| |
forum.labradory.org
|
 |
Karmy suche - Karmy: ROYAL CANIN
labradorciaaa - 12-06-2008, 21:02 Temat postu: Karmy: ROYAL CANIN Mojemu pieskowi należy podować narazie Royal Canin Junior tylko, że widziałam 3 podobne takie karmy i nie wiem jaka jest róźnica - ja mam taką.
- jeest jeszcze taka
- no i taka
Bardzo proszę o radę
I oczywiście z góry dziękuję
Bora - 12-06-2008, 21:23
a patrzyłaś czym sie różnią?
Salerno - 12-06-2008, 21:46
Ta pierwsza - karma dla szczeniąt rasy Labrador Retriever od 2 do 15 miesiąca życia.
Białko 33,0%
Tłuszcz 14,0%
Włókno 7,30%
Sole mineralne 6,5%
Glukozamina + chondroityna 1000 mg/kg
Składniki główne Ryż, suszone mięso drobiowe, gluten kukurydziany, tłuszcze zwierzęce, izolat białka roślinnego, jęczmień, białka drobiowe, wątróka drobiowa
Składniki dodatkowe Sole mineralne, oleje roślinne, fruktooligosacharydy, pierwiastki śladowe, łuski i nasiona psyllium, L-lizyna, tauryna, DL-metionina, L-karnityna, luteina.
Jak znajde pozostałe dwie to napisze. Ale z tego co rozumiem to ma być to karma dla szczeniaka, tak?
[ Dodano: Czw 12 Cze, 2008 ]
Ta trzecia jak dobrze widze to jakaś weterynaryjna, lecznicza. Czyli jak psiak ma jakieś problemy zdrowotne.
[ Dodano: Czw 12 Cze, 2008 ]
Tej drugiej nie moge znaleźć nawet u producenta.
Btw. *ROYAL CANIN.
supergirl - 13-06-2008, 16:36
pierwsza i druga to ta sama karma, tylko inne opakowanie
ta trzecia to karma weterynaryjna, droższa, mój wet powiedział, że różni się tylko tym, że ma więcej witamin od zwykłej
labradorciaaa - 13-06-2008, 20:57
Dziękuję
gosiunia4443 - 23-12-2008, 18:57
A słyszeliście o tej karmie??? ROYAL CANIN SPECIAL CLUB tutaj wklejam link : www.telekarma.pl/p740/roy....a.gr.15.kg.htm
Kasia i Michał - 12-01-2009, 22:26
Różnica między dwoma pierwszymi a tą trzecią polega na tym że Royal Vet ma podwójną dawkę glukozaminy i chondroityny, a więc w większym stopniu chroni stawy naszych maluchów przed ich pełnymi brzuszkami i szaleńczą zabawą niż inne "chrupki". Dlatego przy takiej karmie właściwie zbędne jest dodatkowe wzmacnianie stawów innymi preparatami (o ile u pieska nie występują tzw. nieprawidłowości). Tyle wiem.
siulentas - 15-04-2011, 15:00
moj Walley ma te 3 opcje polecana przez weterynarzy dla juniora szczeniaka rasy duzej powyze 25kg. Karma pachnie nieco lepiej niz zwykly royal z petshopu ma tez nieco mniejsze ''chrupki'' bardzo smakuje mojemu juz praktycznie 10 tygodniowemu labkowi. ma tez ona dzialanie utrzymujace a nawet poprawiajace kolor siersci by nie plowiala. moj biszkopt jest z tych ciemnych biszkoptowych w miodowy wpadajacyi zaleze mi by utrzymac ten sliczny kolorek jednak mam podejrzenie ze sucha skure ma wlasnie od royala na pysku kolo nosa i ciut na kgrzbiecie kolo ogona noi kupki dosc intensywnie ''pachna'' a i te smrodkajace baki zastanawiam sie nad zmiana pogadam o tym jeszcze z wetem.
GIZELKA - 15-04-2011, 19:11
Mój je Royal Canin tą pierwszą, jak narazie (wiecie najpierw jadł ten royal, później ARION, i teraz znowu ten royal).
I narazie nie wybrzydza, co za szczęście!
Chelsea - 15-04-2011, 19:21
Moja również je RC dla labradorów, ale niestety w ciągu dnia jej nie chce tylko na wieczór ją zjada
siulentas - 17-04-2011, 22:23
moj malec naszczescie nie wybredz zjada ze smakiem rano w poludnie i wieczorem na nagrody tez pol garstki odkladam i tez chetnie wcina
[ Dodano: 21-06-2011, 21:09 ]
zauwazyla ze mi labus pierdzi po rc i to strasznie :\ od poczatku tak mial ale myslala ze moze od zmiany tak go gazuje jednak tak mu zostalo
[ Dodano: 30-06-2011, 15:49 ]
niestety Walluskowi nie przechodzi baczkowanie po royal canin a uzywamy tego http://ekarmy.com.pl/prod...roducts_id=2564
vet poleca a i owszem ma na tym niezly zarobek ale moj maly ma po tym okropne gazy i baczkuje niemilosiernie. kupka ladna i jak trzeba ale te baki sa straszne. Ostatnio moj lab sie pochorowal i karma zostala zmieniona na kilka dni na rc sensitive z kaczka i nie puszczal wogole wiatrow jednak skonczyla sie to bylo male opakowanie podawane specjalnie na jego chory zoladek i jelitka. po chorobie wrocilismy do tej normalnej z linka powyzej jak zalecil vet i znow to samo
moze ktos z uk wypowie sie na temat karm ktore tu sa czy sa na podobnym poziomie co ten rc, a moze inny smak tej karmy choc szczerze mowiac nie wiem czy jest... hmmm
dostalismy voucher na mala pake tej karmy z kaczka dodany do tamtej paczki i napewno mu ja dam zeby choc kilka dni mi nie bakowal
malgorzatapasze - 12-07-2011, 13:51
KArmię mojego Wiruska Royal Canin Labrador Retriever Junior 33, jesteśmy bardzo zadowoleni, po zabraniu go z hodowili mały miał problemy z brzuszkiem przez dobre parę tygodni, pani doktor zaleciła mu tą karmę i w szybkim tempie młody nabrał masy, odpowiedniej wagi (a był wręcz filigranowy - 10 tygodni i 3,9 kg !). Po karmie dogonił rówieśników i bąków w ogóle nie puszcza, a po biegunkach nie ma śladu. Jednym słowe, polecam, chociaż drogie jak cholera...
amroz - 21-07-2011, 12:23
a mój szczeniak je ARDEN GRANGE Puppy/Junior i rośnie pięknie i zdrowo
Góral - 31-07-2011, 20:36
Halo! Gdzie najtaniej w sieci można kupic karmy Royal? Sypnijcie jakimś tanim linkiem.
tenshii - 31-07-2011, 20:39
Góral, to się zmienia, sklepu konkurują.
Musisz przeszukać www sklepów
Góral - 31-07-2011, 20:42
Chodzi mi tak orientacyjnie. Gdzie przeważnie mają tanio. Jestem zielony w temacie internetowych sklepów zoologicznych. U mnie w mieście paka 12kg ponad 230zł...
tenshii - 31-07-2011, 20:43
Telekarma
Krakvet (niepolecany)
Zooplus
Świat karm
Allegro - różni sprzedawcy
posprawdzaj
naprawdę ceny się zmieniają co chwilę
Chudy - 31-07-2011, 21:21
My kupujemy na www.zooexpress.pl karmę http://www.zooexpress.pl/go/_info/?id=429
i jestesmy bardzo zadowoleni. Qpki ładne, śierść błyszcząca i ładnie rośnie no i dostawa do domu gratis!
malgorzatapasze - 01-08-2011, 10:50
polecam sklep keko.pl maja najtańszą na rynku karme dla labradorów Royal Canin 12 kg 182zł, przesyłka gratis.
siulentas - 04-08-2011, 23:37
Niestety wallkowi karma no sluzy a ma rc veterinary. Ma grudkowate wypryski pod pyskiem I z boku, liszaje na udzie, lupierz, mimo duzej zawartosci glucosaminy strzela mu w biodrach, ma gazy I dziasla wokol zebow o oddechu nie wspomne iscie smoczy zwlaszcza po spanku. Sapie slini sie bardziej. Kupa po tej karmie ladna nie taka smrodkajaca siersc ok ale chyba musing zmienic. Pytanie na jaka? Podobnej klasy co rc I dostepna w uk????
Ajaber - 05-08-2011, 00:28
Hmmm a co z tymi rakotwórczymi konserwantami w royalu? Tyle sie o tym uczytałam a tu ani słowa?
Ewelina - 05-08-2011, 08:35
| Ajaber napisał/a: | | rakotwórczymi konserwantami | pierwsze słysze słyszałam, ze Royla psadł i nie jest za ciekawy, ale substancje rakotwórcze
mibec - 05-08-2011, 10:19
siulentas, moze sprobuj go przestawic na Pro Plan?
| siulentas napisał/a: | | strzela mu w biodrach | robilas rtg stawow?
siulentas - 05-08-2011, 11:35
Jeszcze nie choc chce bardzo ale bez zalecenia veta nie zrobia a juz tymbardziej nie wpisza pod ubezpieczeni:( 8go jak z nim pojde nie wyjde bez skierowania. Karme zamowie jak tylko przyjdzie ladowarka I lap ozyje teraz pisze na ipodzie:/ laske tu robia wszedzie I o wszystko. Gdy pytam mailem to tak jak najbardziej a jak widza Psa twierdza ze zdrowy jak ryba tylko za wizyte biora:/
effcyk - 05-08-2011, 11:37
| Ewelina napisał/a: |
pierwsze słysze słyszałam, ze Royla psadł i nie jest za ciekawy, ale substancje rakotwórcze |
Czyli BHT i BHA stosowane w większości karm . Trzeba szukać takiej karmy która jest konserwowana tokoferolem czyli wit E albo wit C . Często na opakowaniu karmy producenci ukrywają jakich konserwantów użyli poprzez info " Konserwanty dopuszczone przez UE " to wtedy wiadomo że to niestety ale najprawdopodobniej BHT i BHA .
przytocze opis ze strony hodowli leonbergerów King of the North http://kingofthenorth.pl....9%3Bywienie.htm
| Cytat: | Bardzo dobra karma jest wreszcie konserwowana naturalnymi przeciwutleniaczami takimi jak witamina C i E ( naturalne tokoferole)
Stosując profilaktykę wykluczam z diety psa karmy gdzie stosowane są przeciwutleniacze takie jak BHA i BHT. Chciałabym w przyszłości uniknąć chorób, które mogą wywołać. Używam i polecam tylko karmy z segmentu Super Premium.
Czy będąc właścicielem dużego psa wystarczy zapłacić za karmę w sklepie internetowym lub zoologicznym około 200 zł za worek 15 kg aby mieć pewność, że wybraliśmy dobrze? Trzeba pamiętać, że im więcej reklamy, bardziej skomplikowana dystrybucja tym mniej środków na produkcję karmy naprawdę dobrej jakości.
Troszkę konserwantach:
Żeby to nie były tylko puste puste słowa poprę je artykułem pochodzącym z portalu weterynaryjnego na temat „ Jak wybrać dobrą karmę” źródło Veteopedia.
http://www.vetopedia.pl/a...obra_karme.html
Karma sucha musi być konserwowana bo to produkt, który ma długą przydatność do spożycia.
Można to zrobić na dwa sposoby:
Drogo ale naturalnie – witamina E w postaci naturalnego tokoferolu ( alfa)
Taniej sztucznie – syntetyczna witamina E w postaci ( dl alfa) ( ok. 50% mniej skuteczna)
Najgorzej z możliwych – Butylohydroksyanizol (BHA) i Butohydroksytoulen (BHT) opisane na workach najczęściej jako konserwanty dopuszczone do stosowania w Unii Europejskiej.
Te ostatnie w pozycji trzeciej uważane są za substancje powodujące raka i uszkadzające nerki. Znajdują się w paliwie lotniczym, tańszych kremach.
Jak działa marketing:
Żeby było śmieszniej ci sami weterynarze, którzy nie zalecają wyboru karmy z tanimi i groźnymi dla zdrowia psa konserwantami polecają marki konserwowane BHA I BHT. W końcu na tym dodatkowo zarabiają.
Nie znajdziecie nigdzie – ani na stronie tych producentów ani w sklepach internetowych opisu sposobu konserwowania karm. Trzeba się pofatygować do sklepu i przeczytać skład na worku. Chyba że dystrybutor dopytany przekaże wam tą informację sam.
Znalazłam wypowiedź weterynarza na pytanie zadane przez zaniepokojoną właścicielkę psa karmionego znaną marką na temat BHA i BHT. Przeczytała wcześniej widocznie ten sam artykuł na który trafiłam ja.
Odpowiedź weta: Karmy trzeba przecież w jakiś sposób konserwować, lepsze BHA i BHT jak zepsuta karma.
Weterynarz nie wspomniał nawet, że na rynku ma taki wybór karm, że na pewno znajdzie coś konserwowanego naturalnie.
Uważam, że jeśli ja zjem dzisiaj coś co zawiera to świństwo – moja dieta jest na tyle różnorodna,że nie wpłynie to na moje zdrowie w sposób znaczący. Jeśli jednak faszeruję karmą suchą mojego psa 2 – 3 razy dziennie obawiam się, że to coś odłoży się w jego organizmie i z dużym prawdopodobieństwem doprowadzi z czasem do chorób o których myśleć nawet nie chcę.
Jeśli decydujecie się Państwo na karmy suche, wybierajcie najlepsze. Oszczędzi wam to trosk o zdrowie pupila, wasz czas i pieniądze. Nie rozpuszczajcie od malucha, nie dogadzajcie bo ta mała bestyjka będzie wybrzydzać, wy całymi dniami tyrać na jego papu, a w nocy stać przy garach. Co ciekawe na końcu piesek wymownie da wam do zrozumienia że kurczaczek jest Fe, bo on dzisiaj miał chrapkę na szponder wołowy. Biedny piesek nie zje, wy będziecie się gryźć. Przecież na pewno rozchoruje się z głodu. Jak znam właścicieli pognają w te pędy do sklepu po to co psinka lubi najbardziej. |
Ewelina - 05-08-2011, 11:39
effcyk, dzięki.
mibec - 05-08-2011, 11:44
| siulentas napisał/a: | | laske tu robia wszedzie I o wszystko. | wiem, znam to... Ile sie naprosilam o rtg i to dla kulejacego psa! Ciezko znalezc weta, ktory dostrzega koniecznosc profilaktycznego przeswietlenia laba; ja po wielu probach trafilam do ortopedki, ktora tez ma laba i dopiero wtedy zaczelo to jakos normalniej wygladac.
siulentas - 05-08-2011, 12:14
Jedyny normany vet z powolania jest w innym nidalekim miasteczku ale on nie ma spzetu do erg a my obecnie zostalismy bez auta a w autobus nie wpuszcza psa wylacznie Psa przewodnika:/ mam juz ladowarka przyszla ekspresem. A jaka to taka karma bez tych konserwantow?
[ Dodano: 07-08-2011, 22:04 ]
karma w trakcie zmiany na eukanube tymczasowo i nie ma bakow jak reka odjal mniejsze kupki czasem w brzuszku mu burczy po royalu nigdy nie slyszalam hehe
Ironek180 - 09-08-2011, 15:19
Bardzo dobra karma Royal Canin Maxi Junior (to dla szczeniąt ogólnie ras dużych, czyli min. labków) - my ostatnio kupujemy na allegro.pl i znaleźliśmy interesujący link: http://allegro.pl/royal-c...1733595758.html - 18 kg za 179,00 zł + przesyłka gratis . To chyba najtaniej. Pozdrawiamy
PS: Jeśli wiecie o jeszcze tańszej karmie, napiszcie
siulentas - 09-08-2011, 15:33
my z rc zmieniamy na eukanube gdyz po rc wallek strasznie baczkuje. narazie mieszam bie karmy powoli eliminujac rc i przyznam ze baczkowania nie ma wiec zgazowany byl przez rc najwyrazniej mu nie sluzy tak wiecpo wizycie u weta w ten czwartek zdecyduje jaka karme bede mu podawala byc moze eukanube a moze purine pro plan... hmmm
jaga1920 - 09-08-2011, 17:59
Właśnie co myślicie o karmie Royal Canin Maxi Junior ?? Macie jakieś opinie o niej?
siulentas - 09-08-2011, 19:15
psy sa rozne i karmy tez rozne im podpasuja ta karma rc junior maxi to pierwsza jaka zastosowalam wallkowi. byl po niej strasznie wzdety i pierdzial gorzej niz po rc vetrerinary wiec po 1 szczepieniu zmienilismy na polecana przez weta ale ta tez mu nie sluzy wiec zmieniamy szukajac odpowiedniej...
tomas82 - 10-08-2011, 16:14 Temat postu: Tania Karma Royal Canin Jeżeli chcesz znać moje zdanie , to nie wiem skąd są te karmy . No chyba , że Royal Canin nie szanuje pozostałych firm co sprzedają karmę na rynku . Powiem tak załóż firmę i jedz do Royala i wydaj milion a i tak takiej ceny nie dostaniesz . Porządek robić zaczyna Acana , która stabilizuje rynek . Wchodzą nowe karmy jak Propac , który jest dużo lepszy od Royala .Podobne problemy są z Puriną . Na nasz kraj pewnie wjeżdża masa towaru , ale jaka jakość jak przechowywana itd ???? Cena za Royala , którą podajesz to dla mnie ciekawostka , skąd jest ta karma ???? Sam handluje karmą i wiem jakie są ceny i rabaty i jakimi kwotami operuje się ... Tak więc kupując bezpośrednio w Royalu na terenie Polski nie ma szans z taką ceną ...
Elutka - 11-08-2011, 16:51 Temat postu: royal dla labradorów Czy ktoś z Was podaje swojemu psu royal dla labradorów-dla dorosłych???bo chcę zmienić Bono karmę na tą właśnie. Czy ktoś z Was ją podaje??jaka jest Wasza opinia, jestem ciekawa.
Chelsea - 11-08-2011, 16:53
Elutka, ja wole gdy na pierwszym miejscu czytając skład jest mięso a nie ryż tak jak w Royalu, są dużo lepsze karmy za tą samą cenę niż przereklamowany Rc
Elutka - 11-08-2011, 17:12
Ale hodowca nam zalecał royala, poza tym Bono od małego ją pochlania i ma się dobrze))tyle tylko że chce zmienić dla tą strikte dla labków. Nie wiem co mam robić
mibec - 11-08-2011, 17:27
Elutka, skoro psu sluzy obecnie podawana karma to po co zmieniac? Moim zdaniem ten podzial karm na rasy to tylko chwyt marketingowy.
A jesli mimo wszystko masz ochote na zmiane to moze poczytaj tu: http://www.forum.labrador...?t=3143&start=0 - moze wybierzesz cos innego
Elutka - 11-08-2011, 17:29
Tylko ze ja mu podaje zły ten royal(((jak był szczeniakiem to dostawał dla maluchów, później zmieniłam ale ta dla psów rasy średniej tam jest do 20 kg. to przyznacie że Bono nie dojada((((((
Chelsea - 11-08-2011, 17:56
Elutka, to trzeba zmienić na odpowiednią http://www.zooexpress.pl/...44991018a74f428 albo taką http://www.zooexpress.pl/go/_info/?id=1264
Elutka - 11-08-2011, 19:47
Dziękuje bardzo)))
Ironek180 - 16-08-2011, 21:31
No to wychwaliłam mojego Irona. Od paru dni puszcza okropnie śmierdzace bąki, aż trzeba wyjść z pokoju bo inaczej byśmy się udusili To jest normalnie broń biologiczna Doradźcie, czy zmienić samemu karmę czy isć do weta? (Chwalił bardzo rc maxi junior - właśnie na tej obecnie jesteśmy) . Zaczęło się to po 1,5 miesiąca stosowania. Pomóżcie szybko, bo jest to bardzo uciążliwe.
PS.: I czy jeszcze ewentualnie można małemu podać espumisan?
Pozdrawiamy
Labradore - 19-08-2011, 02:43
| Ironek180 napisał/a: | | , czy zmienić samemu karmę czy isć do weta? |
zmień karmę (stopniowo) jeśli bąki nie przejdą (a przejść powinny) to idźcie do weta.
| Ironek180 napisał/a: | | (Chwalił bardzo rc maxi junior |
pewnie sprzedaje te karmy u siebie?
To normalne że chwalą
Ironek180 - 19-08-2011, 17:51
Dziękuję bardzo za odpowiedź Jeszcze się zastanowimy, bo raz te bąki są, a raz ich nie ma. A jeszcze ewentualnie, jaką dobrą karmę polecacie?
Chelsea - 19-08-2011, 18:47
Ironek180, dobre karmy to takie, które na pierwszym miejscu w składzie maja mięso a nie ryż
czarnyrudzielec - 05-09-2011, 12:57
Heyka!
Wiecie co ja już sama nie wiem co sądzić o tej karmie.Chciałam podawać mojej labce karmę najlepszej jakości żeby urosła zdrowa i silna i myślałam że tak jest dopóki nie zaczęłam czytać tutaj Waszych opinii.Moja Xantia wcina ją aż się uszy trzęsą,kupki w porządku tylko o bardzo intensywnym zapachu (jeśli to można nazwać zapachem ) i ostatnio też jej coś zaczęło strzelać.Weterynarz powiedział że wszystko jest w porządku,nic złego się nie dzieje.Ale teraz to już nie wiem co mam robić!?Czy karmić ją dalej rc czy zmienić na coś innego lepszego tylko pytanie na co???Nie mam teraz pojęcia która karma jest najlepsza dla szczeniaka!?
ewela_emi - 05-09-2011, 13:30
czarnyrudzielec, zmieniłabym karmę. Wg mnie Royal Canin nie powinien być klasyfikowany do klasy karm PREMIUM, ze względu na swój skład. Ze swej strony polecam Taste of The Wild. Próbowałam już wielu karm - Eukanuba, Royal Canin, Bosch, Purina Pro Plan, Josera... Zawsze było coś nie tak, a po Taste i kupki ładne i sierść błyszcząca i z paszczy nie śmierdzi
czarnyrudzielec - 05-09-2011, 14:37
A co to za karma?Pierwszy raz widzę i słyszę taką nazwę!Jest dostępna normalnie w sklepie czy tylko przez internet?
Karoola - 05-09-2011, 21:29
czarnyrudzielec, karmę kupisz głównie w internecie, to karma bezzbożowa. Więcej w tym topicu:
http://forum.labradory.org/viewtopic.php?t=4868
Pysio - 05-01-2013, 09:32
Czy są jakieś smakołyki, nagrody z Royala?
Karoola - 05-01-2013, 16:52
Pysio, ja wiem tylko o tych:
http://www.telekarma.pl/c...rodzaj=warunek1
miałam i jedne i drugie, te "light" to mało smaczne, żelkowate, małe resztki roślinne
A drugie wyglądają jak karma, psom bardziej smakowało.
Ale strasznie malutkie są.
Pysio - 06-01-2013, 18:07
W takim razie, co polecisz jako przysmak - nagrodę?
Karoola - 06-01-2013, 18:19
Pysio, suszone paski mięsa pokrojone na kawałki, marchewka w plasterkach, kawałki jabłka, gotowany kurczak, suszone śliwki/morele pokrojone na kawałki, samodzielnie robione ciasteczka mięsne/wątróbkowe/serowe - wszystko, co lubi pies, nawet samą karmę, jeśli przepada za jedzeniem. + oczywiście w szkoleniu ważne są nagrody w formie zabawy! itp.
Maleńka - 06-01-2013, 18:32
http://www.zooexpress.pl/go/_info/?id=1843
Co myslicie dla Lukiego o tym? czy raczej przy alergi odpada nam? Caly czas kombinuje i szukam
Pysio - 06-01-2013, 18:34
Chodzi mi o coś takiego, co mogę wrzucić do kieszeni kurtki i dać psu jak np. załatwi się na dworze (jeszcze jesteśmy na tym etapie). Chodzi o to, aby się nie popsuło zbyt szybko. Sucha karma w kieszeni wytrzyma kilka dni i raczej się szybko nie zestarzeje i nie wydziela aż tak intensywnego zapachu. Po gotowanego kurczaka muszę iść do lodówki a dopiero potem mogę z psem wyjść na zewnątrz, a to czasem już za późno...
Karoola - 06-01-2013, 18:35
Maleńka, a nie miałaś unikać pszenicy i kurczaka?
Maleńka - 06-01-2013, 18:36
Karoola, niby tak ale tak szukam i przegladam i tak naprawde jesli chodzi o to to jest strasznie maly wybor, moze Royal cos bedzie mial ciekawego
[ Dodano: 06-01-2013, 18:37 ]
Pysio, ja polecam gotowanego badz pieczonego kurczaka pokrojonego na male kawalki, parowki,kielbasa, ser ew jakies dropsy. Oczywiscie wszystko w malutkich kawałkach
AnIeLa - 06-01-2013, 18:44
Maleńka, to przereklamowana i niewarta swojej ceny.
Gosbi - 23-01-2013, 12:05
Ta sama karma a inny skład
http://www.royal-canin.pl...riever-30-adult
http://www.krakvet.pl/roy...is-p-21476.html
Ciekawe. Producent chyba lepiej wie jaki skład ma jego karma.
Daisy0311 - 23-01-2013, 13:04
| AnIeLa napisał/a: | | Maleńka, to przereklamowana i niewarta swojej ceny. | Też tak uważam
Donna123 - 25-01-2013, 21:16
| Daisy0311 napisał/a: | | AnIeLa napisał/a: | | Maleńka, to przereklamowana i niewarta swojej ceny. | Też tak uważam |
Wole Podawać swoim psom Brit-a
luizka4don - 25-01-2013, 22:41
Juz wiem czemu moj weterynarz mi ja polecal przyjrzalam sie ze w gabinecie gablotka z produktami royal i w sklepiku to samo tylko royal zapewne ma z tego profity....Ja przeszlam i tak na Ariona i poprawa kupek ogromna
Weronika_S - 26-01-2013, 13:41
to też nie do końca tak, Royal Canin linię weterynaryjną,zresztą bardzo dobrą, sprzedaje tylko w gabinetach weterynaryjnych,ewentualnie w sklepach internetowych prowadzonych przez weterynarzy.Wet więc poleca karmę którą zna,nie wiem czy ma z tego jakieś profity czy nie.
luizka4don - 26-01-2013, 14:00
Jak powiedziałam ze przejde na Brita lub Ariona to nawet nie wiedziała co to za karma
Weronika_S - 26-01-2013, 14:34
mnie też często pyta jaką karmę je Olaf i też zwykle nie wie o czym mówię weci raczej średnio znają rynek karm,ale w sumie ważne by dobrze leczyli nasze zwierzaki a resztę da się przeżyć:)
monika72 - 07-02-2013, 21:54
Hm... Harry od początku jest na Royal'u. Najpierw tej dla szczeniaków, potem tej dla labków dorosłych. Z dnia na dzień odmówił jedzenia tej dla labków dorosłych. Karma leżała przez 3 dni nietknięta. Więc zmieniłam na Royal dla psów pracujących i zaczął wcinać. Co prawda, on nigdy na żarcie się nie rzuca i sobie sam dozuje , ale jednak ta mu bardziej podpasowała. A tu raptem dzisiaj czytam,że RC nie jest dobrą karmą... I zbaraniałam, bo psiak ma świetną kondycję, zero nadwagi i kupki są ok. I co tu robić? Podobno Brit lepszy...Ale czy jest sens zmieniać, kiedy wszystko gra?
[ Dodano: 08-02-2013, 14:47 ]
Wiecie, co? Właśnie jestem świeżo po rozmowie z moim znajomym, który jest wetem. Zapytałam o tę zmianę Royal'a na Brit. Odpowiedź brzmiała- absolutnie nie zmieniaj! Jeśli psiak ma odpowiednią konsystencje kupek , nie ma brzydkiego zapachu z mordki i ma świetna kondycję, to nie ma potrzeby zmieniać karmy. Zatem pozostajemy przy Royal Energy HE:)
Ska - 27-02-2013, 12:30
odkąd Roxy jest w naszym domu podaję jej Royal Canin Maxi Junior. wcześniej hodowla podawał Purine Dog Chow, ale słyszałam, że to słaba karma i od razu chcieliśmy ją zmienić. oczywiście wprowadzałam nową karmę stopniowo.
mała zajada się jak szalona, sierść ma puszystą, kupki się poprawiły
zalogowałam się też na stronie producenta i obecnie czekam na wagę do odmierzania karmy. może ktoś wie jaki jest czas oczekiwania?
Ania_Z - 27-02-2013, 12:48
Ska, Nie pamiętam dokładnie ale waga przyszła dość szybko, chyba coś ok 2 tygodni.
sobus485 - 08-03-2013, 18:07
Witam
Czytal caly ten temat na temat royal canin i tak sie zastanawiam jaka dobrac mojemu Labradorowi, otoz ma on 7 miesiacy i wazy jakies 18kg. Wet powiedzial ze fajnie by bylo jak bysmy zmienili mu karme na cos z wyzszej polki. Nasza poprzednia karma to Arden Grange Large Breed Puppy/Junior. Mozecie cos podpowiedziec bo jezeli chodzi o to wsyztsko to jestem " noga"
Z gory dzieki:)
[ Dodano: 12-03-2013, 19:51 ]
Czy moglibycie mi napisac jaka karme mam kupic??? Bo musze powoli zaczac ja zmieniac a nie moge zrobic tego z dnia na dzien....
Siekiera - 18-07-2013, 18:23
Mam pytanie kupiłem mojemu maluchowi karme Royal canin large dog Junior Veterinary 14kg w co pakować to by nie dostawały sie drobnoustroje wet mówił mi że mozna mrozić jak wy robicie?
mibec - 18-07-2013, 23:41
Siekiera, zapraszam tu: http://forum.labradory.org/viewtopic.php?t=5928
CzarnY - 04-10-2013, 11:11
Sobus - to twój piesio trochę mało waży. Mój 7miesięczny biszkopt waży 32kg i nie jest spasiony...
m92 - 26-10-2013, 10:00
Możeci mi powiedzieć czy dobrze rozumiem tabelkę dawkowania porcji dla psa?
Mój labi ma 8 mies, czyli mam mu dawać 422 g dziennie tak?
http://www.google.pl/imgr...34&tx=102&ty=57
(link do tabelki na karmie)
Chelsea - 26-10-2013, 10:21
m92, tak bo zapewne będzie więcej ważył niż 32kg, tylko obserwuj czy za duzo nie przybiera na wadze wtedy zmniejsz dawkowanie
Quinto - 14-11-2013, 16:55
Do Weroniki S - Jasne, że weterynarz ma profity ze sprzedaży karmy. Gabinety weterynaryjne kupują karmę trochę drożej niż sklepy zoologiczne, a sprzedają w cenach podobnych. Nie zarabiają na tym dużo, ale w końcu nie zajmują się tylko handlem
Co do dawkowania karm to w tabelkach podawana jest waga psa dorosłego, czyli młodemu psu należy podawać taką ilość karmy, jaka widnieje przy wadze dorosłego psa.
kimsi_3 - 14-11-2013, 17:25
A ja Wam powiem, że moja Kida na Royalu dostała uczulenie i nie może jeść nic z drobiem. Ja kupuje różne karmy, choc nie ukrywam najładniejsza sierść i waga była na Acanie. Kupuje tylko karmy rybne lub z jagnieciną.
jecia - 17-11-2013, 14:52 Temat postu: Royal Dokładnie tak samo było z moją Montaną. Na Royalu miała brzydką kupę - krowie placki. Poradzono zmianę karmy na Eukanubę jagnięcina z ryżem dla szczeniaków. Jak ręką odjął. Kupa super i zaczęła przybierać na masie, bo przez te luźne kupki chuderlak straszny była
nathaliena - 22-11-2013, 20:01
A my z RC jesteśmy bardzo zadowoleni. Goya wcina RC Labrador Retriever Adult, a Bari linie weterynaryjną ma sprawdzoną i też nie miałam nic do zarzucenia.
Z ciekawości spróbujemy teraz PP.
Ewelina - 22-11-2013, 21:39
nathaliena, a no widzisz moja kochana co karma to pies. Moja strasznie a to strasznie sie drapała a na pp jest idealnie i wracam do tej karmy ilekroć się skuszę spróbować inną
Milena - 22-11-2013, 21:42
Amo też jest na RC i nie narzekamy, on też nie - nic innego nie chce jeść
Ewelina - 22-11-2013, 21:48
Lilla w sunie też
Silver69 - 31-05-2014, 19:20
Czy ktoś miał do czynienia z karmą Royal Canin Labrador Sterilised ? Jakieś opinie ?
kamil8406 - 31-05-2014, 22:34
Silver69, jeśli Carze obecna karma pasuje to ja bym na twoim miejscu jej nie zmieniał ewentualnie zmiejszył dzienną porcje karmy. Royal Canin Labrador Sterilised to bardziej chwyt marketinngowy z resztą ze słabym składem.
Silver69 - 31-05-2014, 23:42
kamil8406, właśnie widziałam dlatego pytam Brit chyba Carze się przejadł, je bo je, no bo jest w misce. Rozglądamy się za czymś nowym, Eukanuba jej smakowała ale miała brzydką sierść, więc wróciliśmy do brita. ehhh
kamil8406 - 31-05-2014, 23:55
Silver69, http://bimek.pl/pl/p/Ciba...MEDIUMMAXI/1076 może popatrz na tą ja swojej kupiłem i smakuje, qupy twarde,nie śmierdzą jak po bricie w każdym razie inaczej , brak drapania, uszy czyste czyli mojej pasuje.
iwonadp - 01-06-2014, 17:21
Silver69, a moze Purina ProPlan ?
Magdaa87 - 19-06-2014, 19:22
Mam takie pytanie. Jak dokładnie odczytywać tabele żywieniową karmy Royal Canin Junior Labrador Retriver? Moj psiak ma teraz 5 miesięcy
kamil8406 - 19-06-2014, 22:18
http://www.royal-canin.pl...iever-33-junior
W pionie są miesiące (os Y) w przypadku elzy 5 mieciecy i w poziomie (os x) (na samej górze tabelki masz wage rozpisaną co 5 kg) szukasz wagi. W miejscu gdzie współrzedne x i y sie przetną masz dzienną zalecaną dawkę karmy.
tenshii - 23-06-2014, 08:50
| kamil8406 napisał/a: | | szukasz wagi |
dorosłego psa.
Musisz mniej więcej przewidzieć ile będzie ważył Twój pies w przyszłości.
To trochę mierzenie na oko. Ale jeśli to suczka to myślę, że 35 kg nie przekroczy
kamil8406 - 23-06-2014, 13:33
| tenshii napisał/a: | | dorosłego psa. | nie dopisałem . Po za tym kilogramy są rozpisane co 1 kg a nie jak pisałem co 5 kg
Alamo - 04-10-2014, 20:13 Temat postu: Royal Canin Urinary Jeśli czyjś labek ma problemy z kamieniami struwitowymi to polecam karmę Royal Canin Urinary. Moja labradorka począwszy od wieku 12,5 roku zaczęła mieć z tym problem i jej lekarz prowadzący nakazał tę właśnie karmę. I problem zniknął, a karma jest na tyle smakowita, że moja labradorka nie rozpaczała po rozstaniu z poprzednią normalną karmą.
Ja w każdym razie zaalarmowałem lekarzy mojej labradorki po tym, jak zobaczyłem, że ma kryształki wokół cipki i wtedy natychmiast zaczęły się badania moczu i obserwacje, co się dzieje dalej. No i muszę przyznać, że Royal Canin Urinary rozprawiła się z problemem. Wcześniej nie stosowałem karm tej firmy - tę jedną potraktowałem leczniczo i zadziałało.
nathaliena - 04-10-2014, 22:33
| Alamo napisał/a: | | Royal Canin Urinary | również sprawdziłam, również polecam.
W ogóle RC ma świetną linię weterynaryjną - używaliśmy różnych Hipoallergenic, Annallergenic, Mobility, Gasrtointestinal - zawsze byłam zadowolona.
becinejas - 12-02-2015, 21:43
Słuchajcie,
Piorun od urodzenia dostaje RC - w tej chwili polecony przez (czy mogło być inaczej?) weterynarza VCN Pediatric Junior Large Dog.
Ponieważ kończy mu się właśnie wór, zaczęłam grzebać w sieci i porównywać składy.
I znalazłam bardzo niefajną wiadomość: że karma RC jest konserwowana rakotwórczym BHA (więcej info znalazłam tu, nie będę kopiować i wklejać - http://www.krakvet.pl/for...php?f=6&t=16766 ).
Czy ktoś z Was może potwierdzał to u producenta? Obejrzałam właśnie wór od karmy 3x bardzo dokładnie i oczywiście zero informacji o konserwantach (poza tym, że są)
[ Dodano: 14-02-2015, 12:41 ]
No to mam odpowiedź od RC. Gdyby kogoś interesowało, czym oni konserwują karmę, to wklejam:
W odpowiedzi na Pani pytanie pragnę poinformować, że zjawisko utleniania
należy do najważniejszych czynników degradacji produktów żywnościowych.
Dotyczy ono przede wszystkim tłuszczy, w których działanie tlenu wywołuje:
jełczenie odpowiedzialne za silny spadek smakowitości produktu, uszkodzenie
niezbędnych kwasów tłuszczowych, których niedobór niekorzystnie wpływa na
skórę i sierść oraz powstawanie toksycznych produktów ubocznych, szkodliwych
zwłaszcza dla wątroby.
Stosowanie przeciwutleniaczy- substancji o działaniu hamującym reakcję
utleniania, jest więc niezbędne, aby zapewnić odpowiednią jakość tłuszczy
wchodzących w skład produktu.
Firma Royal Canin wykorzystuje w swoich produktach dwa rodzaje
przeciwutleniaczy oraz dodatkową substancję, która współdziałając z nimi
zwiększa skuteczność i pozwala na obniżenie dawek przeciwutleniaczy. Chodzi
tu o BHA (E 320), galusal propylu (E 310) oraz kwas cytrynowy (E 330)
Prawo unijne dopuszcza stosowanie tych substancji, które stosowane są
również do konserwacji żywności dla ludzi.
Ponadto w naszych fabrykach stosujemy nowoczesną technologię pakowania w
kontrolowanej atmosferze (w opakowaniu tlen zostaje zastąpiony azotem), co
gwarantuje dodatkową ochronę przed obniżeniem jakości tłuszczy w efekcie
utleniania.
Dla jasności:
http://pl.wikipedia.org/w..._hydroksyanizol
http://vitalia.pl/ch_add,...an-propylu.html
a decyzję każdy podejmie taką, jaką uzna za najlepszą.
Magdaa87 - 18-02-2015, 12:55
Ja tez podaje karmę RC. Moja sunia najpierw jadła karmę Josera Kids ale przestała jej smakować , prawie wcale nie chciała jej jeść . Przeszliśmy na RC dla małych labkow . Przyznam ze Elza ładniej sie załatwia , sierść poprawiała sie jej w 100% , z pyska jej brzydko nie pachnie i ogólnie jest wszystko ok ale naczytałam sie trochę o tej karmie i chciałabym zmienić jej na Acane tylko nie wiem czy jest sens jak RC dobrze jej służy . Elza jest moim pierwszym psem i sama nie wiem co robic
[ Dodano: 18-02-2015, 12:59 ]
A i chciałabym dodać ze odkąd Elza je RC nie ma alergii, wcześniej miała problemy skórne ale od czasu zmiany nic z nią sie nie dzieje
Salvador - 07-07-2015, 18:09
Mam pytanie czy ktoś z was może wie jakiej wielkości(mniej więcej w mm) jest granulat karmy Royal Canin Junior Labrador Retriever ? Ostatnio zakupiłem duży worek 14kg dla swojego 4 miesięcznego szczeniaka Cotecnica Maxima Grain Free Junior niestety granulat ma 9mm i piesek się często dławi. Zastanawiam się nad karma Royal Canin Junior Labrador Retriever jednakże nie chciałbym ponownie kupić drobnej karmy. Niestety w zoologicznych takiej karmy nie mogę znaleźć.
Z góry dziekuje za pomoc.
kamil8406 - 07-07-2015, 18:22
Salvador zobacz temat na dogomanii http://www.dogomania.com/...k-zdj%C4%99cia/ .
Salvador - 07-07-2015, 19:03
Dziękuję za link'a !
bordercollove - 30-08-2016, 10:19
U mnie od początku je RC Adult i bardzo jej smakuje, jedyne co się zmieniło odkąd wzięliśmy szczeniaka to fakt, że je dwa razy więcej Także polecam dać psiakowi chociaż raz spróbować tej karmy.
Pozdrawiam
aniapopstar - 03-02-2017, 16:39
Ja mam pytanie odnośnie karmy Royal Cainin babydog maxi, karmę kupiłam przed przybyciem mojego pieska do domu, obecnie ma prawie 7 tygodni. Kupiłam 15 kg tej karmy i zastanawiam się czy mogę ja podawać dłużej niż do 2 miesiąca.
Margo! - 07-02-2017, 16:45
jeśli piszesz o RC starter Mother&babydog to jest ona dla szczeniąt w okresie odstawienia od matki, więc bez sensu kupiłaś 15 kg, ja bym po 8 tygodniu zaczęła podawać inną, dobrą karmę, ewentualnie ten wór zużyć mieszając z nową karmą. Tak od siebie dodam, nie kupuj w przyszłości RC, to słaba karma, kup coś z mięsem i to z mięsem na pierwszym miejscu w dużej ilości %
Skład tego RC, czy widzisz tam mięso ?
Ryż, suszone białko drobiowe, tłuszcze zwierzęce, izolat białka roślinnego*, hydrolizat białka zwierzęcego, kukurydza, pulpa buraczana, sole mineralne, olej sojowy, włókno roślinne, olej rybny, sól kwasu tłuszczowego, fruktooligosacharydy, łuski i nasiona psyllium, wyciąg z drożdży (źródło mannooligosacharydów i beta-glukanów), wyciąg z aksamitki wzniesionej (źródło luteiny).
aniapopstar - 08-02-2017, 07:58
Pies dostawał taka karmę u chodowcy wiec taka tez kupiłam żeby nie mieć ewentualnych nieprzyjemności na początku klimatyzacji w domu. Przesadziłam z ilością może polecisz mi jakaś karme? Sporo się o nich naczytałam i zastanawiam się nad Taste Of the Wild puppy a Brit premiom junior L.
Margo! - 08-02-2017, 09:32
Taste fajne jest, skład dobry, Brit ok jeśli chodzi o stosunek cena/ jakość, mi się pies początkow wychował na Eukanubie , potem zmieniłam na coś z większą ilością mięsa, teraz chyba 6 worek Farmina N&D grain free, albo grain low, lamb&blueberry, obie bez kurczaka, jedna bez zbóż, druga z niewielką ilością selekcjonowanych ( owies i orkisz ), duża zawartość mięsa i super dodatki, kupy super, małe i zwarte, nigdy żadnej biegunki. Ja od hodowcy tez dostałam RC, ale szybko zmieniłam, w zasadzie w 9 tygodniu życia. Spróbowaliśmy też jeden worek Fitmina, z powodu dobrego składu i dużej ilości mięsa, ale u nas źle się przyswajała, wielkie luźne kupale, więc leży ten worek i tylko czasem jak dostawa się opóźnia to zużywam.
g_magda3 - 24-05-2017, 19:29
Witam, karmię moją 3 m. sunię karmą Royal Canin Labrador Retriever Junior zaledwie 2 tyg. polecona przez hodowcę. Wogóle nie służy naszej Lexie, kupy nie ładne, piesek ma łupież, nie jakiś tragiczny ale ma. Ogólnie skład pozostawia wiele do życzenia, żałuję, że nie kupiłam mniejszego worka i dużego o lepszym składze, aby stopniowo schodzić z Royala. Będziemy zmieniać na Brit Care Gain free large Salmon & Potato, albo na Taste of the Wild. Nam Royal nie służy
aganica - 02-06-2019, 06:19
Benekx, Ellington, Proszę z podpisów, usunąć reklamy. / regulamin forum /
zwierzakowo - 16-10-2019, 14:33
Ja słyszałam, że ta marka karm dla psów jest bardzo dobra. Kupuję ją zarówno dla mojego Labradora, jak i dla Chihuahua Junior. Oby dwa psiaki zdrowe i szczęśliwe, także myślę, że można śmiało w nią inwestować. Ja znalazłam ją za fajną cenę / reklama/.
|
|