forum.labradory.org

Hodowle - Hodowla Pod Jabłonią

szczypakozy - 18-04-2011, 22:09
Temat postu: Hodowla Pod Jabłonią
Witam wszystkich
Jestem tu nowy i mam nadzieje ze zostane tu na dłużej

mam zamiar zostac szczesliwym posiadaczem szczeniaka biszkoptowego z hodowli Pod Jabłonią w Żywcu( http://www.retrievery.pl/...3&s=2&id=41&p=2 ) czy mozecie cos powiedziec o tej hodowli czy moze ją znacie patrząc na hodowle i co myślicie o szczeniakach z tego miotu

Dlaczego tą hodowle wybrałem ?Bo była blisko miejsca zamieszkania i był miot dostępny

pozdrawiam

ZBIAL - 19-04-2011, 01:56

Przy samcu powinni napisac, ze ma: OptiGen A (by parentage), HD A, ED 0/0
Suka ur. 09.02.2002 - nie jest podlotkiem :-)
Psy ladne. Nic wiecej o nich nie wiem.

os - 19-04-2011, 09:01

szczypakozy, spokojnie można zufać (przynajmniej to moje zdanie). Hodowczyni bywa na wystawach, hodowla jest znana i to co w historii napisano, że suki z tej hodowli dały początek innym hodowlą to prawda. Dla własnej ciekawości i spokoju, poproś o wyniki badań rodziców i dziadków. Rodowód sam możesz sprawdzić.
ppaula2 - 19-04-2011, 10:04

ZBIAL napisał/a:

W regulaminie ZK napisane jest:
Cytat:
Suka traci uprawnienia hodowlane z dniem 31 grudnia roku, w którym ukończyła 8 lat.

Czyli suka z tej hodowli straciła prawa hodowlane 31 grudnia 2010r.
Jakim cudem ma jeszcze miot?
Czy ja coś pokręciłam?

jkasia - 19-04-2011, 17:26

ppaula2 napisał/a:
yli suka z tej hodowli straciła prawa hodowlane 31 grudnia 2010r.

miot sie urodził 31.03 to moze pokryli ja tuż przed 31 grudnia 2010r kiedy jeszcze mogła? Nie wiem czy tak można robic bo sie na tym nie znam.

szalej - 19-04-2011, 17:50

Hodowla wydaje się być fajna, aczkolwiek jeśli suka faktycznie jest z 2002 roku to trochę późno na szczeniaki. Mój pies jest z 2003 a już jest staruszkiem
jkasia - 19-04-2011, 17:53

szalej napisał/a:
jeśli suka faktycznie jest z 2002 roku to trochę późno na szczeniaki
tez mi sie tak wydaje ale może chcieli na niej zarobic do samego konca :confused:
nata - 19-04-2011, 18:08

jkasia napisał/a:
ppaula2 napisał/a:
yli suka z tej hodowli straciła prawa hodowlane 31 grudnia 2010r.

miot sie urodził 31.03 to moze pokryli ja tuż przed 31 grudnia 2010r kiedy jeszcze mogła? Nie wiem czy tak można robic bo sie na tym nie znam.

Noo to faktycznie, wykorzystali ją na maxa :confused:

szczypakozy - 19-04-2011, 18:58

dzieki za zainteresowanie sie tematem

Ciekawe z tym wiekiem suki czy to jakoś dyskryminuje te szczeniaki czy to nie ma większego znaczenia

[ Dodano: 19-04-2011, 19:27 ]
tzn dyskryminuje w formie rodowodu

żle sie troche wyraziłem
sorry

nata - 19-04-2011, 19:37

szczypakozy napisał/a:
Ciekawe z tym wiekiem suki czy to jakoś dyskryminuje te szczeniaki czy to nie ma większego znaczenia

Myślę, że nie, ale ekspert ze mnie żaden :-P Chodzi głównie o suczkę. Każda ciąża i odchowanie miotu, na pewno nie pozostaje takie obojętne dla organizmu. Ciekawe ile ona łącznie tych miotów miała.

ppaula2 - 19-04-2011, 21:22

szczypakozy napisał/a:

A ja nie wiem.....
Co prawda akurat w tej kwestii nie mam doświadczenia, ale wydaje mi się, że jak suka traci prawa hodowlane to szczeniaki nie powinny mieć rodowodu wydanego przez ZKwP.
Może są jakieś wyjątki od reguły?
Trzeba by było zadzwonić do ZK i się zapytać. Inaczej się nie dowiesz.

donia457 - 19-04-2011, 21:34

jkasia napisał/a:

jezeli suka zostala dopuszczona do psa to szczeniaki nie beda papierzaste z tego wzgledu ze suka w ciazy chodzi ok 62-64 dni to w jaki sposob urodzily sie 31.03 powinny urodzic sie na przelomie koniec luty poczatek marca cos kreci ta hodowla,(mialam suke z rodowodem i byla dopuszczana do psa wiec wiem ile powinna chodzic w ciazy).
jak dla mnie kreca jak diabli,suka nie ma prawa do rozmnazania sie ,jezeli ja dopuscili szczeniaki bede bez papierow,jezeli chcieli miec miot zpapierami powinni ja dopuscic jakiej 3 miesiace no 2 miesiace przed utrata hodowlanki

os - 19-04-2011, 21:50

ppaula2 napisał/a:
ZBIAL napisał/a:

W regulaminie ZK napisane jest:
Cytat:
Suka traci uprawnienia hodowlane z dniem 31 grudnia roku, w którym ukończyła 8 lat.

Czyli suka z tej hodowli straciła prawa hodowlane 31 grudnia 2010r.
Czy ja coś pokręciłam?

upsss, a ja na to nie popatrzyłam ....a wierzyłam dotychczas tej hodowli. Niedługo człowiek wszytkie autorytety straci. Jednak trzeba być czujnym. A swoją drogą ustalił ktoś co z tą suczką?

szczypakozy - 19-04-2011, 21:59

donia457 napisał/a:
jkasia napisał/a:

jezeli suka zostala dopuszczona do psa to szczeniaki nie beda papierzaste z tego wzgledu ze suka w ciazy chodzi ok 62-64 dni to w jaki sposob urodzily sie 31.03 powinny urodzic sie na przelomie koniec luty poczatek marca cos kreci ta hodowla,(mialam suke z rodowodem i byla dopuszczana do psa wiec wiem ile powinna chodzic w ciazy).
jak dla mnie kreca jak diabli,suka nie ma prawa do rozmnazania sie ,jezeli ja dopuscili szczeniaki bede bez papierow,jezeli chcieli miec miot zpapierami powinni ja dopuscic jakiej 3 miesiace no 2 miesiace przed utrata hodowlanki

Sam nie wiem co mam zrobić napisałem maila do nich

Apropo znalazłem w regulaminie coś takiego:

§ 12

2. Suka traci uprawnienia hodowlane z dniem 31 grudnia roku, w którym
ukończyła 8 lat.
3. Oddziałowa Komisja Hodowlana, na wniosek hodowcy, może zezwolić na
dalsze używanie do hodowli suki, która ukończyła 8 lat, pod warunkiem,
że jest ona w bardzo dobrej kondycji i dawała wartościowe potomstwo

Może jest papier zobaczymy
dodam ze koszt szczeniaka jest obliczony na 1500

donia457 - 19-04-2011, 22:03

pewnie podpisza pod inna suke ze urodzila wiekszy miot i maluchy beda papierzaste :|

[ Dodano: 19-04-2011, 22:11 ]
moze i jest suka w dobrej kondycji ,ale jak dla mnie to hodowla nie powinna rozmnazac juz suczki,sunia ma prawo odpoczac i byc na emeryturze

aganica - 19-04-2011, 22:18

donia457 napisał/a:
pewnie podpisza pod inna suke ze urodzila wiekszy miot i maluchy beda papierzaste :|
To bezpodstawnie oskarżenie, można potraktować jako zniesławienie.
Proszę o powstrzymanie się od takich stwierdzeń.

donia457 - 19-04-2011, 22:21

dobrze ,przepraszam,ale to troche dziwne dla mnie :doubt:
papisia - 19-04-2011, 22:29

szczypakozy napisał/a:

Jeśli hodowca napisał podanie o zgodę na takie krycie, uzasadnił dlaczego i otrzymał zgodę ZK to wtedy miot jest normalnie uznany i wszystkie szczeniaki mają metryki.

donia457 - 19-04-2011, 22:41

no to juz sama az zbaranialam,moze rzeczywiscie tak jest ,tylko moim zdaniem sunia powinna juz odpoczac od wszelkich szczeniat
szczypakozy - 19-04-2011, 22:45

donia457 napisał/a:
no to juz sama az zbaranialam,moze rzeczywiscie tak jest ,tylko moim zdaniem sunia powinna juz odpoczac od wszelkich szczeniat

No a co mam ja powiedzieć

donia457 - 19-04-2011, 22:52

zadzwon do ZK i zapytaj sie jak to jest z ta hodowlanka,uwazam ze oni najlepiej udziela jakichkolwiek informacji,wtedy bedziesz wiedzial na 100 %jak to jest,bo tak to takie gdybanie "gdyby babcia miala wasy"
aganica - 19-04-2011, 22:57

Cytat:
Myśleć pozytywnie.Opracować sobie 1000 pytań do...
Jeżeli szczeniaki mają metryki, świadczyć to będzie o wyjątkowej doskonałości suki.
Poprosić o badania matki i ojca.
Skoro szczeniaki są po 1500zł to mają metryki i są uznane przez ZK.Nikt nie sprzedaje psów bez papierów za taką cenę.

szczypakozy - 19-04-2011, 23:05

aganica napisał/a:
Cytat:
Myśleć pozytywnie.Opracować sobie 1000 pytań do...
Jeżeli szczeniaki mają metryki, świadczyć to będzie o wyjątkowej doskonałości suki.
Poprosić o badania matki i ojca.
Skoro szczeniaki są po 1500zł to mają metryki i są uznane przez ZK.Nikt nie sprzedaje psów bez papierów za taką cenę.

rozumiem że jezeli szczeniaki bedą miały metryki(co za ty idzie rodowody) to w żadnym wypadku nie eliminuje ich z uczestnictwa w wystawach i wydawania potomstwa rodowodowego?

Nie wiem czy to dobze napisałem ale chyba mnie rozumiecie?

donia457 - 19-04-2011, 23:23

mozesz byc spokojny jezeli szczeniaki maja metryki to i rodowody tym bardziej i moga brac udzial na wystawach :haha:
jkasia - 20-04-2011, 19:01

szczypakozy, najlepiej zapytaj wprost hodowce, powiedz o watpliwościach, daj do zrozumienia że znasz ten punkt w którym mowa o wieku suczki i zobaczysz co powiedzą a poźniej potwierdz to w ZK.Wtedy bedziesz miec pewność 100% :)
os - 20-04-2011, 19:20

aganica,
Cytat:

z doświadczenia wiem, że bezczelność ludzka nie zna granic, więc różnie z tym jest.

ppaula2 - 20-04-2011, 19:34

Ja myślę, że nie ma co wieszać na hodowcy od razu psów ;)
Myślę, że najprawdopodobniej skorzystał ze zgody z ZK na pokrycie suki i stąd te szczeniaki. Pomimo iż nie bardzo mi się to podoba trzeba to uszanować.
Jeżeli jest w porządku w stosunku do kupujących i Zk to nie ma co się czepiać.
A zdrowie suki..... inna sprawa :(

szczypakozy - 20-04-2011, 20:05

ppaula2 napisał/a:
Ja myślę, że nie ma co wieszać na hodowcy od razu psów ;)
Myślę, że najprawdopodobniej skorzystał ze zgody z ZK na pokrycie suki i stąd te szczeniaki. :(

I tak własnie jest

Jestem po rozmowie z hodowcą i wszystko jest w porządku

dzieki za zainteresowanie.Niechciałem zrobić burzy z tego tylko chodziło mi o to co myślicie o tym miocie,o hodowcy,czy ktoś już z tej hodowli miał szczeniaki itd.

Postanowiłem zaufać tej hodowli i na przełomie maja i czerwca bedę miał psinę w domu

oliffka20 - 20-04-2011, 20:19

no jak fajnie :) załóż galerię, żebyśmy mogli podziwiać klusię :)
jkasia - 21-04-2011, 12:39

szczypakozy napisał/a:
a co powiedział właściwie? (pytam tak z ciekawości) :)
dominika92 - 21-04-2011, 12:43

a może by ktoś zmienił błąd w temacie bo za każdym razem się zastanawiam czy istnieją hodowle laptopów :D
jkasia - 21-04-2011, 12:46

Cytat:
a może by ktoś zmienił błąd w temacie bo za każdym razem się zastanawiam czy istnieją hodowle laptopów
:D mnie tez ten tytuł razi ;]
tenshii - 21-04-2011, 17:29

jkasia napisał/a:
Cytat:
a może by ktoś zmienił błąd w temacie bo za każdym razem się zastanawiam czy istnieją hodowle laptopów
:D mnie tez ten tytuł razi ;]

zmieniam :D ;D

ppaula2 - 21-04-2011, 17:31

tenshii napisał/a:

zmieniam :D ;D

tenshii :D :D :D
Trzeba było zostawić ;)

jkasia napisał/a:
szczypakozy napisał/a:
a co powiedział właściwie? (pytam tak z ciekawości) :)

Własnie - ja też Ciekawa jestem jego wyjaśnień.

szczypakozy - 21-04-2011, 19:47

ok

Hodowca(czyt.Labrador) dostał zgode od Zwiazku na jeden jedyny miot w 9 roku życia.szczenieta o tej suki zawsze były bardzo dobre i związek przystał na to

Oczywiscie odezwą sie teraz głosy czy ktoś pytał suke,czy to jest poprawne,czy tak sie powinno robić itd.Jeżeli po przebadaniu suki i zgody związku nie było innych przeciwskazań to mi nic do tego

PS
Hodowca jest z 25 letnim stażem w hodowli psów rasowych(Labradorów od 20 chyba) i jakos nie wieże żeby sama sobie wbiła nóż w plecy

Ja tej hodowli nie bronie ja im tylko wierze i ufam.Mam stały kontakt z nimi
Dzisiaj dostałem własnie zdjęcia z miotu

Pozdrawiam

ppaula2 - 21-04-2011, 19:57

szczypakozy napisał/a:

Pokaż ;*

Nie no nie mam zamiaru oceniać hodowcy. Nie mniej jednak nie zdecydowałabym się na miot suki w tym wieku. Ale każdy wie co robi i każdy ma swoje racje.

szczypakozy - 21-04-2011, 20:19

ppaula2 napisał/a:

Nie no nie mam zamiaru oceniać hodowcy. Nie mniej jednak nie zdecydowałabym się na miot suki w tym wieku. Ale każdy wie co robi i każdy ma swoje racje.

Nie no spoko może troche za dużo naskrobałem w poście ale oczywiscie szanuje zdanie każdego

szczypakozy napisał/a:

Pokaż ;*

w tym temacie chyba już nie tylko założyć galerie
tak?
sorry ale jestem tu nowy i nie chce sie narazić górze

ppaula2 - 21-04-2011, 20:22

szczypakozy, załóż galerię i będziesz ją uzupełniał systematycznie :)
aganica - 21-04-2011, 20:54

Gdzie ta galeryjka?? Ja kce zobaczyć małe klusie :dribble:
szczypakozy - 21-04-2011, 21:26

aganica napisał/a:
Gdzie ta galeryjka?? Ja kce zobaczyć małe klusie :dribble:

poszło ale co się namęczyłem aż strach się przyznawać

jkasia - 22-04-2011, 07:28

szczypakozy, :haha:
szczypakozy - 23-04-2011, 18:18

jkasia napisał/a:
szczypakozy, :haha:

No co może troche dziwny nich ale mieszkam w Kozach/Bielska-Białej co w połączeniu z moją ksywka z młodzieńczych lat samo sie nasuneło

donia457 - 02-05-2011, 00:03

posiedzialam troche w necie i powiem tak,mozesz byc spokojny jesli chodzi o ta hodowle :haha: pozdrawiam
ZBIAL - 20-06-2011, 21:12

Ja tez jestem dobrej mysli.
Sa suki, ktore naprade można kryc dluzej.

Trzeba być tylko świadomym, że matka nie była podlotkiem.
Dbać o dobre i madre żywienie szczeniaka. Zadnych eksperymentów kulinarnych.
U nas u ludzi mowiają, że kobiety "bardziej dojrzałe" rodzą delikatniejsze potomstwo.

Ja bym szczeniaka ustawił na dobrej karmie (np. Royal labrador retriever junior) i się nie martwił. :)

magdalenkad - 14-09-2011, 13:42

Witam, bardzo zależy mi na Waszej pomocy wyborze hodowli.

Szukam szczeniaka labradora, obdzwoniłam kilka hodowli, aż trafiłam do hodowli „pod Jabłonią” z Żywca. Hodowlę prowadzi Pani pracująca w związku kynologicznym, hodowlą zajmuje się od ok. 20 lat. W trakcie rozmowy chętnie odpowiadała na moje pytania, jeśli można tak powiedzieć „złapałyśmy kontakt”. Pieski do odbioru za 5 tyg, czyli jak skończą 8 tydz, psy po badaniach, szczepieniach itp., rodzice zdrowi… wypytałam o wszystko, co w Internecie zostało opisane jako „istotne”. I moje pytanie: czy znacie jakiekolwiek psy z tej hodowli? Jakiekolwiek opinie? Teraz jestem nastawiona na „tak”, ale swoją decyzję uzależniam od tego, czy usłyszę jakieś uwagi negatywne czy ostrzeżenia.
Nie szukam psa wystawowego, nie chodzę na wystawy.
magda

mibec - 14-09-2011, 13:51

magdalenkad chodzi o ten miot urodzony 19.08.11?
Jesli tak to ja bym raczej wziela szczylka - rodzice fajni :)

magdalenkad - 14-09-2011, 14:13

tak, jest jeszcze czarna sunia... i już nie mogę się doczekać, kiedy będziemy mogli ją zobaczyć :-)
Dziękuję za odpowiedź! :-)

mibec - 14-09-2011, 14:16

magdalenkad moze podjedz do hodowli, zobacz w jakich warunkach psiaki zyja :)
magdalenkad - 14-09-2011, 14:44

tak, chciałabym umówić się na spotkanie jak najszybciej, jesteśmy w trakcie ustalania terminu spotkania
szczypakozy - 14-09-2011, 17:08

magdalenkad napisał/a:
Witam, bardzo zależy mi na Waszej pomocy wyborze hodowli.

Szukam szczeniaka labradora, obdzwoniłam kilka hodowli, aż trafiłam do hodowli „pod Jabłonią” z Żywca. Hodowlę prowadzi Pani pracująca w związku kynologicznym, hodowlą zajmuje się od ok. 20 lat. W trakcie rozmowy chętnie odpowiadała na moje pytania, jeśli można tak powiedzieć „złapałyśmy kontakt”. Pieski do odbioru za 5 tyg, czyli jak skończą 8 tydz, psy po badaniach, szczepieniach itp., rodzice zdrowi… wypytałam o wszystko, co w Internecie zostało opisane jako „istotne”. I moje pytanie: czy znacie jakiekolwiek psy z tej hodowli? Jakiekolwiek opinie? Teraz jestem nastawiona na „tak”, ale swoją decyzję uzależniam od tego, czy usłyszę jakieś uwagi negatywne czy ostrzeżenia.
Nie szukam psa wystawowego, nie chodzę na wystawy.
magda

Mam suczke z tej hodowli i wszystko OK.Polecam

mibec napisał/a:

magdalenkad chodzi o ten miot urodzony 19.08.11?
Jesli tak to ja bym raczej wziela szczylka - rodzice fajni

Miot ciekawy"united Color" notabene byliśmy niedawno z naszą Negrą u P.Ani i opowiadała nam o tym miocie

donia457 - 15-09-2011, 23:55

w hodowli gdzie kupowalam Rede,to byl u ktoregos piesa przodek z tej hodowli :)
magdalenkad - 16-09-2011, 12:29

Dziś nasza sunia ma 33 dni. Czy odliczanie dni do zabrania szczeniaka do domu jest normalne??? :haha:

Więc jeśli dobrze liczę, 08 października skończy 8 tydzień, to będzie niedziela, może Pani Ania pozwoli na zabranie maleństwa w piątek, aby przez weekend był z nami?

nie możemy się już doczekać...

donia457 - 16-09-2011, 12:38

magdalenkad napisał/a:
Dziś nasza sunia ma 33 dni. Czy odliczanie dni do zabrania szczeniaka do domu jest normalne???

to bardzo jest normalne ;D wcale sie nie dziwie ze liczycie dni,ja tez nie moglam sie doczekac kiedy pojade i zobacze Rede :)

darohsn - 16-09-2011, 15:20

Witam,
jestem nowy na forum.
Mam pytanko co sądzicie o kupnie psiaka z takiego ogłoszenia może coś wiecie o hodowli. Bardzo dziękuje za pomoc.

http://allegro.pl/labrado...1804694970.html

ppaula2 - 16-09-2011, 15:32

kompletnie nie znam tej hodowli i tych psów :(
Informacja jest tylko o stawach biodrowych.
A łokciowych?
A oczy?
I co to oznacza, że hodowca daję gwarancję na zdrowie szczeniaka?
Żaden szanujący się hodowca nie da Ci na nic takiego gwarancji :(
Tak jak PRA można zbadać i wiadomo czy szczeniak jest zagrożony chorobą, tak np. dysplazji stawów nie da się przewidzieć. Po prostu zdrowi rodzice dają mniejsze prawdopodobieństwo na to, że szczeniak w przyszłości nie zachoruje. Ale NIGDY nie ma 100% gwarancji :beated:
Zadzwoń i porozmawiaj.
Bo z ogłoszenia niewiele można wyciągnąć ;)

darohsn - 16-09-2011, 15:44

Dziękuje za tak szybką odp.
Nie znam się na tych wszystkich badaniach.
Na co jeszcze zwrócić uwagę w rozmowie z hodowcą czy w Związku Kynologicznym jest sens szukać informacji na temat hodowcy czy oni nic konkretnego nie są w stanie powiedzieć.
I jeszcze jedno szczeniaki muszą posiadać tatuaż lub chip czy dobrze zrozumiałem jeden z wątków na forum a jeśli tak to czy bez czytnika o którym czytałem da się sprawdzić jakoś ten chip.
Pozdrawiam

ppaula2 - 16-09-2011, 15:54

Jak dla mnie minimum zrobionych badań to powinny być biodra, łokcie i PRA (oczy). Choć Związek Kynologiczny wymaga tylko stawy biodrowe.
Przy Optigenie A u co najmniej jednego z rodziców masz 100% pewności, że żaden, ze szczeniaków nie zachoruje na PRA.
Hodowcę pytać o badania rodziców, o powód dobrania rodziców, o karmę jaką są karmione psy w hodowli, o socjalizację szczeniąt, o charaktery rodziców. Umówić się na spotkanie, pojechać do hodowli i zobaczyć wszystko na własne oczy, porozmawiać z hodowcą, przejrzeć dokumenty i obejrzeć szczenięta.
Związek Kynologiczny co najwyżej może Ci podać informacje o miotach, gdzie są i kiedy się urodziły. Nie sądzę aby każdego hodowcę znali na tyle aby o nim wyrazić swoją opinię.
Tak, tatuaż albo chip. Moje szczeniaki na pewno będą miały tatuaż w uchu i jak mi się uda to i je zachipuję. Do odczytania chipa potrzebny jest czytnik taki jak u lekarza weterynarii.

darohsn - 16-09-2011, 16:06

Paula a czy masz może jakieś namiary na zaufaną hodowlę w okolicach Warszawy.
ppaula2 - 16-09-2011, 16:09

Hmmmmm
Ciężkie pytanie mi zadajesz ;)
Pomijając moją, to znam jeszcze dwie zaufane (takie moje ulubione).
Z tym, że to są już takie duże hodowle a nie domowe.
Jest to Górska Fantazja oraz Perfect Partner.

donia457 - 16-09-2011, 23:38

ppaula2 napisał/a:
Perfect Partner.

mmm... jakos znana mi ta hodowla :greedy:

[ Dodano: 16-09-2011, 23:43 ]
darohsn, obie te hodowle co ppaula2, wskazala sa dobre,moze sa drozsze,ale masz pewnosc i ze psiak bedzie zdrowy
a w hodowli
ppaula2 napisał/a:
Perfect Partner.
sa szczeniaki
aganica - 17-09-2011, 07:24

darohsn, A ja polecam szczeniaki od Pauli.Jak widzisz, jest obszerna relacja z życia szczeniąt / od pierwszych chwil ciąży suni/ .Szczeniorki piękne i we wszystkich kolorach.Mamusia i tatuś przebadane i doskonale przygotowane do bycia rodzicami.
Opieka i socjalizacja.... wyśmienite.
Szczeniaczki będą przygotowane tak by każdy był zadowolony, pełna socjalizacja i kontakt z małymi dziećmi.
Czego więcej wymagać.

donia457 - 17-09-2011, 10:40

i tu sie zgodze z aganica, mozesz sledzic rozwoj szczeniat od pierwszych chwil od narodzin,jak rosna itd,znam Funie i Olafa wiem ze sa psami o wspanialym charakterze, psiaki sa wychowywane w rodzinnej atmosferze z malymi dziecmi
polecam

ppaula2 - 17-09-2011, 11:08

Dzięki dziewczyny za miłe słowa :)
donia457 - 17-09-2011, 11:15

;*
nata - 17-09-2011, 11:31

Gdybym miała kupować labka teraz, to także wybrałabym malucha od ppaula2 :)
Labradore - 17-09-2011, 20:04

nata napisał/a:
Gdybym miała kupować labka teraz, to także wybrałabym malucha od ppaula2 :)

gdybym mieszkała sama to bym sie nawet nie zastanawiała :)

donia457 - 17-09-2011, 22:43

Labradore napisał/a:
gdybym mieszkała sama to bym sie nawet nie zastanawiała

ja tak samo, :haha:
maluchy maja opieke 24/h i Funia tez
rodzice sa przebadani i zdrowi :)
psiaki od koloru do wyboru :-P

Bucku - 22-09-2011, 23:11
Temat postu: Pytanie odnośnie Labradorka
Witam,przepraszam za zły dział,ale nie miałem pojęcia gdzie umieścić moje pytanie.Proszę ewentualnie o przeniesienie.Chciałbym kupić Labradora,jestem umówiony na obejrzenie jednego z nich,jest bez rodowodu,chodzi dokładnie o jednego z nich http://ale.gratka.pl/oglo...e_po_rodow.html chciałbym się dowiedzieć co myślicie o tej hodowli,czy nie są to oszuści sprzedający mieszane labradory,nie czysto rasowe.. nie mam pieniędzy,aby kupić labradora z rodowodem. Proszę powiedzcie mi co myślicie o tych pieskach. Pozdrawiam
ppaula2 - 22-09-2011, 23:15

Nie jest to hodowca niestety.
Jest to pseudohodowca.
Nikt Ci nie powie, że to są labradory 100%, bo nie są.
Te pieski są w typie rasy.
Zasada rasowy=rodowodowy.
Cena dość wysoka :(
Rodzice nie przebadani :(
Za nie wiele większą cenę można kupić rodowodowego labka do kochania, tzw. PETa.

Bucku - 22-09-2011, 23:21

Mógłbym prosić o kontakt na gg:8132398 ?
ppaula2 - 22-09-2011, 23:24

Niestety nie mam gg
Ale można pisać na PW

aganica - 22-09-2011, 23:26

Bucku napisał/a:
czy nie są to oszuści
To mocne słowa ale, tak są to oszuści i takich nie popieramy .Już w swoim ogłoszeniu piszą bzdury:
czyste w rasie ? pies bez metryki nie jest czysty w rasie... to pies w typie danej rasy i nigdy nie wiesz co z takiego szczeniaka wyrośnie.
wolnych od dysplazji ? gdzie to jest poparte badaniami rodziców?
Bucku, to typowa pseudohodowla nastawiona na zarobek, nie dbająca o czystość rasy.
Pomijam cenę, która jest " z kosmosu" .
ppaula2 napisał/a:
Za nie wiele większą cenę można kupić rodowodowego labka do kochania, tzw. PETa.
A czasami i taniej kupisz takiego pieska i będziesz miał gwarancję że to " prawdziwy" labrador.
Bucku - 22-09-2011, 23:28

Z tym że szukam pieska ze Śląska,ciężko takowego znaleźć,mam na niego przeznaczone 1000 zł.
bietka1 - 22-09-2011, 23:30

Bucku, kliknij w inne ogłoszenia tego "hodowcy", zobacz iloma rasami handluje..... i rezygnuj, bo nic dobrego z tego nie będzie :cring:
ppaula2 napisał/a:
Za nie wiele większą cenę można kupić rodowodowego labka do kochania, tzw. PETa
- zgadzam się w 100%.
ppaula2 - 22-09-2011, 23:31

Bucku, 1000zł to dużo za tą cenę spokojnie kupisz laba z rodowodem.
A dlaczego nie chcesz z innego miasta?

Bucku - 22-09-2011, 23:34

Szukam na całym Śląsku,miasto nie gra roli.Nie mam możliwości dojazdu do pieska np na drugą stronę Polski :)
aganica - 22-09-2011, 23:36

Wpisz w google " hodowle labradorów śląsk" i znajdziesz hodowle gdzie, aktualnie mają szczeniaki.Zadzwoń, porozmawiaj, na pewno znajdziesz dla siebie, wspaniałego pieska.
Bucku - 25-09-2011, 17:27

Dziękuję wszystkim za rady i za "oświecenie" mnie w ostatniej chwili,przed kupnem psa z pseudo hodowli :) Dzięki wam, pod koniec października stanę się szczęśliwym właścicielem pieska z hodowli użytkownika ppaula2, jeszcze raz bardzo serdecznie dziękuję. Może jakieś propozycję imienia dla pieska ? przeszukałem niezliczone ilości stron i nie mogę znaleźć nic odpowiedniego,pasującego do Labradorka :)
Labradore - 25-09-2011, 17:58

Bucku napisał/a:
pod koniec października stanę się szczęśliwym właścicielem pieska z hodowli użytkownika ppaula2,

SUPER!!! :) teraz tylko czekać na fotki malucha u Ciebie! Super masz bo widzisz jak Twój maluch rośnie i jak sie zachowuje no zazdroszcze :-P
który piecho będzie Twój? :)

Bucku - 25-09-2011, 18:07

Z niebieską kokardką :) Piesio ma dzisiaj 20 dni :) Jest śliczny,wyróżnia się brakiem czarnego pigmentu :) nie mogę się już doczekać.

cainees - 25-09-2011, 18:10

Bucku napisał/a:
stanę się szczęśliwym właścicielem pieska z hodowli użytkownika ppaula2,

ŁAŁ! super, zazdroszczę!! widzę, że zdecydowałeś się na szczeniorka NBP, one są taakie słodziutkie ;*

Labradore - 25-09-2011, 18:13

to jednak są NBP w SL? juz sie gubie :P

Magic Boy.. śliczny jest ;)

mi do labradora pasuje jedynie Tajfun :D

cainees - 25-09-2011, 18:14

Cytat:

no ja tak samo :)

ppaula2 - 25-09-2011, 18:15

Tak, szczeniorek jest przekochanym ślicznym, mlecznym pysiem :)
Mam dwóch takich delikwentów :D
Przepiękne są te biszkopciki NBP (szczerze Wam powiem, że podobają mi się one bardziej niż z czarnym pigmentem, ale odbarwionym nosem, a rzadko zdarza się biszkopt z czarnym nosem przez całe życie). Ja tak zakochałam się w Tequili - suczce naszego kolegi (NBP) - śliczna jest. Jest to pierwszy biszkopcik NBP, którego poznałam na żywo :)

[ Dodano: 25-09-2011, 18:18 ]
Labradore napisał/a:

Tak są :)
Początkowo wszystkie zaczęły nabierać ciemniejszego kolorytu. Wydawało mi się, że wszystkie będą z ciemnym pigmentem. Jednak okazało się, że nie wszystkie.
Liczyłam się z tym od samego początku. Byłam w szoku jak myślałam, że wszystkie się wybarwiają. Dość długo czekałam czy może jednak się wybarwią. Ale moje czekanie nie przyniosło efektów...

Bucku - 25-09-2011, 18:21

Dzięki ppaula2 mam i będę miał kolejne zdjęcia psiaka od dnia narodzin,dzięki temu będę mógł uwieczniać jego rozwój aż do dorosłości,postaram się z wami dzielić zdjęciami z kolejnych etapów jego życia,ale to już w osobnym temacie mojego psiaka :) mam problem z imieniem..
AnIeLa - 25-09-2011, 19:47

Bucku, gratuluje :)

Biszkopt - cudo :*

bietka1 - 25-09-2011, 21:01

Bucku, gratulacje :) I wielu cudownych lat z psiakiem :heart:
Bucku - 25-09-2011, 21:42

Na razie miesiąc czekania na odbiór psiaka.. :) każdy dzień dłuży się kilkakrotnie bardziej niż wcześniej :) nie mogę się doczekać ! nie chcę zakładać nowego tematu,może doradzicie czy dla takiego maluszka kupować szelki ? a może jakąś obrożę ? doradźcie proszę.
Labradore - 25-09-2011, 22:18

Bucku napisał/a:
czy dla takiego maluszka kupować szelki ?

wg mnie to na początku szczenior powinien mieć ograniczane spacery z powodu kwarantanny, więc najlepiej przyzwyczajać malucha do obrozy i smyczy w domu, szelki podobno "deformują" klatke szczeniaka mimo iż nie wiem czy to prawda ja bym zaczęła od najzwyklejszej obroży ;P

ja też sie nie mogłam doczekać a czekałam ledwo 2 tygodnie :-P

Bucku - 25-09-2011, 22:42

Pocieszasz mnie ;D 2 tyg, a gdzie tam miesiąc..
donia457 - 25-09-2011, 22:47

ppaula2, i Bucku, gratuluje :haha:
Salerno - 25-09-2011, 22:48

Proszę pisać na temat, a Tobie Bucku, polecam założenie galerii :)
cainees - 18-10-2011, 21:47

A tak z ciekawości, na chwilę obecną, gdybyście mieli kupować teraz laba to z której z tych hodowli byście go wybrali? Hodowle to Wildfriends (Tsunami ;D ), Leminiscatus, Kwiat Morza, i Perfekt Partner. Bo jak dla mnie wszystkie są bardzo dobre i to dla mnie dosyć trudny wybór. Planuję zakup labka za kilka lat i jeżeli jeszcze te hodowle wtedy będą istnieć to właśnie z którejś z nich chciałabym pieska wybrać. Fakt, może dosyć wcześnie zadałam to pytanie no ale tak jakoś wyszło :) A może macie jakieś swoje propozycje?
donia457 - 18-10-2011, 21:55

cainees, ogolnie te hodowle ,ktore zostaly wymienione sa bardzo dobre :haha:
ja mam z hodowli Perfekt Partner i jakbym miala wybor to napewno skorzystalabym z niej poraz kolejny :) wiec goraco polecam

Andante - 18-10-2011, 21:57

Gdybym kupowała szczenię, ponownie zdecydowałabym się na hodowlę Leminiscatus.
Mój Dante - a właściwie Cooper Creek Leminiscatus, spełnia wszelkie oczekiwania. Nie tylko jest wspaniałym eksterierowo przedstawicielem rasy, to jeszcze ma zrównoważony charakter. Był świetnie socjalizowany od początku swojego życia i to było widać.
Dante jest zdrowy, nie ma problemów ze stawami. Uwielbia jazdę samochodem. Nigdy nie demolował mieszkania ani ogrodu. Nie ma skłonności do ucieczek i nie molestuje suk. Czego chcieć więcej?

Labradore - 18-10-2011, 21:59

cainees, ja tylko czekam na szczeniaka od Noviki (Sunshine Life) :D
donia457 - 18-10-2011, 22:02

Labradore napisał/a:
na szczeniaka od Noviki (Sunshine Life)

masz racje,ta hodowle rowniez goraco polecam :)
tak naprawde to wyzej wymienione hodowle sa bardzo dobre,chyba bedziesz musiala zobaczyc w ktorej aktualnie sa szczeniaczki ;D

cainees - 18-10-2011, 22:10

Andante, fakt, jeżeli Dante to ten pies z avatarka to jest na prawdę cudny. nie ukrywam, że zależy mi też na wyglądzie psa bo chciałabym spróbować na wystawach.
Labradore napisał/a:
ja tylko czekam na szczeniaka od Noviki (Sunshine Life) :D

hehe, no faktycznie, jakoś tak mi z głowy wyleciało... oczywiście nad Sunshine Life też myślę :)
donia457 napisał/a:
chyba bedziesz musiala zobaczyc w ktorej aktualnie sa szczeniaczki ;D

chyba tak :D

donia457 - 18-10-2011, 22:18

zarty zartami :-P ,ale wybor przy tych hodowlach bedzie naprawde trudny bo kazda z nich ma dobra opinie i ma wspaniale psy :)
jak to dobrze ze ja nie mam narazie takiego dylematu :bad:

cainees - 18-10-2011, 22:29

donia457 napisał/a:
ale wybor przy tych hodowlach bedzie naprawde trudny bo kazda z nich ma dobra opinie i ma wspaniale psy :)

tak, jestem póki co najbardziej skłonna chyba ku Leminiscatusom. bardzo podobają mi się psiaki z tej hodowli no i fajnie, że właścicielka tej hodowli wypowiada się też na forach labkowych; wyjaśnia różne rzeczy :)
donia457 napisał/a:
jak to dobrze ze ja nie mam narazie takiego dylematu

no właśnie, "narazie" :-P :-P

donia457 - 18-10-2011, 22:37

cainees napisał/a:
no właśnie, "narazie

:-P :-P

AnIeLa - 18-10-2011, 22:51

Wybierałabym między Dolbia, Leminiscatus i Sodalis
os - 18-10-2011, 22:56

Sodalis ze względu na pełne badania.
anuszka - 18-10-2011, 22:58

Ja też się zastanawiam ale miedzy Perfect Partner , Kociokwik i Dolbia :) ale ciiiii..... :-P
cainees - 18-10-2011, 22:58

AnIeLa napisał/a:
Dolbia

Dolbia też jest dobra, ale trochę tam tłoczno tzn. dużo psów mają.
anuszka napisał/a:
Kociokwik

jeżeli o tą hodowlę chodzi to też trochę dużo psiaków tam jest. ale psiak CINAMON jest przepiękny!!

donia457 - 18-10-2011, 23:04

anuszka napisał/a:
Perfect Partner
:-P
anuszka - 18-10-2011, 23:06

czekoladkę :P
ppaula2 - 18-10-2011, 23:10

anuszka napisał/a:

o tak :matrix:

anuszka - 18-10-2011, 23:12

ppaula2 napisał/a:
anuszka napisał/a:

o tak :matrix:

np. Taką Novikę :P

ppaula2 - 18-10-2011, 23:16

Novi jest MOJA kocham ją tak mocno, że oczy bym za nią wydrapała ;)

A wracając do tematu hodowli ja mam swoje typy, pomijając oczywiście moją ;)
1. Górska Fantazja i Perfect Partner na równi
2. Leminiscatus
3. Kociokwik
4. Dolbia
5. Al-Grom
To są hodowle które są na prawdę warte uwagi (mówiąc o tych większych oczywiście).
Bo bardzo cenię również małe domowe hobbistyczne hodowle, które mają 1,2 max 3 suczki w domu jako członków rodziny. Obowiązkowy oczywiście komplet badań.

Grapy - 18-10-2011, 23:21

Kelecsky Poklad ;)
cainees - 18-10-2011, 23:26

Widzę, że większość poleca hodowlę Leminiscatus, więc chyba najbardziej będę skłaniała się ku niej. Oczywiście nie wykluczam też innych, bo jak jakiś psiak mnie zauroczy no to :heart:
Krystyna - 19-10-2011, 09:42

A dziekuje za mile slowa :-) Staramy sie :-)

Wybor hodowli to jedno. Drugie to wybor konkretnego miotu a trzecie wybor konkretnego szczeniaka.

Wiadomo, ze mioty w obrebie jednej hodowli sa rozne, po roznych rodzicach i na to tez nalezy zwracac uwage. I wszystko zalezy od tego jakiego psa poszukujemy. Jesli szukamy psa na wystawy szukajmy z ciekawego miotu z ktorego mozna przewidywac ze dzieciaki ( przynajmniej niektore) beda mialy predyspozycje wystawowe. Jesli szukamy psa o okreslonych predyspozycjach psychicznych tez warto o tym z hodowca rozmawiac. Bo miot miotowi nierowny. I tak np suka X, temperamentna i ogromnie zywiolowa daje takie wlasnie dzieci. Wspaniale do sportu, dla mlodych aktywnych ludzi ale juz dla rodziny z malymi dziecmi niekoniecznie. Suka Y natomiast daje w wiekszosci bardzo spokojne, stabilne dzieciaki. A po suce Z ktora w papierach ma wiele pracujacych psow do tej pory rodzily sie dzieci swietnie sprawdzajace sie w myslistwie itd, itd
Oczywiscie to mocne splycenie tematu bo jest jeszcze ojciec i inne czynniki dlatego warto rozmawiac z hodowca, dopytywac, mowic o swoich oczekiwaniach ale jak ktos Wam mowi ze z jego miotu to WSZYSTKIE szczenieta beda sie nadawac do wystaw, sportu, dogoterapi to zwyczajnie nie jest to mozliwe.
Wiec tyle jesli chodzi o wybor miotu.
A jeszcze wybor konkretnego szczeniaka z miotu. Nie oszukujmy sie w kazdym miocie sa szczenieta ladniejsze ( jesli chodzi o zgodnosc ze wzorcem ) i brzydsze. Sa bardziej temperamentne i spokojnejsze. To ze szczeniaki sa po tych samych rodzicach nie znaczy ze beda mialy taki sam temperament. I tutaj znow rola hodowcy by wytlumaczyc konkretnym ludziom czy dany szczeniak bedzie do nich pasowal czy nie.

Wybor psa to naprawde powazna sprawa i warto go tak traktowac. To wybor na wiele lat. Wybierajac mamy okreslone wyobrazenie tego jaki ten pies bedzie, co bedziemy z nim robic itd. Warto by ten wybor byl wyborem z glowa a nie tylko w przyplywie emocji bo taka slicza puchata kuleczke zobaczylismy.
Oczywiscie ze zaden madry hodowca nie da nam gwarancji na to ze szczeniak ktorego kupujemy zostanie championem czy gwiazda sportu ale naprawde pewne predyspozycje szczeniaka mozna okreslic.

donia457 - 19-10-2011, 14:09

Krystyna, zgadzam sie z tym co napisalas :)
cainees - 19-10-2011, 15:19

Krystyna, dziękuję :) wybór drugiego psa to oczywiście przemyślana decyzja, nie tzw. 'słomiany zapał' narazie jeszcze jest to niemożliwe ze względów finansowych bo wiadomo, utrzymanie 2 psiaków nie jest łatwe. ale za 2-3 lata kto wie ;) co do predyspozycji psiaka nastawiam się najbardziej na wystawy, bo jakoś tak labki i ich masywna budowa nie pasuje mi do sportów (to moja osobista opinia, po prostu w sportach wolę 'lżejsze' psiaki).
ppaula2 - 19-10-2011, 16:44

cainees, taki mały off topic.
Czy Ty oby na pewno masz 13 lat?

cainees - 19-10-2011, 16:47

ppaula2, no tak, dosyć dziwne pytanie :-o dlaczego miałabym nie mieć?
ppaula2 - 19-10-2011, 17:11

cainees, to nie było pytanie złośliwe a wręcz przeciwnie ;)
Twoje wypowiedzi, formułowanie zdań, wiedza i podejście do życia jest imponujące :D
Stąd moje pytanie ;)
W domu moje najstarsze dziecko skończyło we wrześniu 13 lat i uwierz mi...... daleko mu do ciebie ;*

Andante - 19-10-2011, 17:28

Krystyna, to ja mam chyba szczenię po suce Y ;D
cainees - 19-10-2011, 17:47

ppaula2, aa to przepraszam, coś dzisiaj nie mam humoru ;D
ppaula2 napisał/a:
Twoje wypowiedzi, formułowanie zdań, wiedza i podejście do życia jest imponujące :D

Cytat:
W domu moje najstarsze dziecko skończyło we wrześniu 13 lat i uwierz mi...... daleko mu do ciebie ;*

jejku, dziękuję, to na prawdę miłe ;* ;*

ppaula2 - 19-10-2011, 17:53

cainees napisał/a:

jejku, dziękuję, to na prawdę miłe ;* ;*

Nie ma za co, piszę po prostu prawdę :D

cainees - 19-10-2011, 21:50

ppaula2 napisał/a:
Nie ma za co, piszę po prostu prawdę :D

:shy: :P

effcyk - 20-10-2011, 09:08

Andante napisał/a:
Krystyna, to ja mam chyba szczenię po suce Y

ja na bank po X :D

cainees napisał/a:
bo jakoś tak labki i ich masywna budowa nie pasuje mi do sportów (to moja osobista opinia, po prostu w sportach wolę 'lżejsze' psiaki

ale co te psiaki ze swoją budową potrafią wyczyniać, to ja sama za głowę się złapałam :-P Nestor takie salta wykonuje w powietrzu, że o zawał serca mnie przyprawia ;D

donia457 - 20-10-2011, 22:28

moja Reda jest kawal psiaka ,ale tez jak wstapiw nia adhd to tez potrafi fikolki w locie robic :haha: zawal serca murowany :->
cainees - 21-10-2011, 19:34

noo ja nie mogę patrzeć jak Roxi w zabawie nieraz skacze i to wszystkimi łapami, że na ułamek sekundy jest w powietrzu całym cielskiem :P
Vajola - 28-08-2012, 21:25

Witam wszystkich miłośników Labków,

zakochałam się w tych psiakach i postanowiliśmy z mężem powiększyć naszą rodzinę o to cudne stworzenie. Niestety brakuje mi wiedzy na temat hodowli do których warto się zwrócić w okolicach Wrocławia. Czy ktoś mógłby mi pomóc?
Z góry dziękuję za wszelka wskazówkę :)

tenshii - 28-08-2012, 21:42

Vajola, z takich Dolnośląskich to Dolbia na pewno :)
Vajola - 28-08-2012, 21:54

tenshii, bardzo dziękuję za informację, widzę, że będą mięli szczeniaczki na wrzesień. Niestety chyba na ten miesiąc nie dostanę urlopu :(
MK - 04-10-2012, 11:38
Temat postu: ja również proszę o pomoc przy wyborze hodowli
Witam wszystkich bardzo serdecznie. To mój pierwszy post na forum. Planujemy z rodziną zakupić szczeniaczka - suczkę biszkoptową z hodowli zrzeszonej w ZK w Polsce. Pieska nie planujemy wystawiać w konkursach. Znaleźliśmy dwie hodowle rodzinne, które są również polecane na tym forum i które nam odpowiadają. Do obydwu mamy kilkaset kilometrów. Ale mamy problem z wyborem hodowli, więc bardzo uprzejmie Was proszę o wszelkie uwagi i pomoc w wyborze. Specjalnie nie będę podawać nazw hodowli gdyż nie chcę zakłócić Waszego obiektywnego spojrzenia, no i jestem w trakcie rozmów z właścicielami hodowli, a wiem, że czytają więc...
Pierwsza hodowla będzie miała w najbliższym czasie dwa mioty:
- suczka czarna (ur. 2007 badania HD-A, ED-0/0, prcd-PRA; ostatnio wystawiana w 2009 r. KWPR lokata 1 ocena doskonała klasa pośrednia) i pies biszkoptowy (ur. 2004, Champion Polski, na stronie internetowej hodowli podano, że jest na emeryturze?!???, HD-A, ED 0/0, OptA)
- suczka czarna (ur. 2004, badania HD-A, brak informacji o wystawach, podane na stronie int. hodowli, że jest na emeryturze ?!???) i pies biszkoptowy (ur. 2009, HD-A, ED-0/0, EIC - N/N, wystawiany ostatnio na Wyst. Międzynarodowej w 2011 w klasie championów z oceną doskonałą).
Szczeniaczki z tej hodowli będą kosztować 1500 zł.
Druga hodowla planuje jeden miot:
- suczka czarna (ur. 2008, HD-A, optiGen A, ostatnio w 2009 NDSwR na Championa Polski) i psem biszkoptowym (ur. 2010, HD-A/A, ED 0/0, prcd-PRA-optiGen A, optiGen RD/OSD, EIC, HMLR - wolny, narkolepsja - wolny).
Cena za szczeniaczka 2000 zł.

Obydwie hodowle robią na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Są to hodowle polecane też na tym forum i są raczej rodzinne. Z właścicielami rozmawia się bardzo konkretnie i miło. Kwota 2000 zł to dla nas bardzo dużo za szczeniaczka zwłaszcza, że sporo pieniążków trzeba doliczyć na przejazd i wyprakę. W pierwszej hodowli niepokoi mnie wiek rodziców (powinni być na emeryturze to raczej nie powinni byćrodzicami) i chyba niepełne wyniki badań (?). Wydaje mi się, że są troszkę za starzy... Ale jeśli się mylę to mnie poprawcie.

Wiem, że można kupić szczeniaczka z metryczką za 1500-2500 zł. Czy uważacie, że należy zacisnąć pasa (z bólem możemy to zrobić) i zapłacić 500 zł więcej za szczeniaczka z drugiej hodowli, czy szkoda przepłacać i zdecydować się na pieska z hodowli pierwszej. Jeśli z hodowli pierwszej to z którego miotu? Czy lepiej, żeby matka czy ojciec był młodszy? Co z wynikami?

Chcemy kupić zdrową, radosną suczkę. Wiemy, że nie wszystkie badania rodziców zapewnią nam, że nasza sunia nigdy nie zachoruje niemniej jednak...

Pomóżcie:)

Paseczka - 05-10-2012, 16:00

MK, widzę, że jesteś z okolic. :) Jak już wybierzesz szczeniaka miło będzie się spotkać.

Mógł byś wysłać mi na pw link do tych hodowli? Zastanawiam się, czy to te same z których sama szukałam ostatnio.

szalej - 05-10-2012, 19:20

MK, powiem ci tak - szczeniaka kupowałam 3 miesiące temu - czekoladową suczke - Ja jestem z warszawy, a hodowla jest pod legnicą ( około 400 km w jedną strone ). Za szczeniaka zapłaciłam tak jak w drugiej hodowli - myślę, że jeśli masz wątpliwości, to lepiej zapłacić troche więcej i spać spokojnie - Co prawda pies i suka na emerytorze mogą dostać pozwolenie na miot jeśli są w dobrym stanie fizycznym - tak apropos pierwszej
neravia - 05-10-2012, 20:03

MK, ja wybrałabym opcję droższą, rodzice są najmłodsi i to jest zapewne najlepszy wiek rozrodczy. Znawcą nie jestem, piszę tylko, że ja nie kupiłabym szczeniaka po rodzicach będących na emeryturze :)
MK - 06-10-2012, 16:04

Dziękuję za Wasze rady i spostrzeżenia. Skłaniam się ku zakupie szczeniaczka z drugiej hodowli. Rodzice mają wszystkie niezbędna badania i młody wiek:)

Czy moglibyście mi napisać, czy tylko badanie oczu jest ważne 1 rok, czy jescze jakieś ma "termin ważności"? Co oprócz książeczki zdrowia i metryczki powinnam otrzymać od hodowcy? Wiem, że szczeniak powinien mieć zrobione szczepienia (jakie?) i być odrobaczony. Czy powinnam otrzymać do przeczytania opinię z ZK odnośnie miotu? Czy przy każdym miocie powinna być wystawiona opinia? Czy szczeniaczek powinien mieć tatuaż? Gdzie on będzie umiejscowiony? A czy powinien mieć czipa? Pewnie nie, bo w chipie powinny być dane nowego właściciela. Ale może się mylę? Co jeszcze? O czym nie powinnam zapomnieć przy odbiorze psiaczka z hodowli?
Czy wyrobienie rodowodu kosztuje? Ile? I jak długo trwa?

Dziękuję za wszystkie rady i proszę o więcej!

Krystyna - 06-10-2012, 16:37

Wiek rodzicow raczej nie ma znaczenia i tym bym sie przy wyborze nie kierowala
Suka z drugiej hodowli nie ma przebadanych lokci ;-(
Nic nie wiadomo na temat badan oczu (czy maja rodzice czy nie)
Badanie oczu jest wazne 1 rok chyba ze pies suka skonczyli 5 lat, wtedy badanie w 5 roku zycia jest ostatnie i nie trzeba go juz powtarzac.
Przeglad miotu powinien Ci hodowca pokazac. Kazdy miot taki przeglad przechodzi.
Szczenie moze miec tatuaz lub chip - to hodowca wybiera rodzaj znakowania
Szczenie powinno byc minimum 2 razy odrobaczone i raz zaszczepione
Wyrobienie rodowodu trwa ok 2 msc, cennik znajdziesz na stronie ZKwP

MK - 06-10-2012, 22:24

Pani Krystyno bardzo, bardzo dziękuję za zwrócenie uwagi o braku badań łokci suczki z hodowli drugiej. ;* Przegapiłam to... :( I znowu jestem totalnie zamieszana... Proszę o więcej uwag i rad...

Doczytałam na stronie hodowli pierwszej, że suczka ma badania HD - A, ED -0/0, prcd-PRA - wolna po rodzicach, a pies ma badania HD-A, ED 0/0, Optigen A. Czy to znaczy, że ta para przyszłych rodziców ma wszystkie niezbędna badania w porządku? Czy znowu coś ominęłam? Skoro wiek rodziców nie ma takiego znaczenia, to może jednak kupić szczeniaczka z hodowli pierwszej, z miotu gdzie mama jest dość młoda a tata raczej wiekowy...

A jeśli nie z tych hodowli to może ktoś mi poleci hodowlę z północy bądź środkowej części Polski...

szalej - 06-10-2012, 22:37

MK, http://sarracenia.pl Ojciec ( Arthus) przebadany na wszystko, więc "w najgorszym wypadku"szczenięta będąnosicielami ale nigdy nie zachorują.
Miot F- suka przebadana HD-A, Ed-0/0, EIC- carrier,Optigen-B ( czyli obu jest nosicielem, nigdy nie zachoruje oraz jej szczenięta z tego miotu nigdy nie zachorują)

z tego co wiem, są też wolne szczeniaki http://www.labrador-dolbia.pl/pl.php?s=346
tata - HD-A, ED-0/0, oczy-czyste, Optigen A, EIC - carrier
mama - Optigen A, HD-A, ED-0/0, oczy-czyste

albo:
http://www.labrador-dolbia.pl/pl.php?s=343
mama:
HD-A, ED-0/0, oczy czyste, Optigen A

tata: HD-A /ED free / Optigen A = Normal/Clear / Current eye cert.

MK - 06-10-2012, 23:00

Tylko, że my możemy kupić szczeniaczka najszybciej w grudniu. Teraz chcemy zarezerwowoać go w hodowli, ale w pierwszej kolejności muszę zdecydować z której hodowli i od których rodziców ma być. Szczeniaczki są jeszcze w brzuszkach przy sercach mam. W obu przypadkach mają się urodzić na początku listopada.
neravia - 06-10-2012, 23:56

faktycznie nie dopatrzyłam, że suczka z drugiej hodowli nie ma przebadanych łokci :(
Krystyna, czy 8 lat dla suczki to nie jest za późno na planowanie miotu? nawet jeśli jest w dobrej formie, to najlepszy wiek rozrodczy ma za sobą. Mi kiedyś weterynarz powiedział, że najzdrowsze mioty rodzi młodsza suka, ale nie wiem ile w tym prawdy.

Krystyna - 07-10-2012, 08:30

U mnie 7 czy 8letnie suki juz nie rodza. Ale to nie znaczy ze nie moga. Wszystko zalezy od tego w jakiej suka jest kondycji, ile i jak licznych miotow miala wczesniej, jakie dala potomswo. Jesli suka rodzila odkad skonczyla 2 lata co roku pelne mioty to faktycznie jako osmiolatka juz powinna byc na zasluzonej emeryturze. Ale jesli miala 2-3 mioty a jest zdrowa i dala wczesniej wartosciowe dzieci to nie widze problemu by znow byla matka. Ja lubie dzieci po starszych rodzicach - sa juz po nich mioty, wiadomo jakie dzieci daja jesli chodzi o wyglad, temperament, zdrowie. W przypadku mlodych rodzicow to wieksza niewiadoma.

MK, dla mnie badania OBOJGA rodzicow (biodra, lokcie, oczy, prcdPRA) to podstawa. Szukaj a na pewno znajdziesz. :-)

MK - 07-10-2012, 11:38

Pani Krystyno,
Doczytałam na stronie hodowli pierwszej, że suczka ma badania HD - A, ED -0/0, prcd-PRA - wolna po rodzicach, a pies ma badania HD-A, ED 0/0, Optigen A. Czy to znaczy, że ta para przyszłych rodziców (mama dość młoda, ojciec starszy) ma wszystkie niezbędna badania w porządku? Czy znowu coś ominęłam?

Jakich badań tzn. skrótów mam szukać przy rodzicach szczeniaczków? Chyba zakręciłam się już całkowicie :(

Tsunami - 07-10-2012, 15:05

MK, ta para nie ma jedynie (spośród wymienionych przez Krystynę) klinicznych badań oczu, które są ważne rok, a gdy pies ma certyfikat i jest zdrowy, to przy imieniu powinna być adnotacja: oczy-czyste.
shila1404 - 19-12-2012, 23:19

Trochę nie rozumiem dlaczego każdy zwraca uwagę na OptiGen a na zapaść wysiłkową już nie.
W tej chwili zmutowanego genu odpowiedzialnego za zapaść wysiłkową jest bardzo dużo.
Nikt o tym nie mówi ponieważ lepiej jest się pochwalić się, żę ma się psy zdrowe na jakieś choroby a nie uwzględnić tego że jest nosicielem inne choroby.
Mało hodowli bada psy w kierunku EIC, jeśli natomiast pies jest przebadany na PRA i na miopatię a nie ma EICa to znak że coś jest nie tak .
Nie chce robić burzy na forum i wsród osób które są stale na forum ale wiem że wiele badań jest zrobionych i kiedy pies jest nosicielem badania lądują w szafce i nikt nic nie wie.