forum.labradory.org

Zęby, skóra, oczy, sierść, pazury i uszy - Czy Wasze czarnuchy też rudzieją?

Tsunami - 22-06-2008, 20:37
Temat postu: Czy Wasze czarnuchy też rudzieją?
Hej! Mam pytanie do właścicieli czarnuszków. Czy Wasze pociechy rudzieją od słońca?
Tsucha miejscami na grzbiecie i krzyżu ma rudą sierśc. Początkowo myślałam, że to od spota przeciw kleszczom, ale rudzieje też na ogonie!
Teraz myślę, że to od słońca. Już zamówiłam szampon dla psów o czarnej sieści z właściwościami koloryzującymi :D Tsusia się zafarbuje! Są jeszcze preparaty na przebarwienia. Zastanawiam się tylko czy jest coś, co może zapobiec tym przebarwieniom...

bietka1 - 22-06-2008, 20:42

Moja nie rudzieje, ale jak była mlodsza, to w słońcu wyglądała jak czekolada - miała taki podszerstek. Teraz ma też taki letni odcień, ale jedynie ... pod ogonem :lookdown: , więc nie sądzę, żeby to była wina słońca :haha: !
Tsunami - 22-06-2008, 20:45

Kurczę no nie mów nawet! Może nie na każdym widac... Czytałam trochę o tym i niektóre psy z czarną sierścią mają brązowe przebarwienia. Mam nadzieję, że szamponik pomoże. :-P
AnTrOpKa - 22-06-2008, 20:56

Tsunami, dzisiaj na wystawie widziałam przepięknego czarnego labradora i właśnie miał takie rude plamki gdzieniegdzie. Byłam zdziwiona bo np. Max DODO takich nie ma. Może to zależy od tego jaki gen ma w sobie Twoja Tsusia.
Tsunami - 22-06-2008, 21:01

Może, może - ma czekoladowy :)
emi - 22-06-2008, 21:08

Moja panna również po zrzuceniu zimowego futra nabrała brązowego połysku. :->
Andevil - 22-06-2008, 21:08

Na Devilowym nochalu w letnim słoncu daje sie zauważyć czekoladowy odcień. :) Ale tylko latem.
aulinka_pa - 22-06-2008, 22:23

Tsunami napisał/a:
Może, może - ma czekoladowy :)

Tez slyszlam taka teorie ze czasem czekoladowy gen objawia sie w postaci przebrawiem...ale ile w tym prawdy to nie mam pojecia..

Niektore karmy tez maja takie skladniki jakies tam na wzmocnienie kolorytu siersci..w sumie moj Czarnuch jest czarno-czarny
ale ostatnio w miejscu gdzie mial wygolona siersc do oddawania krwi i w sumie teraz odrasta poki co podszerstek to w sloncu jest on wyraznie czekoladkowy :-P

Kurcze...ale Biszkopty sa cieniowane..Czekolady maja przebarwienia dosc czesto i to glownie na lato..wiec coz...moze nie moze byc zbyt pieknie i Czarnuchy tez nie sa idealne :-P

AnTrOpKa - 22-06-2008, 22:26

Hexa ma podszerstek koloru siwego ;]
Tsunami - 23-06-2008, 07:55

No to dobrze, że Tsusiol nie jest sama z czekoladowymi pasemkami :-P
Prawdziwa kobieta :-P

BlueDiego - 16-08-2008, 09:09

aulinka_pa napisał/a:
Kurcze...ale Biszkopty sa cieniowane..Czekolady maja przebarwienia dosc czesto i to glownie na lato..wiec coz...moze nie moze byc zbyt pieknie i Czarnuchy tez nie sa idealne :-P

Kaja przebywa na słońcu większość czasu (prawie cały dzień) i, jak dotąd, nie zauważyłem u niej żadnych przebarwień. Jest kruczo-czarną diablicą.. :)

iwonadp - 16-08-2008, 11:53

Moj Rajan uwielbia się opalać i widać efekty /głowa, i uszy /.
Jagnes093 - 18-08-2008, 12:38

Moj pies co prawda nie jest labkiem, ale kiedyś jak był mniejszy to był cały czarny, a teraz to ma prawie calutką sierść na łapach czekoladową, tak samo po bokach :-o I teraz to nawet wystarczy, że wyjdzie na dwór i już widać czekoladowy odcień w tych miejscach co pisałam.
Krystyna - 18-08-2008, 12:46

aulinka_pa napisał/a:
Tez slyszlam taka teorie ze czasem czekoladowy gen objawia sie w postaci przebrawiem...ale ile w tym prawdy to nie mam pojecia..

Zero w tym prawdy ;-)

Feless - 14-09-2008, 13:58

Setka także ma podszerstek w kolorze czekoladowym, ale wcześniej go nie widziałam, dopiero teraz, jak nabiera gęstrzego futerka na zimę :)

[ Dodano: Nie 14 Wrz, 2008 ]
Krystyna, Krystyna,

Lorena - 17-09-2008, 08:24

Ciemne kolory z reguły płowieją i rudzieją od słońca, wszystko zależy od tego ile czasu pies spędza na pełnym słońcu. Lorka też trochę zrudziała przez lato, najlepszym przykładem są ciemne psy w ogrodach, które spędzają całe dnie w słońcu- większość z nich rudzieje i płowieje.
zuzia - 17-09-2008, 12:50

Luna ma czekoladowy połysk - delikatny, czy rudzieje zobaczymy w przyszłym roku jak będzie więcej na słońcu.
katlaa - 05-10-2008, 21:31

hehe moja dianka tez robi :haha: sie ruda najbardziej na ogonie;) hihi
labi - 06-10-2008, 06:43

Labi od szczeniaczka jest kruczoczarny :) Negro miał rude przebarwienia, ale po doprowadzeniu go do porządku sierść zrobiła się black and black :haha:
Salerno - 06-10-2008, 14:37

Ja tam nie wiem jak Wasze czarnuszki ale ja mam rudego biszkoptowego Laba ^^
Tsunami - 07-10-2008, 19:45

Wreszcie dokopałam się do informacji na ten temat. Fachowo nazywa się to syndrom czerwonego włosa :)
Damian - 08-05-2009, 00:23

:) moj labek tez ma brzebarwienia koncowek siersci na czekoladowego na grzbiecie moze mu to przejdzie albo bedzie czarnulek czekoladowy<lol> :D :D
effcyk - 05-06-2011, 16:50

miałam się już kiedyś zapytać ale z głowy mi wyleciało. Czy właściciele czarnych labków spotkali się z tym, że siersć na siusiaku czarnego laba jest jakby przyrudziała? Nestor ma rudą siersć na siusiaku, w sumie praktycznie zawsze taką miał ale nie mam pojęcia od czego ? orientuje się ktoś skąd ten rudy włos się bierze? i druga sprawa ogon u nasady jest gruby im idzie ku zwężeniu, to w połowie jakby jest załamany i na tym załamaniu występuje ciemnoruda twarda, przyklepana sierść - też nie wiem czy to moze od słońca? zrobiło mu się tak w zeszłe lato i się tak utrzymuje - jak jest mokry to ogon jest prościutki ale normalnie jak jest suchy to ma taki śmieszny ten ogon, , spotkałam sie z tym na innym forum psim, tj u czarnego laba właśnie takie rude włosy na ogonie, ale nikt nie wytłumaczył od czego takie coś sie robi. Czy na to jest jakiś sposób ? jakieś tabletki na sierść ? szampon przeznaczony specjalnie dla czarnych psów?
z góry dzięki za odp
dołączam fotki
siusiak :-P

i ogon zaznaczyłam tą czesć kółkiem, tj to załamanie ogona - tej rudej sierści tak nie widać za bardzo na tym foto, ale jest właśnie na załamaniu tego ogona taki twardy, szorstki rudy włos a na dodatek pod tym załamaniem zaczyna się tkzw flaga na ogonie :-P .

Grapy - 05-06-2011, 21:46

Grapek też ma takie''załamanie'' przed piórem ale nie ma brązowych odbarwień ani na siusiaku ani w części gdzie ogon przylega do tyłka ;)
effcyk - 06-06-2011, 05:44

Dochodzą mnie 'pogłoski", że jak pies nosi w sobie czekoladowy gen to może mieć właśnie takie brązowe przebarwienia (ojciec Nesta sam w słońcu miał taki czekoladowy odcień a normalnie jest czarny). Nestora ojciec nosi czekoladowy gen, może i Nestek go ma po tatusiu :-P , potem ktoś tę teorię "obalił" - w każdym bądż razie, nie zmienia to faktu, że ma takie brązowe znaczenia :)
aaa i jeszcze gdzieś doczytałam, że tak może się właśnie czarnuszkowi robić tj ta sierść brązowieć, jak dużo czasu spędza na dworze na słońcu, niż te które siedzą w domu i są "ukryte' przed promieniami słonecznymi - to wtedy u nas też by się zgadzało, bo Nestor całe dnie siedzi na dworze i dużo wyleguje się na słońcu :)
Kupię szampon koloryzujący dla czarnych psów może coś pomoże :)

mawi27 - 06-06-2011, 08:07

mojej kolezanki labek wlasnie tez ma ten sam ,,problem" ale rudzieje mu caly zad, wiec to dodatkowo smiesznie wyglada jakby wpadl do jakiejs farby :-P , najwieksze nasilenie jest w lato i ktos im wlasnie powiedzial tak jak pisala effcyk, ze to moze byc od tego ze duzo przebywa na sloncu i tak jakby plowial i stad sie pojawia ten rudy odcien, im polecili dawanie alg dla wyrownania koloru i faktycznie pomaga bo kolor ladnie wraca do normy, u nas na przyklad nigdy nie pojawila sie taka sytuacja Torque jest caly czas czarny mimo ze tez przebywa sporo na sloncu, ale jakos nigdy sie nam nie ,,odbarwil" :)
spaulinka - 06-06-2011, 08:11

ja zauważyłam że mojemu biszkopcikowi pojawiają się gdzie nie gdzie pojedyncze czarne włoski :D
jkasia - 06-06-2011, 08:34

Nie wiem jak z rudzieniem ale załamanie sierści na ogonie u labów to norma- mnie sie bardzo podoba taki ogon.
Na zdjeciach widać u Kasty i biszkopcika a na kolejnym zwróć uwage na dupke czarnego labka ;D

mawi27 - 06-06-2011, 11:52

moj tez ma taki ,,zlamany" ogon na poczatku sie wystraszylam czy czasem cos sie nie stalo ale wet nam powiedzial ze to u labkow norma, taka ich uroda :haha:
effcyk - 06-06-2011, 15:29

zakupię szampon koloryzujący dla psów czarnych zobaczymy czy coś da :)

[ Dodano: 07-06-2011, 09:02 ]
mawi27 napisał/a:
Torque jest caly czas czarny mimo ze tez przebywa sporo na sloncu, ale jakos nigdy sie nam nie ,,odbarwil

ale Nestor latem mieszka na dworze aż do jesieni :) więc on nie przebywa sporo na słońcu, on przebywa całe dnie na słońcu :) od samiuteńkiego rana jak wyjdzie ze swojej "kanciapy" (buda) to się wyleguje tylko w słońcu, no chyba że zmęczony jest po spacerze to do cienia wtedy idzie :-P
coś spróbujemy wykombinować, w jakiś specyfik na siorstkę się trza zaopatrzyć :)

Flame - 11-07-2011, 13:13

Tata Amona był czarny a mama czekoladowa, czyli ma też gen czekoladowy, ale nie ma żadnych przebarwień. Jedynie gdzieniegdzie pojedyncze białe włoski, jest ich mało.. może z 5. Chyba mój maluch zaczyna siwieć:D
tuśka - 18-09-2011, 18:31

moja też ma takie brązowe akcenciki ;) pojawia jej się to, kiedy kończy się zima i zaczyna się okres zmieniania włosa. tłumaczę sobie to tak: właściciele mamusi i tatusia Nadii mówili, że czekają na czekoladkę i pewnie Nadia ma coś z tej czekoladki ;)
Lelejka - 20-09-2011, 08:23

Moja Lelejka też jest czekoladowata ale też sądze ze to geny wiem że mamusia jest biszkopt kto wie jaki jest tato ale moja Lelejka ma boczki zrudziałe a grzbiet i pyszczek ok ;D ;D
Chelsea - 20-09-2011, 13:42

Czesia widoczne tylko w słońcu ma czekoladowe pośladki ;D i szyję ;D po tatusiu :-P
kasiek - 21-09-2011, 08:29

Semiro jest czarny od stop do hmm glowki :D
Ewelina - 21-09-2011, 11:07

Boni też czasem ma rude wstawki, ale biore furmina i robi się czarna jak węgiel :)