| |
forum.labradory.org
|
 |
Hyde Park - Inwazja mrówek :(
tenshii - 14-06-2011, 11:54 Temat postu: Inwazja mrówek :( Odkąd skoszono u nas na osiedlu trawę, w moim domu pojawiło się tysiące mrówek.
Są wszędzie.
Znacie jakieś sprawdzone sposoby, które nie zaszkodzą psu?
Wysypanie chemii pod balkonem też nic nie da bo pierwsze co robi Teyla jak jest spuszczona to wizyta pod swoim ukochanym balkonem, jak coś wysypiemy na pewno to zeżre
mibec - 14-06-2011, 12:01
tenshii podobno dziala mielona kawa, ale ja nie sprawdzalam tego sposobu.
Lilitu - 14-06-2011, 13:57
Proszek do pieczenia na szlaku ich wędrówek, miód wylany na talerzyk (potem zebrane spłukać w WC i pułapkę zastawić ponownie).
Ja miałam ten sam problem, tylko te czarne łaziki pokonywały kilkanaście metrów od mrowiska żeby wejść do mojego czajnika i tam się utopić . Pomógł roztwór miodu i soku malinowego plus zamoczona w nim długa wykałaczka prowadząca prosto do butelki z której już nie było wyjścia.
tenshii - 14-06-2011, 16:54
| Lilitu napisał/a: | | Proszek do pieczenia |
wysypany na balkonie, balkon zamknięty
teraz odkurzanko tego co jest już w domu
tragedia jakaś
dzięki dziewczyny
jkasia - 16-06-2011, 19:41
Sa jeszcze takie specjalne pułapki. Kiedys uzywałam na faraonki. Kupjue sie takie małe pudełeczko z proszkiem -przysmak+trucizna i mrówki tam wchodzą zabieraja i niosą do gniazda a tam królowa wsówa i pada na twarz U nas zadziałało.
iness8@o2.pl - 16-06-2011, 19:59
W sklepach chemicznych można kupić takie specjalne płytki przeciwko mrówkom ,które stawia się gdzieś wysoko na regale i one świetnie działają Moja babcia miała właśnie kiedyś ten problem i mama kupiła jej taką płytkę i było po sprawie Był wtedy w domu też pies i nic mu nie było
tenshii - 16-06-2011, 22:35
Właśnie dziś kupiliśmy takie płytki, ale na instrukcji jest napisane, że nie należy używać w pomieszczeniach, gdzie przebywają/śpią np małe dzieci/noworodki.
I teraz się zastanawiam od czego to zależy.
Martwię się o swojego chomika
Grapy - 16-06-2011, 22:38
tenshii, rozsyp sól tam gdzie występują mrówki, tanio i nieszkodliwie a przede wszystkim skutecznie się ich pozbędziesz
tenshii - 16-06-2011, 22:40
Grapy, w domu Teyla wszystko zliże
na balkonie pomógł proszek do pieczenia, ale pies wchodzić nie może bo też wszystko wciągnie
Jira - 17-06-2011, 09:19
Ja spryskałam środkiem na owady ścianę pod balkonem i dookoła, tak, żeby zwierzaki nie miały jak zlizać a mrówki miały barierę dookoła balkonu. U nas zadziałało, ale wiele zależy jak kto ma usytuowany balkon.
|
|