forum.labradory.org

Zęby, skóra, oczy, sierść, pazury i uszy - Czarna skóra u biszkoptowego psa

yulunia1 - 28-07-2011, 22:45
Temat postu: Czarna skóra u biszkoptowego psa
Hey, dzis zauwazylam u Nensi ze ma czarna skore pod sierscia szczegolnie pod pachami na brzuchu i w pachwinach . (sprawdzalam to nie brud :haha: ) i nie wiem czy to normalne... wyglada jak murzynek :haha:

nie wiem czy to ma zwiazek ale miala szczepienie 4 tyg temu po czym szczepionki zostaly wycofane wiec 2 tyg temu znow dostala innej firmy i do tego wszystkiego ma mleczny sluz ze sromu ( ma 11 miesiecy i wciaz nie miala cieczki)

i jeszcze ma dziwne sutki jak by byly zapalone (czerwone plamki,krostki) "kazdy jeden", ale na pytanie u weta on odpowiedzial ze to normalne. :beated:

jutro i tak umawiamy sie do weta ale napiszcie co o tym sadzicie ;* ;*

donia457 - 29-07-2011, 00:18

yulunia1 napisał/a:
do tego wszystkiego ma mleczny sluz ze sromu ( ma 11 miesiecy

yulunia1 napisał/a:
i jeszcze ma dziwne sutki jak by byly zapalone (czerwone plamki,krostki) "kazdy jeden",

ja bym sie tym bardziej zajela ,to jest bardziej niepokojace niz ciemna skora
idz z psiakiem do weta ,najlepiej innego bo z tego co piszesz to do tego nie mialabym zaufania

jkasia - 29-07-2011, 10:04

Labek biszkopt mojej koleżanki tez ma czarna skóre :)
yulunia1 - 29-07-2011, 21:11

jkasia napisał/a:
Labek biszkopt mojej koleżanki tez ma czarna skóre :)

troche mnie to uspokoiło dziekuje Ci bardzo ;* ;* ;*

zuzia - 29-07-2011, 21:24

yulunia1, nasz Dżoker też ma czarna skórę pod pachami wet powiedzial że to nic złego po prostu taka pigmentacja
yulunia1 - 30-07-2011, 06:26

dzieki Zuzia ;* (a co sadzicie o tym sluzie moze to byc spowodowane zblizajaca sie cieczka?? i kiedy wasze Labki dostaly pierwsza cieczke ??)
zuzia - 30-07-2011, 10:00

jeśli chodzi o śluz to Luna kiedyś przed cieczką tez miała taki jakby niewielki wyciek właściwie narządy rodne były zwilżone, ale tą kwestię to bym skonsultowała z wetem
co do sutków nie pomogę, u nas jak Luna była młoda /ale młodsza od Twojej Nensi/ miała zsypany cały brzuch czerwonymi krostkami, nasz wet. powiedział że szczeniaki mają tak często i jest to jakby skaza białkowa, która sama ustąpi, drugą opcją było tarcie brzuchem po trawie, i rzeczywiście ustąpiło :) ale Luna to miała na brzuchu a nie na sutkach

yulunia1 - 30-07-2011, 21:18

zuzia napisał/a:
jeśli chodzi o śluz to Luna kiedyś przed cieczką tez miała taki jakby niewielki wyciek właściwie narządy rodne były zwilżone, ale tą kwestię to bym skonsultowała z wetem
co do sutków nie pomogę, u nas jak Luna była młoda /ale młodsza od Twojej Nensi/ miała zsypany cały brzuch czerwonymi krostkami, nasz wet. powiedział że szczeniaki mają tak często i jest to jakby skaza białkowa, która sama ustąpi, drugą opcją było tarcie brzuchem po trawie, i rzeczywiście ustąpiło :) ale Luna to miała na brzuchu a nie na sutkach

zrobie jej moze jtro zdjecia zeby pokazac Wam o co dokladnie mi chodzi bo dzis juz nie dam rady (zmeczona jestem po pracy )

Dziekuje wszystki za odpowiedzi we wtorek idziemy do Weta. Trzymajcie kciuki zeby nie bylo to nic powaznego ;* ;* ;* ;*

Chelsea - 31-07-2011, 07:51

yulunia1, trzymamy kciuki za zdrówko Nensi i czekamy na fotki :)
yulunia1 - 21-08-2011, 00:02

przepraszam ze wczesniej nie odp ale mialam malo czasu :) z Nensi wszystko ok :) dostala cieczki ;D dziekuje za wszystkie odp.
donia457 - 22-08-2011, 09:18

yulunia1 napisał/a:
z Nensi wszystko ok

to bardzo fajnie i ciesze sie :haha:
yulunia1 napisał/a:
dostala cieczki

gratuluje masz juz kobietke w domu ;*

nata - 22-08-2011, 11:01

Pola też ma czarną skórę :) I to na dosyć dużej powierzchni ciała, szczególnie widać to gdy jest mokra :haha:
siulentas - 15-09-2011, 20:36

honey tak samo ma ciemna skore:) widac to najbardziej wlasnie gdy jest mokra :)
Labradore - 16-09-2011, 18:10

;] u Luny skórę najbardziej było widać pod pachami (ona nie była czarna a szara, popielata) a najwięcej czarnego ma na nosie, jak zmoczy niufala to zawsze ma taką plame wielką :-P
katerina - 16-09-2011, 18:30

Ami też ma ciemną skórę i mówimy na nią czarnoskóra blondyna :D a właściwie to ma łaciatą skórę jeśli by ją dokładnie obejrzeć, a pazury ma 2 różowe i 3 czarne :-P Myślę, że to jest spowodowane tym , że jej ojciec był czarny a matka biszkoptowa, tak mi się przynajmniej wydaje :)
mibec - 16-09-2011, 23:48

katerina napisał/a:
jest spowodowane tym , że jej ojciec był czarny a matka biszkoptowa, tak mi się przynajmniej wydaje
wg mojego weta dokładnie tak jest :)
Barney też ma czarnego ojca i biszkoptową mamę i ma łatki na skórze + różnokolorowe pazurki :)

oleska2803 - 18-09-2011, 09:16

Mój również ma czarną skórę. jak go kupiłam to miał strasznie czarny brzuch co wyglądało bardzo głupio na biszkopcie. jakby był strasznie brudny. Jak dorastał to skóra mu się rozjaśniła i była przez jakiś czas różowa. Potem jak brzuch zaczął obrastać sierścią to znowu skóra zmieniała kolor i teraz jest miejscami szarawa. Wygląda jak wieczny brudas :| Tata młodego był czekoladowy, mama biszkopt, ale dziadkowie i pradziadkowie od strony ojca byli czarni więc może to od tego. Dodatkowo ostatnio znajduje na nim pojedyncze czarne włosy :-P Pazury ma głównie jasne ale zdarzają się na nich czekoladowe, czarne paski :D
gosia maksimik - 29-11-2011, 22:09

.....potwierdzam ,moja KAJA również ma bardzo ciemną skórę pod jasną sierścią i jest piękna ,nie jest to nic złego,......pozdrawiam
effcyk - 30-11-2011, 09:32

bardzo ciekawią mnie takie "anomalia" - nie wiedziałam że biszkopciki mają ciemne łatki na samej skórze lub różnokolorowe pazurki, na co wpływa maść rodziców pieska - bardzo ciekawe. Co prawda mój pies jest czarny, ale wielu z Was wie, że kawałek ogona mu zrobiło się czekoladowe ( chociaż ostatnio troszkę ściemniało, jaśnieje w słońcu) - nasza forumowa wystawowa Sindi ma to samo, dowiedziałam się, że ponoć jest to konsekwencją czekoladowego genu ( jeśli chodzi o przodków, to tak samo u Sindi by się zgadzało jak i u mojego Nestora z tymi czekoladami ) .
Wracając do skóry biszkoptów, naprawdę zaskakujący jest fakt, że psiak z jasną sierścią pod spodem jest czarny :-P niby nie powinno nas to dziwić, bo np. dziewczyna z białą skórą ma prawo mieć kruczoczarne włosy, ale u psiaków to jest dość interesujący fakt :-P

brahmadaitya - 30-11-2011, 09:58

Leser też jest białym murzynem :D biały włos + czarna skóra :D
Tsunami - 01-12-2011, 18:04

effcyk, to, że czarny pies robi się rudy na pewno nie jest kwestią obecności czekoladowego genu. Raczej braków żywieniowych, np. tyroksyny, która intensyfikuje czarny kolor.
A czarna skóra u biszkoptów świadczy o mocnym czarnym pigmencie, co jest pożądane.

effcyk - 01-12-2011, 19:04

Cytat:
effcyk, to, że czarny pies robi się rudy na pewno nie jest kwestią obecności czekoladowego genu

nie napisałam że napewno, ale dowiadywałam się też sama od kilku hodowców i zdarzały się opinie właśnie o tym czekoladowym genie.