forum.labradory.org

Choroby - Nieprzyswajanie białka

jkasia - 25-03-2011, 07:13
Temat postu: Nieprzyswajanie białka
Kochani załozyłam ten temt gdyż nie mogłam znaleźć podobnego a u nas pojawił sie kolejny problem zdrowotny. Zrobiłam Kaście badanie krwi tak dla kontroli i wyniki wyszły złe :( Wet powiedział, że moga byc tego 3 powody: watroba, nerki źle pracujące lub niewchłanianie białka. Opisze wyniki dla porównania:
Kreatynina (CREA) 0,95 nisko
Bilirubina 0,95 w normie
ALT 47u/l wysoko
TP białko całkowite 5,39 nisko
ALP fosfataza alkaliczna 0 nisko
AMYL 675 w normie
Mocznik 14,3 bardzo nisko!
Mnie to sie normalnie płakać chce z te wszystkie schorzenia Kasty. Nie było mnie 3 dni (szkolenie) a tu takie wiadomosci po powricie. Przed chwilą udało mi sie złapać siusiu Kaścika i po południu zanosze do badania. Bedzie widać czy wydala to białoko. U Kasty słabe wchłanianie białka moze miec rowniez związek z operacją jelita, które przeszła w wieku 4 mieś.
Czy ktos sie spotkał z podobnym problemem?

Malinowa - 25-03-2011, 08:10

a na jakiej karmie jesteście? z jakim źródłem białka?
jkasia - 25-03-2011, 08:39

Purina PP Robust-jeszcze dla szczeniat.
kasiek - 25-03-2011, 09:15

jkasia, nie spotkalam sie z takim problemem z jakim ty sie teraz zmierzasz ale bardzo ci wspolczuje trzymaj sie cieplutko trzymam kciuki za sliczna Kastunie ;*
Malinowa - 25-03-2011, 09:15

A Kasta dostaje coś wspomagajacego wchłanianie białka? A trzustka jest w porządku? Bo to tryspsyna wspomaga trawienie białka .
Może powinnaś zmienić czasowo źródło białka ze zwierzęcego na rybie.

A u kogo z nią byliście?

jkasia - 25-03-2011, 09:36

kasiek, ;* Malinowa, nic nie dostaje bo nie widzedziałam o tym problemie do tej pory. Jeśli to bedzie tylko nieprzyswajalnośc białka to na pewno poszukamy innego źródła. Byc moze nie przyswaja drobiowego? Ale to moga byc problemy z wątroba lub nerkami i to musimy wykluczyć. Teraz prowadzi nas Kurek.
mibec - 25-03-2011, 09:47

jkasia biedna ta Kastunia. 3majcie sie dziewczyny ;*
nata - 25-03-2011, 09:51

Kasiu wy to macie przeboje :( Miziamy Kastunie i życzymy zdrowia, żałuję że nie mogę pomoc w tym temacie :( Trzymajcie się ;*
jkasia - 25-03-2011, 09:56

Dzięki dziewczyny. ;* No niestety mamy cały czas cos. Tak w ogóle to ja zrobiłam jej badania aby zobaczyc czy wszystko ok bo miała miec kolejna operacje-wyciecia zatok przyodbytniczych. No w tej sytuacji wstrzymamy sie i zobaczymy co wyjdzie.
Ewelina - 25-03-2011, 10:04

jkasia, Nie spotkałam się jeszcze z niewchłanianiem białka u psa. Trzymajcie się dziewczyny ;* I ja tu od siebie chciałam napisac ludzie róbcie badanie swoim psom co pół roku!! Pies może jest młody wesoły, ale tak na prawdę może byc chory i nie pokazuję tego!!
i3l4z0 - 25-03-2011, 10:45

Bako miał to w wieku 4 miesięcy. Zapalenie trzustki... nie wytwarzana była trypsyna - enzym trawienny przez co bako nie przyswajał białka oraz wszystkich substancji odżywczych i witamin. Najpierw zaczął chudnąć potem przestał jeść. Skończyło się miesięczną kuracją zastrzykami na które chodziliśmy razy w tygodniu (3 zastrzyki).
Chelsea - 25-03-2011, 10:47

jkasia, dużo zdrówka dla Kasty ;*
GIZELKA - 25-03-2011, 12:32

Trzymajcie się cieplutko, i zdrowka Kastuni! ;*
Miejmy wieeelką nadzieję że będzie dobrze. ;*

jkasia - 25-03-2011, 19:07

Kochani bardzo Wam dziękuję ;* Chyba nie bedzie tak źle bo w moczu nie było białka i badanie jest w porządku.Doszlismy z wetem do wniosku, że niewchłanianie białka jest spowodowane operacją wgłobienia jelita.Kasta miala usuniety kawałek jelita przy dwunastnicy gdzie odbywa sie najwieksze wchlanianie białka.Jeszcze istnieje jedna możliwość-niewchłanianie białka pochodzenia drobiowego.Kasta od zawsze ma karmy z kurczakiem.Teraz bierze sylimarol i zaopatrzymy sie w karme z innym białkiem(ryba lub jagniecina) izobaczymy za jakis czas jak bedą wyglądały wyniki badan. Dobrze, że to nie nerki :)
Myśle, że temat może byc mało pomocny dla innych, tak jak piszecie, nie spotkaliscie sie z tym, bo to specyficzna sytuacja wiec pozostawiam w woli administratorów kwestie zamkniecia tematu :)

Malinowa - 25-03-2011, 20:01

jkasia powiem brzydko. Jak nie urok to s****a....

Mam nadzieje, że Kasta tak tylko postraszyła wynikami ale ogólnie nie wykazuje objawów chorobowych.

anna3678 - 25-03-2011, 23:25

Kastunia wie jak podtrzymac mamcie w napieciu :) dobrze ze wszystko sie wyjasnilo a Kastulince zdroweczka zyczymy ;* ;*
aganica - 26-03-2011, 00:21

jkasia napisał/a:
Myśle, że temat może byc mało pomocny dla innych
A ja uważam że jest pomocny bo, nie wiedziałam że:
jkasia napisał/a:
niewchłanianie białka jest spowodowane operacją wgłobienia jelita.Kasta miala usuniety kawałek jelita przy dwunastnicy gdzie odbywa sie najwieksze wchlanianie

jkasia - 26-03-2011, 08:43

No to niech temat zostanie.Może faktycznie sie jeszcze przyda :)
Malinowa napisał/a:
ale ogólnie nie wykazuje objawów chorobowych.
nic a nic i własnie o to chodziło.Ona wygląda jak okaz zdrowia. Znajoma mi sugerowała, że może wyniki pomylili :-P
Dziękuję Wam za kciuki, ;* mam nadzieje, że nic poważniejszego sie nie okaże.

nika - 26-03-2011, 09:07

ja powiem szczerze, że nie pomyślałam nawet o robieniu badań kontrolnych :brick: średnio jesteśmy u weta raz w miesiącu, ale nie wspomniał nigdy o żadnych badaniach, a ja sama na to nie wpadłam :| ... faktycznie, jest to bardzo istotna sprawa. przy następnej wizycie trzeba będzie przebadać potwory

a Wam życzę by zmiana karmy okazała się rozwiązaniem problemu ;*

kasiek - 28-03-2011, 07:58

jkasia, tez mamy nadzieje ze z Kastunia bedzie wszystko dobrze zyczymy zdroweczka ;*
Bora - 28-03-2011, 08:42

Zespół Upośledzonego Wchłaniania dotyczy przyswajania nie tylko białka ale i węglowodanów i tłuszczy. Można go zdiagnozować poprzez przeprowadzenie badania krwi na poziom kwasu foliowego, wit b12, białka całkowitego (u nas jeszcze było dzielone) cholesterolu i trójglicerydów, mocznika. Wtedy będziesz miała dokładny obraz czego w organizmie brakuje.
W przypadku tej choroby wprowadza się albo suplementację albo przestawia psa na specjalną karmę na ZUW - np. eukanuba czy Royal Canin.

Powodzenia!.

jkasia - 28-03-2011, 16:04

Bora, dziękuje za te informacje! Wypytam o to mojego weta. Z tych badań co opisałaś to Kasta miała tylko mocznik zrobiony i wyszedł bardzo nisko no i białko całkowite. Ale bedziemy badania powtarzac wiec powiem aby zrobił reszte :)
Bora - 28-03-2011, 16:14

jkasia napisał/a:
Bora, dziękuje za te informacje! Wypytam o to mojego weta. Z tych badań co opisałaś to Kasta miała tylko mocznik zrobiony i wyszedł bardzo nisko no i białko całkowite. Ale bedziemy badania powtarzac wiec powiem aby zrobił reszte :)

Moja suka miała te badania robione dwa razy, w idexxie (tam chyba są specjalne profile). Pierwsze badanie przed leczeniem, drugie w trakcie. U mojej suki bardzo spadło białko całkowite. Moją sukę wyniszczyły uporczywe nawracające biegunki. Źle wyglądała, była chuda, taka "sucha" włos miała kruchy i matowy.
Pomogła specjalistyczna karma, suplementacja i hormony tarczycy - bo i tu sie okazało że ma ich za mało.
Takim parametrem, który sprawdza się w przypadku niedoborów jest kwas foliowy i witb12 - te dwa parametry najczęściej lecą na łeb na szyję w przypadku uporczywych biegunek i wymiotów. Wit b12 można suplementować - zastrzyki podskórne.

jkasia - 28-03-2011, 16:24

Bora napisał/a:
Pierwsze badanie przed leczeniem, drugie w trakcie.
a czy leczenie polegało na podaniu suplementów czy jeszcze czegoś innego? I jak szybko od leczenia wyniki zaczeły sie normowac?
Bora - 28-03-2011, 17:04

jkasia napisał/a:
Bora napisał/a:
Pierwsze badanie przed leczeniem, drugie w trakcie.
a czy leczenie polegało na podaniu suplementów czy jeszcze czegoś innego? I jak szybko od leczenia wyniki zaczeły sie normowac?

Widzisz, moja suka ma IBD - stąd te biegunki, ogólnie osłabienie i kiepska kondycja. W przypadku mojej suki ratunkiem była wysoko-strawna dieta, wit b12 dostała kilka razy - kiedy biegunka bardzo ją męczyła, suplementację hormonu tarczycy prowadzimy do dziś.

Stan jej zaczął sie stopniowo poprawiać, widoczne zmiany widziałam po 4-5 miesiącach podawania specjalnej karmy - czyli poprawa okrywy włosowej, wzrost wagi, lepsze samopoczucie.

W wynikach badań poprawę widać było już po ok. 2 miesiącach.

Jej leczenie jest dość skomplikowane, złożone, upośledzone wchłanianie jest wynikiem choroby a nie przyczyną, dlatego w naszym przypadku leczenie polegało między innymi na podawaniu specjalnej karmy, suplementowaniu witb12, ale też leczeniu metronidazolem, sulfonamidami, podawaniu specjalnej pasty pro-kolin plus, wspomaganiu trzustki. itd. itd.
Także nie mogę Ci jednoznacznie odpowiedzieć.

Pytanie co spowodowało u Kasty to nieprzyswajanie białka - upośledzenie wchłaniania białka? Choroby jelit ? enteropatia białkogubna? niedobór enzymów trzustki? zaburzenie flory bakteryjnej jelit ? Od tego uzależnione jest postępowanie i leczenie.
Może wystarczy sama dieta - wysoko-strawna - niekoniecznie specjalistyczne karmy weterynaryjne. Jest wiele diet - przygotowywanych w domu, ze specjalnych składników - właśnie celowanych na te konkretne dolegliwości.

Wbrew pozorom ryba nie jest najlepszym źródłem białka przy takich niedoborach. Najczęściej stosuje sie w takich dietach jajko i twaróg.

Nie słyszałam o niewchłanianiu białka pochodzącego od konkretnego zwierzęcia - np.kurczaka, spotkałam się jednak z nietolerancją białka kurczaka.

[ Dodano: 28-03-2011, 18:07 ]
Jeszcze jedno... warto iść z tym do specjalisty. "Zwykły" lekarz weterynarii kiepsko sobie z tym radzi.

jkasia - 28-03-2011, 17:14

Bora, dziękuję Ci bardzo za wszystkie informacje. U Kasty wynika to najprawdopodobniej z usuniecia kawałka jelita przy dwunastnicy. Ale nie ma zadnych objawów niedoboru. Właściwie zrobiłam jej badanie krwi kontrolnie i wyszło co wyszło. Poszukam specjalisty i zobaczymy co powie.
Bora - 28-03-2011, 17:25

jkasia napisał/a:
U Kasty wynika to najprawdopodobniej z usuniecia kawałka jelita przy dwunastnicy

Aaa widzisz. To może być to... powodzenia.

fieldfare - 07-05-2011, 21:52

Bora, jaką karmę podajesz?
Moja Blana jest ciężko chora - podejrzewają u niej enteropatię białkogubną.
Mój pies jest wycieńczony trwającą od ponad miesiąca biegunką. Łapię się na tym, że sprawdzam, czy ona jeszcze oddycha...

szalej - 08-05-2011, 06:32

Mój pies jest coprawda zdrowy, ale mój kot ma nietolerancje białek, naszczęście w jego przypadku skończyło się tylko specjalistyczną karmą
donia457 - 08-05-2011, 22:54

no ja narazie nie mam, takiego problemu jak wy ze swoimi labkami i mam nadzieje ze nie bede ich miala,wspolczuje wam :confused: