forum.labradory.org

O psach inaczej - Rasowy czy mieszaniec? Ocencie bo juz sama nie wiem..

naomi_eu - 17-02-2011, 16:06
Temat postu: Rasowy czy mieszaniec? Ocencie bo juz sama nie wiem..
Hej za bardzo nie wiedzialam w jaka kategorie przypisać swój temat bo mianowicie chodzi mi o to jak moge stwierdzic czy labradora ktorego mam od grudnia jest rasowy czy to mieszaniec? Wlasciciele twierdzili ze jest 'czysta' rasowo a weterynarz do ktorego przypadkowo poszlam bo moj jest na urlopie stwierdzil ze mu glowa nie pasuje jak na prawdziwego labradora.. Zdjecia są w moim avatarze i w podpisie..
AnIeLa - 17-02-2011, 16:08

naomi_eu napisał/a:
jak moge stwierdzic czy labradora ktorego mam od grudnia jest rasowy czy to mieszaniec

labrador rasowy ma metrykę.

Jeśli pies nie ma metryki nigdy nie ma pewności, że jego rodzice, dziadkowie i pradziadkowie byli labradorami.

Temat przenoszę.

tenshii - 17-02-2011, 16:08

naomi_eu, jeśli Twój pies nie ma rodowodu to nie jest rasowy, jest w typie rasy i tak naprawdę może z niej wyrosnąć wszystko. Musisz dać jej czas i sprawdzić na jakiego psa wyrośnie ;)
naomi_eu - 17-02-2011, 16:11

No nie ma rodowodu... Czyli co zostalam oklamana ?
tenshii - 17-02-2011, 16:12

naomi_eu, nabyłaś kundelka w typie rasy, czyli można powiedzieć, że tak - w pewnym sensie zostałaś oszukana.
naomi_eu - 17-02-2011, 16:13

Oni stwierdzili że ojciec byl rodowodowy a matka nie, bo niby nie bylo pieniedzy na to zeby zalatwic ten rodowod.. Czy to prawda?
tenshii - 17-02-2011, 16:15

naomi_eu napisał/a:
matka nie, bo niby nie bylo pieniedzy na to zeby zalatwic ten rodowod.. Czy to prawda?

Nie prawda.
Jeśli matka była rasowa - miała metrykę. Na podstawie metryki dostałaby rodowód za drobną opłatą. Potem mogłaby jeździć na wystawy aby zdobyć uprawnienia hodowlane.
Tylko psy z uprawnieniami mogą dawać rodowodowe potomstwo.

Na samą "gębę" nic nie jest pewne

naomi_eu - 17-02-2011, 16:22

A po zdjeciu jakbys ocenila? Ma 5 miesiecy
tenshii - 17-02-2011, 16:27

naomi_eu napisał/a:
A po zdjeciu jakbys ocenila?

Nie jest źle :) Jest bardzo ładna :)
Ale ona jest w początkowym etapie wzrostu dopiero
Musisz jej dać ze dwa lata, a minimum rok :)

Najbardziej dbaj o to, żeby miała dobry łagodny charakter i wszystko będzie w porządku ;D

naomi_eu - 17-02-2011, 16:30

No bo póki co to takie małe adhd :P
tenshii - 17-02-2011, 16:31

naomi_eu napisał/a:
póki co to takie małe adhd

i jeszcze trochę to potrwa ;D
Ważne, żeby była łagodna i dobra :)

No i jej nie rozmnożysz, mam nadzieje ;)

naomi_eu - 17-02-2011, 16:32

No postaram sie, dzieki :)