forum.labradory.org

Zdrowie Labka - Testy alergiczne

Natalia87 - 29-01-2011, 21:44
Temat postu: Testy alergiczne
Witam,
Od jakiegoś czasu zauważyłam ,iż mój Karat po wypiciu mleka ma dziwne objawy-oczka na dole robią mu się b.czerwone,różowe są też uszy w wewnętrznej stronie oraz podbrzusze do tego się drapie.Myślę że ma skazę białkową.Wnioskuje to po przedawkowaniu mleka kiedy miał ok 1,5 miesiąca (dorwał się do szafki w kuchni)Teraz też jak widzi mleko to aż się trzęsie ale nie podaje mu go z powodu j/w.Niestety nie doceniłam mojego pupila-podkrada mleko kotu:)Chciałabym wykonać mu testy alergiczne.Jak prawidłowo powinno wyglądać takie badanie?I ile kosztuje w przybliżeniu.Czy mogę coś zasugerować wete.Jak myślicie?

Karoola - 29-01-2011, 22:40

Myślę, że po prostu trzeba iść do weta i się o wszystko wypytać. Pod warunkiem, że masz swojego sprawdzonego weta i mu ufasz :)
Natalia87 - 29-01-2011, 22:44

no raczej w takich sprawach staram się posiadać choćby podstawową wiedzę.Nauczka po leczeniu zapaleniu ucha,nieudolnego leczenia przez wete.
Bora - 29-01-2011, 23:48

Natalia87 napisał/a:
Chciałabym wykonać mu testy alergiczne.Jak prawidłowo powinno wyglądać takie badanie?I ile kosztuje w przybliżeniu.Czy mogę coś zasugerować wete.Jak myślicie?

Skoro wiesz że ma nietolerancję laktozy to w jakim celu jeszcze wykonać testy alergiczne ?
Nietolerancję laktozy ma wiele psów.
Testy alergiczne jest to koszt rzędu 300zł próbka krwi wysyłana jest kurierem do laboratorium Idexx do Niemiec. (alergeny pokarmowe - ok 20) + opłata za kuriera (chyba 25zł).

Można wykonać jeszcze testy na alergeny kontaktowe i wziewne. i tzw screening. (tu musiałabym zerknąć do cennika)

maksiu - 30-01-2011, 11:24

Maksiu miał robione testy. Najpierw z krwi a później skórne. Tak jak napisała Bora, krew była wysyłana do Niemiec. Jednak później dowiedzieliśmy że najlepiej zrobić testy skórne bo są bardziej miarodajne. Koszt to ok.200zł.
Bora - 30-01-2011, 13:39

maksiu napisał/a:
Jednak później dowiedzieliśmy że najlepiej zrobić testy skórne bo są bardziej miarodajne.

Na alergeny pokarmowe ?

maksiu - 30-01-2011, 18:41

Bora, Maks ma alergię pokarmową i na roztocza. Nie wiem w jakim przypadku jakie testy są bardziej miarodajne. Te skórne na pewno są dokładniejsze.
Bora - 30-01-2011, 20:33

maksiu napisał/a:
Te skórne na pewno są dokładniejsze.

No właśnie kurcze... dowiadywałam się i powiedziano mi że alergeny wziewne i kontaktowe badane są skórnie, pokarmowe tylko z krwi... dlatego pytam.

ENQA - 30-01-2011, 21:04

Bora napisał/a:
dowiadywałam się i powiedziano mi że alergeny wziewne i kontaktowe badane są skórnie, pokarmowe tylko z krwi...
z tego co wiem to jest dokładnie tak jak pisze Bora, pokarmowe tylko z krwi, też mamy je za sobą;
myślę że jest pomocna jeżeli psiak jest uczulony na 1, 2 (kilka) składników, można je wykluczyć i obserwować psinkę u nas niestety alergia jest na 9 z 12 badanych :confused:

Bora - 30-01-2011, 22:44

ENQA napisał/a:
z tego co wiem to jest dokładnie tak jak pisze Bora, pokarmowe tylko z krwi, też mamy je za sobą;

Aha, no czyli jednak.
ENQA, Atos jest na specjalnej karmie ?
Bierzesz pod uwagę odczulanie?

ENQA - 31-01-2011, 08:36

Bora napisał/a:
ENQA, Atos jest na specjalnej karmie ?

Tak je Hills d/d z kaczką lub jajkiem i ryżem karma mu bardzo służy i bardzo ją lubi, sierść mu się zrobiła ładna, wyniki ma ok. Oprócz tego dostaje przysmaki ze strusia i królika i nic więcej, puszkę d/d z jajkiem wymieszaną do konga. I jest ok. Znakiem rozpoznawczym u niego z tą pokarmówką są zmiany między palcami na przednich łapach. Drapanie i tak występuje, bo mamy alergię na roztocza - ale nie jest tak duże jak wtedy gdy jadł wszystko.
Cytat:
Bierzesz pod uwagę odczulanie?

szczerze to chciałam go odczulać pod koniec roku, ale wyskoczyły nam niespodziewane wydatki i niestety nie udało się. Teraz się zastanawiam - weterynarze nie polecają, chcę powtórzyć mu testy w innym laboratorium bo wetka zrobiła w vet-labie a tam panel pokarmowy jest najuboższy i nie było w nim królika i kaczki- a coś ostatnio po króliku gula na łapce urosła :(
We wrześniu sie przeprowadzamy i będzie dużo zmian na plus jeżeli chodzi o roztocza
(skórzane kanapy, nowe materace) i mam nadzieję, że będzie lepiej.

A co sądzicie o tym odczulaniu? maksiu, widać jakieś efekty?

Tutaj wrzucę zestawienie paneli pokarmowych w rożnych laboratoriach:

Idexx (Niemcy):
1. wołowina
2. baranina
3. wieprzowina
4. mięso kacze
5. mięso kurze
6. mięso indycze
7. mięso królicze
8. łosoś
9. tuńczyk
10. ryby karpiowate
11. pszenica
12. soja
13. ryż
14. kukurydza
15. jaja
16. mleko krowie

Laboklin (Niemcy):

1. wołowina
2. jagnięcina
3. mięso kurze
4. mięso indycze
5. mięso kaczki
6. soja
7. pszenica
8. kukurydza
9. ryż
10. jaja
11. mleko
12. wieprzowina
13. jęczmień
14. ziemniaki
15. owies
16. ryby

vetlab (Niemcy):
1. Wołowina
2. Konina
3. Wieprzowina
4. Jagnięcina
5. Drób
6. Ryby (mieszanka)
7. Mleko
8. Jaja
9. Kukurydza
10. Pszenica
11. Soja
12. Ryż

Polnet (USA):
1. wołowina
2. królik
3. kurczak
4. wieprzowina
5. dziczyzna
6. jaja
7. mleko
8. soja
9. kukurydza
10. pszenica
11. jagnięcina
12. ryż
13. indyk
14. sorgo
15. owies
16. jęczmień
17. ziemniak
18. drożdże piwne
19. wodorosty
20. pomidor
21. ryby (sum, dorsz, śledź, ryba biała)
22. marchew
23. groszek
24. kaczka

Bora - 31-01-2011, 11:36

Moja suka jest na RC Hypoallergenic, ale ona prócz alergii ma jeszcze IBD. Próbuję ją przestawić na CDD Specific, ale coś cieżko idzie, źle reaguje już na samym początku.

Słyszałam o Polnet same pozytywy, poza tym robią bardzo szerokie testy, z możliwością odczulania na konkretny alergen. Myślę, że np. na roztocza warto odczulić, bo te dziadygi są wszędzie. Z alergenami pokarmowymi można sobie jakoś poradzić.
Nasza wetka wyjaśniła mi, że moja suka mogła się uczulić na konkretny składnik karmy, chociaż na początku dobrze na nią reagowała, więc w przypadku Maxa mogło się też tak stać z kaczką.

ENQA - 31-01-2011, 11:47

Bora napisał/a:
Moja suka jest na RC Hypoallergenic, ale ona prócz alergii ma jeszcze IBD. Próbuję ją przestawić na CDD Specific, ale coś ciężko idzie, źle reaguje już na samym początku.
o kurcze, a próbowałaś kiedyś Hillsa? U nas to jedyna sucha karma którą mój pies chętnie je.
A na co Bora jest uczulona?
Bora napisał/a:
Słyszałam o Polnet same pozytywy
o to super bo nie mogłam znaleźć żadnych opinii o nich, a właśnie tam będziemy robić, tam panel 91 alergenów kosztuje coś około 400 zł, a w każdym innym laboratorium zapłacę tyle za samą pokarmówkę

Bora napisał/a:
Nasza wetka wyjaśniła mi, że moja suka mogła się uczulić na konkretny składnik karmy, chociaż na początku dobrze na nią reagowała
właśnie dlatego chcę powtórzyć testy, zobaczyć czy coś uległo zmianie w przeciągu pół roku i porównać też wyniki z innego laboratorium.
spaulinka - 31-01-2011, 11:48

mój Santos ma alergię pokarmową na wołowinę,na szczęście udało mi się uniknąć ogromnych kosztów testów alergicznych i kłucia psiaka,ale niestety na przyczynę alergii wpadłam sama po przez dietę eliminacyjną
maksiu - 31-01-2011, 12:34

ENQA, a dlaczego wet odradzał odczulanie? pytam bo może jest coś o czym nie wiem i nie świadomie szkodzę Maksiowi :( Bora, Maks ma taką samą karmę plus dla psów po kastracji. Jestem z niej bardzo zadowolona. Ma ładną sierść, załatwia się ładnie i tak dużo się nie drapie. Ale z tego co wiem to każdy psiak zareaguję inaczej na daną karmę. Ja właśnie dlatego odczulam Maksa że ma alergię na roztocza. Tego się nie da wyeliminować ze środowiska.
Bora - 31-01-2011, 15:39

maksiu, Bora prócz alergii ma IBD, wrażliwe na włókno pokarmowe. Karma musi być hypoallegriczna, z małą ilością błonnika (poniżej 1%), dobór karmy jest bardzo trudny, bo jak już jest jakaś Hypo, to ma dużo włókna, jak mało włókna to ma np. kukurydze, kurczaka, ryby - na które Bora źle reaguje.
Łatwiej mi powiedzieć na co dobrze reaguje : na ryż, jajko, soję hydrolizowaną, chyba królika, strusia. Jest też wrażliwa na wit E (konserwant),a co ciekawe dobrze toleruje BHT - który podobno szalenie uczula.
Hill's niestety odpada, ma za dużo włókna, próbowałyśmy. Podawałam chyba wszystkie możliwe karmy z diet eliminacyjnych i hypoalergicznych.
Z mojej rozmowy z wetką wynika, że odczulanie jest kosztowne i wykonuje sie je wtedy, kiedy nie można wyeliminować alergenu z życia psa. Pokarmy łatwo wyeliminować, zastępując je innymi, bądź hydrolizatami, z roztoczami czy pyłkami roślin może być trudniej. Dlatego wówczas można pokusić sie o odczulanie.

p.s. Czasem jest tak że wg mojej widzy dana karma bedzie odpowiednia, po podaniu okazuje się że bieguna jak ta lala. Także testy laboratoryjne testami, uważam jednak że najlepszym testem jest tzn test prowokacyjny. Wtedy wiadomo na pewno, jak organizm zareaguje.

maksiu - 31-01-2011, 16:09

Bora, widzę że mamy podobne problemy. Maks też źle reagował na inne karmy. Biegunka lub odwrotnie nie mógł się załatwić, drapał się okropnie, oczy miał czerwone. Po RC jest lepiej ale niestety roztocza dają o sobie znać dlatego próbujemy go odczulić. Mogłabyś mi napisać coś wiecej o IBD :)
Bora - 31-01-2011, 17:24

maksiu napisał/a:
Mogłabyś mi napisać coś wiecej o IBD :)

Mogłabym, ale chyba nie w tym temacie, bo mnie pogonią.

tak w skrócie : http://en.wikipedia.org/w...y_bowel_disease - http://pl.wikipedia.org/w...zapalenia_jelit

Paskudna nieuleczalna choroba.

ENQA - 31-01-2011, 18:37

maksiu napisał/a:
ENQA, a dlaczego wet odradzał odczulanie?
generalnie mówili, że w większości przypadków to nie przynosi efektu a w zasadzie, że Atos tylko się drapie (nie do krwi i ran itp.), że dużo kosztuje, że trzeba systematycznie robić te zastrzyki. Czyli w zasadzie takie głupie wymówki, dlatego ciągle się nad tym zastanawiam...
Bora napisał/a:
Hill's niestety odpada, ma za dużo włókna, próbowałyśmy. Podawałam chyba wszystkie możliwe karmy z diet eliminacyjnych i hypoalergicznych.
kurcze to ciężka sprawa... też musicie się nieźle namęczyć - dobrze, że teraz jest tak duży wybór karm specjalistycznych dla psów i można kombinować
Bora - 31-01-2011, 18:49

ENQA napisał/a:
kurcze to ciężka sprawa... też musicie się nieźle namęczyć - dobrze, że teraz jest tak duży wybór karm specjalistycznych dla psów i można kombinować

Tylko niestety leczenie dietą już nic nie daje.

Natalia87 - 31-01-2011, 19:04

dziękuję wszystkim za pomoc sporo już wiem na ten temat.i wiem od czego zacząć.dzięki raz jeszcze pozdrawiam
maksiu - 01-02-2011, 15:54

ENQA, my teraz zastrzyki co tydzień robimy, ale niestety to prawda że dużo kosztuję i nie ma pewności czy pomoże :( Bora, niestety tak dobrze angielskiego nie znam :( zrozumiałam tylko że to choroba jelit, sama mam chore jelita i wiem jak czasami jest ciężko
ENQA - 02-02-2011, 18:58

No to na poniedziałek jesteśmy umówieni na pobranie krwi na testy panel 91 alergenów, (koszt to 450zł), wetka pytała od razu o odczulanie koszt 200 zł za całą terapię, później trzeba dokupić dawkę podtrzymującą;
Dzisiaj trochę czytałam o odczulaniu i znalazłam coś co mnie niepokoi a mianowicie przeczytajcie posty użytkownika sasha tutaj http://www.dogomania.pl/t...psem-alergikiem
Szczerze to Atos nie drapie się do krwi i odkąd zmieniliśmy karmę na tą dla alergików drapie się mniej, więc nie wiem czy jest taka potrzeba, niestety roztoczy raczej nie wykluczę z jego środowiska... myślę żeby poczekać do przeprowadzki i zobaczyć jak będzie z jego drapaniem w nowym domu (gdzie wezmę pod uwagę aby uniknąć siedlisk roztoczy) ale trochę mnie przeraziła historia sashy... co sądzicie o odczulaniu?

Bora - 02-02-2011, 19:03

ENQA napisał/a:
mianowicie przeczytajcie posty użytkownika sasha tutaj http://www.dogomania.pl/t...psem-alergikiem

Pisać każdy może. Nowotwory to dość skomplikowana sprawa, nie do końca wiadomo skąd sie biorą i dlaczego atakują akurat ten organizm. Może mieć na to wpływ masę czynników.
Nie wiem czy ta osoba jest wiarygodna, podaje dość wysokie sumy za badania i odczulanie (no jedynie to, że posty są sprzed 3 lat).
U ludzi także przeprowadza się odczulanie prawda?
Jest jeszcze jeden sposób, biorezonans. Z tego co kojarzę odczulanie biorezonansem można wykonać w Warszawie. Podobnie jak badanie pod kątem alergii.

ENQA - 02-02-2011, 19:11

Bora,
Bora napisał/a:
Pisać każdy może. Nowotwory to dość skomplikowana sprawa, nie do końca wiadomo skąd sie biorą i dlaczego atakują akurat ten organizm. Może mieć na to wpływ masę czynników.
Nie wiem czy ta osoba jest wiarygodna, podaje dość wysokie sumy za badania i odczulanie (no jedynie to, że posty są sprzed 3 lat).
jasne zgadzam się z tym, że pisać każdy może... ale mimo wszystko po przeczytaniu tego można nabrać wątpliwości, słyszałam o biorezonansie ponoć nawet we Wrocławiu gdzieś jest, no nie wiem pogadam jutro z wetką o tym nowotworze co myśli... ktoś z forum odczulał psiaka? może za słabo szukałam ale nie widziałam na forach opisów udanego odczulania...
Bora napisał/a:
U ludzi także przeprowadza się odczulanie prawda?
z tego co wiem to tak, jednak nie bardzo się na tym znam, nie jestem alergiczką i po prostu nie mam żadnych doświadczeń z tym
Bora - 02-02-2011, 19:38

ENQA napisał/a:
z tego co wiem to tak, jednak nie bardzo się na tym znam, nie jestem alergiczką i po prostu nie mam żadnych doświadczeń z tym

No właśnie, gdyby to było tak ryzykowne, pewnie u ludzi nie byłoby przeprowadzane. Może u psów przeprowadza się inną metodą, niż u ludzi. Wypytaj wetkę, sama jestem ciekawa.

ENQA - 03-02-2011, 11:19

Bora napisał/a:
Wypytaj wetkę, sama jestem ciekawa.
no więc pytałam, powiedziała mi, że robi się to na tej samej zasadzie co u ludzi więc podejrzewam jakby tak strasznie szkodziło to by ludzie się nie odczulali, a jeżeli chodzi o glejaka to powiedziała, że jak ma być to będzie niezależnie od odczulania. Generalnie ja się jeszcze nie zdecydowałam najpierw zrobimy testy i zobaczymy co wyjdzie.
che - 22-02-2011, 18:53

Witam.
Widzę że pełen profesjonalizm w postach. Mam problem ze swoim Labkiem. Ma alergie na .... ?
Gdzie mógłbym zrobić takowe testy w Kielcach nie ma gdzie piszecie o POLNET. Ponoć w Lublinie robią takie testy. Jak zrobić i gdzie. Pies się drapie ma sierść brzydką wet w kielcach nie dają sobie rady z tym przypadkiem. chciałbym się dowiedzieć czy można wysłać krew lub być osobiście i wygolić psa. Moje pytanie gdzie i jak ?

[ Dodano: 22-02-2011, 19:06 ]
ps. karmie go karmą Platinum Natural jagniecina z ryżem. Wet zasugerował karmę ryba z ziemniakami . Znalazłem NUTRA GOLD Salmon & Potato Adult Dog. zmienie ale chciałbym zrobić full testy.