forum.labradory.org

Pielęgnacja i akcesoria - Jakie miski

Goha_lab - 15-05-2008, 15:55
Temat postu: Jakie miski
No więc cóż słyszałam różne opinie więc robię ankietę. Jakich misek używacie na stojaku czy zwykłe na podłodze?
Jagnes093 - 15-05-2008, 15:57

Ja używam miski, które znajdują się na podłodze bo mam takie specjalne żeby uszy nie wpadały do jedzenia.
Ryniu - 15-05-2008, 16:41

Jasne że na podłodze :) lab to nie koń ;)
Salerno - 15-05-2008, 17:14

Zdecydowanie na podłodze. Dodam, że metalowe.
AnTrOpKa - 15-05-2008, 17:17

A my używamy na stojaku :) Tak wyszło i tak zostało ;]
mala85 - 15-05-2008, 17:46

A my na podłodze ale tak sobie myślę żeby dokupić właśnie stojaczek :-P
Ola - 15-05-2008, 18:07

My miseczki mamy na podłodze... ale je z nich tylko Holly;-)
Reszta zastawy jest w szafkach;-)

Ryniu - 15-05-2008, 20:17

Cytat:
A my używamy na stojaku :) Tak wyszło i tak zostało ;]

jak stojak regulowany to obniż je na sam dół :)

AnTrOpKa - 15-05-2008, 22:21

Ryniu napisał/a:
ak stojak regulowany to obniż je na sam dół :)

Nie... bo będzie taki kikut stał... jest w połowie i wydaje mi się, że jest w sam raz :)

papisia - 15-05-2008, 22:30

AnTrOpKa napisał/a:

Nie... bo będzie taki kikut stał...

Zawsze możesz go czymś przyozdobić :-P
My posiadamy i stojaki i zwykłe miski. Teraz dziewczęta ostatnio jedzą z miseczek ustawionych na podłodze bo stojaczki nie przeprowadziły się jeszcze razem z nami.

Dżastin - 16-05-2008, 00:11

powinna być jeszcze odpowiedz kto trzyma w rękach miske dla psa :P bo sie takie osoby zdarzają z tego co wiem :P bo "psu skrzywia się kręgoslup", ale to chyba coś nie tak z kręgosłupem tych osob a nie psa :)
Orion - 16-05-2008, 01:52

Mamy miski na podłodze. Ceramiczne 8) .
Andevil - 16-05-2008, 07:13

My mamy na stojaku.
maa821 - 16-05-2008, 08:21

my tez na podlodze. chociaz Labi ciagle wywraca miske z woda i sie nia bawi. Oczywiscie pol kuchni w wodzie...
Anieńka - 16-05-2008, 18:34

maa821, skądś to znam. Jak pije to jest cała kuchnia zalana, dlatego zawsze daje mu miche z wodą w prysznicu :D . a jak już raz dam w kuchni to napije się ile się napije a reszte wyleje. niedobry
Orion - 17-05-2008, 10:12

maa821 napisał/a:
Labi ciagle wywraca miske z woda i sie nia bawi

U nas też tak było, dlatego kupiliśmy duże, ciężkie miski ceramiczne. Teraz tylko na spacerach wywraca miskę z wodą :) .

supergirl - 25-05-2008, 09:51

My mamy miski na podłodze. Do karmy jest metalowa, a do wody ceramiczna, bo z plastikowej wylewał wodę i się bawił miską ;]
bkrawczy - 25-05-2008, 16:35

Co do misek to dla psow ktore wylewaja wode to swietnie sprawdza sie miska w ksztalcie stozka bo pies ma spore problemy aby ja przewrocic i nie moze jej zlapac i podniesc zebami. Ja taka miska oduczylem Wigora wylewania wody. A teraz ma normalna miske metalowo ktora przypomina plytkie wiadro. Jest bardzo pojemna i nie trzeba co godzine napelniac woda :)
Bora - 25-05-2008, 17:33

co do wylewania to u nas jest taki problem, że Bora pije ładnie, nie trąca miski, nie wylewa z niej wody, nie bierze w pysk... ale po napojeniu się, co najmniej pól litra wylewa jej sie z pyska i chlapie na wszystkie strony.
Może ma dziurawy ryjek, albo nie połyka odstatniej porcji :-P

Salerno - 25-05-2008, 17:34

Bora napisał/a:
nie trąca miski, nie wylewa z niej wody, nie bierze w pysk... ale po napojeniu się, co najmniej pól litra wylewa jej sie z pyska i chlapie na wszystkie strony.

U nas jest tak samo, Bazyl fleja ochlapie wszystko co możliwe ... myślałaś już nad śliniaczkiem ? :haha:

Bora - 25-05-2008, 17:37

hehe wiesz, ale czy to coś da :) Bora jeszcze ma taki "irytujący" nawek że po napojeniu się, "odkurza" podłogę w kuchni, i tymi mokrymi faflami jeżdzi po kaflach, zostawiając ślady jak od ślimaka.
Myśle że zmiana miski chyba niewiele pomoże :(

Salerno - 25-05-2008, 17:44

Nic nie pomoże. Bazyl dokładnie robi tak samo. Jest na to tylko jedna rada - szmatka do ręki i wytrzeć pyszczek :)
AnTrOpKa - 25-05-2008, 18:11

Hexa też tak robi. Dlatego rozłożyłam dywanos przy miskach, żebym nie musiała wycierać co minutę :shy: :shy: wiem, wiem.. leń ze mnie :shy:
Salerno - 25-05-2008, 18:35

A dywanos nie przemakanos za bardzos ? :-P
Bora - 25-05-2008, 18:57

my mamy ścierkos ale niestety nie działa za bardzos
Jola - 25-05-2008, 21:16

U nas to samo. Niezależnie od podkładania nasiąkliwych podkładek i tak cała podłoga mokra. Dlatego w kuchni zawsze mam czystą i wypucowaną podłogę :-P
Lorena - 25-05-2008, 21:21

U nas sprawa wygląda podobnie, Lora ma taki sam nawyk jak Bora, a do tego czasem robi coś co mnie strasznie irytuje, kiedy skończy pić i trochę wody zostaje w misce, podnosi miskę i wylewa wszystko :( :cring:
iness8@o2.pl - 26-05-2008, 14:53

My mamy miski na podłodze. Metalowe....
AnTrOpKa - 26-05-2008, 14:57

Patrycja napisał/a:
A dywanos nie przemakanos za bardzos ? :-P

A nie wiem... nie zaglądam pod spód :D :D A dywanos jest na kafelkos'ach ;]

Marrllena - 16-10-2008, 12:30

U nas miski stoja na podłodze ale zamierzam kupic stojaczek, bo Bombelino ma czkawke jak je( wet doradził zeby jadl z misek nieco wyzej i działa )
A to fakt jak sie napije to potem mu troszke z pyska wycieka ;D naszczescie na jego kocyk, bo michy stoja kolo posłania. Najlepiej jest w nocy... lezy glowa prawie w misce i jak sie przebudzi to tyko podnosi glowe i chlipie przez sen... Jako to wyglada :-P mam wtedy ubaw z mojego leniucha :D

novati - 16-10-2008, 12:54

[quote="Marrllena"]U nas miski stoja na podłodze ale zamierzam kupic stojaczek, bo Bombelino ma czkawke jak je

czkawka jest normalna u szczeniaków chrupek czkał jak jadł jak biegał jak szczekał ale już mu przeszło

My mamy miski na podłodze czasem jak się Chruposław zagalopuje z wylizywaniem miski to przechodzi z nią do salonu :-P

a z pyska woda mu ścieka ale że w kuchni kafle to nie przejmujemy się tym ;D

Andevil - 16-10-2008, 12:58

Dante odziedziczył stojak i miski po Devilu. Na razie stoja oczywiście bardzo nisko. Mój maluch wody nie wychlapuje, a dzieki stojakowi nie jeździ z michą po całej kuchni. :)
zaradna - 27-10-2008, 22:34

My mamy miski napodłodze bez stojaka.
Ale ostatnio Elmo je na leżąco lub na siedzaco gdy wruci zmęczony z dworu.
teraz się zastanawiam na kupieniem misek ze stojakiem
A co do wylewania sie wody z pysia to elmo ma identycznie zawsze chlapie po całej kuchni jak idzie

Kazik - 27-10-2008, 22:42

ja się wycwaniłam z tym chlapaniem. Mamy michę do wody niczym wiadro. A tak na prawde jest to głęboka, obszerna miska do ucierania ciasta. Jak chlapie to w niej, bo poza to już tylko kropki.
Meganka ma już ponad 14 miesięcy ale jakoś nie ma zapędów do leżenia jak je czy pije, więc raczej nie planuję stojaków. Chociaż zauważyłam na spacerach leśnych, że jak jej trzymam miskę z wodą to chyba jej się lepiej pije
Ogólnie to mamy miski plastikowe, na gumce antypoślizgowej. Labiszon już nie niszczy.

kasiula_86 - 28-10-2008, 07:36

Fado ma miseczki metalowe stojace na podłodze
AnTrOpKa napisał/a:
rozłożyłam dywanos przy miskach

mamy taki skrawek z wykładziny i leży ona pod miseczkami ale i tak większość się wychlapuje

Goha_lab - 28-10-2008, 17:50

Czytałam jakiś artykuł że jedzenie ze stojaka może grozić skrętem żołądka gdyż pierwszy proces trawienia zaczyna się już w szyi i jak pies je schylony to ten proces trwa dłużej a jak ma na stojaku to jedzenie przelatuje przez szyję.
SoulJAH - 28-10-2008, 19:25

Widzisz, miski Grosika stoją tak że miska wisi ledwo kilka mm nad ziemią, a więc nie robi różnicy bo i tak miski stojące bezpośrednio na podłodze są ciut wyższe. Jedyny minus (który jednak naprawie przez zmodyfikowanie stojaka :-P ) jest taki że miska się obraca(ale nie odjeżdża).
gwiazdka - 02-11-2008, 16:45

My mamy też na stojaku... ale tylko dlatego,że jak mieliśmy normalne..to mała jak jadła to się dławiła... bo nie stety sunia jak je to zbyt łapczywie... i kolega podsunął mi pomysł ,abym kupiła na stojaku... ,że one pomagają w tym aby psiak wolniej jadł.... hymm..kupiłam i rzeczywiście :D nie wiem ile w tym prawdy ale działa hehe
Kinia - 02-11-2008, 19:17

Nie ma odpowiedzi raz tak, a raz tak w ankiecie;(

Bo u nas to różnie bywa. Stojaka takiego prawdziwego nie mamy ale u nas miska stoi na takim krzesełku małym.
Problem w tym, że to krzesełko raz jest w domu, a raz go nie ma. Używam go do podtrzymywania aparatu w ogrodzie;) I czasami zapominam zabrać do domu...

hodowca - 17-02-2009, 15:33

my do domu niedawno zakupiliśmy takie oto "cudeńko" dla psów pod kolor mebli w kuchni ;) a ogólnie psy różnie jedzą na stojakach albo na "standatdowej" misce

anet - 19-02-2009, 15:40

My mamy metalowe miseczki na wodę i karmę w niskim stojaku z nóżkami ;)
Na razie spoko, ale jak piesek będzie większy to zamierzamy zmienić na wysoki stojak regulowany, ponieważ słyszałam że duży pies niepowiniem spuszczać głowy przy jedzeniu a miski powinny się znajdować poniżej wysokości pyska :) ;*

pado - 20-02-2009, 10:44

Bari ma miski na stojaku ale obniżone jak najniżej
aganica - 20-02-2009, 11:33

Ja kupiłam stojak w IKEA /takie czerwone psie łapy/, bez regulacji , pasuje dla labka .W niego wstawiam plastikowe miski .Jednak dziewczynki wolą jak michy stoją na podłodze bo można nimi pojeździć i koty wystraszyć szuraniem . :-P
Baszka - 20-02-2009, 13:24

......to ....... trzymaj :< .......tak.....trzymaj. :haha: .....tego należy się trzymać... :papa: ....

[ Dodano: Pią 20 Lut, 2009 ]
no..bo kotek coś zostawi co można posmakować...wylizać,....nooooo... i ja :doubt: jestem ten co ma ostatnie słowo w ...misce... ;D :-P

Lorience - 26-04-2009, 23:57

Ja jestem zwolenniczką tych zwykłych metalowych miseczek na gumce i takie właśnie sprawie mojemu przyszłemu Maleństwu. ;)
antarkowa - 02-05-2009, 13:30

miseczka z wodą leży na podłodze, a na karmę na niskim stołeczku, wydaje mi się, że mu wygodnie
asiolczuch - 02-05-2009, 21:48

:) Moje psice jedzą z metalowych misek stojących na podłodze :) A do wody mamy specjalną michę, też metalową ale z zawiniętymi brzegami do środka...Woda przy chłeptaniu nie wylewa się... :-P
Megi13 - 12-07-2009, 17:59

Bora napisał/a:
ale po napojeniu się, co najmniej pól litra wylewa jej sie z pyska i chlapie na wszystkie strony.

skąd ja to znam :) wszystko w okolicy miski po napiciu sie zalane
a miski mamy na stojaku, chociaż gdzieś czytałam że to sprzyja skrętowi żołądka

Agu. - 12-07-2009, 18:08

Lorience napisał/a:
Ja jestem zwolenniczką tych zwykłych metalowych miseczek na gumce

takie miski ma moja Libby. ; d

mTa22 - 12-07-2009, 22:59

my na początku używaliśmy takich zwykłych metalowych na gumce, ale Roni podczas jedzenia zaczął się dziwnie schylać i łapki mu się rozjeżdżały :/ od miesiąca je ze stojaka, miski są w połowie jego wysokości.
Gosiacz_ek - 13-07-2009, 09:15

A moje miski stoją pod prysznicem :D Kiedyś wetka zaleciła stawiania misek wyżej jak Bastuś miał czkawkę na okrągło. A że wtedy nie było za bardzo gdzie kupić misek na stojaku to stawiałam mu je pod prysznicem i tak już zostało i się cieszę bo połowa wody która została by na podłodze kapie właśnie do brodzika. Dotyczy się to miski na wodę bo na żyrko to dostaje na podłodze ;)
Ewelina - 13-07-2009, 13:29

Ja się zastanawiam nad miskami na stojaku i chyba Yokuli takie fundnę!!!!
bartek.richie - 13-07-2009, 16:07

mój ma na podłodze plastikowa ale coraz częściej służy mu jako sanki... bierze łapę pod miskę, wywala do góry dnem i się ślizga na niej ...

a czytaliście to dot. skrętu żolądka?
http://pl.wikipedia.org/w...%C5%82%C4%85dka

Cytat:
Zapobieganie

Cytat:
Nie stawianie miski na podwyższeniu

Yerenia - 13-07-2009, 16:35

asiolczuch napisał/a:
metalową ale z zawiniętymi brzegami do środka...Woda przy chłeptaniu nie wylewa się..

ja tez taka chce! :) a skad ja wytrzasnelas kochana? jakis sklep internetowy czy zoologiczny?

Gosiacz_ek - 14-07-2009, 09:51

bartek.richie, według tego wykresu labradory są prawie na samym końcu ;P to jest plus. A zresztą jeśli się boisz to dawaj na ziemi i nie będziesz się stresował. Jak wkurza cie latająca miska to kup taką z porządną gumką i po problemie ;)
ambird - 14-07-2009, 11:46

My mamy TAKIE MISKI
Nie wylewa się woda, nie wysypuje karma. Nie mamy "maratonu" z miskami po podłodze i są jakieś 5cm maksymalnie od ziemi.

Jagusia - 14-07-2009, 14:07

OOO to ja Wam mojego ostatniego patentu nie pokażę :-P Moje potwory są tak wodochlonne, że standardowe miski okazywaly starczć na jedno picie... A że mnie teraz schylać się ani podnosić nic nie wolno więc musia,lam wynaleźć coś o znacznie większej pojemności :D Stoi więc sobie wielki gar na podworeczku, a ja co jakiś czas dolewam tam wody wężem, żeby była zimniutka i świerzutka, a wieczorem moj TŻ calośc wylewa i gara myje....
Ewelina - 14-07-2009, 23:29

Jagusia, Świetny pomysł.Tylko szkoda, że ja podwórza ni mam, bo moja panna teraz w czasie cieczki to nic nie je a piję jak szalona!!!!Ale w następnym miesięcy kupie takie wyższe miseczki, bo podłogi nie nadążam wycierać tak chlapie!!!
Radek - 18-07-2009, 11:45

Ja tam nie wiem co to za pomysł z tymi miskami na regulowanych stojakach. Jakiś chwyt marketingowy chyba.
Ja aresowi sprawiłem taką: http://allegro.pl/item689...io_wroclaw.html
Z tym że w miskach na razie są mniejsze miski żeby wygodniej mu było.
Myślę że to w sam raz miska dla dorosłego laba będzie.

ambird - 18-07-2009, 12:22

Radek napisał/a:
Myślę że to w sam raz miska dla dorosłego laba będzie

ja mam te same, tylko pojemność większa.

Radek - 18-07-2009, 13:56

ambird napisał/a:
Radek napisał/a:
Myślę że to w sam raz miska dla dorosłego laba będzie

ja mam te same, tylko pojemność większa.

Pewnie te 2 litry i coś tam. Mnie się wydaję że dla suchej karmy to dość. Bo jak będzie dorosły to bedzie dostawał cośponad 0,5kg na dzień, czyli około 250-300gr na raz. Więc to dość duża miska.

ambird - 18-07-2009, 14:20

Radek, Ja nie kierowałam się tym ile karmy do miski wejdzie, tylko tym żeby się nic nie wysypywało/wylewało. Miałam miski mniejsze, to wiecznie z mopem latałam, bo wokól misek był wiecznie syf.
Ewelina - 18-07-2009, 17:58

ambird, Ja też znałam ten ból teraz mam 2 litrowe i nic się nie wylewa!!!
Radek - 18-07-2009, 22:37

ewelina, tą co ja mam to jest prawie 2 litrowa a te co ma abird to prawie 3 litry.
Ewelina - 19-07-2009, 12:53

Ulala.To rzeczywiście duże!!!!
Huberto - 20-07-2009, 00:37

Podzielam zdanie Eweliny
zuzia - 24-07-2009, 08:59

a ja trochę z innej beczki :) czy macie jakieś sprawdzone sposoby na usuwanie kamienia osadzającego się na miskach?
aganica - 24-07-2009, 09:19

zuzia, może zadam głupie pytanie ...ale ... ile musi stać / nie zmieniana / woda w misce by się na niej zebrał kamień ??
Myta dwa razy dziennie , nie powinna mieć osadu a tym bardziej kamienia . :stinky:

zuzia - 24-07-2009, 09:40

to nie jest właściwie kamień tylko taki osad ale on jest powyżej poziomu gdzie jest woda, wodę zmieniam i przy każdej zmianie myję miskę (opłukuję) a szorstka jest nadal :(
nie dodałam że jest to kocia plastikowa miska i pomyślałam że możliwe że powodem jest jej porysowanie od środka

Diana S - 24-07-2009, 11:25

Zuza to zmień miskę.
Ewelina - 24-07-2009, 15:56

Myślę że ciężko będzie usunąć nalot z plastikowej miski.A nowe miski dla kota kosztują 10zł!!!
papisia - 24-07-2009, 21:30

Ewelina napisał/a:
A nowe miski dla kota kosztują 10zł!!!

Miska antypleśniowa microban, podwójna kosztuje 6zł
http://www.e-karma.pl/pro...-Microban-.html

Ewelina - 24-07-2009, 22:03

papisia, podałam cene w przybliżeniu.Nie są to duże pieniądze.A poco sie męczyć z druciakiem, szkoda rąk :)
papisia - 24-07-2009, 22:10

Ewelina, ja wiem :) Chodziło mi o to, że za jeszcze mniejsze pieniążki można kupić miskę, która sama w sobie jest jakaś "magiczna" :-P Swoją drogą jestem tych misek bardzo ciekawa ;]
AniaFibi - 28-07-2009, 00:05

Fibi korzysta z misek, które znajdują się na podłodze. :)

A propos, jak wyglądają miski na stojaku? :confused:

Huberto - 28-07-2009, 00:19

Mój Gordon je posiłki ze średnich misek plastikowych i jak na razie nie mam co na nie narzekać
papisia - 28-07-2009, 09:11

AniaFibi napisał/a:
A propos, jak wyglądają miski na stojaku?

http://www.allegro.pl/ite...l_promocja.html

AniaFibi - 28-07-2009, 11:18

papisia napisał/a:

http://www.allegro.pl/ite...l_promocja.html

Dość ciekawie, to wygląda. :)
A zdarzyło się komuś, że taka miska spadła na ziemię?

Pozdrawiam.

mTa22 - 28-07-2009, 11:30

AniaFibi, ja mam dokladnie te same miski, od tego sprzedającego. Jeszcze nigdy nam nie spadły, one mają dodatkowe pokrętło, które przytrzymuje miski, zeby nie wypadly i zeby sie nie ruszały :) polecamy :)
AniaFibi - 28-07-2009, 15:41

mTa22 napisał/a:
AniaFibi, ja mam dokladnie te same miski, od tego sprzedającego. Jeszcze nigdy nam nie spadły, one mają dodatkowe pokrętło, które przytrzymuje miski, zeby nie wypadly i zeby sie nie ruszały :) polecamy :)

Pomyślimy może później nad tym... :)
Pozdrawiam.

deadend - 25-08-2009, 22:57

dodam od siebie, że miski na stojaku są super ponieważ........
.... małe dziecko nie ma jak wkładać w nie stóp! a zanim do tego dorośnie, przestanie go to tak fascynować :-P wcześniej miałam ciągłe powodzie i zmiany skarpetek 100 razy dziennie :bad: To jest podstawowy powód, dla czego cieszę się z misek na stojaku, które nawiasem mówiąc odebrałam za punkty ze sklepu gdzie kupuję karmę 8)

Karoola - 26-08-2009, 00:20

a ja mam takie jak ambird i Radek, plus kilka z woda na podworku
mawi27 - 26-08-2009, 22:29

my rowniez uzywamy misek na stojaku, takik ok 3 l, mama mozliwosc regulacji co ulatwia Larze jedzenie nie na nachylajac sie na lapkach do ziemi tylko ma wszystko na wysokosci swojego pyszczka, sa latwie w utrzymaniu czystosci, stabilnie stoja na podlodze i psince nic nie lata, jak zajada swoje smakolyki :)
skyline89 - 01-09-2009, 16:19

równeż mam takie miski kupione w euro zoo za ponad 100zł;/
poza ceną super miski:))
wcześniej astonek bawił się plastikowymi miskami co kończyło się zazwyczaj zalaniem podłogi teraz ładnie pije.
ponoć miski na stojaku są lepsze dla kręgosłupa...ale czytałam ,że zwiększają ryzyko skrętu żołądka...co wy o tym myślicie?

mawi27 - 01-09-2009, 21:20

skyline89 napisał/a:
równeż mam takie miski kupione w euro zoo za ponad 100zł;/
poza ceną super miski:))
wcześniej astonek bawił się plastikowymi miskami co kończyło się zazwyczaj zalaniem podłogi teraz ładnie pije.
ponoć miski na stojaku są lepsze dla kręgosłupa...ale czytałam ,że zwiększają ryzyko skrętu żołądka...co wy o tym myślicie?

o skrecie jelit nie slyszalam natomiast fakt jest taki ze odciaza kregoslup i pies nie musi sie tak gimnastykowac z jedzeniem

luunaa - 17-09-2009, 17:15

Ja zarówno dla psa, jak i dla kota mam miski stalowe na gumie.
laurciusia22 - 08-12-2009, 19:06
Temat postu: miski na stojaku!!!!
Jakich misek uzywacie ? Te ktore stoja na podlodze czy te na stojakach? Slyszalem ze te na stojakach sa lepsze bo pies nie musi byc pochylony by jesc i lepiej wtedy trawi nie puszcza bakow i lepiej na stawy co wy na to? :-P
Lorena - 08-12-2009, 19:11

Kiedyś radzono aby duże rasy jadły z podwyższenia ponieważ to minimalizuje ryzyko wystąpienia skrętu żołądka, obecnie się od tego odchodzi . Zresztą dzikim psowatym nikt nie podkłada jedzonka na podwyższeniu.
Jeżeli chodzi o stawy to podwyższenie ma sens u olbrzymich ras , dzięki niemu podczas jedzenia stawy i kręgosłup są mniej obciążone

Ewelina - 08-12-2009, 19:15

Ja mam zwykłe metalowe, ale z czasem chcę kupić takie na stojaku!!
kathleenbrick - 10-07-2010, 11:20

Na początku kupiliśmy dwie duże (ok 3l) stojące na podłodze z gumką antypoślizgową. Ale jak pisałam w innym temacie gumka była sparciała i pękła. Ponieważ oddali nam za miski pieniążki był to dobry moment na zastanowienie się nad zmianą misek. Ponieważ maluchowi dziwnie sie rozjeżdżały nogi przy jedzeniu, postanowiliśmy kupić te na stojaku. Litraż misek ten sam ale na regulowanym stojaku. Na razie miski stoją ok 15 cm nad ziemią i jest bardzo w pożądku. Nie garbi się, stoi prosto i zajada się. Poza tym nie leży jak pije wodę a i takie pozy się zdarzały. :)
gosiaczek - 30-01-2011, 20:24

moja Klementyna ma miski na stojaku bo jak je to ona z nią nie "tańczy" :brick:
ja polecam miski na stojaku które wyglądają o tak :

jkasia - 31-01-2011, 08:21

My mamy podobne miski na stojaku i po jakiś 6 mies uzywania wyglądają coraz gorzej bo metalowe obrecze wkoło miski z wodą zaczynają rdzewieć. Nie były to jakis drogie miski i tak sie zastanawiam czy te droższe albo lepszej firmy nie rdzewieją? Bo ja juz rozwazam zakup nowych misek-ceramicznych :haha:
Pattina - 31-01-2011, 08:43

jkasia napisał/a:
My mamy podobne miski na stojaku i po jakiś 6 mies uzywania wyglądają coraz gorzej bo metalowe obrecze wkoło miski z wodą zaczynają rdzewieć. Nie były to jakis drogie miski i tak sie zastanawiam czy te droższe albo lepszej firmy nie rdzewieją? Bo ja juz rozwazam zakup nowych misek-ceramicznych :haha:
My też mamy metalowe od samego początku ale nic się nie dzieje ...
Codziennie je szoruje i nic nie zardzewiało może jakiś felerny okaz Ci się trafił :confused:

iness8@o2.pl - 31-01-2011, 09:06

My miałyśmy miseczki metalowe i bardzo dobrze się sprawowały tylko ,że gdy oczywiście Ina piła na leżąco to wszystko się wylewało...Gdy z dziewczynami wyjechałyśmy okazało się ,że zapomniałam zabrać jednej torby ,w której były misi i kupiłam im plastikowe ,które też się dobrze sprawowały ;) Niestety jakiś czas temu na miskę Iny spadła jedna z blach do ciasta i ją przedziurawiła i tak teraz Ina ma metalową ,a Puma plastikową :-P ale też planuje zakup nowych miseczek tylko nie wiem jeszcze jakich ;)
jkasia - 31-01-2011, 09:21

Mnie sie podoba taka
http://allegro.pl/miska-c...1425965040.html
i taka
http://allegro.pl/miska-c...1426216166.html
Tylko nie wiem jaki rozmiar? :confused:

iness8@o2.pl - 31-01-2011, 09:25

jkasia, fajniutkie miseczki :) niestety ale ja na rozmiarach misek też się nie znam :(
mibec - 31-01-2011, 09:54

jkasia napisał/a:
metalowe obrecze wkoło miski z wodą zaczynają rdzewieć
u nas dosc szybko zardzewialy obrecze i nozka od stojaka pod miska z woda, wiec sie wkurzylam i kupilam taki: http://www.petsathome.com...-by-savic-13795 - nie szczegolnie mi sie podoba, ale jest wygodny i nie rdzewieje :)
ENQA - 31-01-2011, 10:49

Kurcze my mamy już dłuższy czas na stojaku i nic się z nim nie dzieje, ostatnio tylko wymieniałam miseczki ale to mój kaprys po prostu :-P , bo stare były jeszcze ok ;D
Lubię te na stojaczku jakoś lepiej się Atosowi je z nich, mniej chlapie itp.
jkasia, piękne miseczki , my mamy 2,7l (ale gdybym nie to, że musiały pasować do stojaka kupiłabym mniejsze coś około 2l :) myślę, że tak 1,8- 2l są ok dla labka :)

Pattina - 31-01-2011, 11:00

My mamy jakos 1.5l i maławe są
Będziemy wymieniać na większe i na stojaku prawdopodobnie co by Tajowi si,ę wygodnie z nich wcinało.
Bo z tych co mamy strasznie rozlewa

Jira - 31-01-2011, 15:00

miskę na wodę mamy na stojaku. bo regularnie było wchodzenie do niej, siadanie, moczenie ogona... czy nawet specjalne trącanie nosem. Parę cm wyżej i brak możliwości przesunięcia a jaka różnica! Za to miski na jedzenie kładziemu na podłodze. Poza porami jedzenia są schowane.
anna3678 - 31-01-2011, 19:08

My jemy rowniez na stojaczku i tez niestety ( :| ) nic sie z nimi nie dzieje. Do tego mamy michy ze stali nierdzewnej z Hunter, warto bylo w nie zainwestowac poniewaz mamy je juz kilka miesiecy i nic sie z nimi nie dzieje, dodatkowo maja super gume pod spodem i nic sie nie slizga, to sa chyba 1,8 l.
jkasia - 01-02-2011, 14:00

ENQA napisał/a:
myślę, że tak 1,8- 2l są ok dla labka
senkju, zamówie wiec chyba 1,8 bo Kaścik malutka jest ;D
Pattina napisał/a:
Bo z tych co mamy strasznie rozlewa
my mamy na stojaku i za każdym razem jak Kasta pije to i tak rozlewa i trzeba wycierać. Ona lubi pić a po chwili przestaje i obserwuje jak jej ciurkiem z mordki leci z powrotem do miski :D
nika - 01-02-2011, 15:17

jkasia napisał/a:
Ona lubi pić a po chwili przestaje i obserwuje jak jej ciurkiem z mordki leci z powrotem do miski :D

to się ciesz, że z powrotem, bo u mnie jak jeden z drugim pije to idą i zachlapują przedpokój, pokój, a jeszcze uwielbiają po piciu przyjść do pokoju i węszyć co jest na stole. a z racji tego, że stolik niski, to też zawsze cały mokry :D

Pattina - 01-02-2011, 15:37

nika napisał/a:

to się ciesz, że z powrotem, bo u mnie jak jeden z drugim pije to idą i zachlapują przedpokój, pokój, a jeszcze uwielbiają po piciu przyjść do pokoju i węszyć co jest na stole. a z racji tego, że stolik niski, to też zawsze cały mokry :D
U mnie jest to samo! Cos strasznego :-P
mibec - 01-02-2011, 18:43

nika, u mnie wycieczka podobna, dobrze mam ze Barney chociaż do stołu nie podchodzi ;P
Alisa - 12-03-2011, 08:52

My zaczynamy kompletować wyprawkę ;)
i zastanawiamy się nad
http://allegro.pl/trixie-...1497051448.html
lub tym
http://allegro.pl/trixie-...1477548759.html

które lepsze?

mamy dla królika te http://allegro.pl/trixie-...1497051484.html ;) i sprawują się nieźle

oleska2803 - 12-03-2011, 09:02

ja polecam Ci te pierwsze, mam je od kilku dni, koleżanka ma je już od jakiegoś czasu, wcale nie są ciężkie, łatwo się myją, pies ich nie przesuwa, są naprawdę ok. My kupiliśmy je w promocji w zooplus za 60zł
http://www.zooplus.pl/sho...ramiczna/152358
my mamy te 1,6 i są spokojnie wystarczające :)

mibec - 12-03-2011, 09:41

Alisa nie polecam tego drugiego stojaka - mieliśmy taki: regulacja szybko się popsuła a ponadto zaczął zdzewieć, zostawiając okropne ślady na kaflach.
Cziko - 12-03-2011, 09:44

Dla młodego labradora wybrałabym pierwsze. My mamy takie jak te drugie. tylko inny kolorek, i gdy Labkowi za bardzo smakuje jedzenie, albo wylizuje resztkę ryżu, to miska jest bardzo nieustabilizowana, trzęsie się, metal stuka o metal, co małego psa łatwo może od miski odpędzić, nawet mój dwuletni Cziko potrafi się tego wystraszyć, i wtedy trzeba mu po prostu podtrzymywać miskę. Także jak na wyprawkę, śmiało polecam te pierwsze :)
Alisa - 12-03-2011, 17:21

Ja kupuję w hurtowni :) więc wychodzi mi taniej niż na zooplusie ;) jedyny minus że muszę kupić produktów Trixie za trochę ;) ale zawsze można popytać po znajomych i jest :) hehe

1,6 kosztuje 50zł, a 2.6 79zł więc chyba zainwestuję w te większe miski by mu na całe życie wystarczyły.
A tak poważnie nad tym stojakiem myślałam... no ale jeśli mówicie, że beznadziejne... to po co kupować.

jeszcze o takich myślałam http://allegro.pl/trixie-...1497063988.html

oleska2803 - 12-03-2011, 18:02

aha, myślałam że kupujesz tam gdzie podałaś linka i cena jest powyżej 100zł. Takie miski jak teraz podałaś Snickers miał do tej pory tylko inną pojemność. Niestety te gumki się łatwo brudzą i niszczą więc nie polecam. Co do pojemności to Snickers nie będzie już dostawał większych pojemności jedzenia, a na które dostaje teraz miski są ok, wystarczą nawet na więcej i również zakładam że starczą mu na bardzo długo. Wszystko zależy czym się karmi. Ale za taką cenę jak podałaś pewnie tez kupując wzięłabym większe, tych większych akurat w zooplus nie było. :)
wacha - 13-03-2011, 09:18

My mamy robione samemu stojaki, są super bo miskę się wpuszcza do środka więc nic nie wypada i nie stuka:

te są trochę co prawda obgryzione przez młodego, jakoś moje te dwa starsze psy nie wpadły na pomysł obgryzania stąd Hakera stojak 4 lata był śliczny jak nówka a Entera 2 lata, aż pojawił się nowy członek rodziny i zaczął je zjadać he he

mibec - 13-03-2011, 14:58

wacha fajny pomysł :)
Nataeelll - 13-03-2011, 21:40

maa821 napisał/a:

my tez na podlodze. chociaz Labi ciagle wywraca miske z woda i sie nia bawi. Oczywiscie pol kuchni w wodzie...

Ja mam to samo ;D

Anulka1605 - 14-03-2011, 14:32

Nataeelll napisał/a:
maa821 napisał/a:

Ja mam to samo ;D

skąd ja to znam...jejku jak Umbra pije to ja ze ścierką czasami stoję i jak skonczy to jej mordkę wycieram tak pannica chlipe i rozlewa..:)) ;D ;D

Blacky2010 - 15-03-2011, 07:32

Ja mam 2,5 miesiecznego szczeniaka i tez uzywam narazie miski stojacej na podłodze. Z czasem i tak pewnie bede musiala kupic wieksza.) :haha:
SandraiToffik - 16-05-2011, 15:17

Zwykłe, na podłodze.
Żabka - 03-06-2011, 14:26

Witajcie mam proźbe pomóżcie mi bo chce kupić Neli nowe miski te mi sie bardzo podobaja i jeszcze sa z grawerem ale nie wiem jak pojemność wybrać... pomóżcie
http://allegro.pl/miska-z....html?source=oo

Ewelina - 03-06-2011, 15:01

Michy na podłodze :haha:
mibec - 03-06-2011, 17:22

Żabka bardzo ladna ta micha, mysle, ze pojemnosc 2.88 l wystarczy, ale wg mnie miski na podlodze dla duzego psa nie sa wygodne i nie sluza kregoslupom - chyba ze masz jakis stojak i tylko michy dokupujesz? :)
Żabka - 03-06-2011, 17:24

Dziekuje że ktoś wkońcu mi odp ;D Nela przważnie je i pije na lerząco ale nigdy nie myslałam o tym żeby kupić stojak zawsze jakoś miski stały na ziemi...

[ Dodano: 03-06-2011, 17:29 ]
a ta 2,88 nie bd za szeroka kurcze nie wiem czy bd miała miejsce na dwi takie michy chyba że jednas tak druga mniejsza...
:)

mibec - 03-06-2011, 17:36

Żabka napisał/a:
ta 2,88 nie bd za szeroka
nie wiem, na zdjeciu mi sie podoba - zawsze kupowalam "na oko", teraz nie mam mozliwosci sprawdzic jaka my mamy, bom w pracy :) A jaka teraz masz?
Żabka - 03-06-2011, 17:43

Teraz nie mam za dużych w spadku po psiaku mamy i cały czas dolewam jej wody bo ciagle brakuje myslałam o misce 1lna jedzenie a 1.89l na wode bo jak zmieżyłam ta 2.88l to masakrycznie wielka na oko to bym powiedziała ze dla doga... :-o
ta 2.88 ma 33.5cm podstawe

[ Dodano: 03-06-2011, 17:45 ]
Ta1,89L ma
PODSTAWA 29,5cm
WYSOKOŚĆ 6,2cm
a 1L
PODSTAWA 24,5cm
WYSOKOŚĆ 6,4cm

mibec - 03-06-2011, 17:50

Żabka jesli do wieczora nikt Ci nie podpowie to zmierze nasze michy, ktore uwarzam za wygodne :)
Żabka - 03-06-2011, 17:51

Super bd czekać na odpowiedź ;*
oleska2803 - 03-06-2011, 18:24

My mamy 2 miski 1,6 litra średnica 20cm i moim zdaniem wystarczą i do wody i do jedzenia.
Żabka - 03-06-2011, 19:33

a widze że te miski sa szerokie a płytkie wiec jaka mi doradzasz?? 1L czy 1,89L? :( przepraszam że tak wypytuje ale prosze mnie zrozumiec pierwszy raz zamawiam miski nigdy nie miałam potrzeby ale widze że Neli miska jest za mala i non stop gonie i nalewam wody... ]:)
oleska2803 - 03-06-2011, 19:42

1,89 L moim zdaniem będzie lepsze szczególnie do wody
mibec - 03-06-2011, 19:49

Sprawdziłam nasze, mamy jednakowe na jedzenie i wodę - średnica 25 cm, wchodzi 2 l wody :)
oleska2803 - 03-06-2011, 19:50

Zajmą Ci jednak dużo miejsca. Jeśli nie zależy Ci aż tak bardzo koniecznie na tych to poszukałabym czegoś o mniejszej średnicy, a głębszej i pojemności ok 2l. Do karmy może być mniejsza chyba że dajesz gotowane.
Np takiego typu
http://www.zooplus.pl/sho...achetnej/206388

aganica - 03-06-2011, 20:18

Ja mam miskę do wody z masywnego, bardzo grubego plastiku, firmy flexi.Jest tak ciężka, na początku myślałam że jest z kamienia ;D o pojemności 2,5 l /30-11cm/ ale ja mam trzy psy a miskę stawiam jedną i wodę zmieniam 3x dziennie.
Miski na karmę stawiam tylko 2xdz i po 5 minutach zabieram, wiec nie zajmują mi dużo miejsca :-P

Żabka - 03-06-2011, 20:51

juz nie wim namieszane w głowie mam... ja mam cos takiego że jak mi sie cos spodoba to masakra ale nie chce żałować ta miska z zooplusa tez jest spoko tylko te z allegro maja ten grawer.... ale chyba macie racje lepiej żeby byly pojemniejsze i omałej średnicy... bo ta 1.89 to jednak kolos 29,5cm...

[ Dodano: 03-06-2011, 20:59 ]
Nela ma taką

nika - 03-06-2011, 21:15

u nas są 2 michy z wodą - jedna w kuchni (ok. 1l), druga w klatce (ok. 2l) , wodę wymieniam 2-3x dziennie. często się zdarza, że po moim powrocie z pracy miski są zupełnie puste.
Żabka, musisz przystosować to do potrzeb swojego psa, z pewnością wiesz ile mniej więcej pije, jeżeli nie ma nikogo w domu i pies zostaje sam na dłuższy czas, tak jak u nas to wygląda, to lepiej kupić większą michę i mieć spokojną głowę, że pies nie usycha z tęsknoty :) ja mam psa-pijaka, także gdybym miała mieć jedną, to z pewnością 2,88l.

Żabka - 03-06-2011, 21:31

Właśnie chce 2takie same tzn ja jestem cały czas gdy potrzebuje isc do domu bióro mam koło domu ok4m (firma taty) także zawsze ide zagladnać co Nela porabia...
http://www.zooplus.pl/sho...achetnej/206388
chyba jej kupie jedna 2.7L i na jedzenie 1,9L

aganica - 03-06-2011, 21:43

A mnie się spodobała miska podróżna w zooplus, chyba praktyczna na spacerach, bo miejsca mało zajmuje.
http://www.zooplus.pl/sho...podrozna/192564

nika - 03-06-2011, 21:46

no, fajna rzecz ta micha i wcale niedroga
chociaż ja Shira nauczyłam pić z butelki :D dla niego mam zawsze butelkę z takim smoczkiem i nigdy nie mam problemu z pojeniem

jkasia - 04-06-2011, 07:26

Żabka, my mamy miski o średnicy 20 cm i głębokości 7 cm (nie wiem ile to w litrach :confused: ) i spokojnie wystarczają. Wode i tak czesto wymieniam ale jakbym nie wymieniała to spokojnie starczy bo jest dosc głeboka. Te miski z zooplus sa bardzo fajne. Moim zdaniem 1,9 spokojnie wystarczy na jednego psa :)
Żabka - 04-06-2011, 11:52

tak wyglądaja miski w realu..

oleska2803 - 04-06-2011, 12:29

ja miałam miski tego typu jak Snickers był mały, miały chyba 0,9 i 0,5 l i już zajmowały sporo miejsca, a że mam bardzo mało miejsca w kuchni to zmieniając na większe nie chciałam już tych z rozszerzaną podstawą i wybrałam takie 1,6l
http://www.zooplus.pl/sho...ramiczna/152358
i jestem z nich bardzo zadowolona.
Tamte miały jeszcze jedna wadę, brud i woda ciągle się dostawały między gumkę a miskę i gumka się zniszczyła.

[ Dodano: 04-06-2011, 12:35 ]
w sklepie kuchnia pupila również mają te moje miski jeszcze większej pojemności
http://www.kuchniapupila....iski,p506126779
albo takiego typu
http://www.kuchniapupila....wa_z,p198304803

jkasia - 04-06-2011, 14:33

oleska2803, ja choruje na te miski. Kiedyś takie sprawie mojemu maleństwu :lookdown:
aganica - 04-06-2011, 16:19

oleska2803 napisał/a:
brud i woda ciągle się dostawały między gumkę a miskę i gumka się zniszczyła.
OOO to to, też je mam i gumki bardzo szybko pękły i odpadły :(
Żabka - 05-06-2011, 01:11

oleska2803,
Więc mówisz że te 1.6L w zupełności wystarczą? super te mi sie najbardziej podoboja chociaz zastanawiam sie nad tymi najwiekszymi :P

oleska2803 - 05-06-2011, 14:39

Snickersowi wystarczają, ale on je suchą karmę i do pijaków również nie należy, dolewam mu wodę tak z raz dziennie. Jeśli Twoja dużo pije to lepiej kupić te większe, one są nawet lekkie i łatwe w myciu. Ja jak kupowałam to nie widziałam tych większych, pewnie bym się zastanawiała czy właśnie nie wziąć.

[ Dodano: 05-06-2011, 14:41 ]
Pamiętam że z forum ktoś wcześniej kupował właśnie te większe. Może poszukaj w tym temacie.

Żabka - 07-06-2011, 10:04

Miseczki zamówione te największe 2.6L z kuchni pupila super dziekuje za dobre rady :P zdamy relacje jak sie sprawują :) i zdjecia napewno bd.Pozdrawiam

[ Dodano: 08-06-2011, 11:21 ]
I miseczki właśnie doszły sa super

tenshii - 11-06-2011, 12:00

Żabka, ekstra te miseczki
też mi się takie marzą ;D

mibec - 11-06-2011, 15:06

Żabka świetne te michy :)
Żabka - 11-06-2011, 20:40

te michy sa jak marzenie :P nic sie nie wylewa pojemność taka jak trzeba i Nela nie je już jak świnka czyli nic nie wypada z misek:D:D:D
oleska2803 - 11-06-2011, 21:16

fajne miseczki, dobrze że się sprawdzają :-P
donia457 - 12-06-2011, 09:08

my uzywamy misek metalowych,ktore sa na stojaku,poniewaz Reda przewraca miski,ale sa opuszczone na sam dol
Pikuś - 30-07-2012, 14:06

Jakiej pojemności macie miski?
Karoola - 30-07-2012, 15:54

Pikuś, a co, kupujesz laba? :lookdown:
Pikuś - 30-07-2012, 16:29

Nie, kupuję miski :D
Ewelina - 30-07-2012, 16:38

ja mam 1,5 litra, ale mój pies nie piję wody. Ona płuka tylko jamę ustną. Woda jest wymieniana 2 razy dziennie niestety cały czas stoi prawie cała miska.
Almathea83 - 30-07-2012, 23:37

my mamy 0,5L na karmę i od niedawna 0,9L na wodę, jak na razie uważam że jest ok, Moren pije bez opamiętania zwykle do dna więc nie chcę widzieć sikawki po opróżnieniu miski 1,8L :-P
Cziko - 30-07-2012, 23:59

my mamy dwie miski 0,9L na stojaku, jedna kompletnie nie przydatna, bo woda się tylko w niej grzeje, ponieważ mój cwaniak piszczy pod łazienką kiedy chce pić :D
PeKa - 31-07-2012, 08:33

My mamy 2 x 0,9L, oczywiscie woda jest wylewana, a raczej rozchlapywana bo michy "raczej" nieprzewracalne. Stalowe oczywiscie, tylko dziad moj maly jeden poprzegryzał gume, ktora byla na brzegach misek.
Pikuś - 31-07-2012, 08:39

Hmm to ja nie wiem czy nie przesadzę, bo teraz ma coś na 250ml i na wodę jest zdecydowanie za mała i chcę zamówić 2x0,5 . No cóż najwyżej będzie za duża :-P
PeKa - 31-07-2012, 08:53

Moim zdaniem lepiej wieksza jak mniejsza ;) U mnie taka micha 0,9L jest wypijana + rozchlapywana 3 razy dziennie srednio.
Lambda - 03-08-2012, 00:31

my zamówiliśmy coś takiego - http://www.krakvet.pl/tri...832-p-3599.html :)
Karoola - 28-09-2012, 20:06

Dzisiaj moja siostra zrobiła mi prezent (właściwie psu :P ) i kupiła miskę "spowalniającą" :) Żeby nie było, że moja siostra taka wspaniałomyślna, powiem, że miska była przeceniona z 40 zł na 5 :D

[ Dodano: 28-09-2012, 20:07 ]
Dzisiaj moja siostra zrobiła mi prezent (właściwie psu :P ) i kupiła miskę "spowalniającą" :) Żeby nie było, że moja siostra taka wspaniałomyślna, powiem, że miska była przeceniona z 40 zł na 5 :D

mibec - 29-09-2012, 01:43

Karoola, licza sie intencje .. ;)
Jak micha sie sprawdza?

Mi sie taki zestawik podoba, dosc drogi wiec odwlekam zakup, ale w koncu kupie ;)
http://www.ebay.co.uk/itm...557579983110121

Paseczka - 29-09-2012, 11:00

U nas były takie w przecenie w zoolu niedawno. Szły po 50zł, bo za wczesniejszą cene nic nie sprzedali... chyba stoi gdzieś w garażu, albo siostra wzieła dla swojego psa..
Karoola - 29-09-2012, 12:16

mibec, Hmm.. wolniej opróżnia miskę, ale je tak samo szybko :-P If you know what I mean :-P
5 zł nie majątek, ale po tych doświadczeniach nie kupiłabym takiej miski za 40 zł.

mibec, a kupić miski z rantem i samemu coś takiego skonstruować? Albo zlecić jakiemuś stolarzowi? To zwykła sklejka jest :lookdown:

[ Dodano: 29-09-2012, 12:17 ]
Teraz sobie powiększyłam zdjęcie i chyba nie sklejka :P ale z niej też to można zrobić. Mój tata ostatnio dużo tworzy w stolarni, może jak będzie miał czas i nie uzna tego za wyjątkowo durny pomysł, to mi takie zrobi ;D

mibec - 30-09-2012, 02:52

Karoola napisał/a:
samemu coś takiego skonstruować?
jak ktos umie to pewnie nie problem, ale ja mam dwie lewe... a TZ raczej ma reke do samochodow niz do stolarki ;) Kiedys kupie, ale nie pali sie, bo obaj maja z czego jesc :)
Karoola - 30-09-2012, 15:29

mibec, ale fajny ten mebelek :) Ja uwielbiam się bawić z deskami, gwoździami :-P
Tola - 03-11-2012, 12:16

od kilku dni poszukuję pancernej miski na wodę dla Tosi, nasza psica ma taki zwyczaj, że jak pije wodę to chwyta miskę zębami i podrzuca ją do góry, wszystko jest wtedy mokre, wkłada do niej też łapy i wychlapuje co się da, na początku miała metalową miskę, ale jak je wypadła z dzioba i poturlała się po podłodze, to był straszny dźwięk, zwłaszcza o 3 w nocy :)
neravia - 03-11-2012, 12:29

Tola, moja też przechodziła taki okres za szczeniaka.. poskutkowało kupienie ciężkiej ceramicznej miski, znalazłam jeszcze taką zwężającą się ku górze, więc wylewanie wody było uniemożliwione ;)
Milena - 03-11-2012, 12:38

Amor za szczeniaka wchodził do miski i kopał w niej, całe szczęście okres powodzi mamy już za sobą :-P
Tola - 03-11-2012, 12:41

neravia, właśnie poszukuję takiej michy - ciężkiej, ceramicznej ;)
masz może namiary na takie miseczki? wszystkie, które przejrzałam do tej pory wydają mi się niewystarczająco ciężkie ;)

z miską od jedzenia robi dokładnie to samo, micha jest potwornie pogryziona, tylko że mogę ją zabrać po posiłku, a z wodą nie ..
dywanik pod miseczki zniknął po dwóch dniach, fajnie się na nim zdziera pazurki ;)

[ Dodano: 03-11-2012, 12:43 ]
Milena napisał/a:
Amor za szczeniaka wchodził do miski i kopał w niej, całe szczęście okres powodzi mamy już za sobą :-P

Milena, a kiedy mu przeszło? :)
Tośka wymienia oprócz tego zęby ;)

Milena - 03-11-2012, 12:46

Tola napisał/a:
Milena, a kiedy mu przeszło?

samoistnie przeszło około 5 miesiąca ;)

Tola - 03-11-2012, 12:55

teoretycznie Tośce powinno więc przejść za 13 dni, ale nie zanosi się na to niestety ;)
woda w misce nie postoi nawet pięciu minut na podłodze, zastanawiam się nad czymś, czego Tośka nie byłaby w stanie przewrócić ani chwycić zębami .. i co stałoby na podłodze, inaczej zaraz dostaje czkawki .. :)

neravia - 03-11-2012, 13:25

Tola, tak tylko do przykładu http://www.zooplus.pl/sho...ramiczna/104480 jest tego pełno na allegro itp niestety nigdzie nie widzę takiej co się zwęża ku górze, takiej ceramicznej na pewno psiak nie podniesie ale dalej może "kopać" w tej wodzie, tak jak to moja robiła.
Tola - 03-11-2012, 14:28

neravia, Tośka miała identyczną miskę właśnie do picia, do jedzenia ma pomarańczową, ciut mniejszą ;)
http://www.fotosik.pl/pok...3726a76d99.html

szukam, w końcu coś znajdę dla tego małego wampira ;)

Karoola - 03-11-2012, 14:55

Tola, to te ceramiczne tak przewraca? Niezła... :lookdown:
Tu jest jeszcze ceramiczna, ale chyba jeszcze większa - może cięższa i nie podniesie?
http://allegro.pl/miska-c...2691324183.html
A taki zwykły model? Nie powinna raczej dać rady podnieść za spód:
http://allegro.pl/miska-n...2692079357.html
http://allegro.pl/alko-mi...2741443240.html
http://allegro.pl/miska-m...2693274282.html
Albo takie cuś:
http://allegro.pl/miska-m...2743764133.html
http://allegro.pl/miska-p...2700053401.html
O, i hicior! Haha, tego nie weźmie w zęby :D
http://allegro.pl/miska-p...2692167747.html

Tola - 03-11-2012, 15:07

Karoola, bardzo Ci dziękuję ! :)
ta pierwsza jest fajna, wygląda na solidną michę ;)
tak, ten potwór podnosi je w zębach, idzie z nimi kawałek i rzuca o podłogę, a czasami turla .. miski fruwają po mieszkaniu, mam też taką wielką metalową michę z gumową otoczką, miałam nadzieję, że nie uda się jej nic z nią zrobić, no ale wczoraj udało, ja byłam mokra, Tośka była mokra, jej klatka i pół pokoju .. ;)

Karoola - 03-11-2012, 15:25

Tola, do usług :)
A jakby kupić jakąś "ludzką" miskę? Np. taką wielką szklaną np. na owoce?

Tola - 03-11-2012, 15:37

Karoola, chyba będę musiała i nad czymś takim pomyśleć :)
właśnie próbowałam nagrać film co Tosia wyprawia z miskami, ale narobiła takiego hałasu, że jej zabrałam tę michę od razu, już raz miałam wizytę sąsiadów uhy67 :|
uhy67 napisała Tosia, wskoczyła na fotel, nie kasowałam ;)

Karoola - 03-11-2012, 15:55

Tola, haha, ale mała jest rozbrykana :D Dla odmiany Browni od dwóch godzin chrapie na kanapie i nawet łba nie podnosi, a oglądamy mecz na cały regulator :D
Tola - 03-11-2012, 16:15

nie mogę wkleić Tośki misek, nie działa mi imageshack ..
bardzo jest rozbrykana, właściwie cały czas muszę za nią chodzić i wyjmować jej coś czego jeść niewolno z mordki (kable, firanki, kapcie) i wkładać w te mordkę zabawki do gryzienia, zazdroszczę tej chwili relaksu ;)

dominika92 - 03-11-2012, 16:15

Nasza też miała zabawę miskami..zwłaszcza na działce robiła sobie z tego basenik i latała z całą miską po trawie..Na szczęście przeszło jak miała około pół roku :P
Tola - 03-11-2012, 16:21

czyli jest szansa, że wyrośnie ;)
od rana nie robię nic innego tylko latam z mopem .. no i spamuję na forum :P

Maleńka - 04-01-2013, 22:38

Mam pytanie, dlaczego lepiej miec miski na podłodze niż na stojaku?:)
tenshii - 04-01-2013, 22:41

Maleńka napisał/a:
Mam pytanie, dlaczego lepiej miec miski na podłodze niż na stojaku?:)

gdzieś kiedyś czytałam jakieś badania, że jedząc z miski, która jest wysoko, pies je w nienaturalnej pozycji, a to z jakiegoś powodu (nie pamiętam jakiego) podnosi znacznie ryzyko skrętu żołądka

Maleńka - 05-01-2013, 17:10

tenshii, dzieki :)
klimejszyn - 22-02-2013, 20:11

mi wreszcie udało się kupić dla Primka fajny 'barek' odpowiednio wysoki, zdjęcie ciemne, ale coś widać :

widać, że zdecydowanie lepiej mu się je niż z 'naziemnej' miski :D

mibec - 23-02-2013, 01:28

klimejszyn, fajniutki :)
donia457 - 23-02-2013, 01:44

klimejszyn, fajny :)
a my narazie nie uzywamy naszego stojaka do misek,Reda juz nie wylewa wody :haha: Patryk za nią nadrabia ;]

klimejszyn - 23-02-2013, 13:31

u nas teraz wodę z tego stojaka wylewa mama :D
nie może się przyzwyczaić, że koło kuchenki jest ten 'mebel' i za każdym razem jak się odwraca to zahacza nogą :D

Pikuś - 23-06-2013, 13:41

A jakie macie miski? :) My teraz amy plastikowe, ale chyba przerzucimy się na metalowe...
missy - 23-06-2013, 14:06

My mamy do wody metalową, a do jedzonka ceramiczną
aganica - 23-06-2013, 15:36

A na spacer..mamy miskę silikonową.Dobre rozwiązanie na upalne dni, nie zajmuje dużo miejsca, po zwinięciu, mieści się do kieszeni :D
labidabi - 14-04-2014, 17:22

Ja ostatecznie kupiłam 2 miski metalowe na gumowym podbiciu - zwykłe, w sklepie zoologicznym po ok. 10 zł sztuka. Coś takiego: https://zwierzowisko.pl/products/2640-zolux-miska-metalowa-na-gumie-0-3l
I jestem bardzo zadowolona. Koko nie jest w stanie już chwycić miski w zęby bo jest śliska i obła w kształcie. Dodatkowo, miska nie przesuwa się dzięki gumce. Rozlewanie wody się skończyło :)

missy - 14-04-2014, 17:33

labidabi, te mieliśmy takie miski na początku, jednak po jakimś czasie zaczynają się robić takie dziwne, jakby zardzewiałe... trudno je domyć.
teraz mamy porcelanowe, ciężkie i jestem mega zadowolona :)

labidabi - 14-04-2014, 17:34

missy napisał/a:
labidabi, te mieliśmy takie miski na początku, jednak po jakimś czasie zaczynają się robić takie dziwne, jakby zardzewiałe... trudno je domyć.
teraz mamy porcelanowe, ciężkie i jestem mega zadowolona :)

A to nie wiem, być może. Na razie wszystko z nimi okej :)

kamil8406 - 14-04-2014, 19:30

labidabi, uważaj tylko czy Koko nie konsumuje gumowej podkładki labki je lubią, Inka jedną wchłoneła wyszła po dwóch dniach :-P
labidabi - 14-04-2014, 19:38

kamil8406 napisał/a:
labidabi, uważaj tylko czy Koko nie konsumuje gumowej podkładki labki je lubią, Inka jedną wchłoneła wyszła po dwóch dniach :-P

A wiem, wiem. Tego się obawiałam i dostało się mojemu mężowi bo on wybrał te miski a ja po doświadczeniach z jej gryzieniem byłam przekonana, że gumki pierwsze pójdą w ruch :) Jak jednak się okazało, Koko nie zainteresowała się gumkami, miski są całe. I oby tak dalej :)

aganica - 14-04-2014, 19:46

Też miałam takie miski ale.. szybko gumki pękły i odpadły.
Pewnie coś źle robiłam z nimi :-P :beated:
Teraz mam zwykłe, plastikowe i wystawiam tylko do jedzenia. Na stałe stoi ..miska z wodą.

kamil8406 - 14-04-2014, 19:46

Ja bym radził zdjąc za bardzo bym nie wierzył KOKO, moja też się nie interesowała a w nocy jednak zjadła.
Marsowa - 25-04-2014, 21:19

Zastanawiam się nad kupnem miski na stojaku bo sunia często jak je to leży przy żarciu i tak na leżąco...
Lorena - 25-04-2014, 21:25

jedzenie na podwyższeniu to dobra opcja:)
Almathea83 - 26-04-2014, 10:06

Marsowa, ja słyszałam i to nie raz, że jedzenie z misek "na wysokościach" może zwiększać ryzyko skrętu żołądka..
tenshii - 26-04-2014, 10:07

Ja też jestem przeciwko miskom na stojaku.
Nie róbmy z psa kaleki. Szczególnie z młodego i zdrowego psa.

anna34 - 26-04-2014, 11:07

Chopper ma miski na stojaku,bo ma dysplazje sporą i takie miski nam polecono właśnie,więc mój pies to kaleka i ma prawo z takich misek jeść.
tenshii - 26-04-2014, 11:10

Ania, no i skąd ta pretensja w Twojej wypowiedzi - bo tak tę wypowiedź odbieram.
Skoro ma zalecenie ze względu na dysplazję to OK.
Napisałam przecież o zdrowych i młodych psach ;)

anna34 - 26-04-2014, 11:12

tenshii napisał/a:
Ania, no i skąd ta pretensja w Twojej wypowiedzi - bo tak tę wypowiedź odbieram.

słowo pisane,pisałam z uśmiechem na twarzy w sumie :) ,A jak napisałam to pomyślałam,że tak zostanie odebrane :-P
Sorki,ale nie było to moim zamiarem.

tenshii - 26-04-2014, 11:13

No to spoko :P
No uroki słowa pisanego - jak mówisz :)
Dobrze, żeśmy to dogadały :*

Marsowa - 26-04-2014, 15:35

Kurde ale mimo wszystko przemawiają do mnie te miski, jak widzę że Tequila leży podczas jedzenia to mi jej zal :cring:
tenshii - 26-04-2014, 15:37

Marsowa, jest po prostu leniwa. To szczenię jest. Wydziwia.
Naprawdę krzywda sie jej nie dzieje

nathaliena - 26-04-2014, 15:50

Nam prof. Marek Galanty polecił miskę z wodą na stojaku i do tego się stosujemy :)
Ewelina - 26-04-2014, 18:21

ja mam miski na stojaku od dwóch lat, pies zadowolona wolniej je. A ja się mniej stresuję.
mibec - 26-04-2014, 21:28

Barney tez ma miski na stojaku - ze wzglegu na chore lokietki ;) Shelby je w klatce :)
Marsowa - 09-05-2014, 12:58

tenshii napisał/a:
Marsowa, jest po prostu leniwa. To szczenię jest. Wydziwia.
Naprawdę krzywda sie jej nie dzieje

Wiem że jest w tym racja,ale serducho mnie boli jak ona bidna je na leżąco..Jak na razie nie kupujemy tych stojacych misek ...może rzeczywiście to jej szczenięce widzi mi się

Niteczka95 - 18-12-2015, 22:35

Zastanawiam się nad kupnem misek na stojaku, może wtedy przestaną "wędrować" po kuchni, bo wszystkie te z gumkami antypoślizgowymi na zbyt wiele się nie zdają. :D
Obecnie dla Jenny mam miski metalowe wewnątrz, a na zewnątrz powlekane jakby gumą, ale nie jest to taka 100% guma, pod spodem mają "antyślizgacze" :-P
Teraz zastanawiam się albo nad kupieniem kolejnych misek metalowych, tym razem zwykłych metalowych na stojaku lub bez albo ceramicznych.
Lepiej na stojaku czy tradycyjnie na ziemi? - nigdy wcześniej nie miałem misek na stojaku.
Jak duże miski macie dla swoich labów, bo miski zazwyczaj dostępne są w opcjach: 0,3 ; 0,8 i 1,4 l
Swoją drogą co myślicie o miskach ceramicznych czy nadają się dla takich dużych psów, jak labrador?
Dodam, że sunia je jak wariatka :-o :D

Feliks - 08-01-2016, 19:38

My mamy miski porcelano coś tam coś tam. Dosyć ciężki i są normalnie bez stojaka. Jak tylko dostanie mokrą karmę lub inny smakołyk od święta to miski trzeba szukać po przedpokoju :D
szymon189 - 03-02-2016, 18:20

Jakiej wielkości miseczki zakupić na początek? Taki same dla szczeniaka jak już do dorosłego psa? Czytałem, że najlepiej na gumowym spodzie.