4 minutowe wybiegi i raczej nie za szybkie ale pies byl szczesliwy,wparowal do domu glodny jak wilk i zaraz poszedl spac,wiec chyba znalazlam rozwiazanie wybiegu,bo spacery to malo,szczegolnie ze w naszej okolicy mnostwo psow na ktore Drako reaguje zbyt impulsywnie,oczywiscie do zabawy,tylko ze wybiera zawsze te mniejsze,ktorych wlascieciele sa odrobine wyniosli i zmanierowani;/no coz nie kazdy rozumie labka:)
mibec - 08-01-2011, 02:56

Shamalli32 napisał/a:
na razie to tylko 4 minutowe wybiegi
i po 4 minutach był tak zmęczony?? Patrząc przez pryzmat mojego, to kilkumiesięcznemu labowi potrzeba znacznie więcej..... Barney się nie męczy (i nigdy się nie męczył ) bieganiem :)
ania - 08-01-2011, 06:53

w moja tez ostatnio cos wstapilo do niedawna yo ok o miala 2 h ruchu na dzien plus zaawe w domu a teraz wylada ze jej to nie starcza buuuuuu.....i co mam robic?????
Czekolabuś12 - 09-01-2011, 14:20

Ja właśnie dzisiaj zaczełam przyzwyczajać moją do obrońży i chodzenia na smyczy ( w domu ) Całkiem jej szło :-P

[ Dodano: Nie 16 Sty, 2011 ]
A tak wgl ......
Jeżeli szczeniak nie wychodzi do 3 miesiąca to może mieć problemy z socjalizacją :confused: ????????????????????????????????????????????????????????????????????????

anka_szklanka - 17-02-2015, 00:16
Temat postu: aktywność szczeniaka
Nasz labradorek ma 8 tyg i nie wiem ile taki piesek potrzebuję ruchu , pies chowa się przy 2 dzieci i boje się że czas może nie mieć wystarczającego odpoczynku , ile czasu taki szczeniak potrzebuje na sen? jak często może przebywać na dworze o takiej porze roku ?
Axelka - 17-02-2015, 01:13
Temat postu: Re: aktywność szczeniaka
anka_szklanka napisał/a:
Nasz labradorek ma 8 tyg i nie wiem ile taki piesek potrzebuję ruchu , pies chowa się przy 2 dzieci i boje się że czas może nie mieć wystarczającego odpoczynku , ile czasu taki szczeniak potrzebuje na sen? jak często może przebywać na dworze o takiej porze roku ?

A szczeniaczek nie jest na kwarantannie?
Dopóki nie będzie miał kompletu szczepień to tylko wyniesienie go na siusiu na dwór i do domu.
No i oczywiście musisz zadbać, żeby szczeniak miał możliwość spokojnego snu niezakłócanego przez dzieci, to przecież jeszcze " niemowle" psie.