|
forum.labradory.org
|
|
O psach inaczej - Rasowy czy mieszaniec? Ocencie bo juz sama nie wiem..
naomi_eu - 17-02-2011, 16:06 Temat postu: Rasowy czy mieszaniec? Ocencie bo juz sama nie wiem.. Hej za bardzo nie wiedzialam w jaka kategorie przypisać swój temat bo mianowicie chodzi mi o to jak moge stwierdzic czy labradora ktorego mam od grudnia jest rasowy czy to mieszaniec? Wlasciciele twierdzili ze jest 'czysta' rasowo a weterynarz do ktorego przypadkowo poszlam bo moj jest na urlopie stwierdzil ze mu glowa nie pasuje jak na prawdziwego labradora.. Zdjecia są w moim avatarze i w podpisie..
AnIeLa - 17-02-2011, 16:08
naomi_eu napisał/a: | jak moge stwierdzic czy labradora ktorego mam od grudnia jest rasowy czy to mieszaniec |
labrador rasowy ma metrykę.
Jeśli pies nie ma metryki nigdy nie ma pewności, że jego rodzice, dziadkowie i pradziadkowie byli labradorami.
Temat przenoszę.
tenshii - 17-02-2011, 16:08
naomi_eu, jeśli Twój pies nie ma rodowodu to nie jest rasowy, jest w typie rasy i tak naprawdę może z niej wyrosnąć wszystko. Musisz dać jej czas i sprawdzić na jakiego psa wyrośnie
naomi_eu - 17-02-2011, 16:11
No nie ma rodowodu... Czyli co zostalam oklamana ?
tenshii - 17-02-2011, 16:12
naomi_eu, nabyłaś kundelka w typie rasy, czyli można powiedzieć, że tak - w pewnym sensie zostałaś oszukana.
naomi_eu - 17-02-2011, 16:13
Oni stwierdzili że ojciec byl rodowodowy a matka nie, bo niby nie bylo pieniedzy na to zeby zalatwic ten rodowod.. Czy to prawda?
tenshii - 17-02-2011, 16:15
naomi_eu napisał/a: | matka nie, bo niby nie bylo pieniedzy na to zeby zalatwic ten rodowod.. Czy to prawda? |
Nie prawda.
Jeśli matka była rasowa - miała metrykę. Na podstawie metryki dostałaby rodowód za drobną opłatą. Potem mogłaby jeździć na wystawy aby zdobyć uprawnienia hodowlane.
Tylko psy z uprawnieniami mogą dawać rodowodowe potomstwo.
Na samą "gębę" nic nie jest pewne
naomi_eu - 17-02-2011, 16:22
A po zdjeciu jakbys ocenila? Ma 5 miesiecy
tenshii - 17-02-2011, 16:27
naomi_eu napisał/a: | A po zdjeciu jakbys ocenila? |
Nie jest źle Jest bardzo ładna
Ale ona jest w początkowym etapie wzrostu dopiero
Musisz jej dać ze dwa lata, a minimum rok
Najbardziej dbaj o to, żeby miała dobry łagodny charakter i wszystko będzie w porządku
naomi_eu - 17-02-2011, 16:30
No bo póki co to takie małe adhd
tenshii - 17-02-2011, 16:31
naomi_eu napisał/a: | póki co to takie małe adhd |
i jeszcze trochę to potrwa
Ważne, żeby była łagodna i dobra
No i jej nie rozmnożysz, mam nadzieje
naomi_eu - 17-02-2011, 16:32
No postaram sie, dzieki
|
|