forum.labradory.org

Zdrowie Labka - Leki na odrobaczenie

Duszek - 14-02-2011, 12:13
Temat postu: Leki na odrobaczenie
Witam dziś byłem z LabRadością Mą u wet Neo ma sie dobrze odrobaczenie było
dostałem tabletki

Skład

mączka mięsno-kostna
drożdże piwne
fosforan wapnia
wypełniacz

Zawiera również
wapń
fosfor
sód
potas
magnez
żelazo
naturalne witaminy głownie z grupyy B5
miedź
cynk
mangan
białko
tłuszcz

w pudełku jest 75 tab

czy ktoś już używał tych tab na swoich pupilach ?
czy były jakieś nie potrzebne działania ?

Bora - 14-02-2011, 12:36

Duszek, w jakim celu masz podawać te tabletki ? Żywisz psa domowym jedzeniem?
Duszek - 14-02-2011, 12:46

tzn daje mu suchą karmę i wodę pedigrie te kuleczki mu daję a to ma być na STAWY,KOŚCI, i gdy psiak jest mały dostaje te tabletki na prawidłowy rozwój wzrost
anna34 - 14-02-2011, 12:57

Duszek napisał/a:
pedigrie te kuleczki mu daję

A FUJ,najgorsza karma jak może być na rynku :cring:

Duszek - 14-02-2011, 12:58

anna34 napisał/a:
A FUJ,najgorsza karma jak może być na rynku

jaką polecasz?

Pattina - 14-02-2011, 12:58

Pedigree to najgorsza karma. Czy widziałeś jej skład? 4 % mięsa... co to jest ?
Wszystkie karmy marketowe są kiepskiej jakości.
Poczytaj wątek o karmach tutaj

nata - 14-02-2011, 13:21

Duszek napisał/a:
anna34 napisał/a:
A FUJ,najgorsza karma jak może być na rynku

jaką polecasz?

Poczytaj o karmach w odpowiednim do tego temacie, a przede wszystkim poczytaj też składy karm :) Myślę że sam zauważysz różnicę... :bad:

Duszek - 14-02-2011, 13:44

no wyczytałem że royal jest the best za jakiś tydzień jak sie skończy karma kupie tego royal zobacze jak działa ;D
Pattina - 14-02-2011, 14:06

Wg mnie royal jest przereklamowany Ale zrobisz jak uważasz :)
Duszek - 14-02-2011, 14:09

wszyscy polecają :D wiec zaryzykuję a Ty jakiej używasz? ;D
Bora - 14-02-2011, 14:16

Duszek napisał/a:
wszyscy polecają wiec zaryzykuję a Ty jakiej używasz?

To co że polecają, sam wyrób sobie zdanie. Poczytaj tematy o karmach.

Co do witamin które dostałeś. Jeśli pies je suchą karmę nie potrzebuje witamin dodatkowo. Na stawy są inne specyfiki np. arthtoflex, arthrofos itp.

Pattina - 14-02-2011, 14:19

My Brita w tym momencie
tenshii - 14-02-2011, 14:19

Proszę o przeniesienie dyskusji o karmach do wątku o karmach :)
Duszek - 14-02-2011, 14:20

Cytat:
Co do witamin które dostałeś. Jeśli pies je suchą karmę nie potrzebuje witamin dodatkowo. Na stawy są inne specyfiki np. arthtoflex, arthrofos itp.
to co mam ich nie używać ? wet powiedział że do półtora roku malucha sie daje

Cytat:
My Brita w tym momencie

ja obecnie zmieniam z pedigrie na Brita mieszam

bietka1 - 14-02-2011, 17:38

Duszek, kiedy odbierałam Sarę od hodowczyni dostałam cały skrypt dot. opieki nad maluchem. I tam wyraźnie było napisane, że jeśli karmisz psa gotową, dobrze zbilansowana karmą, to nie powinno podawać się dodatkowych preparatów witaminowych, w tym tych zawierających wapń. Prowadzi to do zbyt wczesnego kostnienia i w rezultacie do chorób układu szkieletowego. Natomiast zaleciła podawanie preparatów zawierających chondroitynę i glukozaminę. Ja do ukończenia przez sunię 1,5 roku podawałam Caniviton Forte, na forum znajdziesz podobne preparaty wzmacniające rozwijające się stawy. Mi też na pierwszej wizycie wet wcisnął preaparat z wapniem. Ale wolałam zaufać hodowczyni, która z rasą ma duże doświadczenie.
desktop19 - 14-02-2011, 17:50

Bora napisał/a:
Jeśli pies je suchą karmę nie potrzebuje witamin dodatkowo.

Dobrej jakości suchą karmę, kompletnie zbilansowaną, czego nie można powiedzieć o Pedigree :) Nasz wet po zapytaniu jaką karmę dostaje Fido (wtedy PPP, teraz Brit) również nie zalecał podawania dodatkowych preparatów.
Dlatego Duszku, proponuję zakup dobrej jakości karmy i to wystarczy.

oleska2803 - 14-02-2011, 17:58

u nas wet też nie dawała dodatkowych witamin jak powiedziałam jaką karmę dostaje Snickers. Jak był mały dała mu tylko Arthrofos właśnie na stawy, ale wtedy dostawał inną karmę. Teraz przy najpierw RC teraz Brit Care powiedziała żeby odstawić nawet to.

[ Dodano: 14-02-2011, 18:01 ]
wet z Gdańsk potwierdził jej słowa. W tych witaminach co napisałeś nie ma tych związków które są na stawy więc ja bym nie dawała jeśli już to właśnie coś z chondroityną lub glukozaminą jeśli w karmie nie ma.

Duszek - 14-02-2011, 19:00

gdy wet badał Neo naciskał na jakieś stawy czy coś pod paszkami i na nóżkach i piszczał przy każdym naciśnięciu

[ Dodano: 14-02-2011, 19:00 ]
i mówił że to własnie dlatego te leki

Bora - 14-02-2011, 23:12

desktop19 napisał/a:
Dobrej jakości suchą karmę, kompletnie zbilansowaną, czego nie można powiedzieć o Pedigree :)

Nie zgadzam się. Karmy marketowe są odpowiednio zbilansowane, mają odpowiednią ilość białka, węglowodanów, tłuszczy, włókna... a że wykorzystane składniki pozostawiają wiele do życzenia to swoją drogą. Karmy marketowe też mają dodatek witamin, nie powinno się ich wówczas suplementować. A to, że białko w karmach marketowych to najczęściej białko pochodzenia roślinnego... no cóż... coś za coś... niska cena to i jakoś składników kiepska.
O karmach marketowych można wiele powiedzieć, ale nie to że są źle zbilansowane.

joanna - 15-02-2011, 11:28

jeżeli 4%białka 4 warzyw to dobry bilans to gratuluje,ja nauczyłam sie bilansować karmę gotowana bo on nie uznaje zadnej suchej ale ok 40 dg mięsa i to dobrej jakości ma dużo warzyw bo je uwielbia ,reszta to wędlowodany ale wiem co je oprócztego podaję suplementy,ale pies jest we wspaniałej kondycji,waga idealna też,
Bora - 15-02-2011, 14:29

joanna, a co to jest bilans karmy ?

Przykładowa karma pedigree - http://www.pedigree.pl/?d=62
Białko ogólne 20%
Oleje i tłuszcze surowe 13%
Popiół surowy 8%
Włókno surowe 3%
Wapń 1,2%
Fosfor 1,%
Wilgotność 10%

Bilans całkiem całkiem... 20% białka - bez tragedii, tłuszczu akurat, włókna też okej, wilgotność także w porządku.

A to że 20% białka to w większości białko roślinne ze zbóż to cóż... Karma nie byłaby taka tania...Tłuszcze to przede wszystkim tłuszcze roślinne - tańsze niż olej rybi np.
Bilans jest wporząsiu, niestety składniki do bani.

joanna - 16-02-2011, 09:57

Boreczko,obie dobrze wiemy co to bilans zwał jak zwał chodzi o podliczenie ,składniki byle jakie,zapychacz w dodatku znam psa karmionego tym od paru lat nie będę wymieniać efektów powiem tylko że układ trawienny i serce w niedobrej kondycji zęby też,lepiej juz dać psu makaron z serem niz tego fastfooda,akurat labki to psy wymagające karmy dobrej jakości ze względu choćby na stawy.sama piszesz że to byle co i tu mamay rację obie

[ Dodano: 16-02-2011, 09:58 ]
zaraz nas wywalą do działu karmy hehe