|
forum.labradory.org
|
|
Zęby, skóra, oczy, sierść, pazury i uszy - Czy Wasze czarnuchy też rudzieją?
Tsunami - 22-06-2008, 20:37 Temat postu: Czy Wasze czarnuchy też rudzieją? Hej! Mam pytanie do właścicieli czarnuszków. Czy Wasze pociechy rudzieją od słońca?
Tsucha miejscami na grzbiecie i krzyżu ma rudą sierśc. Początkowo myślałam, że to od spota przeciw kleszczom, ale rudzieje też na ogonie!
Teraz myślę, że to od słońca. Już zamówiłam szampon dla psów o czarnej sieści z właściwościami koloryzującymi Tsusia się zafarbuje! Są jeszcze preparaty na przebarwienia. Zastanawiam się tylko czy jest coś, co może zapobiec tym przebarwieniom...
bietka1 - 22-06-2008, 20:42
Moja nie rudzieje, ale jak była mlodsza, to w słońcu wyglądała jak czekolada - miała taki podszerstek. Teraz ma też taki letni odcień, ale jedynie ... pod ogonem , więc nie sądzę, żeby to była wina słońca !
Tsunami - 22-06-2008, 20:45
Kurczę no nie mów nawet! Może nie na każdym widac... Czytałam trochę o tym i niektóre psy z czarną sierścią mają brązowe przebarwienia. Mam nadzieję, że szamponik pomoże.
AnTrOpKa - 22-06-2008, 20:56
Tsunami, dzisiaj na wystawie widziałam przepięknego czarnego labradora i właśnie miał takie rude plamki gdzieniegdzie. Byłam zdziwiona bo np. Max DODO takich nie ma. Może to zależy od tego jaki gen ma w sobie Twoja Tsusia.
Tsunami - 22-06-2008, 21:01
Może, może - ma czekoladowy
emi - 22-06-2008, 21:08
Moja panna również po zrzuceniu zimowego futra nabrała brązowego połysku.
Andevil - 22-06-2008, 21:08
Na Devilowym nochalu w letnim słoncu daje sie zauważyć czekoladowy odcień. Ale tylko latem.
aulinka_pa - 22-06-2008, 22:23
Tsunami napisał/a: | Może, może - ma czekoladowy |
Tez slyszlam taka teorie ze czasem czekoladowy gen objawia sie w postaci przebrawiem...ale ile w tym prawdy to nie mam pojecia..
Niektore karmy tez maja takie skladniki jakies tam na wzmocnienie kolorytu siersci..w sumie moj Czarnuch jest czarno-czarny
ale ostatnio w miejscu gdzie mial wygolona siersc do oddawania krwi i w sumie teraz odrasta poki co podszerstek to w sloncu jest on wyraznie czekoladkowy
Kurcze...ale Biszkopty sa cieniowane..Czekolady maja przebarwienia dosc czesto i to glownie na lato..wiec coz...moze nie moze byc zbyt pieknie i Czarnuchy tez nie sa idealne
AnTrOpKa - 22-06-2008, 22:26
Hexa ma podszerstek koloru siwego
Tsunami - 23-06-2008, 07:55
No to dobrze, że Tsusiol nie jest sama z czekoladowymi pasemkami
Prawdziwa kobieta
BlueDiego - 16-08-2008, 09:09
aulinka_pa napisał/a: | Kurcze...ale Biszkopty sa cieniowane..Czekolady maja przebarwienia dosc czesto i to glownie na lato..wiec coz...moze nie moze byc zbyt pieknie i Czarnuchy tez nie sa idealne |
Kaja przebywa na słońcu większość czasu (prawie cały dzień) i, jak dotąd, nie zauważyłem u niej żadnych przebarwień. Jest kruczo-czarną diablicą..
iwonadp - 16-08-2008, 11:53
Moj Rajan uwielbia się opalać i widać efekty /głowa, i uszy /.
Jagnes093 - 18-08-2008, 12:38
Moj pies co prawda nie jest labkiem, ale kiedyś jak był mniejszy to był cały czarny, a teraz to ma prawie calutką sierść na łapach czekoladową, tak samo po bokach I teraz to nawet wystarczy, że wyjdzie na dwór i już widać czekoladowy odcień w tych miejscach co pisałam.
Krystyna - 18-08-2008, 12:46
aulinka_pa napisał/a: | Tez slyszlam taka teorie ze czasem czekoladowy gen objawia sie w postaci przebrawiem...ale ile w tym prawdy to nie mam pojecia..
|
Zero w tym prawdy
Feless - 14-09-2008, 13:58
Setka także ma podszerstek w kolorze czekoladowym, ale wcześniej go nie widziałam, dopiero teraz, jak nabiera gęstrzego futerka na zimę
[ Dodano: Nie 14 Wrz, 2008 ]
Krystyna, Krystyna,
Lorena - 17-09-2008, 08:24
Ciemne kolory z reguły płowieją i rudzieją od słońca, wszystko zależy od tego ile czasu pies spędza na pełnym słońcu. Lorka też trochę zrudziała przez lato, najlepszym przykładem są ciemne psy w ogrodach, które spędzają całe dnie w słońcu- większość z nich rudzieje i płowieje.
zuzia - 17-09-2008, 12:50
Luna ma czekoladowy połysk - delikatny, czy rudzieje zobaczymy w przyszłym roku jak będzie więcej na słońcu.
katlaa - 05-10-2008, 21:31
hehe moja dianka tez robi sie ruda najbardziej na ogonie;) hihi
labi - 06-10-2008, 06:43
Labi od szczeniaczka jest kruczoczarny Negro miał rude przebarwienia, ale po doprowadzeniu go do porządku sierść zrobiła się black and black
Salerno - 06-10-2008, 14:37
Ja tam nie wiem jak Wasze czarnuszki ale ja mam rudego biszkoptowego Laba ^^
Tsunami - 07-10-2008, 19:45
Wreszcie dokopałam się do informacji na ten temat. Fachowo nazywa się to syndrom czerwonego włosa
Damian - 08-05-2009, 00:23
moj labek tez ma brzebarwienia koncowek siersci na czekoladowego na grzbiecie moze mu to przejdzie albo bedzie czarnulek czekoladowy<lol> :D
effcyk - 05-06-2011, 16:50
miałam się już kiedyś zapytać ale z głowy mi wyleciało. Czy właściciele czarnych labków spotkali się z tym, że siersć na siusiaku czarnego laba jest jakby przyrudziała? Nestor ma rudą siersć na siusiaku, w sumie praktycznie zawsze taką miał ale nie mam pojęcia od czego ? orientuje się ktoś skąd ten rudy włos się bierze? i druga sprawa ogon u nasady jest gruby im idzie ku zwężeniu, to w połowie jakby jest załamany i na tym załamaniu występuje ciemnoruda twarda, przyklepana sierść - też nie wiem czy to moze od słońca? zrobiło mu się tak w zeszłe lato i się tak utrzymuje - jak jest mokry to ogon jest prościutki ale normalnie jak jest suchy to ma taki śmieszny ten ogon, , spotkałam sie z tym na innym forum psim, tj u czarnego laba właśnie takie rude włosy na ogonie, ale nikt nie wytłumaczył od czego takie coś sie robi. Czy na to jest jakiś sposób ? jakieś tabletki na sierść ? szampon przeznaczony specjalnie dla czarnych psów?
z góry dzięki za odp
dołączam fotki
siusiak
i ogon zaznaczyłam tą czesć kółkiem, tj to załamanie ogona - tej rudej sierści tak nie widać za bardzo na tym foto, ale jest właśnie na załamaniu tego ogona taki twardy, szorstki rudy włos a na dodatek pod tym załamaniem zaczyna się tkzw flaga na ogonie .
Grapy - 05-06-2011, 21:46
Grapek też ma takie''załamanie'' przed piórem ale nie ma brązowych odbarwień ani na siusiaku ani w części gdzie ogon przylega do tyłka
effcyk - 06-06-2011, 05:44
Dochodzą mnie 'pogłoski", że jak pies nosi w sobie czekoladowy gen to może mieć właśnie takie brązowe przebarwienia (ojciec Nesta sam w słońcu miał taki czekoladowy odcień a normalnie jest czarny). Nestora ojciec nosi czekoladowy gen, może i Nestek go ma po tatusiu , potem ktoś tę teorię "obalił" - w każdym bądż razie, nie zmienia to faktu, że ma takie brązowe znaczenia
aaa i jeszcze gdzieś doczytałam, że tak może się właśnie czarnuszkowi robić tj ta sierść brązowieć, jak dużo czasu spędza na dworze na słońcu, niż te które siedzą w domu i są "ukryte' przed promieniami słonecznymi - to wtedy u nas też by się zgadzało, bo Nestor całe dnie siedzi na dworze i dużo wyleguje się na słońcu
Kupię szampon koloryzujący dla czarnych psów może coś pomoże
mawi27 - 06-06-2011, 08:07
mojej kolezanki labek wlasnie tez ma ten sam ,,problem" ale rudzieje mu caly zad, wiec to dodatkowo smiesznie wyglada jakby wpadl do jakiejs farby , najwieksze nasilenie jest w lato i ktos im wlasnie powiedzial tak jak pisala effcyk, ze to moze byc od tego ze duzo przebywa na sloncu i tak jakby plowial i stad sie pojawia ten rudy odcien, im polecili dawanie alg dla wyrownania koloru i faktycznie pomaga bo kolor ladnie wraca do normy, u nas na przyklad nigdy nie pojawila sie taka sytuacja Torque jest caly czas czarny mimo ze tez przebywa sporo na sloncu, ale jakos nigdy sie nam nie ,,odbarwil"
spaulinka - 06-06-2011, 08:11
ja zauważyłam że mojemu biszkopcikowi pojawiają się gdzie nie gdzie pojedyncze czarne włoski
jkasia - 06-06-2011, 08:34
Nie wiem jak z rudzieniem ale załamanie sierści na ogonie u labów to norma- mnie sie bardzo podoba taki ogon.
Na zdjeciach widać u Kasty i biszkopcika a na kolejnym zwróć uwage na dupke czarnego labka
mawi27 - 06-06-2011, 11:52
moj tez ma taki ,,zlamany" ogon na poczatku sie wystraszylam czy czasem cos sie nie stalo ale wet nam powiedzial ze to u labkow norma, taka ich uroda
effcyk - 06-06-2011, 15:29
zakupię szampon koloryzujący dla psów czarnych zobaczymy czy coś da
[ Dodano: 07-06-2011, 09:02 ]
mawi27 napisał/a: | Torque jest caly czas czarny mimo ze tez przebywa sporo na sloncu, ale jakos nigdy sie nam nie ,,odbarwil |
ale Nestor latem mieszka na dworze aż do jesieni więc on nie przebywa sporo na słońcu, on przebywa całe dnie na słońcu od samiuteńkiego rana jak wyjdzie ze swojej "kanciapy" (buda) to się wyleguje tylko w słońcu, no chyba że zmęczony jest po spacerze to do cienia wtedy idzie
coś spróbujemy wykombinować, w jakiś specyfik na siorstkę się trza zaopatrzyć
Flame - 11-07-2011, 13:13
Tata Amona był czarny a mama czekoladowa, czyli ma też gen czekoladowy, ale nie ma żadnych przebarwień. Jedynie gdzieniegdzie pojedyncze białe włoski, jest ich mało.. może z 5. Chyba mój maluch zaczyna siwieć:D
tuśka - 18-09-2011, 18:31
moja też ma takie brązowe akcenciki pojawia jej się to, kiedy kończy się zima i zaczyna się okres zmieniania włosa. tłumaczę sobie to tak: właściciele mamusi i tatusia Nadii mówili, że czekają na czekoladkę i pewnie Nadia ma coś z tej czekoladki
Lelejka - 20-09-2011, 08:23
Moja Lelejka też jest czekoladowata ale też sądze ze to geny wiem że mamusia jest biszkopt kto wie jaki jest tato ale moja Lelejka ma boczki zrudziałe a grzbiet i pyszczek ok
Chelsea - 20-09-2011, 13:42
Czesia widoczne tylko w słońcu ma czekoladowe pośladki i szyję po tatusiu
kasiek - 21-09-2011, 08:29
Semiro jest czarny od stop do hmm glowki
Ewelina - 21-09-2011, 11:07
Boni też czasem ma rude wstawki, ale biore furmina i robi się czarna jak węgiel
|
|