forum.labradory.org

Karmy suche - Karmy: BOSCH

frania i franek - 15-06-2011, 09:26
Temat postu: Karmy: BOSCH
Co sądzicie o tej karmie ? Czy waszym zdaniem warto ją podawać naszym labiszonkom?
Zastanawiam sie właśnie onad zmianą karmy arion na bosch.

Ketini - 15-06-2011, 11:13

Co prawda nie karmiłam Puzaka Arionem, ale Bosch sprawdza się u nas znakomicie.
Jak zaczęliśmy ją podawać, to sierść zrobiła się taka mięciutka i błyszcząca (wcześniej u Puzaka ciężko było uzyskać efekt błyszczącej sierści, nawet z witaminami itd.) Co ciekawe zauważył to też nasz wet :) i aż się zapytał, co mu dajemy, że się tak błyszczy :P
Oprócz tego żadnych rewolucji żołądkowych a qpa do sprzątnięcia bez klamerki na nosie :)
My jeszcze podajemy Bosch Maxi Junior (chociaż Puzak ma już ponad rok), i tak myślę, że już niedługo trzeba chyba będzie zmienić na adult... Ale to się pomyśli później. Jeżeli chodzi o cenę to tragedii nie ma, ostatnio płaciłam w sklepie chyba 150 zł za 15 kg, więc pewnie na necie może być taniej...
Generalnie jeśli chodzi o karmę, to polecam :)

frania i franek - 15-06-2011, 19:16

Nasz młody też już kiedyś jadł boscha jak był mały i generalnie wszystko było git tylko puszczał bączki (dlatego zmieniliśmy karmę) :beated: ale z tego co pamiętam to był bosch z kurczakiem teraz chcemy spróbować z jagnięciną. Pamiętam że wcinał tą karmę chętnie i naprawdę miał cudownie mięciutką sierść jak kaczuszka po "cocolino"(nie wiem czy tak to się pisze ;D )a poza tym słyszę coraz więcej pozytywnych opinii o tej karmie.
fiolka - 07-07-2011, 09:09

Ja znam wiele osób, które podają swoim czworonogom tą karmę i z tego co wiem ich pieski są zadowolone. Wiem, że karmę tę można zamówić na krakvet.pl tam na pewno będzie w niższej, przystępnej cenie.
ktosia - 14-08-2011, 13:46

Powiedzcie mi czy Bosh ma różne rodzaje karm, jak np Arion że ma karmy zwykłe i premium czy jak Purina?
Pytam, bo zastanawiam się nad zmianą z Ariona Premium na Bosha z rybą i ziemniakami, żeby obniżyć poziom białka. Jesteście zadowoleni z tej karmy?

Milena - 14-08-2011, 15:50

ktosia, Zefirek przez bardzo długi czas jadł Boscha - z rybką właśnie. Nigdy nie mogłam narzekać - kupka twarda, sierść piękna :)
Tyle, że musiałam dosmaczać - ale tak było z każdą karmą, którą kupiliśmy. Dopiero na Purinie ProPlan z łososiem pożegnaliśmy ten problem :haha:

zanka - 18-08-2011, 16:21

my właśnie zakupiliśmy worek, po wcześniejszym kilogramowym wszystko było dobrze, więc myśle, że teraz nie będzie problemów. zobaczymy
Anna Mendera - 19-09-2011, 12:37
Temat postu: ile karmy
Mam trzymiesiącznego labradora, Azara. Od tygodnia karmię go suchą karmą Bosch. Według tabeli powinien dostawać ok 260 g na dzień. Czy to nie za mało? Podaję mu 3-4 posiłki dziennie. Gdy 260 g podzielę przez 4 to Azar dostaje maleńko pokarmu na jeden posiłek i zjada ją w ciągu minuty. Czy nie jest to za mała ilość karmy? Czy on nie jest głodny? Proszę o podpowiedź. Psiak jest dla mnie zupełnie nowym tematem i nie chcę mu robić krzywdy...
oleska2803 - 19-09-2011, 12:42

Nie wiem jakiego Boscha konkretnie dajesz, ale założyłam że junior , przy założeniu że dorosły pies będzie ważył 35-40 kg to dla szczeniaka 3 miesiące dawka jest około 400gram. Podejrzewam że jak już niejedna tutaj osoba wzięłaś aktualną wagę psa a nie założoną wagę psa dorosłego :) lub założyłaś za małą wagę dorosłego psa.
Anna Mendera - 19-09-2011, 12:48

ups... dokładnie tak... metodycznie zważyłam Azara i dałam mu odpowiednio do wieku i wagi (ok 14kg), czyli 260 g... Kto tworzy te tabele, że normalny człowiek nie umie ich dobrze odczytać?!
Dziękuje za pomoc. Nasz Azar będzie wdzięczny :-)

oleska2803 - 19-09-2011, 12:50

Spoko, wielu ludzi już się tak pomyliło :-P Dobrze ze się upewniłaś :) Niech Azar rośnie zdrowo :)
Małgosia35 - 27-10-2011, 01:55

To jest jedyna karma ,którą mój Klocenty je bez żadnego ociągania :)
Przy innych bywał problem,przez pierwsze dni jakoś nie bardzo mu odpowiadało,zaczął zjadać chyba dopiero wtedy jak porządnie wygłodnial i stwierdził ze jednak trzeba zjesc bo nic innego nie dostanie.
Bosch sprawdza sie znakomicie,zadnych problemów zdrowotnych no i co istotne,jest tez stosunkowo niedrogi. Na zooplus.pl kosztuje ok 100-120 zł za 15 kg. w zalezności od tego co jest głównym składnikiem.

MichałGZ - 23-11-2011, 18:32

Bosch chyba jako jedyny lub jeden z wielu karmę dla juniorów każe stosować do 12-go miesiąca. Po 12 już normalna.
Przy okazji czy ktoś stosuje może Bosch Junior Lamm&Ries ? Bo chciał bym porównać wielkość lukeczek

Larson - 13-12-2011, 00:37

Moj wcina Boscha az mu sie uszy trzesa :-) Obecnie jest na Bosch Light bo jak mu pofolguje to tyje w oczach ;-)
Zrezygnowalam z Eukanuby na rzecz Boscha i sie nie skarzymy. Chyba od Eukanuby mial uczulenie bo drapal sie niemilosiernie i oczy mu ropialy.
W niedziele za to ma uczte (jak u babci na obiedzie) bo dostaje ryz gotowany z marchewka (ale nie za czesto) plus jakies miecho gotowane :-)
Dodatkowo jak sie zapomni o misce dla kota to wcina Sanabelle Senior :-D

mawi27 - 13-12-2011, 18:09

my stosowalismy Boscha od samego poczatku i bardzo nam sluzyl, pozniej zaczelam wydziwiac ze moze zmienie moze cos urozmaice i wszystkie inne przetestowane wcale sie nie spisaly, choc siegalismy po wysokie polki wiec teraz przepraszamy Boscha i wracamy znowu na ta karme, osobiscie polecam, skład przyzwoity i cena zadawalajaca
zanka - 13-12-2011, 18:34

Karolina_Michal napisał/a:
Przy okazji czy ktoś stosuje może Bosch Junior Lamm&Ries ? Bo chciał bym porównać wielkość lukeczek

też mnie to ciekawi, bo lada dzień będe zamawiać karme i zastanawiam sie czy nie spróbować Lamb&rice

Pattina - 13-12-2011, 19:05

My dziś wieczorem odbierzemy naszego Boscha z rybką
Jutro wielki test zobaczymy czy Tajo wciągnie miche bo ostatnio raczej kręcił nochalem na każdą karmę ]:)

MichałGZ - 13-12-2011, 19:08

zanka, nikt niestety nie pomógł mi. Wydaje mi się że kuleczki będą mniejsze niż w Junior Maxi , choć oba są dedykowane dla ras dużych.
Jeśli zamawiasz internetowo to ja mogę polecić Tobie TEGO sprzedawcę , nigdy nie miałem żadnego problemu , karma na drugi dzień w domu.
A jak ktoś zna niemiecki to tu można poczytać troszkę na oficjalnej stronce :
http://bosch-tiernahrung....produkte_junior

Kruża - 19-04-2012, 21:06

czy moze mnie jakas dobra dusza uratowac i napisac sklad karmy Boscha , najlepiej tego maxi albo active ? bo na necie sa same ile jest bialka, itd a mnie najbardziej interesuje zawartosc miesa :) ! z gory dzieki ;)
edit - adult ;)

Nikaaa - 19-04-2012, 21:10

Kruża, http://www.krakvet.pl/bos...5kg-p-1055.html

Cytat:
mięso drobiowe (min. 20%)

Baaardzo mało mięsa ma.

[ Dodano: 19-04-2012, 21:11 ]
Kruża napisał/a:
edit - adult
Oj tego nie doczytałam, podałam juniora ;)
ALe nie sadze, zeby miała wiele więcej.. Pozatym zawiera sproszkowane mięso.

Kruża - 19-04-2012, 21:11

zastanawiam sie jeszcze nad arionem ale dzis zobaczylam w zoologu ze min. 10% wiec też szału nie ma ... dzieki ;) a wiesz moze ile ten z jagniecina ?
Di - 19-04-2012, 22:55

Bianka była na Boschu (Junior Maxi). Piękna sierść, zero łupieżu, czy odorku z pyszczka, małe, zbite kupy. Potem zmieniłam jej na Healthy Paws i kupy się poluzowały, a teraz testować będziemy Cibau, Farminy. Wór stoi na razie nietknięty, ale jeśli chodzi o meritum tematu: z Boscha byłyśmy obydwie bardzo zadowolone.
yolencia - 19-04-2012, 23:31
Temat postu: Re: ile karmy
Anna Mendera napisał/a:
Mam trzymiesiącznego labradora, Azara. Od tygodnia karmię go suchą karmą Bosch. Według tabeli powinien dostawać ok 260 g na dzień. Czy to nie za mało? Podaję mu 3-4 posiłki dziennie. Gdy 260 g podzielę przez 4 to Azar dostaje maleńko pokarmu na jeden posiłek i zjada ją w ciągu minuty. Czy nie jest to za mała ilość karmy? Czy on nie jest głodny? Proszę o podpowiedź. Psiak jest dla mnie zupełnie nowym tematem i nie chcę mu robić krzywdy...

Nigdy nie kierowałam się opisami na opakowaniu, bo każdy pies ma inny organizm i każdy inaczej wykorzystuje karmę. Dlatego najlepszą "normą" jest delikatna warstewka tłuszczu na żebrach ( wyczuwalne żebra pod skórą). I przeważnie wieku 3 mies ok. 3/4 miarki (w przypadku chłopaków miarka), ok 6 miesięcy była to jedna miarka na posiłek, zakładając, że pies je 2 razy dziennie. W przypadku chłopaków najlepsza jest taka sama "norma" tyle, że chłopaki muszą jeść więcej niż dziewczynki. Wychodziło ok 1,5 miarki 2 razy dziennie.
Tak w ogóle bardzo dobra karma i używam jej przeważnie (czasem innej). W wieku do 3-4 miesięcy Bosch puppy, później Junior maxi plus. Ten drugi ma obniżone wartości białkowe i pies rośnie swoim tempem nie za szybko, aby stawy miały czas się porządnie wykształcić

Pikuś - 25-04-2012, 17:47

Nika, natchnęłaś mnie :D

Zastanawiam się pomiędzy tymi karmami:
http://www.krakvet.pl/bos...to-p-10667.html
http://www.krakvet.pl/bosch-adult-p-1032.html

Pomozecie? :)

Nikaaa - 25-04-2012, 17:51

Pikuś napisał/a:
Nika, natchnęłaś mnie
Ojej, nie chciałam Ci robić żadnych wyrzutów :shy:

A ile ważny Mazak? Ja bym chyba zamiast Bosha wybrała Brita :)
http://www.swiatkarm.pl/p...g,17092,25.html
Tylko nie wiem czy ten będzie dla niego odpowiedni, a nie moge znaleźć małych worków dla małych psów :)

[ Dodano: 25-04-2012, 17:54 ]
Ten Brit dla małych psów jest dostepny w opakowaniach tylko 1kg i 8kg.

Bosh ma dużo kukurydzy (najwięcej) i sproszkowane mięso więc nie jest rewelacyjny. A Brit tańszy ;)

Pikuś - 25-04-2012, 17:58

Mazak to kurdupel waży 12kg ;]
Nikaaa napisał/a:
Ojej, nie chciałam Ci robić żadnych wyrzutów
przeestań :-P

Brit mówisz, rzeczywiście tańszy. Jeszcze się porozglądam i zamówię jakieś 2 najlepsze karmy i zobaczę która lepiej się sprawuje :)

Nikaaa - 25-04-2012, 18:02

Pikuś, więc ten Brit Premium M byłby w sam raz :)
Pikuś - 25-04-2012, 18:05

Tak :) Jestem ciekawa jeszcze jak z Joserą ale to nie tu :lookdown:
Paryzanka - 30-04-2012, 18:12

Czy mógłby mi ktoś powiedzieć ile mililitrów (albo szklanek 250ml) zajmie 340g Boscha Adult drób i orkisz ?
Madzialenka - 30-04-2012, 20:41

zmierzylam, ale Bosch lamb and Rice.No wiec jeden czubaty kubek 250 ml odpowiada 170g ,czyli 2 kubki :)
Paryzanka - 01-05-2012, 17:34

Dziękuję :)
Kesja - 02-05-2012, 14:21

Ajra jest od początku na Boschu, i ja szczerze mogę tą karmę polecić. Nie ma żadnych problemów z qupkami, sierść ładna, bez łupieżu, cena przystępna no i Ajrze smakuje :) Jak na razie nie zamierzam zmieniać karmy na inną :)
Iwinka - 01-07-2012, 13:01

Samba przeszła teraz na Bosch Senior. Jest na Boschu Adult od dłuższego czasu, wcześniej była na Royalu.
Ponieważ miała nieco nadwagi, zmieniałam karmę i wybierałam między Seniorem a Light, uznałam, że Senior dla niej będzie lepszy, też ma mniej tłuszczu, a przy okazji to, co potrzebuje starszy pies.

superspoon - 06-07-2012, 16:09

A czy ktoś wie, jak dużo jest w tej karmie glukozaminy i chondroityny? Nero ma dysplazję i oprócz Arthroflexu zaleca mu się dawać karmę z tymi związkami. Dotychczas dawaliśmy mu Brita, ale nigdzie nie mogę znaleźć takiej informacji o Boschu
syberianka - 12-07-2012, 20:57

Luna jak była szczeniakiem to jadła Boscha i sierść miała ładną,zadbaną.Teraz je gotowane jedzonko:)
agnieszka369 - 12-07-2012, 21:16

Mija była na Boschu kilka dni.Dostała strasznego łupieżu,więc szybciutko wróciłyśmy do starej karmy.
ZawszeBosa - 19-07-2012, 21:56

Karmię moją sunię boshem (junior maxi) bo w hodowli tą karmę wcinała.
Młoda ma już prawie 5mcy i dostaje żarełko 3razy dziennie (po 130g, czasem mniej, bo zostawia, nigdy więcej)
Moje pytanie do tych co się znają,
ile 5miesięczny psiak powinien zjadać dziennie,
w jakim okresie życia psa porcję zwiększać?
I czy Wy czymś jeszcze (pomiędzy posiłkami, bądź dorzucając ekstra do posiłku) dokarmiacie ??
Pomóżcie żółtodziobowi proszę :-)

Almathea83 - 19-07-2012, 21:59

ZawszeBosa, z tyłu na worku karmy będziesz miała zapisane dawkowanie w zależności od wieku i wagi docelowej psa. Dla suki standardowo patrzy się na 30kg, dla psa- 35 lub 40. Między posiłkami Morenio zjada marchew, jabłka, gryzaki ze skóry wołowej, czasem jakąś kość wędzoną, trochę surowego mięsa, piętkę chleba smarniętą masłem, ogórki itp- oczywiście nie wszystko na raz :-P Jeśli pies nie ma problemów z nadwagą to można takie przegryzki podawać, tak myślę :)
ZawszeBosa - 20-07-2012, 12:27

Dziękuję ! W takim razie zjada tyle ile powinna,
marchewki nie lubi, za to chlebuś wcina,
tak samo mocno lubi banany ;-)

Almathea83 - 20-07-2012, 12:29

ZawszeBosa, pamiętaj jeszcze, że nie wolno dawać winogron, cebuli, czosnku i czekolady :)
ZawszeBosa - 20-07-2012, 22:36

Almathea83 napisał/a:
ZawszeBosa, pamiętaj jeszcze, że nie wolno dawać winogron, cebuli, czosnku i czekolady :)

dziękuję!
cebuli ani czosnku teraz bym jej i tak nie dała :D
wymienia zęby i z paszczy zapach nieprzyjemny, muszę jej chyba szczoteczkę i jakieś gryzaki zakupić :-)

nata - 20-07-2012, 23:06

Almathea83 napisał/a:
Między posiłkami Morenio zjada marchew, jabłka, gryzaki ze skóry wołowej, czasem jakąś kość wędzoną, trochę surowego mięsa, piętkę chleba smarniętą masłem, ogórki itp- oczywiście nie wszystko na raz

Dopisałabym do listy jeszcze możliwość np. konga z jogurtem, pasztetem, lub innym wypełnieniem ;-)

pasiconik - 03-08-2012, 15:15

Dziewczyny doradźcie. Figa dostaje Boscha Junior Maxi od ponad 3 tygodni. Wcześniej przyjechała od mamy z Puriną DC i u nas dostała jeden worek 3kg, jednak zostałam tu w wielu kwestiach uświadomiona i przeszłyśmy na Boscha. Muszę powiedzieć, że widzę ogromną różnicę w jej sierści - wcześniej była matowa i dosyć szorstka, a odkąd je Boscha stała się gładka i bardzo lśniąca - ogromny plus dla karmy. Chętnie ją je, ale mam problem z drapaniem niestety :confused: Nie widzę łupieżu, nie wygryza sobie sierści, ale dosyć często się drapie i podgryza :( Najwidoczniej jest uczulona na kurczaka. I nie wiem teraz, czy dokarmić ją do końca worka (15kg :brick: ), czy od razu zmienić na coś bez kurczaka? Z jednej strony kurczak jej nie służym więc nie powinna go jeść, ale z drugiej strony nie mogę jej przecież co miesiąc zmieniać karmy... Jak to rozwiązać??
Karoola - 03-08-2012, 21:17

pasiconik, może skonsultuj się z jakimś porządnym wetem, może to wcale nie wina karmy? Może jest uczulona na coś innego? Może ma pchły :-P
Albo kup małe opakowanie karmy bez kuraka i zobacz...

pasiconik - 04-08-2012, 13:09

Karoola, nie ma pcheł.
Karoola napisał/a:
kup małe opakowanie karmy bez kuraka i zobacz

Mam kupić i przez tydzien podawać inną? A co z jej brzuszkiem? :confused:

Di - 04-08-2012, 14:47

pasiconik napisał/a:
Najwidoczniej jest uczulona na kurczaka. ?

Ale czy wet to uczulenie stwierdził? Mogło Ci się zbiec kilka czynników i razem dać takie wrażenie. Poza tym... drapanie drapaniu nierówne. Może uczulenie spowodowane jest czymś innym, niż kwestiami pokarmowymi?

pasiconik - 04-08-2012, 19:17

Di napisał/a:
Może uczulenie spowodowane jest czymś innym, niż kwestiami pokarmowymi?
Czym na przykład? Poza swoją karmą nie dostaje nic innego do jedzenia. Pije wodę, więc raczej woda jej nie szkodzi. A drapanie zaczęło się wraz z podaniem nowej karmy.
mibec - 04-08-2012, 19:42

pasiconik napisał/a:
Czym na przykład?
pylkami traw / drzew, chemia ktorej uzywasz do sprzatania, plesnia, roztoczami - przyczyn alergii moze byc mnostwo.
pasiconik - 04-08-2012, 20:04

mibec napisał/a:
przyczyn alergii moze byc mnostwo
Rozumiem, że te rzeczy również mogą uczulać, ale podkreśliłam, że drapanie zaczęło się z nową karmą :confused: Obserwuję psa bardzo uważnie, i zwracam uwagę na najmniejsze błahostki - nie drapała się wcześniej. Kurczak uczula wiele psów, nawet tu na forum jest to powszechne, więc dlaczego najpopularniejszy i najbardziej prawdopodobny alergen miałabym odstawiać jako ostatni, po wypróbowaniu wszystkiego innego, nie rozumiem? Nie mam interesu w zrezygnowaniu z tej karmy bo Figa ją lubi, a mi zostało jej jeszcze pół wielkiego wora, jeśli nie więcej, więc to nie jest moje widzimisię tylko chcę, żeby psa przestała swędzieć skóra.
Chciałabym odstawić Boscha na kilka dni, przestawić Figę na inną karmę i zobaczyć, czy przestanie się drapać. Tylko czy nie będzie to niekorzystne dla psa?

Almathea83 - 04-08-2012, 20:10

pasiconik, jeśli zmienisz na inną karmę to też jak poprzednio- trzeba mieszać nową i starą przez kilka dni, żeby nie wywołać sensacji.. A ta Purina co ją mieliście, nie była na kurczaku przypadkiem?
usia155 - 04-08-2012, 20:13

pasiconik, Może kup Boscha bez kurczaka jakieś 3 kg i sprawdź czy będzie się drapać . Moja adoptowana suczka ma alergie na kurczaka i jesteśmy na Bosch Sensitive Lamb & Rice, jagnięcina i ryż :) I tak jak pisze Ola należy pomieszać nową kare i starą .
pasiconik - 04-08-2012, 20:29

usia155 napisał/a:
Może kup Boscha bez kurczaka jakieś 3 kg i sprawdź czy będzie się drapać
No tak właśnie chciałabym zrobić, ale Bosch dla szczeniąt ras dużych jest chyba tylko z kurczakiem :confused: Sprawdziłam teraz Bosch Junior Lamb&Rice, a tam "Mięso drobiowe (min 20%), ryż (min 20%), jęczmień, kukurydza, sproszkowane mięso drobiowe, zmielona jagnięcina(min 5%)" :-o :-o

Almathea83 napisał/a:
A ta Purina co ją mieliście, nie była na kurczaku przypadkiem?
To była Purina DC Puppy Large Breed, mięso kurcząt nie jest wyszczególnione w składzie :<
usia155 - 04-08-2012, 20:35

pasiconik, Przejrzałam i faktycznie . A może ta karma Pro Plan Puppy Sensitive Łosoś i ryż ?
Almathea83 - 04-08-2012, 20:46

pasiconik, skład jest taki: Zboża (min. 4% ryżu), mięso i produkty pochodzenia zwierzęciego (min 4% indyka), ekstrakty białek roślinnych, oleje i tłuszcze, składniki pochodzenia roślinnego (min. 0,5% pulpy buraczanej), minerały, warzywa (min. 0,5% cykorii), siarczan miedzi.

Generalnie koło mięsa nie leżało- jest wyszczególniony indyk więc w sumie drób w składzie DC jest..

pasiconik - 04-08-2012, 20:48

usia155, nie wiem, mam już jakieś opory przed psią Puriną.. Tyle już raczej średnich opinii przeczytałam, że chyba wolę spróbować czegoś innego :( Poczytam o Arionie, Brit, Acana... Może coś się tam dla nas znajdzie :beated:
A tak ostrożnie wybierałam tego Boscha, miał być optymalny a tu znowu problem :(

Almathea83, może te 4% indyka było obojętne dla organizmu? :-o Co proponujesz?

Almathea83 - 04-08-2012, 20:54

pasiconik, my jesteśmy na kuraku więc ciężko coś doradzić.. Pro Plana bym nie brała bo ma ok 20% mięsa, a za tę cenę to uważam, że niewiele. Z jagnięciną co mi się kojarzy i jest tu polecana do Brit Care http://www.telekarma.pl/p....rice.12.kg.htm tylko półka cenowa trochę wyższa..
usia155 - 04-08-2012, 20:57

Almathea83, A tłuszcz drobiowy nie będzie powodował alergii ?
Almathea83 - 04-08-2012, 21:02

usia155, szczerze to nie doczytałam składu, wydawało mi się że ktoś podaję tę karmę alergikowi hmm.. to tej półce cenowej ciężko będzie dobrać coś w ogóle bez drobiu :doubt:
usia155 - 04-08-2012, 21:06

Almathea83, Ja czytam dokładnie każdy skład karmy od kiedy jest u nas Asta bo ona jest uczulona na kurczaka ;) A w Brit często jest albo mączka drobiowa albo tłuszcz drobiowy :(
Karoola - 04-08-2012, 22:52

usia155, uczulają białka, nie tłuszcz. On jest bezpieczny, nawet dla alergika.
usia155 - 04-08-2012, 23:27

Karoola, Dzięki dobrze wiedzieć ;)
pasiconik - 05-08-2012, 01:12

No właśnie - nasz vet powiedział, że jeżeli zauważymy jakieś reakcje alergiczne na Boscha, a raczej na drób (byłam z Figą na szczepieniu kilka dni przed dostawą karmy, powiedziałam jej, co kupiliśmy), to powinnyśmy zmienić karmę na taką bez mięsa drobiowego, a jeżeli będzie zawierała białko drobiowe, to musi ono być hydrolizowane. Takie pies alergik może jeść, bez reakcji alergicznych.
Coś czuję, że jutro dzień zejdzie mi na studiowaniu składów karm... :brick:

Almathea83 - 29-09-2012, 14:32

jeśli ktoś zamawia to do jutra są super ceny Boscha http://www.zooplus.pl/sho...l?unique=HTML15 :)
Zuziulka000 - 10-10-2012, 12:05

I my postanowiliśmy przejść na Boscha.
Do tej pory Sara jadła Brita. Nie zajadała tej karmy z apetytem,puszczała strasznie śmierdzące bączki i zbierając jej koopale było mi niedobrze od tego smrodku :stinky:
Wczoraj zamówiliśmy pierwszy 15kg worek Bosch Active. Sara zjadła całą porcję z apetytem(co przy Bricie jej się nie zdarzało) i chciała jeszcze :) Także jak na razie jestem pozytywnie nastawiona do tej karmy. Zobaczymy jakie będą koopale...
A Active dlatego,że Sara jest chudzielcem i chcemy żeby troszkę przybrała.

nugatowa - 12-10-2012, 17:45

My również przeszliśmy na Boscha z Eukanuby :) . Dopiero dzisiaj nam przyszła karma, mam nadzieję, że będzie psiakom smakować ^ ^
ollinko - 17-10-2012, 10:35

i my sie na razie zatrzymamy na boschu.
wczesniej byla Josera Festival, Bezka nawet nawet jadla, ale mnie znosilo na kraweznik przy zbieraniu kup ;)
bosch - je, jest niezle, kupska nie smierdza. dzis do nas dotrze wor 15 kilo i lecimy :)

Zuziulka000 - 17-10-2012, 11:17

U nas mija tydzień odkąd Sara dostaje Bosch'a i jestem bardzo zadowolona :)
Koopy zbieram już bez klamerki na nosie :-P Nadal je ją z apetytem i sierść się zmienia,jest bardziej miękka. Nawet mój synek zauważył i powiedział wczoraj,że Sara jest miękka jak jego przytulanka :)

pasiconik - 17-10-2012, 12:45

Zuziulka000, u nas po Boschu Fidze też się bardzo zmieniła sierść - stała się miękka i bardzo błyszcząca, aż byłam zaskoczona :) Niestety zaczęła się drapać :shy:
Na szczęście na Bricie przestała się drapać, a sierść wciąż jest idealna :)

Maleńka - 17-10-2012, 12:51

My zamowilismy bosha z jagniecina gdyz podobno klopoty z dostawa Acany sa i prawie nigdzie nie ma.
k_eyti - 19-10-2012, 10:22

pasiconik, a u nas Forest jest na Bricie...pierwszy worek brit premium junior a wcześniej puppies...i wcześniej wszystko było dobrze a teraz zaczął się drapać i ropieją mu oczka :-( No i zastanawiam się nad Boschem jeśli wet powie ,że trzeba zmienić karmę...dzisiaj mamy wizytę.
pasiconik - 19-10-2012, 13:31

k_eyti, moja je Brita z jagnięciną i ryżem, bez kurczaka, a to on najczęściej powoduje drapanie się psa.
k_eyti - 19-10-2012, 14:00

pasiconik, ale to kupujesz tę wersję brit care? Bo w brit premium nie widziałam z jagnięciną i ryżem...poza tym u nas jadł puppies z brita z drobiem i nic mu nie było...więc właśnie nie wiem czy tylko o drób chodzi czy o jakiś składnik z premium....za chwilę się zbieram do weta to zobaczę co zaleci...może to wogóle jest coś innego?

[ Dodano: 19-10-2012, 14:03 ]
Zuziulka000, a nie mieszaliście Sarze karmy starej z nową tylko od razu daliście całą porcję? Jak to przyjęła? I czy wszystko okey na boschu?

Zuziulka000 - 19-10-2012, 14:19

pasiconik, Każdy psiak reaguje inaczej ;* Mam nadzieję,że Sara nie zacznie się drapać. Jak na razie jesteśmy zadowoleni i mam nadzieję,że tak zostanie ;*
k_eyti, Nie,my nie mieszaliśmy,ale tak jak wyżej napisałam każdy pies reaguje inaczej i bezpieczniej pewnie jest pomieszać. Sara u poprzednich właścicieli była karmiona karmami z marketów i to takimi z promocji,za każdym razem inną :/ Jak do nas przyjechała dostaliśmy resztę karmy z inter marche :beated: Długo była u nas na Bricie bo od samego początku aż do teraz,czyli całe 8 miesięcy. Nie zmienialiśmy wcześniej bo wet powiedział,że może musi się przyzwyczaić. W końcu zdecydowaliśmy się na zmianę i padło na Bosch'a ze względu na dobre opinie i niska cenę. Napisz co wet Wam zalecił. Pozdrawiam! ;*

pasiconik - 19-10-2012, 14:29

k_eyti, tak, my Fidze dajemy Brit Care junior Lamb&Rice.
Ale gdyby nie to drapanie, to nie rezygnowalabym z Boscha - byłam z niego bardzo zadowolona.

Zuziulka000 napisał/a:
pasiconik, Każdy psiak reaguje inaczej Mam nadzieję,że Sara nie zacznie się drapać.
No dokładnie, ja bardzo żałowałam, że muszę odejść od Boscha. Niech służy Saruńce ;*
k_eyti - 19-10-2012, 17:03

Weterynarz poogladał go...sprawdzał skórę,oczka, uszy...stwierdził,że ogólnie pies wygląda ładnie i zdrowo-ale żeby sprawdzić czy ma alergię to trzeba badania zrobić...jednak ze względu na to,że wcześniej jadł karmę z drobiem i było wszystko dobrze to zalecił jednak żeby zmienić karmę. Bo może to być jakieś uczulenie na składnik z tej karmy a nie koniecznie alergia. Sama z tego zgłupiałam bo tak to mówił,że ciężko się połapać.W uszkach miał jakieś brudy więc weterynarz mu wyczyścił i dał nam jakiś preparat do przemywania i do oczek też...tak więc zalecił zmienić karmę (najlepiej bez drobiu)...i obserwować.Jakby bardziej się drapał lub jakby miał jakąś wysypkę czy rany czy placki bez sierci to mamy niezwłocznie się do niego zgłosić.Na początku wogóle stwierdził,że może to od ogrzewania. No ale my jeszcze nie grzejemy.Sporadycznie paliłam w piecu dwa razy na razie...więc to nie od tego.Zostaliśmy przyjęci tak na szybko bo jakiś piesek przyjechał z wypadku i miał miednicę złamaną i coś tam i było zamieszanie :-( No nic póki co muszę zamówić mu karmę inną.Chyba na tego boscha się zdecyduję.

[ Dodano: 19-10-2012, 17:07 ]
pasiconik napisał/a:
Ale gdyby nie to drapanie, to nie rezygnowalabym z Boscha - byłam z niego bardzo zadowolona

Ale Bosch ma właśnie karmę z jagnięciną i ryżem...chyba tę zamówię, wychodzi taniej niż brit care.W sumie brit premium też ma (znalazłam teraz zupełnie w innym sklepie), ale cenowo tak jak brite care...Wet kazał zmienić wogóle karmę na inną niż brit narazie bo nie koniecznie chodzi o ten drób skoro już go jadł, ale kupując inną mam bez drobiu kupić na wszelki wypadek. ....żeby jakby coś nie przedłużać drapania...
Tylko nie będę wiedziała czy o drób chodzi czy karmę brit premium junior large...ehhhh...

ollinko - 19-10-2012, 17:44

k_eyti, coz, metoda prob i bledow :(
u nas Beza przeszla juz calkiem na boscha, je go jak na nia super i wszystko wydaje sie byc ok. a tez zaraza ma swoje jazdy, raz ze niejadek a dwa na mokra karme (niezaleznie od firmy) reaguje totalnym roztrojem zoladka.
wiec rezultat jaki mam na tej karmie jak najbardziej mnie satysfakcjonuje jak na razie.

Zuziulka000 - 19-10-2012, 17:53

k_eyti, Musicie popróbować... Mam jednak nadzieję,że na boschu będzie wszystko dobrze :)
k_eyti - 19-10-2012, 19:58

ollinko, no to też macie nie wesoło...u nas do tej pory było dobrze...brit puppies mógł jeść a po bricie premium drapanie, bąki i ropienie oczu...chyba po nim (bo tak się domyślamy,że to pewnie od karmy)...kości prasowane i inne u nas odpadają bo zaraz ma biegunkę...
Zamówiłam już brita z jagnięciną i ryżem...dawkowanie jest większe co w bricie...ale może i to lepiej bo bardziej mu brzuszek zapełni bo po takich ilościach brita to ciągle czuł niedosyt :-) Oby przestał się drapać. Jutro powinnam już mieć tego boscha...i zacznę mu mieszać. Z niejedzeniem nie mamy problemu bo Forest zjada wszystko...od jabłek,marchewek po nawet rzeczy nie jadalne niestety...papier jak widzi to wsuwa szybko żebym mu tylko nie zabrała...ale na szczęście sporadycznie jakiś dorwie.

[ Dodano: 19-10-2012, 20:00 ]
Zuziulka000, też mam nadzieję ,że będzie dobrze...ehh byłam z brita zadowolona bo skład super...jak na tę cenę...no ale cóż...może bosch też miło mnie zaskoczy :-)

pasiconik - 19-10-2012, 20:26

k_eyti, A patrzyłaś na skład tego Boscha z jagnięcinką? :confused:

Cytat:
mięso drobiowe (min. 20 %), ryż (min. 18 %), jęczmień, kukurydza, sproszkowane mięso drobiowe, sproszkowana jagnięcina (min. 5 %)

Dlatego jej nie kupiłam, bo to nie karma bez kurczaka, tylko karma z dodatkiem jagnięciny i ryżem, bazująca jednak na mięsie z kurczaka :(

Ale mam nadzieję, że Forest jednak dobrze ją przyswoi i skończą się problemy ;*

ollinko - 19-10-2012, 20:34

pasiconik, no tak, masz racje, bosch zawiera drob... ale tez u Foresta nie zostala zdiagnozowana alergia na kuraka, wiec moze. no niestety, poki sie nie sprobuje to nie wiadomo.
my mamy rybe z ziemniakami, mialam nadzieje ze ten z gruntu dziwny zestaw podpasuje wybrednisi i tak sie stalo. ale fakt, tu tez w skladzie znalazlam drob.
a to cytat ze strony sprzedajacej te karme:

Adult Fish & Potato w swoim składzie zawiera najwyższej jakości białka z mięsa ryb oraz doskonale strawną skrobię ziemniaczaną, która wraz z orkiszem - najzdrowszym gatunkiem pszenicy - stanowi wartościowe i lekkostrawne źródło energii. Dzięki swojej kompozycji doskonale sprawdza się również w żywieniu psów wrażliwych. Produkt z ekstraktem z zielonych małży. Zawarta w nowozelandzkich małżach Perna analiculus glukozamina i siarczan chondroityny wspomagają budowę chrząstek i stawów.

przekonalo mnie to ze dla psow wrazliwych. i jak mowie, jak na razie sprawdza sie ok, oby tak dalej ;)

pasiconik - 19-10-2012, 20:48

ollinko, u nas też wet nie stwierdził uczulenia na drób, bo jednoznacznie można to stwierdzić tylko mając wyniki badań pod tym kątem, ale fakt, że po całkowitym wyeliminowaniu drobiu (i z karmy, i ze smaczków), problem drapania całkowicie znikł, więc możemy tylko wyciągnąć wniosek z obserwacji.

Jest Bosch bez drobiu - Bosch Sensitive, ale jest dla dorosłych psów, poza tym ma w składzie prawie 40% ryżu, więc to też średnio :(

Faktycznie, wasza karma z rybą i ziemniakiem ma fajny opis...
Zdaje mi się, że jak Figuta podrośnie, to spróbujemy wrócić do Boscha...

k_eyti - 19-10-2012, 21:15

pasiconik napisał/a:
k_eyti, A patrzyłaś na skład tego Boscha z jagnięcinką?
O kurcze tego nie doczytałam...pisze,że dla wrażliwych psów itd i jakoś tego już nie przeczytałam... no nic teraz już trudno...puppies też było z drobiem i było okey....a z brita się bałam bo wet zalecił inną karmę :-(
Dużo osób chwali tego boscha...za jakiś czas może znowu zmienię na jakąś inną (zobaczymy) Póki co będziemy obserwować mojego skarbusia.

[ Dodano: 19-10-2012, 21:18 ]
pasiconik, twoja Figa jest ciut starsza od mojego Foresta :-) Tzn prawie miesiąc ale to niewiele :-)

Kesja - 19-10-2012, 21:33

My też cały czas jesteśmy na boschu. Z tych adultowych wypróbowałyśmy już "fish&potato" a teraz mamy "menue", ale ta ma mniejsze chrupki :-P Niedługo nam się kończy worek i chyba zamówię znowu fish&potato, bo Ajrze najbardziej ta smakowała.
k_eyti, fajnie gdyby maluszkowi ta karma spasowała. Trzymam kciuki :)
Dla mnie dużym plusem boscha jest cena, a poza tym tak jak pisaliście wcześniej ładna jest po nim sierść i kupale nie aż tak śmierdzące. No i Ajrze smakuje co najważniejsze :-P

pasiconik - 19-10-2012, 21:34

k_eyti, trzymam kciuki i koniecznie informuj nas jak się sprawy mają :)
k_eyti - 20-10-2012, 10:53

Kesja napisał/a:
k_eyti, fajnie gdyby maluszkowi ta karma spasowała. Trzymam kciuki
Dzięki, też mam taką nadzieję.

pasiconik napisał/a:
k_eyti, trzymam kciuki i koniecznie informuj nas jak się sprawy mają
Jasne- dam znać co u nas.

Zupełnie zapomniałam,że dzisiaj sobota jest....to dopiero w poniedziałek będzie bosch....pójdę do sklepu i spytam czy mają taką może na wagę albo w małych paczkach.

pasiconik - 20-10-2012, 10:57

k_eyti napisał/a:
pójdę do sklepu i spytam czy mają taką może na wagę albo w małych paczkach.
Ja się nieźle nałaziłam zanim znalazłam sklep, w którym sprzedają na wagę te dobre karmy :beated:
k_eyti, to może ugotuj coś psiakowi do poniedziałku?

k_eyti - 20-10-2012, 11:03

Weterynarz kazał mu za bardzo nie mieszać...żeby ewentualnie było wiadomo jak tam reaguje na tę karmę suchą, bo w razie biegunki nie bedzie do końca wiadomo po czym....bo on nie jada gotowanego. Jadł krczaka z ryżem jak był malutki...po biegunce którą miał gdy go znaleźliśmy (prawie zdechł biedulek) ...kroplówki i antybiotyki go uratowały.I wtedy jadł piersi z kurczaka z ryżem....ale później już tylko suchy.
A co ugotować mu ewentualnie zamiast kurczaka?
Brita mam jeszcze pół wora...i tak muszę mu go narazie dawać powoli mieszając...bo on z tymi biegunkami to ma problemy....zje prasowaną kość czy coś i już się zaczyna...

pasiconik - 20-10-2012, 11:10

k_eyti, tu masz fajny temat o gotowaniu posiłków psiakom :)
http://forum.labradory.org/viewtopic.php?t=6915

A o mieszaniu faktycznie musisz pamiętać, tym bardziej jeśli piesek ma taki wrażliwy brzuszek.

k_eyti - 20-10-2012, 13:57

pasiconik, dzięki za linka...zaraz poczytam :-)
pasiconik - 27-10-2012, 11:23

k_eyti, I jak maluszek na nowej karmie? Mam nadzieję, że wszystko dobrze :)
k_eyti - 04-11-2012, 12:28

pasiconik, niestety na nowej karmie też źle...nawet chyba gorzej :-( Drapanie jakby się zwiękrzyło a i kupki były żadkie na początku...wczoraj to tak się drapał,że aż mnie wszystko swędziało :-( dzisiaj nawet nie ruszył jedzenia gdy dostał. Popatrzył na mnie i odszedł od miski. Przy czym jest głodny bo jak spadł mi malutki kawałek sera to się rzucił do tego strasznie! Już trzeci raz nie chce jeść boscha.Na bricie zawsze zjadał suchy. I teraz jestem w kropce.Do weta znowu bedę mogła iść dopieto po 10 listopada bo obecnie brak funduszy.Dzieciaki mi się pochorowały (angina i zapalenie spojówek i kasa poszła na leki)...Chyba mu zacznę gotować mięso z ryżem i wrzywami i bedę go obserwować...bo co mam robić...boscha nie chce, drapie się po nim strasznie...mam wrażenie nawet ,że bardziej traci sierść. :-(
neravia - 04-11-2012, 12:53

k_eyti, chyba Cię śledzę :-P u nas jak były problemu z brzuszkiem, też podawałam gotowany ryż z kurczakiem i marchewką. do pokarmu jak masz dodaj łyżkę oleju z pestek winogron albo i podaj też raz w tygodniu surowe żółtko, dobrze robi na sierść.
ps. zamiast kurczaka możesz od czasu do czasu gotować też serca, płucka, wątróbkę itp

k_eyti - 04-11-2012, 14:09

neravia, no właśnie widzę, że mnie śledzisz....hihi.
Ja chcę jakby go odciąć od tego co powduje drapanie...czyli sucha karma...bo nie wiem co w niej...oczywiście to przypuszczenia bo to może być coś inne niż jedzenie np jakieś pasożyty...ale jednak po boschu widzę,że jest gorzej. Kiedyś jadł brita puppies i było wszystko okey, a tam był drób...Będę mu gotowała przez kilka dni...i obserwowała czy mniej się drapie czy więcej itd...a zaraz po wypłacie do weta znowu biegnę....ehh...
Olej z pestek winogrona dzisiaj kupię w jakimś sklepie bo nie mam....a we wtorek znajdę może inne mięsko jeszcze...obecnie znalazłam udka w zamrazalniku to dzisiaj ma mieso z udek, ryż i marchewkę.

pasiconik - 05-11-2012, 12:13

k_eyti, strasznie szkoda, że tak to się jednak obrociło :(
Inne dziewczyny tutaj mają psiaki na Boschu i są zadowolone, więc może warto by było pomyśleć o testach alergicznych? Miałabyś wtedy wszystko jak na tacy, nie musialabyś błądzić między tymi karmami jak we mgle :shy: Ale one jednak trochę kosztują :(
Pisałam już wcześniej ale powtórzę, u mojej Figi drapanie ustało po Bricie z jagnieciną, zupełnie bez kurczaka. Może jednak warto jeszcze raz zaryzykować?

k_eyti - 06-11-2012, 14:59

pasiconik, sama nie wiem co mam zrobić... tak czy siak idziemy po wypłacie do weta...zobaczymy co doradzi...
Bosch niestety na pewno nie wchodzi w grę bo drapanie się bardzo powiększyło...a poza tym Forest nie chciał go jeść...kupka bez karotki i innych rzeczy bardzo żadka :-(
teraz mam w domu trochę brita premium, kilka kg boscha...i boję się mu to dawać...zjada mięso z ryżem i makaronem na zmianę...nadal się drapie i gryzie.Objawy alergii tak czy siak pewnie nie znikłyby szybko.Może też się gryźć bo podrażnił sobie skórę w pachwinach i ma zaczerwienioną....przy boschu tak szalał strasznie że szok.Teraz jakby ciuut mniej...a zjada drób.Jak był malutki po biegunce też jadł piersi z kurczaka i nic mu nie było po nich.Tak więc może być uczulony na coś innego niż drób...nawet coraz bardziej jestem przekonana,że to nie kurczak go uczula.
Na testy w tym miesiącu nie uzbieram...pewnie dostanie jakieś zastrzyki i może coś przeciwświądowego żeby zaleczyć skórę na pachwinach...W tym samym czasie chyba zdecyduję się na brita care junior tego bez kukurydzy i pszenicy z jagnięciną i ryżem....droższy jest od boscha i mniej go w opakowaniu bo 12 kg :-( ale jeśli to by się okazało rozwiązaniem to nie mam wyjścia....
Teraz po gotowanym dużo sika i robi spore kupy....ale mniej chyba jednak się drapie.

pasiconik - 06-11-2012, 23:43

k_eyti napisał/a:
chyba zdecyduję się na brita care junior tego bez kukurydzy i pszenicy z jagnięciną i ryżem....droższy jest od boscha i mniej go w opakowaniu bo 12 kg ale jeśli to by się okazało rozwiązaniem to nie mam wyjścia....
My byliśmy właśnie w takiej sytuacji i to wyjście wybraliśmy.

A póki Ci się trochę kaski nie nazbiera to kup w sklepie zoologicznym wapno dla psów, powinno załagodzić objawy alergii z tym właśnie drapanie - nasz wet tak nam wtedy doradził.

graszka - 10-11-2012, 20:17

mój donald jest od początku na bosch i jesteśmy zadowoleni z tej karmy kupy są normalne a śierść błyszcząca,wczoraj przyszedł 15kg worek karmy bosch junior maxi. :)
Agata84 - 14-12-2012, 14:32

Mam pytanie...ponieważ wacham się nad wyborem karmy dla swojej suni.Chce jej zmienić karme którą karmił hodowca(Happy Dog)mocno zastanawiam się nam Bosch Junior Lamb&Rice.Czy jest to dobry wybór,zależy mi na zdrowiu psiaka ale także na pięknej sierści,a czytam na tym forum że sierść po tej karmie o wiele lepsza.Mam nadzieje że moja sunia bez problemu stopniowo przestawi się na tą karme i będzie to dobry wybór

[ Dodano: 15-12-2012, 15:04 ]
Czy może ktoś mi doradzić która jest lepsza Bosch Junior Lamb&Rice czy Bosch Junior Maxi i czym różnią się te karmy?? :(

Karoola - 15-12-2012, 17:55

Agata84, nie ma "karmy na sierść" - każdy pies reaguje inaczej na różne karmy.
l&r:mięso drobiowe (min. 20 %), ryż (min. 18 %), jęczmień, kukurydza, sproszkowane mięso drobiowe, sproszkowana jagnięcina (min. 5 %), tłuszcz zwierzęcy, sproszkowana ryba, hydrolizat mięsa, skwarki (suszone), pulpa buraczana (bez cukru), sproszkowana ryba, siemię lniane, drożdże (suszone), olej rybny, chlorek sodu, chlorek potasu, sproszkowane małże (min. 0,1 %), sproszkowana cykoria, witamina A (15.000 j.m./kg), witamina D3 (1.200 j.m./kg), witamina E (150 mg/kg), witamina B1 (12 mg/kg), witamina B2 (12 mg/kg), witamina B6 (7 mg/kg), witamina B12 (100 mcg/kg), biotyna (500 mcg/kg), kwas pantotenowy (30 mg/kg), niacyna (50 mg/kg), kwas foliowy (3 mg/kg), witamina K (1 mg/kg), witamina C (70 mg/kg), chlorek choliny (2.000 mg/kg), żelazo (135 mg/kg), cynk (165 mg/kg), miedź (10 mg/kg), kobalt (0,15 mg/kg), mangan (12 mg/kg), jod (3 mg/kg), selen (0,2 mg/kg)
maxi: Mięso drobiowe(min 20%), ryż, jęczmień, sporszkowane mięso drobiowe, kukurydza,sproszkowane mięso, tłuszcze zwierzęce,krajanka buraczana, ekstrakt z mięsa, sproszkowane ryby,suszone jaja,siemie lniane,suszone drożdże piwne, oleje rybne, chlorek sodu, chlorek potasu, sproszkowane muszle, sporszkowana cykoria.

Niewiele się różnią. Maxi ma większe krokiety, może nie będzie połykać karmy.

Kesja - 15-12-2012, 20:39

Agata84, moja Ajra od małego była na karmie Bosch junior maxi, rzeczywiście sierść po niej miała piękną, ale tak jak mówi Karoola - każdy pies reaguje inaczej... Nie ma też pewności, że twojej suni karma będzie pasować... Ale spróbować zawsze warto :) Pamiętaj tylko o tym, żeby nową karmę wprowadzać stopniowo, mieszając ją ze starą karmą :) Ja mogę Boscha z największym przekonaniem polecić. Ajra jest na nim od małego i teraz zmieniam jej tylko adultowe smaki ;-)
Agata84 napisał/a:
Czy może ktoś mi doradzić która jest lepsza Bosch Junior Lamb&Rice czy Bosch Junior Maxi i czym różnią się te karmy??

Ja bym brała Bosch junior maxi, ona ma większe krokiety niż Lamb&Rice :)

Agata84 - 16-12-2012, 13:07

Karoola nie szukam jak cytujesz ''karmy na sierść'' bo coś takiego nie istnieje,ale wyczytałam że przewaga osób które podaje swym psom tą karmę widzi poprawę w wyglądzie sierści,więc stąd było moje zapytanie :)

Macie racje że każdy pies inaczej reaguje ale jak nie spróbuje to się nie dowiem,i tak jestem pewna że będzie lepsza niż ta od hodowcy(Happy Dog)
Kesja dziś zamówiła Junior Maxi :) Zobaczymy co będzie,oczywiście pujdę za twoją radą i stopniowo wprowadzę nową karmę mieszając ze starą

Znam dziwny przypadek...moi znajomi mają pięknego 2 letniego Labradora,od samego początku były problemy z karmą...żadna nie podchodziła aż w końcu okazało się że pies najlepiej przyswaja zwykłą karmę z sieciówki :confused:

Di - 16-12-2012, 14:39

Agata84 napisał/a:

Znam dziwny przypadek...moi znajomi mają pięknego 2 letniego Labradora,od samego początku były problemy z karmą...żadna nie podchodziła aż w końcu okazało się że pies najlepiej przyswaja zwykłą karmę z sieciówki :confused:

zdarzają się i takie paradoksy ;)

Co do karmy Junior Maxi - moja jadła, była zadowolona, wszystko pięknie, ładnie i bezproblemowo. Jedynie co - szybko jej zbrzydła.

Karoola - 16-12-2012, 16:35

Agata84, okej, rozumiem, chodziło mi raczej o to, że poprawa w stanie sierści nie wynikała z tego, że to był !BOSH! tylko karma lepsza niż jadł wcześniej. Dałabyś jakąkolwiek inną karmę o podobnym składzie i efekt byłby taki sam.
A bosh to dobra karma, mam nadzieję, że od razu przypasuje młodej i nie będziecie musieli błądzić jak niektórzy :)
Zdrówka dla Hexy ;* <tak się odmienia? :-P >

Kesja - 16-12-2012, 21:20

Agata84, to trzymam kciuki aby twojej psince karma pasowała :)
Agata84 - 17-12-2012, 08:33

Dzięki wam dziewczyny za pomoc. Czekamy na karme.Wczoraj sunia dostała zapalenie pęcherza :cring: więc mamy teraz większy problem
Maleńka - 04-01-2013, 21:50

http://www.zooexpress.pl/go/_info/?id=983

Co myslicie o tym skladzie? Chce sprawdzic jak Luki na rybe zareaguje przy uczuleniu.

Gosbi - 04-01-2013, 22:38

Maleńka napisał/a:
http://www.zooexpress.pl/go/_info/?id=983

Co myslicie o tym skladzie? Chce sprawdzic jak Luki na rybe zareaguje przy uczuleniu.

A na co Luki ma uczulenie ?

skład Bosch Adult Fish&Potato 15kg

Sproszkowane mięso drobiowe, jęczmień, kukurydza, rozdrobniona pszenica, tłuszcze zwierzęce, sproszkowane ryby (min. 5%), ziemniaki (suszone min. 5%),

Co to w ogóle jest " Sproszkowane mięso drobiowe " ?
Moim zdaniem skład tej karmy pozostawia wiele do życzenia.
Nie podali nawet ile tego "mięsa" jest.

Maleńka - 04-01-2013, 22:40

Obecnie jestesmy na boshu ale z jagniecina i pisali mi gdzies na forum ze to nic ze jest sproszkowane mieso (wtedy jeszcze bylismy a brit Care). Nie wiem na co Luki jest uczuloy o nie mial żadnych testów.
AnIeLa - 04-01-2013, 22:52

Maleńka napisał/a:
Chce sprawdzic jak Luki na rybe zareaguje przy uczuleniu.

Przy tej karmie nie sprawdzisz.

Ryby jest tam tyle co mięsa w pedigree czyli koło 5 % na I miejscu jest drób wiec jeśli uczulony jest na kurę to uczulenie dalej będzie.
Zobacz karmę z rybą mera dog na przykład albo enove tam jest ponad 10 % ryby i nie ma mięsa drobiowego.

Bo jaki sens kupować karmę z rybą skoro jest w niej najwięcej kurczaka? Ta karma ma tylko interesującą nazwę jakby byłą bez ryżu i z rybą a w składzie zboża i kurczak :beated:

Maleńka - 04-01-2013, 22:53

AnIeLa, dlatego pytam bo totalnie nie znam sie na karmach :(

http://www.krakvet.pl/mer...kg-p-12481.html Czyli to?

AnIeLa - 04-01-2013, 23:01

Maleńka, tak ta w niej jest 15 % wysuszonego łososia.Widziałam że w bricie rybnym też łosoś jest na 1 miejscu ale niestety nie podali % zawartości.
Maleńka - 04-01-2013, 23:02

AnIeLa, ehh szkoda ze znowu musze karme zmieniac :( na boschu bylo ok a na tym Mera Dog nie wiem jak zareaguje na kupy,siersc itp. A ten Brit to zwykly czy Brit Care?
AnIeLa - 04-01-2013, 23:04

Brit care, zwykłego z rybą nie widziałam.
Maleńka - 04-01-2013, 23:07

To zamówie Brit Care bo przed Boschem byla ta. Z nowymi wole nie kombinowac.
pasiconik - 05-01-2013, 12:08

Maleńka, a dlaczego rezygnujecie z obecnego Boscha?
Maleńka - 05-01-2013, 12:10

pasiconik, bo Luki nadal sie drapie i wetka zaproponowala zmiane karmy aby sprawdzic czy nadal bedzie sie drapal. Miala byc weterynaryjna ale wezme narazie rybna skoro uczula jak najmniej.
pasiconik - 05-01-2013, 12:18

Maleńka, kurcze... Gdzieś tu wcześniej też pisałam, że Figa po Boschu zaczęła się drapać. Dokończyłyśmy worek i zmieniłam na Brita z jagnięciną, i drapanie przeszło całkowicie. Ale właśnie uczulenie na kurę nie było przez nikogo potwierdzone, dlatego chcę jej teraz spróbować spowrotem wprowadzić jej kurczaka, zobaczymy wtedy, czy to faktycznie na niego jest czuła, czy to te karmy Boscha są takie "drapogenne" :-P
Maleńka - 05-01-2013, 12:19

pasiconik, u mnie i po Bricie, po Acanie i po Boschu sie drapal, dlatego teraz wezme rybe
AnIeLa - 05-01-2013, 12:33

pasiconik napisał/a:
Dokończyłyśmy worek i zmieniłam na Brita z jagnięciną, i drapanie przeszło całkowicie.
pasiconik napisał/a:
chcę jej teraz spróbować spowrotem wprowadzić jej kurczaka, zobaczymy wtedy, czy to faktycznie na niego jest czuła,

pasiconik, a karma obecna jej nie służy, że chcesz zmieniać?

pasiconik - 05-01-2013, 12:49

AnIeLa napisał/a:
a karma obecna jej nie służy, że chcesz zmieniać?
Służy, nie drapie się. Ale kiedy odchodziłam od kurczaka to wiele osób mówiło mi tu - nawet w tym wątku - że drapanie wcale nie musi wynikać z uczulenia na kurę, więc dla świętego spokoju sprawdzę, jak zareaguje, kiedy zje coś z kurą. Chodzi o samą świadomość. Staję na głowie, żeby w żadnym smaczku nie było kury, i będę to robić nadal, jeśli się nie okaże, że to niepotrzebne. Taka metoda prób i błędów, coś w tym złego?
AnIeLa - 05-01-2013, 12:58

pasiconik, to jak chcesz sprawdzić czy pies uczulony to może daj jej kawałek kurczaka surowego? Albo dorzuć do karmy obecnej trochę takiej z kurczakiem?

Szkoda psiaka jakby uczulenie znowu wystąpiło i zaczęła się drapać od nowa a karmy miałabyś jeszcze na miesiąc :(

pasiconik - 05-01-2013, 13:03

AnIeLa, nie nie nie, ja jej nie kupię wora całego z kurczakiem. Chcę w zoologu kupić 3kg czegoś z kurczakiem, i zobaczymy. Teraz ciągle jest na jagnięcince, więc jeśli coś będzie nie tak, to przy niej zostaniemy :) Nie chcę dawać kurczaka surowego, bo nigdy nie dostawała surowego mięsa, i reakcja może być różna chyba :(
Elizkaa - 08-01-2013, 18:52

My przeszliśmy z Eukanuby na Boscha, żeby zmniejszyć ilość biała. Mamy z rybką i ziemniakami i jestem z niej zadowolona. Sierść błyszczy, jest miękka, reszta też w porządku. Jedyne co mi przeszkadza trochę to mała wielkość chrupek i jak je za szybko to się potrafi zadławić, żarłok jeden :<
AnIeLa - 08-01-2013, 19:09

Elizkaa napisał/a:
Mamy z rybką i ziemniakami

ale wiesz,że tak naprawdę to jest drób ze zbożem? I z rybą i ziemniakami ma wspólnego w sumie nazwę ?

Agata84 - 11-01-2013, 12:28

Witam wszystkich.U nas pierwszy tydzień z bosch maxi junior.Jak na razie widzę że kupki już nie takie rzadkie i śmierdzące jak wcześniej ;D no i bąków coś nie ma ;)
Powiedzcie jak długo mam mieszać starą karmę z nową,bo jak na razie mieszam pół na pół.

mandarynka - 16-01-2013, 16:40

My jesteśmy bardzo zadowoleni z karmy Bosch Junior Maxi, wcześniej próbowaliśmy karmę Purina Pro Plan i psiorek straszliwie "bączył" i kupki były rzadkawe, od zmiany ten problem zniknął.

@Agata ja za radą weta zmieniając karmę mieszałam pół na pół przez 3 dni, potem zaczęłam podawać już tylko nową karmę.

Agata84 - 18-01-2013, 16:29

Dziękuje za odpowiedz,już zaczęłam podawać nową karmę bez mieszania z starą. Jak na razie wszystko jest w porządku...i myślę że tak zostanie.Jesteśmy zadowoleni z Bosch Junior Maxi i psiak myślę że także ;D
Di - 19-01-2013, 13:00

Agata84 napisał/a:
już zaczęłam podawać nową karmę bez mieszania z starą.

Ja wiem, że tak się powinno robić, ale dwa razy w życiu mi się zdarzyła sytuacja, że nowa karma przyszła na styk i nie bardzo miałam z czym mieszać. Obyło się bez sensacji. Pierwsza zmiana dotyczyła zmiany Boscha na Farminę - przeskoczyłam przez przygotowania. Druga: Brita na Ariona. Też bez przygotowania. Ale wróciłam do Brita, choć bardzo ciepło wspominam Boscha. Zmieniłam jej Boscha, bo się jej znudziła. Były ładne kupy, sierść lśniąca i się nie sypała, i nie było żadnych problemów z oczkami. I bąków też nie było :P

KandB - 22-01-2013, 13:06

Właśnie miałam zamawiać na próbę 3 kilogramy bosha z jagnięciną i ryżem. I nagle zorientowałam się, że ta dla szczeniąt jest przeznaczona dla wszystkich ras a nie konkretnie dla dużych i olbrzymich i teraz sama nie wiem :| proszę szybko o odpowiedź czy ktoś podawał ją psiakom jak były jeszcze małe?
eeeweelinka - 26-01-2013, 20:04

Moja sunia od miesiąca je suchą karmę boscha ryż i jagnięcina, jestem zadowolona, cena przystępna, kupka w porządku:P no i zajada aż się uszy trzęsą :D
Di - 26-01-2013, 22:27

KandB, to znaczy konkretnie jakiego tego Boscha masz? Ja dawałam swojej Bosch Junior Maxi.
EwaS79 - 10-02-2013, 07:44

Milanowi właśnie zamówiłam Boscha adult 15kg, jadł już kiedyś kilka worków tej karmy i byłam bardzo zadowolona, kupki ok, bąków brak, sierść/uszy/itp,itd w najlepszym porządeczku.
Ketini - 26-03-2013, 10:13

My na Boschu lecimy od Juniora :) W międzyczasie zmieniliśmy karmę na bosch adult maxi, swego czasu był też bosch z jagnięciną. W pewnym momencie chciałam zmieć mu karmę, ale tak stwierdziłam, że to nie ma najmniejszego sensu: pies karmę bardzo dobrze toleruje, nie ma rewolucji żołądkowych (nie wliczam tu wpadek zeżarcia czegoś po drodze między stałymi posiłkami), zjada ją ze smakiem, cieszy się za każdym razem jak kurier z paczką zapuka do drzwi... A jak przypomnę sobie kombinowanie na początku, co mu przypadnie do gustu i nam przy okazji, to wolę już tego nie powtarzać.
Osobiście karmę mogę polecić z czystym sumieniem. Pies jest zdrowy, sierść wygląda rewelacyjnie (pisałam o zmianie na początku wątku), no i przede wszystkim wcina chętnie.

Sarna - 02-06-2013, 16:03

Witam!
Zaraz po sprowadzeniu naszego maleństwa do domu zaczeliśmy je stopniowo przestawiać z Royal Canin na Bosch Puppy(miała wtedy 7 tygodni).Od dzisiaj zaczynamy mieszać Bosch Puppy z Junior Maxi.Jak do tej pory jesteśmy bardzo zadowoleni.Kupki dużo mniejsze i mniej śmierdzące niż po Royalu(tą karmę podawał hodowca).

arek58 - 10-06-2013, 18:53

a miał ktoś przyjemność próbowania tj. któryś z labków :) tej linii Bosch Adult Menue
Yedienia - 19-07-2013, 14:07

Fado jadł Boscha dla szczeniaków jak był szczeniakiem : )
I też puszczał niemiłosiernie wielkie bąki ;/
Później zmieniliśmy na Joserę. A co to Boscha to miał coś z jagnięciną czy jakoś tak.
Nie wiem, nie pamiętam tego dokładnie bo to było prawie rok temu ^ ^

Teraz je Brita i chce przejść albo na Boscha lub Ariona.

Fromena - 19-07-2013, 15:21

Moja Sara jest właśnie na Boschu z ryżem i jagnięciną. Wcześniej miała z kurczakiem i zarówno jak i druga nadmiernie jej nie smakują bo strasznie wybrzydza. Jeśli chodzi o aspekt wypróżniania itd. to nie zauważyłam żadnych nieprawidłowości. Ładnie się błyszczy także chyba jest wszystko w porządku :)
Silver69 - 20-07-2013, 10:16

Yedienia, czemu chcesz zrezygnować z brita?
Axelka - 21-07-2013, 13:58

Z Boscha polecam linię BIOBOSCH - ekologiczna karma dla szczeniaków i psów dorosłych. Co najważniejsze - w tej karmie kurczak nie uczula, tak jak ma to miejsce w innych karmach.
katerina - 11-09-2013, 11:17

Hej, dawno mnie tu nie było, właśnie zajrzałam bo jestem bardzo ciekawa karmy Bosh Bio, dokładnie tej http://www.krakvet.pl/bos...kg-p-11279.html
Do tej pory nasza pani Amelia była na Acanie, niby skład pod względem zawartości lepszy, kupki ok, ale niestety Ami gubi sierść poza tym po sterylce ma skłonność do tycia i przybrała na tej karmie 5 kilo, a że jest raczej niską i drobną dziewczynką wygląda trochę jak klocek na krótkich łapkach. Czy ktoś może miał do czynienia z karmami Bio Bosha?

PaniBrutusa - 12-09-2013, 17:26

Właśnie zastanawiam się nad zmianą brit care na bosha ale nie za bardzo wiem czy nie zrobię Brutowi gorzej. Skład brit care z ziemniakami i rybką bardzo mi się podoba, ale widzę że psiakowi zaczyna się przejadać- próbowałam inne smaki ale to jeszcze nie to. myślę, żeby zamówić 1kg takiej karmy, ale jest tylko dla małych ras w tak małych opakowaniach w zooexpresie. i nie wiem właśnie czy zamówić czy nie...
Milena - 12-09-2013, 17:39

PaniBrutusa, to kup w zoologu na wagę :)
Kesja - 23-11-2013, 14:24

Na ile wam starcza worek 15kg Boscha? :-P
Niteczka95 - 18-01-2014, 00:18

Witajcie, mam problem z wyborem karmy.
Moja Jenny ma 6 miesięcy, obecnie je Purinę Dog Chow, ale nie jestem zadowolony, sunia ma luźne kupki, czasami wymiotuje i ma matową sierść. A myślałem, że jest to już najlepsza karma jaką może dostawać. Znów popełniłem błąd :(
Chciałbym jej zmienić karmę na lepszą i myślałem nad Boschem Junior Maxi.
Mój wuja karmi nim swojego Owczarka Niemieckiego i mówi, że jest zadowolony, jadł ją w hodowli, wuja potem zmienił na Acanę i niebyło ok, a teraz znów powrócił do Boscha - kupki twarde, suche, sierść błyszcząca, ogólnie jest zadowolony i niema żadnych zastrzeżeń. Polecał mi spróbować właśnie z Boschem.
Ja myślałem jeszcze o Brit Premium Junior Large L (wiem, że dla karmy Brit jest osobny dział, ale jak miał napisać jeden post w dwóch działach?).
Jaką polecacie mi wybrać i wypróbować karmę dla mojej suni, bo tyle się nasłuchałem i naczytałem opinii, że znów mam mętlik w głowie :( :confused:

Kesja - 18-01-2014, 08:31

Niteczka95, ja boscha mogę z całą pewnością polecić - Ajra od małego była na tej karmie. Najpierw kupowaliśmy bosch junior maxi, teraz kupujemy różne "smaki" karmy i ja jestem baardzo zadowolona - qpy male, nie śmierdzą, brak biegunek/rozwolnień :-P sierść błyszcząca, cena niska, no i pies szaleje za ta karmą :-P
Niteczka95 - 18-01-2014, 09:13

No właśnie tak się zastanawiam nad Boschem Junior Maxi i Britem Premium Junior Large L, który ma więcej mięsa w składzie od Boscha i do tego jest tańszy, (ale nie o to chodzi), a czytając opinie na różnych forach to Brit też jest dobry i nawet pojawiają się wypowiedzi, że lepszy od Boscha, nawet tu na tym forum dużo osób pisze np. "dlaczego zrezygnowałaś z Brita", "Ja polecam Brita, byliśmy wcześniej na Boschu i Brit jest najlepszy".
Tak jak pisałem obecnie daje Purinę Dog Chow i kończy mi się opakowanie i nie chciałbym popełnić tego samego błędu przy zmianie karmy.
Chciałbym np. wypróbować Boscha, z polecania wuja, a późnej Brita lub w odwrotnej kolejności. :<
Ale nie chciałbym Jenny robić takiego mixu, jeśli np. Bosch czy Brit jej przypadnie, a chciałbym jeszcze przetestować. :confused:
Musiałbym się ostatecznie zastanowić dziś do godz. 13. bo musiałbym zadzwonić do sklepu, którą mają sprowadzić i czy by na poniedziałek dali radę, bo nieszczęsna Purina DC się kończy :D

Milena - 18-01-2014, 11:57

Niteczka95, tak na prawdę to sam musisz wypróbować, bo to, że na jednego psiaka dobrze działa Brit to wcale nie znaczy, że drugi zareaguje tak samo :)
Musisz szukać, próbować i z czasem znajdziesz idealną karmę :)

Ja próbowałam i Brita, Bosha i masę innych karm, obecnie kupuję już od dłuższego czasu Purinę Pro Plan i nie zamierzam zmieniać :)

Kesja - 18-01-2014, 12:48

Niteczka95, no wiadomo że opinie będą różne, bo każdy pies jest inny i każdemu co innego będzie pasować. Musisz też pamiętać o tym, że karmę powinno się zmieniać stopniowo mieszając ją ze starą. W innym przypadku nowa karma może wywołać biegunkę nie przez to że psiakowi nie pasuje tylko przez nagłą zmianę.
Niteczka95 - 18-01-2014, 17:13

Milena napisał/a:
Niteczka95, tak na prawdę to sam musisz wypróbować, bo to, że na jednego psiaka dobrze działa Brit to wcale nie znaczy, że drugi zareaguje tak samo

Wiem, że to indywidualna sprawa i nawet ostatnio dowiedziałem się jak bardzo.
Nie każdy pies zareaguje tak samo na daną karmę, ale chciałem spróbować najpierw Brit Premium Junior Large L.
Milena napisał/a:
Musisz szukać, próbować i z czasem znajdziesz idealną karmę

No tak, jak myślałem, wszystko trzeba samemu wypróbować, na własnej, a właściwie na psiej skórze :haha:
Milena napisał/a:
Ja próbowałam i Brita, Bosha i masę innych karm, obecnie kupuję już od dłuższego czasu Purinę Pro Plan i nie zamierzam zmieniać

Jednak trzeba szukać i szukać... no cóż spróbujemy... :-P
Kesja napisał/a:
Niteczka95, no wiadomo że opinie będą różne, bo każdy pies jest inny i każdemu co innego będzie pasować.

Wiadomo, że każdy psiak jest inny, a i właściciele także :)
Cytat:
Musisz też pamiętać o tym, że karmę powinno się zmieniać stopniowo mieszając ją ze starą. W innym przypadku nowa karma może wywołać biegunkę nie przez to że psiakowi nie pasuje tylko przez nagłą zmianę.

Tak wiem o tym, z Puriną Dog Chow już też tak robiłem, ale dziękuję za informację.
Pokierowałem się opiniami na tym i innych różnych forach i mojego wuja, pokusiłem się i przed południem zamówiłem Bosch Junior Maxi 15 kg, będzie do odbioru w środę, zobaczymy, będziemy testować :)
Chociaż nadal nie wiem czy dobrze zrobiłem, że nie wybrałem Brita, ale człowiek uczy się na błędach swoich i swojego psa haha :D
Podobno Brit ma lepsze promocje np. + 3 kg Gratis albo dają tam jakieś akcesoria do piesków czy gadżety, a Bosch się wycwanił, tak słyszałem. :(
No cóż, na razie za wcześnie cokolwiek powiedzieć na ten temat.
Dzięki wszystkim za opinie :)

Milena - 18-01-2014, 17:17

Niteczka95 napisał/a:
Podobno Brit ma lepsze promocje np. + 3 kg Gratis albo dają tam jakieś akcesoria do piesków czy gadżety, a Bosch się wycwanił, tak słyszałem.

w sklepie internetowym www.zooplus.pl jest dużo promocji tego typu i obejmuje ona wiele karm :)

Niteczka95 - 18-01-2014, 22:54

Milena napisał/a:
w sklepie internetowym www.zooplus.pl jest dużo promocji tego typu i obejmuje ona wiele karm

Ok, dzięki a Ty jaką podajesz swojemu psiakowi. Jeśli mogę wiedzieć? ;)

Milena - 19-01-2014, 12:41

Niteczka95 napisał/a:
Ok, dzięki a Ty jaką podajesz swojemu psiakowi. Jeśli mogę wiedzieć?

Purina Pro Plan Adult Sensitive, łosoś i ryż :) Mój pies to niejadek i tylko tę karmę zaakceptował bez dosmaczania :)

Niteczka95 - 19-01-2014, 17:00

Milena napisał/a:
Purina Pro Plan Adult Sensitive, łosoś i ryż Mój pies to niejadek i tylko tę karmę zaakceptował bez dosmaczania

Zobaczymy jak u nas będzie z Boschem, wciąż się zadręczam tym, że nie wiem czy podjąłem właściwą decyzję w sprawie karmy, ale cóż uczymy się na błędach, jeśli Bosch okaże się zły to po skończeniu 15 kg wora zmienimy karmę na inną i będziemy szukać innej. :)

[ Dodano: 20-01-2014, 18:25 ]
No więc tak, karma miała być do odbioru w środę, ale była dzisiaj tak jak pierwotnie chciałem, także dziś ją odebrałem, poczytałem skład i wszystkie informacje na worku, niedługo pierwszy posiłek, oczywiście mieszany ze starą karmą, czyli Puriną Dog Chow.
Będziemy testować i wkrótce podzielimy się opinią, choć nie wiem, za bardzo nie jestem przekonany :(

EwaS79 - 11-02-2014, 17:56

Milanowi w tym tygodniu będę Bosha kupować, tylko nie wiem jeszcze jakiego albo dla wrażliwych, adult lub senior, Mialn za 2 miesiące kończy 9 lat, a pod względem zdrowotnym i po badaniach u wata jest oceniany na 6-7latka, więc chyba nie będę go postarzać i wezmę zwykłą. Zwłaszcza że je też i gotowane i różne inne rzeczy jak jajko, podroby, odrobinka barfa też jest, pies jest w pełni sił, więc zostaniemy raczej przy zwykłej dla dorosłych. ;*
Kesja - 16-02-2014, 18:00

Niteczka95, i jak na boschu?? sprawdza się? :)
Niteczka95 - 16-02-2014, 20:21

Kesja, Bosch jest rewelacyjny, mamy za sobą niecały miesiąc stosowania, a kupki twarde i zbite, łatwiej się sprząta, sierść robi się błyszcząca. Polecam :)
Kesja - 16-02-2014, 20:42

Niteczka95, no widzisz, a tak się obawiałeś :) super że się sprawdził! :)
Niteczka95 - 16-02-2014, 21:42

Kesja, no tak, bardzo mi ulżyło, dzięki za pomoc, na razie karmy nie zamierzam zmieniać jest i-d-e-a-l-n-a!, no chyba że będzie trzeba, ale na razie się tym nie martwię, bo nie czym :D
kamil8406 - 16-02-2014, 22:35

Niteczka95, u mnie z BOSCHEM odwrotnie łupież, Inka się drapie, sierć matowa kupki twarde ale nigdy u nas z tym nie bylo problemu. Wracamy do BRITA . Jednak każdy psiul jest inny :( .
Niteczka95 - 17-02-2014, 11:20

kamil8406, no właśnie, po poszukiwaniach odpowiedniej karmy i prawie nabawieniu się nerwicy, tak się tym przejąłem :bad: , przekonałem się, że każdy pies jest inny. Innemu pasuje nawet najtańsza "marketówa", a drugiemu nie pasuje nawet najbardziej wymyślna karma, tak to już jest i nie tylko z labradorami :-P :D
beast94 - 16-04-2014, 11:07

Zdecydowanie polecam! Przygoda z Boschem zaczęła się u nas od kupna w ciemno 15 kilowego wora Adult Lamb & Race. Jadła aż jej się uszy trzęsły! Z początku miałam obawy, że dostała od tej karmy łupież, ale jak się później okazało były to skutki poprzedniej karmy jaką podawałam dla swojego labka, a nie tej gdyż po łupieżu na dzień dzisiejszy ani śladu. Ostatnio dla urozmaicenia zakupiłam wór Bosch Adult Menue i również się nią zajada. Pies jest pełen energii i wigoru, z opróżnianiem również nie ma problemu :) Cena tej karmy waha się już od niespełna 100 zł za 15 kilo karmy więc myślę, że to nie jest drogo (najlepiej obserwować na allegro).
Niteczka95 - 16-04-2014, 11:38

beast94, Zgadzam się z Tobą całkowicie, ja analizowałem składy wielu karm bo na początku po "hodowlanej" karmie podawałem jej Purinę Dog Chow, nie wspominając już o Pedigree, mój błąd. :cring:
Nie kupowałem w ciemno, ale też z obawą i okazał się strzałem w dziesiątkę.
Kupki twarde, nie śmierdzą, sierść staje się bardziej błyszcząca. Polecam każdemu kto się waha, chociaż po tych przeżyciach przekonałem się, że wybór karmy jest bardzo indywidualny, ściśle uzależniony od psa.
Nie jednemu pasuje najtańsza karma z marketu, a drugiemu nie przypasuje z najwyżej półki :<

Kesja - 16-04-2014, 11:57

Ja też z boscha jestem bardzo zadowolona jak już tu nie raz pisałam :)
Ostatnio po sterylizacji zamówiłam worek lighta, ale chyba zostaniemy przy normalnych wersjach jednak, bo na tej light są strasznie często kupy, nawet 4 razy dziennie. Wcześniej były 2 razy dziennie. Zamówiony worek o smaku drób i orkisz już do nas idzie.
Myślę ostatnio intensywnie czy by nie przejść na Planet Pet Society... ale na razie jeszcze bosch że względów trochę finansowych ;-)
Cytat:
(najlepiej obserwować na allegro).

Ja zawsze zamawiam w zooplus.pl, darmowa dostawa i zawsze jakieś fajne gratisy :)

kamil8406 - 16-04-2014, 14:24

U nas bosch spowodował strowodował wszystkie możliwe objawy alergi. Inka drapała sie bez przerwy, upy robiła kilka razy dzienie i placki a nie zwarte, sierść matowa i straszny łupież. Teraz już jest lepiej na bricie zostaniemy po za tym jak dla mnie ma lepszy skład i cenę.
Kesja, sprawdz w porównywarce cen ile przepłacasz w zooplusie. Najtaniej oczywiście na allegro tylko trzeba patrzeć ska się kupuje.

Kesja - 16-04-2014, 16:41

kamil8406, każdy pies inaczej zareaguje. Niestety czasem trzeba trochę szukać tej odpowiedniej karmy.
A co do zooplusa... kupuję u nich już gdzieś od dwóch lat, ceny mają według mnie dobre, paczka zawsze szczelnie zapakowana, karma zgodna z opisem, zawsze mają do niej jakiś gratis. Poza tym mają dużo innych rzeczy w dobrych cenach, zazwyczaj przy zamawianiu karmy biore tez jakies przysmaki lub zabawki dla Ajry. Wolę kupić tam nawet przeplacając parę zł niż dostać paczkę rozwaloną, pomylony smak karmy itp. bo z tym się wcześniej spotkałam naallegro np. ;-)

Fromena - 11-06-2014, 00:00

Moja Sara jest świeżo po sterylizacji (miała 3 tygodnie temu) zarówno przed jak i teraz jest na karmie Boscha. Wcześniej jadła z jagnięciną i ryżem a teraz light, ale to dlatego że troszkę zaczęło się jej "odkładać" i na kilka tyg. przed sterylizacją zaczęła jeść light no i teraz też bo wet powiedział mi, że może ją jeść aby skończyć karmę. Ale niedługo kończy się 15kg wór. Chcę jej kupić karmę odpowiednią dla jej potrzeb teraz, czyli po sterylce. Czy Bosch posiada takie karmy? Ktoś karmi nimi swoje psiaki? A może zaproponujecie coś innego? Bo Sara to dość wybredny pies i w zadzie mało co jej smakuje.
kamil8406 - 11-06-2014, 00:34

Fromena, jak Sarze smakuje karma Z jagnięciną a chcesz zwykła bytową (nie light w tym wieku raczej nie powinna takiej długo jeść) to zamień bosh jagniecine z ryzem na brit care (ma dużo lepszy skład). Ewentualnie jak bedzie trzeba zmniejszaj dzienna porcję karmy.
Fromena - 11-06-2014, 22:08

kamil8406, Sarze w ogóle chyba suche karmy nie smakują. Ale jest tego ewidentna przyczyna... rodzice po prostu ją mieszali wcześniej albo dosmaczali. Wybrzydza okropnie a od babci sępi wszystko bo ta daje jej bez mojej wiedzy i zgody.
Brita miała chyba z rok temu to w ogóle jej nie smakował. Boscha zjada czasem na sucho ew. czymś jej podlewam.
Czyli nie muszę przechodzić na jakąś inną tylko po prostu w mniejszych porcjach?

kamil8406 - 12-06-2014, 06:56

Fromena napisał/a:
Czyli nie muszę przechodzić na jakąś inną tylko po prostu w mniejszych porcjach?

O ile wiem większość ludzi jak czytałem na forum po kastracji psa lub sterylizacji suni albo zmniejsza dawkę karmy lub też jak nie ma problemu z otyłością nic nie zmienia w żywieniu ale niech jeszcze inni się wypowiedza moze ktos bedzie mial inne zdanie

Almathea83 - 12-06-2014, 08:08

Fromena, nie ma potrzeby zmiany karmy na "specjalistyczną" dla wysterylizowanych zwierząt. Skoro Sara wybrzydza to jakoś jej nie wróżę nagłego przybrania na wadze ;-) grunt to obserwować psiaka i jak się zanadto zaokrągli - wtedy zmniejszać dawkę / zwiększać ruch :) tu dobre metody na niejadków: http://forum.labradory.org/viewtopic.php?t=519 :)
Kesja - 12-06-2014, 09:14

Cytat:

My po sterylce kupiliśmy jeden worek boscha lighta, ale na jednym się skończyło, bo jak już tu kiedyś pisałam strasznie często Ajra robiła po niej kupy... teraz jest na normalnym boschu, różne smaki jej kupuję i nie widzę żeby tyła. Ważne jest żeby kontrolować wagę i ewentualnie zmieniać porcje na mniejsze. :)

Axelka - 19-06-2014, 20:27

Wersja Boscha Bio jest idealną karmą przy uczuleniach - kurczak w tej karmie nie uczula.

Moje psy dostają teraz karmę Bosch hpc soft kaczka&ziemniaki. Jak na razie rozpoczęliśmy worek 12 kg - pierwsze wrażenia są dobre. Kupy wzorcowe, karma znika momentalnie, wilgotne krokiety...oby tak dalej to zostaniemy na niej.

becia-79 - 06-09-2014, 08:31

My wlasnie jestesmy na Boschu, Sissi od zawsze jadla Royala, ale zaczela sie okropnie drapac i miala stale nawracajace zapalenia uszu, Na poczatku zmienilismy na weterynaryjna Exclusion jelen z ziemniakami to wogle jej nie smakowalo nie zjadla nic przez caly dzien,to dokupilam mala paczke tej samej tylko z ryba,to sie na nas ksiezniczka obrazila i spala caly dzien:( poszperalam troche w necie i kipilam kilogram Boscha na probe- na szczescie Sissi bardzo smakuje, odczekamy i zobaczymy czy nie wystapi uczulenie.
efa - 12-10-2014, 19:51

Witam! Mam prośbę, chciałabym przejść na karmę Boscha ale nie wiem, którą mogę podać mojemu psu? Mógłby ktoś mi coś podpowiedzieć? Tygrys po długich spacerach ma problemy z chodzeniem, więc chciałabym podać mu odpowiednią. Oczywiście jest pod opieką weta, dostaje witaminy, na razie długie spacerki nie wchodzą w grę.
kamil8406 - 12-10-2014, 20:47

efa, moim zdaniem powinnaś dopasować karmę pod kątem chorych stawów Tygrysa a o ile wiem wśród karm tej firmy takiej brak. Popatrz na te karmy http://www.krakvet.pl/-c-204_260.html
uskaNeluska - 16-12-2014, 22:50

becia-79 napisał/a:
na szczescie Sissi bardzo smakuje, odczekamy i zobaczymy czy nie wystapi uczulenie.
i jak?s,akuje je Bosh?je go do dziś?
stoję przed wyborem,bo do dziś młoda je Brita,ale coś od kilku miesięcy ma focha i je od niechcenia :confused:

markis80 - 04-01-2015, 19:19

Też zaczynam się zastanawiać nad przejściem na BOSCH bo mój Roki też je Brit od niechcenia. Muszę się trochę na główkować żeby zjadł tyle ile powinien. Bosch mu ewidentnie smakuję tylko czy kupić mu wersję z kurczakiem czy z jagnięciną ale ta jest dla szczeniaków medium. Ciekawi mnie też czy mu jagnięcina nie smakuje czy po prostu Brit. Na karmę mogę przeznaczyć 150-160 zł za 15 kg więcej raczej nie bo jeszcze mam 2 psy małe ale też utrzymanie ich kosztuje.

[ Dodano: 04-01-2015, 19:37 ]
Jeszcze znalazłem taką ale w PL ich nie widzałem http://www.bosch-tiernahr...ung-active.html

Kesja - 04-01-2015, 22:23

markis80, skoro Bosch mu smakuje to spróbujcie. Dopiero po czasie zobaczysz czy ta karma wam pasuje, czy wszystko jest ok. :)
Ewentualnie może Planet Pet Society?: http://allegro.pl/planet-...4961182350.html
My jesteśmy na boschu, ale ostatnio zamówiłam znów worek Planet Peta, bo też Ajruni pasuje i smakuje, więc wzięłam dla urozmaicenia :-P
A Bosch najtaniej chyba na zooplusie..

markis80 - 05-01-2015, 23:21

No i zmówiłem, zobaczę czy tą będzie jadł. Przy okazji york od żony dostanie Bosch Adult Mini Poultry & Millet. W zooplusie dają też ciastka z Bosch do zmówienia konkretnej karmy tej firmy.

[ Dodano: 25-01-2015, 22:14 ]
Co do jedzenia to tak sobie ale to jest nie jadek ale reszta ok, sierść się poprawiła, kupy zwięzłe i nie duże a co najważniejsze juz praktycznie nie truje otoczenia :)

perełka - 01-03-2015, 18:42

Nasz Morisek je Boscha i jest bardzo zadowolony :)
Alan - 03-04-2015, 15:41

Nasza Fifka jadła Bosch Junior Maxi, kupiliśmy paczkę 15kg i nie było problemów, ale też bez rewelacji. Kupy w miarę zbite, bąki czasami dość nieprzyjemne ;) Sierść wg mnie była ładna, lśniąca. Jak już kończył się worek to zacząłem mieć wrażenie, że pies trochę niechętnie podchodzi do jedzenia tej karmy, więc kupiłem Brit Premium Junior Large i Fifka dużo chętniej je tę karmę, kupy bardziej zbite, nie twarde tylko takie trochę "plastelinowate", ale łatwo się je sprząta. Śmierdzące bąki zniknęły ;D Na Bricie jest jakieś 2 tygodnie dopiero, więc jak będzie dalej zobaczymy.
Ogólnie na razie jestem zadowolony ze zmiany, a dodatkowo dawka dzienna jest mniejsza niż w Boschu, więc na dłużej wystarczy, czyli wyjdzie taniej :)

Sugarfree - 16-06-2015, 20:52

Karma Bosch HPC Soft Kaczka & ziemniaki - czy któryś forumowy labuś degustował już tą karmę? :)
Skład wygląda całkiem ciekawie:
świeża kaczka (min. 60%), skrobia ziemniaczna, białko ziemniaczane, groszek (wysuszony), hydrolizat białka (kaczka), difosforan wapnia, drożdże (wysuszone), glukozamina, siarczan chondroityny, sproszkowana cykoria

Dodatki dietetyczne:
witamina A (12.000 j.m/kg), witamina D3 (1.200 j.m/kg), witamina E (70 mg/kg), cynk [jako tlenek cynku] (70 mg/kg), cynk [jako chelat aminokwasowy cynku, hydrat] (25 mg/kg), miedź [jako siarczan miedzi (II), pięciowodny] (10 mg/kg), jod [jako jodan wapnia, bezwodny] (2 mg/kg), selen [jako selenin sodu] (0,2 mg/kg)

Karma jest bez zbóż, ma pół wilgotne krokiety. Zastanawiam się nad jej kupnem, tyle że Lila jest wybredna więc na początek, na spróbowanie, kupiłabym opakowanie 2,5 kg. Jestem ciekawa Waszych opinii i doświadczeń z tą karmą :)

jkasia - 02-11-2015, 13:23

My od dawna na boschu jesteśmy. Kasta zaraz zaczyna 6 rok i juz wiele karm przetestowalismy. Kiedys swietnie sie sprawdzał Taste of the wild ale jak sie pojawił drugi pies to trzeba było cos tanszego poszukać . Brit Care ma fajny skład ale niestety to jedyna karma ktorej moja labka nie chciała jesc. Potem znaleźlismy boscha i jest wszystko ok. Kupuje w zooplusie.
catalaya - 30-03-2016, 16:27

U nas poszukiwań super karmy ciag dalszy. Kupiłam 0,5kg karmy bosch light - dałam jak zwykle na spróbowanie garstke ... Noooooo i
szału nie było :P
Większa radocha była na Happy Dog-u .... :(

ps. czy po sterylce wasze pieski jedza "odchudzajaca " karme ? w sensie light, albo sterylised?

Olciakowa - 12-01-2017, 00:41

Jestem bardzo zadowolona z tej karmy. Najlepsza z wszystkich, których próbowałam.
kso91 - 12-01-2017, 16:35

Wziąłem 1 kg na spróbowanie. Chrupki są duże czy małe ?
sylani - 28-08-2017, 11:58

Hej,
zawsze mam problem w ogarnięciu tej tabelki podawania karmy. Przy wadze mojego Labsa i wieku, powinnam mu dawać 300g. Jest to dawka całodzienna czy jednorazowa razy dwa ?

Małgosia35 - 28-08-2017, 14:48

dawka dzienna , możesz dać jednorazowo lub podzielić na 2,3 posiłki
DorobowskaAleks - 28-09-2017, 15:55

Też zauwazyłam, że skład karmy jest dobry i zaczęłam kupować. To nie jest takie świństwo jak wszystkie marketowe, reklamowane karmy (poczytajcie składy). Bardzo dobra karma. Mój pis wcina i merda ogonem ;)
AnnaMorella - 05-02-2019, 13:15

Mój piesek niestety stroni od tego karmy chociaż jej skład jest bardzo fajny.