|
forum.labradory.org
|
|
Choroby - Nieprzyswajanie białka
jkasia - 25-03-2011, 07:13 Temat postu: Nieprzyswajanie białka Kochani załozyłam ten temt gdyż nie mogłam znaleźć podobnego a u nas pojawił sie kolejny problem zdrowotny. Zrobiłam Kaście badanie krwi tak dla kontroli i wyniki wyszły złe Wet powiedział, że moga byc tego 3 powody: watroba, nerki źle pracujące lub niewchłanianie białka. Opisze wyniki dla porównania:
Kreatynina (CREA) 0,95 nisko
Bilirubina 0,95 w normie
ALT 47u/l wysoko
TP białko całkowite 5,39 nisko
ALP fosfataza alkaliczna 0 nisko
AMYL 675 w normie
Mocznik 14,3 bardzo nisko!
Mnie to sie normalnie płakać chce z te wszystkie schorzenia Kasty. Nie było mnie 3 dni (szkolenie) a tu takie wiadomosci po powricie. Przed chwilą udało mi sie złapać siusiu Kaścika i po południu zanosze do badania. Bedzie widać czy wydala to białoko. U Kasty słabe wchłanianie białka moze miec rowniez związek z operacją jelita, które przeszła w wieku 4 mieś.
Czy ktos sie spotkał z podobnym problemem?
Malinowa - 25-03-2011, 08:10
a na jakiej karmie jesteście? z jakim źródłem białka?
jkasia - 25-03-2011, 08:39
Purina PP Robust-jeszcze dla szczeniat.
kasiek - 25-03-2011, 09:15
jkasia, nie spotkalam sie z takim problemem z jakim ty sie teraz zmierzasz ale bardzo ci wspolczuje trzymaj sie cieplutko trzymam kciuki za sliczna Kastunie
Malinowa - 25-03-2011, 09:15
A Kasta dostaje coś wspomagajacego wchłanianie białka? A trzustka jest w porządku? Bo to tryspsyna wspomaga trawienie białka .
Może powinnaś zmienić czasowo źródło białka ze zwierzęcego na rybie.
A u kogo z nią byliście?
jkasia - 25-03-2011, 09:36
kasiek, Malinowa, nic nie dostaje bo nie widzedziałam o tym problemie do tej pory. Jeśli to bedzie tylko nieprzyswajalnośc białka to na pewno poszukamy innego źródła. Byc moze nie przyswaja drobiowego? Ale to moga byc problemy z wątroba lub nerkami i to musimy wykluczyć. Teraz prowadzi nas Kurek.
mibec - 25-03-2011, 09:47
jkasia biedna ta Kastunia. 3majcie sie dziewczyny
nata - 25-03-2011, 09:51
Kasiu wy to macie przeboje Miziamy Kastunie i życzymy zdrowia, żałuję że nie mogę pomoc w tym temacie Trzymajcie się
jkasia - 25-03-2011, 09:56
Dzięki dziewczyny. No niestety mamy cały czas cos. Tak w ogóle to ja zrobiłam jej badania aby zobaczyc czy wszystko ok bo miała miec kolejna operacje-wyciecia zatok przyodbytniczych. No w tej sytuacji wstrzymamy sie i zobaczymy co wyjdzie.
Ewelina - 25-03-2011, 10:04
jkasia, Nie spotkałam się jeszcze z niewchłanianiem białka u psa. Trzymajcie się dziewczyny I ja tu od siebie chciałam napisac ludzie róbcie badanie swoim psom co pół roku!! Pies może jest młody wesoły, ale tak na prawdę może byc chory i nie pokazuję tego!!
i3l4z0 - 25-03-2011, 10:45
Bako miał to w wieku 4 miesięcy. Zapalenie trzustki... nie wytwarzana była trypsyna - enzym trawienny przez co bako nie przyswajał białka oraz wszystkich substancji odżywczych i witamin. Najpierw zaczął chudnąć potem przestał jeść. Skończyło się miesięczną kuracją zastrzykami na które chodziliśmy razy w tygodniu (3 zastrzyki).
Chelsea - 25-03-2011, 10:47
jkasia, dużo zdrówka dla Kasty
GIZELKA - 25-03-2011, 12:32
Trzymajcie się cieplutko, i zdrowka Kastuni!
Miejmy wieeelką nadzieję że będzie dobrze.
jkasia - 25-03-2011, 19:07
Kochani bardzo Wam dziękuję Chyba nie bedzie tak źle bo w moczu nie było białka i badanie jest w porządku.Doszlismy z wetem do wniosku, że niewchłanianie białka jest spowodowane operacją wgłobienia jelita.Kasta miala usuniety kawałek jelita przy dwunastnicy gdzie odbywa sie najwieksze wchlanianie białka.Jeszcze istnieje jedna możliwość-niewchłanianie białka pochodzenia drobiowego.Kasta od zawsze ma karmy z kurczakiem.Teraz bierze sylimarol i zaopatrzymy sie w karme z innym białkiem(ryba lub jagniecina) izobaczymy za jakis czas jak bedą wyglądały wyniki badan. Dobrze, że to nie nerki
Myśle, że temat może byc mało pomocny dla innych, tak jak piszecie, nie spotkaliscie sie z tym, bo to specyficzna sytuacja wiec pozostawiam w woli administratorów kwestie zamkniecia tematu
Malinowa - 25-03-2011, 20:01
jkasia powiem brzydko. Jak nie urok to s****a....
Mam nadzieje, że Kasta tak tylko postraszyła wynikami ale ogólnie nie wykazuje objawów chorobowych.
anna3678 - 25-03-2011, 23:25
Kastunia wie jak podtrzymac mamcie w napieciu dobrze ze wszystko sie wyjasnilo a Kastulince zdroweczka zyczymy
aganica - 26-03-2011, 00:21
jkasia napisał/a: | Myśle, że temat może byc mało pomocny dla innych | A ja uważam że jest pomocny bo, nie wiedziałam że:
jkasia napisał/a: | niewchłanianie białka jest spowodowane operacją wgłobienia jelita.Kasta miala usuniety kawałek jelita przy dwunastnicy gdzie odbywa sie najwieksze wchlanianie |
jkasia - 26-03-2011, 08:43
No to niech temat zostanie.Może faktycznie sie jeszcze przyda Malinowa napisał/a: | ale ogólnie nie wykazuje objawów chorobowych. | nic a nic i własnie o to chodziło.Ona wygląda jak okaz zdrowia. Znajoma mi sugerowała, że może wyniki pomylili
Dziękuję Wam za kciuki, mam nadzieje, że nic poważniejszego sie nie okaże.
nika - 26-03-2011, 09:07
ja powiem szczerze, że nie pomyślałam nawet o robieniu badań kontrolnych średnio jesteśmy u weta raz w miesiącu, ale nie wspomniał nigdy o żadnych badaniach, a ja sama na to nie wpadłam ... faktycznie, jest to bardzo istotna sprawa. przy następnej wizycie trzeba będzie przebadać potwory
a Wam życzę by zmiana karmy okazała się rozwiązaniem problemu
kasiek - 28-03-2011, 07:58
jkasia, tez mamy nadzieje ze z Kastunia bedzie wszystko dobrze zyczymy zdroweczka
Bora - 28-03-2011, 08:42
Zespół Upośledzonego Wchłaniania dotyczy przyswajania nie tylko białka ale i węglowodanów i tłuszczy. Można go zdiagnozować poprzez przeprowadzenie badania krwi na poziom kwasu foliowego, wit b12, białka całkowitego (u nas jeszcze było dzielone) cholesterolu i trójglicerydów, mocznika. Wtedy będziesz miała dokładny obraz czego w organizmie brakuje.
W przypadku tej choroby wprowadza się albo suplementację albo przestawia psa na specjalną karmę na ZUW - np. eukanuba czy Royal Canin.
Powodzenia!.
jkasia - 28-03-2011, 16:04
Bora, dziękuje za te informacje! Wypytam o to mojego weta. Z tych badań co opisałaś to Kasta miała tylko mocznik zrobiony i wyszedł bardzo nisko no i białko całkowite. Ale bedziemy badania powtarzac wiec powiem aby zrobił reszte
Bora - 28-03-2011, 16:14
jkasia napisał/a: | Bora, dziękuje za te informacje! Wypytam o to mojego weta. Z tych badań co opisałaś to Kasta miała tylko mocznik zrobiony i wyszedł bardzo nisko no i białko całkowite. Ale bedziemy badania powtarzac wiec powiem aby zrobił reszte |
Moja suka miała te badania robione dwa razy, w idexxie (tam chyba są specjalne profile). Pierwsze badanie przed leczeniem, drugie w trakcie. U mojej suki bardzo spadło białko całkowite. Moją sukę wyniszczyły uporczywe nawracające biegunki. Źle wyglądała, była chuda, taka "sucha" włos miała kruchy i matowy.
Pomogła specjalistyczna karma, suplementacja i hormony tarczycy - bo i tu sie okazało że ma ich za mało.
Takim parametrem, który sprawdza się w przypadku niedoborów jest kwas foliowy i witb12 - te dwa parametry najczęściej lecą na łeb na szyję w przypadku uporczywych biegunek i wymiotów. Wit b12 można suplementować - zastrzyki podskórne.
jkasia - 28-03-2011, 16:24
Bora napisał/a: | Pierwsze badanie przed leczeniem, drugie w trakcie. | a czy leczenie polegało na podaniu suplementów czy jeszcze czegoś innego? I jak szybko od leczenia wyniki zaczeły sie normowac?
Bora - 28-03-2011, 17:04
jkasia napisał/a: | Bora napisał/a: | Pierwsze badanie przed leczeniem, drugie w trakcie. | a czy leczenie polegało na podaniu suplementów czy jeszcze czegoś innego? I jak szybko od leczenia wyniki zaczeły sie normowac? |
Widzisz, moja suka ma IBD - stąd te biegunki, ogólnie osłabienie i kiepska kondycja. W przypadku mojej suki ratunkiem była wysoko-strawna dieta, wit b12 dostała kilka razy - kiedy biegunka bardzo ją męczyła, suplementację hormonu tarczycy prowadzimy do dziś.
Stan jej zaczął sie stopniowo poprawiać, widoczne zmiany widziałam po 4-5 miesiącach podawania specjalnej karmy - czyli poprawa okrywy włosowej, wzrost wagi, lepsze samopoczucie.
W wynikach badań poprawę widać było już po ok. 2 miesiącach.
Jej leczenie jest dość skomplikowane, złożone, upośledzone wchłanianie jest wynikiem choroby a nie przyczyną, dlatego w naszym przypadku leczenie polegało między innymi na podawaniu specjalnej karmy, suplementowaniu witb12, ale też leczeniu metronidazolem, sulfonamidami, podawaniu specjalnej pasty pro-kolin plus, wspomaganiu trzustki. itd. itd.
Także nie mogę Ci jednoznacznie odpowiedzieć.
Pytanie co spowodowało u Kasty to nieprzyswajanie białka - upośledzenie wchłaniania białka? Choroby jelit ? enteropatia białkogubna? niedobór enzymów trzustki? zaburzenie flory bakteryjnej jelit ? Od tego uzależnione jest postępowanie i leczenie.
Może wystarczy sama dieta - wysoko-strawna - niekoniecznie specjalistyczne karmy weterynaryjne. Jest wiele diet - przygotowywanych w domu, ze specjalnych składników - właśnie celowanych na te konkretne dolegliwości.
Wbrew pozorom ryba nie jest najlepszym źródłem białka przy takich niedoborach. Najczęściej stosuje sie w takich dietach jajko i twaróg.
Nie słyszałam o niewchłanianiu białka pochodzącego od konkretnego zwierzęcia - np.kurczaka, spotkałam się jednak z nietolerancją białka kurczaka.
[ Dodano: 28-03-2011, 18:07 ]
Jeszcze jedno... warto iść z tym do specjalisty. "Zwykły" lekarz weterynarii kiepsko sobie z tym radzi.
jkasia - 28-03-2011, 17:14
Bora, dziękuję Ci bardzo za wszystkie informacje. U Kasty wynika to najprawdopodobniej z usuniecia kawałka jelita przy dwunastnicy. Ale nie ma zadnych objawów niedoboru. Właściwie zrobiłam jej badanie krwi kontrolnie i wyszło co wyszło. Poszukam specjalisty i zobaczymy co powie.
Bora - 28-03-2011, 17:25
jkasia napisał/a: | U Kasty wynika to najprawdopodobniej z usuniecia kawałka jelita przy dwunastnicy |
Aaa widzisz. To może być to... powodzenia.
fieldfare - 07-05-2011, 21:52
Bora, jaką karmę podajesz?
Moja Blana jest ciężko chora - podejrzewają u niej enteropatię białkogubną.
Mój pies jest wycieńczony trwającą od ponad miesiąca biegunką. Łapię się na tym, że sprawdzam, czy ona jeszcze oddycha...
szalej - 08-05-2011, 06:32
Mój pies jest coprawda zdrowy, ale mój kot ma nietolerancje białek, naszczęście w jego przypadku skończyło się tylko specjalistyczną karmą
donia457 - 08-05-2011, 22:54
no ja narazie nie mam, takiego problemu jak wy ze swoimi labkami i mam nadzieje ze nie bede ich miala,wspolczuje wam
|
|