forum.labradory.org

O psach inaczej - Kiedy zabrać szczeniaka od mamy?

Melonowa - 02-05-2011, 17:33
Temat postu: Kiedy zabrać szczeniaka od mamy?
Witam serdecznie!
Od razu przepraszam jesli moj temat sie powtorzyl, jednak w tym gaszczu informacji trudno sie polapac:)
Jestem nowa i niewtajemniczona w zycie malego szczeniaka a tym bardziej labradorka.
Mam do Was pytanie, pytalam juz weterynaryz jednak co weterynarz to inna opinia. mianowicie chodzi o to ze mam do odebrania czarną sunie okolo 18 maja, bedzie ona miala wtedy skonczone 6 tygodni i bedzie miala drugie szczepienie. Czy juz wtedy bede mogla ją zabrać do domu czy bedzie musiala jeszcze do skonczenia 7 tygodnia zostac u hodowcy?
Pytanie drugie, czy od razu po szczepieniu moge wychodzic z nią na dwór?

tenshii - 02-05-2011, 17:43

Melonowa, szczeniak powinien mieć minmum 8 tygodni żeby opuścić mamę.
Temat o kwarantannie jest tu:
http://forum.labradory.or...p?t=145&start=0

używaj opcji szukaj

AniaCz. - 02-05-2011, 17:46

Melonowa, najlepiej szczeniaka odbierać w wieku 8 tygodni. 6 tygodni to zdecydowanie za wcześnie.
Po szczepieniu psiak nie może mieć kontaktu z obcymi psami. Jeśli masz ogród to możesz go wypuszczać, jeśli mieszkasz w bloku lepiej nie ryzykować i do czasu ukonczenia kwarantanny zostawić go w domu.

labisiek - 02-05-2011, 17:56

Najlepiej w wieku 7-8 tygodni
nataliwg - 02-05-2011, 19:19

Moja Crazy miała ponad 8 tygodni jak ją odebrałam :) a na dwór nie wychodziła przez prawie dwa tygodnie jak do nas przyjechała.
aneczka14 - 02-05-2011, 19:33

My zabraliśmy małą od mamy jak miała 8 tygodni i do końca kwarantanny siedziała w domu. Myślę że zabranie wcześniej maluch od mamy to nic dobrego jak piszą mądrzy ludzie. Pies w tym czasie jeszcze wiele się uczy rzeczy których człowieki będą musiały go uczyć bardzo długo.
Grapy - 02-05-2011, 19:42

Moje na dwór wchodziły od pierwszego dnia ale pilnowałąm by nie miały kontaktu z innymi psami. Grapek zaczynał 8tydzień a Holka 10ty
Krystyna - 03-05-2011, 05:48

Nie ma mozliwosci by 6 tygodniowy szczeniak byl dwa razy zaszczepiony. Ktos Cie oszukuje. Pierwsze szczepienie mozna zrobic ok 6 tygodnia a drugie nie wczesniej niz PO TRZECH tygodniach. Szczeniak moze opuscic hodowle nie wczesniej niz po 7 tygodniach. Ale prawie pewna jestem ze z hodowli to Ty szczeniaka nie bierzesz ;-( ((( Proponuje przemyslec sprawe zakupu psa z pseudohodowli.
Melonowa - 03-05-2011, 09:21

Dziękuję za odpowiedzi\:) Tak jak myslalam bede musiala jeszcze pocierpiec i poczekać aż maluch skonczy 8 tygodni ;)
Co do pseudohodowli i hodowli, przemyslalam sprawe i niestety nie jestem wielka fanką tych drugich z przyczyn różnorakich :) Uważam że pies nie z hodowli w niczym nie jet gorszy od psa z hodowli ;)

dominika92 - 03-05-2011, 09:25

Melonowa, o masz..kolejna osoba która nie wie o czym mówi ..sam pies nie jest gorszy, no oczywiście o ile nie umrze Ci w ciągu dwóch miesięcy albo potem na wadę genetyczną. ale podejście do sprawy, badania, szczepienia, jak widać z tego co pisałaś oddawanie szczeniaka w tak młodym wieku, opieka nad psem już jest gorsza..
ktosia - 03-05-2011, 09:38

Melonowa napisał/a:
pseudohodowli i hodowli,

z tego co napisałaś to miejsce z którego chcesz zabrać psa nie jest pseudohodowlą dlatego, że sprzedają psa bez papierów, ale przede wszystkim dlatego że oddają za małe szczeniaki, dlatego że próbują Cię zrobić w konia ze szczepieniami. Jak nie chcesz psa z papierami Twoja sprawa, ale weź go z miejsca gdzie o niego dbano choć w tak podstawowy sposób jak odpowiednie szczepienie, czy okres pozostawania przy matce.

Stasia - 03-05-2011, 09:43

Oprócz tego, że może pochodzić z krzyżówki np. rodzeństwa albo matki i syna, mieć szereg związanych z tym chorób genetycznych, ciężką dysplazję lub niewłaściwą psychikę (agresja itd)-. Jeśli oni chcą Ci wydać szczeniaka w wieku 6 tygodni po dwóch (!!!) szczepieniach, to radzę uciekać jak najdalej od takich 'chodoffli'. Wiać, że tym ludziom zależy tylko na kasie i jak najszybszym pozbyciu się problemu...

Wiadomo, psy kocha się tak samo, czy to rasowy czy w typie, ale czy naprawdę chcesz patrzyć na cierpienie pupila, który będzie miał dysplazję powiedzmy E? :-o

Melonowa - 03-05-2011, 17:51

Ale halo halo, ja nie napisalam że właściciel chce mi ją oddać za wszelką cenę. Przedstawił mi zalety i wady zabrania psa wczesniej. Nie wspomne juz o tym ze jeden weterynarz powiedzial ze smialo ją moge zabrać po drugim szczepieniu ktore odbywa s ie w szóstym tygodniu a inny powiedzial tak jak wiekszosc z Was mowi.
Po prostu nie moge sie doczekac malej w domu i chcialam sie dowiedziec czy zaspokojenie mojej egoistycznej pobudki bedzie bardzo niezdrowie dla małej ;) Jako ze bedzie to spokojnei sobie poczekam do 8 tygodnia i wtedy pojade po psinkę.
Co do dysplazji to akurat zarnow matka i ojciec są przebadani:)
Ja chciałam pieska ktory od malego urodzil sie w domu, przebywa z ludźmi i z małymi dziećmi bo labrador bedzie ze mna przez najblizsze kilkanascie lat kiedy to zaloze rodzine i nie chcialabym zeby to byla hodowla tylko normalny dom ;)

AnIeLa - 03-05-2011, 19:10

Melonowa napisał/a:
Co do dysplazji to akurat zarnow matka i ojciec są przebadani:)

a zapytam z ciekawości jakie mają wyniki ?

ppaula2 - 03-05-2011, 20:31

Melonowa, hodowla również może być normalnym domem. Istnieją małe domowe hodowle, które sprzedają pieski po przebadanych rodzicach.
Też jestem ciekawa jakie są wyniki prześwietlenia.
No i czy choć jedno z rodziców ma zrobione prcd-PRA?

Melonowa - 03-05-2011, 20:53

Ech, widze ze mamy tutaj samych fanów hodowli :) Ja nie bede dyskutowac nad czym czy pies hodowlany jest lepszy niż pies nie hodowlany :) Zapewne kazdy ma swoje zalety i wady, jednak sadze ze ceny ktore proponują sprzedawcy hodowli takich mniejszych przydomowych są wysoce wygórowane. Chcialam sie dowiedziec tylko kiedy moge sunie zabrac do domu, info uzykskałam, dziekuje bardzo :)
ppaula2 - 03-05-2011, 21:00

Melonowa, tu nie chodzi o fanów hodowli. Jeżeli poczytasz trochę o chorobach i dyskusjach na temat papierów mam nadzieje, że zrozumiesz o co chodzi.
Nawet dowiesz się dlaczego ceny od hodowców są "wygórowane".
Nikt nigdzie nie powiedział, że pies z rodowodem jest lepszy od psa w typie rasy.
Chodzi tu o hodowców i pseudohodowców. A na tym cierpią tylko zwierzęta.

nata - 03-05-2011, 21:08

Melonowa, wczytaj się bardziej w temat, bo widać, że niewiele wiesz jeszcze a masz to szczęście,że trafiłaś tutaj i nie musisz popełniać błędu, który przyznaję szczerze popełniłam np. ja. Gdybym rok temu miała taką wiedzę jak teraz, nie zasiliłabym pseudohodowli..... choć moja Pola jest dla mnie najwspanialsza na świecie. Naprawdę cierpliwość i wytrwałość popłaca, tym bardziej w takiej kwestii jak zakup psa, który stanie się członkiem rodziny. Teraz nie chcesz przyjmować żadnych argumentów, bo jesteś zaślepiona oczekiwaniem na psiaka i już nic nie może Cię odwieść od tej decyzji, ale przecież nie jest jeszcze za późno.. nie dawaj zarobić komuś, komu nawet nie chciało się wyrobić papierów do hodowli, nie wspominając o marnej wiedzy jaką posiada twój "hodowca" na temat szczeniąt, ich szczepień i potrzeb.. Otwórz oczy i zorientuj się w temacie.. to naprawdę dobra, szczera rada.

[ Dodano: 03-05-2011, 22:15 ]
Melonowa napisał/a:
proponują sprzedawcy hodowli takich mniejszych przydomowych są wysoce wygórowane

dlaczego tak uważasz? Czy dzwoniłaś do hodowli, dowiadywałaś się ile kosztują np. psiaki niewystawowe?
Moi znajomi, uważali podobnie jak ty, ale porozmawiałam z nimi, naprowadziłam na temat, oni poczytali na temat R=R, podzwonili po hodowlach (nie kupowali labka, tylko psa innej rasy) i ostatecznie mają psiaka z rodowodem, z małej domowej hodowli, niewystawowego z powodu takiego o którym "zwykly" człowiek nie ma nawet pojecia (bo chodzi o układ plamek na siersci) za cenę własciwie taką samą jak jakiś pierwszy lepszy z allegro od pseudo... Nie żalują!
Jeżeli zaś tak bardzo chodzi ci o koszty to przemyśl, czy będzie Cie stać na leczenie psa, jeżeli będzie miał alergię lub dysplazję lub inne choroby... Bo sam zakup to PIKUŚ.

donia457 - 07-05-2011, 22:47

moja reda miala 3,5 miesiaca jak ja przywiozlam do domu z hodowli,byla juz po wszystkich szczeieniach :haha:
powracajac do tematu to 7-8 tygodni