|
forum.labradory.org
|
|
Zęby, skóra, oczy, sierść, pazury i uszy - Czarna skóra u biszkoptowego psa
yulunia1 - 28-07-2011, 22:45 Temat postu: Czarna skóra u biszkoptowego psa Hey, dzis zauwazylam u Nensi ze ma czarna skore pod sierscia szczegolnie pod pachami na brzuchu i w pachwinach . (sprawdzalam to nie brud ) i nie wiem czy to normalne... wyglada jak murzynek
nie wiem czy to ma zwiazek ale miala szczepienie 4 tyg temu po czym szczepionki zostaly wycofane wiec 2 tyg temu znow dostala innej firmy i do tego wszystkiego ma mleczny sluz ze sromu ( ma 11 miesiecy i wciaz nie miala cieczki)
i jeszcze ma dziwne sutki jak by byly zapalone (czerwone plamki,krostki) "kazdy jeden", ale na pytanie u weta on odpowiedzial ze to normalne.
jutro i tak umawiamy sie do weta ale napiszcie co o tym sadzicie
donia457 - 29-07-2011, 00:18
yulunia1 napisał/a: | do tego wszystkiego ma mleczny sluz ze sromu ( ma 11 miesiecy |
yulunia1 napisał/a: | i jeszcze ma dziwne sutki jak by byly zapalone (czerwone plamki,krostki) "kazdy jeden", |
ja bym sie tym bardziej zajela ,to jest bardziej niepokojace niz ciemna skora
idz z psiakiem do weta ,najlepiej innego bo z tego co piszesz to do tego nie mialabym zaufania
jkasia - 29-07-2011, 10:04
Labek biszkopt mojej koleżanki tez ma czarna skóre
yulunia1 - 29-07-2011, 21:11
jkasia napisał/a: | Labek biszkopt mojej koleżanki tez ma czarna skóre |
troche mnie to uspokoiło dziekuje Ci bardzo
zuzia - 29-07-2011, 21:24
yulunia1, nasz Dżoker też ma czarna skórę pod pachami wet powiedzial że to nic złego po prostu taka pigmentacja
yulunia1 - 30-07-2011, 06:26
dzieki Zuzia (a co sadzicie o tym sluzie moze to byc spowodowane zblizajaca sie cieczka?? i kiedy wasze Labki dostaly pierwsza cieczke ??)
zuzia - 30-07-2011, 10:00
jeśli chodzi o śluz to Luna kiedyś przed cieczką tez miała taki jakby niewielki wyciek właściwie narządy rodne były zwilżone, ale tą kwestię to bym skonsultowała z wetem
co do sutków nie pomogę, u nas jak Luna była młoda /ale młodsza od Twojej Nensi/ miała zsypany cały brzuch czerwonymi krostkami, nasz wet. powiedział że szczeniaki mają tak często i jest to jakby skaza białkowa, która sama ustąpi, drugą opcją było tarcie brzuchem po trawie, i rzeczywiście ustąpiło ale Luna to miała na brzuchu a nie na sutkach
yulunia1 - 30-07-2011, 21:18
zuzia napisał/a: | jeśli chodzi o śluz to Luna kiedyś przed cieczką tez miała taki jakby niewielki wyciek właściwie narządy rodne były zwilżone, ale tą kwestię to bym skonsultowała z wetem
co do sutków nie pomogę, u nas jak Luna była młoda /ale młodsza od Twojej Nensi/ miała zsypany cały brzuch czerwonymi krostkami, nasz wet. powiedział że szczeniaki mają tak często i jest to jakby skaza białkowa, która sama ustąpi, drugą opcją było tarcie brzuchem po trawie, i rzeczywiście ustąpiło ale Luna to miała na brzuchu a nie na sutkach |
zrobie jej moze jtro zdjecia zeby pokazac Wam o co dokladnie mi chodzi bo dzis juz nie dam rady (zmeczona jestem po pracy )
Dziekuje wszystki za odpowiedzi we wtorek idziemy do Weta. Trzymajcie kciuki zeby nie bylo to nic powaznego
Chelsea - 31-07-2011, 07:51
yulunia1, trzymamy kciuki za zdrówko Nensi i czekamy na fotki
yulunia1 - 21-08-2011, 00:02
przepraszam ze wczesniej nie odp ale mialam malo czasu z Nensi wszystko ok dostala cieczki dziekuje za wszystkie odp.
donia457 - 22-08-2011, 09:18
yulunia1 napisał/a: | z Nensi wszystko ok |
to bardzo fajnie i ciesze sie
yulunia1 napisał/a: | dostala cieczki |
gratuluje masz juz kobietke w domu
nata - 22-08-2011, 11:01
Pola też ma czarną skórę I to na dosyć dużej powierzchni ciała, szczególnie widać to gdy jest mokra
siulentas - 15-09-2011, 20:36
honey tak samo ma ciemna skore:) widac to najbardziej wlasnie gdy jest mokra
Labradore - 16-09-2011, 18:10
u Luny skórę najbardziej było widać pod pachami (ona nie była czarna a szara, popielata) a najwięcej czarnego ma na nosie, jak zmoczy niufala to zawsze ma taką plame wielką
katerina - 16-09-2011, 18:30
Ami też ma ciemną skórę i mówimy na nią czarnoskóra blondyna a właściwie to ma łaciatą skórę jeśli by ją dokładnie obejrzeć, a pazury ma 2 różowe i 3 czarne Myślę, że to jest spowodowane tym , że jej ojciec był czarny a matka biszkoptowa, tak mi się przynajmniej wydaje
mibec - 16-09-2011, 23:48
katerina napisał/a: | jest spowodowane tym , że jej ojciec był czarny a matka biszkoptowa, tak mi się przynajmniej wydaje | wg mojego weta dokładnie tak jest
Barney też ma czarnego ojca i biszkoptową mamę i ma łatki na skórze + różnokolorowe pazurki
oleska2803 - 18-09-2011, 09:16
Mój również ma czarną skórę. jak go kupiłam to miał strasznie czarny brzuch co wyglądało bardzo głupio na biszkopcie. jakby był strasznie brudny. Jak dorastał to skóra mu się rozjaśniła i była przez jakiś czas różowa. Potem jak brzuch zaczął obrastać sierścią to znowu skóra zmieniała kolor i teraz jest miejscami szarawa. Wygląda jak wieczny brudas Tata młodego był czekoladowy, mama biszkopt, ale dziadkowie i pradziadkowie od strony ojca byli czarni więc może to od tego. Dodatkowo ostatnio znajduje na nim pojedyncze czarne włosy Pazury ma głównie jasne ale zdarzają się na nich czekoladowe, czarne paski
gosia maksimik - 29-11-2011, 22:09
.....potwierdzam ,moja KAJA również ma bardzo ciemną skórę pod jasną sierścią i jest piękna ,nie jest to nic złego,......pozdrawiam
effcyk - 30-11-2011, 09:32
bardzo ciekawią mnie takie "anomalia" - nie wiedziałam że biszkopciki mają ciemne łatki na samej skórze lub różnokolorowe pazurki, na co wpływa maść rodziców pieska - bardzo ciekawe. Co prawda mój pies jest czarny, ale wielu z Was wie, że kawałek ogona mu zrobiło się czekoladowe ( chociaż ostatnio troszkę ściemniało, jaśnieje w słońcu) - nasza forumowa wystawowa Sindi ma to samo, dowiedziałam się, że ponoć jest to konsekwencją czekoladowego genu ( jeśli chodzi o przodków, to tak samo u Sindi by się zgadzało jak i u mojego Nestora z tymi czekoladami ) .
Wracając do skóry biszkoptów, naprawdę zaskakujący jest fakt, że psiak z jasną sierścią pod spodem jest czarny niby nie powinno nas to dziwić, bo np. dziewczyna z białą skórą ma prawo mieć kruczoczarne włosy, ale u psiaków to jest dość interesujący fakt
brahmadaitya - 30-11-2011, 09:58
Leser też jest białym murzynem biały włos + czarna skóra
Tsunami - 01-12-2011, 18:04
effcyk, to, że czarny pies robi się rudy na pewno nie jest kwestią obecności czekoladowego genu. Raczej braków żywieniowych, np. tyroksyny, która intensyfikuje czarny kolor.
A czarna skóra u biszkoptów świadczy o mocnym czarnym pigmencie, co jest pożądane.
effcyk - 01-12-2011, 19:04
Cytat: | effcyk, to, że czarny pies robi się rudy na pewno nie jest kwestią obecności czekoladowego genu |
nie napisałam że napewno, ale dowiadywałam się też sama od kilku hodowców i zdarzały się opinie właśnie o tym czekoladowym genie.
|
|